I onda se cude sto ne predju prag, a predsjednik im siri najgoru propagandu (ukoliko nije neznanje) na liniji rOjka Vasica.denideni wrote:Corto Maltese wrote:Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
I naravno politicko uredjenje je pratilo tu logiku, narodna skupstina je bila cisto reprezentativna 10000 ljudi jedan poslanik.
Krajni cilj je dokazati da kolega ne zna sta je konstiutivnost niti koja prava konstiutivnost nosi ili ne nosi.
Tako, sasvim svjesno preskačeš činjenicu da je riječ "narod" homonim, dakle ima više značenja. U političkom smislu barem tri- označava pripadnike neke države (na engleskom- nationality), pripadnike neke etničke skupine (na engleskom "people"), zbir ljudi na nekom, teritorijalnom ili interesnom području (također "people"). U ustavima SFRJ se redovno spominju etnički narodi Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci... oni se poimenice pominju i u republičkim ustavima, SR Hrvatska bila definisana kao država Hrvatskog i Srpskog naroda, BiH kao "Ni, ni, ni nego i, i ,i," ia tako dalje, a u istim tim ustavima spominje i "radni narod", koja ima sasvim drugo, klasno, značenje.
Pošto je ustav vrhovni zakonski akt, prizašao iz društvenog dogovora, kroz ozvaničenu političku volju, jasno je da su u SRBiH, i etničko, radi rime nazovimo ga "rasno", kao i "klasno", u punom značenju bile političke kategorije . I zakonske. I društvene.
Da ti otvorim oči još jednom informacijom koja ti možda i nije bila poznata. Riječ narodnost je imala vrlo precizno značenje, označavajući pripadnike naroda koji nisu bili, po novorječniku "konstituivni". Dakle koji imaju matice negdje drugo. Konkretno, najvažnije i jedine ustavom definisane nacionalnosti u SFRJ su bili Mađari i Albanci. I to Vojvođanski Mađari i Kosovski Albanci. I te definicije nisu tu bile sporta radi, nego su se iz njih crpila neka prava. Tako da su Mađari u Vojvodini, i Kosovski Albanci imali škole, zagarantovanu dvojezičnost i još svašta nešto. Ta prava su imale još neke manjinske zajednice na određenim teritorijama, ali na saveznom nivou, samo te dvije. Što će reči da je riječ "Narodnost" nije uvedena, nego je samo zamijenila izraz "Manjine".![]()
Bojan Bajic
Ako se skupina ‘Bosanaca’ želi zalagati za status nacije, onda predlažem da se prvo popišu, održe osnivački kongres nacije i sebe samoproglase nacijom i donesu ciljeve svoje borbe za ostvarenje tog statusa. Ko se želi priključiti nek’ se priključi, pa se do ostvarenja dvotrećinske većine u državnom parlamentu imaju boriti i istrajavati. Treba imati na umu da su ovakvi procesi dugi istorijski procesi koji traju po više vijekova, a s obzirom da je taj proces na ovim prostorima završen, lično smatram da se bosanska nacija nikad neće moći formirati mirnim i demokratskim sredstvima, ali ne želim obeshrabrivati one koji mogu naći svoj smisao u takvom zalaganju.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#7676 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
- Banksy
#7677 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner wrote:Ne znam zasto se zalis na stil kada ga kopiras. S tim da ja zakljucak ipak izvedem na kraju, dok ti isti stavljas na pocetak i time zapravo ne argumentiras nego iznosis misljenje. Sasvim sigurno je u nekim smislu rijeci postojao samo jedan narod. To znamo jer je svjesno koristena jednina. To je nepobitna cinjenica.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
I naravno politicko uredjenje je pratilo tu logiku, narodna skupstina je bila cisto reprezentativna 10000 ljudi jedan poslanik.
Krajni cilj je dokazati da kolega ne zna sta je konstiutivnost niti koja prava konstiutivnost nosi ili ne nosi.
- madner
#7678 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sta se kleberis? Fino sam ti citirao djelove.Banksy wrote:madner wrote:Ne znam zasto se zalis na stil kada ga kopiras. S tim da ja zakljucak ipak izvedem na kraju, dok ti isti stavljas na pocetak i time zapravo ne argumentiras nego iznosis misljenje. Sasvim sigurno je u nekim smislu rijeci postojao samo jedan narod. To znamo jer je svjesno koristena jednina. To je nepobitna cinjenica.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
Krajni cilj je dokazati da kolega ne zna sta je konstiutivnost niti koja prava konstiutivnost nosi ili ne nosi.![]()
- Skijaš
#7679 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nisam se javljao u ovoj debati jer se radi o debelom skretanju s teme, ali samo da kažem da se apsolutno slažem s Bajićem i da to nije nikakva propaganda nego prosta činjenica. Bosanska nacija ne postoji, postoji bosanskohercegovačka a u okviru iste imamo tri etničke grupe i ostale državljane BiH. Ako bi neko da od Bosanaca pravi etničku grupu (a o tom Bajić govori iako koristi termin "nacija") onda treba slijediti date upute. Kongres ili sabor, neka deklaracija, proklamacija i u nove pobjede. Ali Bosanci kao etnička grupa još uvijek ne postoje a to je li Milorad Dodik pripadnik bosanskohercegovačke nacije nije stvar njegovog izbora, on to jeste samom činjenicom da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo.madner wrote:I onda se cude sto ne predju prag, a predsjednik im siri najgoru propagandu (ukoliko nije neznanje) na liniji rOjka Vasica.denideni wrote:Corto Maltese wrote:
Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.
Tako, sasvim svjesno preskačeš činjenicu da je riječ "narod" homonim, dakle ima više značenja. U političkom smislu barem tri- označava pripadnike neke države (na engleskom- nationality), pripadnike neke etničke skupine (na engleskom "people"), zbir ljudi na nekom, teritorijalnom ili interesnom području (također "people"). U ustavima SFRJ se redovno spominju etnički narodi Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci... oni se poimenice pominju i u republičkim ustavima, SR Hrvatska bila definisana kao država Hrvatskog i Srpskog naroda, BiH kao "Ni, ni, ni nego i, i ,i," ia tako dalje, a u istim tim ustavima spominje i "radni narod", koja ima sasvim drugo, klasno, značenje.
Pošto je ustav vrhovni zakonski akt, prizašao iz društvenog dogovora, kroz ozvaničenu političku volju, jasno je da su u SRBiH, i etničko, radi rime nazovimo ga "rasno", kao i "klasno", u punom značenju bile političke kategorije . I zakonske. I društvene.
Da ti otvorim oči još jednom informacijom koja ti možda i nije bila poznata. Riječ narodnost je imala vrlo precizno značenje, označavajući pripadnike naroda koji nisu bili, po novorječniku "konstituivni". Dakle koji imaju matice negdje drugo. Konkretno, najvažnije i jedine ustavom definisane nacionalnosti u SFRJ su bili Mađari i Albanci. I to Vojvođanski Mađari i Kosovski Albanci. I te definicije nisu tu bile sporta radi, nego su se iz njih crpila neka prava. Tako da su Mađari u Vojvodini, i Kosovski Albanci imali škole, zagarantovanu dvojezičnost i još svašta nešto. Ta prava su imale još neke manjinske zajednice na određenim teritorijama, ali na saveznom nivou, samo te dvije. Što će reči da je riječ "Narodnost" nije uvedena, nego je samo zamijenila izraz "Manjine".![]()
Bojan Bajic
Ako se skupina ‘Bosanaca’ želi zalagati za status nacije, onda predlažem da se prvo popišu, održe osnivački kongres nacije i sebe samoproglase nacijom i donesu ciljeve svoje borbe za ostvarenje tog statusa. Ko se želi priključiti nek’ se priključi, pa se do ostvarenja dvotrećinske većine u državnom parlamentu imaju boriti i istrajavati. Treba imati na umu da su ovakvi procesi dugi istorijski procesi koji traju po više vijekova, a s obzirom da je taj proces na ovim prostorima završen, lično smatram da se bosanska nacija nikad neće moći formirati mirnim i demokratskim sredstvima, ali ne želim obeshrabrivati one koji mogu naći svoj smisao u takvom zalaganju.
- madner
#7680 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Tema je prijedlog ustavne promjene od strane NSa. Ne znam kako ovo moze biti skretanje sa teme.Skijaš wrote:Nisam se javljao u ovoj debati jer se radi o debelom skretanju s teme, ali samo da kažem da se apsolutno slažem s Bajićem i da to nije nikakva propaganda nego prosta činjenica. Bosanska nacija ne postoji, postoji bosanskohercegovačka a u okviru iste imamo tri etničke grupe i ostale državljane BiH. Ako bi neko da od Bosanaca pravi etničku grupu (a o tom Bajić govori iako koristi termin "nacija") onda treba slijediti date upute. Kongres ili sabor, neka deklaracija, proklamacija i u nove pobjede. Ali Bosanci kao etnička grupa još uvijek ne postoje a to je li Milorad Dodik pripadnik bosanskohercegovačke nacije nije stvar njegovog izbora, on to jeste samom činjenicom da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo.madner wrote:I onda se cude sto ne predju prag, a predsjednik im siri najgoru propagandu (ukoliko nije neznanje) na liniji rOjka Vasica.denideni wrote:![]()
Bojan Bajic
Bosanska je skracena forma i kao takva se moze koristiti.
Dakle kada kaze Bojan da ne postoji nacija, mada ti tvrdis da to nije upitno, ti se slazes sa Bojanom.
Koga boli briga za etnicku skupinu, kada je nacija iznad iste?
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#7681 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Drug forumas, i zastupnik u SKS, dao je izjavu za Oslobodjenje i evo dijela tog teksta sa njegovim osvrtom. (Odprilike ono sto je vec i sam napisao na ovoj temi, al' eto....)
http://www.oslobodjenje.ba
preuzeto sa:Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović na prošloj, hitnoj sjednici Skupštine glasao je protiv načina smjene ministara iz SDA, ali je bio za to da oni izađu iz vlasti.
Prilikom izglasavanja budžeta u Skupštini, Kojović je kazao kako bi u Našoj stranci učinili sve da iz vlasti izbace SDA, ali da sa druge strane ne bi uradili ništa da na njihovo mjesto dovedu SBB.
- Nismo promijenili mišljenje. Ako je izlazak SDA iz vlasti makar i malim dijelom naša zasluga, to smatram velikim komplimentom i uspjehom Naše stranke. Mi, kao što smo i rekli, nismo ništa učinili da na njihovo mjesto dođe SBB. To je učinila partija na vlasti - SDP. U njihovoj, SDP-ovoj poziciji, mi bismo pozvali sve stranke u SKS-u na formiranje ekspertske vlade sa jasnim akcionim planom za rješavanje problema sigurnosti, zaposlenosti, komunalne privrede i drugih gorućih problema u KS-u. U nedostatku takvog racionalnog prijedloga, mi ćemo se po pitanju da li je interesu građana da imaju ili nemaju Vladu opredijeliti za ovo prvo, kazao nam je jučer Kojović.
Sve po zakonu
Kako je istakao Kojović, na prošloj sjednici prva tačka dnevnog reda je bila da li je sama sjednica SKS-a sazvana u skladu sa Poslovnikom.
- Smatrali smo da nije, to smo i jasno rekli i glasali protiv. Većina u Skupštini je glasala da jeste i sjednica je nastavljena. Druga tačka je bila smjena ministara SDA iz Vlade KS-a i mi smo glasali za. Smatramo da nije dobro kada vlast krši zakone i pravila koje sama donosi bez obzira što ih na to prisiljava neodgovorno, skoro djetinjasto, odbijanje SDA da prihvati činjenicu da ga snažniji koalicioni partner više ne želi. Podržavamo smjenu kadrova SDA, smatramo da promjenu u interesa građana treba napraviti što brže, ali i da se to smije raditi samo u skladu sa zakonom i drugim važećim pravnim aktima, napomenuo je Kojović.
http://www.oslobodjenje.ba
-
Canton
#7682 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mozel se koristiti Hercegovac kao skracena forma, posto se drzava zove Bosna i Hercegovina?madner wrote: Tema je prijedlog ustavne promjene od strane NSa. Ne znam kako ovo moze biti skretanje sa teme.
Dakle kada kaze Bojan da ne postoji nacija, mada ti tvrdis da to nije upitno, ti se slazes sa Bojanom.![]()
- madner
#7683 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne.Canton wrote:Mozel se koristiti Hercegovac kao skracena forma, posto se drzava zove Bosna i Hercegovina?madner wrote: Tema je prijedlog ustavne promjene od strane NSa. Ne znam kako ovo moze biti skretanje sa teme.
Dakle kada kaze Bojan da ne postoji nacija, mada ti tvrdis da to nije upitno, ti se slazes sa Bojanom.![]()
-
Canton
#7684 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne.[/quote]madner wrote: Mozel se koristiti Hercegovac kao skracena forma, posto se drzava zove Bosna i Hercegovina?
Zasto moze Bosanac a ne moze Hercegovac?
- madner
#7685 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zato sto su skracenice takve. 
-
Innovation
#7686 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
G. Kojovicu, ako ste znali da je sjednica SKS nezakonito zakazana i glasali ste protiv,nije mi jasno kako ste mogli ucestvovati u radu nezakonito zakazane sjednice. Onda je logicno da je daljni rad te sjednice nezakonit. Znam sta cete mi odgovoriti: "Moze i nezakonito, samo da izbacimo SDA". Nije je izbacio jaci koalicioni partner, nego drugi koji su nasli svoj interes u toj situaciji.
Kada sam Vas upozorila na netacnu izjavu o amandmanima niste ni pokusali da mi odgovorite.
Kada sam Vas pitala na temi "Javne rasprave u KS" da li ste dobili kompletan radni materijal za ovu zadnju sjednicu SKS u kom su trebali biti uz zakljucak Vlade o amandmanima i zapisnici sa komentarima svih njenih tadasnjih clanova/tako je bilo dogovoreno na Vladi/ rekli ste da jeste. Da li ste gosp. Kojovicu? Ja cu sama sebi odgovoriti gosp. Kojovicu ,niste.
Kada sam Vas upozorila na netacnu izjavu o amandmanima niste ni pokusali da mi odgovorite.
Kada sam Vas pitala na temi "Javne rasprave u KS" da li ste dobili kompletan radni materijal za ovu zadnju sjednicu SKS u kom su trebali biti uz zakljucak Vlade o amandmanima i zapisnici sa komentarima svih njenih tadasnjih clanova/tako je bilo dogovoreno na Vladi/ rekli ste da jeste. Da li ste gosp. Kojovicu? Ja cu sama sebi odgovoriti gosp. Kojovicu ,niste.
- Dozer
#7687 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Klapa 6775/Nacija,narod, etnija - KRENI!
A ja mislio da je na ovom forumu odavno sve receno i rastumaceno o ovim pitanjima... Ali, ocito nije...
Pedja, sorry na off topic-u, mada to mozda i nije jer su ovo i dalje sustinske stvari u BiH oko kojih ce se jos dugo lomiti koplja.
Ex-Yu, Narodi i Narodnosti - Corto je to fino pojasnio, a ja cu dodati i sljedece:
- I tada se "narod" koristio po dva osnova. Prvi: narod u etnickom smislu, odnosno Srbi, Hrvati, tadasnji Muslimani-danasnji Bosnjaci, Makedonci, Slovenci i Crnogorci. Drugi: u nacionalnom smislu, odnosno drzavnom, sto je prezentovano kroz izraz "Jugoslavenski narod", i objedinjavalo je sve prethodno pobrojane.
- "Narodnost" se takodjer koristilo na dva nacina. Prvi: u smislu nacionalnih manjina (Madjari, Njemci, itd.), i, Drugi: u smislu domicilnih etnickih grupa/naroda koji su tvorili drzavnu zajednicu, odnosno naciju u drzavnom smislu (Srbi, Hrvati, Makedonsic, itd.).
BH, danas:
- Sve prethodno je iskarikirano do bola, i to vrlo ciljano, tako da danas bar 80% ljudi u BiH jednostavno ne razumiju sta uopste znaci "nacija", za sta se to veze i za sta se ne veze i ne moze vezati, a da ne govorimo o istorijskim cinjenicama koje se ticu ovog termina.
- Ljudi u BiH ne razumiju da je "nacionalno" vezano za drzavu i da nacija ne postoji bez drzave. Isto tako ne razumiju da "nacionalno" ni na koji nacin NE ISKLJUCUJE etnicko i vjersko, nego upravo suprotno - sve je to sadrzano u "nacionalnom".
Nacionalnost svih ljudi u BiH, bez obzira na njihov etnicki, vjerski, rasni ili bilo koji drugi prefix ili sufix nije nista drugo nego - bosanskohercegovacka. I tako nas percipira cijeli svijet. Nazalost, to se samo ovdje ne razumije.
Za kraj, postavicu vrlo jednostavna pitanja koja sam postavljao X puta do sada, ali nikada niko nije dao odgovor.
1. BH fudbalska reprezentacija se naziva i "nacionalni sastav", kao i sve ostale reprezentacije bilo cega iz bilo koje drzave. Koju naciju predstavlja ta nasa reprezentacija?
2. UN = Ujedinjene Nacije (moze i Ujedinjeni Narodi) okuplja kao clanice iskljucivo drzave. Koju naciju predstavljaju predstavnici BiH u ovoj instituciji?
(ovo su istovremeno i pitanja za Bojana Bajica, ali i NS).
A ja mislio da je na ovom forumu odavno sve receno i rastumaceno o ovim pitanjima... Ali, ocito nije...
Pedja, sorry na off topic-u, mada to mozda i nije jer su ovo i dalje sustinske stvari u BiH oko kojih ce se jos dugo lomiti koplja.
Ex-Yu, Narodi i Narodnosti - Corto je to fino pojasnio, a ja cu dodati i sljedece:
- I tada se "narod" koristio po dva osnova. Prvi: narod u etnickom smislu, odnosno Srbi, Hrvati, tadasnji Muslimani-danasnji Bosnjaci, Makedonci, Slovenci i Crnogorci. Drugi: u nacionalnom smislu, odnosno drzavnom, sto je prezentovano kroz izraz "Jugoslavenski narod", i objedinjavalo je sve prethodno pobrojane.
- "Narodnost" se takodjer koristilo na dva nacina. Prvi: u smislu nacionalnih manjina (Madjari, Njemci, itd.), i, Drugi: u smislu domicilnih etnickih grupa/naroda koji su tvorili drzavnu zajednicu, odnosno naciju u drzavnom smislu (Srbi, Hrvati, Makedonsic, itd.).
BH, danas:
- Sve prethodno je iskarikirano do bola, i to vrlo ciljano, tako da danas bar 80% ljudi u BiH jednostavno ne razumiju sta uopste znaci "nacija", za sta se to veze i za sta se ne veze i ne moze vezati, a da ne govorimo o istorijskim cinjenicama koje se ticu ovog termina.
- Ljudi u BiH ne razumiju da je "nacionalno" vezano za drzavu i da nacija ne postoji bez drzave. Isto tako ne razumiju da "nacionalno" ni na koji nacin NE ISKLJUCUJE etnicko i vjersko, nego upravo suprotno - sve je to sadrzano u "nacionalnom".
Nacionalnost svih ljudi u BiH, bez obzira na njihov etnicki, vjerski, rasni ili bilo koji drugi prefix ili sufix nije nista drugo nego - bosanskohercegovacka. I tako nas percipira cijeli svijet. Nazalost, to se samo ovdje ne razumije.
Za kraj, postavicu vrlo jednostavna pitanja koja sam postavljao X puta do sada, ali nikada niko nije dao odgovor.
1. BH fudbalska reprezentacija se naziva i "nacionalni sastav", kao i sve ostale reprezentacije bilo cega iz bilo koje drzave. Koju naciju predstavlja ta nasa reprezentacija?
2. UN = Ujedinjene Nacije (moze i Ujedinjeni Narodi) okuplja kao clanice iskljucivo drzave. Koju naciju predstavljaju predstavnici BiH u ovoj instituciji?
-
Canton
#7688 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
+Dozer wrote:Klapa 6775/Nacija,narod, etnija - KRENI!![]()
BH, danas:
O ovome se moze raspravljati 100 godina i opet se nebi slozili.
Oko ovih stvari se i mnogo pametniji od nas ne mogu usuglasiti.
-
Pedja Kojovic
#7689 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
innovation
Na prethodnoj sjednici, koju smo ocijenili da nije zakazana u skladu sa Poslovnikom, smo smjenili ministre iz SDA.
Predstavnik SDA, takodje prisutan na sporno zakanoj sjednici, je ukazao na tu nepravilnost sto je dovelo do toga da se o tome glasa. Skupstina se izjasnila za nastavak rada, dakle, prelazak na drugu tacku i mi smo se, kad je vrijeme doslo, opredjelili po pitanju smjene ministara SDA. SDA je, kako procedura i predvidja, pokrenula sudski spor i postupak je u toku. Ja ne znam na sta i na koga vi aludirate, ali potpuno je jasno da je koaliciju SDP-SDA odlucio raskinuti jaci partner - SDP.
Kasa smo preksinoc imali razgovore sa gospodinom Zvizidicem i kada smo se dotakli i ove teme (Usput budi receno, i on, kao i DIno Konakovic, nam je odao priznanje na principijelnosti po pitanju glasanja, da li je sjednice sazvana u skladu s Poslovnikom ili nije) smo se prisjetili da je prilikom konstituiranja Doma naroda FBiH na sjednici izglasano da je 5 trecina od 17.
Nije tacno da vam nisam odgovorio. Nisam se (sinoc kasno, nakon cjelog dana na sjednici) mogao sjetiti vaseg forumskog imena - iz nekog sam razloga mislio da je "conviction". Odgovor mozete pronaci par postova ranije.
I na ovo sam, takodje, odgovorio.
Amandmani na Ustav KS nisu ni bili predvidjeni za ovu nego za sljedecu, vjerovatno 27., sjednicu. Materijale koje sam dobio i okoje sam objavio, i to sam vam vec ranije napisao, su bili namjenjeni skupstinskoj ustavno-pravnoj komisiji.
(U njima se kao autor inicijative o Ostalim navodi poslanica (Segmedina Bajramovic?).
Ako je stranci SDA zaista u interesu drzava BiH i dobrobit njenih gradjana onda ce se dostojantsveno i brzo povuci, pripremiti za opoziciju, reformirati stranku (brod se ne moze popraviti na pucini).
A ako od stranackog ne vide opsti i dugorocni onda ce odbijanjem nove politicke realnosti generirati krizu koju ce u krajnjem slucaju ispastati svi gradjani BIH. U nasim razgovorima sa gospodinom Zvizdicem i ljudima iz SDA na DInino uporno pitanje sta gradjani Kantona Sarajevo dobijaju neizglasavanjem nove Vlade niko od njih nije mogao racionalno odgovoriti.
SDP ima relativnu vecinu. S kojom od dvije bosnjacke nacionalne stranke, skoro podjednake snage, oni misle da mogu uraditi to sto su obecali je njihova stvar. Mi smo svoj stav o prosloj i sadasnjoj koaliciji jasno iznijeli - neprirodne su, u ideoloskom i svakom drugom smislu.
p.k.
Na prethodnoj sjednici, koju smo ocijenili da nije zakazana u skladu sa Poslovnikom, smo smjenili ministre iz SDA.
Predstavnik SDA, takodje prisutan na sporno zakanoj sjednici, je ukazao na tu nepravilnost sto je dovelo do toga da se o tome glasa. Skupstina se izjasnila za nastavak rada, dakle, prelazak na drugu tacku i mi smo se, kad je vrijeme doslo, opredjelili po pitanju smjene ministara SDA. SDA je, kako procedura i predvidja, pokrenula sudski spor i postupak je u toku. Ja ne znam na sta i na koga vi aludirate, ali potpuno je jasno da je koaliciju SDP-SDA odlucio raskinuti jaci partner - SDP.
Kasa smo preksinoc imali razgovore sa gospodinom Zvizidicem i kada smo se dotakli i ove teme (Usput budi receno, i on, kao i DIno Konakovic, nam je odao priznanje na principijelnosti po pitanju glasanja, da li je sjednice sazvana u skladu s Poslovnikom ili nije) smo se prisjetili da je prilikom konstituiranja Doma naroda FBiH na sjednici izglasano da je 5 trecina od 17.
Nije tacno da vam nisam odgovorio. Nisam se (sinoc kasno, nakon cjelog dana na sjednici) mogao sjetiti vaseg forumskog imena - iz nekog sam razloga mislio da je "conviction". Odgovor mozete pronaci par postova ranije.
I na ovo sam, takodje, odgovorio.
Amandmani na Ustav KS nisu ni bili predvidjeni za ovu nego za sljedecu, vjerovatno 27., sjednicu. Materijale koje sam dobio i okoje sam objavio, i to sam vam vec ranije napisao, su bili namjenjeni skupstinskoj ustavno-pravnoj komisiji.
(U njima se kao autor inicijative o Ostalim navodi poslanica (Segmedina Bajramovic?).
Ako je stranci SDA zaista u interesu drzava BiH i dobrobit njenih gradjana onda ce se dostojantsveno i brzo povuci, pripremiti za opoziciju, reformirati stranku (brod se ne moze popraviti na pucini).
A ako od stranackog ne vide opsti i dugorocni onda ce odbijanjem nove politicke realnosti generirati krizu koju ce u krajnjem slucaju ispastati svi gradjani BIH. U nasim razgovorima sa gospodinom Zvizdicem i ljudima iz SDA na DInino uporno pitanje sta gradjani Kantona Sarajevo dobijaju neizglasavanjem nove Vlade niko od njih nije mogao racionalno odgovoriti.
SDP ima relativnu vecinu. S kojom od dvije bosnjacke nacionalne stranke, skoro podjednake snage, oni misle da mogu uraditi to sto su obecali je njihova stvar. Mi smo svoj stav o prosloj i sadasnjoj koaliciji jasno iznijeli - neprirodne su, u ideoloskom i svakom drugom smislu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#7690 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Toliko sam toga napisao na temu bosanskohercegovacke nacije na prethodnim stranama ovog foruma da nemam sta da dodam osim, pogledajte jos jednom sta nam svima, u rubrici drzavljanstvo.nationality, pise u licnim kartama.
p.k.
p.k.
-
Canton
#7691 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Onda nema potrebe da se diskutuje o tome.Pedja Kojovic wrote:Toliko sam toga napisao na temu bosanskohercegovacke nacije na prethodnim stranama ovog foruma da nemam sta da dodam osim, pogledajte jos jednom sta nam svima, u rubrici drzavljanstvo.nationality, pise u licnim kartama.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#7692 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
canton
Moze se naravno diskutovati o svemu, ali je diskusija o znacenju ustavnih i javno pravnih pojmova koji su precizno definisani u svakom boljem rjecniku, mozda ne besmislena, ali nepotrebno trosenje energije i vremena, svakako.
I usput...
Komunisticka Jugoslavija je u pisanju pravnih akata takodje napustala medjunarodno priznate pojmove ili mjenjala njihovo znacenje. Otuda i sarolikost i neprincipijelna upotreba pojmova narod, narodnosti(?), itd.
Nas prijedlog novih ustavnih principa za BiH i tezi tome da se vratimo medjunarodno priznatim pojmovima.
p.k.
Moze se naravno diskutovati o svemu, ali je diskusija o znacenju ustavnih i javno pravnih pojmova koji su precizno definisani u svakom boljem rjecniku, mozda ne besmislena, ali nepotrebno trosenje energije i vremena, svakako.
I usput...
Komunisticka Jugoslavija je u pisanju pravnih akata takodje napustala medjunarodno priznate pojmove ili mjenjala njihovo znacenje. Otuda i sarolikost i neprincipijelna upotreba pojmova narod, narodnosti(?), itd.
Nas prijedlog novih ustavnih principa za BiH i tezi tome da se vratimo medjunarodno priznatim pojmovima.
p.k.
- veljaca
#7693 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Jednostavno pitanje - nadam se i jednostavnom odgovoru:Pedja Kojovic wrote:innovation
Na prethodnoj sjednici, koju smo ocijenili da nije zakazana u skladu sa Poslovnikom, ......
p.k.
Zasto ste ucestvovali na skupstini KS kojoj je prethodila nezakonita sjednica ?
Ili da karikiram - zasto se legalizirali nezakonitu sjednicu ( koja nije zakazana u skladu sa Poslovnikom ) time sto ste prisustvovali zasjedanju Skupstine povodom nelegalne sjednice ?
Kakavu poruku saljete nama u KS - da ne treba slijediti zakone i poslovnike .... ili da treba se prilagodjavati "sili" i onda nesto usicariti licno za sebe ...
Molim odgovor.
Puno srece u radu, i pozdrav,
Veljaca, s.r.
-
Pedja Kojovic
#7694 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Da li je sjednica bila zakazana u skladu s Poslovnikom ili nije odlucice sud.
Skupstina kao najvisi tumac (autenticni tumac) svojih akata donijela je odluku da je sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom.
Ja moram reci da sa simpatijama gledam na iznenadni interes clanova i simpatizera stranke SDA za legalitet.
Nadam se da ce princip legaliteta postivati ubuduce jer u protklih 22, pardon, 20 godina na vlasti bas i nisu.
Mi smo bili dosljedni i prilikom konstituiranja Doma naroda FBiH i prilikom sporne sjednice.Bas kao sto smo bili principijelni i kad smo 2009. raskidali partnerstvo sa SDP-om na gradskom nivou jer - i bas takvu moju izjavu mozete pronaci u medijima iz tog vremena - smo zeljeli biti partneri a ne saucesnici u nezakonitim potezima njihovog gradonacelnika Behmena i predsjedavajuceg GV Marina Ivanisevica.
Poslanici se izjasnjavaju o onim pitanjima koja se pred njih postavljaju u tom momentu.
Dakle, na pitanje da li je sjednica u suporotnosti sa Poslovnikom glasali smo da smatramo da jeste.
Na naredno pitanje, da li podrzavamo smjenu ministara u Vladi KS iz redova SDA, glasali smo za.
Izlazak SDA iz vlasti, kao sto smo rekli i za situaciju sa HDZ-om svojevremeno, je vazan dogadjaj na politickoj sceni BIH, koji sam ja okarakterisao kao civilizacijski iskorak.
p.k.
Ovo je zaista apsurdna situacija.
Mladic kaze djevojci, hocu da prekinem s tobom, a ona kaze, ali ja necu da prekinem s tobom.
Da li je sjednica bila zakazana u skladu s Poslovnikom ili nije odlucice sud.
Skupstina kao najvisi tumac (autenticni tumac) svojih akata donijela je odluku da je sjednica zakazana u skladu s Poslovnikom.
Ja moram reci da sa simpatijama gledam na iznenadni interes clanova i simpatizera stranke SDA za legalitet.
Nadam se da ce princip legaliteta postivati ubuduce jer u protklih 22, pardon, 20 godina na vlasti bas i nisu.
Mi smo bili dosljedni i prilikom konstituiranja Doma naroda FBiH i prilikom sporne sjednice.Bas kao sto smo bili principijelni i kad smo 2009. raskidali partnerstvo sa SDP-om na gradskom nivou jer - i bas takvu moju izjavu mozete pronaci u medijima iz tog vremena - smo zeljeli biti partneri a ne saucesnici u nezakonitim potezima njihovog gradonacelnika Behmena i predsjedavajuceg GV Marina Ivanisevica.
Poslanici se izjasnjavaju o onim pitanjima koja se pred njih postavljaju u tom momentu.
Dakle, na pitanje da li je sjednica u suporotnosti sa Poslovnikom glasali smo da smatramo da jeste.
Na naredno pitanje, da li podrzavamo smjenu ministara u Vladi KS iz redova SDA, glasali smo za.
Izlazak SDA iz vlasti, kao sto smo rekli i za situaciju sa HDZ-om svojevremeno, je vazan dogadjaj na politickoj sceni BIH, koji sam ja okarakterisao kao civilizacijski iskorak.
p.k.
Ovo je zaista apsurdna situacija.
Mladic kaze djevojci, hocu da prekinem s tobom, a ona kaze, ali ja necu da prekinem s tobom.
- Corto Maltese
#7695 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dobro poređenje. Hajde da ispratimo taj dialog do kraja, ne zaboravljajući da su mladić i djevojka živjeli u, pred zakonom registrovanoj, zajednici. U nastavku razgovora, mladić kaže: "Nova ženska mi se useljava za sedam dana. Do tada ima da odseliš, sve što smo zajedno kupili u zadnjih osamnaest mjeseci ostaje meni, a ono dvoje nedonoščadi, malog HaSPu, i NaSRZBu, možeš povesti sa sobom ili ostavit na ulici, na volju ti! Moja raja znaju da ovo što radim nije u dure, ali toliko te ne mogu da će stati na moju stranu, šta god ja uradio."Pedja Kojovic wrote: Ovo je zaista apsurdna situacija.
Last edited by Corto Maltese on 20/06/2012 15:55, edited 4 times in total.
-
Innovation
#7696 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
G. Kojovicu ovo nisu nikakve simpatije ni za koga. Ovo je inat da se dokaze istina. Vi sami stalno govorite da je nesto nezakonito, ali uvjek ostavljate ono ALI na kraju odgovora. Pravi odgovor politicara. Tako je Vama tj. g- Dini K. odgovorio premijer koji izgleda jos ima obraza /sto se tice laznih izjava i manipulisanja zapisnicima/ jer je bio sav crven u licu i nije gledao ljude u oci, sto inace cini.
-
Pedja Kojovic
#7697 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
innovation
Nije potreban inat.
Sudski postupak je vec u toku, kazu mi ljudi iz SDA.
Ja niti jedan odgovor ne zavrsim rijecicom "ali".
p.k.
Nije potreban inat.
Sudski postupak je vec u toku, kazu mi ljudi iz SDA.
Ja niti jedan odgovor ne zavrsim rijecicom "ali".
p.k.
-
maher
#7698 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
postovani pedja,
vec par puta se ponavlja ovaj pojam civilizacijski iskorak (iskreno bas pretjerano...ako znamo sta je civilizacija)...
taj civilizacijski iskorak sa hdz-om nas je i doveo do ove situacije...jer nase ministarstvo vanjskih poslova nije moglo maknut nigdje ....eto kad su se uspjeli zakaciti sa milanovicem i josipovicem...
niko ne spominje da je nasem ministru vanjskih poslova svugdje taraba...ne moze maknuti nigdje...dok hdz ne udje u vladu...
vec par puta se ponavlja ovaj pojam civilizacijski iskorak (iskreno bas pretjerano...ako znamo sta je civilizacija)...
taj civilizacijski iskorak sa hdz-om nas je i doveo do ove situacije...jer nase ministarstvo vanjskih poslova nije moglo maknut nigdje ....eto kad su se uspjeli zakaciti sa milanovicem i josipovicem...
niko ne spominje da je nasem ministru vanjskih poslova svugdje taraba...ne moze maknuti nigdje...dok hdz ne udje u vladu...
-
Pedja Kojovic
#7699 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
maher
Ja se ne bih slozio sa takvom konstatacijom niti su mi poznate cinjenice koje bi takvu tezu podrzale.
Mi smatramo da je kroz slucaj HDZ-a i SDA u BiH napravljen znacajan politicki iskorak iz dosadasnje prakse.
"Usvojena" su dva vazna principa; ne postoje stranke koje imaju politicki monopol nad etnickim grupama koje tvrde da predstavljaju i, princip da vlast formira onaj ko moze sakupiti potrebnu vecinu.
p.k.
Ja se ne bih slozio sa takvom konstatacijom niti su mi poznate cinjenice koje bi takvu tezu podrzale.
Mi smatramo da je kroz slucaj HDZ-a i SDA u BiH napravljen znacajan politicki iskorak iz dosadasnje prakse.
"Usvojena" su dva vazna principa; ne postoje stranke koje imaju politicki monopol nad etnickim grupama koje tvrde da predstavljaju i, princip da vlast formira onaj ko moze sakupiti potrebnu vecinu.
p.k.
-
maher
#7700 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
hvala na odgovoru...neka je sa srecom, ali ako su radoncic i lijanovic civilizacijski iskorak...moracu ponovo procitati sta je pojam civilizacija, a i sta je iskorak...Pedja Kojovic wrote:maher
p.k.