Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obratio se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje je na inicijativu Kluba poslanika SDA pojašnjavao navode i tvrdnje koje je iznio u magazinu „Večernjeg lista“-„Obzor“, u maju ove godine, a koji se odnose na Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.
Radončić je obraćajući se poslanicima izrazio žaljenje što član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije prisutan na sjednici.
Državna politička mafija
- Ja zaista mislim da je ovo danas važan dan da se o političkim ubistvima u BiH razgovara na ovako visokom nivou. Drago mi je da je SDA inicirala tu temu i naš poslanički klub SBB sa zadovoljstvom to prihvatio. Ne zato što ja smatram da svaki državni funkcioner koji da intervju treba ovdje da obrazlože šta je tačno ili nije. Zato postoje sudovi, postoje parnice za klevetu, nego zato što je to jedna tabu tema i meni je danas jako žao jer ovdje ne sjedi Bakir Izetbegović, ne sjede porodice ljudi koji su iz političkih razloga likvidirani – rekao je Radončić i nastavio:
- Mogu reći da sam u tom intervjuu kazao da bošnjačku državnu mafiju smatram odgovornom za neke stvari i sada ću probati da kolegama iz SDA odgovaram taksativno. Prvo je pitanje da li SDA raspolaže sa crnim stranačkim fondovima, ilegalnim i protuzakonitim.
Zadnji je primjer emisije „Refleks“ na TV OBN. Tu su bili urednici Senad Avdić, Esad Hećimović, Nino Raspudić, Veselin Gatalo, objavljen je snimak i govora Bakira Izetbegovića održanog za vrijeme mjeseca ramazana. Izetbegović ovdje govori kako su islam, itd. ugroženi, kako brutalno ubijaju muslimane i sve je to uredu i sve su to političke kvalifikacije o kojima uopće ne treba polemisati, ali evo šta on kaže kada govori o Erdoanu i Turskoj:
“Ovo što mu rade samo će ga ojačati. Sjetio se nas i u ovom vremenu kada je imao pravo samo sobom da se bavi".
I sljedeća rečenica, kako je rekao Radončić, koju možete na snimku naći Izetbegović vrlo eksplicitno kaže:
"Preko 800.000 maraka su dali za 20.000 paketa, koje ovih dana diljem BiH dijeli SDA. Dakle, htio je da pripazi naš narod da pokaže da ga se sjeća i da pokaže našem narodu s kim on sarađuje i na koga treba da se osloni na SDA”.
Ja ovdje pitam je li ovo crni fond? Je li ovo prijavljeno Centralnoj izbornoj komisiji? Ako jedna vlada ili jedna od država želi da pomogne jednu vjersku zajednicu zar to ne treba da radi preko karitativnih organizacija ili Islamske zajednice.
Bojim se da su pitanja SDA takva da se na njih mora konkretno odgovarati. Vi znate da je objavljen video snimak prikupljanja pomoći mimo institucija BiH u kojem rahmetli gospođa Izetbegović prikuplja zlato, novac i sve je to dokumentovano. Da li je to ikada ušlo u BiH? Da li je iko uveo ili vodio evidenciju u budžetu BiH, kako se taj nakit i zlato rasprodavalo, da li je to bilo upućeno građanima BiH i šta je od toga stiglo do njih?
Nema, gospodine Sarajliću, ljubomore u tome da je Bakir Izetbegović mene pobijedio u trci za člana Predsjedništva BiH. Vi znate da je razlika između nas bila 20.000 glasova i da je meni poništeno 75.000 glasova – kazao je Radončić.
Tekstovi iz "Dana" i "Slobodne Bosne"
Ministar sigurnosti BiH je nastavio riječima: “previše sam ja realiziran čovjek da bih se nekome svetio zato što je izabran za člana Predsjedništva. Nije moj smisao ulaska u politiku da budem član Predsjedništva nego da nešto radim".
- Da li je član Predsjedništva BiH povezan s bh. državnom mafijom i tajnim muslimanskim službama? Prvo, ja to tako eksplicitno nisam rekao, a lično mislim da jeste. Ne znam u čemu je problem. Uzmite tekstove iz Slobodne Bosne 18. 12. 2008., pošto se vi pozivate na tekstove iz „Avaza“.
Ismet Bajramović, kažu, ubio tog i tog čovjeka, bio osuđen na 20 godina zahvaljujući tome što je viđen u društvu Bakira Izetbegovića, čovjek se oslobađa.
Imate Edina Garapliju njegov iskaz pred Vrhovnim sudom koji jasno kaže: javna je tajna da se upravo oko Izetbegovića mlađeg okupljao tim, nikad ozvaničen, ali zato prisutne bošnjačke tajne službe, itd.”.
Ovakvih primjera imate u intervjuu gospodina Faruka Balijagića, koji kaže: „Bakir Izetbegović vodio operaciju uništavanja dokaza o zločinima“.
Ja vam ovakvih stvari mogu citirati koliko hoćete, ali ću gledati da konkretnije odgovaram samo na ona pitanja koja ste vi metodom rišeljea izvukli iz intervjua koji očigledno niste čitali, konkretizirali ste ih.
Da li je gospodin Bakir Izetbegović povezan s ubistvom Joze Leutara? Evo ja ću vam pročitati jedan izvod koji je objavljen u medijima i koji je bio dio istrage. “Dani“ su još 1999. godine objavili izjavu ko će ubiti neugodnog svjedoka Armana Jašarevića koji je kao ključni detalj nakon pogibije Leutara iznio podatak sa sastanka od 3. marta 1999. godine.
Leutar je ubijen 16. marta, navodeći, citira mogućnost da je Bakir Izetbegović naložio ubistvo Joze Leutara u telefonskom razgovoru s Ismetom Bajramovićem Ćelom kojem je priustvovalo još pet ljudi, a obećana nagrada za Leutarovu smrt trebala je iznositi 100.000 maraka po učesniku, ukupno pola miliona. Imate takvih tekstova koliko volite, imate izjava po sudovima itd.
Meni je jako žao da moram biti vrlo precizan u odgovorima. Pitanje da li je Nedžad Ugljen neposredno pred likvidaciju išao po novinskim redakcijama i tvrdio da će ga likvidirati Bakir Izetbegović.
Pokazat ću vam tekstove iz „Dana“, odnosno „Slobodne Bosne“, 16. 06. 2005. i originalni tekst iz „Dana“ iz oktobra 1996. godine koji ću biti slobodan da vam pročitam početak i dvije poente:
“Mjesec dana prije smrti Nedžad Ugljen je zaustavio na ulici Senada Pećanina i ovo je njegov tekst iz "Dana": „prilično nervozan i pomalo bez svojih karakterističnih crnih brkova u tom razgovoru najavio svoje ubistvo“.
Sve imate, čovjek je išao po redakcijama, ne samo išao nego upozoravao i druge da će biti likvidiran. Evo vam i drugih tekstova koji su vezani za vođenje istrage kantonalnog tužilaštva. Izetbegoviću je pozlilo kada je predloženo da istragu za ubistvo Ugljena vodi Munir Alibabić.
Ubistvo porodice Halilović
Vidimo ovdje sliku gosp. Muratovića koji je kao tadašnji federalni premijer napisao šest kartica teksta i molio da se otkrije ubica pomoćnika ministra. Mi također možemo da govorimo i o drugim stvarima kada je u pitanju ubistvo porodice tadašnjeg načelnika štaba Halilovića – riječi su Radončića, koji je dalje nastavio:
- Ja ću vam pročitati samo dvije rečenice njegovog sina na portalu, a njemu su ubijeni majka i dajdža. On kaže: Taj 7. juni i tako i tako pokušano je ubistvo cijele porodice Halilović jer smo se taj dan trebali naći na ručku koje su pripadnici tajne policije vidjeli kao sjajnu priliku da pobiju našu cijelu porodicu.
Sljedeći naslov je „Ubistvo Sefera Halilovića mogao je narediti samo Alija Izetbegović" i vi znate da se u kantonalnom Tužilaštvu otvara istraga oko „Ševa“ i on kaže bit ću vrlo jasan „ubistvo Sefera Halilovića mogao je narediti samo Alija Izetbegović, a u detalje ukupne operacije je umiješan Bakir Sadović. Kada je u pitanju Bakir Izetbegović on do danas kada su u pitanju zasluge sve druge zasluge stavlja na ime Alije, pa neka onda i tu i kada je odgovornost u pitanju.
Imamo još takvih masu izjava dokumenata, svjedoka, krivičnih prijava, ali suština nije u tome. Suština je u tome gospodo iz SDA da ja kao ministar sigurnosti moram da ohrabrim javnost, da govorim potpuno otvoreno. Naše agencije za provođenje zakona, tužilaštva da napokon kao što je to urađeno u Srbiji i mi otkrijemo politički motivirana ubistva. To zaslužuje porodica Ugljen, Leutar, Halilović..., to zaslužuju i neki na Kazanima.
Ako neko misli da će me prijavljivanjem ovom parlamentu obeshrabriti, vjerujte da neće. Ja se vas ne bojim, tražim vašu podršku da ovu temu otvorimo do kraja. Neko je digao u zrak i auto gospodina Željka Kopanje, dakle nije to slučaj samo kod Bošnjaka. Ali, činjenica je da smo mi za 20 godina učinili sve da se ne otkriju ove ubice. Imate i izjave Hasana Muratovića, koji je bio federalni premijer i koji je kumio i molio da se otkrije ubistvo njegovog pomoćnika.
Ako hoćemo ulazak u EU, ako želimo istinski obračun s kriminalom i korupcijom naši ključni politički funkcioneri moraju znati da će eventualne ubice jednog dana otkriti. Društvo ili narod koje nije u stanju da se kao najveća žrtva obračuna s onima koji su nas kao Bošnjaci tukli nema prostora za odanost.
Ja ću sada pročitati vrlo kratko šta sam rekao u "Večernjem listu". Oni su me pitali ko se boji bošnjačke mafije. To su oni što su ubili pokojnog Jozu Leutara, Nedžada Ugljena. To je bošnjačka državna mafija koja iza sebe ima i ubistvo porodice Halilović, mafija koja iza sebe ima i desetak drugih političkih i interesnih ubistava.
Ko se ovdje prepoznao, zašto se prepoznao i šta je novinarska oprema ne znam. Ja govorim o tome, ja nisam sudija. Gospodin Izetbegović mene je tužio za klevetu. Imat će prilike da kaže svoje argumente, ja ću imati prilike da kažem svoje. Ovi odgovori su na vaše pitanje da li je neko obilazio redakcije ili nije. Imate i posmrtni intervju Delalića koji je objavljen pet dana nakon smrti.
On je praktično govorio kako je Bakir Izetbegović znao za ubistvo Ugljena. Moja je procjena da ovo mjesto ne treba opterećivati time, ali ja sam spreman za svaku vrstu pitanja i pojašnjenja. Nemam ništa protiv Bakira Izetbegovića, imam protiv toga da jedna epoha koja traje 25 godina, a počela je 90-tih godina mora da prestane. Mi imamo vrlo sposobne agencije, institucionalno smo vrlo jaki i nema razloga da ne ohrabrimo tužioce da rasvijetle ova politička ubistva. Ovdje je evidentno da je postojala i da postoje kraci državne bošnjačke mafije i ja se neću plašiti o tome pričati.
čovjek je lud definitivno..ministar sigurnosti koji kao argumente iznosi pisanja medija..