Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RJ57

#7676 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Banksy wrote:
muha_sa wrote:
Banksy wrote:quote="muha_sa"
:thumbup:

sjecaš li se muzike uživo :?

Ne, zar je bila... Ko je svirao i kakav je bio repertoar? :D
ČevapČIĆE sam jela kao dijete, to pamtim, i šta se pilo, Jupi, Cocta...
šarolik repertoar bio a najviše narodne--bogme se oduzimalo :-) al ne uz koktu, jupi il dejt :lol:

prva stanica je bila ova kafana na Vidikovcu :-D GSP-ova kafana--iliti restoran :)

onda šetnja od doma do doma :thumbup: sjede se i iako nikog ne znaš zacas se u pricu upustiš i proširiš poznanstvo :-D derneci nad dernecima :thumbup:
sjecam se redova za žicaru dole do pocetka stepenica, al nikakve nervoze nije bilo nit tersluka :thumbup:
Ne pamtim, mlađa sam, ali zavidim, sigurno vam je bilo krasno.
Žičarom sam išla poslije, kad sam porasla, s rajom, ali ne pamtim sve to... Divan je Trebević, predivan. :thumbup:
ti si se vozila “novom“ žičarom, ta je klizila ko po loju u poređenju sa starom koja je proizvodila zvukove ko da si u hičkokovom filmu, ali su opet svi išli. jednom je stara stala nekih pola sata u magli .. bilo je to ko u kapenterovom filmu :mrgreen:

P.S. muha, ni ja se ne sjećam muzike iako sam u sedamdesetim tamo “pio sok“ svKi put, a išli smo često. vjerovatno takvim stvarima nisam pridavao važnost
muha_sa

#7677 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bila je muzika al unutra--u restoranu :-D

samo se ne sjecam jel to bilo samo vikendom il..................... zaboravilo se :-)
muha_sa

#7678 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Image

ove kabine su na podu imale poklopac za ne daj bože--na "plafonu" kabine je bila kutija u kojoj su bile one stepenice od užeta :D

mi smo bili idioti pa smo taj poklopac na podu cesto dizali i to nam ko nekakvo zadovoljstvo pricinjavalo :-)
zikamu

#7679 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

RJ57 wrote:
Stari_Jarac wrote:
bitanga_sa_otesa wrote: zgrada u kojoj je pijaca na grbavici 1 je bila grasova garaza za autobuse.strojorad se nazire vecina objekata,(ili su to objekti klaonice) samo fali velika hala za kamione,cak vidim i trafostanicu grbavica 35/10 kv.raskrsnica za vraca nije bila velika,vec samo kao odvojak prema radnickoj ulici,sjecam se cak i neke kuce tu ispred zgrada da je bila skoro u raskrsnici.
vidi se da je zadnja zgrada u izgradnji na grbavici 2(zgrada u kojoj je slasticarna jahorina) ako neko zna godinu kad je useljena znat cemo tacno i godinu ove slike(po mom misljenju je sredina 60-ih).
Čovječe koje ti pamćenje imaš :shock: isto kao da imaš tajnu vremeplov mašinu, pa se prebaciš u prošlost, malo zrakneš kako je tada izgledalo i onda nama ovdje prepričaš :D stvarno svaka čast .
ja ti kažem, imaju on i muha u podrumu vremeplov, jednog isti šalje u hrasno a drugog na čaršiju :D
E necemo tako, Dino...! :D
Ima nas jos "putera" ovdje. :D
Od sredine 50-ih do ranih 70-ih zivio sam na 2. spratu u neboderu kod pijace (nekadasnje GRAS-ove autobuske garaze). Stan je bio okrenut garazi,i tako da nije moglo biti blize. Belaji su bili u periodu ljute zime kad bi preko noci ostavljali sve "londonce" upaljene jer ne bi bilo sanse da upale ujutro po onim minusima... To bi grmilo cijele noci i raja nisu mogla spavati, pa su po cijelu noc jebavali sve po spisku i vristali sa balkona a poneki bi u znak protesta znali i zafrljcit praznu flasu na garazu... :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#7680 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

zikamu wrote:
E necemo tako, Dino...! :D
Ima nas jos "putera" ovdje. :D
Od sredine 50-ih do ranih 70-ih zivio sam na 2. spratu u neboderu kod pijace (nekadasnje GRAS-ove autobuske garaze). Stan je bio okrenut garazi,i tako da nije moglo biti blize. Belaji su bili u periodu ljute zime kad bi preko noci ostavljali sve "londonce" upaljene jer ne bi bilo sanse da upale ujutro po onim minusima... To bi grmilo cijele noci i raja nisu mogla spavati, pa su po cijelu noc jebavali sve po spisku i vristali sa balkona a poneki bi u znak protesta znali i zafrljcit praznu flasu na garazu... :D
meni su rekli da je to cijelo dvoriste bila jedna crna masna fleka :lol: :lol: moglo bi tu sad biti neko nalaziste nafte :skoljka:
Banksy

#7681 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

Kad je napravljena pijaca?
bitanga_sa_otesa

#7682 Re: Slike starog Sarajeva

Banksy wrote:Kad je napravljena pijaca?
cim je napravljena remiza na alipasinom mostu :-D :-D
Banksy

#7683 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

bitanga_sa_otesa wrote:
A to je...? :D
bitanga_sa_otesa

#7684 Re: Slike starog Sarajeva

Banksy wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
A to je...? :D
ne znam tacno... pocetak/sredina 70-ih
muha_sa

#7685 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

da je pijaca na čaršiji ja bih znao :D
zikamu

#7686 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Druga polovica 60-ih. (67/68).
RJ57

#7687 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

zikamu wrote:
ok, svakoga dana u svakom pogledu sve više naučimo :D
ja znam samo da je 1971 pijaca već postojala, tad je moj rođak uselio u crvenu zgradu iza pijace
zikamu

#7688 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

RJ57 wrote:
zikamu wrote:
ok, svakoga dana u svakom pogledu sve više naučimo :D
ja znam samo da je 1971 pijaca već postojala, tad je moj rođak uselio u crvenu zgradu iza pijace
Definitivno. Ja sam odselio 1973. a pijaca je vec postojala nekih 5-6 godina...
edin_kovachi

#7689 Re: Slike starog Sarajeva

Post by edin_kovachi »

Da li neko kma slike starog askenaskog groblja u sarajevu i da li neko zna gdje je bilo?

Da li neko zna gdje je bila Suliman/Sulejman ulica u Sarajevu i odakle je počinjala.

Da li neko zna gdje je bila kralja petra ulica i odakle je počinjala (Zelenih beretki i Branilaca sarajeva)

Takodjer Hajduk veljkova?

Godine su od 1895-1910

Hvala unaprijed
julisiz es grant

#7690 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

edin_kovachi wrote:Da li neko kma slike starog askenaskog groblja u sarajevu i da li neko zna gdje je bilo?

Da li neko zna gdje je bila Suliman/Sulejman ulica u Sarajevu i odakle je počinjala.

Da li neko zna gdje je bila kralja petra ulica i odakle je počinjala (Zelenih beretki i Branilaca sarajeva)

Godine su od 1895-1910

Hvala unaprijed
Ulica Kralja Petra počinjala je i završavala tačno gdje Ulica JNA, kako se kasnije zvala, a koja se sastojala od današnje dvije ulice koje si naveo plus dio Radićeve. Dakle počinje gdje sada Radićeva, na raskrsnici preko puta Aide/bivše Parkuše. Radićeva je prije rata bila od raskrsnice iza današnjeg BBI do Obale.
Hajduk Veljkova je današnja Muse Ćazima Ćatića.
Obje ulice su nazive dobile u vrijeme kraljevine Jugoslavije a ne u godinama koje si naveo (nisu se ni mogle tada tako zvati).
Za Sulejmanovu ulicu prvi put čujem, gdje si našao da se ona spominje?
edin_kovachi

#7691 Re: Slike starog Sarajeva

Post by edin_kovachi »

julisiz es grant wrote:
edin_kovachi wrote:Da li neko kma slike starog askenaskog groblja u sarajevu i da li neko zna gdje je bilo?

Godine su od 1895-1910

Hvala unaprijed
Ulica Kralja Petra počinjala je i završavala tačno gdje Ulica JNA, kako se kasnije zvala, a koja se sastojala od današnje dvije ulice koje si naveo plus dio Radićeve. Dakle počinje gdje sada Radićeva, na raskrsnici preko puta Aide/bivše Parkuše. Radićeva je prije rata bila od raskrsnice iza današnjeg BBI do Obale.
Hajduk Veljkova je današnja Muse Ćazima Ćatića.
Obje ulice su nazive dobile u vrijeme kraljevine Jugoslavije a ne u godinama koje si naveo (nisu se ni mogle tada tako zvati).

Ovo mi je trazio jedan gost (radim kao turistocki vodič)

Naime familija Fritzhand je imala limarsku radnju u ulici Kralja Petra 34. Objasnili su da je blizu bila Suliman ulica.

Malo mi je bilo nejasno.

Kako se je zvala dzamija koja je postojala pored narodnog pozorista?

Hvala na pomoći
thekupus

#7692 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

edin_kovachi wrote: Kako se je zvala dzamija koja je postojala pored narodnog pozorista?

Hvala na pomoći
Kalin hadzi-Alijina
thekupus

#7693 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

julisiz es grant wrote:
edin_kovachi wrote:

Hvala unaprijed
Ćemaluša
julisiz es grant

#7694 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

thekupus wrote:
julisiz es grant wrote:
edin_kovachi wrote:

Hvala unaprijed
Ćemaluša
Hvala, evo provjerio sam i u knjizi Alije Bejtića, jeste :thumbup:
hrasno

#7695 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Godine su od 1895-1910

Hvala unaprijed
Staro groblje ti je bilo na Lavu...pa je prebaceno u kosturnicu na jevrejsko groblje na Borku

http://www.pokop.ba/groblje/1-jevrejsko
hrasno

#7696 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

Image

Image

Image
Koshpa

#7697 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Koshpa »

Image
RJ57

#7698 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

Koshpa wrote:Image
cool, evo još jedna odgovarajuća iz 1927 mislim :D

Image
hrasno

#7699 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
RJ57

#7700 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

odlična, nismo iz tog ugla imali nijednu! očito slikano otprilike u isto vrijeme kad i ove sa prethodnih strana
Post Reply