torbica wrote: ↑26/07/2023 11:33
Hakiz wrote: ↑26/07/2023 11:07
U nekoliko gradova u kojima sam bio do njihovih aerodroma ide redovan gradski prevoz. Imaju oni i šatlove i aerobusove i taksi i privatne vozače itd ali ide redovan gradski prevoz koji te do aerodroma vozi po cijeni normalne karte i po redu vožnje, uglavnom je svakih 10 minuta.
Pa, zašto ne bi postojala redovna GRAS linija od Vijećnice do Dobrinje koja bi imala stanicu Aerodrom?
U Lisabonu metro ima stanicu u samom aerodromu. Dobro, mi nemamo metro, ali je primjer da redovan gradski prevoz može biti i do aerodroma. Nije Sarajevo grad čiji aerodrom je 100 km daleko od grada. Udaljenost našeg aerodroma je slična udaljenosti aerodroma u Pragu, možda je naš i bliži. Pa, primjer Praga: U Pragu autobus koji ide iz jednog predgrađa na aerodrom, linija 191, ima jedno skretanje ni za šta drugo osim do jednog trgovačkog centra. Nekih 300 m ide "nigdje" samo do tog centra, kod tog centra se okreće i vraća na "normalnu" trasu prema aerodromu. A iz centra grada do tog predgrađa ide tramvaj broj 2. Jedna karta za redovan gradski prvoz je potrebna za cijelu kombinaciju tramvaj/autobus do aerodroma.
Zašto ne bi u Sarajevu autobus u sklopu redovne linije imao slično skretanje samo za aerodrom i vraćao se na "normalnu" trasu? Ne treba uvoditi nove linije, ništa, samo izmijeniti trasu neke postojeće linije. Recimo komercijala ili kombinacija tramvaj i autobus Nedžarići - Dobrinja. Neka u Nedžarićima odmah skrenu desno prema aerodromu, vrate se u Nedžariće i nastave redovnom trasom prema Dobrinji. Ili recimo skretanje za aerodrom na kružnom toku na Dobrinji 5, vraćanje sa aerodroma na taj kružni tok i nastavak redovnom trasom.
Kada postoje redovne gradske linije kao što su, recimo, za Vlakovo, koje je dalje od Ilidže nego što je aerodrom od Baščaršije, itd, u čemu je problem sa redovnom gradskom linijom za aerodrom? Nije tehnički problem, problem je "politički".
Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
Problem sa redovnim linijama je što moraš čekati na aerodromu sat vremena ili više da naiđe sljedeći autobus, nije to linija tipa ja iz Hadžića hoću na Ilidžu pa planiram kad da krenem iz kuće da stignem na autobus, ja ne mogu birati u koliko sati ću biti na aerodromu.
Linija Vijećnica-Dobrinja (Tranzit) svakako odgovara samo onima koji idu u Stari Grad.
A za ovu liniju Nedžarići-Dobrinja (ako je to linija 31) prvi put čujem, nju ima smisla produžiti do aerodroma, svakako je trenutno samo 2km dužine
Jeste sada u Sarajevu. A ne treba biti. Koliko ćeš čekati zavisi od reda vožnje redovne linije, ne mora biti sat. U Pragu autobus 191 ide sa i na aerodrom svakih 10 minuta, a tramvaj 2 iz centra grada do autobusa takođe svaki desetak minuta. Ja sam, recimo, došao na tramvajsku stanicu, tramvaj došao poslije manje od minut. Nakon 20-ak minuta u tramvaju Izašao iz tramvaja i čekao autobus 3 minuta. Od ulaska u tramvaj do izlaska na aerodrom trebalo mi je oko sat. U Lisabonu metroom još udobnije. Svakih 5 minuta. U Barceloni je aerodrom puno dalje nego u Sarajevu, pa opet imaš aerobus sa trga Katalonija svakih 10 minuta. Radi 24 sata. A karta je jeftina. To su ozbiljni gradovi i poslovni, ali i turistički, sa riješenim gradskim prevozom, pa i prevozom za aerdoroma. Nije to Sarajevo
A i Sarajevo bi moglo biti takvo, samo je potrebna "politička" odluka i kazna prevozniku ako je se ne drži. Do vlade kantona je.
Uz to u Pragu stanica na kojoj se iz tramvaja 2 presijeda u autobus 191 je ista. Ne treba tražiti gdje se presijeda i hodati od tramvajske do autobuske stanice. Kao kod nas kada su iste stanice, recimo na Obali ili pred Narodnom bankom itd.
U Granadi nema redovna linija. Granada je to riješila tako da red vožnje autobusa do i sa aerdoroma je u skladu sa rasporedom slijetanja i polijetanja aviona. Pa tako kada sletiš imaš vremena da uzmeš prtljag, obaviš kontrole, odeš u WC itd i kada izađeš sa aerodrom jedan do tri autobusa (zavisi od aviona, veličine) čaekaju da prevezu do grada. Slično i na aerdorom, autobusi su planirani tako da si na aerodromu tačno oko sat i po prije leta, Kako je to manji aerodrom od Sarajevskog, to je dovoljno vremena da bez problema obaviš sve i stigneš na let.
I tako dalje. Poenta je da svi ozbiljniji gradovi u Evropi, pogotovo oni koji razvijaju turizam, uglavnom imaju riješen jednostavan, redovan i jeftin prevoz sa i na aerodrom. Različiti su načini, redovne gradske linije, česti aerobusevi itd, ali svima je zajedničko da putnici ako ne žele, ne moraju koristiti taksije, šatlove, privatne vozače itd. Te stvari, pogotovo taksije i naročito privatne vozače, koriste oni koji žele udobnost i što brži prevoz sa aerodroma do destinacije u gradu i obratno. Turisti krenu lagano i gradskim prevozom ili aerobusevima jeftino, ne čekajući dugo i opet na vrijeme stignu.
Samo je kod nas to nerješiv problem.
Naravno da ćeš planirati put do aerodroma ili sa aerodroma. Planiram i kada idem taksijem, naravno da planiram i kada idem gradskim prevozom.