Sonron wrote: ↑19/06/2023 15:59
Ovo će poslodavci iskorištavati maksimalno, sve će lijepo fino biti dok ne dođeš pa kroz mjesec dva ti kaže skup si mi i ide smanjenje satnice sa 18€ na 16€ ili 15.5€. Za početak i prihvatiti ali čim prođe jedna godina odmah tražiti zamjenu i novu firmu gdje će ti satnica biti fiksna, znam par primjera gdje su ljudi došli sa plavim kartama pa im smanjili satnice. Ko god ode bolje da se ne uvaljuje na početku u dugove bespotrebne, jer svaka selidba i promjena firme košta veoma puno.
Ja licno nisam cuo za takve slucajeve, moguce jer ove koji poznajem, dosli su na plavu kartu kao deficitaran kadar, a za njih je svakako granica dosta niza.
Die Blaue Karte EU kann bei Erreichen der Gehaltsgrenze ohne Zustimmung der Bundesagentur für Arbeit erteilt werden. Für Mangelberufe (insb. Naturwissenschaftler, Ingenieure, Ärzte, akademische IT-Fachleute) wurde eine geringere Einkommensgrenze festgelegt. Diese beträgt im Jahr 2022 43.992 EUR.
Dakle ispod 4000€ brutto mjesecno, tako da tesko da bi neko iz ovih grupa radio za manje od toga.
Ali i poslodavci koji uvoze stranu radnu snagu, znaju i za tu granicu za deficitaran kadar, pa cesto nude platu 45 000€ pocetnu onome ko tek dolazi, dakle malo iznad granice.
A za ovu
Chancenkarte - ja skoro da ne mogu zamisliti scenario po kojem bi neko dosao na ovakav nacin u Njemacku.