Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#7676 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

corei3 wrote: 19/06/2023 15:20 D li je u Njemačkoj gorivo sad trenutno oko 1,5 eura? Je li to dođe kao kod nas 1,5KM s obzirom na plate i sl.,kažu mi uvijek ovi odozgo da ne pretvaram eure u marke.
Kod mene ovdje trenutno na JET pumpi 1,53 € obicni dizel B7 (7% Biodizela), ako ces onaj premium dizel, sa manjim udjelom biodizela, onda racunaj +0,20€

Inace u Njemackoj cijena goriva moze komotno varirati i 10-15 centi u toku jednog dana.
Takodjer mjesta koja imaju JET pumpe su u pravilu jeftinija, jer i ostale pumpe prilagodjavaju cijene. Gdje nema tih pumpi, malo je skuplje.

Ako gledas omjer plata/ troskovi, Njemacka pobjedujue u 80-90% stvari.
corei3

#7677 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corei3 »

512MB wrote: 19/06/2023 15:24
corei3 wrote: 19/06/2023 15:20 D li je u Njemačkoj gorivo sad trenutno oko 1,5 eura? Je li to dođe kao kod nas 1,5KM s obzirom na plate i sl.,kažu mi uvijek ovi odozgo da ne pretvaram eure u marke.
Jebeš gorivo, imal u Minkenu kafice i ćevapa, fuce sa rajom 8-)
Nemam pojma, nemam to ni ovdje, tako da je isto. Ja pitam za gorivo
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7678 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

jeste, 1.55 dizel bio (barem sam ja toliko platio na nekoj pumpici prošle sedmice)
corei3

#7679 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by corei3 »

mk ultra wrote: 19/06/2023 15:26 jeste, 1.55 dizel bio (barem sam ja toliko platio na nekoj pumpici prošle sedmice)
I jel to sada kao da je u BiH 1,5KM sa obzirom na plate bla bla...
mk ultra

#7680 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

corei3 wrote: 19/06/2023 15:27
mk ultra wrote: 19/06/2023 15:26 jeste, 1.55 dizel bio (barem sam ja toliko platio na nekoj pumpici prošle sedmice)
pa vidi, ako mene pitaš to je i manje... i ispod marke
većinom firme učestvuju u tome koliko vidim, slabo ko svoj auto vozi
Ozimician

#7681 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

mk ultra wrote: 19/06/2023 15:23
Ozimician wrote: 19/06/2023 15:18

Moze biti jeftinije ako si lovac na akcije, dakle kupujes samo odredjene proizvode i samo kad su na akciji, eh tad imas sanse da prodjes jeftinije.

A tako kao ti, zaletio se i odmah hoces da prodjes povoljno, neces to docekati. Mozda si mogao dobro proci sa 2-3 artikla max.

Sto se Coca-Cole tice, najjeftinije sto sam ove godine vidio na akcijama jeste 0,57 € po litru. + racunaj da ti za svaku flasu (bez obzira na velicinu flase) naplate +0,25 € Pfand (kaucije), tako da ako si tim flasama ides za BIH, oderat ce te da valja.

Standardna cijena Coca-Cole je preko 1€/l.
zajebavam se za nosanje u bosnu, jerbo sam išao avionom

samo hoću reći da naš narod voli slagat dobro da je povoljnije

nisam hamburger našao ispod 12€ da pojedem, o čemu pričamo jbt
pošto se mora biti izbirljiv a 90% svinjetina, bečka (teleća) je oko 24eur
2 kahve + 1 kisela flaširana, 12€

povoljno dakako :mrgreen:

sve u skladu sa standardom, ali nikako drama jeftinije nego u BiH...
Mnogi porede cijene u Njemackoj na akcijama sa standardnim cijenama u BIH, mnogi porede predkoronske cijene u Njemackoj sa danasnjim cijenama u BIH.

Gledao sam nedavno video na FB, gdje je neki lik nasao racun sa artiklima u Lidlu sa pocetka 2021. god. i otisao ponovo u Lidl da kupi iste artikle.

Racun je izasao skoro duplo vise, +98%.

Ja iskreno nemam osjecaj da je toliko poskupilo, mozda jer ne kupujemo iste proizvode, moj subjektivni osjecaj jeste da je otislo +50%.
mk ultra

#7682 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mk ultra »

Ozimician wrote: 19/06/2023 15:30
Racun je izasao skoro duplo vise, +98%.

Ja iskreno nemam osjecaj da je toliko poskupilo, mozda jer ne kupujemo iste proizvode, moj subjektivni osjecaj jeste da je otislo +50%.
kahva jeste duplo skuplja :run:

u BiH, meni neki standardni račun u binge koji je bio od 120KM je sada oko 180KM cca
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7683 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

mk ultra wrote: 19/06/2023 15:16
izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:15

Cigare, kafa, alkohol? Na to mislis?
ma ne, nego na robu generalne potrošnje

od jebene kole pa na dalje... slabo, al baš slabo sam išta vidio jeftinije :run:
Proizvodi za higijenu su dosta jeftiniji po DE nego u bih.
A sto se tice prehrambenih proizvoda, ako gledas najjeftinije proizvode a da imaju nneki kvalitet onda su jeftinije nego u bih. Zahtjevani minimalni nivo kvalitete je veci u EU i u DE nego u kojekakvih fabrikama u bih a ciji se proizvodi nadju na policama marketa kao najjeftiniji.
Meggle, Dr öttker, Maggi i slicni su isto kao i u bosni skuplji od ostalih i tu nema neke razlike u odnosu na bih
Dope_Man

#7684 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ne znam za Njemacku, vjerovatno je slicno, al u Austriji je trenutno oko 1.47 EUR.

Ako uzmemo to da su plate vise i u EUR iznosu, to je mozda kao da u BiH placas 1.20 KM (u vrh glave, vjerovatno je blize 1 KM).
Last edited by Dope_Man on 19/06/2023 15:36, edited 1 time in total.
Optimus09

#7685 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Slabo gledam cijene,kupujem sto mi se svidja.
Nikad mi nije ostalo manje od 700 eura mjesecno,jest da ne pijem niti pusim pa me to izvlaci :D
Ozimician

#7686 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:31
mk ultra wrote: 19/06/2023 15:16

ma ne, nego na robu generalne potrošnje

od jebene kole pa na dalje... slabo, al baš slabo sam išta vidio jeftinije :run:
Proizvodi za higijenu su dosta jeftiniji po DE nego u bih.
A sto se tice prehrambenih proizvoda, ako gledas najjeftinije proizvode a da imaju nneki kvalitet onda su jeftinije nego u bih. Zahtjevani minimalni nivo kvalitete je veci u EU i u DE nego u kojekakvih fabrikama u bih a ciji se proizvodi nadju na policama marketa kao najjeftiniji.
Meggle, Dr öttker, Maggi i slicni su isto kao i u bosni skuplji od ostalih i tu nema neke razlike u odnosu na bih
Meni najveci udio u troskovima prehrane odnese meso. Ako hoces iole kvalitet, bgmi ces platiti masno.

Proizvodi za higijenu jesu jeftini u vecini slucajeva.
512MB

#7687 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

U BiH te litra goriva košta 0.1% prosječne plate, dok je u Njemačkoj 0,04%.
Melbourne_Australia

#7688 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Ozimician wrote: 19/06/2023 15:05
nuki_cika wrote: 19/06/2023 14:48
:thumbup:
Bili su takvi i sa mnom tamo, čumezi po Minhenu im premija u odnosu na uslove kakve su ovdje imali.Barem oni tako tvrde.
A upoznao sam lika koji je samo čokolade jeo, bukvalno čovjek je imao u frižideru onih 40 velikih milki..
U jednom prilikom kažem ja njemu "čovječe, pozliće ti od tih čokolada, crijeva će ti blokirati.." a on meni na to "kad je bio mali bio je toliko siromašan da mu njegovi nisu mogli kupiti čokoladu i njemu sad ti toliko znači"..

Ja se okrenuo i samo izašao iz sobe :roll:

Upravo i o ovome sam pisao, jako bitna stavka pri donosenju odluke o iseljenju jeste: U kakvim uslovima covjek trenutno zivi u BIH.

Ja znam slucajeva zena i djevojaka koje su npr. zivjele same u Sarajevu, gradski zivot full, posao kao nastavnica u skoli, 4h dnevno, slobodnog vremena na pretek, svaki vikend se negdje islo more/planina.

I takva se odluci da ode da radi kao odgajateljica u vrticu u Minhenu full time 8-17h, zivi u WG, radi jos jedan dodatni posao kako bi mogla isfinansirati zivot. Ne vidi dakle sunca ni mjeseca.

I sad nek mi neko kaze da je ona donijela pametnu odluku. :run:

Ja sam neko ko je preko 20 godina zivio vani .A 16 godina je proslo od kako sam se tivra ciku u Sa.Imam strani pasos ,znaci mogu gdje hocu i kad hocu.Ali nigdje nije kao u BIH ako imas fina primanja.I naravno nije isto ti ako imas platu 3 milje u Sa i 700 u Olovu ili u Kladnju.Zato ja kazem da ne vrijedi pricati na ovu temu sa ljudima koji su otisli vani.Jer su oni uglavnom otisli zbog kokuzluka i ja to postujem..Ali porediti zivot u Sa ako imas dobra primanja sa zivotom po Njemackoj ili po Svedskoj ,ps.Zivio sam 2 godine u Svedskoj i nedo BOG nikome :lol: Ovdje mi skijanje 20 minuta a more 4 sata i plus sa svojom porodicom i rajom u svom gradu.Bas moras biti lud i glup da ostavis dobar zivot ovdje da bi otisao bilo gdje vani..Osim ako bas nisi neki dobar doktor ili It i da odes za veliku lovu.A ovo za 2.5 eura i da placas stan je ludost. Ps.Prica da ljudi idu zbog politike i fol sistema je suplja i za levate.Ljudi idu zbog para i to je ok. :thumbup: Svabija je meni fukarluk zesci.Oni zive gore a pate za rodnom grudom i samo cekaju kad ce ciku ..Meni je sve to ok dokle god ne pocnu supljirati i kako zive gore..Bio i vidio sve i kurac je to zivot kad je socijalni zivot u pitanju.
Last edited by Melbourne_Australia on 19/06/2023 16:00, edited 1 time in total.
Sonron

#7689 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sonron »

Njemacki Bundeskabinett je dao svoju saglasnost na novi zakon o dolasku u Njemacku sa narocitim fokusom na Balkan.

Plan je:

Uduplati broj izdatih viza sa 25k godisnje na 50k.
Plava Karta:
-Smanjivanje minimalnog iznosa plate koji je potreban da se dobije plava karta
-Ukida se provjera znanja njemackog

Priznavanje diploma:
-Ukida se proces priznavanja diploma svima koji imaju dvije godina radnos iskustva u tom zanimanju.
-Povezat ce se poslodavci u Njemackoj i odjel za priznavanje diploma da se diplome mogu tako brze priznati a vi ste vec u Njemackoj i radite.

-Uvodi se takozvana Chancenkarte za ljude koji jos nemaju poslodavca
u obzir ce se uzimati razni faktori po kojima ce se dijeliti bodovi
(poznavanje jezika,strucna sprema,godine

Ovo će poslodavci iskorištavati maksimalno, sve će lijepo fino biti dok ne dođeš pa kroz mjesec dva ti kaže skup si mi i ide smanjenje satnice sa 18€ na 16€ ili 15.5€. Za početak i prihvatiti ali čim prođe jedna godina odmah tražiti zamjenu i novu firmu gdje će ti satnica biti fiksna, znam par primjera gdje su ljudi došli sa plavim kartama pa im smanjili satnice. Ko god ode bolje da se ne uvaljuje na početku u dugove bespotrebne, jer svaka selidba i promjena firme košta veoma puno.
512MB

#7690 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote: 19/06/2023 15:56
Ozimician wrote: 19/06/2023 15:05

Upravo i o ovome sam pisao, jako bitna stavka pri donosenju odluke o iseljenju jeste: U kakvim uslovima covjek trenutno zivi u BIH.

Ja znam slucajeva zena i djevojaka koje su npr. zivjele same u Sarajevu, gradski zivot full, posao kao nastavnica u skoli, 4h dnevno, slobodnog vremena na pretek, svaki vikend se negdje islo more/planina.

I takva se odluci da ode da radi kao odgajateljica u vrticu u Minhenu full time 8-17h, zivi u WG, radi jos jedan dodatni posao kako bi mogla isfinansirati zivot. Ne vidi dakle sunca ni mjeseca.

I sad nek mi neko kaze da je ona donijela pametnu odluku. :run:

Ja sam neko ko je preko 20 godina zivio vani .A 16 godina je proslo od kako sam se tivra ciku u Sa.Imam strani pasos ,znaci mogu gdje hocu i kad hocu.Ali nigdje nije kao u BIH ako imas fina primanja.I naravno nije isto ti ako imas platu 3 milje u Sa i 700 u Olovu ili u Kladnju.Zato ja kazem da ne vrijedi pricati na ovu temu sa ljudima koji su otisli vani.Jer su oni uglavnom otisli zbog kokuzluka i ja to postujem..Ali porediti zivot u Sa ako imas dobra primanja sa zivotom po Njemackoj ili po Svedskoj ,ps.Zivio sam 2 godine u Svedskoj i nedo BOG nikome :lol: Ovdje mi skijanje 20 minuta a more 4 sata i plus sa svojom porodicom i rajom u svom gradu.Bas moras biti lud i glup da ostavis dobar zivot ovdje da bi otisao bilo gdje vani..Osim ako bas nisi neki dobar doktor ili It i da odes za veliku lovu.A ovo za 2.5 eura i da placas stan je ludost. Ps.Prica da ljudi idu zbog politike i fol sistema je suplja i za levate.Ljudi idu zbog para i to je ok. :thumbup: Svabija je meni fukarluk zesci.Oni zive gore a pate za rodnom grudom i samo cekaju kad ce ciku ..Meni je sve to ok dokle god ne pocnu supljirati i kako zive gore..Bio i vidio sve i kurac je to zivot kad je socijalni zivot u pitanju.
:izet: :lol:
Ozimician

#7691 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Sonron wrote: 19/06/2023 15:59 Ovo će poslodavci iskorištavati maksimalno, sve će lijepo fino biti dok ne dođeš pa kroz mjesec dva ti kaže skup si mi i ide smanjenje satnice sa 18€ na 16€ ili 15.5€. Za početak i prihvatiti ali čim prođe jedna godina odmah tražiti zamjenu i novu firmu gdje će ti satnica biti fiksna, znam par primjera gdje su ljudi došli sa plavim kartama pa im smanjili satnice. Ko god ode bolje da se ne uvaljuje na početku u dugove bespotrebne, jer svaka selidba i promjena firme košta veoma puno.
Ja licno nisam cuo za takve slucajeve, moguce jer ove koji poznajem, dosli su na plavu kartu kao deficitaran kadar, a za njih je svakako granica dosta niza.
Die Blaue Karte EU kann bei Erreichen der Gehaltsgrenze ohne Zustimmung der Bundesagentur für Arbeit erteilt werden. Für Mangelberufe (insb. Naturwissenschaftler, Ingenieure, Ärzte, akademische IT-Fachleute) wurde eine geringere Einkommensgrenze festgelegt. Diese beträgt im Jahr 2022 43.992 EUR.
Dakle ispod 4000€ brutto mjesecno, tako da tesko da bi neko iz ovih grupa radio za manje od toga.

Ali i poslodavci koji uvoze stranu radnu snagu, znaju i za tu granicu za deficitaran kadar, pa cesto nude platu 45 000€ pocetnu onome ko tek dolazi, dakle malo iznad granice.

A za ovu Chancenkarte - ja skoro da ne mogu zamisliti scenario po kojem bi neko dosao na ovakav nacin u Njemacku.
moonca

#7692 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Lijep je socijalni zivot u drzavi gdje klinci fizichki napdaju .komshije.. i dobiju

Jednom je određen jednomjesečni pritvor, drugi je upućen u odgojni centar do okončanja krivičnog postupka dok je treći pušten na slobodu.
..
ako tokom dana obave obaveze, shoping. plate rezije itd. proshetati predvecer... vech je izazov.. :zoka:
Last edited by moonca on 19/06/2023 16:10, edited 1 time in total.
konoplja

#7693 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

S obzirom na ogroman fukarluk i kokuzluk u BiH i sivu buducnost koja nam se predvidja, najbolje je sto prije se ispaliti.
Bodkin

#7695 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Nije jer prosjecna plata nije 2000km
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7696 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Nije, otprilike kao 1 KM u bosni
nuki_cika

#7697 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Ozimician wrote: 19/06/2023 15:16
izvrsni direktor wrote: 19/06/2023 15:12 Wao, i na psihoterapijama zavrsila zbog preseljenja
Pa vjerovatno je uticalo na njeno mentalno stanje, utice na svakog, neko se s time dobro izbori, neko slabije. Preseljenje je samo po sebi veliki stres, posebno u drugu drzavu. Tako da je bespredmetno minimizirati uticaj preseljenja na ljudsku psihu, da to ne postoji, ne bi se u dijaspori po kafanama narucivale pjesme o Bosni i razbijale case pri tome. :D

A i to - pitaj za 10 god. kako je - ljudski zivot je ogranicenog vijeka.
Ne razumiju ljudi da je život tamo jako stresan za bilo koga, bio ti inžinjer ili NKV radnik.
Meni je manadzer treći dan na poslu rekao da je život u Njemačkoj stresan i da se tome moram prilagoditi.Ali što kažeš neko se tome brzo prilagodi, neko sporije, a neko se nikad i ne prilagodi ali i dalje trpe mentalne stresove uvjeravajući sebe da im je dobro.
Ja jedino što sam zaključio da nikakve pare ne mogu biti kompenzacija za moje zdravlje i stresove koje sam tamo doživio.
Shvatio to neko ili ne
Dope_Man

#7698 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

nuki_cika wrote: 19/06/2023 16:56 Ne razumiju ljudi da je život tamo jako stresan za bilo koga, bio ti inžinjer ili NKV radnik.
S obzirom da ja stvarno ne mogu reci za ovih 7 mjeseci da imam ikakav novi izvor stresa - mozes li pojasniti sta bi to trebalo da izaziva stres konkretno?

Evo ja cu navesti da mi je u BiH recimo stres izazivala politicka situacija i realna mogucnost novog sukoba. Odlaskom, o tome vrlo malo razmisljam i to samo u kontekstu "ako se nesto desi, moram izvuci mater iz zemlje". A da sam dobio neki novi razlog - nisam. Al eto, mozda u DE ima nesto sto nema u AT, pa bih zaista volio cuti sta to konkretno izaziva stres tamo?
512MB

#7699 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Pa stres da se ne more pet sati dnevno sjedit na fuka sa rajom sa biroVa :D
Dope_Man

#7700 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

512MB wrote: 19/06/2023 17:17 Pa stres da se ne more pet sati dnevno sjedit na fuka sa rajom sa biroVa :D
Tesko je to breme :lol:
Post Reply