Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#7676 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Slavjanine,jedan od zakona je da sve materija teži propadanju ili nešto tako.
Ne misliš li da taj zakon kao da ne važi za planetu zemlju?Koje dokaze bi mogao iznijeti koji bi pokazali da zemlja po ovom zakonu propada?
Ima par sigurnih stvari... sunce ce progutati zemlju, kada kazes "propada" na sta mislis ? Mozda uslovi za zivot ljudi se mijenjaju - kada je formirana mislis da je zemlja bila dobra za ovaj vid zivota koji danas vidimo ?? Isto tako tesko je reci kako ce se klima mijenjati ili ocemo li imati vece nepogode u buducnosti blizoj - sto se tice dalje buducnosti kada se nase sunce pretvori u crvenog diva to tada smo mi long gone.. ako nas prije toga nesto drugo ne razvali u ovom sasvim "ustimanom" svemiru.

Kada kazes propadanju... pa necemo simplifikovati - ako oces vec da diskutujes onda malo procitaj o zakonima termodinamike i entropiji pa onda kreni da diskutujes o istoj... svesti sve to na "materija tezi propadanju ili nesto tako" me upucuje da nisi bas informisan oko toga.
Smrcak15

#7677 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nisi procitao sto sam ti prilozio na slikama...
Procitao sam, ali ti, kako sam i pretpostavio, uopste nisi shvatio sta sam ti napisao. Pokusacu ti pojednostaviti - te konstante su sada. Prije 50 miliona godina su bile drugacije, prije 100 miliona godina opet drugacije, prije milijardu - opet drugacije, prije 5 milijardi - vec opisah na sta je ovo licilo.

Hajde sto ne mozes pojmiti ni svog vlastitiog boga, ali izgleda da nisi u stanju pojmiti ni vrijeme starije od par hiljada godina...
Distant Quasars Show That Fundamental Constants Never Change
https://www.forbes.com/sites/startswith ... 7ecd0347ee

Moj dozeru moj....grdne rane :-)

Smanji dozivljaj
Usual_Suspect

#7678 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

A za ovog sunčanog, Sunce ce nestati zato što zakoni fizike tako kažu, da te uputim, pročitaj šta je nuklerna fuzija, kada se dođe do fuzije težih elemenata u zvijezdama, zvjezda tada više troši energije nego što proizvodi (ovisno od mase koji element), a to je problem pritiska kojeg koji sprijecava dalji gravitacioni kolaps, dalji prcoes zavisi od mase zvijezde tako da dalje imas vise scenarija, za sunce sljedeci je crveni džin, pa onda imas vise stadija opet ovisno od mase.
Uglavnom proces je taj da fuzija sprijecava gravitacioni kolpas, kada se gorivo potrosi gravitacija prevlada pa imamo onda degenrativni elektronski pritisak koje drzi, pa neutronski a ove sa većim masama savladaju i ove pritiske i satraju sve u crnu rupu. Eto ti dokaz, ako zelis imas i formule koje ti to mogu nacrtati, i da na osnovu mase našeg Sunca to je za otprilike 5 milijardi tako da bar ima taj sudnji dan zasigurno a sumnjam da cemo i dotle dogurati, bar ne na ovoj planeti. ovo je physics 101
славянин

#7679 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nisi procitao sto sam ti prilozio na slikama...
Procitao sam, ali ti, kako sam i pretpostavio, uopste nisi shvatio sta sam ti napisao. Pokusacu ti pojednostaviti - te konstante su sada. Prije 50 miliona godina su bile drugacije, prije 100 miliona godina opet drugacije, prije milijardu - opet drugacije, prije 5 milijardi - vec opisah na sta je ovo licilo.

Hajde sto ne mozes pojmiti ni svog vlastitiog boga, ali izgleda da nisi u stanju pojmiti ni vrijeme starije od par hiljada godina...
Distant Quasars Show That Fundamental Constants Never Change

Smanji dozivljaj
Radi se o tkivu prostora a ne o zakonima poput gravitacije itd.Skocio si previse... ne pokazuje to uniformnost i organizovanost svemira nego fundamentalnih zakona tipa brzine svjetlosti... sto te nece spasiti od meteora,sunceve baklje,snopa radijacije od quasara, itd... Svemir je savrsen a nasa galaksija ce lupiti u andromedu :wink:
Bloo
Globalna šefica

#7680 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrčak, pošto sumnjam da si pročitao članak i da ga uopšte razumiješ, samo da ti skrenem pažnju na slijedeći paragraf iz članka:
The result? The best ever constraint on how the fine-structure constant, α, doesn't vary with time: to no more than 1.3 parts in a million, or 0.00013%.
This observation places extremely strong constraints on whether the fine-structure constant varies with time or not: it doesn't. However, it doesn't rule out a spatial variation, since only one such remarkable system was observed.
If more of these systems are found, we may yet prove once and for all that the previously observed variations in α were due to measurement or systematic errors and uncertainties, and not due to any fundamental variations at all. While the expectation is that the fundamental constants will turn out to be truly constant, the only way to know for sure is to collect more data. After nearly 20 years of uncertainty, we are one step closer to demonstrating that the laws of nature really are the same everywhere.

Ne znamo ni zašto se javljaju varijacije u α - imaš postavljena pitanja u članku, te se čak dovodi u pitanje i Plankova konstanta!

Uostalom kakve ovo veze ima sa silnim slikama koje si postavio?
Dozer

#7681 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ko to kaze da je bilo drugacije? daj dokaz da je bilo
:lol: :lol:
Za pocetak - prije 50 miliona godina mi nismo postojali. Ili ti tvrdis da jesmo? :D
Arheologija i ostale nauke su do sada pronasle i datirale fosile svega i svacega, pa tako i znamo da mi nismo postojali tada, kao i da oko tog perioda skoro nije ni bilo kopnenog zivota. Nauka pretpostavlja da je krivac nasilni dogadjaj (Yukatanski asteroid) koji se desio prije oko 65 miliona godina, i koji je potamanio sve na povrsini i inicirao krace ledeno doba koje je trajalo 200-300 godina.
Kontinenti nisu izgledali kako izgledaju danas, a i danas se pomjeraju (tektonske ploce).
Razni fosili, npr. krokodilski, pokazuju da su tada te zivotinje bile drasticno vece nego danas, kao i sve druge, sto direktno ukazuje na to da je Zemljina gravitacija bila slabija nego danas.
Razni fosilizirani mikroogranizmi pronadjeni u raznim sedimentima ukazuju da ni zrak na planeti nije bio ovakav u razlicitim periodima hladjenja Zemlje, kao ni temperature (bile su prilicno vise nego danas, sto je i logicno s obzirom da je tada i kora bila tanja, pa je grijalo i odozdo, ne samo odozgo).
Itd.itd.itd.

Majka mu stara, nagooglaj ponekad i nesto drugo osim "Allah", "Kur'an" i sl....
šarf

#7682 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Zašto misliš da se stvari ne mogu objasniti jednostavnim rječnikom da te svi razumiju.
Ovaj forum na kojem pričamo je mjesto za razmjenu ideja,mišljenja,vjerovanja...
Nije naučni forum .
Što će nam riječi koje niko neće razumjeti?
славянин

#7683 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Zašto misliš da se stvari ne mogu objasniti jednostavnim rječnikom da te svi razumiju.
Ovaj forum na kojem pričamo je mjesto za razmjenu ideja,mišljenja,vjerovanja...
Nije naučni forum .
Što će nam riječi koje niko neće razumjeti?
Zato sto ne pricamo o jednostavnim stvarima nego kompleksnim zakonima fizike,termodinamike itd.Kako mislis raspravljati o svemiru ? U nauci rasprava o svemiru je malo kompleksnija od "7 nebesa" "arsa" itd.Mozes li ti raspravljati o hadisima a da nisi procitao niti jedan niti imas predstave o cemu se radi ?
Dozer

#7684 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: Distant Quasars Show That Fundamental Constants Never Change

Smanji dozivljaj
Jesi to postao i moderator pa pises crvenom? :lol:
Kakve veze te fizicke konstante imaju s uslovima zivota na Zemljli kroz milione ili milijarde godina? :D
Bloo
Globalna šefica

#7685 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Dozer wrote: Jesi to postao i moderator pa pises crvenom? :lol:
Kakve veze te fizicke konstante imaju s uslovima zivota na Zemljli kroz milione ili milijarde godina? :D
Ja sam mu editovala post zbog velicine fonta.
Ljubim te pametnog.
Dozer

#7686 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Pa to se nekako naznaci bona :D

U kontekstu njegovog posta je izgledalo kao da je on ono napisao.
Bloo
Globalna šefica

#7687 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

:facepalm:

jah...izgledalo..
славянин

#7688 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Da dodam jos jedan dobar opisni video koji zaista moze objasniti dosta o stanju svemira..

Usual_Suspect

#7689 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

Gledam ovdje livada bila trava,zdravo lišće, i sada kontam kolika je bila vjerovatnoca da opalo lišće formira baš ovaj šablon, nemoguće je čak i u utvrditi ali sigurno da je broj sa mnogo nula nakon zareza 0,000000000000.... i opet se desio ovaj baš ovaj šablon hm.....nesto nije uredu :lol: :lol: smrletova logika i racunanje vjerovatnoće događaja nakon tog događaja. toliko o harmoniji savršenom štimanju i vjerovatnocama.
Image
Maxxtro

#7690 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Maxxtro »

Usual_Suspect wrote: Moj maxxtro... ipak hvala što si se potrudio da mi kažeš 'koji si ti glupan' na kulturan način, još poređenje sa smrčkom heh pa to je još gore :lol: , no nema veze, ne smeta meni, ni ja ne vodim računa o emocijama učesnika diskusije ovdje, tako da tvoja hajmo je nazvati 'pedagoška pljuska sa visoka' ne pije vode kod mene.
Zaista ne znam kako si to zakljucio, jer je bas suprotno - rekoh da ti ne prilici to sto si rekao bas zato sto te smatram inace kvalitetnim sagovornikom, ali da grijesis u ovom slucaju. Nisam te niposto htio porediti sa Smrckom (ne postoji niko kao Smrcak :lol: ), nego je poredjenje bilo u jednom uskom kontekstu i posluzilo je svrsi ukazivanja problema u strukturi tvog argumenta, al kako god.
Usual_Suspect wrote:Razlog zbog kojeg samo napisao ono što sam napisao je to da izbjegnemo argumente iz autoriteta kada je diskusija u pitanju, jer rasprava ne bi trajalo dugo, recimo ja navedem da je Richard Feynman gigant i ako je on mogao biti ateista i kaze da sve mozemo objasniti bez bogova, šta sada? Hoces i ti reći da je on budala i da lupa ko maksim po diviziji? Vjerojatno ti nećeš ali većina vjernika hoće, zato cu reci i pokusati objasniti zašto je to Feynman rekao a ne samo pobrojati njegove citate.
Druga stvar, nema profesora sa harvarda ili princetona da pričaju gluposti? Da ne bi napravio listu budaleština koje su kroz historiju dolazile sa ova dva renomirana univerziteta (pored revolucionarnih otkrića) spomunuću najvećeg od najvećih (poslije Newtona), Alberta Einstein-a koji pored svojih genijalnih papira, u drugoj fazi svoje karijere odbijao čijenice i dokaze koje su dovele do naučne revolucije u 20 stoljecu. Naime potrošio je godina i godina lupajuću gluposti o ujedinjenoj teoriji polja zanemarujući jasne dokaze koji su podupirali kvantnu fiziku. Kada ovakav jedan gigant nije imun na iluzije, ti hoces meni da kažeš da profesor, samo zato sto je sa hardvarda ili princetona, ne može pogriješiti. Još pogriješiti iz oblasti historiografije? Da, kako da ne, kao što sam vec rekao i stojim iza toga, te grane nauke su pune otpada, još nijedan nije, niti će okoristiti čovječanstvo iz tih oblasti kao Einstein iz svoje oblasti bez obzira na greške koje je pravio. Pa još je i poznato da često i politika odlučuje šta je tačno u historiji, jebeš dokaze ili nedostatak istih. Živ bio druže, svejedno ne zamjeram ja, za razliku od smrćka ili vatrogasca obrazložiš svoje stajalište.
Imam još štošta da kažem na tvoju opasku 'Ni fizika ne obiluje materijalnim dokazima' no o tome sljedeci put.
Kao prvo, cemu to izvrtanje teza u prvoj recenici gore? Nisam ja nikome govorio da je budala (cak ni tebi), nego si upravo ti taj koji govori za renomirane strucnjake da su idioti.

Kao drugo, cak i ako krenemo od pretpostavke da jesam, postoji jedna kljucna razlika u tvom primjeru i dobro je da si ga naveo. Argument iz autoriteta moze biti prilicno ubjedljiv u raspravi, ukoliko je ispunjen jedan bitan preduslov, a to je da je osoba na ciji se autoritet poziva ekspert iz relevantne oblasti (A non-fallacious argument from authority grounds a claim in the beliefs of one or more authoritative source(s), whose opinions are likely to be true on the relevant issue). Kada taj uslov nije ispunjen, argument obicno gubi logicki oslonac. U tvom primjeru, ne vidim zasto bi Feynman, koji je bio jel gigant iz fizike, predstavljao za mene bilo kakav autoritet po pitanju postojanja Boga (ili pak bilo koji covjek ako cemo vec o tome). S druge strane, ti govoris za jednog poznatog eksperta po pitanju historije Arapa i bliskog Istoka sa impresivnom akademskom karijerom da je idiot koji prica gluposti upravo iz oblasti te njegove ekspertize! Sta je vjerovatnije, da je on sa svom svojom pamecu i znanjem valjao gluposti po pitanju teme kojoj je posvetio karijeru a koju si ti prokljuvio u nekoliko minuta pretrazivanja po internetu, ili da ti to nisi sve bas dobro protabirio?
Vec sam rekao u svom prethodnom postu da ni profesori s Harvarda i Princetona nisu imuni na greske, ali te njihove greske su cesto potkovane sa vise znanja i razumijevanja nego stavovi nekog laika ukoliko mu se posreci da pogodi istinu. Sve sto jedan naucnik i moze uraditi jeste izvesti najbolje i najrazumnije hipoteze i zakljucke na osnovu raspolozivih cinjenica, ma koliko one oskudne bile. A o tome koliko su hipoteze razumne i zakljucci ispravni odlucuju kolege naucnici a ne 'armchair experti'. Dakle, pricamo o ispravnosti argumenata a ne o istinitosti tvrdnje, jer nam je to cesto jedino sto moze biti poznato. Ovo isto vrijedi u dobroj mjeri i za prirodne nauke.

Da zakljucim, mi mozda i mozemo reci za Einsteina da je izvalio pokoju glupost, ali niko pri zdravoj pameti ne moze reci da je idiot ili debil i onako fino se pokakiti po njemo kao sto si ti po eminentnim historicarima. Ja sam recimo prilicno siguran da je on bolje razumio kvantnu fiziku od mene (bar u onoj formi u kojoj je postojala u njegovo vrijeme) iako je odbacivao a ja prihvatam. Al slobodno zanemari sve ovo i nemoj plaho zamjerit, nije mi namjera bila da se pretvori u diskusiju, vise usputni komentar, a svakako je vidim gotova ta rasprava :D
šarf

#7691 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Razumijem što kažeš,no ipak rasprava nije isključivo o svemiru.
Pričamo da univerzum dokazuje postojanje Boga.
Većina nas koji vjerujemo nismo upoznati sa stručnim terminima,i ne trebaju nam ali ono što vidimo i što smo naučili i što i dalje učimo
pokazuje da je sve stvorio Bog.
Ne treba nam znanje o kvazarima i bozonu,kad već i prizemnije stvari dokazuju Boga.
Mogu li ti pokazati neke,ali ne na način kako to radi Smrčak?
Maxxtro

#7692 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Maxxtro »

belfy wrote: jako lijepo objasnjenje, kao i uvijek. volio bih opravdati Optuzenog, jer sam i sam znao napraviti takve gafove. jednostavno u nekim trenutcima zelis da ukratko objasnis raspravu koja traje hiljadama godina. mudrost ili iskustvo je znati da to ne ide tako, ali istinu saznas tek kada pokusas... znam da citas, ali je steta sto se ne javljas cesce. diskusija bi zasigurno dobila vise na smislu. :kakoste:
Hvala prijatelju :kakoste:, a nemam bas vremena niti volje narocito, (cesto znam i odustajat usred rasprave na drugim temama :skoljka: ). Ovdje ne procitam bas sve sto se pise, al je otprilike ko u spanskoj sapunici, brzo se da upratiti sta se desava. Smrcak po obicaju vodi kolo, ali je standarno plitak, nista ne konta i dosegao je nove razine gluposti, a svi znamo koliko je jalov poduhvat upustati se u bilo kakve rasprave sa njim.
славянин

#7693 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Problem je u tome sto jednostavni prikaz da je moguc tako bi i nauka ga prikazala, ali nije moguc jer se radi o kompleksnim temama.Ti recimo sada pritisces ostatke dinosaursa ili algi koje salju male munje u komade kamena sa sadrzajem minerala zeljeza koji provode male munje i posle.... evo tipkamo.Znaci ne moze se bas toliko simplifikovati i banalizovati jer bi to i akademija radila tako (zasto komplikovati).

Ne znam smijes li slike postavljati vidis da je moderatorka veceras ljuta :D , ali naravno volim da vidim sve dokaze ili ono sto se smatra da su dokazi, ali ocekuj da cu traziti informacije koje ce da potvrde ili opovrgnu to (i to naucne informacije) a ne rekao,kazao,prosirio,cuo,vidio,zapisao itd.
šarf

#7694 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Hajde da nastavimo sutra,već mi je kasno.
belfy

#7695 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Maxxtro wrote:
belfy wrote: jako lijepo objasnjenje, kao i uvijek. volio bih opravdati Optuzenog, jer sam i sam znao napraviti takve gafove. jednostavno u nekim trenutcima zelis da ukratko objasnis raspravu koja traje hiljadama godina. mudrost ili iskustvo je znati da to ne ide tako, ali istinu saznas tek kada pokusas... znam da citas, ali je steta sto se ne javljas cesce. diskusija bi zasigurno dobila vise na smislu. :kakoste:
Hvala prijatelju :kakoste:, a nemam bas vremena niti volje narocito, (cesto znam i odustajat usred rasprave na drugim temama :skoljka: ). Ovdje ne procitam bas sve sto se pise, al je otprilike ko u spanskoj sapunici, brzo se da upratiti sta se desava. Smrcak po obicaju vodi kolo, ali je standarno plitak, nista ne konta i dosegao je nove razine gluposti, a svi znamo koliko je jalov poduhvat upustati se u bilo kakve rasprave sa njim.
da. interesantno je da prijavom na forum obicno bude dosta zelje za odgovaranjem i diskusijom koja jako brzo splasne, a onda se pojavljuje u intervalima koji budu sve kraci i na kraju ljudi jednostavno prestanu da pricaju. nekada zbog najezde istih tema i pitanja, nekada zbog onih koji smaraju, a onda na kraju dodjes do tacke gdje nemas vise drage sugovornike (iako na suprotnim stranama) sa kojima se moze voditi diskusija uopste.

i ishod uopste nije neizvjestan. svi cemo prije ili poslije, iz ovih ili onih razloga prestati pisati ovdje. no, uvijek neko novi popuni tu prazninu, pa se samo nadati da ce biti neko bolji. ja bih volio samo da, sada, dok jos nismo dosli do tacke nepisanja, se napravi pokoji kvalitetan upis, sto tvoji svakako jesu.
Ramzess Veliki

#7696 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

славянин wrote:Nego imam vijesti za ateista nase , planiranm da otvorim kakvo hodocasce ovo ono, razgledanje prirode-obilazak muzeja sa empirijskim dokazima i od ovih vjernika da vidite kako ne razmisljaju :D uglavnom paket aranzman je 3000km i smjestaj top , onako ne razvratan jer to ce vas duhovno ispuniti (ostavim vas na trebevicu i vi se povezete sa prirodom pa se spustate lagano preko vraca i Titovog spomenika kroz mracnu dolinu a onda pravac Bjelasnice) Sve to sami radite uz moj pomni nadzor ! - iz daljine imaju lete dronovi vas prate al vi ih je vidite.Ritualno kupanje pri prelasku zeljeznice kazu spira sve uroke.Spavanje je all nature znaci pod zvijezdama (mozete sator ponijeti ali nije vam to u dobra djela onda nema bonusa). Siguran povratak top autobusom sa cilja na Bjelasnici znaci sigurno odmah nazad i sendvic dobijete sa organskim ovim bobicama i sve (ako bu bude kasn.. dosao malo kasnije to je da vise prirodu razgledate i razmijenite misljenja)
Ovo hodocasce nemojte na svoju ruku nece vam se brojati i ne prihvatajte druge ponude oni nemaju link sa prirodom. :D
Hoce li biti hodocasce u Amsterdam, ulicu crvenih fenjera? :D
belfy

#7697 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

Ramzess Veliki wrote:
славянин wrote:Nego imam vijesti za ateista nase , planiranm da otvorim kakvo hodocasce ovo ono, razgledanje prirode-obilazak muzeja sa empirijskim dokazima i od ovih vjernika da vidite kako ne razmisljaju :D uglavnom paket aranzman je 3000km i smjestaj top , onako ne razvratan jer to ce vas duhovno ispuniti (ostavim vas na trebevicu i vi se povezete sa prirodom pa se spustate lagano preko vraca i Titovog spomenika kroz mracnu dolinu a onda pravac Bjelasnice) Sve to sami radite uz moj pomni nadzor ! - iz daljine imaju lete dronovi vas prate al vi ih je vidite.Ritualno kupanje pri prelasku zeljeznice kazu spira sve uroke.Spavanje je all nature znaci pod zvijezdama (mozete sator ponijeti ali nije vam to u dobra djela onda nema bonusa). Siguran povratak top autobusom sa cilja na Bjelasnici znaci sigurno odmah nazad i sendvic dobijete sa organskim ovim bobicama i sve (ako bu bude kasn.. dosao malo kasnije to je da vise prirodu razgledate i razmijenite misljenja)
Ovo hodocasce nemojte na svoju ruku nece vam se brojati i ne prihvatajte druge ponude oni nemaju link sa prirodom. :D
Hoce li biti hodocasce u Amsterdam, ulicu crvenih fenjera? :D
obzirom da je 3 puta jeftiniji od hadza, a ima neke druge beneficije, mozda se ljudima i svidi... samo da славянин ne zavali ljude na smjestaju i hrani.
Ramzess Veliki

#7698 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

belfy wrote:
Ramzess Veliki wrote:Hoce li biti hodocasce u Amsterdam, ulicu crvenih fenjera? :D
obzirom da je 3 puta jeftiniji od hadza, a ima neke druge beneficije, mozda se ljudima i svidi... samo da славянин ne zavali ljude na smjestaju i hrani.
Uplatis full paket usluge, odes do dame sav radostan, a ona kaze mozes samo pogladit, toliko mi je leglo na racun. :pisnuo:
zforumas

#7699 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
De ba Smrle...
Ako ti preporucim 2 knjige da li ces ih procitati?
zavisi koliko je sta interesantno :D
Tebi, kao nekome ko je zavrsio Elektrotehniku, bi trebale biti zanimljive. Ima dosta matematike i fizike

Ako si za, reci.
Smrcak15

#7700 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Smrčak, pošto sumnjam da si pročitao članak i da ga uopšte razumiješ, samo da ti skrenem pažnju na slijedeći paragraf iz članka:
The result? The best ever constraint on how the fine-structure constant, α, doesn't vary with time: to no more than 1.3 parts in a million, or 0.00013%.
This observation places extremely strong constraints on whether the fine-structure constant varies with time or not: it doesn't. However, it doesn't rule out a spatial variation, since only one such remarkable system was observed.
If more of these systems are found, we may yet prove once and for all that the previously observed variations in α were due to measurement or systematic errors and uncertainties, and not due to any fundamental variations at all. While the expectation is that the fundamental constants will turn out to be truly constant, the only way to know for sure is to collect more data. After nearly 20 years of uncertainty, we are one step closer to demonstrating that the laws of nature really are the same everywhere.

Ne znamo ni zašto se javljaju varijacije u α - imaš postavljena pitanja u članku, te se čak dovodi u pitanje i Plankova konstanta!

Uostalom kakve ovo veze ima sa silnim slikama koje si postavio?
pa slike govore o univerzalnim konstantama, a taj link kaze da nema mijenjanja u konstantama nakon sto je Dozer rekao da se mijenjaju, i onda me pitas kakve veze ima sa silnim slikama :-)
Locked