Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#7676 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Dje ima tih za šest maraka? Pitam za druga
U Srbiji, eno dragi Aco predstavio plan i program jebacine.
kiligonzales

#7677 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

3 eura seks i joint u PG dugo stajao grafit na Koniku... Sad i u BG i na Kopaoniku :lol:
hAZNADAR

#7678 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
A poslije dvije decenije nije tesko zakljuciti da su velikom vecinom bivsu YU prerasli i Slovenci i Hrvati i Albanci i najveci dio Srba, Crnogoraca, Makedonaca.
Je li se to sada terminoloski iredentizam i separatizam naziva prerastanje? :run:
Istom logikom je ok da su srbi i hrvati prerasli bih od 95 do 2018 :izet:
Ovo su sad novi momenti.
De se vi momci izjasnite - da li je vama saparatizam u BiH i separatizam u YU - ista stvar?

Zamisli da 20 i kusur god. poslije raspada YU neko jos zove narode separatistima i iridentistima. :-) No nije ni cudo buduci da je FGR naznacila Bogica Bogicevica kao negativca koji je pogresno glasao.
PM72

#7679 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:I da zkljucimo, Jugoslavija je bila ozbiljna drzava, bar dok je trajala, nikako neka nadri civilizacija. Imala je ozbiljne organe uprave koji su mogli skoro pa nezavisno od vanjskog faktora odlucivati sta ce se desavati na terenu. To sto su pare spickali u budalastine tipa podzemni bunkeri, podzemni aerodromi, jebi ga, nesto su usput i napravili da se truckamo i kotrljamo. Mogla se transformisati u jos ozbiljniju drzavu, clanicu EU, ali sta da se radi kad su joj SrboVi ( necu reci Srbi jer nisu bas svi zaosinuti) jebali majku kroz majku. Braca Hrvati jedva docekali da im se pridruze u budalesanju, mi u sredini ni krivi ni duzni pokusali corbu koju su supci sa obe strane zakuhali.
I kad sve sagledas, kako je fercerala, a posebno kako se raspala, jebi je, i nju i Kazaza.
Sad neka skacu po Argenitini i zovu nazad ljude koji su je samo na mapi vidjeli, ili placaju sest maraka zenama da se jebu, ne bi li kako popravili demografsku katastrofu.
Kasno markan na kosovo stize, karma je zajebana stvar.
Ho’s biti lud? Pa budi lud, sad pusi qrac Putinu.
Ja cu Donaldu, bar ga opere kad ga zaflautam...jebo mamu svoju.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dodao bih,Tito ga nikom nije morao flautati a onih koji ga Titi flautaju bio je čitav red...da neki ambasador dođe Titi i kaže " ne valja ti izborni zakon " ili da skine nekog funkcionera...taj bi u roku sat izletio iz zemlje...
Zato u Alijinoj džamahiriji dođe pomoćnik trećeg sekretara iz UK ili USA i ovi se naguze...
madner

#7680 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Smisljena infiltracija iznutra. Nije se lako braniti kada je najveci narod odlucio da sjebe stvar.
Ali ukoliko nije bilo zasicenja drzavnom sekularnom religijom, ukoliko nije doslo do dekadencije drustva, logika kaze da se mogao organizovati gerilski otpor.
Zasto nije?
Bilo je, ali ovo je lagano kuhanje zabe. Isto kao u Turskoj, puno manjih koraka koji svaki za sebe nije sporan.

Plus veliki naboj gubitnika koji su docekali svojih 5 minuta i stvarno vjerovali da je samo SKJ prepreka za Svicu.
insomnia78

#7681 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Jbg Titini partizani bili haman bolji borci od Aljinih ljiljana. Nisu ostavljali repova za sobom no samo zik. Tebe bi npr mrak hladno izjeo 60 i neke pa da si sto puta prvoborac
Last edited by insomnia78 on 17/03/2018 19:24, edited 1 time in total.
insomnia78

#7682 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

I dzamahirija je po znacenju puno blize Jugi no BiH
Fudo387

#7683 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:I da zkljucimo, Jugoslavija je bila ozbiljna drzava, bar dok je trajala, nikako neka nadri civilizacija. Imala je ozbiljne organe uprave koji su mogli skoro pa nezavisno od vanjskog faktora odlucivati sta ce se desavati na terenu. To sto su pare spickali u budalastine tipa podzemni bunkeri, podzemni aerodromi, jebi ga, nesto su usput i napravili da se truckamo i kotrljamo. Mogla se transformisati u jos ozbiljniju drzavu, clanicu EU, ali sta da se radi kad su joj SrboVi ( necu reci Srbi jer nisu bas svi zaosinuti) jebali majku kroz majku. Braca Hrvati jedva docekali da im se pridruze u budalesanju, mi u sredini ni krivi ni duzni pokusali corbu koju su supci sa obe strane zakuhali.
I kad sve sagledas, kako je fercerala, a posebno kako se raspala, jebi je, i nju i Kazaza.
Sad neka skacu po Argenitini i zovu nazad ljude koji su je samo na mapi vidjeli, ili placaju sest maraka zenama da se jebu, ne bi li kako popravili demografsku katastrofu.
Kasno markan na kosovo stize, karma je zajebana stvar.
Ho’s biti lud? Pa budi lud, sad pusi qrac Putinu.
Ja cu Donaldu, bar ga opere kad ga zaflautam...jebo mamu svoju.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dodao bih,Tito ga nikom nije morao flautati a onih koji ga Titi flautaju bio je čitav red...da neki ambasador dođe Titi i kaže " ne valja ti izborni zakon " ili da skine nekog funkcionera...taj bi u roku sat izletio iz zemlje...
Zato u Alijinoj džamahiriji dođe pomoćnik trećeg sekretara iz UK ili USA i ovi se naguze...
Nije to Alijina dzamahirija, nije je nikad ni htio praviti, on je samo spletom okolnosti i pisanjem krvi, jedva prezivio budale okolo. Zivis posljedice sranja koje su ti drugi nametnuli, da se Alije ista pitalo sad bi tu imao zivot i standard prosjecnog Spanca. Mani budalastine.
PM72

#7684 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Ti Fudo imaš sreću pa živiš podaleko od ove septičke jame.Da si u njoj - pisao bi isto što i ja.Kakav Alija i demokratija...
Fudo387

#7685 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Ti Fudo imaš sreću pa živiš podaleko od ove septičke jame.Da si u njoj - pisao bi isto što i ja.Kakav Alija i demokratija...
Zivio sam ja 300 puta gore nego sto ti zivis danas, meni to nikad nije bila septicka jama. Znam ja vrlo dobro kako taj sistem funkcionise, gdje je u poredjenju sa ostatkom svijeta, ali nije ti ga Alija pravio. To je Aliji nametnuto.
kiligonzales

#7686 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

PM72 wrote:Ti Fudo imaš sreću pa živiš podaleko od ove septičke jame.Da si u njoj - pisao bi isto što i ja.Kakav Alija i demokratija...
Hvala Titi i Aliji, inace da je bilo po Slobinom ili Karadzicevom, masovna bi nam bila kadli tadli, a ni ovi Franjini ne ponudise kvalitetniju alternativu. :D
PM72

#7687 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
Zivio sam ja 300 puta gore nego sto ti zivis danas, meni to nikad nije bila septicka jama. Znam ja vrlo dobro kako taj sistem funkcionise, gdje je u poredjenju sa ostatkom svijeta, ali nije ti ga Alija pravio. To je Aliji nametnuto.
Meni je zapravo fascinantno sa kakvim žarom branite Aliju i njegovu zaostavštinu.Vi koji se podaleko odavde.Gdje si to ti živio ako je to bilo "300 puta gore nego meni sad" ? Na Golom otoku,u šumi,pećini,katunu?

Aliji nije nametnut lopovluk,nepotizam,podobni a ne sposobni nego je to njegov izum.Njega i njegove SDA.Imaš snimak kad mu sin u julu 1990 dolazi u Rogaticu na osnivačku skupštinu.Vozio truhlu 128.Dakle,moj otac imao bolje auto.S njim Alija u sakou,majka mu (to je ona stara kurava što je krala zlato za svog sina u Turskoj samo što u Rogatici nije bila pokrivena nego sere ko foka) i Kerim Lučarević koji mu dodaje sako (zato je i postao komandant.Sad imaju milione čak i ovaj što mu je sako dodavao...
hAZNADAR

#7688 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

kiligonzales wrote:
radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
Svakako bolje izgledaju nego sela po RS i u na jugu Srbije.
što onda ne nazoveš federalne medije, federalni statistički zavod, ministarstva, kurce, palce...obznaniš narodu da ga navedeni lazu, sire paniku....
Uredu, hoces da svodis pricu na FBiH vs RS. Moze. Opet kad bi ih poredili koliko vidjeli bi koliko je RS inferiorniji kad su privreda i finansije u pitanju.

Problem FBiH jeste taj sto jedno Sarajevo generira budzet RS samo, sto drugi kantoni nisu u stanju da sami naprave, pa stoga zivot u Sarajevu nije jednak zivotu u jednoj Tuzli, Bihacu, Livnu i gdje sve vec ne.

Drugo u RS ima more gradova i sela koja u ratu nisu stradala, a stanje im je gore, sto se tice privrede, a zasto? Zato sto su sopstveni narod popljackali smjelije nego Bosnje i Hrvati FBiH i privredu u tome kraju BiH.

Na kraju FBiH ima gotovo milion vise stanovnika od RS-a, tovar kantona i suvisnih institucija koje razvlace istima pamet, tako da kad ukinuli to, gdje bi tek bili.

Kod nas jeste lose, ali u RS je gore. Zato ljudi odlaze.

Ali posto su u RS , mediji pod sapom Dodikovom, pa je BN jedina opozicija Dodikovom rezimu, onda je to bolji dio drzave i biljezi rast veci nego iko drugi, te se zaboravi da po gradicima i selima RS neko zna da se smrzne i umre od gladi, a ni u Srbiji vise to nisu rijetki slucajevi jer se zna desiti i cesce.
U RS je losije ali se manje bune. Zasto?
Pa jednoumlje brate, carobna formula funkcionisanja Balkanaca. U RS je i pored demokratije srpski nacionalizam odavno uveo vrlo jasne kriterije, standarde, granice, ciljeve,..... i od skolstva pa nadalje imas ispiranje mozga, pumpanje, dekor,... atmosferu gdje se svaka kritika tumaci kao izdaja, a svako kukanje kao impotentost. Nije dzaba nastala krilatica o korijenju - slicno kao u bivsoj YU - ono patimo se ali smo na pravom putu i odricanje u korist cilja.

Medjutim - to jednoumlje ima prakticnog ucinka jer politika svoje radi nesmetano a narod se ne buni. Ta monolitnost nerjetko rezultira solidnim funkcionisanjem svega jer vlast kakva god da je - niko je ne rusi.

I kladim se da bi se manje bunili u Federaciji(barem dijelu sa bosnjackom vecinom) da je SDA recimo uvela jednoobraznost, preuzela sve medije i ispirala mozak gradjanima da je rahat patnja neophodno odricanje prema cilju, izdrzimo braco jos malo a izdajica ko kritikuje. Ne kazem da nisu pokusali i da ne pokusavaju,... ali na srecu ne kontrolosu sve medije i nisu u situaciji ispirati mozak.

Nekada je jednoumlje bilo pravno i legalizovano. Danas se to u demokratiji pokusava preko kontrole medija i fabrikovanjem stereotipa. Negdje manje a negdje vise uspjesno.
PM72

#7689 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Bogati Haznadar,kad si ti zadnji put bio u RS?
hAZNADAR

#7690 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
Meni je zapravo fascinantno sa kakvim žarom branite Aliju i njegovu zaostavštinu.Vi koji se podaleko odavde.Gdje si to ti živio ako je to bilo "300 puta gore nego meni sad" ? Na Golom otoku,u šumi,pećini,katunu?

Aliji nije nametnut lopovluk,nepotizam,podobni a ne sposobni nego je to njegov izum.Njega i njegove SDA.Imaš snimak kad mu sin u julu 1990 dolazi u Rogaticu na osnivačku skupštinu.Vozio truhlu 128.Dakle,moj otac imao bolje auto.S njim Alija u sakou,majka mu (to je ona stara kurava što je krala zlato za svog sina u Turskoj samo što u Rogatici nije bila pokrivena nego sere ko foka) i Kerim Lučarević koji mu dodaje sako (zato je i postao komandant.Sad imaju milione čak i ovaj što mu je sako dodavao...
Ovdje malo ko brani Aliju i hvali Aliju. No, problem je kod onih koji su Bosnjastvo izjednacili sa Alijom, nezavisnost sa Alijom,... pa im se cini da neko slavi Aliju. :D
Pametni ljudi ne biraju jednu od dvije krajnosti. A nema nista pametno ni u mladomuslimanskoj struji ni u jugonostalgicarskoj.

PM72 wrote:Bogati Haznadar,kad si ti zadnji put bio u RS?
Jesenas. Iako ne upotrebljavam bas taj izraz RS kad idem kuci. Sto pitas.
PM72

#7692 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Ko priča o "jugonostalgiji" ?
Ovdje je priča kad se bolje živjelo i opet kažem,onaj sistem je imao stotinu mahana i hiljadu dobrih stvari.U ovoj septičkoj državi ima hiljadu stvari da ne vala a nijedna da valja.

Pitam te jer ne poznaješ najbolje stanje u RS.To što dođeš jednom u dvije godine pa ostaneš tri dana ne daje ti pravu sliku.A ja došao danas iz RS...
Fudo387

#7693 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:

Pa, bilo mi je u gore nego tebi tristo puta danas u Bosni. Bilo je vremena kad sam jeo jednom dnevno, hljeb od mekinja i solju razmucenog mlijeka u prahu, pa mi opet nije bila septicka jama.

Niko ne idealizira Aliju, ja mu zamjerim stosta.
Recimo, ima 80000 do zuba naoruzanih vojnika u Sarajevu i on ne izdaje naredbu za opsti juris. Isto ko na Staljingradu, svirni u piscu i udri, ko osta, osta. Ovo ukljucuje i rezervni sastav mupa, lizalom ces mahat ako prezivis, ha ja.
PM72

#7694 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudara,
Pričamo o prijeratnom periodu.Kakav hljeb od mekinja,kakvo mlijeko u prahu (kojeg sam prvi put vidio u ratu)?

Također,ko ti izmisli priču o "80 000" do zuba naoružanih u Sarajevu? Vi fakat sebi u glavu utuvili da smo bili naoružani ko NATO samo nam bilo mrsko krenut.
PM72

#7696 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

madner wrote:80 000 :D
Mislim,fakat nebulozno...nije bilo ni 10 000 naoružanih a od tih 10 000 ni pola nije imalo kompletne uniforme a da na pričam o punom rapu municije ...nije bilo 30 zolja u komplet gradu i Fudara konta nama bilo mrsko krenut...
Last edited by PM72 on 17/03/2018 20:01, edited 1 time in total.
radostan dan

#7697 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

+1 :mrgreen:
Maraschino

#7698 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Maraschino »

PM72 wrote:Fudara,
Pričamo o prijeratnom periodu.Kakav hljeb od mekinja,kakvo mlijeko u prahu (kojeg sam prvi put vidio u ratu)?

Također,ko ti izmisli priču o "80 000" do zuba naoružanih u Sarajevu? Vi fakat sebi u glavu utuvili da smo bili naoružani ko NATO samo nam bilo mrsko krenut.
Normalno da ne znas sta je mlijeko u prahu a tek Trumanova jaja koja su narod prehranila.

Svaka bi zajednica bila uspjesna sa Titinom ''demokratijom''. Malo kozne cizme, malo mantili ko je imao, malo ti se oduzme(jer sta ce ti), malo se neistomisljenici izgube u noci...a sta mislite da danas funkcionise taj sistem.

Nema onaj je dobar. Jest u qrcu ali samo za pojedince i odabrane isto kao i ovaj.
PM72

#7699 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Maraschino wrote:
PM72 wrote:Fudara,

Normalno da ne znas sta je mlijeko u prahu a tek Trumanova jaja koja su narod prehranila.

Svaka bi zajednica bila uspjesna sa Titinom ''demokratijom''. Malo kozne cizme, malo mantili ko je imao, malo ti se oduzme(jer sta ce ti), malo se neistomisljenici izgube u noci...a sta mislite da danas funkcionise taj sistem.

Nema onaj je dobar. Jest u qrcu ali samo za pojedince i odabrane isto kao i ovaj.
Nisam rođen 45 da bih znao šta su trumanova jaja,mlijeko u prahu,narandžasti sir i marmelada što se nožem rezala.A nije bogami ni Fudo.ja pitam,gdje je to on prije rata jeo mekinje i jaja u prahu?
hAZNADAR

#7700 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:Ko priča o "jugonostalgiji" ?
Ovdje je priča kad se bolje živjelo i opet kažem,onaj sistem je imao stotinu mahana i hiljadu dobrih stvari.U ovoj septičkoj državi ima hiljadu stvari da ne vala a nijedna da valja.

Pitam te jer ne poznaješ najbolje stanje u RS.To što dođeš jednom u dvije godine pa ostaneš tri dana ne daje ti pravu sliku.A ja došao danas iz RS...
Idem nekoliko puta godisnje ako te bas interesuje. U prosjeku par mjeseci kada saberem sve dane. Priroda mog posla mi to dopusta i cak i omogucava da spojim ugodno sa korisnim. Ali zaboravi na to. Navikao sam da ljudi u glavi imaju odredjene osmisljene profile u tancine objasnjene i samo te strpaju u jedan. Sta mislis koliko puta sam na forumu cuo da ribam WC ili lezim na socijali, ili da se foliram skupim autom na kojem visi tespih na retrovizoru, razbacujem eurima bahato i raspojasano, nabusani patriJota, dodjem jednom u par godina,..

Isto kao kad si ti na spomen nestale spomen ploce u Sarajevu odmah rasglasio Ko je to uradio, za koliko to prodali i sta kupili,... i tako zaholcan i hujav pocastio i narod i drzavu masnim izrazima. :D Kladim se da si imao i vizuelnu predstavu u glavi kako su izgledali ti prestupnici.

Onaj sistem jeste ima mnogo dobrih stvari - ali to je izvuceno iz konteksta. Isto kao hvaliti redovan obrok i krov nad glavom koji ne kisne u zatvoru. Ne mozes samo spomenuti dobre stvari a zanemariti koja je bila cijena toga. Do 2000 i neke sam i sam znao reci da bi se rado vratio u vrijeme kucacih masina, da vozam Stojadina, gledam Cajevca, nosim na sebi nesto iz Borca, Verteksa, pazim sta pricam i ne zapitkujem puno, da me boli me briga sto Crnogorci mogu biti Crnogorci a je ne mogu Bosanac ili Bosnjak, da mi je OK sto se kroz ateizam, konzumaciju svacega, davanje modernih imena djeci,.. dokazujem i kotiram dobro a od drugih ne ocekujem isto dokazivanje, da okrecem glavu na korupciju i nepotizam u politici i upravi firme, da aplaudiram cvrstoj ruci na Kosovu a i dalje pricam o ravnopravnoj zajednici, da gledam sa visoka na juzne zemljake, seljake, vjernike,... i ko u Stulicevom Jablanu da nosim sljivu ispod lijevog oka i vicem parole sto strasno zvuce - zarad stabilnije ekonomije, poslic poslije kojeg mogu isti dan nestoobaviti po gradu, plus u kuci, imati goste i izaci,..

Ali danas vise ne.

Balasevic koji me malo iznenadio je skroz u pravu. Da je drzava valjala - nebi se onako raspala.
Post Reply