PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ferratilis

#7676 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Jbt ovo se otelo kontroli. Jos nvidia najavljuje novu generaciju grafickih, bogtepito kakve ce biti cijene i kako ce mineri utjecati na iste :-)

EDIT: btw htjedoh kupit nosac za dual monitore, kontam kostati ce me jedno 50KM, kad ono imam sta vidit
https://www.olx.ba/artikal/27240056/dua ... lni-nosac/
boogy

#7677 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

Ja baš gledam nosače za monitor, treba mi za jedan monitor - stoni nosač. Slaba ponuda.
Kontam negdje online da naručim ....
avaks

#7678 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

skafiskafsnjak wrote:
avaks wrote:Staro i nije više za gaminga osim ako ne planiraš tetris i minecraft da igraš...
Izbjegavati u svakom slučaju!
Imas li neki prijedlog? Budzet je ogranicen, comp nije za igrica. Surfanje, muzika, filmovi , photoshop i corel.

Moze li se za ove pare sta polovno?
A imaš opcija ako polovno ganjaš a gaming te ne interesuje:
https://www.olx.ba/artikal/28617428/akc ... -1050-2gb/

Ili ovako, da se i zaigrati na njemu:
https://www.olx.ba/artikal/27172434/len ... er-gt1030/
mehoxy

#7679 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 10:45, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#7680 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Koliko ja znam adapeteri vise ne rade na zadnje dvije generacije Nvidia kartica mislim da sam to negdje procitao, mozda i grijesim.

Sada je neki minimalni standard DVI (ulaz/izlaz) na monitoru (ekranu)/grafickoj, VGA je historija, HDMI i Display Port su drug prica.
skafiskafsnjak

#7681 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by skafiskafsnjak »

avaks wrote:
skafiskafsnjak wrote:
avaks wrote:Staro i nije više za gaminga osim ako ne planiraš tetris i minecraft da igraš...
Izbjegavati u svakom slučaju!
Imas li neki prijedlog? Budzet je ogranicen, comp nije za igrica. Surfanje, muzika, filmovi , photoshop i corel.

Moze li se za ove pare sta polovno?
A imaš opcija ako polovno ganjaš a gaming te ne interesuje:
https://www.olx.ba/artikal/28617428/akc ... -1050-2gb/

Ili ovako, da se i zaigrati na njemu:
https://www.olx.ba/artikal/27172434/len ... er-gt1030/
Bez igrica, surfanje, office, corel, photoshop itd itd
Dinostula

#7682 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dinostula »

DonieBrasco wrote:Koliko ja znam adapeteri vise ne rade na zadnje dvije generacije Nvidia kartica mislim da sam to negdje procitao, mozda i grijesim.

Sada je neki minimalni standard DVI (ulaz/izlaz) na monitoru (ekranu)/grafickoj, VGA je historija, HDMI i Display Port su drug prica.
Znas sta najbolje je dati jedno 3000KM ko moj jaran za gaming laptop ROG i onda te boli briga za sve.
Ono 32gb rama idu ti bale na usta kad ga vidis. :lol:
DonieBrasco

#7683 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Za 3.000 KM moze kupiti takvu masinu od PC-a, da je grehota dati za Asus ROG laptop te novce.
diablobih

#7684 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

DonieBrasco wrote:Za 3.000 KM moze kupiti takvu masinu od PC-a, da je grehota dati za Asus ROG laptop te novce.
posebno sto ti rog laptopi su ovdje 3k, a tamo u inostranstvu 1.5k.
Maharadza

#7685 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

diablobih wrote:
DonieBrasco wrote:Za 3.000 KM moze kupiti takvu masinu od PC-a, da je grehota dati za Asus ROG laptop te novce.
Zavisi sve od konfe, a to da je ovdje sve skuplje je davno ustanovljena činjenica! Mada uzimajući u obzir trenutne cijene RAM memorije i grafički karti generalno, rekao bih da su trenutno neki od tih gaming laptopa u inostranstvu (npr acer helios 300) bolji deal nego desktop konfe! Ali i to naravno ako si spreman igrati na 17'' ili 15'' ekranu u najgorem slučaju, mada i tu možeš uvijek prikopčati veći monitor po želji! I pored toga ostaje problem oko veće buke prilikom šutanja na lapašu u odnosu na klasično "prostrano" kućište i odvojene komponente sa zasebnim hlađenjem!
Dinostula

#7686 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Dinostula »

Pa ako si konstantno kuci onda je bolji desktop racunar ali ako putujes stalno a prahne ti neka igrica mislim da niko nece nosati kuciste i monitor sa sobom.
diablobih wrote:
Nije ga ovdje kupio uzeo ga je preko Amazona platio oko 1800-2000$ mozda prije nekih godinu dana.
Laptop je bas ono zvijer i miran je jedno 4-5 godina sto se tice igrica.Sad moze biti jedino 1500$.
Da bude 1500KM nema teorije.Ne mogu tacnu konfiguraciju da nadjem ali znam da je sve sami vrh, bukvalno od procesora do graficke.

EDIT: Evo i konfiguracije http://prntscr.com/inj26j
djama

#7687 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by djama »

Ja sam imao ROG laptop g60Jx i placen je bio tada 800 dolara sto je bilo oko 1400 KM , dok je kod nas sa slicnim specifikacija bio 2500.
Sluzio me 3 godine i onda mi je grafika izgorila (pokusao sam dva puta da je "zapečem" ali nista od toga) tako da sam ga na kraju dao u dijelove.
(nova grafika 360 M GTS tada kostala 360 dolara tako da mi to nije bila opcija).

od tada samo za gejmin dekstop racunar :)
diablobih

#7688 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

To je baš zvijer, mislio sam da se odlučio na jedan od 9nih sto ovi naši prodaju, ovdje ti laptop rog sa 1050, prodaju za toliku cijenu. Uvijek je bolje kupiti tako nešto u inostranstvu kad imaš priliku.
rolltroll

#7689 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

Ovakva neposlovnost samo moze kod nas da se desi. Pitam lika na piku da mi izbaci predracun za komponente koje sam mu poslao da bi on meni, umjesto da jednostavno odgovori na poruku, poceo palamuditi kako 1080 vise nisu po starim cijenama i da je ryzen 1600 slab proceosr za 1080 :-) e svasta, definitivno sam u pogresnoj zemlji rodjen...ne znam sta drugo...
R9..

#7690 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

rolltroll wrote:Ovakva neposlovnost samo moze kod nas da se desi. Pitam lika na piku da mi izbaci predracun za komponente koje sam mu poslao da bi on meni, umjesto da jednostavno odgovori na poruku, poceo palamuditi kako 1080 vise nisu po starim cijenama i da je ryzen 1600 slab proceosr za 1080 :-) e svasta, definitivno sam u pogresnoj zemlji rodjen...ne znam sta drugo...
Da mu bi da ti uvali nesto sto vec ima na stanju, a ne zna kako će..
Reci ti njemu de ako je tako onda pošalji predračun za komponente po tvom izboru.
rolltroll

#7691 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

kad bi vam do kraja prepisku pokazao, vjerovatno bi mnogi, kao i ja, ostali u cudu blago receno... od citavog kompa frajer ima samo procesor, HDD i plocu koju nisam htio za ovaj ryzen.
raspolzen je za nadmudrivanje a kako komp koji sam planirao uzeti kosta skoro 3k, od cega je njegove marze sigurno 5-6 stoja...pa ne znam..sigurno se ne bih ponasao kao sto se on ponasa...
relevantan

#7692 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by relevantan »

Teško da bi smo ostali u čudu. To su tolike neznalice i seoske varalice (čast izuzecima) da sam skroz prestao kupovati na piku i tražim druge opcije. Samo još čekam još da stupi na snagu ovo oslobađanje poreza i carine do 300 KM. Tačno sam poželio razgovarati sa prodavačem koji zna o čemu priča.
hidr4

#7693 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hidr4 »

rolltroll wrote:kad bi vam do kraja prepisku pokazao, vjerovatno bi mnogi, kao i ja, ostali u cudu blago receno... od citavog kompa frajer ima samo procesor, HDD i plocu koju nisam htio za ovaj ryzen.
raspolzen je za nadmudrivanje a kako komp koji sam planirao uzeti kosta skoro 3k, od cega je njegove marze sigurno 5-6 stoja...pa ne znam..sigurno se ne bih ponasao kao sto se on ponasa...
Hahaha, imao sam istu situaciju, mozda je i doticni isti :lol: :lol:
Poslah komponente koje bih zelio, da mi kaze koliko koštaju kod njega, kao odgovor sam dobio potpuno novu konfiguraciju uz obrazlozenje kako je to što sam ja izabrao neadekvatno, i kako je bolja ova njegova..

Sve u svemu, kupovina gamerskog racunara se pretvorila u pravi nightmare zbog glupih minera. Nekad se za 1500-2000 mogla uzeti prava vojna mašinerija, sad jedva stane iznadprosjecan graficka u takav budzet.

Ima li neko nekih preporuka, gdje da pogledam neke komponente (olx,neka radnja i slicno), ako naletim na prave stvari, racunar uvijek mogu kupit haha
rolltroll

#7694 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

ne znam sta da kazem, cekam vecinu odgovora na moj upit jer sam na najpoznatije prodavnice jos jutros poruke poslao, odgovorili su samo neki do sada. najvise me ljuti to sto kad sam ja kalkulaciju pravio, a to je bilo prije 20tak dana, cijene grafickih nisu ovoliko odstupale od cijena koje oni meni sad dostavljaju...u prosjeku je skuplje 500 KM nego sam ja planirao...kad oni ne bi uzimali marzu za svaku komponentu pojedinacno, vec da mi ponude neku jedinstvenu marzu...meni da neko se javi s porukom da uzima komp poput mog, ne bih gledao da se obogatim, dao bi sve te komponente za neku minimalnu razliku u cijeni...

ne znam, izgleda da cu morati po ebayu i slicnim servisima traziti..jeftinije jeste ali plasim se u slucaju kvara, onda bi me postarina izisla..Bog zna koliko..svjestan sam da nije vrijeme za kupovinu gamerskog kompa ali jednostavno sad sam u prilici...sta ce biti za pola godine ili vise, niko ne zna...
hidr4

#7695 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hidr4 »

rolltroll wrote:ne znam sta da kazem, cekam vecinu odgovora na moj upit jer sam na najpoznatije prodavnice jos jutros poruke poslao, odgovorili su samo neki do sada. najvise me ljuti to sto kad sam ja kalkulaciju pravio, a to je bilo prije 20tak dana, cijene grafickih nisu ovoliko odstupale od cijena koje oni meni sad dostavljaju...u prosjeku je skuplje 500 KM nego sam ja planirao...kad oni ne bi uzimali marzu za svaku komponentu pojedinacno, vec da mi ponude neku jedinstvenu marzu...meni da neko se javi s porukom da uzima komp poput mog, ne bih gledao da se obogatim, dao bi sve te komponente za neku minimalnu razliku u cijeni...

ne znam, izgleda da cu morati po ebayu i slicnim servisima traziti..jeftinije jeste ali plasim se u slucaju kvara, onda bi me postarina izisla..Bog zna koliko..svjestan sam da nije vrijeme za kupovinu gamerskog kompa ali jednostavno sad sam u prilici...sta ce biti za pola godine ili vise, niko ne zna...
To da nije vrijeme za kupovinu gamer PC, to se slazem. Ali isto tako, kad ce biti ?
U dogledno vrijeme sigurno neće, ponajviše radi grafickih, a koliko vidim ovi "mineri" ne planiraju odustajat, tako da dok docekas da cijene spadnu, usput ces morat i napraviti novi review ostalih komponenti koje ce do tad postat "zastarjele".
Covjek stvarno ne moze biti pametan ovdje.
rolltroll

#7696 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by rolltroll »

ma ja sam se davno pomirio da ne mogu niti zelim pratiti ovu IT industriju...evo vec su najavljene 2080 i 2080ti kartice...mislim...cemu, kome, pa ne postoji igra a uskoro takodjer nece postojati koju 1080 nece poderati i baciti preko 100 fps-a, a da ne govorim o TI verziji ili titanu V...isto je i s procesorima...jednostavno niko ziv to ne moze pratiti i ovaj komp sto bi uzeo bio bi mi sigurno narednih 6-7 godina ako ne i vise..
sve su prilike da u skorije vrijeme nema nista od pojeftinjenja, kako rama tako i grafickih...rx 580 1100 KM...ma hajte molim vas.. :-)
diablobih

#7697 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Ima ba, sada ljudi zele da igraju u 4K, uskoro ce htjeti da igraju u 8K, pa na kraju ne znam, da se prebace hologramski u igru, pa da igraju, zato izlaze te bolje graficke :D

Meni i dalje daj 1080p i presretan.
hidr4

#7698 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by hidr4 »

diablobih wrote:Ima ba, sada ljudi zele da igraju u 4K, uskoro ce htjeti da igraju u 8K, pa na kraju ne znam, da se prebace hologramski u igru, pa da igraju, zato izlaze te bolje graficke :D

Meni i dalje daj 1080p i presretan.
Da znam da cu bit miran ako kupim ovu Titan V bar 10 godina, ne bih puno razmisljao, medjutim cinjenica je da ce vec sljedece godine izac nova koja podrzava trcanje po marsu..
diablobih

#7699 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Sve dok tebi ne treba trcanje po marsu, drzat ce te 10 godina i sve na max u 1080p, osim ako nam igre ne dozvole da igramo tako, nego bude min 4k.
aditon

#7700 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Sve je otišlo u onu stvar...
Za 4k gaming kartice već postoje a to su ove gore tri nVidijine pobrojane. Ali to je procentualno gledajući jako mali broj ljudi. Pratim i neke strane forume gdje ljudi također kukaju na ovo divljanje cijena, a gdje su njihove plate a gdje naše? I njima je sad previše dati 700 ili više eura za npr 1080 karticu.
Post Reply