Ukrajina
-
Ermin ZM
#76526 Re: Ukrajina
I nema logike sa Rusima nesto dogovarat kad je vjerovatnoca da ce to ispostovat ravna nuli.
- Kyuss
#76527 Re: Ukrajina
Ukrajinske snage zarobljene u opkoljenom Mariupolju sinoć su krenule u proboj, no ruske snage su osujetile njihov pokušaj, tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Tvrdi kako je u akciji ubijeno 50-ak ukrajinskih vojnika, dok se njih 42 predalo.
- Ostaci ukrajinskih trupa opkoljenih na području čeličane Azovstal neuspješno su pokušali probiti grad. Ovaj pokušaj osujećen je zračnim i topničkim napadima, rekao je Konašenkov.
Dodaje kako su Ukrajinci u proboj krenuli u oklopnim vozilima.
- Uništena su tri tenka, 12 vozila i ubijeno je 50-ak vojnika. Još 42 vojnika je položilo oružje, dodao je Konašenkov.
- jazzer
#76528 Re: Ukrajina
I mene. Od pocetka agresije nisam bas dobar.arman1 wrote: ↑12/04/2022 09:46Drma me od prvog dana, postaje problem.drug_profi wrote: ↑12/04/2022 01:58 Da upitam forumaše, ratne veterane, osjecaju li povratak PTSP ovih dana?
Ili je do mene?
- Cossack
#76529 Re: Ukrajina
Ovo ako je i istina to im je jedini uspjeh. Na svim drugim frontovima...Kyuss wrote: ↑12/04/2022 10:03Ukrajinske snage zarobljene u opkoljenom Mariupolju sinoć su krenule u proboj, no ruske snage su osujetile njihov pokušaj, tvrdi glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov. Tvrdi kako je u akciji ubijeno 50-ak ukrajinskih vojnika, dok se njih 42 predalo.
- Ostaci ukrajinskih trupa opkoljenih na području čeličane Azovstal neuspješno su pokušali probiti grad. Ovaj pokušaj osujećen je zračnim i topničkim napadima, rekao je Konašenkov.
Dodaje kako su Ukrajinci u proboj krenuli u oklopnim vozilima.
- Uništena su tri tenka, 12 vozila i ubijeno je 50-ak vojnika. Još 42 vojnika je položilo oružje, dodao je Konašenkov.
- muha_sa
#76530 Re: Ukrajina
Nisam znao šta je PTSP dok nisam vidio šta ova ruska bagra u Ukrajini radi.arman1 wrote: ↑12/04/2022 09:46Drma me od prvog dana, postaje problem.drug_profi wrote: ↑12/04/2022 01:58 Da upitam forumaše, ratne veterane, osjecaju li povratak PTSP ovih dana?
Ili je do mene?
- Nespin
- Kyuss
#76532 Re: Ukrajina
Konačno je i lavrov izrekao istinu.Izvještaje o ruskim ratnim zločinima nad civilima u Buči i Krematorsku ponovno je nazvao montiranima i provokacijom. Izjavio je i da dio ljudi u rascjepkanom Donbasu "godinama živi pod neonacistima".
Dio ljudi doista živi pod ruskim neonacistima tamo.
-
Mrljavi
#76533 Re: Ukrajina
Ne razumijem, ali vidim u ovome ostavljanje posljednjih poruka boraca u Mariupoli. Zaduzili su Ukrajinu zauvijek!
-
Mrljavi
#76534 Re: Ukrajina
Ovako to izgleda kad Rusi denacifikuju
Nad civilima ce se svetiti za svaki vojni poraz, kao i braca im Srbi.
-
Tyke
#76535 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
lajkujMe wrote: ↑12/04/2022 09:50
Zanimljiva odluka, Zelenski odlucio da demobilise dio vojske.
U neku ruku i pametno.
Manje trosenje resursa na nepotrebne vojnike, pogotovo na neiskusne.
Rjesice se ovih sto su "prisilno" regrutovani u skladu s zakonom i zadrzati sve dobrovoljce koji sami zele da se bore.
To je opet par stotina hiljada vojnika koje ima na raspolaganju.
Vjerovatno cifra od 400.000 do 600.000 iskusnih vojnika.
Ovako ce uveliko olaksati logistiku, obuku i resurse za vojsku.
A ti isti civili se mogu vratiti na poslove da pridonesu ekonomiji.
Za razliku od Donjetska i Lughanska koji sad vrse mobilizaciju svih muskaraca nebitno od posla i zdravlja.
Isto mi je fascinantno kako su se citavo drustvo i ekonomija preorijentisali na ratnu.
Bivsi servisi za auta i kamione postali servisi za tenkove.
Bivse fabrike industrijske opreme se prebacuju na proizvodnju dijelova za MTs.
Pumpe i cisterne privatnih preduzeca se pretvaraju u naftne depoe.
Izgleda da Ukroboronprom i dalje oprerise, doduse ne u svojim fabrikama.
Mislim da se Stugne proizvode na neki nacin, Dronovi se prave ili preradjuju.
Moguce i da se 155 mm granate proizvode ili "pametne" komponente pa samo integrisu u druge granate.
Ne bi me cudilo da postoji citava industrija koju ne vidimo.
Plus sto Slovacka i jos neki zele da repariraju Ukrajinske tenkove, oklope i druga orudja.
Izgleda da Ukrajinci ovaj period relativnog mira zapravo koriste za odmor vojnika, dodatnu obuku, dodatno naoruzavanje.
Preko granica stize masovna kolicina dronova, nisana i opreme za licno oruzje.
Imaju vojnike u Litvaniji, Poljskoj, VB i Americi na specijalistickim obukama.
iT im rade svasta.
Oruzje koje ide preko granice se dotura nekim redom do frontova.
Citav civilni sektor zaduzan za logistiku i prevoz MTsa.
Vjerujem da pored ovih "javnih" posljki dolaze i velike kolicine municije raznog kalibra do Ukrajine.
Takodjer sam cuo da su Ukrajinci poslali specijaliste u nekoliko zemalja za pregled potencijalne vojne opreme koju bi oni htjeli.
Masinerija je pokrenuta i mogli bi vec za dvije do tri sedmice vidjeti rezultate tog rada.
Takodjer sto se tice stanja na terenu, Ukrajinci salju pojacanja u Donbas ali ne onoliko koliko sam mislio.
Isto tako moguce da redovno rotiraju jedinice u Donbasu da ih odmore i reformisu ako su imali gubitke.
Nesto se desava iza zavjese sto mi ne vidimo, Kherson npr i ne pokusavaju nesto spec da urade.
Tope Ruse samo ali nista spektakularno.
Predpostavljam da je Komanda Ukrajinske vojske procjenila da ne moze istovremeno oslobadjati Kherson, cuvati Donbas, i biti spreman za potencijalni napad na Sjever od Rusa.
Vjerovatno im je cilj da cine sve sto mogu da tope Ruse kod Donbasa, i kad dodje finalna ofanziva Rusa na Donbas da to razbucaju kao i u Kijevu ucine sto vise stete.
I onda nakon toga pokrenu ofanzivu na Jug pravac Kherson i Melitpolj.
Ako se desi veliki napad na Donbas, sto vjerujem da hoce ponajvise jer se Rusima zuri, svaki dan ovog rata im cini ogromnu stetu vojsci, ekonomiji i prijeti da poremeti drustvo i stabilnost u Rusiji.
Po obavjestajnim podacima izgleda kao da se spremaju za veliki napad, s hiljadama tenkova i oklopa.
Ako Ukrajinci to zaustave, razbucaju. Onda ce sve ostale Ruske trupe na Jugu biti veoma ranjive.
Ruska sposobnost za ofanzive ce biti unistena, a za odbranu tesko nagrizena.
Od 200.000 vojnika koje su poslali u Ukrajinu na pocetku (bez DNR i LNR vojski) potvrdjen je gubitak oko 20% do 30% (poginuli, ranjeni, zarobljeni).
Oko 50.000 vojnika je van stroja.
Sad salju sve sto imaju i tu je procjena dodatnih 100.000 vojnika ali dosta nekvalitetne vojske.
U slucaju odlucujuce pobjede Ukrajine u bitci za Donbas desiti ce se dvije stvari.
1) Shvatanje situacije od Putina, Mirovni sporazum i komplet povlacenje Rusa na granice prije 24 februara.
2)Ne prihvatanje vojne realnosti, nastavak dugotrajnijih sukoba , Dodatno Rusko slanje neiskusnih i lose treniranih rezervista i regruta sto bi znacilo mnostvo manjih okrsaja po Donbasu a teski okrsaji na Jugu gdje bi Ukrajinci polako ali sigurno potisnuli Rusensve dalje i dalje prema Krimu.
Sa tendencijom rasta zvjerstava Ruskih vojnika i taktikom spali i unisti.
U svakom slucaju u slucaju Ukrajinske pobjede Ruska vojska ce biti drasticno iskasapljena.
Nakon rata trebace im dugo vremena da se dozovu a Ruska vojska ce prestati da bude politicki faktor u Rusiji jer nece biti u stanju da cuvaju svoje granice u slucaju napada a kamoli za neke "vanjske" sukobe.
Ja sam ocekivao do sad vracen Kherson, sve mi je upucivalo na to, ali mozda iz ove moje gore pretpostavke je razlog sto to nije ucinjeno - ljudski zivoti.
Nakon onih vijesti od neki dan kako su helikopterima uspjeli uci u Mariupolj i dostaviti odredjenu kolicinu oruzja te izvuci ranjenike, a narocito sto se provukla "vijest" da su to i ranije radili i tako izvlacili ranjenike, ponadao sam se ucestalijim pokusajima dostave lijekova, hrane i oruzja, jer se pisalo da je u gradu ostalo nekih 120.000 stanovnika pa sam vjerovao da tu ima i vojno sposobnih i odlucnih civila da uz to dostavljeno oruzje probaju zajednickim snagama napraviti neku ofanzivu i proboj gdje bi napravili kakav-takav koridor ili put za izlazak iz grada. Ali prevario sam se. Sve upucuje da je taj grad zrtvovan, a vojska tamo svjesna da ako se predaju bice terorisani i ubijeni svakako pa odatle ovolika borba do zadnjeg zivota. Moguce i do nekog ponosa da je, ali svaka im cast.
- GAU8
#76536 Re: Ukrajina
Izgleda da Njemacka to nikako da skonta. Mislim da u Evropi oni najvise koce i najvise navijaju da se sve kako god, samo zavrsi... Nikako da umre iluzija o tome kako se sa Rusijom moze pregovarati.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#76537 Re: Ukrajina
Unistena zeljeznicka pruga u mordoru
-
Novosti
#76538 Re: Ukrajina
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ny_TerytorThe Territorial Defence Force – TDF (Polish: Wojska Obrony Terytorialnej – WOT) is the fifth military branch of the Polish Armed Forces, following Land Forces, Air Force, Navy and Special Forces.
Wiki
Osnovani 2017., eto i Poljska ima Teritorijalnu Odbranu.
- apsidejzi
#76539 Re: Ukrajina
Ako nas je nas rat ista naucio to je da se ne smijes predati. Ko god se predao u Srebrenici, Prijedoru, Bijeljini... bilo gdje... nije prezivio. Ne samo da nije prezivio, nego je mucen, maltletiran, zaklan kao stoka i sl. Ko god je pokusao pobjeci kroz sumu, u toku noci... imao je vise sanse od ovih sto su se predali. Dio njih je nastradao, imao losu srecu, pogresno procijenio. Ali dio se i izvukao.
U ovoj situaciji, ako vec naselje mora pasti, bori se dok je dan a onda u toku noci pokusaj se provuci nekako izmedju zgrada pa sta bude. Al predaja. NI POD RAZNO!!!
- vatrogasac
#76540 Re: Ukrajina
Koliko smo mi bili manje vrijedni Americi i Evropi. A slike nišra ružnije.
-
Novosti
#76541 Re: Ukrajina
Prevod gornjeg teksta:
.Legija nastavlja izvršavati zadatke. Jučer je bio "produktivan" dan. Putinova vojska osjetila je motivaciju i postrojbi Oružanih snaga Ukrajine i Legije. Ljudi, vidimo i osjećamo vašu demoralizaciju i nespremnost da ginete za ambicije tiranina. Shvatite, mi smo otvoreni za dijalog, nemamo za cilj da vas uništimo, želimo vam pomoći da se vratite kući u našu obnovljenu Rusiju, u Rusiju bez Putina. Znamo da većina vas proklinje Putina i ovaj sramotni rat za Rusiju. Znamo da mnogi od vas traže načine za otpuštanje iz redova Oružanih snaga RF. Razmišljajte, djelujte i pridružite se našoj legiji. Znate kako nas kontaktirati. Zajedno moramo spasiti našu Rusiju od Putina. I objavljujemo: nismo samo sakrili lica nekih naših kolega... Sada izvršavamo zadaće iza “trake”, jer tko bolje od nas zna gdje se tamo nalaze vojni objekti i infrastruktura
-
Novosti
#76542 Re: Ukrajina
Inače u gornjem postu radi se o ruskoj formaciji unutar OS Ukrajine, sastoji se dijelom (možda i cijela) od ex-RAF vojnika.
-
Novosti
#76543 Re: Ukrajina
Vojnici Legije “Sloboda Rusije” koji su prešli na stranu Ukrajine, zajedno s Oružanim snagama Ukrajine, bore se protiv krvavog Putinovog režima i već uspješno djeluju u Donbasu. A evo i videa naših prvih uspjeha. Jurij, prema protokolu, biva prebačen u sjedište Legije, gdje će i on, kao i mnogi ruski dečki, dobiti priliku da se pridruži redovima Legije. Mi, borci Legije, ne borimo se protiv ruskih vojnika, mi se borimo za slobodnu Rusiju. Naš cilj je uništiti Putina i njegov režim. – Radimo, braćo! Za Rusiju! Za slobodu!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
- Gandalf
#76545 Re: Ukrajina
Ma to je ruska propaganda, ne postoji nikakva Legija u Mordoru koja se protivi režimu, smiješno i pomisliti.
Ko se prijavi tim legionarima biće nagrađen gulagom sa komplet familijom, čuj neka vojna jedinica radi kontra putlera
a za slobodnu rusiju
Pa rusija nikada nije bila slobodna, imali su carske tiranine, zatim boljševičke a sada oligarške tiranine, ne znaju rusi ni šta je to sloboda, apsolutno nepoznat pojam, kako bi se uostalom i izborili za to.
Mada fin pokušaj ruske udbe, pomalo i zabavan, čuj rusi i sloboda, moram se umit hladnom vodom poslije ovoga texta

Ko se prijavi tim legionarima biće nagrađen gulagom sa komplet familijom, čuj neka vojna jedinica radi kontra putlera
Pa rusija nikada nije bila slobodna, imali su carske tiranine, zatim boljševičke a sada oligarške tiranine, ne znaju rusi ni šta je to sloboda, apsolutno nepoznat pojam, kako bi se uostalom i izborili za to.
Mada fin pokušaj ruske udbe, pomalo i zabavan, čuj rusi i sloboda, moram se umit hladnom vodom poslije ovoga texta
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#76546 Re: Ukrajina
nuklearno oružje...zato im se max podilazi i čitav svijet ih trpi i zatvara oči već decenijama na gaženje malih susjeda, čak i na upotrebu hemijskog oružja
Rusija je civilizacijski sunovrat čovječanstva u svakom smislu
baš treba insan dobro biti iskompleksiran i isfrustriran da se naloži na njihove umobolne bajke o antiimperijalizmu, truhlom zapadu, tradicionalnim vrijednostima, veličini Rusije i raznim teorijama zavjere itd. #smajlikojipovraća
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76548 Re: Ukrajina
https://ika.hkm.hr/novosti/sedmero-ljud ... ariupolju/
sedmero poginulih u caritasovom uredu u mariupolju
sedmero poginulih u caritasovom uredu u mariupolju
- Ironmen
#76549 Re: Ukrajina
Dzordz Orvel i 1984, Rat je mir, kako jako zvuci ovo rusi i ne znaju sta je sloboda.Gandalf wrote: ↑12/04/2022 11:20 Ma to je ruska propaganda, ne postoji nikakva Legija u Mordoru koja se protivi režimu, smiješno i pomisliti.
Ko se prijavi tim legionarima biće nagrađen gulagom sa komplet familijom, čuj neka vojna jedinica radi kontra putleraa za slobodnu rusiju
![]()
Mada fin pokušaj ruske udbe, pomalo i zabavan, čuj rusi i sloboda, moram se umit hladnom vodom poslije ovoga texta![]()
![]()
- Freamon Lester
#76550 Re: Ukrajina
Rusija i njihovo guslanje moze biti samo za domace trziste. Niko ziv zapadno se ne boji njihove papirne vojske. Ostaju im dvije mogucnosti. Nesto poput Sjeverne Koreje da budu ili da potonu u gradjanski rat u kojem ce nekim cudom izroniti neki normalan rezim.Gandalf wrote: ↑12/04/2022 11:20 Ma to je ruska propaganda, ne postoji nikakva Legija u Mordoru koja se protivi režimu, smiješno i pomisliti.
Ko se prijavi tim legionarima biće nagrađen gulagom sa komplet familijom, čuj neka vojna jedinica radi kontra putleraa za slobodnu rusiju
![]()
Mada fin pokušaj ruske udbe, pomalo i zabavan, čuj rusi i sloboda, moram se umit hladnom vodom poslije ovoga texta![]()
![]()
Ova situacija sa izolacijom je puno realnija pa bi im preporucio da se okrenu uvodjenju vodovodno-kanalizacionih instalacija. Sramota da 35 miliona rusa nema WC u kuci i jos je sramotnije da ruski vojnik po svjedocenju starije zene upadne u kucu da se sakrije. Kad se smirilo ibretio se WC solji, a onda je ukro i ponjeo sa sobom. Ista su svjedocenja i njemaca poslije drugig svjetskog rata. Da su im masovno wc skoljke otimali.
Toliko o velikoj naciji. Dok Putler i ekipa seru na zlatnim soljama oni na livadici.