Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#7651 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Sid the sloth wrote: 02/02/2022 08:58
VladaFBiH wrote: 02/02/2022 08:40

Priča o kupovini u kešu je već odavno završena i zbog zakona o pranju novca je nomoguće to uraditi bez dokaza o porijeklu novca - ako imaš dokaz o porijeklu naravno da možeš kupiti za keš ali to onda nisu "oprane" pare na koje se raja referira.

I ako slučano uspiješ nešto završiti za keš jedan dio mora ići preko računa i to minimalno cijena koštanja (računajući gradnju, rentu po m2 i sve ostalo što ide + neka razumna zarada izvođaća i investitora) što na kraju opet izađe "pofina" cifra po m2 koja mora ići preko računa tako da sva priča o keširanju stanova otpada.
Ocigledno ne znas kako rade gradjevinske firme kod nas i koliko kesa oni obrnu bez da ikad dodje na racun. Ti pricas kakva su pravila a ne kakva je praksa.
kada prijavljuješ stan za uknjiženje u poresku upravu u notarskom ugovoru mora stajati vrijednost stana i način plaćanja istog a dokaze o plaćanju ti između ostaloga traži i notar a i poreska gleda isto - samo mi objasni kako ćeš ovo provuči kroz papire ako si dao novac u kešu bez porijekla (znači govorimo o novcu koji se nalazi u jastuku a ne na računima jer se za njega podrazumijeva da ima porijeklo čim je na računu)
EasyMan

#7652 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by EasyMan »

EasyMan wrote: 31/01/2022 11:31

To svugdje traze preko 10000, ne mozes na banku staviti bez dokaza o porijeklu vise od 10000KM. Ja prosle godine odnio 20 i nesto hiljada na banku i kupoprodajni od auta, kazu ne moze to tako, pitaju sto nije uplatio kupac na moj racun pare :lol:
Reko, sta vas briga sto nije uplatio, jel moze ili ne moze? Kaze moram provjeriti… I bukvalno su zvali glavnu direkciju par puta i kao jedva su odobrili da ostavim pare na racun :D
Priča o kupovini u kešu je već odavno završena i zbog zakona o pranju novca je nomoguće to uraditi bez dokaza o porijeklu novca - ako imaš dokaz o porijeklu naravno da možeš kupiti za keš ali to onda nisu "oprane" pare na koje se raja referira.

I ako slučano uspiješ nešto završiti za keš jedan dio mora ići preko računa i to minimalno cijena koštanja (računajući gradnju, rentu po m2 i sve ostalo što ide + neka razumna zarada izvođaća i investitora) što na kraju opet izađe "pofina" cifra po m2 koja mora ići preko računa tako da sva priča o keširanju stanova otpada.
Ja sam prije 6 godina mogao cjelokupan iznos stana uplatiti u kesu, ali nisam nego sam uplatio preko banke. Niko me nije pitao odakle mi pare niti bilo sta drugo.
Sid the sloth

#7653 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Sid the sloth »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:06
Sid the sloth wrote: 02/02/2022 08:58

Ocigledno ne znas kako rade gradjevinske firme kod nas i koliko kesa oni obrnu bez da ikad dodje na racun. Ti pricas kakva su pravila a ne kakva je praksa.
kada prijavljuješ stan za uknjiženje u poresku upravu u notarskom ugovoru mora stajati vrijednost stana i način plaćanja istog a dokaze o plaćanju ti između ostaloga traži i notar a i poreska gleda isto - samo mi objasni kako ćeš ovo provuči kroz papire ako si dao novac u kešu bez porijekla (znači govorimo o novcu koji se nalazi u jastuku a ne na računima jer se za njega podrazumijeva da ima porijeklo čim je na računu)
Jel stvarno mislis da je ovim kriminalcima sto su pokupovali stanove u Novoj Otoci trazio neko dokaze kako su zaradili pare kojima su kupili stan? Zar mislis da ti likovi nemaju notare s kojima su dobri i ostalo sve sto prolazi kod nas?
Ti ko da si u Njemackoj odrastao a ne ovdje.
ljubijankic

#7654 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ljubijankic »

Sid the sloth wrote: 02/02/2022 09:11
VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:06
Jel stvarno mislis da je ovim kriminalcima sto su pokupovali stanove u Novoj Otoci trazio neko dokaze kako su zaradili pare kojima su kupili stan? Zar mislis da ti likovi nemaju notare s kojima su dobri i ostalo sve sto prolazi kod nas?
Fascinantni su mi ovakvi ljudi. Cuj toliko dobar zakon i toliko se dobro prati provođenje tog zakona da niko ne moze nista kupiti dok ne dokaze porijeklo novca :lol: :lol:
VladaFBiH

#7655 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

EasyMan wrote: 02/02/2022 09:06

Ja sam prije 6 godina mogao cjelokupan iznos stana uplatiti u kesu, ali nisam nego sam uplatio preko banke. Niko me nije pitao odakle mi pare niti bilo sta drugo.
2014 je donesen zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktinovsti i od njegovo stupanja na snagu se puno toga promijenilo...
VladaFBiH

#7656 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ljubijankic wrote: 02/02/2022 09:18
Sid the sloth wrote: 02/02/2022 09:11

Fascinantni su mi ovakvi ljudi. Cuj toliko dobar zakon i toliko se dobro prati provođenje tog zakona da niko ne moze nista kupiti dok ne dokaze porijeklo novca :lol: :lol:
pa kupite sebi po jedan-dva stana za keš kada je tako lako
EasyMan

#7657 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by EasyMan »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:21

2014 je donesen zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktinovsti i od njegovo stupanja na snagu se puno toga promijenilo...
Kupio sam stan 2015. godine, a uselio krajem 2016. Kazem ti mogao sam njima na blagajni uplatiti cjelokupan iznos niko me nista nije pitao, meni bilo lakse platiti preko racuna jer su mi bare bile na banci, nisam ih izvukao ispod jastuka niti sam ih ukrao. Te price da se nesto ne moze su glupost, sve se moze i danas a ne 2015.
EasyMan

#7658 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by EasyMan »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:23

Daj mi kes i ja cu ga kupiti.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#7659 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by liaar »

Druže, zakoni ne važe za kriminalce i kriminogene osobe. Takvi imaju sve pokriveno. Vi niste svjesni kakve malverzacije računovođe kod nas prave, u normalnim državama bi i oni bili u zatvorima.
gidra

#7660 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by gidra »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:21 2014 je donesen zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktinovsti i od njegovo stupanja na snagu se puno toga promijenilo...
Sve je to lijepo napisano kao i dosta nekih Zakona, ali se ne provodi, odnosno maksimalno se koriste rupe.

Evo ti svjež primjer, Adel Murtović-Kabaš zvani Dasta ubica sa Pofalića koji je u bjekstvu ima 2 stana i poslovni prostor gdje je držao ili drži još kafanu/restoran u zgradi Nova Otoka. Već ranije osuđivani kriminalac, bombaš, ne vjerujem da je imao dana radnog staža, a vjerovatno i ne poznaje pojam radnog vremena. Kako, odakle nekretnine, auta? A možda je ovo odgovor, u kući punca u Humskoj na Pofalićima mu nađena labaratorija za uzgoj trave:

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /211214054

I još ovakvih X primjera koji se vrte na toj mikrolokaciji. Sarajevo je mala mahala.
Sid the sloth

#7661 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Sid the sloth »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:23

Ne mogu ja kupiti jer nemam notara s kojim sam dobar kao sto imaju kriminalci jer jedni drugima cine usluge. Svi mi znamo da je po zakonu nemoguce, ali isto tako znamo da imas firmi koje vrlo rado zaobilaze zakone i uzimaju kes jer je i njima pogodan za malverzacije.
Alkos

#7662 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Alkos »

Trenutno u banci ne možeš otvoriti devizni račun i položiti 2.000€ ako nemaš potvrdu o porijeklu novca. Vjerujem da se sve više pooštravaju mjere, jer si do prije koju godinu unazad mogao na račun položiti skoro 10.000 € bez ikakve potvrde o porijeklu. Prošle godine je to bilo 2.000€, ove godine ne možeš više ni to položiti. :-D

Isto tako vjerujem da ljudi koji kupuju stanove za keš, imaju svoje notare, bankare, investitore/građevinare tako da njima nije problem to završiti. Da li običan čovjek može danas kupiti stan za gotovinu!? Vjerovatno može ako nađe dobru vezu, k'o što treba za sve u ovoj državi. :)
Last edited by Alkos on 02/02/2022 09:35, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#7663 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

EasyMan wrote: 02/02/2022 09:26

Kupio sam stan 2015. godine, a uselio krajem 2016. Kazem ti mogao sam njima na blagajni uplatiti cjelokupan iznos niko me nista nije pitao, meni bilo lakse platiti preko racuna jer su mi bare bile na banci, nisam ih izvukao ispod jastuka niti sam ih ukrao. Te price da se nesto ne moze su glupost, sve se moze i danas a ne 2015.
druže, pare su ti bile na banci - naravno da možeš s njima platiti. Kada se kaže kupovina u kešu misli se na pare koje nemaš nikakavo porijelo novca a za ove na računu se podrazumijeva da ga imaš jer je banka "trebala" obaviti svoj dio.
VladaFBiH

#7664 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

liaar wrote: 02/02/2022 09:29

Druže, zakoni ne važe za kriminalce i kriminogene osobe. Takvi imaju sve pokriveno. Vi niste svjesni kakve malverzacije računovođe kod nas prave, u normalnim državama bi i oni bili u zatvorima.
to se zove pranje novca - i vjeruj da je stan loša ideja za pranje novca
lissics

#7665 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:06 kada prijavljuješ stan za uknjiženje u poresku upravu u notarskom ugovoru mora stajati vrijednost stana i način plaćanja istog a dokaze o plaćanju ti između ostaloga traži i notar a i poreska gleda isto
Ja kad sam kupovao, pita me notarka odakle pare - ja sutim. Ona nastavlja naglas "...iz vlastitih sredstava."
BadBoy

#7666 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadBoy »

Neću da imenujem notara koji sarađuje sa jednim poznatim sarajevskim reketašem :D

Da ponovim što sam napisao prije par stranica: sva ta pravila i zakoni na kraju samo jebu običnog čovjeka koji je teškom mukom stekao neke pare. Kriminalci i ini nemaju problem sa tim pravilima.
nepass1

#7667 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

EasyMan wrote: 31/01/2022 11:31

To svugdje traze preko 10000, ne mozes na banku staviti bez dokaza o porijeklu vise od 10000KM. Ja prosle godine odnio 20 i nesto hiljada na banku i kupoprodajni od auta, kazu ne moze to tako, pitaju sto nije uplatio kupac na moj racun pare :lol:
Reko, sta vas briga sto nije uplatio, jel moze ili ne moze? Kaze moram provjeriti… I bukvalno su zvali glavnu direkciju par puta i kao jedva su odobrili da ostavim pare na racun :D

Imaju banke koje ne pitaju za porijeklo novca, sve se zavrsi
dzulijano_pike

#7668 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzulijano_pike »

Uđeš u Coloseum.
Razmjeniš par hiljada u žetone.
Napraviš krug, baciš 100 KM na crno/crveno. Odeš do blagajne i kažeš da te isplate. Oprane pare u roku 5 minuta.
:D
EasyMan

#7669 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by EasyMan »

VladaFBiH wrote: 02/02/2022 09:33
EasyMan wrote: 02/02/2022 09:26

druže, pare su ti bile na banci - naravno da možeš s njima platiti. Kada se kaže kupovina u kešu misli se na pare koje nemaš nikakavo porijelo novca a za ove na računu se podrazumijeva da ga imaš jer je banka "trebala" obaviti svoj dio.
Nema se smisla raspravljati, ja znam licno momka koji je kupio stan za kes od para koje nikad nisu bile na banci. Pare zaradjene vani od kriminala. Ti sad meni opet pricaj kako to ne moze, a ja cu ti jos 100 puta reci da moze.
EasyMan

#7670 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by EasyMan »

dzulijano_pike wrote: 02/02/2022 10:55 Uđeš u Coloseum.
Napraviš krug, baciš 100 KM na crno/crveno. Odeš do blagajne i kažeš da te isplate. Oprane pare u roku 5 minuta.
Kupi auto i proda nakon par dana i tako opere koliko hoce para jbt. U kojem svijetu zive ovakvi ljudi koji tvrde da nesto ne moze, a svaki dan se to radi :-)
dzulijano_pike

#7671 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzulijano_pike »

Uplatiš sam sebi na račun Premijer kladionice. Sutra podigneš pare. Ko će dokazati da nisi pogodio 24 Fix para i uzeo par hiljada :D
iceman ze

#7672 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman ze »

Ndrangheta pravi zgrade po IT, vjerovatno i prodaju :lol: na nacin kako zeli kupac :-)
Last edited by iceman ze on 02/02/2022 11:04, edited 1 time in total.
dzulijano_pike

#7673 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzulijano_pike »

namiami wrote: 02/02/2022 10:59
dzulijano_pike wrote: 02/02/2022 10:55 Napraviš krug, baciš 100 KM na crno/crveno. Odeš do blagajne i kažeš da te isplate. Oprane pare u roku 5 minuta.
Kako su oprane, ako nema dobitka?
Uđeš sa 5000.
Razmijeniš u žetone.
Krug po sali.
Odigraš.
Možda dobiješ, možda ne.
Vratiš se ponovo sa žetonima i kažeš isplatite me.
Pa imaš dokaz da ti je Coloseum isplatio 4900. Niko ne zna jesi li dobio. :-)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#7674 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

dzulijano_pike wrote: 02/02/2022 10:55 Uđeš u Coloseum.
Sta ima perac, nisam te prepoznao :D
nekome

#7675 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

zvuci prelagano da bi bilo istinito ... je li to govoris iz licnog iskustva :p
Post Reply