TicTac wrote:Dakle, prioriteti drzave BiH bi trebali biti:
Pretpostavljam misliš samo na investicije u infrastrukturi?
-dovrsiti 5c u potpunosti ( drzava bez ovog autoputa nece imati nikakva bitnija i znacajnija strana ulaganja )
Nije baš istina.
-brzom cestom spojiti Stolac i Neum
- Ovdje nije planirana brza cesta nego moderna magistrala
-brzom cestom spojiti Tuzlu sa 5c ( sad ne znam gdje bi prikljucak trebao biti )
Tuzla će biti spojena na 5c koridor autocestom preko Žepča cijeli razlog što početak tendera za koncesiju Doboj Jug (Karuša)- Žepče(Poprikuša) još nije raspisan jer Jp Autoceste hoće da uključe dokumentaciju Tuzla-Žepče u tender kao dodatna vrijednost fali odobrenje trase od vlade fbih
-spojiti 5c sa dijelom autoputa u tkz."RS" preko Doboja ( dakle, Granica sa RH - Banjaluka - Doboj - Zenica )
Ovo je spoj dva najveća grada u BiH nije neki izmišljeni projekat. Naravno u normalnoj državi spoj bi se radio Banja Luka - Doboj - Tuzla i Mostar - Sarajevo - Zenica - Doboj - Granica sa HR ali to je priča neku alternativnu realnost.
TicTac wrote:Ovo bi trebali biti prioriteti. Nravno, kasnije mozemo govoriti i o buducim projektima. Jadransko-jonska autocesta ce ozivit Popovo polje odnosno Trebinjsku regiju. Jos nam preostaje pitanje spajanja Bihaca sa Sarajevom odnosno spajanje istoka i zapada BiH. Ne bi bila losa brza cesta koja bi vodila od Bihaca preko Sarajeva preko Visegrada pa do granice sa Srbijom.
Glavni projekat prve dionica Lasvanske Brze ceste je gotov amo sto financije nisu, trenutno se radi projekat za drugu dionicu ovo je usput brza cesta koja se treba graditi do Bihaca.
TicTac wrote:Da budemo realni. Ovoj drzavi su neophodni dobri putevi odnosno autoputevi i brze ceste. Mi necemo imati nikakvog pomaka ni u cemu taman i da se politicari okanu lopovluka i korupcije. Kljuc uspjeha svake drzave jesste njena infrastruktura. Mi jednostavno moramo, ali bas moramo napraviti ovaj 5c jer ako ga ne napravimo u roku do 2020 mi automatski ispadamo iz bilo kakvih daljnjih Europskih ozbiljnijih projekata. Autoput 5c je oznacen kao put od vitalnog nacionalnog znacaja BiH. Cak i da se prezaduzimo za ovaj autoput, ponovo ce nam se isplatiti jer kad malo sagledate, izgradnjom 5c automatski cijela Sjeverna i Istocna Europa ce koristiti nas autoput radi brzeg i lakseg dolaska do Hrvatskog primorja ( Makarska i Splitska rivijera ). Nece niko kruziti oko Hrvatske da bi stigao do Makarske kada mu je lakse presijeci kroz BiH i brze doci. Dakle izgradnjom 5c privreda BiH ce koliko toliko ozivjeti, a da ne govorim o tome ako izgradimo jos koju dionicu autoputa od istoka i zapada tako cemo pridobiti i Istocnu i Zapadnu Europu.
Nije istina za ispadanje iz daljnjih evropskih projekata jer oni su vise zainteresirani za kontinuitet izgradnje. Lopovluk i korupcija je najniža u izgradnji infrastrukturalnim projektima zato što svaki €ur mora biti opravdan onima koji obezbjeđuje ta sredstva. Jeste istina da će se bilo šta uloženog u autoceste višestruko vratiti zato je investicija u autoceste i infrastrukture najpametniji način zaduživanje države. Samo što je to ružna reći na ovom forumu jer ovdje se isplativost računa samo prihod od cestarine.