Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#7651 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
...
S te strane, dosta veci ucinak bi imala modernizacija postojeceg pravca. Jos jedan projekt poput Karaule na sjevernom prilazu Kladnju bi ustedio 4-5 kilometara (tu bi trebao tunel cca 1km), tunel od 300-500m kod Stupara bi takodjer ustedio stotinjak metara nadmorske uspona i koji kilometar puta, a zaobilaznice oko par naselja bi dodatnno povecale prosjecnu brzinu. Sada imas oko 130km i prosjecnu brzinu od 50-55 kmh... Na kraju balade, s Karaulom i drugim potencijalnim projektima, bi imali recimo 115km i 10km/h vecu prosjecnu brzinu... Sto ce reci da bi od Tuzle do ukljucenja na Vc trebalo voziti sat i po, ako i toliko.

Problem je sto bi to kostalo jako, jako puno jer bi u biti radili trecinu puta od nule, i to sa dosta objekata.
Ako smo hladno iskeširali 750 miliona za 20km Vlakovo - Tarcin, zašto nam je ova sića problem?
Nedostaje ti dionica Stupari - Husino, ubjedljivo najsporiji dio puta Sarajevo-Tuzla
The BEN10

#7652 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
...
S te strane, dosta veci ucinak bi imala modernizacija postojeceg pravca. Jos jedan projekt poput Karaule na sjevernom prilazu Kladnju bi ustedio 4-5 kilometara (tu bi trebao tunel cca 1km), tunel od 300-500m kod Stupara bi takodjer ustedio stotinjak metara nadmorske uspona i koji kilometar puta, a zaobilaznice oko par naselja bi dodatnno povecale prosjecnu brzinu. Sada imas oko 130km i prosjecnu brzinu od 50-55 kmh... Na kraju balade, s Karaulom i drugim potencijalnim projektima, bi imali recimo 115km i 10km/h vecu prosjecnu brzinu... Sto ce reci da bi od Tuzle do ukljucenja na Vc trebalo voziti sat i po, ako i toliko.

Problem je sto bi to kostalo jako, jako puno jer bi u biti radili trecinu puta od nule, i to sa dosta objekata.
Ako smo hladno iskeširali 750 miliona za 20km Vlakovo - Tarcin, zašto nam je ova sića problem?
Nedostaje ti dionica Stupari - Husino, ubjedljivo najsporiji dio puta Sarajevo-Tuzla
Husino je između Živinica i Tuzle, tako da dio od Husina do recimo Đurđevika i nije toliko loš - možda si mislio na neku drugu dionicu, recimo Stupari - Đurđevik?
VjecitiStudent

#7653 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Mislim na upravo Stupari - Husino, uvijek gust saobraćaj sa milion priključaka na "magistralni put"
Alfons Kauders

#7654 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
...

Vec sam pomenuo da bi se morao raditi potpuno novi pravac kroz Sprecko jer ono odavno nije magistrala vec naseljeno mjesto. Zapravo, jos prije rata je planirano da istocni izlaz iz Tuzle ide od Si Sela kroz tunel, pa preko Dubrava (zapravo sjevernije od D.Dubrava, blizu povrsinskog kopa), ka Zivinicama i Djurdjeviku. Od Djurdjevika bi se dakle moralo ici istocno od postojece trase, negdje pored aerodroma Ciljuge.

https://www.google.ba/maps/@44.4797993, ... !1e4?hl=en

Nisam siguran kako je detaljno izgledao taj plan, ali logicno mi zvuci da bi se onda rasteretilo i Husino (cak i promet kroz samu Tuzlu, ne samo Sprecko polje). Taj put bi se dalje dao spojiti postojecoj magistrali na Ljubacama, jer bi ga od Dubrava dijelilo svega par km zracne linije (samo na karti pratiti prugu).
Alfons Kauders

#7655 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
...

Husino je između Živinica i Tuzle, tako da dio od Husina do recimo Đurđevika i nije toliko loš - možda si mislio na neku drugu dionicu, recimo Stupari - Đurđevik?
Od Djurdjevika do Sickog se vozi kroz naselje, skoro cijelom dionicom (osim malog dijela prema Ljubacama i silaska niz Husino). To i jest problem, ne samo s tim dijelom puta, vec generalno sa ostatkom cestovne mreze u TK. Sve je tako gusto naseljeno, da pravci od Sickog ka Bosni i Savi podsjecaju na prigradske ceste, a ne magistrale. I istocno je slicno do Majevice.
Matzan

#7656 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Jesu li se ubrzali radovi otkako postaviše novog direktora Autocesta FBiH?
Alfons Kauders

#7657 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Matzan wrote:Jesu li se ubrzali radovi otkako postaviše novog direktora Autocesta FBiH?
S obzirom da je SDA u pitanju... Haj pogodi :D
shake69

#7658 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Alfons Kauders wrote:
Matzan wrote:Jesu li se ubrzali radovi otkako postaviše novog direktora Autocesta FBiH?
Ma lakapo, po meni je izvjesno da cemo do ljeta naredne godine imati gotovu sarajevsku zaobilaznicu i Karaulu, posto ne sumnjam u ovo sto je tec napisao. Nije to toliko posla ostalo, osim nerada ministara. Ocekujem da se pokrenu masine na cesti Pocitelj-Zvirovici a mozda i zenickoj zaobilaznici i to je to.
TicTac

#7659 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by TicTac »

Dakle, prioriteti drzave BiH bi trebali biti:
-dovrsiti 5c u potpunosti ( drzava bez ovog autoputa nece imati nikakva bitnija i znacajnija strana ulaganja )
-brzom cestom spojiti Stolac i Neum
-brzom cestom spojiti Tuzlu sa 5c ( sad ne znam gdje bi prikljucak trebao biti )
-spojiti 5c sa dijelom autoputa u tkz."RS" preko Doboja ( dakle, Granica sa RH - Banjaluka - Doboj - Zenica )

Ovo bi trebali biti prioriteti. Nravno, kasnije mozemo govoriti i o buducim projektima. Jadransko-jonska autocesta ce ozivit Popovo polje odnosno Trebinjsku regiju. Jos nam preostaje pitanje spajanja Bihaca sa Sarajevom odnosno spajanje istoka i zapada BiH. Ne bi bila losa brza cesta koja bi vodila od Bihaca preko Sarajeva preko Visegrada pa do granice sa Srbijom.

Da budemo realni. Ovoj drzavi su neophodni dobri putevi odnosno autoputevi i brze ceste. Mi necemo imati nikakvog pomaka ni u cemu taman i da se politicari okanu lopovluka i korupcije. Kljuc uspjeha svake drzave jesste njena infrastruktura. Mi jednostavno moramo, ali bas moramo napraviti ovaj 5c jer ako ga ne napravimo u roku do 2020 mi automatski ispadamo iz bilo kakvih daljnjih Europskih ozbiljnijih projekata. Autoput 5c je oznacen kao put od vitalnog nacionalnog znacaja BiH. Cak i da se prezaduzimo za ovaj autoput, ponovo ce nam se isplatiti jer kad malo sagledate, izgradnjom 5c automatski cijela Sjeverna i Istocna Europa ce koristiti nas autoput radi brzeg i lakseg dolaska do Hrvatskog primorja ( Makarska i Splitska rivijera ). Nece niko kruziti oko Hrvatske da bi stigao do Makarske kada mu je lakse presijeci kroz BiH i brze doci. Dakle izgradnjom 5c privreda BiH ce koliko toliko ozivjeti, a da ne govorim o tome ako izgradimo jos koju dionicu autoputa od istoka i zapada tako cemo pridobiti i Istocnu i Zapadnu Europu.
tec

#7660 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

A kad je postavljen?
prog321

#7661 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by prog321 »

TicTac wrote:
Da budemo realni. Ovoj drzavi su neophodni dobri putevi odnosno autoputevi i brze ceste. Mi necemo imati nikakvog pomaka ni u cemu taman i da se politicari okanu lopovluka i korupcije. Kljuc uspjeha svake drzave jesste njena infrastruktura. Mi jednostavno moramo, ali bas moramo napraviti ovaj 5c jer ako ga ne napravimo u roku do 2020 mi automatski ispadamo iz bilo kakvih daljnjih Europskih ozbiljnijih projekata. Autoput 5c je oznacen kao put od vitalnog nacionalnog znacaja BiH. Cak i da se prezaduzimo za ovaj autoput, ponovo ce nam se isplatiti jer kad malo sagledate, izgradnjom 5c automatski cijela Sjeverna i Istocna Europa ce koristiti nas autoput radi brzeg i lakseg dolaska do Hrvatskog primorja ( Makarska i Splitska rivijera ). Nece niko kruziti oko Hrvatske da bi stigao do Makarske kada mu je lakse presijeci kroz BiH i brze doci. Dakle izgradnjom 5c privreda BiH ce koliko toliko ozivjeti, a da ne govorim o tome ako izgradimo jos koju dionicu autoputa od istoka i zapada tako cemo pridobiti i Istocnu i Zapadnu Europu.

:thumbup:

Apsolutno tacno, ali hajde ti to objasni nakarasima koji se zaduzuju za dionice od 5 do 6 km
Oni govore o 20km godisnje kao neki uspjeh. :lol:
Pa racunaj koliko cemo uraditi za 5 godina.
Astrix

#7662 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Astrix »

shake69 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ma lakapo, po meni je izvjesno da cemo do ljeta naredne godine imati gotovu sarajevsku zaobilaznicu i Karaulu, posto ne sumnjam u ovo sto je tec napisao. Nije to toliko posla ostalo, osim nerada ministara. Ocekujem da se pokrenu masine na cesti Pocitelj-Zvirovici a mozda i zenickoj zaobilaznici i to je to.
Pa zar nije otpoceta gradnja zenicke obilaznice, znam da su jednom bili objavili da se nastavlja gradnja oko Zenice, a vidim nigdje se vise ne spominje pa sam malo zbunjen...?
Matzan

#7663 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

tec wrote:
A kad je postavljen?
klix sve zna

http://www.klix.ba/biznis/klix-ba-sazna ... /151001121

:mrgreen:
Alfons Kauders

#7664 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:
TicTac wrote:

:thumbup:

Apsolutno tacno, ali hajde ti to objasni nakarasima koji se zaduzuju za dionice od 5 do 6 km
Oni govore o 20km godisnje kao neki uspjeh. :lol:
Pa racunaj koliko cemo uraditi za 5 godina.
Kamo srece da se radilo po 20km godisnje. Od 2000 do danas bi imali haman gotov Vc...

Problem je sto se nije radilo ni toliko. Problem je sto je novac za sarajevsku zaobilaznicu godinama bezveze lezao na racunima. Problem je sto je politicka opcija koja je sada na vlasti svjesno i namjerno sabotirala prikljucak na mostarsko, Stup.

Kamo srece da se gradi 20km godisnje, jer ja imam osjecaj da se toliko nece izgraditi do kraja ovog mandata.
tec

#7665 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

TicTac wrote:Dakle, prioriteti drzave BiH bi trebali biti:

Pretpostavljam misliš samo na investicije u infrastrukturi?
-dovrsiti 5c u potpunosti ( drzava bez ovog autoputa nece imati nikakva bitnija i znacajnija strana ulaganja ) Nije baš istina.
-brzom cestom spojiti Stolac i Neum - Ovdje nije planirana brza cesta nego moderna magistrala
-brzom cestom spojiti Tuzlu sa 5c ( sad ne znam gdje bi prikljucak trebao biti )Tuzla će biti spojena na 5c koridor autocestom preko Žepča cijeli razlog što početak tendera za koncesiju Doboj Jug (Karuša)- Žepče(Poprikuša) još nije raspisan jer Jp Autoceste hoće da uključe dokumentaciju Tuzla-Žepče u tender kao dodatna vrijednost fali odobrenje trase od vlade fbih
-spojiti 5c sa dijelom autoputa u tkz."RS" preko Doboja ( dakle, Granica sa RH - Banjaluka - Doboj - Zenica )Ovo je spoj dva najveća grada u BiH nije neki izmišljeni projekat. Naravno u normalnoj državi spoj bi se radio Banja Luka - Doboj - Tuzla i Mostar - Sarajevo - Zenica - Doboj - Granica sa HR ali to je priča neku alternativnu realnost.

TicTac wrote:Ovo bi trebali biti prioriteti. Nravno, kasnije mozemo govoriti i o buducim projektima. Jadransko-jonska autocesta ce ozivit Popovo polje odnosno Trebinjsku regiju. Jos nam preostaje pitanje spajanja Bihaca sa Sarajevom odnosno spajanje istoka i zapada BiH. Ne bi bila losa brza cesta koja bi vodila od Bihaca preko Sarajeva preko Visegrada pa do granice sa Srbijom.
Glavni projekat prve dionica Lasvanske Brze ceste je gotov amo sto financije nisu, trenutno se radi projekat za drugu dionicu ovo je usput brza cesta koja se treba graditi do Bihaca.
TicTac wrote:Da budemo realni. Ovoj drzavi su neophodni dobri putevi odnosno autoputevi i brze ceste. Mi necemo imati nikakvog pomaka ni u cemu taman i da se politicari okanu lopovluka i korupcije. Kljuc uspjeha svake drzave jesste njena infrastruktura. Mi jednostavno moramo, ali bas moramo napraviti ovaj 5c jer ako ga ne napravimo u roku do 2020 mi automatski ispadamo iz bilo kakvih daljnjih Europskih ozbiljnijih projekata. Autoput 5c je oznacen kao put od vitalnog nacionalnog znacaja BiH. Cak i da se prezaduzimo za ovaj autoput, ponovo ce nam se isplatiti jer kad malo sagledate, izgradnjom 5c automatski cijela Sjeverna i Istocna Europa ce koristiti nas autoput radi brzeg i lakseg dolaska do Hrvatskog primorja ( Makarska i Splitska rivijera ). Nece niko kruziti oko Hrvatske da bi stigao do Makarske kada mu je lakse presijeci kroz BiH i brze doci. Dakle izgradnjom 5c privreda BiH ce koliko toliko ozivjeti, a da ne govorim o tome ako izgradimo jos koju dionicu autoputa od istoka i zapada tako cemo pridobiti i Istocnu i Zapadnu Europu.

Nije istina za ispadanje iz daljnjih evropskih projekata jer oni su vise zainteresirani za kontinuitet izgradnje. Lopovluk i korupcija je najniža u izgradnji infrastrukturalnim projektima zato što svaki €ur mora biti opravdan onima koji obezbjeđuje ta sredstva. Jeste istina da će se bilo šta uloženog u autoceste višestruko vratiti zato je investicija u autoceste i infrastrukture najpametniji način zaduživanje države. Samo što je to ružna reći na ovom forumu jer ovdje se isplativost računa samo prihod od cestarine.
tec

#7666 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Matzan wrote:
tec wrote:
A kad je postavljen?
klix sve zna

http://www.klix.ba/biznis/klix-ba-sazna ... /151001121

:mrgreen:
Ali još nije zvanično.
Last edited by tec on 06/10/2015 18:40, edited 1 time in total.
karanana

#7667 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ja bi sad potpiso 100 kilometara za 5 godina.

nekako je sve u nekim dugim ciklusima. napravi se odredjen broj kilometara pa onda susha od par godina ili vise.
ne znam u cemu je fazon, da li je u lovi, vlastima, sposobnosti, nesposobnosti.....

dug je period od plana, tendera, odabira izvodjaca do pocetka radova i onda plus duzina izvodjenja radova, ali to je valjda tako kad je u pitanju brzina radova. ali ovaj prvi period je dug.
zar ne mozemo preklopit ovaj dio sa dijelom gdje se na nekim lokacijama nesto radi. zasto tender za pocitelj-zvirovici recimo nije odradjen prije 2 godine da se sad vec pocne raditi. nego odrade tender kad zavrse dionicu i onda se ceka par godina za pocetak novih radova.
Alfons Kauders

#7668 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:ja bi sad potpiso 100 kilometara za 5 godina.

nekako je sve u nekim dugim ciklusima. napravi se odredjen broj kilometara pa onda susha od par godina ili vise.
ne znam u cemu je fazon, da li je u lovi, vlastima, sposobnosti, nesposobnosti.....

dug je period od plana, tendera, odabira izvodjaca do pocetka radova i onda plus duzina izvodjenja radova, ali to je valjda tako kad je u pitanju brzina radova. ali ovaj prvi period je dug.
zar ne mozemo preklopit ovaj dio sa dijelom gdje se na nekim lokacijama nesto radi. zasto tender za pocitelj-zvirovici recimo nije odradjen prije 2 godine da se sad vec pocne raditi. nego odrade tender kad zavrse dionicu i onda se ceka par godina za pocetak novih radova.
Amen :D

A o tim "ciklusima" je bilo rijeci vise puta... Vecinom su finansije u pitanju, mada smo imali ogromna kasnjenja radi nesposobnosti i opstrukcija (u cemu su prednjacile SDA i HDZ, da ne bude zabune i da ne ispadne "svi su isti" - druge stranke nisu torpedirale ove projekte)...

Opet ni meni nije jasno zasto ne postoji neki master plan, da se jasno zacrta i objavi kada ce se raditi koje dionice, koje su okvirne cijene, koji rokovi itd. Evo primjera radi Prenj, ovo sto su govorili za tunel... To i dalje stoji kao nekakvo idejno rjesenje, nemam pojma da li su ista usaglasili i krenuli. Ne znaju se ni cifre ni rokovi. :roll: To je narocito problematicno upravo za ovu dionicu, jer ako se bude islo na tunel, to ce potrajati... I to zestoko.
Better Man

#7669 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Better Man »

Tuned kroz Prenj je nabolja opcija, jer bi se skratio put i napravljene bi bile velike uštede u novcu.
shake69

#7670 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ostaje Tuzla kao utjeha! Kazu jos samo jedan kruzni tok.ImageImage
Alfons Kauders

#7671 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shake69 wrote:Ostaje Tuzla kao utjeha! Kazu jos samo jedan kruzni tok.ImageImage
ovo su razvukli... ko charlie sheen cizu bijelog...

i opet... kad ides iz TZ na jug... ovo znaci haman nista, jer vecina ljudi prici precicom preko husina, ili cak preko krojcice i par sela... :D
shake69

#7672 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

E, pa Alfons, ne bih rekao. Isao sam tom precicom i ispati me pravo pa jos cekas po par minuta da se ukljucis na Husinu. Ovom novom je milina, iako se na kruznim tokovima gubi brzina, ali je bar uzivanje s dvije trake i novom cestom. I ne vjerujem da je ista sporije izlaz za Sarajevo.
Alfons Kauders

#7673 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shake69 wrote:E, pa Alfons, ne bih rekao. Isao sam tom precicom i ispati me pravo pa jos cekas po par minuta da se ukljucis na Husinu. Ovom novom je milina, iako se na kruznim tokovima gubi brzina, ali je bar uzivanje s dvije trake i novom cestom. I ne vjerujem da je ista sporije izlaz za Sarajevo.
zavisi odakle se ide i u koja doba... vise kilometara, veca prosjecna... ja najcesce idem preko krojcice... a kad je spica u gradu, skrenem cak na ilincicu pa se spustim prastarim putem preko medenica umjesto da idem na magistralu bez zelenog vala :)
Thorgerson

#7674 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Alfons Kauders wrote: Kamo srece da se radilo po 20km godisnje. Od 2000 do danas bi imali haman gotov Vc...

Problem je sto se nije radilo ni toliko. Problem je sto je novac za sarajevsku zaobilaznicu godinama bezveze lezao na racunima. Problem je sto je politicka opcija koja je sada na vlasti svjesno i namjerno sabotirala prikljucak na mostarsko, Stup.

Kamo srece da se gradi 20km godisnje, jer ja imam osjecaj da se toliko nece izgraditi do kraja ovog mandata.
Naravno da se nije gradilo, jer se znalo kako to ide sa evropskim kreditorima, transparentnost, medjunarodni tenderi, pa izvoli gradi. Nesto sto ovdasnja politicka elita bas i ne voli. Oni vise prefererijaju IMT tendere.

Zato je njihov idiotski plan podrazumijevao da uzimaju dobit iz drzavnih firmi i grade tako autoput. :-) Jer na taj nacin oni upravljaju novcem i mogu raditi i izmisljati sta hoce s njim.

A za zaobilaznicu ce neko morati odgovarati, kad-tad. Iduce godine devet godina od kako je pocela gradnja iste.
http://www.ekapija.com/website/bih/page/131286
shake69

#7675 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Eto dobre vijesti za tec, Dom naroda aminovao gradnju Pocitelj-Zvirovici jos Predstavnicki sutra i neka igre pocnu!
Post Reply