Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#7651 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Nera_22
Jeste 4 puta jeftinije u "average" zoni , ja sam u hladnijim krajevima pa radije računam sezonski COP 3.
@Otisak stopala
A šta sam ja drugo rekao - poenta je da se ne za**beš kod izbora klime , ako ne znaš sam - angažuješ stručnjaka.
Koliki bi bio račun u tom stanu da se grije na struju ili nešto drugo? Nebi sigurno bio 233 KM nego višestruko veći.
Jeste 4 puta jeftinije u "average" zoni , ja sam u hladnijim krajevima pa radije računam sezonski COP 3.
@Otisak stopala
A šta sam ja drugo rekao - poenta je da se ne za**beš kod izbora klime , ako ne znaš sam - angažuješ stručnjaka.
Koliki bi bio račun u tom stanu da se grije na struju ili nešto drugo? Nebi sigurno bio 233 KM nego višestruko veći.
-
Kiberluskoni
#7652 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hoće li valjati ovo za odleđivanje tacne?
https://www.aliexpress.com/item/Sonoff- ... 4c4dfTP4FL
Ima temperaturni senzor, aplikaciju na telefonu i kontrolu preko wi-fi-ja, mogućnost programiranja tajmera i manualnu kontrolu.
Drugo pitanje, koliko kabla najmanje mogu staviti u tacnu da kontrolira odleđivanje? Imam 10 metara ovog, pa bih stavio 3 metra, otprilike. Metar je 20w, pa bih imao grijač od 60w.
https://www.aliexpress.com/item/Low-Pri ... 4c4dfTP4FL
Inače, LN50 radi jako dobro za sada. Par dana sam imao često defroste, ali mislim da je bilo zbog velike vlažnosti zraka, plus tacna mi je bila zaleđena i crijevo iz nje što ide.
https://www.aliexpress.com/item/Sonoff- ... 4c4dfTP4FL
Ima temperaturni senzor, aplikaciju na telefonu i kontrolu preko wi-fi-ja, mogućnost programiranja tajmera i manualnu kontrolu.
Drugo pitanje, koliko kabla najmanje mogu staviti u tacnu da kontrolira odleđivanje? Imam 10 metara ovog, pa bih stavio 3 metra, otprilike. Metar je 20w, pa bih imao grijač od 60w.
https://www.aliexpress.com/item/Low-Pri ... 4c4dfTP4FL
Inače, LN50 radi jako dobro za sada. Par dana sam imao često defroste, ali mislim da je bilo zbog velike vlažnosti zraka, plus tacna mi je bila zaleđena i crijevo iz nje što ide.
-
ketronsd1
#7653 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Je'l se ovo Lassie vratija doma 
-
maks_rs
#7654 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je tih 900 kWh potrošnja za klime u decembru ili januaru to je još i povoljno. Ničim drugim se nebi grijao za te pare, i gradsko grijanje dođe skuplje.Otisak stopala wrote:stan nema opciju tj zgrada da se griješ na bilo šta drugo sem struje, većina ih još ima TA peći ili one grijalice tako da je tu teška pušiona.maks_rs wrote: Koliki bi bio račun u tom stanu da se grije na struju ili nešto drugo? Nebi sigurno bio 233 KM nego višestruko veći.
- zlo zlo
#7655 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
jest vratija seketronsd1 wrote:Je'l se ovo Lassie vratija doma
-
Nera_22
#7656 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne kontam kako si dosao do zakljucka da fujitsu nevalja? Imaju eurovent testovi koji potvrdjuju da su te tvoje klime slicne po specifikacijama. Ne mozes porediti klime u razlicitim uslovima. Ti uslovi u stanu su puno gori od te izolovane kuce. Pa da si u taj isti stan stavio te klime iz kuce isto nebi bio zadovoljan. drugim rijecima nije ti do klima nego do dimenzioniranja istih tj do neizolovanog prostora.Otisak stopala wrote:stan nema opciju tj zgrada da se griješ na bilo šta drugo sem struje, većina ih još ima TA peći ili one grijalice tako da je tu teška pušiona.maks_rs wrote: Koliki bi bio račun u tom stanu da se grije na struju ili nešto drugo? Nebi sigurno bio 233 KM nego višestruko veći.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#7657 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
moja prva sezona na struju i iskustvo je ovo:
stan 60-70m2
+ početna investicija najmanja (1x klima Panasonic + 3 konvektora Atlantic/2x 1000w i 1x 1500w)
+ najjednstavnije i najbrže za ugraditi
- hanumi vazda hladno
ni pozitiva ni negativa, mislim da je ovo normala: dva zadnja računa marke Peugeot
307 KM (decembar) i 308 KM (januar)
planiram za narednu zimu ubaciti neki kamin na drva ili pelet čisto kao backup i da malo poguram kad je baš žestok minus
stan 60-70m2
+ početna investicija najmanja (1x klima Panasonic + 3 konvektora Atlantic/2x 1000w i 1x 1500w)
- hanumi vazda hladno
ni pozitiva ni negativa, mislim da je ovo normala: dva zadnja računa marke Peugeot
planiram za narednu zimu ubaciti neki kamin na drva ili pelet čisto kao backup i da malo poguram kad je baš žestok minus
- zlo zlo
#7658 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ma kakva izolirana kuća, pusti ga, stavljao je slike da se vide gole cigleNera_22 wrote:Ne kontam kako si dosao do zakljucka da fujitsu nevalja? Imaju eurovent testovi koji potvrdjuju da su te tvoje klime slicne po specifikacijama. Ne mozes porediti klime u razlicitim uslovima. Ti uslovi u stanu su puno gori od te izolovane kuce. Pa da si u taj isti stan stavio te klime iz kuce isto nebi bio zadovoljan. drugim rijecima nije ti do klima nego do dimenzioniranja istih tj do neizolovanog prostora.Otisak stopala wrote:stan nema opciju tj zgrada da se griješ na bilo šta drugo sem struje, većina ih još ima TA peći ili one grijalice tako da je tu teška pušiona.maks_rs wrote: Koliki bi bio račun u tom stanu da se grije na struju ili nešto drugo? Nebi sigurno bio 233 KM nego višestruko veći.
-
Nera_22
#7659 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kod tebe hanuma izgleda dobro nazebla dok si u stan od 70kv skrsko 3 konvektora i klimu da se grijes. niko ti ovde ne moze reci sta je problem pa imas toliki racun. najbolje stavi mjerace potrosnje na sve uredjaje pa ces znati.JoseMujica wrote:moja prva sezona na struju i iskustvo je ovo:
stan 60-70m2
- hanumi vazda hladno
ni pozitiva ni negativa, mislim da je ovo normala: dva zadnja računa marke Peugeot307 KM (decembar) i 308 KM (januar)
-
ketronsd1
#7660 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A neka nam ga. Neka nekazlo zlo wrote:jest vratija seketronsd1 wrote:Je'l se ovo Lassie vratija doma![]()
Ono čisto da oživi temu malo
-
ketronsd1
#7661 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čudno meni to kod tebe druže Hose.JoseMujica wrote:moja prva sezona na struju i iskustvo je ovo:
stan 60-70m2
- hanumi vazda hladno
ni pozitiva ni negativa, mislim da je ovo normala: dva zadnja računa marke Peugeot307 KM (decembar) i 308 KM (januar)
Vjerovatno ti onda i ti konvektori rade malo žešće.
Hebga potrudi se i ti malo oko hanume. Zadaj joj i zadaće malo. Nemoj ti sve sam.
Koja ti je Panasonic pumpa.
Ja sam kod svojih u Jajcu ubacio jednu i grije donji sprat bez problema. Izolacija je ona tvrda vuna od 5cm. Evo bas danas majka kaže došao račun od 69 KM doduše naloze vatru kad se treba spremiti hrana
Inače je Panasonic primarni izvor grijanja
-
maks_rs
#7662 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Neće valjati ako je to taj kabl sa linka , i da staviš svih 10 metara opet će biti prejak ( 150 W).Kiberluskoni wrote:Hoće li valjati ovo za odleđivanje tacne?
Tebi treba nešto ovako:
https://www.aliexpress.com/item/8mm-sol ... st=ae803_5
-
probook
#7663 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene otprilike isti stan, 2 klime (drugu ne palim stalno jer ne volim da je pretoplo), januarski racun oko 150 KM. Dosta mi trosi struje susilica vesa koja radi na svako pranje vesaNera_22 wrote:kod tebe hanuma izgleda dobro nazebla dok si u stan od 70kv skrsko 3 konvektora i klimu da se grijes. niko ti ovde ne moze reci sta je problem pa imas toliki racun. najbolje stavi mjerace potrosnje na sve uredjaje pa ces znati.JoseMujica wrote:moja prva sezona na struju i iskustvo je ovo:
stan 60-70m2
- hanumi vazda hladno
Ja prezadovoljan.
- zlo zlo
#7664 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
i u mene takvi računi a i imam i mjerače, isto imam novu perilicu/sušilicu, nisam ništa sušila na balkonu ove zime
, 2 kompa stalno rade, bojler, kupamo se svaki dan,televizori rade, s time zimi 30 posto skuplja struja, nikad manji računi zimi.
-
ketronsd1
#7665 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Smanji kupanje. Nije dobro za kozu tako cesto.zlo zlo wrote:i u mene takvi računi a i imam i mjerače, isto imam novu perilicu/sušilicu, nisam ništa sušila na balkonu ove zime, 2 kompa stalno rade, bojler, kupamo se svaki dan,televizori rade, s time zimi 30 posto skuplja struja, nikad manji računi zimi.
Osim ako ...........
- zlo zlo
#7666 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne mogu u krpe ako nisam okupanaketronsd1 wrote:Smanji kupanje. Nije dobro za kozu tako cesto.zlo zlo wrote:i u mene takvi računi a i imam i mjerače, isto imam novu perilicu/sušilicu, nisam ništa sušila na balkonu ove zime, 2 kompa stalno rade, bojler, kupamo se svaki dan,televizori rade, s time zimi 30 posto skuplja struja, nikad manji računi zimi.
![]()
Osim ako ...........
-
Nera_22
#7667 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj samoregulirajuci kabal je najbolje rjesenje za odledjivanje tacne klime. Ja ove godine nisam palio grijac iako je ugradjen. Nije bilo do sada potrebe.
-
mehkoca
#7668 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stigli računi za januar, obaramo rekorde
Za klime smo potrošili oko 83 KM (po mojoj stručnoj računici
)
Konačno i precizna potrošnja za manju klimu FH serije, u hodniku FH25... za 853 sata ili 35,5 dana:

Kakvo je stanje kod ostalih, je li ovaj mjesec obarao rekorde?
Za klime smo potrošili oko 83 KM (po mojoj stručnoj računici
Konačno i precizna potrošnja za manju klimu FH serije, u hodniku FH25... za 853 sata ili 35,5 dana:

-
Nera_22
#7669 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
Evo moje racunice za ovu godinu:
https://drive.google.com/open?id=1ppCvE ... nkMX51U83Y
-
mehkoca
#7670 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene su sve 4 postavljene na 23 stepena i super je...Nera_22 wrote:Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
Od početka sezone, mislim da su potrošile oko 240-250 KM, što je fantastično
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7671 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakav ti je to napon?mehkoca wrote:Stigli računi za januar, obaramo rekorde![]()
Za klime smo potrošili oko 83 KM (po mojoj stručnoj računici)
202V, kao u Africi.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#7672 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pocni ti voditi evidenciju, nemoj predskolskom djetetu to kao opbavezu nametati.Nera_22 wrote:Meni od 1.2. potrosile 35KM. Ukupno od 1.10.2018 potrosile 325KM tako da cu ove godine imate vecu potrosnju od prosjeka koja je nekih 375KM za 135kv kuce. Razlog je sto ove godine drzim temperaturu u kuci prosjecno za 1-2 stepena vise nego predhodnih godina. sad mi je u dnevnoj uvijek od 24-25C a prije je bila oko 23. sobe na spratu isto uvijek prevruce.
-
mehkoca
#7673 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Je li to loše?piplica wrote:Kakav ti je to napon?mehkoca wrote:Stigli računi za januar, obaramo rekorde![]()
202V, kao u Africi.
Zna taj napon biti i veći
-
ketronsd1
#7674 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Krade mu komsijapiplica wrote:Kakav ti je to napon?mehkoca wrote:Stigli računi za januar, obaramo rekorde![]()
202V, kao u Africi.
-
ketronsd1
#7675 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zavisimehkoca wrote:Je li to loše?piplica wrote:Kakav ti je to napon?mehkoca wrote:Stigli računi za januar, obaramo rekorde![]()
202V, kao u Africi.![]()
Zna taj napon biti i veći
Gubis efekat iz svoje toplotne pumpe. To isto ne znaci da ga prosipas nego ga jednostavno ne dobijes.