Ako zelite otvorite novu temu ....veljaca wrote:Cijenjeni Forumasi, ovdje se postavljaju pitanja NS .....![]()
Hvala,
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- veljaca
#7651 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
- denideni
#7652 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Evo postavljam pitanje NS (POSTO SAM POTENCIJALNI NJEN GLASAC).Sta NS misli o konstitutivnosti Bosnjaka,Srba i Hrvata u USTAVU BIH.veljaca wrote:Cijenjeni Forumasi, ovdje se postavljaju pitanja NS .....![]()
Zato pitanje za P.K.
- Danas ste na Skupstini KS izjavili da formiranje ove vlade nije po propisima ali ipak zbog toga da gradjani KS imaju Vladu - glasate za novu. Pitanje - da se nije izglasala nova Vlada, mislim da gradjani KS ne bi bili bez Vlade - jer bi ostala stara. Da li sam u pravu ili ne ?
Hvala,
Veljaca, s.r.
- madner
#7653 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne, govorim o prvom Ustavu NR BiH.Corto Maltese wrote:Mislim da ga je prebacilo na ustav Jugoslavije. Prema članu 2. Ustava, "Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju pored nabrajanja svih republika, i Narodna Republika Bosna i Hercegovina".denideni wrote:Ne znam na sto mislis.Ko je ovde govorio o samostalnosti i pravu na samostalnost.Pokazi nam taj Ustav i taj clan.madner wrote:Tebi bas i ne ide.
Nego sta kaze prvi ustav te Narodne Republike Bosne i Hercegovine u drugom clanu ko ima pravo na samostalnost?
Ali baš da vidim dokle će.
clan 2
Narodna republika Bosna i Hercegovina vrši državnu vlast suvereno, prenoseći na Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju samo ona prava koja su Saveznoj državi data Ustavom FNRJ
i clan 7
sva vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu
Jednina za kolegu koji voli citirati preambule.
- Corto Maltese
#7654 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Šta dokazuješ ovime?madner wrote:
Ne, govorim o prvom Ustavu NR BiH.
clan 2
Narodna republika Bosna i Hercegovina vrši državnu vlast suvereno, prenoseći na Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju samo ona prava koja su Saveznoj državi data Ustavom FNRJ
i clan 7
sva vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu
Jednina za kolegu koji voli citirati preambule.
- madner
#7655 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
I naravno politicko uredjenje je pratilo tu logiku, narodna skupstina je bila cisto reprezentativna 10000 ljudi jedan poslanik.
Krajni cilj je dokazati da kolega ne zna sta je konstiutivnost niti koja prava konstiutivnost nosi ili ne nosi.
I naravno politicko uredjenje je pratilo tu logiku, narodna skupstina je bila cisto reprezentativna 10000 ljudi jedan poslanik.
Krajni cilj je dokazati da kolega ne zna sta je konstiutivnost niti koja prava konstiutivnost nosi ili ne nosi.
- denideni
#7656 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kojem narodu Madner...jel ovom.
"Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."
Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti;"
Ti ko da si ucenik Benjamina Kalaja
.Nastavljas njegov maturski rad. 
"Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."
Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti;"
Ti ko da si ucenik Benjamina Kalaja
- denideni
#7657 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislio si reci "bosanskohercegovacki narod" sta su onda Srbi i Hrvati..plemena tog naroda ilimadner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
Izvođenje nacije iz imena države je neutemeljena priča, jer se zna da nacija nastaje jedino stvaranjem države, ali država zato može postojati bez nacije. Interesantno je da zagovornici ove teze ispuštaju iz vida da se država zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna.
Last edited by denideni on 19/06/2012 20:54, edited 1 time in total.
- Corto Maltese
#7658 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
Tako, sasvim svjesno preskačeš činjenicu da je riječ "narod" homonim, dakle ima više značenja. U političkom smislu barem tri- označava pripadnike neke države (na engleskom- nationality), pripadnike neke etničke skupine (na engleskom "people"), zbir ljudi na nekom, teritorijalnom ili interesnom području (također "people"). U ustavima SFRJ se redovno spominju etnički narodi Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci... oni se poimenice pominju i u republičkim ustavima, SR Hrvatska bila definisana kao država Hrvatskog i Srpskog naroda, BiH kao "Ni, ni, ni nego i, i ,i," ia tako dalje, a u istim tim ustavima spominje i "radni narod", koja ima sasvim drugo, klasno, značenje.
Pošto je ustav vrhovni zakonski akt, prizašao iz društvenog dogovora, kroz ozvaničenu političku volju, jasno je da su u SRBiH, etničko, radi rime nazovimo ga "rasno", kao i "klasno", u punom značenju bile političke kategorije . I zakonske. I društvene.
Da ti otvorim oči još jednom informacijom koja ti možda i nije bila poznata. Riječ narodnost je imala vrlo precizno značenje, označavajući pripadnike naroda koji nisu bili, po novorječniku "konstituivni". Dakle koji imaju matice negdje drugo. Konkretno, najvažnije i jedine ustavom definisane nacionalnosti u SFRJ su bili Mađari i Albanci. I to Vojvođanski Mađari i Kosovski Albanci. I te definicije nisu tu bile sporta radi, nego su se iz njih crpila neka prava. Tako da su Mađari u Vojvodini, i Kosovski Albanci imali škole, zagarantovanu dvojezičnost i još svašta nešto. Ta prava su imale još neke manjinske zajednice na određenim teritorijama, ali na saveznom nivou, samo te dvije. Što će reči da je riječ "Narodnost" nije uvedena, nego je samo zamijenila izraz "Manjine".
Last edited by Corto Maltese on 19/06/2012 20:59, edited 1 time in total.
- denideni
#7659 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Corto Maltese wrote:Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
Tako, sasvim svjesno preskačeš činjenicu da je riječ "narod" homonim, dakle ima više značenja. U političkom smislu barem tri- označava pripadnike neke države (na engleskom- nationality), pripadnike neke etničke skupine (na engleskom "people"), zbir ljudi na nekom, teritorijalnom ili interesnom području (također "people"). U ustavima SFRJ se redovno spominju etnički narodi Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci... oni se poimenice pominju i u republičkim ustavima, SR Hrvatska bila definisana kao država Hrvatskog i Srpskog naroda, BiH kao "Ni, ni, ni nego i, i ,i," ia tako dalje, a u istim tim ustavima spominje i "radni narod", koja ima sasvim drugo, klasno, značenje.
Pošto je ustav vrhovni zakonski akt, prizašao iz društvenog dogovora, kroz ozvaničenu političku volju, jasno je da su u SRBiH, i etničko, radi rime nazovimo ga "rasno", kao i "klasno", u punom značenju bile političke kategorije . I zakonske. I društvene.
Da ti otvorim oči još jednom informacijom koja ti možda i nije bila poznata. Riječ narodnost je imala vrlo precizno značenje, označavajući pripadnike naroda koji nisu bili, po novorječniku "konstituivni". Dakle koji imaju matice negdje drugo. Konkretno, najvažnije i jedine ustavom definisane nacionalnosti u SFRJ su bili Mađari i Albanci. I to Vojvođanski Mađari i Kosovski Albanci. I te definicije nisu tu bile sporta radi, nego su se iz njih crpila neka prava. Tako da su Mađari u Vojvodini, i Kosovski Albanci imali škole, zagarantovanu dvojezičnost i još svašta nešto. Ta prava su imale još neke manjinske zajednice na određenim teritorijama, ali na saveznom nivou, samo te dvije. Što će reči da je riječ "Narodnost" nije uvedena, nego je samo zamijenila izraz "Manjine".
Bojan Bajic
Ako se skupina ‘Bosanaca’ želi zalagati za status nacije, onda predlažem da se prvo popišu, održe osnivački kongres nacije i sebe samoproglase nacijom i donesu ciljeve svoje borbe za ostvarenje tog statusa. Ko se želi priključiti nek’ se priključi, pa se do ostvarenja dvotrećinske većine u državnom parlamentu imaju boriti i istrajavati. Treba imati na umu da su ovakvi procesi dugi istorijski procesi koji traju po više vijekova, a s obzirom da je taj proces na ovim prostorima završen, lično smatram da se bosanska nacija nikad neće moći formirati mirnim i demokratskim sredstvima, ali ne želim obeshrabrivati one koji mogu naći svoj smisao u takvom zalaganju.
- Challenger__
#7660 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Corto Maltese wrote: Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.
Pošto je ustav vrhovni zakonski akt, prizašao iz društvenog dogovora, kroz ozvaničenu političku volju, jasno je da su u SRBiH, etničko, radi rime nazovimo ga "rasno", kao i "klasno", u punom značenju bile političke kategorije . I zakonske. I društvene.
Da, da.
- Challenger__
-
Pedja Kojovic
#7662 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Ministri SDA od prosle sjednice, a neki i od ranije, ne dolaze na posao.
Drzavni sluzbenici u ministarstvima normalno rade, ali postoje dokumenti koje mogu potpisat
iskljucivo ministri.
Vlada bi se sastojala od preostalih ministara SDP-a.
p.k.
Drzavni sluzbenici u ministarstvima normalno rade, ali postoje dokumenti koje mogu potpisat
iskljucivo ministri.
p.k.
- veljaca
#7663 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca wrote:Cijenjeni Forumasi, ovdje se postavljaju pitanja NS .....![]()
Zato pitanje za P.K.
- Danas ste na Skupstini KS izjavili da formiranje ove vlade nije po propisima ali ipak zbog toga da gradjani KS imaju Vladu - glasate za novu. Pitanje - da se nije izglasala nova Vlada, mislim da gradjani KS ne bi bili bez Vlade - jer bi ostala stara. Da li sam u pravu ili ne ?
Hvala,
Veljaca, s.r.
Hvala na odgovoru, i potvrdilo se sto sam i mislio - da ne bi bili bez Vlade ( kako sam cuo od Vas na TV-u ) , jer kada se ne izglasa nova ostaje stara ....Pedja Kojovic wrote:veljaca
iskljucivo ministri.
p.k.
A ovo za pojedine ministre da ne dolaze - to je problem premijera - za koje on ne snosi sankcije .... na zalost .... Ocekivao sam i od Vas komentar o neformiranju Vlade na zakonski nacin( tacnije o sazivanju vanredne sjednice ), ali na zalost nije ga bilo .... Pretpostavljam i zasto je to tako ....
Puno srce u radu ... i puno srece svima nama ..... potrebna nam je itekako ....
Veljaca, s.r.
-
Pedja Kojovic
#7664 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
Ministri SDA su jos na prethodnoj sjednici SKS-a smjenjeni.
p.k.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#7665 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Umoran sam i ne mogu traziti ali mislim da je convinction postavio pitanje u vezi kojeg imam nesto vazno, barem meni, da kazem, Naime.
Neki dan sam na svom Facebook profilu, ai ovdje, objavio informaciju da su se SDA ministri u Vladi KS zalagali da se ustavni amandmani kojima se u KS ukida diskriminacija protiv Ostalih skine sa dnevnog reda. Takvu sam informaciju sam dobio od odgovornih ljudi koji su bili prisutni na sjednici Vlade. Tokom sinosnjeg razgovora sa gospodom Zvizdicem i Saricem saznajem da su ministri SDA na toj sjednici Vlade vrlo precizno naglasili da oni podrzavaju amandmane vezane za Ostale i da se njihov zahtjev za skidanje s dnevnog reda odnosio na one amandmane kojima se gradu Sarajevu vracaju nadleznosti koje mu po zakonu o lokalnoj samoupravi pripadaju, a koji su se nalazili u paketu sa ranije pomenutim. Poslanik Konakovic je na danasnjoj sjednici-vjerovatno ponukan informacijom na mojoj Facebook stranici zatrazio od premijera Musica da kaze da li je to tacno i zahtijevao da mu se do sljedece sjednice dostavi audio snimak i transkript te sjednice Vlade.
Premijer nije odgovorio,... dovoljno precizno.
Istina ce izaci na vidjelo tek kada se objavi zapisnik/zabiljeske koje je Konakovic trazio.
Ukoliko se pokaze da je u pravu, ja mu, i njegovim kolegama, kao i svima koji su to procitali na mom Facebook profilu, dugujem izvinjenje ali i objasnjenje od koga sam i kako dobio tu informaciju.
p.k.
Neki dan sam na svom Facebook profilu, ai ovdje, objavio informaciju da su se SDA ministri u Vladi KS zalagali da se ustavni amandmani kojima se u KS ukida diskriminacija protiv Ostalih skine sa dnevnog reda. Takvu sam informaciju sam dobio od odgovornih ljudi koji su bili prisutni na sjednici Vlade. Tokom sinosnjeg razgovora sa gospodom Zvizdicem i Saricem saznajem da su ministri SDA na toj sjednici Vlade vrlo precizno naglasili da oni podrzavaju amandmane vezane za Ostale i da se njihov zahtjev za skidanje s dnevnog reda odnosio na one amandmane kojima se gradu Sarajevu vracaju nadleznosti koje mu po zakonu o lokalnoj samoupravi pripadaju, a koji su se nalazili u paketu sa ranije pomenutim. Poslanik Konakovic je na danasnjoj sjednici-vjerovatno ponukan informacijom na mojoj Facebook stranici zatrazio od premijera Musica da kaze da li je to tacno i zahtijevao da mu se do sljedece sjednice dostavi audio snimak i transkript te sjednice Vlade.
Istina ce izaci na vidjelo tek kada se objavi zapisnik/zabiljeske koje je Konakovic trazio.
Ukoliko se pokaze da je u pravu, ja mu, i njegovim kolegama, kao i svima koji su to procitali na mom Facebook profilu, dugujem izvinjenje ali i objasnjenje od koga sam i kako dobio tu informaciju.
p.k.
- Corto Maltese
#7666 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako im duguješ izvinjenje, neka to bude bez relativizirajućih objašnjavanja. Odrastao si čovjek, niko ti nije ruku zavrtao, niti te tjerao da se zalijećeš.Pedja Kojovic wrote:Umoran sam i ne mogu traziti ali mislim da je convinction postavio pitanje u vezi kojeg imam nesto vazno, barem meni, da kazem, Naime.
p.k.
- kamen spoticanja
#7667 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
posto si upao u to kolo politicke petljavine najnize vrste,bio bi red da samo izneses imena tih odgovornih ljudi od kojih su dosle takve informacije...to bi bilo puno efektnije od pukog izvinjenjaPedja Kojovic wrote:Umoran sam i ne mogu traziti ali mislim da je convinction postavio pitanje u vezi kojeg imam nesto vazno, barem meni, da kazem, Naime.
p.k.
- veljaca
#7668 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li to znaci da od prethodne sjednice SKS nemamo Vlade ?Pedja Kojovic wrote:veljaca
p.k.
Ko je "vladao" izmedju ove dvije sjednice, ili smo bili u "bezvlascu" ?
Veljaca, s.r.
- Corto Maltese
#7669 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Tako ti je to u hokeju. Izmjene su brze, ali kad krene tuča, niko ne zna na šta će izići.veljaca wrote:Da li to znaci da od prethodne sjednice SKS nemamo Vlade ?Pedja Kojovic wrote:veljaca
p.k.![]()
Ko je "vladao" izmedju ove dvije sjednice, ili smo bili u "bezvlascu" ?![]()
Veljaca, s.r.
-
Innovation
#7670 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izmedju ove dvije sjednice je "Vladala" Vlada od sest ministara SDP i premijera SDP. Mogli su prisustvovati predstavnici ostalih ministarstava, ali bez prava glasa.
- Challenger__
#7671 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kada vidim ovako maliciozan komentar, s nokta vidim s kim imam posla, pa "po difoltu" ne odgovaram. Ali, ipak...ultima_palabra wrote:Haha, što su se ovce u torovima uzbunilewebby-x wrote:Mentalno onaniranje dokonih političara koji ne donose prijedlogeChallenger__ wrote:Upravo. Pseudodržavna, ideološka "prokleta avlija" sitnih duša, za utamnjičenje živih ljudi.
iz naroda nego kafanskim umovanjima dolaze do ovakvih ideoloških "prijedloga".Zamisli, neko bi da malo ispremiješa torove i da pokuša vratiti stanje na jedino prirodno... ono kakvo je bilo prije nego što su se etno-karte crtale krvlju. Pa treba odmah istog proglasiti malim Silajdžićem i denuncirati prijedloge kao SBiH-ovske... nakon što je Lagumdžija postao Zlajoglu, pretpostavljam da ćete i Danisu, Peđi, Dennisu i ostalim dati neki turski ili arapski nadimak... nemojte nas razočarati, budite kreativni
![]()
Ovakva BiH kakvu imamo sad je tamnica... ne naroda, nego običnih građana bez obzira jesu li konstitutivni ili "ostali". Ovakav prijedlog možda nije originalan, sjetimo se i prijedloga Biskupske konferencije... ali je jedini normalan (uz @cyprusove korekcije) i ima moju punu podršku.
Ova zemlja (i njeni LJUDI) je, od okončanja ratnih stradanja do danas, izgubila godine i godine na potpuno nerealne, nesprovodive i senzacionalističke prijedloge, zaludne ideje koje su dolazile sa svih strana. Najmanje što je ovoj zemlji (i NJENIM ljudima) potrebno je dodatno gubljenje vremena u patetičnim reprizama loših komada sa trećerazrednim novim glumcima.
Nepristajanje na reprizu lošeg komada sa još lošijim glumcima nije indikator "pripadnosti toru", nego stvar inteligencije i dobrog ukusa.
Šta ovoj zemlji (i njenim LjUDIMA) treba? Što-šta, a između ostalog "sloboda od straha" i "sloboda od oskudice" ("Four Freedom adress", F. D. Ruzvelt). Sa ovim bizarnim - a nerealnim i nesprovodivim prijedlozima - ovoj zemlji (i njenim LJUDIMA) nema ama baš nikakvog dobra, niti slobode od oskudice, niti slobode od straha. Samo zadovoljenja neizmjerno velike sujete malih ljudi.
Sitnih duša.
- Challenger__
#7672 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Uvažena Sabina.Challenger__ wrote: ...Prijedlozi nisu senzacionalistički. Bilo bi neozbiljno neimati riješenje za ovu zemlju ukoliko NS bude makar jednom 50% + 1 na nivou cijele zemlje. Ideja 4-5 regija se proteže još iz šezdesetih godina u Titovom samoupravljanju formiranjem ekonomskih makroregija unutar BiH , i baziranjem određenih vrsta proizvodnje u određene reone- što je i činjeno. Dakle ni SBiH ni SDP nisu ponudili ništa novo. Jedino što NS stranka nema oreol "bošnjačke" pa njeni prijedlozi ma ko ih pisao i ma kako "plagirani" bili zvuče drugačije iz usta novih lica.
SBIH je 1996 jasno "zagrmila" SRBI U SRBIJU , HRVATI U HRVATSKU mi smo Bosanci ovo je BiH !!!. Dakle moje drage komše i moji zetovi treba da napuste svoj grad jer tako SBiH kaže??? I njima da vjeruju o "regijama"?
100 % BiH možda?
SDP je nešto drugo ali oni su totalno uprskali sa ovim koalicijama i kadrovicima koji "služe narod". (naime voda je trebala da poskupi jer u Sarajevu avaj , voda se kreće "uzbrdo")
NS(izvint'e zbog advokature
)
Nemojte ih zastupati više, molim vas. Nije da vam ne ide, ali, eto... Pozzz!
Last edited by Challenger__ on 20/06/2012 02:43, edited 2 times in total.
- Challenger__
#7673 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
...Dakle, tek kada ova zemlja i njeni ljudi budu oslobođeni od straha i od oskudice, tek tada će se stvoriti uslovi da neki NOVI, a VELIKI ljudi, izađu sa prijedlozima koje će svi prihvatati.
Do tada će, na sve strane, mešetariti - sitne duše.
Do tada će, na sve strane, mešetariti - sitne duše.
- madner
#7674 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne znam zasto se zalis na stil kada ga kopiras. S tim da ja zakljucak ipak izvedem na kraju, dok ti isti stavljas na pocetak i time zapravo ne argumentiras nego iznosis misljenje. Sasvim sigurno je u nekim smislu rijeci postojao samo jedan narod. To znamo jer je svjesno koristena jednina. To je nepobitna cinjenica.Corto Maltese wrote:Reči da je do 1974 postojao samo jedan narod u političkom smislu ili bilo kojem drugom smislu je notorna glupost. Kad glup čovjek piše gluposti, to je glupost i ništa više. Kad pametan čovjek piše gluposti, to je već neko zlo u pitanju. Vrlo je primjetno da je tebi ovdje i inače najvažnije dokazati "da je kolega glupan". Po principu "ko drugom jamu kopa" to obično završi time da glup ispadneš ti.madner wrote:Da je do 1974 postojao jedan narod sto se tice politickog znacenja, to jeste Bosanski narod, dok su narodi koristeni u strogo etnickom smislu i kada se naglasavala ravnopravnosti izmedju istih. Upravo zbog toga je uveden pojam narodnosti.
Ne preskacem tu cinjenicu, nego stavljam odrednicu politicki kako bi svi znali o cemu govorim. Nisam ja definisao taj pojam pa da ga moram objasnjavati. Dakle taj vrhovni zakonski akt svjesno negdje govori o jednini, a negdje o mnozini naroda. Upravo zato sto je rijec sa vise znacenja.Corto Maltese wrote: Tako, sasvim svjesno preskačeš činjenicu da je riječ "narod" homonim, dakle ima više značenja. U političkom smislu barem tri- označava pripadnike neke države (na engleskom- nationality), pripadnike neke etničke skupine (na engleskom "people"), zbir ljudi na nekom, teritorijalnom ili interesnom području (također "people"). U ustavima SFRJ se redovno spominju etnički narodi Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci... oni se poimenice pominju i u republičkim ustavima, SR Hrvatska bila definisana kao država Hrvatskog i Srpskog naroda, BiH kao "Ni, ni, ni nego i, i ,i," ia tako dalje, a u istim tim ustavima spominje i "radni narod", koja ima sasvim drugo, klasno, značenje.
Politicko znacenje je jasno definisano, ti radis upravo to sto mene prebacujes. Ako i etnicko i klasno znacenje izjednacis sa politickim onda ta rijec vise nema nikakav smisao. Moze biti politicka kategorija, ali ne znaci da je etnicko znacenje jednako politickom.
Ustav BiH je ovdje mjerodavan, pa se rijec narod u istom ne koristi u etnickom smislu. U ustavu BiH se rijec narodnost odnosi na etnije
Sto se tice narodnosti = manjinaUstav pojam "narod" upotrebljava u njegovom političkom značenju, a pojam "narodnost" u njegovom etničkom značenju. U članu 2. Ustava govori se o Bosni i Hercegovini, da se ona izražavajući slobodnu volju svoga naroda bez razlike na narodnosti i vjeroispovijesti, a na osnovu prava na samoopredjeljenje, uključujući pravo na otcjepljenje i na ujedinjenje s drugim narodima, ujedinila na osnovu načela ravnopravnosti sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom, Slovenijom, u zajednicu, saveznu državu - Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju. Dakle, pravo na samoopredjeljenje je imala Narodna republika Bosna i Hercegovina, izraženom slobodnom voljom njenog naroda, dakle, političkog, odnosno državnog naroda Bosne i Hercegovine, a državni narod Bosne i Hercegovine mogu biti samo Bosanci (i Hercegovci), bez obzira kojoj narodnosti (srpskoj, muslimanskoj, hrvatskoj ili drugoj) i vjeroispovijesti pripadali. Dakle, pravo na samoopredjeljenje ni 1943. godine nisu imale narodnosti pojedinačno, kao etničke zajednice, u Bosni i Hercegovini, već Bosna i Hercegovina kao država voljom njenog bosanskog naroda, dakle Bosanaca, bez obzira na narodnost i vjeroispovijest. Za narodnosti Ustav garantira ravnopravnost "u svemu"
Ovo gore izUstav pravi razliku između narodnosti i nacionalne manjine. Dok narodnostima garantira ravnopravnost "u svemu", nacionalnim manjinama osigurava da u Bosni i Hercegovini "uživaju pravo na zaštitu svog kulturnog razvitka i slobodne upotrebe svog jezika"
Prof. dr. Omer Ibrahimagić SAVREMENI USTAVNI POLOŽAJ NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI
- ultima_palabra
#7675 Re: Post a reply - Forum Klix.ba
Jesi to odgovarao @Challengeru ili?alindidojak wrote:![]()
Buy Online Xanax - Click Here!
Human psychology has accepted the co-existence of excellent and evil from the the instant Adam and Eve ate the apple of info. There is certainly happiness with sorrow, pleasure with pain, truth with lie, beauty with ugliness etc. Used the happy moments you have ever had together with the moments of sorrow. Sometimes the memory and concern about unhealthy time continues haunting you and you are quite much overwhelmed you forget to smile. Do you think you're depressed and rich in anxiety everyday? Are you in times which is often referred to as a disorder?
Usually do not underestimate your depression and anxiety, they may be real life enemies and you need to never underestimate your enemies. Let me tell you the symptoms of panic so as to compare and understand your complaint. There are actually certain physical indications of anxiety disorder, e.g. rapid or irregular heartbeat, peptic issues like gnawing feeling, nausea, "butterflies while in the stomach" diarrhea, irritated bowel syndrome, sweating, or feeling cold and clammy headaches, lightheadedness or dizziness, body tension or aches, fatigue or breathlessness shaking, trembling or twitching difficulty going to sleep or staying asleep, menopausal flashes or chills, chest pain, rubbery legs, tingling in fingers or toes. All at once there are numerous emotional symptoms likewise similar to a general feeling of apprehension and dread, nervousness, jumpiness, irritation, fearfulness or terror, isolation from others, feeling incredibly self-conscious and insecure, and fear that you'll be dying or losing their mind strong aspire to escape.