Nije do mene...nadjoh informaciju na nekom linku gdje skinuh sliku...bitanga_sa_otesa wrote:nije to 1971. pisali smo vec o tome...1971 se snimao valter ,bila je u funkciji
Slike starog Sarajeva
-
zikamu
#7651 Re: Slike starog Sarajeva
-
RJ57
#7652 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:
šta je ovo plavo na sluci iza tezgi? govornica??
- muha_sa
#7653 Re: Slike starog Sarajeva
moguce-mada se ja ne sjecam govornice na ovom mjestuRJ57 wrote:muha_sa wrote:
šta je ovo plavo na sluci iza tezgi? govornica??
sjecam se one na tramvajskoj
još jedna meni draga slika

- muha_sa
- muha_sa
-
RJ57
#7657 Re: Slike starog Sarajeva
ja se ne sjećam nijedne plave govornice, elem vjerovatno je nešto drugo u pitanju.muha_sa wrote:moguce-mada se ja ne sjecam govornice na ovom mjestuRJ57 wrote:muha_sa wrote:
šta je ovo plavo na sluci iza tezgi? govornica??nisam tolki metuzalem
![]()
možda je mobilni WC, neko prorekao: "jednom u gradu neće biti vode pa evo da trenirate"
- Banksy
#7658 Re: Slike starog Sarajeva
Innovation wrote:Muha
![]()
![]()
![]()
![]()
-
RJ57
#7659 Re: Slike starog Sarajeva
nisam znao da je OŠ 29 novembar bila tu prije OŠ Bratstvo i Jedinstvo. Sad kad razmislim logično je, bila mala pa su napravili veću pored
a super je slika, nema ni pijace na Grbavici I, ni strojorada, a da o hrasnom i ostatku iza ne pričamo
a ni raskrsnicu za vraca ne vidim, vjerovatno nije ni nje bilo!

a super je slika, nema ni pijace na Grbavici I, ni strojorada, a da o hrasnom i ostatku iza ne pričamo

-
Stari kenjac
#7660 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:
Eno poje karpuze, koju bih mahno po povratku s kupanja sa Darive!!!
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7662 Re: Slike starog Sarajeva
zgrada u kojoj je pijaca na grbavici 1 je bila grasova garaza za autobuse.strojorad se nazire vecina objekata,(ili su to objekti klaonice) samo fali velika hala za kamione,cak vidim i trafostanicu grbavica 35/10 kv.raskrsnica za vraca nije bila velika,vec samo kao odvojak prema radnickoj ulici,sjecam se cak i neke kuce tu ispred zgrada da je bila skoro u raskrsnici.RJ57 wrote:nisam znao da je OŠ 29 novembar bila tu prije OŠ Bratstvo i Jedinstvo. Sad kad razmislim logično je, bila mala pa su napravili veću pored
a super je slika, nema ni pijace na Grbavici I, ni strojorada, a da o hrasnom i ostatku iza ne pričamo![]()
vidi se da je zadnja zgrada u izgradnji na grbavici 2(zgrada u kojoj je slasticarna jahorina) ako neko zna godinu kad je useljena znat cemo tacno i godinu ove slike(po mom misljenju je sredina 60-ih).

- agent_zero
#7663 Re: Slike starog Sarajeva
Ovo je jako stara slika, kraj 50tih, eventualno sami početak 60tih. O sredini ni govora. Zato sam i govorio da su ona četiri nebodera iza strojorada jako stara. Mada su ih uradili ispred svog vremena.RJ57 wrote:nisam znao da je OŠ 29 novembar bila tu prije OŠ Bratstvo i Jedinstvo. Sad kad razmislim logično je, bila mala pa su napravili veću pored
a super je slika, nema ni pijace na Grbavici I, ni strojorada, a da o hrasnom i ostatku iza ne pričamo![]()
- Stari_Jarac
#7664 Re: Slike starog Sarajeva
Čovječe koje ti pamćenje imašbitanga_sa_otesa wrote: zgrada u kojoj je pijaca na grbavici 1 je bila grasova garaza za autobuse.strojorad se nazire vecina objekata,(ili su to objekti klaonice) samo fali velika hala za kamione,cak vidim i trafostanicu grbavica 35/10 kv.raskrsnica za vraca nije bila velika,vec samo kao odvojak prema radnickoj ulici,sjecam se cak i neke kuce tu ispred zgrada da je bila skoro u raskrsnici.
vidi se da je zadnja zgrada u izgradnji na grbavici 2(zgrada u kojoj je slasticarna jahorina) ako neko zna godinu kad je useljena znat cemo tacno i godinu ove slike(po mom misljenju je sredina 60-ih).
-
RJ57
#7665 Re: Slike starog Sarajeva
kako agent_zero kaže, slika je starija, kraj pedesetih ili sami početak šezdesetih, OŠ Bratstvo i Jedinstvo nema ni na mapi a građena je od ljeta '62-ge do kraja '63-će kada je otvorena.bitanga_sa_otesa wrote:zgrada u kojoj je pijaca na grbavici 1 je bila grasova garaza za autobuse.strojorad se nazire vecina objekata,(ili su to objekti klaonice) samo fali velika hala za kamione,cak vidim i trafostanicu grbavica 35/10 kv.raskrsnica za vraca nije bila velika,vec samo kao odvojak prema radnickoj ulici,sjecam se cak i neke kuce tu ispred zgrada da je bila skoro u raskrsnici.RJ57 wrote:nisam znao da je OŠ 29 novembar bila tu prije OŠ Bratstvo i Jedinstvo. Sad kad razmislim logično je, bila mala pa su napravili veću pored
za grasovu garažu nisam znao, svaka čast! slika je mrak!!
što se tiče strojorada, poprilično sam siguran da ga tada još nije bilo i da su to zgrade klaonice, ali to mora neko drugi potvrditi
a raskrsnica za vraca, jeste bila je neka kućica, vidi se na ovoj slici .. .sjećam je se dobro, od svakog prolaska tuda kada sam išao u smrdljivu školsku ambulantu koja je bila malo iza sa suprotne strane lenjinove

šteta je što nema više slika u boji iz tog vremena, krajem šezdesetih su te zgrade bile nove, fasade su bile genijalne, krenuvši od stadiona siva, zelena, crvena, plava, žuta .... genijalno
-
RJ57
#7666 Re: Slike starog Sarajeva
ja ti kažem, imaju on i muha u podrumu vremeplov, jednog isti šalje u hrasno a drugog na čaršijuStari_Jarac wrote:Čovječe koje ti pamćenje imašbitanga_sa_otesa wrote: zgrada u kojoj je pijaca na grbavici 1 je bila grasova garaza za autobuse.strojorad se nazire vecina objekata,(ili su to objekti klaonice) samo fali velika hala za kamione,cak vidim i trafostanicu grbavica 35/10 kv.raskrsnica za vraca nije bila velika,vec samo kao odvojak prema radnickoj ulici,sjecam se cak i neke kuce tu ispred zgrada da je bila skoro u raskrsnici.
vidi se da je zadnja zgrada u izgradnji na grbavici 2(zgrada u kojoj je slasticarna jahorina) ako neko zna godinu kad je useljena znat cemo tacno i godinu ove slike(po mom misljenju je sredina 60-ih).isto kao da imaš tajnu vremeplov mašinu, pa se prebaciš u prošlost, malo zrakneš kako je tada izgledalo i onda nama ovdje prepričaš
stvarno svaka čast .
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#7667 Re: Slike starog Sarajeva
pa raskrsnice za vraca se sjecam iz djetinjstva,svaki vikend se islo na trebevicStari_Jarac wrote: Čovječe koje ti pamćenje imašisto kao da imaš tajnu vremeplov mašinu, pa se prebaciš u prošlost, malo zrakneš kako je tada izgledalo i onda nama ovdje prepričaš
stvarno svaka čast .
eno kuce na slici se vidi
- Banksy
#7668 Re: Slike starog Sarajeva
+1bitanga_sa_otesa wrote: pa raskrsnice za vraca se sjecam iz djetinjstva,svaki vikend se islo na trebevic![]()
eno kuce na slici se vidi@ rj57 hvala
provodili se dani i dani, i ljeti i zimi,i ne znamo koju vrijednost imamo pred nosom, takva ljepota, a 2 min vožnje od centra grada...
- muha_sa
#7669 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:+1bitanga_sa_otesa wrote: pa raskrsnice za vraca se sjecam iz djetinjstva,svaki vikend se islo na trebevic![]()
eno kuce na slici se vidi@ rj57 hvala
provodili se dani i dani, i ljeti i zimi,i ne znamo koju vrijednost imamo pred nosom, takva ljepota, a 2 min vožnje od centra grada...

- Banksy
#7670 Re: Slike starog Sarajeva
Jeli se ćeLapčići, pamtiš li... 
- muha_sa
#7671 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Jeli se ćeLapčići, pamtiš li...
sjecaš li se muzike uživo
- Banksy
#7672 Re: Slike starog Sarajeva
Ne, zar je bila... Ko je svirao i kakav je bio repertoar?muha_sa wrote:Banksy wrote:Jeli se ćeLapčići, pamtiš li...![]()
sjecaš li se muzike uživo![]()
ČevapČIĆE sam jela kao dijete, to pamtim, i šta se pilo, Jupi, Cocta...
- muha_sa
#7673 Re: Slike starog Sarajeva
šarolik repertoar bio a najviše narodne--bogme se oduzimaloBanksy wrote:Ne, zar je bila... Ko je svirao i kakav je bio repertoar?muha_sa wrote:Banksy wrote:Jeli se ćeLapčići, pamtiš li...![]()
![]()
ČevapČIĆE sam jela kao dijete, to pamtim, i šta se pilo, Jupi, Cocta...
prva stanica je bila ova kafana na Vidikovcu
onda šetnja od doma do doma
sjecam se redova za žicaru dole do pocetka stepenica, al nikakve nervoze nije bilo nit tersluka
- Banksy
#7674 Re: Slike starog Sarajeva
Ne pamtim, mlađa sam, ali zavidim, sigurno vam je bilo krasno.muha_sa wrote:šarolik repertoar bio a najviše narodne--bogme se oduzimaloBanksy wrote:Ne, zar je bila... Ko je svirao i kakav je bio repertoar?muha_sa wrote:![]()
![]()
ČevapČIĆE sam jela kao dijete, to pamtim, i šta se pilo, Jupi, Cocta...al ne uz koktu, jupi il dejt
![]()
prva stanica je bila ova kafana na VidikovcuGSP-ova kafana--iliti restoran
![]()
onda šetnja od doma do domasjede se i iako nikog ne znaš zacas se u pricu upustiš i proširiš poznanstvo
derneci nad dernecima
![]()
sjecam se redova za žicaru dole do pocetka stepenica, al nikakve nervoze nije bilo nit tersluka
Žičarom sam išla poslije, kad sam porasla, s rajom, ali ne pamtim sve to... Divan je Trebević, predivan.
- muha_sa