Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Praetorious
#7651 Re: Šta trenutno čitate?
Da, tako je. Engleska digitalna izdanja se mogu naći na netu bez većih problema, a za domaće prevedene knjige postoji par sajtova na kojima rade timovi ljudi koji obrađuju knjige. Možda neko misli da je lako prebaciti knjigu u digitalni format, ali nije. Treba najprije skenirati komplet knjigu, poželjno u 300px rezoluciji, onda uraditi OCR, pa u WORD-u ispraviti sve greške koje OCR napravi (a njih ima solidno, boli glava), pa formatizacija teksta da to izgleda kako treba. Dakle jedna 'piratska' knjiga zahtijeva nekoliko dana posla. No, zahvaljujući ovim timovima može se pronaći veliki broj knjiga na domaćim jezicima. Da nije toga definitivno ne bi bilo čitanja, bar ne u ovim obimima.
Ja uglavnom radim obrade postojećih knjiga (zadnje skeniranje mi je bio ciklus knjiga Sir Arthur Conan Doyle-a - Sherlock Holmes) i završavam posao na knjigama prebacivanjem u PDF.
Dio knjiga završava i na mome forumu, ne pretrpavam ga pretjerano ali ima finu ponudu.
Ko želi neka pogleda na linku ovdje.
BTW čitam na kompu ili laptopu, nemam e-ink uređaj.
A Dan Brown-ova knjiga je zaista odlična, jedva čekam da je se danas ponovo dočepam.
Ja uglavnom radim obrade postojećih knjiga (zadnje skeniranje mi je bio ciklus knjiga Sir Arthur Conan Doyle-a - Sherlock Holmes) i završavam posao na knjigama prebacivanjem u PDF.
Dio knjiga završava i na mome forumu, ne pretrpavam ga pretjerano ali ima finu ponudu.
Ko želi neka pogleda na linku ovdje.
BTW čitam na kompu ili laptopu, nemam e-ink uređaj.
A Dan Brown-ova knjiga je zaista odlična, jedva čekam da je se danas ponovo dočepam.
- sadmire
#7652 Re: Šta trenutno čitate?
Cudno, ja je imam u njemackom prijevodu i tu su izgleda samo dvije knjige. Isprva sam mislio da mi fali jedna al onda vidim da je na pocetku navedeno da i orginalno izdanje ima dvije knjige, pa mi sad nista nije jasno.Kastanienallee wrote:
Citam ovu Murakamijevu knjigu u prijevodu na engleski i kao i Kafka on the Shore, mnogo je veci uzitak citati prijevode Murakamija na engleski nego prijevode koje je radila npr. Geopoetika. Inace, neko je ranije pitao za Murakamijevog Kafku uz komentar da je cuo da nije jedna od boljih. Meni licno je bila carobna kad sam je citala prije sedam godina.
Ni meni Kafka na zalu nije sjela bas najbolje. Negdje do sredine mi je bila odlicna, al onda je otklizao u onaj neki svoj new wave misticizam, SF i nadrealu koji mu po mom misljenju i nisu bas uspjeli, za razliku od onih iz Tvrdo kuhane zemlje cudesa...
- sadmire
#7653 Re: Šta trenutno čitate?
Bit ce da je to onda to, i moje izdanje ima oko hiljadu stranica, nesto malo preko a font je takodjer ugodan za citanje. Nisam je jos uvijek ni poceo citati, ko zna kada ce i doci na red, al eto, kad je vec imam, da provjerim da li je kompletna.Kastanienallee wrote:Ne sjecam se nesto tacno, znam da mi je vise ljudi govorilo kako imaju u pojedinacnim nastavcima tri a meni se nesto nije zurilo s citanjem ranije pa sam tek proslog ljeta kupila ovo izdanje Vintage Books iz 2012. koje ima blizu hiljadu stranica (velicina fonta taman ugodna za citanje).sadmire wrote: Cudno, ja je imam u njemackom prijevodu i tu su izgleda samo dvije knjige. Isprva sam mislio da mi fali jedna al onda vidim da je na pocetku navedeno da i orginalno izdanje ima dvije knjige, pa mi sad nista nije jasno.
Ni meni Kafka na zalu nije sjela bas najbolje. Negdje do sredine mi je bila odlicna, al onda je otklizao u onaj neki svoj new wave misticizam, SF i nadrealu koji mu po mom misljenju i nisu bas uspjeli, za razliku od onih iz Tvrdo kuhane zemlje cudesa...
Tvrdo kuhanu zemlju cudesa nisam citala pa nemam tu osnovu za poredjenje s Kafkom.
Inace sam vise ljubitelj realisticne literature, al Murakami me osvojio sa Juzno od granice i Norveskom sumom pa mi nije mrsko citati te njegove eksperimente i izlete koje sam vec gore pomenuo.
- simonese
#7654 Re: Šta trenutno čitate?
jel dobar prevod,ja sam ga citao na njemackomMemory wrote:
Već je par mjeseci čitam, lagano, baš kao što i treba.
- Memory
#7655 Re: Šta trenutno čitate?
Teško za čitati, evo ti jedan dio:
Dvadeseto pjevanje
O novoj kazni stihove sad tvorim
da dadem građe spjevu dvadesetom
prvog dijela, gdje o paklu zborim.
Već bijah spreman da s pažnjom napetom
pogledam na dno, preda mnom što puče
sa okupanim u suzama svijetom;
i vidjeh kako plačući i muče
okruglim dolom svijet korakom stupa,
ko kad se ovdje procesija suče.........
Cijena knjige je 28KM, izdanje Svjetlost, Sarajevo.
Dvadeseto pjevanje
O novoj kazni stihove sad tvorim
da dadem građe spjevu dvadesetom
prvog dijela, gdje o paklu zborim.
Već bijah spreman da s pažnjom napetom
pogledam na dno, preda mnom što puče
sa okupanim u suzama svijetom;
i vidjeh kako plačući i muče
okruglim dolom svijet korakom stupa,
ko kad se ovdje procesija suče.........
Cijena knjige je 28KM, izdanje Svjetlost, Sarajevo.
-
NeenaSa
#7656 Re: Šta trenutno čitate?
Z. Lausevic - Druga knjiga.
- nacho_
#7657 Re: Šta trenutno čitate?
Marguerite Yourcenar - Hadrijanovi memoari 
-
rot0z
#7658 Re: Šta trenutno čitate?
Ups, izvini. Preletih preko teksta nepazljivo.del_boj wrote:Pročitaj boldirani dio još jednom.rot0z wrote:Moze jos par pitanja Praetorious. Zanima me da li citas pirateriju ili kupujes knjige u digitalnom formatu, i preko cega citas (Amazon kindle, tablet,.. ) ?Praetorious wrote:Za knjige izdvajam cijenu za mjesečnu internetsku pretplatu, jer koristim digitalna izdanja. Sve dok knjige imaju puno PDV opterećenje, te (skoro da) koštaju svoju težinu u zlatu, nemam ni namjeru ni mogućnosti finansirati izdavače koji žele niskom prodajom i previsokim cijenama ostvariti pozitivan prihod.
Hvala
-
Eborg
#7659 Re: Šta trenutno čitate?
Honore de Balzac - Sjaj i bijeda kurtizana te Simon Kuper - Fudbalom protiv neprijatelja. 
Pakao ce vrlo brzo (opet) na red, apsolutno nevjerovatna knjiga.
Pakao ce vrlo brzo (opet) na red, apsolutno nevjerovatna knjiga.
- makaranka
#7660 Re: Šta trenutno čitate?
zavrsila Henning Mankell- Talijanske cipele jedva docekala kraj,
prid krajem Roslund & Hellström- Zvijer pa prelazim na Nesbo-a Leopard
prid krajem Roslund & Hellström- Zvijer pa prelazim na Nesbo-a Leopard
- Russki
#7661 Re: Šta trenutno čitate?
Dan Brown - Izgubljeni Simbol
- Clover
#7662 Re: Šta trenutno čitate?
Milan Kundera - Život je drugdje
- Acta non verba
#7663 Re: Odg: Šta trenutno čitate?
Knjiga mojih života- Aleksandar Hemon
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
Sent from my GT-I8190 using Tapatalk
- Memory
#7664 Re: Šta trenutno čitate?
Russki wrote:Dan Brown - Izgubljeni Simbol
Najbolja knjiga od Brown-a do posljednjih nekoliko stranica.
-
safran
#7665 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo završila Isac Asimov - The Gods Themselves. O, kakav je um imao taj čovjek.
- dust in the wind
#7666 Re: Šta trenutno čitate?
i ja...i nije mi cemu...a kunderu bas cijenim i npr. salu sam u jednom dahu procitala...ali ova mi nije cemu... hmClover wrote:Milan Kundera - Život je drugdje
- Praetorious
#7667 Re: Šta trenutno čitate?
Upravo sam jutros kompletirao njegovu Fondaciju/Zadužbinu, pa čim završim Anđele i Demone prelazim na Asimova.safran wrote:Upravo završila Isac Asimov - The Gods Themselves. O, kakav je um imao taj čovjek.
Ciklus knjiga "Fondacija" i knjigu "Bogovi Lično" možete pronaći ovdje na linku.
- Afanasi_94
#7669 Re: Šta trenutno čitate?
jooojmuha_sa wrote:
tačno ću je i ja opet pročitati
-
safran
#7670 Re: Šta trenutno čitate?
I ja - to mi je lektira iduće godine 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7671 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam je nedavno (ima godina ili dvije) kompletirao u papirnatom izdanjuPraetorious wrote:Upravo sam jutros kompletirao njegovu Fondaciju/Zadužbinu, pa čim završim Anđele i Demone prelazim na Asimova.safran wrote:Upravo završila Isac Asimov - The Gods Themselves. O, kakav je um imao taj čovjek.
Ciklus knjiga "Fondacija" i knjigu "Bogovi Lično" možete pronaći ovdje na linku.
šteta nisu sva od istog izdavača
- Praetorious
#7672 Re: Šta trenutno čitate?
Izdavači još kako-tako, ali ima očajnih prevodilaca. Jednu knjigu sam maksuz tražio i našao na netu na orginalnom Engleskom, jer je prijevod bio tako očajan i pogrešan da je čitanje bolilo ... skoro pa fizički. Kada neko termin "24 hours" tj. dvadeset i četiri sata prevede kao 24 momenta, onda je sve jasno ... a to je samo jedan od bisera.
Tako da ... ništa ne mogu reči a priori o knjizi nekog izdavača, jer sve zavisi od slučaja do slučaja.
Ponekad se začudim i piscima. Dan Brown-a sam čitao i na Engleskom i na ex-yu, ali njegov engleski je tako siromašan, kao da je dijete pisalo. Baš me začudio takav stil pisanja. To ne mijenja činjenicu da je uspješan pisac, ali eto, navikao sam vidjeti kompleksnije i komplikovanije rečenice.
Tako da ... ništa ne mogu reči a priori o knjizi nekog izdavača, jer sve zavisi od slučaja do slučaja.
Ponekad se začudim i piscima. Dan Brown-a sam čitao i na Engleskom i na ex-yu, ali njegov engleski je tako siromašan, kao da je dijete pisalo. Baš me začudio takav stil pisanja. To ne mijenja činjenicu da je uspješan pisac, ali eto, navikao sam vidjeti kompleksnije i komplikovanije rečenice.
Last edited by Praetorious on 22/01/2014 13:53, edited 1 time in total.
- Truba
#7673 Re: Šta trenutno čitate?
ovo je više hrvatska i srpska verzija istih imena
zadužbina i fondacija
zadužbina i fondacija
- Praetorious
#7674 Re: Šta trenutno čitate?
Da, zato sam i napisao obje verzije naslova. Generalno mi nema ništa mrže nego kada se imena prevode. Od toga je jedino gore kada se napišu fonetski ... yick! ... užas, pa kako god 
- Truba
#7675 Re: Šta trenutno čitate?
meni najviše odgovara fonetski
i one kentaur polaris knjige su mi alfa i omega