Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
corei3

#7651 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by corei3 »

dječak sa šibicama wrote: 09/06/2023 14:34 Poceli se i ovi iz crvenog i zutog buniti protiv kratkih voznji, istina ne smije otvoreno kao ovi ali negdje zimus, uzmem zutog od tunela Ciglane do marin dvora, gundja on nesto "joj da sam znao" kao ne bi on dosao. Rekoh ima li kakvih problema? da zovem centralu?

Mrs u pm bezobraznu.
Šta potpada pod kratku vožnju? Da li ima rang lista, kratka, normalna i duža vožnja, ili je to kako je vozač taksija raspoložen.
Uvijek mi je bilo smiješno ono prije vožnje da pitaš kroz prozor auta: može li dotle i dotle, pa ako dotični vozač odluči da može onda i može, a ako shvati vjerovatno da mu je to kratka relacija onda kao nemože.
Također mi je neshvatiljivo i zaokruživanje na veće po 20-30 feninga, to je kao normalno.
moonca

#7652 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

:-) Kao kad dodjesh u ekskluzivni restoran na vecheru, i naruchish samo predjelo..salatu ili tako neshto.. tap vodu.. s dosta limuna.. jer se 'chuje'. :lol: . e ... tako narod hoche u voznju taxi. em....
dječak sa šibicama

#7653 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

corei3 wrote: 09/06/2023 14:41
dječak sa šibicama wrote: 09/06/2023 14:34 Poceli se i ovi iz crvenog i zutog buniti protiv kratkih voznji, istina ne smije otvoreno kao ovi ali negdje zimus, uzmem zutog od tunela Ciglane do marin dvora, gundja on nesto "joj da sam znao" kao ne bi on dosao. Rekoh ima li kakvih problema? da zovem centralu?

Mrs u pm bezobraznu.
Šta potpada pod kratku vožnju? Da li ima rang lista, kratka, normalna i duža vožnja, ili je to kako je vozač taksija raspoložen.
Uvijek mi je bilo smiješno ono prije vožnje da pitaš kroz prozor auta: može li dotle i dotle, pa ako dotični vozač odluči da može onda i može, a ako shvati vjerovatno da mu je to kratka relacija onda kao nemože.
Također mi je neshvatiljivo i zaokruživanje na veće po 20-30 feninga, to je kao normalno.
To taxo odokativno, kako je raspolozen :D

On bi najradije voznju do Zenice ili Tuzle, i da je 10 km po kilometru. Odradi pet voznji mjesecno, mrkne par hiljada, ostatak vremena na standu tabiri svjetsku politiku sa kolegama.

Sto kaze munka, ekskluzivitet je voziti se taxijem, ipak to danas moze raditi svaka budala sa Uber aplikacijom. Ekskluziva, delikates, dragi moji unuci dedo vam se dva puta vozio taxijem!
BHF_Manijak

#7654 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by BHF_Manijak »

Ima jedan klosar dramaticno bezobrazan na standu Kumrovec i rek´o sam ne bih kod njega vise sjeo, taman kad bi jedini taxi u gradu bio, a ja umirao!
Mislim da je jedan od brace Sabanovic, vozi passata karavana, crni. Koju god relaciju spomenes klosar pocne nesto glavom vrtit, nesto mu nije jasno, imam osjecaj jedino da bi me do Visokog vozio. Svim kolegama sam ga spomenuo kao klosara i nista mi draze kad vidim da stoje na standu on na prvom i jos neko iza njega i maksuz prodjem debila i sjednem u auto iza.

Mrs stoko bahata.
zigson

#7655 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zigson »

moonca wrote: 09/06/2023 14:43 :-) Kao kad dodjesh u ekskluzivni restoran na vecheru, i naruchish samo predjelo..salatu ili tako neshto.. tap vodu.. s dosta limuna.. jer se 'chuje'. :lol: . e ... tako narod hoche u voznju taxi. em....
Ha
zigson

#7656 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zigson »

BHF_Manijak wrote: 09/06/2023 15:30 Ima jedan klosar dramaticno bezobrazan na standu Kumrovec i rek´o sam ne bih kod njega vise sjeo, taman kad bi jedini taxi u gradu bio, a ja umirao!
Mislim da je jedan od brace Sabanovic, vozi passata karavana, crni. Koju god relaciju spomenes klosar pocne nesto glavom vrtit, nesto mu nije jasno, imam osjecaj jedino da bi me do Visokog vozio. Svim kolegama sam ga spomenuo kao klosara i nista mi draze kad vidim da stoje na standu on na prvom i jos neko iza njega i maksuz prodjem debila i sjednem u auto iza.

Mrs stoko bahata.
Semso sabanovic Allahov rob jel
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#7657 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mk ultra »

BHF_Manijak wrote: 09/06/2023 15:30 Ima jedan klosar dramaticno bezobrazan na standu Kumrovec i rek´o sam ne bih kod njega vise sjeo, taman kad bi jedini taxi u gradu bio, a ja umirao!

Mrs stoko bahata.
https://avaz.ba/vijesti/bih/355527/plja ... ada-latica

To su ovi ;-)

Inace u kontroli "staraca" koji prodaju za njih cigare po pijaci

I onda dođe milicija objavi poziv da se prijavi ilegalna prodaja cigara :lol:

Ne znam ima li ovako na ocigled naroda igdje na dunjaluku da kriminal cvjeta bez problema??
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7658 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by teskeredzic_22 »

insaneinthebrain

#7659 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by insaneinthebrain »

ocekujemo rat na aerodromu ako se ovo usvoji, ima da polude sa taksisti :izet:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zatraze ... /230725037
dječak sa šibicama

#7660 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Kako je to dole regulisano, crveni taxi ne smije uci na terminal? uzimam primjer crvenog.

Samo SA taxo smije uci tamo? to je nekim zakonom regulisano?
azdralovic

#7661 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

dječak sa šibicama wrote: 25/07/2023 12:35 Kako je to dole regulisano, crveni taxi ne smije uci na terminal? uzimam primjer crvenog.

ne smiju na stand valjda... mene je ostavljao najnormalnije na parking, ili u kiss&fly zadnji put...
HelaS

#7662 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by HelaS »

azdralovic wrote: 25/07/2023 13:00
dječak sa šibicama wrote: 25/07/2023 12:35 Kako je to dole regulisano, crveni taxi ne smije uci na terminal? uzimam primjer crvenog.

ne smiju na stand valjda... mene je ostavljao najnormalnije na parking, ili u kiss&fly zadnji put...
Čiji je prostor gdje se nalazi taxi-štand
Haris.ba

#7663 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 25/07/2023 13:07 Čiji je prostor gdje se nalazi taxi-štand
Aerodroma. Ali, taksi stand daje dozvolu ministarstvo saobracaja KS.
dječak sa šibicama

#7664 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Pretpostavljam da se onda misli, a u tekstu nije navedeno, na nove standove za privatne taksiste.

Ako vec smiju uci na parking, onda nije problem u prilasku terminalu.

Ne znam zasto ne zahtjevaju, ako vec ne mogu dobiti stand recimo, da stave svoje reklame tamo. Da turist kad dodje, vidi broj telefona, nazove. Da ga ne pljackaju ovi sto naplacuju 50 eura i slicno.
azdralovic

#7665 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

a iskreno velika je razlika kad imas auta parkirana na aerodromu i kad moras kupiti po pozivu jer onda ili placa parking ili mora kruziti okolo kad mu istekne vrijeme za zonu
Hakiz

#7666 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

Smije. Ima traka u koju ulaze taksiji koji nisu SA. Barem su ulazili prije 3 sedmice kada sam došao sa puta.

Nema zadržavanja, to jeste samo SA ima štand na kojem stoje, svi ostali prođu tom trakom i ako im mušterija uđe - uđe, ako ne uđe idu van aerodroma pa opet ulaze.

Ja najčešće odem sa terminala, stanem na sami ulaz na aerodrom, na ćošak gdje se skreće sa Kurta Šorka u aerodrom i nazovem Crveni.
Mishelinke

#7667 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Mishelinke »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... uce/506195

Svak me ubio ako je ovaj UK normalan.

Pa ljudima izbija hljeb iz ruke. Nek on voza turiste 3 km za 5 KM pa da vidimo kako će poslovati.

Na zapadu ti i zrak naplate, još ako te provale da si sa Balkana, naplate i 3 puta više, a ovdje im haman džaba dajemo sve. Sramota!

Fakat me ova vlada pravo počinje ljutiti.
Plavo-bijeli

#7668 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Plavo-bijeli »

Sinoć se vozio sa SArajevo Taxijem i od predsjednistva do malte 7km. Za istu destinaciju mi je neki random da li Paja, ili Sarajevo-Emir uzeo skoro 10km. Isto vozač baš bio raja i normala skroz... znači nisu svi debili i koliko inače vas dođe za ovu destinaciju?
moonca

#7669 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

Kao korak dalje, zatraženo je da i ostali taksi prijevoznici mogu preuzimati putnike sa Aerodroma Sarajevo.
napokon.. :thumbup:
mayab

#7670 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mayab »

saće protesti... :oops:
torbica

#7671 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by torbica »

Najlogičnije rješenje za prevoz sa aerodroma bi bilo uvesti shuttle liniju od aerodroma do Stupa ili do Ilidže, tj. da autobus staje na glavnoj saobraćajnici, pa odatle nastavi čime hoćeš, autobusom, tramvajem. Taj bi se stalno vrtio, tj. svakih 20 minuta bi pravio krug do aerodroma i nazad i to bi bilo puno efikasnije od ove linije do Bentbaše koju ili potrefiš ili se ne isplati čekati.
Niko ne očekuje od aerodromskog prevoza da ga odveze do pred hotel ili pred kuću nego do neke veće saobraćajnice odakle može birati kako će nastaviti dalje.
Ako neko hoće i taj luksuz, e to je onda taxi služba, ali koja ne košta 2KM shuttle + 2KM tramvaj nego 20-30KM
konami666

#7672 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by konami666 »

Napokon da se ukine monopol sa taxija na aerodromu.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#7673 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by TojoOptics »

torbica wrote: 26/07/2023 09:08 Najlogičnije rješenje za prevoz sa aerodroma bi bilo uvesti shuttle liniju od aerodroma do Stupa ili do Ilidže, tj. da autobus staje na glavnoj saobraćajnici, pa odatle nastavi čime hoćeš, autobusom, tramvajem. Taj bi se stalno vrtio, tj. svakih 20 minuta bi pravio krug do aerodroma i nazad i to bi bilo puno efikasnije od ove linije do Bentbaše koju ili potrefiš ili se ne isplati čekati.
Niko ne očekuje od aerodromskog prevoza da ga odveze do pred hotel ili pred kuću nego do neke veće saobraćajnice odakle može birati kako će nastaviti dalje.
Ako neko hoće i taj luksuz, e to je onda taxi služba, ali koja ne košta 2KM shuttle + 2KM tramvaj nego 20-30KM
Ovo^
jantruscek

#7674 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by jantruscek »

torbica wrote: 26/07/2023 09:08 Najlogičnije rješenje za prevoz sa aerodroma bi bilo uvesti shuttle liniju od aerodroma do Stupa ili do Ilidže, tj. da autobus staje na glavnoj saobraćajnici, pa odatle nastavi čime hoćeš, autobusom, tramvajem. Taj bi se stalno vrtio, tj. svakih 20 minuta bi pravio krug do aerodroma i nazad i to bi bilo puno efikasnije od ove linije do Bentbaše koju ili potrefiš ili se ne isplati čekati.
jarane to je visa matematika
shuttle linija :D
sta je iduce? online kupovina karata za isti

nemoj nam tog modernizma na sabahu :lol:
Hakiz

#7675 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

U nekoliko gradova u kojima sam bio do njihovih aerodroma ide redovan gradski prevoz. Imaju oni i šatlove i aerobusove i taksi i privatne vozače itd ali ide redovan gradski prevoz koji te do aerodroma vozi po cijeni normalne karte i po redu vožnje, uglavnom je svakih 10 minuta.

Pa, zašto ne bi postojala redovna GRAS linija od Vijećnice do Dobrinje koja bi imala stanicu Aerodrom?

U Lisabonu metro ima stanicu u samom aerodromu. Dobro, mi nemamo metro, ali je primjer da redovan gradski prevoz može biti i do aerodroma. Nije Sarajevo grad čiji aerodrom je 100 km daleko od grada. Udaljenost našeg aerodroma je slična udaljenosti aerodroma u Pragu, možda je naš i bliži. Pa, primjer Praga: U Pragu autobus koji ide iz jednog predgrađa na aerodrom, linija 191, ima jedno skretanje ni za šta drugo osim do jednog trgovačkog centra. Nekih 300 m ide "nigdje" samo do tog centra, kod tog centra se okreće i vraća na "normalnu" trasu prema aerodromu. A iz centra grada do tog predgrađa ide tramvaj broj 2. Jedna karta za redovan gradski prvoz je potrebna za cijelu kombinaciju tramvaj/autobus do aerodroma.

Zašto ne bi u Sarajevu autobus u sklopu redovne linije imao slično skretanje samo za aerodrom i vraćao se na "normalnu" trasu? Ne treba uvoditi nove linije, ništa, samo izmijeniti trasu neke postojeće linije. Recimo komercijala ili kombinacija tramvaj i autobus Nedžarići - Dobrinja. Neka u Nedžarićima odmah skrenu desno prema aerodromu, vrate se u Nedžariće i nastave redovnom trasom prema Dobrinji. Ili recimo skretanje za aerodrom na kružnom toku na Dobrinji 5, vraćanje sa aerodroma na taj kružni tok i nastavak redovnom trasom.

Kada postoje redovne gradske linije kao što su, recimo, za Vlakovo, koje je dalje od Ilidže nego što je aerodrom od Baščaršije, itd, u čemu je problem sa redovnom gradskom linijom za aerodrom? Nije tehnički problem, problem je "politički".

Ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
Post Reply