Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
animals

#7651 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

славянин wrote:
Edin H. wrote:
U Engleskoj se zale roditelji muslimanske djece sto moraju uciti o LGBT zajednicama, protestovali, pa im sada opalili zabranu prilasku skoli, jer ometaju nastavu, ali oni i dalje protestuju, ali dalje od skole
Znaci dosli u u zemlju gdje sa garantuju slobode gradjana pa i homoseksualaca i onda protestvuju protiv toga i smeta im ?
Isti kao oni sto im smetaju marame na glavi.. :D
samo sto su ovdje ovi na svome..
insomnia78

#7652 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote: Une heure de religion (soit catholique, soit protestante, soit israélite) est inscrite dans les emplois du temps de l’école publique, du CP à la terminale, en Alsace et en Moselle.

Hérité de l’annexion allemande, durant laquelle ces trogis départements ne se sont pas vus appliquer les lois de Jules Ferry sur la laïcité, ce point du droit local n’a jamais intégré le culte musulman, qui n’était pas statutaire à l’époque.
ovo je interesting: e point du droit local n’a jamais intégré le culte musulman, qui n’était pas statutaire à l’époque.

ne kontam gdje piše da je obavezno...
Nije obavezno. Ko sto nije ni kod nas. Mozes ici slusati one religije il kako vec ali se razlikuje od nastavnog plana od ostatka Francuske.
Ovo sam stavio zato sto objasnjava razlog toga. Ti djelovi su pripojeni Francuskoj nakon donosenja zakona on sekularnosti i dobili su pravo da zadrze neka svoja pravila
славянин

#7653 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

insomnia78 wrote: Une heure de religion (soit catholique, soit protestante, soit israélite) est inscrite dans les emplois du temps de l’école publique, du CP à la terminale, en Alsace et en Moselle.

Hérité de l’annexion allemande, durant laquelle ces trois départements ne se sont pas vus appliquer les lois de Jules Ferry sur la laïcité, ce point du droit local n’a jamais intégré le culte musulman, qui n’était pas statutaire à l’époque.
I vidis li ti tu stav drzave prema vjeri u skoli ? Znaci imaju ZAKON koji definise da je SEKULARNO obrazovanje OBAVEZNO. Alsace je u nekom pravnom vakumu ostao nezahvacen jer nije bio u vremenu zakona u sklopu francuske - mada ne sumnjam da ce se i to brzo promijeniti.

I sve to cak nije obavezno ni u alsacu - dok je u ostatku zabranjeno :D
The Catholic catechism is taught and the crucifix is hung in public schools in Alsace-Lorraine, which is exempt from France's 1905 law strictly separating church and state because the area was still in German hands when it was adopted.
I onda dodje ciko iz bangladesa i protestvuje jer se u skoli uci tolerancija prema homoseksualcima i slicno :lol:
Last edited by славянин on 16/06/2019 18:17, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#7654 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:

Hérité de l’annexion allemande, durant laquelle ces trogis départements ne se sont pas vus appliquer les lois de Jules Ferry sur la laïcité, ce point du droit local n’a jamais intégré le culte musulman, qui n’était pas statutaire à l’époque.
ovo je interesting: e point du droit local n’a jamais intégré le culte musulman, qui n’était pas statutaire à l’époque.

ne kontam gdje piše da je obavezno...
Nije obavezno. Ko sto nije ni kod nas. Mozes ici slusati one religije il kako vec ali se razlikuje od nastavnog plana od ostatka Francuske.
Ovo sam stavio zato sto objasnjava razlog toga. Ti djelovi su pripojeni Francuskoj nakon donosenja zakona on sekularnosti i dobili su pravo da zadrze neka svoja pravila
Ako sam dobro razumjela, imaš časove vjeronauke u školama ali nisi prisiljen da ih pohađaš? Pogotovo ako nisi te vjeroispovijesti?
insomnia78

#7655 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Pa ko i u Bosni
славянин

#7656 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Pa ko i u Bosni
Pa i Bosna je sekularna drzava :roll:

-Doduse evo mic po mic mozda i nece zadugo :D
Last edited by славянин on 16/06/2019 18:20, edited 1 time in total.
insomnia78

#7657 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Nema se to sta mjenjati. To je njima zagarantovano pravo vec stotinama godina
Bloo
Globalna šefica

#7658 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

славянин wrote:

Pa Austrija nije...čim vise križevi u svakoj učionici.
insomnia78

#7659 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
славянин wrote:

Zar ne vise i u Njemackoj. Da ne spominjemo crkveni porez?
animals

#7660 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Bloo wrote:
славянин wrote:

Pa kriz je samo simbol, vremena iz proslosti :D :D
славянин

#7661 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Nema se to sta mjenjati. To je njima zagarantovano pravo vec stotinama godina
Cime im je zagarntovano ? Tim sto nisu bili dio FR kada je zakon stupio na snagu ? I znaci nije sekularno obrazovanje jer je dopusteno da u jednoj regiji (od koliko) da ide na casove religije onaj ko zeli ??????
Edin H.

#7662 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

animals wrote:
славянин wrote:
Edin H. wrote:
U Engleskoj se zale roditelji muslimanske djece sto moraju uciti o LGBT zajednicama, protestovali, pa im sada opalili zabranu prilasku skoli, jer ometaju nastavu, ali oni i dalje protestuju, ali dalje od skole
Znaci dosli u u zemlju gdje sa garantuju slobode gradjana pa i homoseksualaca i onda protestvuju protiv toga i smeta im ?
Isti kao oni sto im smetaju marame na glavi.. :D
samo sto su ovdje ovi na svome..
Ali ovima ne smetaju marame, one nose burke. I govore perfektan engleski. Znaci skolovane i odrasle u Engleskoj. Druga, treca generacija.
Kao recimo Sadiq Khan, gradonacelnik Londona, onaj sto ga Trump ne moze ocima smisliti. Evo ga poroziva na twitteru da je kriv za porast nasilja u Londonu.

Ima i nasih sto su skroz pokrivene, bez obzira sta vam Point govorio :D i sto prije nisu bile.
To je valjda neki nagon za ocuvanjem kulturnog i vjerskog identiteta.

A onda Iranci mahom traze azil tvrdeci da ce ih ubiti ukoliko se vrate u Iran zato sto su promijenili vjeru ili zato sto su homoseksualci.
insomnia78

#7663 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

славянин wrote:
insomnia78 wrote:Nema se to sta mjenjati. To je njima zagarantovano pravo vec stotinama godina
Cime im je zagarntovano ? Tim sto nisu bili dio FR kada je zakon stupio na snagu ? I znaci nije sekularno obrazovanje jer je dopusteno da u jednoj regiji (od koliko) da ide na casove religije onaj ko zeli ??????
Ljudi pogresno shvataju sekularnost.
U svim skolama se normalno organizuju bozicne svetkovine. Predstave, horovi... isto tako i za uskrs i slicno
Bloo
Globalna šefica

#7664 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: Zar ne vise i u Njemackoj. Da ne spominjemo crkveni porez?
Ne znam. Nisam išla tamo u školu. Pusta je spomenula križeve u Austriji i na to se referirah.

I ako vise posvuda od suda do škole i to ti smeta, zašto želiš živjeti tamo.
Bolje u Francuskoj (hint hint) :mrgreen:

Sad sirijusli, treba težiti ka što većem odvajaju religije od države, ali ista je očito prisutna čak i u "naprednim" državama i čak i kao dio folklora i historije koji se odupire globalizaciji.

I onda imamo suludi scenario, gdje neko bježi iz države uređene skoro isključivo po religijskim zakonima uslijed ekonomskih razloga u državu gdje se do jedne granice desilo razdvajanje to dvoje, ali ne u potpunosti, i traži potpuno razdvajanje jer ne pripada toj religiji.
славянин

#7665 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Edin H. wrote:
Ali ovima ne smetaju marame, one nose burke. I govore perfektan engleski. Znaci skolovane i odrasle u Engleskoj. Druga, treca generacija.
Kao recimo Sadiq Khan, gradonacelnik Londona, onaj sto ga Trump ne moze ocima smisliti. Evo ga poroziva na twitteru da je kriv za porast nasilja u Londonu.

Ima i nasih sto su skroz pokrivene, bez obzira sta vam Point govorio :D i sto prije nisu bile.
To je valjda neki nagon za ocuvanjem kulturnog i vjerskog identiteta.

A onda Iranci mahom traze azil tvrdeci da ce ih ubiti ukoliko se vrate u Iran zato sto su promijenili vjeru ili zato sto su homoseksualci.
Sto se tice marama ja ne vidim problem i koliko znam nisu nigdje zabranjene- sto se tice burke evo prvo meni je to nesto bizarno / he 21 vijek zena mora da hoda pokrivena carsafom crnim od glave do pete bog te :oops:
pustopoljina

#7666 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Bloo wrote:
славянин wrote:

Jest austrija sekularna, ali je i nevjerojatno tradicionalna zemlja.
Ovdje dijete sa milion pierseva, ruzicastim rastama ili je bio ministrant ili bar zna sve crkvene pjesme iz hora.
Iako istupaju iz crkve, iako je sve vise freie Trauungen..svejedno su rijetki oni koji su se samo opcinski vjencali...
Jednostavno, pola ih ponosno na tradiciju, pola buntovnici, al' i ti buntovnici znaju tradiciju...ma ko mi..
Ja, da se ponovim sa ko zna koje teme...nisam za zabrane. Ali jesam za ravnopravnost.
Meni ne smeta ni kriz u ucionici, ali ne bih ni da nekom smetaju marame, a ni pederi.
славянин

#7667 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

insomnia78 wrote: Ljudi pogresno shvataju sekularnost.
U svim skolama se normalno organizuju bozicne svetkovine. Predstave, horovi... isto tako i za uskrs i slicno
I ponavljam po zakonu ne mozes uci sa krizom da ti visi iz majice .. Vjera sto dalje od ucionice, ima crkva dzamija sinagoga pa ko oce tamo neka uci.
Bloo
Globalna šefica

#7668 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
славянин wrote:
Ljudi pogresno shvataju sekularnost.
A jel moram učestvovati na tim predstavama i svetkovinama? Moral li pjevati?
Npr. ako sam dijete roditelja koji nisu kršćani, mogu li se moji roditelji pozvati na to?
Ne želim da mi dijete učestvuje u tome čak i ako nije religijsko per se, već više tradicijsko.
howdy

#7669 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

insomnia78 wrote:Kod mene kolega crMac iz Malija musliman uzeo prvi dan. Niko mu nije a reko. Kad drugi dan nazv’o ujutru kaze preunoran da dodje. Doci ce u podne. Naravno da nije doso. A ima vec preko 40 sati u minusu
Vole potegnut u poslu to je cudo jedno
Bloo
Globalna šefica

#7670 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote: Jest austrija sekularna, ali je i nevjerojatno tradicionalna zemlja.
Ovdje dijete sa milion pierseva, ruzicastim rastama ili je bio ministrant ili bar zna sve crkvene pjesme iz hora.
Iako istupaju iz crkve, iako je sve vise freie Trauungen..svejedno su rijetki oni koji su se samo opcinski vjencali...
Jednostavno, pola ih ponosno na tradiciju, pola buntovnici, al' i ti buntovnici znaju tradiciju...ma ko mi..
Ja, da se ponovim sa ko zna koje teme...nisam za zabrane. Ali jesam za ravnopravnost.
Meni ne smeta ni kriz u ucionici, ali ne bih ni da nekom smetaju marame, a ni pederi.
Križ im je dio tradicije?
Niemand

#7671 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Al sta nas u sustini briga uopste za pola ovih stvari o kojima pricate? Sta mene briga hocel oni od njih sto uspiju doci do njemacke raditi il ce zajebavati, hocel se integrisati il ce praviti geto, hocel ovo il ce ono? Sta me briga?

Nama je problem sto ti ljudi koji, znam, znam :x, ne zele ostati u bosni, i rekla bih da ocito ni bosanci ne zele da ostanu, dakle, zelje su svima iste, su ges vat ipak tu.

Problem je jer pricate kako treba ovo i treba ono iz perspektive naprednih zemalja, a zaboravljate da je ovo bosna i jos zalosnije, zaboravljate da to nije sarajevo.

I nemojte se tjesiti iom-om i kako ce oni to sve i kako ce eu poslati pare, kad sve ovo prodje, iom i ekipa oko njega ce biti jedna od onih sramotnih prica i vjecitih upitnika dje nestadose tolike pare. A ispasta obican svijet i migranti.

Sto kaze jedan penzioner, odem kupim od svoje penzije nekih sitnica, rondam citavim putem i psujem prvo sebi sto trosim pare kojih ionako nemam, a onda psujem i onom migrantu kud je kreno uopste. Dodjem, dadnem mu onu kesu, nasmije se i klimne glavom, klimnem i ja glavom i namrgodim se, i onda opet psujem do kuce i njemu i sebi i bosnu i afganistan i pakistan i njemacku.

Vi nikako da shvatite sustinski problem, nema to veze sa humanoscu vec s nasim vjecitim boljkama, zguraj ih u jedan kanton i nemoj Bgt da i ove godine sramote na ulicama sarajeva dok traje elegantni bal sa beckom gospodom, zbrini prije svega volontere koji ce se na kraju i pobiti ako treba da ih zadrze jer su im izvor prihoda a lutalice ionako ofalile, a ako slucajno narod sta zine, pa fino im objasni da je to pitanje humanosti i eto sta hoce. Pitanje humanosti je da se i narod i migranti pate a da oni koji su se zakasnili obogatiti u ratu sad grabe svoje prilike.

Al ovo ja sve iz perspektive nehumanog fasiste koji je zaboravio da su i nasi ljudi vako. :sad:
pustopoljina

#7672 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Jos nesto, ja samo repliciram na ove neke ulete. Kako mozes religiju inkorporirati u sekularnu drzavu.
Meni fakat ne smeta...cak svidja mi se.
Sto sam starija, tradicija mi je sve vise cool. Ne samo moja.
славянин

#7673 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Niemand wrote:Al sta nas u sustini briga uopste za pola ovih stvari o kojima pricate? Sta mene briga hocel oni od njih sto uspiju doci do njemacke raditi il ce zajebavati, hocel se integrisati il ce praviti geto, hocel ovo il ce ono? Sta me briga?

Nama je problem sto ti ljudi koji, znam, znam :x, ne zele ostati u bosni, i rekla bih da ocito ni bosanci ne zele da ostanu, dakle, zelje su svima iste, su ges vat ipak tu.

Problem je jer pricate kako treba ovo i treba ono iz perspektive naprednih zemalja, a zaboravljate da je ovo bosna i jos zalosnije, zaboravljate da to nije sarajevo.

I nemojte se tjesiti iom-om i kako ce oni to sve i kako ce eu poslati pare, kad sve ovo prodje, iom i ekipa oko njega ce biti jedna od onih sramotnih prica i vjecitih upitnika dje nestadose tolike pare. A ispasta obican svijet i migranti.

Sto kaze jedan penzioner, odem kupim od svoje penzije nekih sitnica, rondam citavim putem i psujem prvo sebi sto trosim pare kojih ionako nemam, a onda psujem i onom migrantu kud je kreno uopste. Dodjem, dadnem mu onu kesu, nasmije se i klimne glavom, klimnem i ja glavom i namrgodim se, i onda opet psujem do kuce i njemu i sebi i bosnu i afganistan i pakistan i njemacku.

Vi nikako da shvatite sustinski problem, nema to veze sa humanoscu vec s nasim vjecitim boljkama, zguraj ih u jedan kanton i nemoj Bgt da i ove godine sramote na ulicama sarajeva dok traje elegantni bal sa beckom gospodom, zbrini prije svega volontere koji ce se na kraju i pobiti ako treba da ih zadrze jer su im izvor prihoda a lutalice ionako ofalile, a ako slucajno narod sta zine, pa fino im objasni da je to pitanje humanosti i eto sta hoce. Pitanje humanosti je da se i narod i migranti pate a da oni koji su se zakasnili obogatiti u ratu sad grabe svoje prilike.

Al ovo ja sve iz perspektive nehumanog fasiste koji je zaboravio da su i nasi ljudi vako. :sad:
Imas ih i po Sarajevu i Tuzli sada gomilu :D popunit ce se to lagano.
pustopoljina

#7674 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Bloo wrote:
pustopoljina wrote: Jest austrija sekularna, ali je i nevjerojatno tradicionalna zemlja.
Da.
Pa kad useli par u stan, obicno se nadje neko ko ce im pokloniti kriz :lol:
A u skolama, malo malo neko pokusava to izbaciti...
Bloo
Globalna šefica

#7675 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

pustopoljina wrote:
Bloo wrote:
Da.
Pa kad useli par u stan, obicno se nadje neko ko ce im pokloniti kriz :lol:
Ja samo pokušam da razlučim u tvom postu nešto.
Križ u Austriji je stvar tradicije.
Njihove.
Ti tražiš ravnopravnost.Došla si da živiš u Austriju.
Tražiš ravnopravnost tako da Austrija prihvati i tvoju tradiciju nošenja marame iako to nije njihova tradicija ili da se odrekne svoje tradicije križa u učionici jer ti ne možeš prakticirati svoju tradiciju?
Locked