Sta?šarf wrote:Dozer kako to znaš?
Ateizam vs. Religija
- Dozer
#7651 Re: Ateizam vs. Religija
-
šarf
#7652 Re: Ateizam vs. Religija
Da će se desiti nestanak zemlje i ovo ostalo što si napisao.
- MarlboroGold
#7653 Re: Ateizam vs. Religija
Dobro. Hajd sad to preslikaj u 21. stoljeće i uzmi u obzir muslimane koji ne žive u islamskim zemljama, već u zemljama u kojima žene imaju ako ne jednaka, onda približno jednaka prava. Eto možeš biti i ti u šveCkoj.Smrcak15 wrote:zato sto musko ima vece obaveze po islamu kad je u pitanju porodica nego zena...covjek mora da izdrzava porodicu, zena ne mora, a ako hoce moze i onda ali joj nije obaveza kao muskarcu. zatol musko dobije vise u nasljedstvo od zenskog potomstva.MarlboroGold wrote:4:11 - Allah vam naređuje da od djece vaše – muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima...
Može li mi neko objasniti zbog čega?
Ima li to po tebi i dalje smisla?
- Smrcak15
#7654 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Kontam ja u potpunosti, ti ne kontas.Smrcak15 wrote: ne kontas, Kuran je napisan na razne dijelove ali nije bio sastavljen kao jedna knjiga, nego se u memoriji samo znalo kako je redosljed, poslije se odlucilo da s esa tih materijala i memorije hafiza prebaci Kuran u papirnu formu, to jeste papirnu knjigu.
tosto ti napises djeluje kao da Kurana nije nikako bilo do 12-24 godine poslije smrti poslanika Muhammeda
Sadrzaj Kur'ana (ovako se pise, ooo ti, veliki vjernice...ne Kuran) je postojao, ali ne i Kur'an, sve dok taj sadrzaj nije sastavljen u tu jednu cjelinu, tj. knjigu.
Do tada su to bili zapisi i memorija pojedinaca, sto mozes i sam provjeriti na bilo kojem izvoru koji odaberes.
Prica o atmosferi - na kojoj visini? Postoje razni slojevi atmosfere, za tvoju info, a nivo kisika pogodan za zivot je samo u najnizem sloju. Oni iznad...pa eto...pokusaj zivjeti na preko 5.000m nmda je nivo kisika u atmosferi veci, bjesnili bi pozari, da je manji ne bi se moglo disati normalno.
- Dozer
#7655 Re: Ateizam vs. Religija
To je prekomplikovano... Pokusavam im objasniti desavanja normalnim jezikom, bez naucnih formula i definicija.
A gore sam zaboravio spomenuti najubojitiju "stvar" u svemiru - kosmicko zracenje. Nas na Zemlji od toga stite ovi tanki slojevi atmosfere i Zemljino magnetno polje. Cim izadjemo iz toga - prilicno smo donji. Koliko mi je poznato, jos uvijek nemamo 100% dugotrajnu zastitu od tog zracenja.
Last edited by Dozer on 04/09/2018 23:09, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#7656 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer wrote:Haos je i sada, ovog momenta. Svemir nije nimalo pitomo mjesto. U debeloj ste zabludi...
I sada se sirom svemira desavaju katastrofalne eksplozije ranzih nebeskih tijela, implozije, super-nove, ateroidi razaraju planete stvarajuci nove asteroide koji odlaze ko zna gdje u svemir i koji ce u nekom momentu pogoditi ko zna sta, pa mozda i nas, itd.itd.
Nase Sunce ima svoj rok trajanja, kao i sve ostale zvijezde. Sada je u fazi u kojoj jeste, i radi toga je moguc zivot ovdje, ali za 500 ili 1000 ili 5000 godina to sigurno nece biti slucaj i moracemo pod zemlju, posto se Sunce siri i povecava mu se i jacina svejtlosti i temperatura, tako da ce povrsina ove "nase" super nastimane planete postati slicna onoj na Marsu - neuslovna za zivot. Pitanje je i da li ce uopste postojati tada ili ce biti samo jos jedna bezivotna sprzena stijena u svemiru.
Meteori letaju na sve strane, a to svako moze vidjeti na nocnom nebu ("zvijezde padalice" nisu nikakve zvijezde, nego meteori koji ulate ili prolete kroz gornje slojeve Zemlijne atmosfere), a neki zavrse i malo nize od tog neba, kao onaj u Rusiji prije par godina, koji je izazvao detonaciiju tolike jacine da je polupala prozore u krugu od, cini mi se, 3 km. A kazu da je bio precnika jedva oko 1m.
Itd.itd.itd.
Toliko o toj "harmoniji" u svemiu, a i na Zemlji... Smijesno, fakat...
niko o tome ne govori, nije to poenta price....
o ovome ja govorim

- MarlboroGold
#7657 Re: Ateizam vs. Religija
De makar smanji tu sliku...
-
šarf
#7658 Re: Ateizam vs. Religija
Pokušaj,ali molim te ne opisuj teoriju,već argumente koje imaš za tu teoriju.
- Smrcak15
#7659 Re: Ateizam vs. Religija
to vazi i ovdje, evo recimo nek zena se porodi, covjek i dalje mora opskrbiti porodicu, dok zena doji bebu i kuci je manja su primanja nego kad obadvoje radi.MarlboroGold wrote:Dobro. Hajd sad to preslikaj u 21. stoljeće i uzmi u obzir muslimane koji ne žive u islamskim zemljama, već u zemljama u kojima žene imaju ako ne jednaka, onda približno jednaka prava. Eto možeš biti i ti u šveCkoj.Smrcak15 wrote:zato sto musko ima vece obaveze po islamu kad je u pitanju porodica nego zena...covjek mora da izdrzava porodicu, zena ne mora, a ako hoce moze i onda ali joj nije obaveza kao muskarcu. zatol musko dobije vise u nasljedstvo od zenskog potomstva.MarlboroGold wrote:4:11 - Allah vam naređuje da od djece vaše – muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima...
Može li mi neko objasniti zbog čega?
Ima li to po tebi i dalje smisla?
-
šarf
#7660 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer,probaj ovako
SUNCE ĆE NESTATI
DOKAZ:ti nastavi
SUNCE ĆE NESTATI
DOKAZ:ti nastavi
- Smrcak15
#7661 Re: Ateizam vs. Religija
Ne konta Dozer kao ni ti, slijepac slijepca vodi za rukuBraco_18 wrote:Toliko o harmoniji tvojoj smrle ... dozeru svaka čast na odgovoruDozer wrote:Haos je i sada, ovog momenta. Svemir nije nimalo pitomo mjesto. U debeloj ste zabludi...
I sada se sirom svemira desavaju katastrofalne eksplozije ranzih nebeskih tijela, implozije, super-nove, ateroidi razaraju planete stvarajuci nove asteroide koji odlaze ko zna gdje u svemir i koji ce u nekom momentu pogoditi ko zna sta, pa mozda i nas, itd.itd.
Nase Sunce ima svoj rok trajanja, kao i sve ostale zvijezde. Sada je u fazi u kojoj jeste, i radi toga je moguc zivot ovdje, ali za 500 ili 1000 ili 5000 godina to sigurno nece biti slucaj i moracemo pod zemlju, posto se Sunce siri i povecava mu se i jacina svejtlosti i temperatura, tako da ce povrsina ove "nase" super nastimane planete postati slicna onoj na Marsu - neuslovna za zivot. Pitanje je i da li ce uopste postojati tada ili ce biti samo jos jedna bezivotna sprzena stijena u svemiru.
Meteori letaju na sve strane, a to svako moze vidjeti na nocnom nebu ("zvijezde padalice" nisu nikakve zvijezde, nego meteori koji ulate ili prolete kroz gornje slojeve Zemlijne atmosfere), a neki zavrse i malo nize od tog neba, kao onaj u Rusiji prije par godina, koji je izazvao detonaciiju tolike jacine da je polupala prozore u krugu od, cini mi se, 3 km. A kazu da je bio precnika jedva oko 1m.
Itd.itd.itd.
Toliko o toj "harmoniji" u svemiu, a i na Zemlji... Smijesno, fakat...
pogledaj gore u slikama onim sto sam prilozio Dozeru na sta sam ciljao a ne o explozijama i nepitomom mjestu za zivjeti.
- славянин
#7662 Re: Ateizam vs. Religija
Da ne spominjemo kako nas zraka iz Quasara moze pogoditi a da je ne vidimo niti imamo bilo kakvu naznaku da ce nas pogoditi... znaci bukvalno sada sjedimo - ko je iskljucio svjetlo ?Dozer wrote:To je prekomplikovano... Pokusavam im objasniti desavanja normalnim jezikom, bez naucnih formula i definicija.
A gore sam zaboravio spomenuti najubojitiju "stvar" u svemiru - kosmicko zracenje. Nas na Zemlji od toga stite ovi tanki slojevi atmosfere i Zemljino magnetno polje. Cim izadjemo iz toga - prilicno smo donji. Koliko mi je poznato, jos uvijek nemamo 100% dugotrajnu zastitu od tog zracenja.
Evo sa slicima da lakse se zainteresuju
- MarlboroGold
#7663 Re: Ateizam vs. Religija
Ako podrazumijevaš da će ti žena sjediti kod kuće sa djecom - mada (evo ČENDLERKOSmrcak15 wrote:
to vazi i ovdje, evo recimo nek zena se porodi, covjek i dalje mora opskrbiti porodicu, dok zena doji bebu i kuci je manja su primanja nego kad obadvoje radi.
- Bloo
- Globalna šefica
#7664 -mod comment-
Fakat smanjite doživljaj sa slikama. Ima opcija url.
- Smrcak15
#7665 Re: Ateizam vs. Religija
nista, nek radi.MarlboroGold wrote:Ako podrazumijevaš da će ti žena sjediti kod kuće sa djecom - mada (evo ČENDLERKOSmrcak15 wrote:
to vazi i ovdje, evo recimo nek zena se porodi, covjek i dalje mora opskrbiti porodicu, dok zena doji bebu i kuci je manja su primanja nego kad obadvoje radi.) je 4:11 i tad sporan. Šta ako nakon poroda odluči da radi ili da se vrati sa porodiljskog?
- Dozer
#7666 Re: Ateizam vs. Religija
I ja ti govorim o istom, ali ti konstantno u svojoj prici o bilo cemu gubis osnovni faktor svega - vrijeme.Smrcak15 wrote: niko o tome ne govori, nije to poenta price....
o ovome ja govorim
Pokusacu jos jednom, iako znam da neces shvatiti.
Nase procjene starosti:
Svemir: ~ 13 - 17 milijardi godina
Zemlja: ~ 5 milijardi godina (a ZNAMO da je tada bila samo uzarena lopta. Znas kako znamo? Jer je i danas zapravo uzarena lopta, samo sto joj se povrsina ohladila tokom ovog perioda. Znas li sta je dokaz ovoga? Vulkani. Lava je ono sto je Zemlja bila prije 5 milijardi godina, samo sto je sada ta lava ispod povrsinke kore koja je debela 35 do max. 70km. Ispod toga je Zemlja i dalje uzarena i tecna.A upravo na vulkanskoj lavi i danas mozemo vidjeti kako se formirala povrsinska kora.) Edukuj se malo - https://hr.wikipedia.org/wiki/Zemljina_kora
Ljudi - Homo Sapiens: ~ 250.000 godina
Tora: ~ 5.000 godina
Biblija: ~ 2.000 godina
Kur'an: ~ 1.500 godina
I kada se pogledaju ovi vremenski intervali, ti i dalje tvrdis da je bog nesto ovdje odradio i inteligentno dizajnirao? Dajte ba, ljudi...dozovite se...
Ali, hajmo ovako - zasto bog prije 5 milijardi godina nije samo rekao "budi", i eto ga - Zemlja spremna za nas? Zasto je pustio da to traje 5 milijardi godina? Bilo mu dosadno, pa da se malo razonodi? Jbg, ne ide za jedno svemocno-sta-vec koje smo kaze "budi" i ono bude sve sto zamisli
Last edited by Dozer on 05/09/2018 10:55, edited 2 times in total.
- Smrcak15
#7667 Re: Ateizam vs. Religija
nisi procitao sto sam ti prilozio na slikama...Dozer wrote:I ja ti govorim o istom, ali ti konstantno u svojoj prici o bilo cemu gubis osnovni faktor svega - vrijeme.Smrcak15 wrote: niko o tome ne govori, nije to poenta price....
o ovome ja govorim
Pokusacu jos jednom, iako znam da neces shvatiti.
Nase procjena starosti:
Svemir: ~ 13 - 17 milijardi godina
Zemlja: ~ 5 milijardi godina (a ZNAMO da je tada bila samo uzarena lopta. Znas kako znamo? Jer je i danas zapravo zuarena lopta, samo sto joj se povrsina ohladila toko ovog perioda. Znas li sta je dokaz ovoga? Vulkani. Lava je ono sto je Zemlja bila prije 5 milijardi godina, samo sto je sada ta lava ispod povrsinke kore koja je debela 35 do max. 70km. Ispod toga je Zemlja i dalje uzarena i tecna.) Edukuj se malo - https://hr.wikipedia.org/wiki/Zemljina_kora
Ljudi - Homo Sapiens: ~ 250.000 godina
Tora: ~ 5.000 godina
Biblija: ~ 2.000 godina
Kur'an: ~ 1.500 godina
I kada se pogledaju ovi vremenski intervali, ti i dalje tvrdis da je bog nesto ovdje odradio i inteligentno dizajnirao? Dajte ba, ljudi...dozovite se...
-
šarf
#7668 Re: Ateizam vs. Religija
Slavjanine,ti teoriju na teoriju,mišljenje ,pa zamisao,pa mogućnost,....
Daj nam konkretan dokaz.
Daj nam konkretan dokaz.
- славянин
#7669 Re: Ateizam vs. Religija
Entropija nije teorija nego dio zakona termodinamike , znaci nema mogucnosti itd. Nego dokazi koji su proizveli zakone i to ne dokazi za vjerovanje nego normalnišarf wrote:Slavjanine,ti teoriju na teoriju,mišljenje ,pa zamisao,pa mogućnost,....
Daj nam konkretan dokaz.
-
šarf
#7670 Re: Ateizam vs. Religija
Dozer,dokazi koje si iznio su vidljivi i opipljivi osim godina.
Sada dokaži da će zemlja nestati.
-
Usual_Suspect
#7671 Re: Ateizam vs. Religija
Ovdje ponovno harmonije, konstante i savrseno tvikovani suncev sistem, džaba crtati
Kada će shvatiti da nije život oblikovao svemir, već obratno, svemir je oblikovao život. Otkud ti ovdje, ovdje si zato što je moguće da si nastaneš ovdje, mene čudi što nismo na Plutonu
Baš me interesuje kad smrle bude gledao iz dženeta ljude za 5 milijardi godina kada se sunce pretvori u crvenog džina i vidi koliko je Zemlja tjunovana za zivot, ili kako je bila dobro tjunovana prije 5 milijardi kada nije bilo nicega ovdje. Btw sa aspekta naturalizma čudno mi je da se i bog mora pokloniti zakonima fizike, bog može šta hoce, zato i jeste problem bio prodor nauke za religionare kada se krenulo od heliocentricnog sistema. Bilo bi recimo zanimljivo da se sve zivo u svemiru podriva zakonima fizike osim Zemlje a ne da prode 13.8 milijardi godina da zakoni fizike formiraju život na jednom zrnu pijeska u svemiru, all that wasted space and chaos
Logika vam je šuplja ko đevđir.

Kada će shvatiti da nije život oblikovao svemir, već obratno, svemir je oblikovao život. Otkud ti ovdje, ovdje si zato što je moguće da si nastaneš ovdje, mene čudi što nismo na Plutonu

- Dozer
#7672 Re: Ateizam vs. Religija
Procitao sam, ali ti, kako sam i pretpostavio, uopste nisi shvatio sta sam ti napisao. Pokusacu ti pojednostaviti - te konstante su sada. Prije 50 miliona godina su bile drugacije, prije 100 miliona godina opet drugacije, prije milijardu - opet drugacije, prije 5 milijardi - vec opisah na sta je ovo licilo.Smrcak15 wrote: nisi procitao sto sam ti prilozio na slikama...
Hajde sto ne mozes pojmiti ni svog vlastitiog boga, ali izgleda da nisi u stanju pojmiti ni vrijeme starije od par hiljada godina...
- Smrcak15
#7673 Re: Ateizam vs. Religija
ko to kaze da je bilo drugacije? daj dokaz da je biloDozer wrote:Procitao sam, ali ti, kako sam i pretpostavio, uopste nisi shvatio sta sam ti napisao. Pokusacu ti pojednostaviti - te konstante su sada. Prije 50 miliona godina su bile drugacije, prije 100 miliona godina opet drugacije, prije milijardu - opet drugacije, prije 5 milijardi - vec opisah na sta je ovo licilo.Smrcak15 wrote: nisi procitao sto sam ti prilozio na slikama...
Hajde sto ne mozes pojmiti ni svog vlastitiog boga, ali izgleda da nisi u stanju pojmiti ni vrijeme starije od par hiljada godina...
Last edited by Smrcak15 on 04/09/2018 23:29, edited 1 time in total.
-
šarf
#7674 Re: Ateizam vs. Religija
Slavjanine,jedan od zakona je da sve materija teži propadanju ili nešto tako.
Ne misliš li da taj zakon kao da ne važi za planetu zemlju?Koje dokaze bi mogao iznijeti koji bi pokazali da zemlja po ovom zakonu propada?
Ne misliš li da taj zakon kao da ne važi za planetu zemlju?Koje dokaze bi mogao iznijeti koji bi pokazali da zemlja po ovom zakonu propada?
- Dozer
#7675 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam otkud ti updae ovdje, ali ako te zanima bilo sta od svega sto napisah - slobodno googlaj. Izvori ti mogu biti sve svemirske agencije, univerziteti, razni relevantni naucni casopisi.šarf wrote:Dozer,dokazi koje si iznio su vidljivi i opipljivi osim godina.
Ja ti nisam Smrle pa da sad ovdje lijepim kojekakve klipove s YT ili linkove na kojekakve portale cudnih naziva.
Ako te zaista zanima - istrazi. I nisam rekao da ce Zemlja nestati, nego da ce postati neuslovna za zivot. "Nase" Sunce vec sada pokazuje povremene pojacane aktivnosti, a solarne baklje su sve cesce. Rezultat toga su i ove klimatske promjene koje osjecamo i vidimo vec 5-6 godina sirom planete.
Ili si ti mozda corav, pa ne vidis i ne cujes nikad nista o ovome?