Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kiligonzales

#7651 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:znači zaključak poslije članka - srbi protjerali bošnjake iz sela, a kako je riječ o dokazanoj aristokraciji (četnici), i svoje protjerali... a federalni bošnjaci seljaci demotivisani sudbinom trofaznih kolega bacili plug i kosu i demonstrativno preselili u gradove, da budu 1-1 sa srpskim seljacima.
Jbg, Srbi su se zajebali u jednom, sto su rastjerali ostatke zlih Turaka koje su ostale po Srbiji nakon odlaska Osmanlija , potjerase gradsku raju i inteligenciju i da im nebi naobrazbe po AU i jos nekim centrima tadasnje Evrope, tesko bi nadskocili iste :D

Ono potjeraj ili ubi covjeka, te metoda nema covjeka nema problema, dala je rezultate, ali nije donjelo neku bolju politicku viziju i sarenilo koje je moglo donjeti boljitak da se malo vise mislilo glavom nego kamom. Eto pogledaj samo primjer Srbije, Beograd od Darul Dzihada i turskog grada postade prestolnica tek s jednom dzamijom, a bilo ih kisa- U BiH bi bilo tako, da Dejton nije nametnuo ovakav mir. Banja Luka bi danas bila grad u kojem nebi bilo traga zloj Turskoj proslosti. RS je preslikana slika lose politicke vizije Srbije i njenih metoda iz proslosti. :D

Koliko bi vise dali da su samo malo humaniji bili, pa svezali zastave i stvorili nacionalnu drzavu u kojoj bi se i taj Turcin tretirao covjekom. Bilo bi kriza, ali bi sigurno drzava koja bi do pravde i boljitka dosla puno prije. :D

Ali nama je jednoumlje bolje u svemu... :D
kiligonzales

#7652 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

piupiu wrote:
kiligonzales wrote:nametanja jednoumlja nakon kojeg je sa slabljenjem drzavnog aparata isplivala svaka ta mana posebice i odbila nam se od glavu...
NIkad ovdje nije trebalo nametati jednoumlje. Jednoumlje je poželjna kulturna karakteristika u glavama naših naroda i narodnosti. Danas se samo razlikujemo u tome koju vrstu jednoumlja preferiramo.
Kako kome... Mene to svakako nervira... To jednoumlje bi nazvao stanjem kabda, a sirokoumnost stanjem basta, koristi ponekad, ali svakako je korisnije ovo drugo stanje.
radostan dan

#7653 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 17/03/2018 16:50, edited 1 time in total.
radostan dan

#7654 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

kiligonzales wrote:
radostan dan wrote:znači zaključak poslije članka - srbi protjerali bošnjake iz sela, a kako je riječ o dokazanoj aristokraciji (četnici), i svoje protjerali... a federalni bošnjaci seljaci demotivisani sudbinom trofaznih kolega bacili plug i kosu i demonstrativno preselili u gradove, da budu 1-1 sa srpskim seljacima.
Jbg, Srbi su se zajebali u jednom, sto su rastjerali ostatke zlih Turaka koje su ostale po Srbiji nakon odlaska Osmanlija ....

bla, bla, bla...konkretno, imaš li odgovor - zašto se sela u federaciji - suše, ili nemaš?
piupiu

#7655 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

kiligonzales wrote:
piupiu wrote:
kiligonzales wrote:nametanja jednoumlja nakon kojeg je sa slabljenjem drzavnog aparata isplivala svaka ta mana posebice i odbila nam se od glavu...
NIkad ovdje nije trebalo nametati jednoumlje. Jednoumlje je poželjna kulturna karakteristika u glavama naših naroda i narodnosti. Danas se samo razlikujemo u tome koju vrstu jednoumlja preferiramo.
Kako kome.. Mene to svakako nervira... To jednoumlje bi nazvao stanjem kabda, a sirokoumnost stanjem basta, koristi ponekad, ali svakako je korisnije ovo drugo stanje.
Većini. Da je drugačije, danas ne bi u Bosni imali tri vladara, 'narodna oca' i tri neprikosnovene partije.
kiligonzales

#7656 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
Jbg, Srbi su se zajebali u jednom, sto su rastjerali ostatke zlih Turaka koje su ostale po Srbiji nakon odlaska Osmanlija ....

bla, bla, bla...konkretno, imaš li odgovor - zašto se sela u federaciji - suše, ili nemaš?
Svakako bolje izgledaju nego sela po RS i u na jugu Srbije. Moramo se Srbima zahvaliti sto su nam vizijom kama juce, kama danas, kama sutra, pokazali kako se stvara dobro selo po receptu "dobro selo je mrtvo selo". :D
radostan dan

#7657 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

kiligonzales wrote:
Svakako bolje izgledaju nego sela po RS i u na jugu Srbije.
što onda ne nazoveš federalne medije, federalni statistički zavod, ministarstva, kurce, palce...obznaniš narodu da ga navedeni lazu, sire paniku....
Fudo387

#7658 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:

Zato sto seljaci u federaciji imaju hrvatski pasos, odose ljudi, ne zivi se od misa zadusnica i mahanja zastavama.
Onog momenta, ako se desi da BiH udje u EU, nastace pravi stampedo. Ostace osam Bosnjaka, dva Srbina i Finci.
radostan dan

#7659 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
Zato sto seljaci u federaciji imaju hrvatski pasos, odose ljudi, ne zivi se od misa zadusnica i mahanja zastavama.
Onog momenta, ako se desi da BiH udje u EU, nastace pravi stampedo. Ostace osam Bosnjaka, dva Srbina i Finci.
nije odogovor fudo...nemaju svi pasose hrvatske. nece svi da idu, sve da i imaju pasoše. stariji, neobrazovaniji...a bice i onih koji jednostavno ne vole taj nacin i stil zivota.
rasprava je skrenula na selo zbog kilijeve ili necije konstatacije - danas svako selo ima asfalt.
nema...
a i da ima, koji cemu kad je propalo i zivog roba u njemu nema.

ostao sam ti duzan odgovor sa prosle strane, sad cu...
Fudo387

#7660 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
Fudo387 wrote:
nije odogovor fudo...nemaju svi pasose hrvatske. nece svi da idu, sve da i imaju pasoše. stariji, neobrazovaniji...a bice i onih koji jednostavno ne vole taj nacin i stil zivota.
rasprava je skrenula na selo zbog kilijeve ili necije konstatacije - danas svako selo ima asfalt.
nema...

Pa dobro, neko ce ostati, naveo se koji.
Uglavnom, najvitalniji dio stanovnistva ce otici, vec ju u dobroj mjeri i razgulio. Mali Mujo ima internet, isto tako i mali Milutin, prica sa svojim vrsnjacima iz Dortmunda, i vidi da je malom Hansu 300 puta bolje. Mali Jozo ga je vec nabro.
Dodijalo mu saditi maline i smilje, voziti golfa iz praistorije, ici u skolu u kojoj sad zavrcu sad odvrcu vodu, popiti bambucu na koncertu ace lukasa...hoce i on da gleda dzastina bibera i pije chivas, vozi bmw i guzi trebe sa finin plasticnim sisama. Pricaj ti svom qrcu vise o hrabrim precima koji su imali ovo, razvaili svabe, junacki vazda najebali i ostavili mu qrac od ovce.
Last edited by Fudo387 on 17/03/2018 17:26, edited 1 time in total.
kiligonzales

#7661 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
što onda ne nazoveš federalne medije, federalni statistički zavod, ministarstva, kurce, palce...obznaniš narodu da ga navedeni lazu, sire paniku....
Uredu, hoces da svodis pricu na FBiH vs RS. Moze. Opet kad bi ih poredili koliko vidjeli bi koliko je RS inferiorniji kad su privreda i finansije u pitanju.

Problem FBiH jeste taj sto jedno Sarajevo generira budzet RS samo, sto drugi kantoni nisu u stanju da sami naprave, pa stoga zivot u Sarajevu nije jednak zivotu u jednoj Tuzli, Bihacu, Livnu i gdje sve vec ne.

Drugo u RS ima more gradova i sela koja u ratu nisu stradala, a stanje im je gore, sto se tice privrede, a zasto? Zato sto su sopstveni narod popljackali smjelije nego Bosnje i Hrvati FBiH i privredu u tome kraju BiH.

Na kraju FBiH ima gotovo milion vise stanovnika od RS-a, tovar kantona i suvisnih institucija koje razvlace istima pamet, tako da kad ukinuli to, gdje bi tek bili.

Kod nas jeste lose, ali u RS je gore. Zato ljudi odlaze.

Ali posto su u RS , mediji pod sapom Dodikovom, pa je BN jedina opozicija Dodikovom rezimu, onda je to bolji dio drzave i biljezi rast veci nego iko drugi, te se zaboravi da po gradicima i selima RS neko zna da se smrzne i umre od gladi, a ni u Srbiji vise to nisu rijetki slucajevi jer se zna desiti i cesce.
kiligonzales

#7662 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:
Fudo387 wrote:
nema...

odnos prema selu pokazuje i odnos prema drzavi.zar je to tesko shvatiti. jbg. ko je uopste nama na Balkanu kriv sto mi mislimo da smo svijet za muda uhvatili.

komunisticki sistemi nikada nisu imali dobar odnos prema selu, a mi balkanci smo po tome kud i kamo gori.
radostan dan

#7663 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
radostan dan wrote:I sta kaze rodjak, danas svako selo ima asfalt...
Ranije veca sela imala bar cetvorogodisnju skolu, dom kulture, mjesnu kancelariju, prodavnicu, zadrugu, otkupnu stanicu ...sve vrvilo od ljudi i djece, zvukova stoke u torovima, kosenja trave, oranja zemlje, djecije graje...
Sad pustinja, napusteni objekti, kao u onim vesternima...samo vjetar goni balu po sredini puta.

Ima asfalt... :mrgreen:
Ja sam, zahvaljujuci nesretnim okolnostima, upoznao domovinu uzduz i poprijeko...neka sela, naselja, pa mame mi, zivlje izgleda kolonija na marsu od onog.
ranije se zivjelo u zajednici....pa se promjenio stil zivota, zajednice rasparcavale na sitnije...podjela zajednice znacila je i podjelu zemljista medj bracom, nekad jedinstvenom porodicom...pa u toj podjeli, sta koga zapadne.

drugo, narod se prostim rijecima receno - jebo kako treba, a neko danas. mnogo vise djece, mnogo vise nasljednika. a nasljednici moraju nesto da naslijede. znaci opet podjela, pa koga sta zapadne.

treće, stariji si pa znas...sve si mogao radit u familiji, oprostice se nekako...ali, prodas li zemlju, osta crna vrana, jos 5 generacija. najvece bogatstvo u bivsoj jugi, i onoj prije nje, i prije nje, i prije je...su bile dvije stvari - zemlja i djeca.
zemlja -da se ima sta obrađivati, raditi, obrtati, i djeca - da ima ko raditi, obradjivati.
elem, zemlja....zemlja se ukrupnjavala, a ne sitnila. to je bilo mjerilo uspjesnosti i jacine, te broj dukata na nevjesti. i to je bilo pravilo svuda na ovim prostorima.
zemlja se nije prodavala, sem u slucaju velike muke. a i ako se prodavala, prodavala se najlosija, najudaljenija.

tako da...ti veselnici što su pravili kuce po cukama...nisu imali sanse da je naprave negdje drugo. a negdje su morali zivjeti, zasnovati porodice, raditi neki obrt, placati porez.

tako vrijeme bilo. i te čuke, i ta sela bi i danas bili zivi, da nije bilo sfrj. jer sa sfrj je dosšlo do ozbiljnije industralizacije, obrazovanja stanovnistva i jačanja kapaciteta gradova. koji su se punili - prvim selima do gradova.
a prva sela do gradova su punili - zaseoci.
puste zaseoke punili su oni sto su napustali gore pomenute čuke.

mislim, ono...nije bilo pravilo, ali jeste bio - trend i prosjek.
Jednom sam sjedio i posmatrao, pokusavao skontati kako je napravio kucu na onoj lokaciji. Nema puta, nema struje, nema...nista.
Dosao sam do zakljucka da mu je jna helikopterom dostavljala cigle, drugacije ne moze, nema sanse.
može može, sve se moze kad se mora...stariji si , ne foliraj ovu djecu, znas da moze...na konja, pa u vis....pa mobe, pa rodbina, pa komsiluk...
radostan dan

#7664 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

kiligonzales wrote:
radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
Uredu, hoces da svodis pricu na FBiH vs RS. Moze.
:-) :cry:
da, bas mi je to bila zelja...
(jarane, nemoj da se zanosis da sam ti procitao post do kraja...bolje mi ovako kao ti, procitam prvu recenicu, izvrnem je kako mi odgovara i - juriiiiiiš).

EDIT:
vidjeh i kraj (bolje da nisam)...
komunisticki sistemi nikada nisu imali dobar odnos prema selu, a mi balkanci smo po tome kud i kamo gori.
:roll:
majko sveta....
vazi jarane, tako je, kralj aco i franjo f. i sinan paša ili već koji ti elektrifikovali sela, probili puteve do njih, natjerali omladinu u školu, zaposlili ih po gradovima, podjelili im stanove, poslali na more, djecu im na fakultete, liječili ti dzabe bolesnu nanu, itd, itd..
Gojeni H

#7665 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

madner wrote:
insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Smisljena infiltracija iznutra. Nije se lako braniti kada je najveci narod odlucio da sjebe stvar.
Ali ukoliko nije bilo zasicenja drzavnom sekularnom religijom, ukoliko nije doslo do dekadencije drustva, logika kaze da se mogao organizovati gerilski otpor.
Zasto nije?
piupiu

#7666 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
madner wrote:
insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Smisljena infiltracija iznutra. Nije se lako braniti kada je najveci narod odlucio da sjebe stvar.
Ali ukoliko nije bilo zasicenja drzavnom sekularnom religijom, ukoliko nije doslo do dekadencije drustva, logika kaze da se mogao organizovati gerilski otpor.
Zasto nije?
Ne znam šta je tu čudno. Eno ja sam stavila link na intervju s onim Arčerom koji govori o pretvaranje radnika u narode. U Srbiji su i dan danas 'uvereni' da su oni branili Jugoslaviju a drugi je napadali. Mi smo bili uvjereni da ćemo se otcjepljenjem sačuvati od rata, ne znam zašto bi u protivnom toliko ljudi glasalo za nezavisnost. Čovjek se prilagodjava trenutnim okolnostima.
Gojeni H

#7667 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
Premda ti na ovo gledas iz druge perspektive dobro primjeceno. Post je sustina ove teme i o ovm fenomenu sam razmisljao 92-e.

Zemlja, sistem i uredjenje za koje su mnogi dali zivote i u kojem je vecina, uz sve probleme, ipak zivjela u prosjeku dobro je dosla do svog nekog prirodnog kraja i vise niko nije bio spreman da se za nju bori. Iz toga proizilazi ona popularna :D recenica "Ovo nije moj rat". Jednostavno nije bilo snage koji bi se organizovala i borila za ideju bratstva i jedinstva svih baroda i narodnosti i sacuvala teritorijani integritet, premda je vecina muskog stanovnistva polozila zakletvu. Vecina je pak bila spremna da se bori za ideje nacionalnih drzava s ciljem da postanu zapadne marionete.
:thumbup:
Upravo tako.

Nego kad smo vec kod '92, kao neko veoma blizak medijima u to vrijeme, kako objasnjavas relativnu nepronicljivost, ili u najmanju ruku neobavijestenost, profeaionalnih novinara o tome sta se desava.
I kako vidis skoro istovjetno novinarsko izbjegavanje upotrebe definisanja pocetka rata. Senad Hadzifejzovic je izuzetak a i on je to ucinio relativno kasno, s obzirom na ranija desavanja.
Gojeni H

#7668 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Ne znam šta je tu čudno. Eno ja sam stavila link na intervju s onim Arčerom koji govori o pretvaranje radnika u narode. U Srbiji su i dan danas 'uvereni' da su oni branili Jugoslaviju a drugi je napadali. Mi smo bili uvjereni da ćemo se otcjepljenjem sačuvati od rata, ne znam zašto bi u protivnom toliko ljudi glasalo za nezavisnost. Čovjek se prilagodjava trenutnim okolnostima.
Posteno.
Ali ukoliko je ucenje socijaliaticke vjere u prvi plan izbacivalo klasu, a ne naciju, sta se desilo?
Gojeni H

#7669 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

moonca wrote:
uglavnomja wrote:i jos poredjenje usa bosna, uredno se zaboravlja najvaznija stvar - zdravstveno osiguranje. u ameriki je kol'ko platis - toliko te lijece

a radno vrijeme :-)
svi gledamo americke filmove i serije, po mraku dodju, po mraku odu s posla, dolazi se kuci na veceru, ne na rucak
I izlijece te, ili ucine sve da.

Nije bas da je sve u 'mraku', cak sta vise.

No, nije fer uporedjivati Bosnu i Ameriku.
Nisam zivjela u danasnjoj Bosni, prateci sve informacije- za vecinu je 'pakao', pocevsi od ugodnosti, sigurnosti, planiranja buducnoasti, lijecenja pa i sahrane/smrti- malo ko je izgleda moze priustiti bez velikog kredita. :-)

Nikada nisam vidjela ovoliki razdor medju prijateljima, familijama... neobjasnjiva atmosfera. :-?
Otjelovljenje definicije drustvene dekadencije - za koju su opet krive iste generacije, kohe nisu zapocele rat, ali koje ga jesu vodile - nista vise nema smisla, niti se za bilo sta vrijedi boriti. Kako smo posijali, danas tako zanjemo.
radostan dan

#7670 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Posteno.
Ali ukoliko je ucenje socijaliaticke vjere u prvi plan izbacivalo klasu, a ne naciju, sta se desilo?
kad klasi uzmeš ili smanjis pare, u evropi bude revolucija...
kod nas bude rat.
misliš da bi čaušesku sletio onako, da je imao love da je podjeli klasi, bez obzira na demontiranje sssr-a?
i misliš li da bi sranje u bukureštu trajalo samo tri dana, da nije skoro pa jednovjerska i jednonarodna država (da se tako izrazim) u pitanju?
kiligonzales

#7671 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
radostan dan wrote:
(jarane, nemoj da se zanosis da sam ti procitao post do kraja...bolje mi ovako kao ti, procitam prvu recenicu, izvrnem je kako mi odgovara i - juriiiiiiš).
Dobro onda izvini. :D Nigdje ne rekoh da statistika laze i da je stanje dobro. Ali si ti nabacio taj komentar.

Ostadoh ti duzan odgovor na ovo pitanje:
radostan dan wrote: bla, bla, bla...konkretno, imaš li odgovor - zašto se sela u federaciji - suše, ili nemaš?
Odgovor ti je prost, suse se zbog nedostatka politicke vizije u drustvu, gdje se potrebe ljudi ne prepoznaju, kao ni problemi, a nema volje niti zelje da se stvore nove vrijednosti i sadrzaji koje bi dale nadu pomenutoj populaciji ni u selima ni u gradu da buducnost moze biti bolja od ove. Ovdje bi da se dize standard i kvalitet zivljenja, a da se ne ulozi u covjeka i u njegovu okolinu.
Gojeni H

#7672 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Posteno.
kad klasi uzmeš ili smanjis pare, u evropi bude revolucija...
kod nas bude rat.
misliš da bi čaušesku sletio onako, da je imao love da je podjeli klasi, bez obzira na demontiranje sssr-a?
i misliš li da bi sranje u bukureštu trajalo samo tri dana, da nije skoro pa jednovjerska i jednonarodna država (da se tako izrazim) u pitanju?
E, tu smo dosli. SFRJ je bilo nemoguce opstati kao tvorevini "naroda i narodnosti". Drzavna religija ipak nije bila tako jaka, odnosno vjernici te religije su bili licemjeri?
kiligonzales

#7673 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:
kiligonzales wrote:
radostan dan wrote: što onda ne nazoveš federalne medije, federalni statistički zavod, ministarstva, kurce, palce...obznaniš narodu da ga navedeni lazu, sire paniku....

EDIT:
vidjeh i kraj (bolje da nisam)...
:roll:
majko sveta....
vazi jarane, tako je, kralj aco i franjo f. i sinan paša ili već koji ti elektrifikovali sela, probili puteve do njih, natjerali omladinu u školu, zaposlili ih po gradovima, podjelili im stanove, poslali na more, djecu im na fakultete, liječili ti dzabe bolesnu nanu, itd, itd..
Opet ti vrtis praznu pricu i govoris ono sto nisam rekao. Govorim ti da su trebali imati jos bolji odnos. Tebi je ok sto se do nekog sela stizalo makadamom ili konjima, magarcima, zapreznim kurcima u drugoj polovici 20 st? Romanticno je smijati se Senadi i Nihadu u "Ovo malo duse", ali onakav zivot je do rata necija stvarnost bila. :D

Tebi je ok, sto jedna Praca nadomak Sarajeva izgleda kao kraj svijeta i do nje stizes tunelom koji ima cestu u jednom smjeru, a putem dalje mozes i do Gorazda, tamo izgleda kao u kakvom horor filmu. :D
Fudo387

#7674 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

I da zkljucimo, Jugoslavija je bila ozbiljna drzava, bar dok je trajala, nikako neka nadri civilizacija. Imala je ozbiljne organe uprave koji su mogli skoro pa nezavisno od vanjskog faktora odlucivati sta ce se desavati na terenu. To sto su pare spickali u budalastine tipa podzemni bunkeri, podzemni aerodromi, jebi ga, nesto su usput i napravili da se truckamo i kotrljamo. Mogla se transformisati u jos ozbiljniju drzavu, clanicu EU, ali sta da se radi kad su joj SrboVi ( necu reci Srbi jer nisu bas svi zaosinuti) jebali majku kroz majku. Braca Hrvati jedva docekali da im se pridruze u budalesanju, mi u sredini ni krivi ni duzni pokusali corbu koju su supci sa obe strane zakuhali.
I kad sve sagledas, kako je fercerala, a posebno kako se raspala, jebi je, i nju i Kazaza.
Sad neka skacu po Argenitini i zovu nazad ljude koji su je samo na mapi vidjeli, ili placaju sest maraka zenama da se jebu, ne bi li kako popravili demografsku katastrofu.
Kasno markan na kosovo stize, karma je zajebana stvar.
Ho’s biti lud? Pa budi lud, sad pusi qrac Putinu.
Ja cu Donaldu, bar ga opere kad ga zaflautam...jebo mamu svoju.
insomnia78

#7675 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Dje ima tih za šest maraka? Pitam za druga
Post Reply