Kao sto rekoh, ova raskrsnica je nepostojeća, imam više od 500.000 km iza sebe i nikad nisam naišao na ovakvu raskrsnicu, uz to horizontalna signalizacija uvijek da do znanja da nailaziš na ulicu s prvenstvom prolaza pod 90 stepeni. Ovdje je horozontalna signalizacija urađena kao da se radi o klasičnoj raskrsnici sa semaforom.Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:11po kojem članu zakona semafor "poništava sve znakove"?Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:09Policajac poništava sve znakove i semafor ako on reguliše saobraćaj. Semafor ako radi je poslije policajca po hijerarhiji i ponistava sve znakove osim prvenstva desnog u samom raskršću. Da je autobus skretao desno a auto lijevo onda bi autobus imao prednost. A ovakva raskrsnica tesko da negdje postoji. Izbjegava se ili bi trebalo da se izbjegava regulacija koja nije na prvu jasna i onom ko malo losije poznaje zakon o saobraćaju.
da skratim peglanje, autobus ima prvenstvo, jer semafor ne "poništava" znakove, već zaustavlja ili dopušta dalje kretanje. obojici je zeleno, obojica imaju pravo da nastave da se kreću, automobil ima trokut, bus ima znak prvenstva.
slabo su vas učili "nekada prije".
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Ci-Nick
#76451 Re: Zeničani
-
kakavdanakneiskustvu
#76452 Re: Zeničani
svasta, zapoceta gradnja??cenecimoveocino wrote: ↑06/08/2026 15:19dakakavdanakneiskustvu wrote: ↑06/08/2026 08:02Kod Vodovoda u Radakovu?cenecimoveocino wrote: ↑05/08/2026 21:34 kakav je ovo građevinski bum u Zenici, radi se rupa u Radakovu pored džamije, pa gore nova zgrada kod vodovoda, ALMY pravi toranj preko puta opštine i uz to trg Rudara, a i sam hotel Rudar će biti stanovi![]()
- Rothmans
#76453 Re: Zeničani
Auto ima prednost. Fino ti je covjek objasnio cmoljo. Imal igdje kombinacije ova dva znaka u pravom zivotu pa da vidimo kako to funkcionise ? Nekome bilo dosadno pa jebe narod po internetu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#76454 Re: Zeničani
pogledati raskrsnicu Čekaluša - bjelave - džidžikovac.Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:23Kao sto rekoh, ova raskrsnica je nepostojeća, imam više od 500.000 km iza sebe i nikad nisam naišao na ovakvu raskrsnicu, uz to horizontalna signalizacija uvijek da do znanja da nailaziš na ulicu s prvenstvom prolaza pod 90 stepeni. Ovdje je horozontalna signalizacija urađena kao da se radi o klasičnoj raskrsnici sa semaforom.Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:11po kojem članu zakona semafor "poništava sve znakove"?Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:09
Policajac poništava sve znakove i semafor ako on reguliše saobraćaj. Semafor ako radi je poslije policajca po hijerarhiji i ponistava sve znakove osim prvenstva desnog u samom raskršću. Da je autobus skretao desno a auto lijevo onda bi autobus imao prednost. A ovakva raskrsnica tesko da negdje postoji. Izbjegava se ili bi trebalo da se izbjegava regulacija koja nije na prvu jasna i onom ko malo losije poznaje zakon o saobraćaju.
da skratim peglanje, autobus ima prvenstvo, jer semafor ne "poništava" znakove, već zaustavlja ili dopušta dalje kretanje. obojici je zeleno, obojica imaju pravo da nastave da se kreću, automobil ima trokut, bus ima znak prvenstva.
ne znam čemu agresiva. ako si prešao 500.000 km onda mi sasvim sigurno iz glave možeš reći kojim članom semafor "poništava sve znakove".
semafor i trokut? ima, gore navedena raskrsnica. ako ne vjerujete vidi se na google street view.
no pitanje ostaje, kojim članom zakona semafor poništava ostale znakove? pitam, jer u zakonu jasno piše nešto drugo, a čovjek nas ovdje ubjeđuje da se nekad najbolje učilo. još je stigao i pola miliona kilometara preći, živ i zdrav.
i ako ne "poništava", kako auto ima prvenstvo?
- cenecimoveocino
#76455 Re: Zeničani
vrše pripremne radnje, čiste teren tako sam čuo.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑06/08/2026 16:24svasta, zapoceta gradnja??
-
kakavdanakneiskustvu
#76456 Re: Zeničani
ne znam gdje moze stati tu nekakva zgrada, osim ako ne bude srusena ona stara odmah dol kapije vodovodacenecimoveocino wrote: ↑06/08/2026 16:39vrše pripremne radnje, čiste teren tako sam čuo.
-
Throttle
- Rothmans
#76458 Re: Zeničani
Redoslijed važnosti (hijerarhija)Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:32 semafor i trokut? ima, gore navedena raskrsnica. ako ne vjerujete vidi se na google street view.
no pitanje ostaje, kojim članom zakona semafor poništava ostale znakove? pitam, jer u zakonu jasno piše nešto drugo, a čovjek nas ovdje ubjeđuje da se nekad najbolje učilo. još je stigao i pola miliona kilometara preći, živ i zdrav.
1. Prometni policajac: Njegove upute i položaj tijela imaju apsolutnu prednost nad svim ostalim signalima.
2. Semofor (svjetlosni znakovi): Vrijedi ako nema policajca ili ako semafori nisu u kvaru/isključeni.
3. Prometni znakovi: Vrijede samo ako semafor ne radi i nema policajca.
4. Pravila desne strane / oznake na cesti: Primjenjuju se ako nema nikakve više regulacije.
Stvarno ne znam sta ti nije jasno
- Chmoljo
#76459 Re: Zeničani
Jeste, ali slicnu sam raspravu imao bas oko te raskrsnice. Kada skrece iz dz u c istovremeno se pali zeleno sa bjelava dodje do iste situacine sa slike, gdje pametnjakovici ovako profuraju iako imaju trokut i ubjedjuju te da je semafor prije znaka i ubjedjuju te u "zadrzavanje putanje". Nerijetko i sami taksisti koji su, valjda, profesionalci.
Nek bude da ja lupam, samo bih volio vidjeti na koji nacin semafor ponistava sve znakove. Covjek uci dok je ziv.
- Chmoljo
#76460 Re: Zeničani
I sta kada oba imaju zeleno i presijeca im se putanja? Koji dio hijerarhije je tu snazi?Rothmans wrote: ↑06/08/2026 16:49Redoslijed važnosti (hijerarhija)Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:32 semafor i trokut? ima, gore navedena raskrsnica. ako ne vjerujete vidi se na google street view.
1. Prometni policajac: Njegove upute i položaj tijela imaju apsolutnu prednost nad svim ostalim signalima.
2. Semofor (svjetlosni znakovi): Vrijedi ako nema policajca ili ako semafori nisu u kvaru/isključeni.
3. Prometni znakovi: Vrijede samo ako semafor ne radi i nema policajca.
4. Pravila desne strane / oznake na cesti: Primjenjuju se ako nema nikakve više regulacije.
Stvarno ne znam sta ti nije jasno![]()
-
Ci-Nick
#76461 Re: Zeničani
https://bosportal.wordpress.com/2021/02 ... aju-u-bih/Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:32pogledati raskrsnicu Čekaluša - bjelave - džidžikovac.Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:23Kao sto rekoh, ova raskrsnica je nepostojeća, imam više od 500.000 km iza sebe i nikad nisam naišao na ovakvu raskrsnicu, uz to horizontalna signalizacija uvijek da do znanja da nailaziš na ulicu s prvenstvom prolaza pod 90 stepeni. Ovdje je horozontalna signalizacija urađena kao da se radi o klasičnoj raskrsnici sa semaforom.Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:11
po kojem članu zakona semafor "poništava sve znakove"?
ne znam čemu agresiva. ako si prešao 500.000 km onda mi sasvim sigurno iz glave možeš reći kojim članom semafor "poništava sve znakove".
semafor i trokut? ima, gore navedena raskrsnica. ako ne vjerujete vidi se na google street view.
Ima piramida
Preletio zakon regulaciju u raskrsnici i nigdje ne spominje da se ukoliko semafor radi uzimaju i drugi znakovi u obzir osim dopunskih svjetlećih znakova.
I ne vidim gdje sam ja to bio agresivan, ako sam rekao da za 500.000 pređenih nisam vidio situaciju sa semafotom i ulicom prvenstva prolaza pod uglom od 90 stepeni, uz to još neobiljezenom linijom kako se takve ceste obilježavaju.
Last edited by Ci-Nick on 06/08/2026 17:13, edited 2 times in total.
- Rothmans
- Chmoljo
#76463 Re: Zeničani
Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:57https://bosportal.wordpress.com/2021/02 ... aju-u-bih/Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:32pogledati raskrsnicu Čekaluša - bjelave - džidžikovac.Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:23
Kao sto rekoh, ova raskrsnica je nepostojeća, imam više od 500.000 km iza sebe i nikad nisam naišao na ovakvu raskrsnicu, uz to horizontalna signalizacija uvijek da do znanja da nailaziš na ulicu s prvenstvom prolaza pod 90 stepeni. Ovdje je horozontalna signalizacija urađena kao da se radi o klasičnoj raskrsnici sa semaforom.
Ima piramida
Preletio zakon regulaciju u raskrsnici i nigdje ne spominje da se ukoliko semafor radi uzimaju i drugi znakovi u obzir osim dopunskih svjetlećih znakova.
clan 25. stav (4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
Ono sto ja nigdje ne vidim da semafor sporednu cestu pretvara u cestu sa pravom prvenstva.(1) Na raskrsnici i na drugom mjestu na kojem je saobraćaj regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova za učesnike u saobraćaju, svjetlosni saobraćajni znakovi imaju sljedeća značenja:
1) crveno svjetlo - zabrana prolaza;
2) žuto svjetlo - zabrana prolaza osim za vozila koja se u času kad se žuto svjetlo pojavi nalaze na tolikom rastojanju od svjetlosnog znaka da se ne mogu bezbjedno zaustaviti a da ne prođu taj znak, a za ostale učesnike - zabrana prolaza;
3) zeleno svjetlo - slobodan prolaz.
- Chmoljo
- Rothmans
- Chmoljo
#76466 Re: Zeničani
Ok i gdje je to u hijerarhiji? Jel prije znaka, poslije znaka? Jel to "zadrzavanje putanje"?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: 508 SW
#76467 Re: Zeničani
Prvo se gleda semafor.
Posto je obojici zeleno, onda gledamo znakove.
Prvo bus, pa onda auto. Jer je bus na putu s pravom prvenstva
Da nema znakova onda bi gledali ko zadržava, a ko mijenja pravac.
- Rothmans
#76468 Re: Zeničani
Tako postupas na semaforu. Prednost imaju oni sto nastavljaju pravo il skrecu desno. Jebes ti nas ovde izgleda...
- Chmoljo
#76469 Re: Zeničani
Ne jebem nego vi dajte semaforu vise nego sto jeste uoravo jer ste pogresno ucili hijerarhiju.
Kada semafori istovremeno daju prolaz tada idu znakovi. I to je sva poenta.
- Chmoljo
#76470 Re: Zeničani
Upravo.sime_cipol wrote: ↑06/08/2026 17:31 Prvo se gleda semafor.
-
NediM17
#76472 Re: Zeničani
Veze nemate, auto pa bus kad radi semafor, kad ne radi bus prvo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#76473 Re: Zeničani
Auto ima prednost.
-
Seawolf
#76474 Re: Zeničani
Ne, @Chmoljo sa razlogom pita:
Ako funkcionalan semafor svojim radom ukida značaj saobraćajnih znakova koji su niži u hijerarhiji za jedan korak, zašto onda ne ukida i značaj pravila zadržavanja pravca, koji su u hijerarhiji za dva koraka ispod semafora?
-
Ci-Nick
#76475 Re: Zeničani
A policajac je pretvara?Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 17:18Ci-Nick wrote: ↑06/08/2026 16:57https://bosportal.wordpress.com/2021/02 ... aju-u-bih/Chmoljo wrote: ↑06/08/2026 16:32
pogledati raskrsnicu Čekaluša - bjelave - džidžikovac.
Ima piramida
Preletio zakon regulaciju u raskrsnici i nigdje ne spominje da se ukoliko semafor radi uzimaju i drugi znakovi u obzir osim dopunskih svjetlećih znakova.clan 25. stav (4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.Ono sto ja nigdje ne vidim da semafor sporednu cestu pretvara u cestu sa pravom prvenstva.(1) Na raskrsnici i na drugom mjestu na kojem je saobraćaj regulisan uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova za učesnike u saobraćaju, svjetlosni saobraćajni znakovi imaju sljedeća značenja:
1) crveno svjetlo - zabrana prolaza;
2) žuto svjetlo - zabrana prolaza osim za vozila koja se u času kad se žuto svjetlo pojavi nalaze na tolikom rastojanju od svjetlosnog znaka da se ne mogu bezbjedno zaustaviti a da ne prođu taj znak, a za ostale učesnike - zabrana prolaza;
3) zeleno svjetlo - slobodan prolaz.
Fino pogledaj piramidu prioriteta.
Policajac, semfor, hitna,..
Dakle hitna po zakonu ne moze kroz crveno.
Znakovi su tek dole nize.