U ovom trenutku bolji je snsd nego sds i pdp iako sam svjestan da su izbore dobili teskom izbornom kradjom postoji razlog zasto im je progledano kroz prste ovaj putLeverage wrote: ↑20/01/2023 20:57 SNSD ima tutora u vidu Putina, tako da od njih treba očekivati svašta, na njih se mora vršiti pritisak džepnog tipa.
HDZ je druga priča, njima je kroz izmjene izbornog zakona otprilike rečeno šta mogu dobiti ali ako budu blokirali isto tako to mogu i izgubiti, kako se to desilo za vrijeme Petrischa. Plenković je sa europskim zvaničicima dogovorio ovo i Čoviću je jasno da to mora poštovati. Zbog toga danas HDZ liči puno više na civilizovanu stranku nego u nekom ranijem periodu.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
sajber87
#76251 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Leverage
#76252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bolji je utoliko što ima entitetsku vlast i veći izborni legitimitet, pa bi sa njima nešto i moglo proći ako se dogovori. Inače su isti.sajber87 wrote: ↑20/01/2023 21:13U ovom trenutku bolji je snsd nego sds i pdp iako sam svjestan da su izbore dobili teskom izbornom kradjom postoji razlog zasto im je progledano kroz prste ovaj putLeverage wrote: ↑20/01/2023 20:57 SNSD ima tutora u vidu Putina, tako da od njih treba očekivati svašta, na njih se mora vršiti pritisak džepnog tipa.
HDZ je druga priča, njima je kroz izmjene izbornog zakona otprilike rečeno šta mogu dobiti ali ako budu blokirali isto tako to mogu i izgubiti, kako se to desilo za vrijeme Petrischa. Plenković je sa europskim zvaničicima dogovorio ovo i Čoviću je jasno da to mora poštovati. Zbog toga danas HDZ liči puno više na civilizovanu stranku nego u nekom ranijem periodu.
- klixoris
#76253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uvijek je najlakse reci “rade nam to jer smo Bosnjaci”. Klasicna SDA nepismena prica jer realno i ne znaju dalje.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2023 20:48 A jbg to dobiješ kad pljačkaši i mentalno poremećeni ljudi uzimaju sebe kao jedinog predstavnika jednog naroda u BiH.
Mislim na SDA. Izgubili su kredibilitet kod međunarodne zajednice jer su obične lopovčine. Naravno, to je istina i za druge dvije stranke, HDZ i SNSD.
Međutim, mi ovdje zaboravljamo da Plenković, recimo, nije samo čovjek koji traži nešto od međunarodne zajednice što se tiče BiH, nego može izvršiti uticaj i na HDZ u BiH da ih kontrolira u destrukciji. Zapad uvijek ima štap i mrkvu. "Dobićeš ovo, ali se moraš obavezati na ovo".
To što nama (ponekim) to izgleda kao da Schmidt radi protiv Bošnjaka jer Plenković je uradio ovo ili ono, to je druga stvar.
E sa SDA nemaš toga. Nema niko ko može obuzdati tu banditsku organizaciju.
Druge 2 strane su homogenizirane, usmjerene na svoje ciljeve, imaju i podrsku (ukljucujuci i diplomatiju) SRB i HR.
Na Bosnjackoj strani je rasulo. Naravno, najvise zahvaljujuci SDA kojoj je prioritet iskljucivo fotelja, uhljebljavanje, tenderi, lopovluci. Druge vizije nema. To naravno vidi i zapad.
Pa pogledajmo samo Covica. Koliko god mi mrzak bio, kriminalac itd, covjek je po pitanju politike, vokabulara, taktike svjetlosnim godinama ispred npr. Bosnjackih “predstavnika”. Da kazem - obrazovan.
Gura svoje interese politicki, koristeci pravila i diplomaciju. Igra saha bukvalno. Kad udari u prepreku, ide nova taktika da je obidje.
Sa druge strane imas Bakira i slicne koji imaju samo interes da kradu, a kada udare u zid onda je to “napad na Bosnjoooooke” i tu realno i prestaje njihov domet.
- Student_u_Ostavci
#76254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E jake taktike u pm. Blokiraj dok ti visoki predstavnik ne udovolji, evo ja sam zapanjen kako su se kriminalac Cavara i ratni gonič zarobljenika Čović toga sjetili 
-
Osmi Socrates
#76255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hajd' ne lupaj i ti, SDA je sarađivala sa HDZ-om kad im je odgovaralo, tako da ti to lupetanje nije argument.
-
sajber87
#76256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
noviforumas
#76258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel ovo Neka rece da su ih pitali stranci moze li se ko kupit? 
-
palermo
#76259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bogami malo pomalo, HDZ postade stranka uzor na forumu.
Kad se malo bolje razmisli, sa razlogom. Kako je ono pjevala Indira...."svijet voli pobjednikeee"
Kad se malo bolje razmisli, sa razlogom. Kako je ono pjevala Indira...."svijet voli pobjednikeee"
-
meridiyan
-
meridiyan
#76261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zbog čega još uvijek nije predložen kandidat za (pot)predsjednika FBiH iz reda Srba?
Nezvanične su informacije da je HDZ BiH svoju podršku kandidatu za predsjednika/potpredsjednika iz reda Srba „uslovio“ glasanjem delegata osmorke u Klubu Hrvata za kandidatske liste za delegate Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.
https://politicki.ba/vijesti/zbog-cega- ... srba/31475
Last edited by meridiyan on 20/01/2023 22:22, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#76262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I ti se praviš naivan. Ne smeta vama HDZ, niti vam smeta što HDZ ima "ekskluzivnu ulogu" među Hrvatima BiH. Rado bi i vi sa njima formirali vlast.
Vama smeta što SDA nema "ekskluzivnu ulogu" u bošnjačkom narodu, pa ne možete formirati vlast. Koncentriraj se, dakle, na suštinu svog razmišljanja, i ne lupaj bezveze.
Nije smetala HDZ kad su njihovi glasovi spriječili smjenjivanje Sebije?
-
palermo
#76263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako je ono popularno na forumu...sta ' s ti iz Kanade soliti pametOsmi Socrates wrote: ↑20/01/2023 22:22I ti se praviš naivan. Ne smeta vama HDZ, niti vam smeta što HDZ ima "ekskluzivnu ulogu" među Hrvatima BiH. Rado bi i vi sa njima formirali vlast.
Vama smeta što SDA nema "ekskluzivnu ulogu" u bošnjačkom narodu, pa ne možete formirati vlast. Koncentriraj se, dakle, na suštinu svog razmišljanja, i ne lupaj bezveze.
Nije smetala HDZ kad su njihovi glasovi spriječili smjenjivanje Sebije?
Ne smeta meni HDZ u vlasti....smeta mi sto se svaka njegova pika, a forumska masa vice...tako jeeè
-
Osmi Socrates
#76264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa jbg, njihova se pika jer su izborili takvu političku poziciju. To je politika.
Ne možete vi izmišljati neke idealne uslove za BiH, gdje se njihova ne pika. I gdje se uopšte ne pika ništa nacionalno, nego svi žive u miru, sreći i rahatluku. Ne postoje.
I inače smatram da je zlobno potezati Hrvate kao redovnog krivca u ovom razgovoru. Ovo sve od izbora i ono o svemu čemu pričate na zadnjih 100 i nešto stranica je isključivo vezano za bošnjačku politiku. Na kraju, takvu cijenu i plaćaš kad je "najjača stranka u Bošnjaka" banditska organizacija. Sljedeći put pametnije.
Više u Brisel i Washington, a manje po hurme u pizdu lijepu materinu. Da izvineš.
Ne možete vi izmišljati neke idealne uslove za BiH, gdje se njihova ne pika. I gdje se uopšte ne pika ništa nacionalno, nego svi žive u miru, sreći i rahatluku. Ne postoje.
I inače smatram da je zlobno potezati Hrvate kao redovnog krivca u ovom razgovoru. Ovo sve od izbora i ono o svemu čemu pričate na zadnjih 100 i nešto stranica je isključivo vezano za bošnjačku politiku. Na kraju, takvu cijenu i plaćaš kad je "najjača stranka u Bošnjaka" banditska organizacija. Sljedeći put pametnije.
Više u Brisel i Washington, a manje po hurme u pizdu lijepu materinu. Da izvineš.
- Hajvan
#76265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vr'ovni tumaču socioloških pojavnosti, o ti!!Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2023 20:10Šta sad tebi nije jasno? Ustav nije država. Ustavi postoje da zaštite pojedinca, građanina, specifične grupe ili čitavu poulaciju od samovolje države prilikom korištenja monopola na upotrebu sile, u najširem smislu te riječi.
Ustavni Sud nije i ne treba biti odgovoran državi. Zato i imamo pojam "nezavisnost suda od države". Da bi se izbjegla pretjerana samovolja i sudova, a i to je moguće, ograničava im se moć. Sve u svemu, svi ovi faktori bi trebali jedni druge držati u nekom balansu.
- cyprus
#76266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
HDZ-ova se pika prvenstveno zbog Željka Komšića... On je taj koji im je to omogućio... Iz samo jednog razloga - lagodne fotelje... U narodu kažu klanje vola zbog kile mesa... Pisao sam o tome godinama (sad se mogu samo ponavljat) - poslije Harisa Silajdžića najveća postdejtonska štetočina na tzv. probosanskoj strani...palermo wrote: ↑20/01/2023 22:30Kako je ono popularno na forumu...sta ' s ti iz Kanade soliti pametOsmi Socrates wrote: ↑20/01/2023 22:22
I ti se praviš naivan. Ne smeta vama HDZ, niti vam smeta što HDZ ima "ekskluzivnu ulogu" među Hrvatima BiH. Rado bi i vi sa njima formirali vlast.
Nije smetala HDZ kad su njihovi glasovi spriječili smjenjivanje Sebije?Salim se, naravno.... a sto se tice HDZ- meni dva minuta do Centrale....nije da ih ne znam...
Ne smeta meni HDZ u vlasti....smeta mi sto se svaka njegova pika, a forumska masa vice...tako jeeè
- Prpa.ba
#76267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakav raspad sistema u foto-finisu. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
elk
#76269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemoj tako. A ko ce i ove transportere vozati
Na daljinu.
Na daljinu.
- Leverage
#76270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
"Mi dajemo činjenice. Vi sudite."meridiyan wrote: ↑20/01/2023 22:21![]()
Zbog čega još uvijek nije predložen kandidat za (pot)predsjednika FBiH iz reda Srba?
Nezvanične su informacije da je HDZ BiH svoju podršku kandidatu za predsjednika/potpredsjednika iz reda Srba „uslovio“ glasanjem delegata osmorke u Klubu Hrvata za kandidatske liste za delegate Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.
https://politicki.ba/vijesti/zbog-cega- ... srba/31475
Moj sud o navedenim "činjenicama":

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#76271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sto ih Leverage tuce govnjivom motkom
-
palermo
#76272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jebii ga, osim sto pises moras procitati I sto ti se pise.Osmi Socrates wrote: ↑20/01/2023 22:40 Pa jbg, njihova se pika jer su izborili takvu političku poziciju. To je politika.
Nisam rekaò da mi smeta sto se I njihova pika, smeta mi sto se kod xorkinih pulena svaka njihova pika..
-
Novak20
#76273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eh dokle je ovo došlo da se i Karamatić za.ebava sa SDA.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/karamati ... pi-2650461
https://www.dnevnik.ba/vijesti/karamati ... pi-2650461
Član Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić izjavio je danas da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH postoji šizofrena situacija i okrivio SDA da vuče BiH ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima umjesto prema ujedinjenoj Europi.
“Činjenica je da SDA ima većinu i da preko potpredsjednika FBiH može blokirati sve procese, ali je identično da Hrvati mogu preko svog kluba blokirati sve procese, a SDP kroz srpski klub može blokirati sve procese”, rekao je Karamatić za BHRT.
On je podsjetio da je SDA već najavio blokade, ali da treba vidjeti na što će to na kraju izaći.
“Dokle je SDA spreman ići, ne znam, ali bih ih zamolio da sačuvaju mrvicu dostojanstva jer je ovo degutantno”, istaknuo je Karamatić i ocijenio da se u SDA ne mogu pomiriti s djelomičnim gubitkom vlasti.
Karamatić, koji je i predsjednik HSS-a, očekuje da bi FBiH mogla na sjednici Parlamenta u petak, 27. siječnja, dobiti rukovodstvo i da će tada biti izabrani i izaslanici za hrvatski i bošnjački klub u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH
- Student_u_Ostavci
#76274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hrvati pričaju o blokadama

- Sanjarko
#76275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Juce Stevandic indirektno na BHT prijeti ratom. Kaze citiram nije Ukrajina daleko. 12 sati samo voznje autom. Eto s kim ide 3/6/8/11 u vlast. Ja sam govorio da treba da ostane tehnicka vlada. Ako su i gdje morali da prave vladu, mogli su na nivou Federacije, ali na nivou BiH ne dirati vladu.