Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tec

#7626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

TicTac wrote:
tec wrote:
TicTac wrote:Molim vas, moze li mi neko reci zasto je Cengiz Instat stao sa gradnjom autoputa od Tarcina pa prema jugu BiH. Prolazio sam ovih dana tim dijelom i vidim one kucice i sve i njihovo predstavnistvo ali se ne gradi. Moze li mi neko objasniti kada ce se nastaviti gradnja, hvala !
Zato sto su završili posao za koji su imali ugovor. Nije još objavljen tender za tko će graditi dalje, i neće sve dok ne bude se završila revizija projekta petlje Konjic (spoja na novu trasu dionica Konjic - Mostar sjever) i dok se ne obezbjede sredstva za izgradnju te dionice.
Da li mozda znas kada ce to biti? kada ce se objaviti tender i slicno?
Ako sve ide kako treba onda bi tender trebao biti ljeto/jesen 2016, ali do toga ima još posla pogotovo vezano sa prioritetima vlade ali i pregovorima (zahtjevima) Eib i Ebrd.

Nadajmo se da je iščekivanje da vlada Fbih obavi svoj posao završeno.
Alfons Kauders

#7627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
shake69 wrote:Nego, da nije Jasmin Buco, novi direktor Autocesta ovaj nas tec ovdje? :) :skoljka:
Interesantno do sada ste rekli da sam Trhulj, pa Karic, a sada Buco :lol: Nadam se da ne ideš često u kladionicu.
morebit da sam ja skonto ko si...

a ako jesi dotichni... onda mi je fakat smijesno kako pojedini delegati kontaju da ce te nadjebat u diskusiji hehe :D
Alfons Kauders

#7628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

nego... pitanje iz struke, mada nije direktno vezano za autoput... posto nisam pratio zadnjih mjeseci... (sorry ako je bilo)

dakle radovi na M18 kasne (karaula)... a jos uvijek se nish ne zna ni za M17.3 (neum-stolac)...

da li se zna kada ce biti zavrsene ove dvije pizdarije? karaula veze milion ljudi u SK i TK... a stolac-neum bi rasteretio granicne prelaze na krajnjem jugu koji postaju problem za turizam u hercegovini... vec je bilo rijeci o tome kako radi jebada s granicama propadaju dnevni aranzmani iz dalmacije za hercegovinu, a suvisno je i goroviti koliko bi ta cesta znacila za neum

takodjer, kada se ocekuje pocetak radova na pocitelju i pustanje u promet te trase... ako se ne varam, to bi se radilo do bune/blagaja (mostar jug)?
TicTac

#7629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by TicTac »

Da li iko zna ko ce graditi dio autoputa 5C kroz tkz "RS" ? I jos nesto, koje su kompanije zainteresovane za koncesiju jednog dijela autoputa?
tec

#7630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
shake69 wrote:Nego, da nije Jasmin Buco, novi direktor Autocesta ovaj nas tec ovdje? :) :skoljka:
Interesantno do sada ste rekli da sam Trhulj, pa Karic, a sada Buco :lol: Nadam se da ne ideš često u kladionicu.
morebit da sam ja skonto ko si...

a ako jesi dotichni... onda mi je fakat smijesno kako pojedini delegati kontaju da ce te nadjebat u diskusiji hehe :D
:? :zzzz:
tec

#7631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:nego... pitanje iz struke, mada nije direktno vezano za autoput... posto nisam pratio zadnjih mjeseci... (sorry ako je bilo)

dakle radovi na M18 kasne (karaula)... a jos uvijek se nish ne zna ni za M17.3 (neum-stolac)...

da li se zna kada ce biti zavrsene ove dvije pizdarije? karaula veze milion ljudi u SK i TK... a stolac-neum bi rasteretio granicne prelaze na krajnjem jugu koji postaju problem za turizam u hercegovini... vec je bilo rijeci o tome kako radi jebada s granicama propadaju dnevni aranzmani iz dalmacije za hercegovinu, a suvisno je i goroviti koliko bi ta cesta znacila za neum

takodjer, kada se ocekuje pocetak radova na pocitelju i pustanje u promet te trase... ako se ne varam, to bi se radilo do bune/blagaja (mostar jug)?
Imaš odgovor na istoj strani gdje je tvoje pitanje.
tec wrote:
shake69 wrote:Radovi na tunelu Karaula kasne, neizvjestan zavrsetak!
(...)Ističu da je za završetak cjelokupne dionice Kladanj-Podpaklenik i puštanje u promet neophodno još ugovoriti izgradnju dva mosta od 280 m i 130 m, kao i dio trase u dužini oko 1500 m. Za te radove neophodno je osigurati dodatnih 15,87 mililona eura kreditnih sredstava od Evropske Investicijske banke (EIB) i realizacija tog kreditnog zaduženja je u toku. Ugovor za izvođenje radova potpisan je s austrijskim Strabagom 14. aprila 2014. u vrijednosti 24,2 miliona KM, a nadzor vrši JV Roughton i IPSA institut. Radovi na probijanju tunela Karaula, dugog 902 m, započeli su 13. augusta 2014., svečano je probijen 28. januara ove godine, a bilo je planirano da bude otvoren za saobraćaj do kraja ove godine. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/197215/radovi ... ITJUs.dpuf
@tec, ovdje nesto ne stima, otkud sad nova zaduzenja i problemi kad je sve bilo dogovoreno i otvorenje se ocekivalo do kraja godine? Ovo fakat samo ima kod nas!
Ne odnosi se na autoceste ali dobro.
Izvor informacija je avaz to bi dovoljno trebalo biti da skontaš validnos informacija. Razlog kašnjenja jp Ceste fbih je isti kao za jp Autoceste, kašnjenje u formiranju vlade znači ne može se napraviti tender bez da odgovarajući ministri odrade svoje poslove. Kašnjenje nisu samo u BiH samo pitaj njemce za Berlinski aerodrom (a i austrijance za bečki), pitaj talijane za Salerno-Regio Calabrija (ovo rekorder svih vremena) ili Varijante del Valico, itd
A gluposti u članku su:
- Mostovi od 280m i 130m su već izgrađeni ima skoro dvije godine. Fali trasa i most od 50 m a to ne može početi bez građevinske/okolišne dozvole a to treba izdati odgovarajuće ministarstvo.
- Jp Ceste su vec obezbjedili kredite ima godinu dana samo sto ministri financija i prostornog uređenja još nisu potpisali zaduženje odnosno građevinske/okolišne dozvole. Krediti su obezbjedeni za vise velikih projekata ali redovnih održavanja i rekonstrukcije nakon poplava. Pored ove dionice i jos dvije na M18, tri dionice na M17.3 Stolac-Neum, južna zaobilaznica mostara, ima još drugih dionica, dodavanje treće trake na kritičnim dionicama na magistralnim putevima, rekonstrukciju do 150km magistralnih puteva (sto mostovi sto cesta, itd), i dionice uništene od poplava.

Kako se je odugovlačilo formiranjem vlade još je dobro da se neke stvari pomiču jer od 1.9 je napokon otpočet tender za Počitelj-Zvirovići i Klopče - Zenica sjever. To bi trebalo da znaci da će se i ovo pomaći samo što je vlada u svojoj nesposobnosti odlučila imenovati privremeno Ljubo Pravdić za direktora jp ceste. Odnosno bivšeg direktora koji je zaj--o prva dva lota Sarajevske zaobilaznice, južnu zaobilaznicu mostara, stolac-neum i puno drugih projekata najgore je sto ima novih 150 miliona na raspolaganju, i to eura. Kako će to sve izgledati za tri godine neću da se nadam pa da ostavimo na tome.
Alfons Kauders

#7632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote: morebit da sam ja skonto ko si...

a imam neke sumnje... mogutje je da se poznajemo... (ne profesionalno) :)
Alfons Kauders

#7633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:nego... pitanje iz struke, mada nije direktno vezano za autoput... posto nisam pratio zadnjih mjeseci... (sorry ako je bilo)

Imaš odgovor na istoj strani gdje je tvoje pitanje.
tec wrote:
shake69 wrote:Radovi na tunelu Karaula kasne, neizvjestan zavrsetak!
(...)Ističu da je za završetak cjelokupne dionice Kladanj-Podpaklenik i puštanje u promet neophodno još ugovoriti izgradnju dva mosta od 280 m i 130 m, kao i dio trase u dužini oko 1500 m. Za te radove neophodno je osigurati dodatnih 15,87 mililona eura kreditnih sredstava od Evropske Investicijske banke (EIB) i realizacija tog kreditnog zaduženja je u toku. Ugovor za izvođenje radova potpisan je s austrijskim Strabagom 14. aprila 2014. u vrijednosti 24,2 miliona KM, a nadzor vrši JV Roughton i IPSA institut. Radovi na probijanju tunela Karaula, dugog 902 m, započeli su 13. augusta 2014., svečano je probijen 28. januara ove godine, a bilo je planirano da bude otvoren za saobraćaj do kraja ove godine. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/197215/radovi ... ITJUs.dpuf
@tec, ovdje nesto ne stima, otkud sad nova zaduzenja i problemi kad je sve bilo dogovoreno i otvorenje se ocekivalo do kraja godine? Ovo fakat samo ima kod nas!
Ne odnosi se na autoceste ali dobro.
Izvor informacija je avaz to bi dovoljno trebalo biti da skontaš validnos informacija. Razlog kašnjenja jp Ceste fbih je isti kao za jp Autoceste, kašnjenje u formiranju vlade znači ne može se napraviti tender bez da odgovarajući ministri odrade svoje poslove. Kašnjenje nisu samo u BiH samo pitaj njemce za Berlinski aerodrom (a i austrijance za bečki), pitaj talijane za Salerno-Regio Calabrija (ovo rekorder svih vremena) ili Varijante del Valico, itd
A gluposti u članku su:
- Mostovi od 280m i 130m su već izgrađeni ima skoro dvije godine. Fali trasa i most od 50 m a to ne može početi bez građevinske/okolišne dozvole a to treba izdati odgovarajuće ministarstvo.
- Jp Ceste su vec obezbjedili kredite ima godinu dana samo sto ministri financija i prostornog uređenja još nisu potpisali zaduženje odnosno građevinske/okolišne dozvole. Krediti su obezbjedeni za vise velikih projekata ali redovnih održavanja i rekonstrukcije nakon poplava. Pored ove dionice i jos dvije na M18, tri dionice na M17.3 Stolac-Neum, južna zaobilaznica mostara, ima još drugih dionica, dodavanje treće trake na kritičnim dionicama na magistralnim putevima, rekonstrukciju do 150km magistralnih puteva (sto mostovi sto cesta, itd), i dionice uništene od poplava.

Kako se je odugovlačilo formiranjem vlade još je dobro da se neke stvari pomiču jer od 1.9 je napokon otpočet tender za Počitelj-Zvirovići i Klopče - Zenica sjever. To bi trebalo da znaci da će se i ovo pomaći samo što je vlada u svojoj nesposobnosti odlučila imenovati privremeno Ljubo Pravdić za direktora jp ceste. Odnosno bivšeg direktora koji je zaj--o prva dva lota Sarajevske zaobilaznice, južnu zaobilaznicu mostara, stolac-neum i puno drugih projekata najgore je sto ima novih 150 miliona na raspolaganju, i to eura. Kako će to sve izgledati za tri godine neću da se nadam pa da ostavimo na tome.
hvala, ali opet ne kontam kada ce sve to zaista biti gotovo... karaula i neum...

dalje... koje "jos dvije dionice" na M18? ja sam mislio da se radi samo karaula, ne znam da je bilo sta sem toga planirano (osim ako sve te dionice zapravo nisu dio istog projekta)

pocitelj-zvirovici... kada bi, kako sada stvari stoje, to moglo biti pusteno u promet?
tec

#7634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:
Alfons Kauders wrote: morebit da sam ja skonto ko si...

a imam neke sumnje... mogutje je da se poznajemo... (ne profesionalno) :)
Teško. 8)
tec

#7635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:hvala, ali opet ne kontam kada ce sve to zaista biti gotovo... karaula i neum...

dalje... koje "jos dvije dionice" na M18? ja sam mislio da se radi samo karaula, ne znam da je bilo sta sem toga planirano (osim ako sve te dionice zapravo nisu dio istog projekta)
malo više informacija, ovo je dio koji se odnosi na eib kredit ima još ebrd samo što nema link. Samo što se treba vidjeti kako će povratak bivšeg direktora utjecati na te projekte jer pod njim je sve godinama stajalo.
http://www.eib.org/infocentre/register/all/57668402.pdf
http://www.eib.org/infocentre/register/all/57671214.pdf
Alfons Kauders wrote: pocitelj-zvirovici... kada bi, kako sada stvari stoje, to moglo biti pusteno u promet?
30 mjeseci od početka radova +/- kraj ove godine.

Svi ti projekti kasne zbog ne postojanja vlade u fbih.
Alfons Kauders

#7636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:hvala, ali opet ne kontam kada ce sve to zaista biti gotovo... karaula i neum...

malo više informacija, ovo je dio koji se odnosi na eib kredit ima još ebrd samo što nema link. Samo što se treba vidjeti kako će povratak bivšeg direktora utjecati na te projekte jer pod njim je sve godinama stajalo.
Alfons Kauders wrote: pocitelj-zvirovici... kada bi, kako sada stvari stoje, to moglo biti pusteno u promet?

hvala, to me zanimalo...

dakle ako krenu raditi za novu... sredinom 2018 imamo blagaj/pocitelj... mislio sam da ce brze :(
tec

#7637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:

hvala, to me zanimalo...

dakle ako krenu raditi za novu... sredinom 2018 imamo blagaj/pocitelj... mislio sam da ce brze :(
Koliko para toliko muzike.
The BEN10

#7638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Pa šta je sad sa Karaulom - kad najprije može bit gotovo?
notsure

#7639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by notsure »

Briješće.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Alfons Kauders

#7640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:
tec wrote: 30 mjeseci od početka radova +/- kraj ove godine.

hvala, to me zanimalo...

Koliko para toliko muzike.
jasno... al sve nekako kontam to ce uskoro, ali kad skontas da je to haman za tri godine... uh... na stranu to sto u te tri godine slaba nafaka da ce se nastaviti juzno od tarchina...

jbg, ako se onda krene raditi prenj i ostalo... realno... ne vidim kako ce se bas spojiti sarajevo i bijaca autocestom do 2025 :D
Alfons Kauders

#7641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:Pa šta je sad sa Karaulom - kad najprije može bit gotovo?
nisam dugo gore prolazio, a svakako se ne vide vise radovi s ceste... najveci dio posla je odradjen i ne vjerujem da im treba vise od nekoliko mjeseci da sve privedu kraju... problem je politicko kasnjenje koje je objasnio tec...

dakle kad se krene, siguran sam da mogu sve sto je ostalo odraditi za 6 mjeseci ili manje... al tice znaju kad ce krenut
tec

#7642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ovako se bolje vidi.

NNagib sa SSC
Thorgerson

#7643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

TicTac wrote:Da li iko zna ko ce graditi dio autoputa 5C kroz tkz "RS" ? I jos nesto, koje su kompanije zainteresovane za koncesiju jednog dijela autoputa?
Kroz RS prolazi samo 51km autoputa (ostatak od 285km je u Federaciji), ne znam tacno kakav je teren u pitanju, ali sigurno nije kao ovaj dio prema jugu. Tako da to moze biti sprzeno za sekundu, a mislim da ce to poceti raditi tek kad se krene sa izgradnjom mosta na Savi, pa da onda ima neke poente spojiti taj dio sa Odzak - Svilaj i dalje preko Save.

Bilo je nekih najava da oni ocekuju da taj svoj dio zavrse do 2017. godine, ali to je bilo prosle godine. :D
The BEN10

#7644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
nisam dugo gore prolazio, a svakako se ne vide vise radovi s ceste... najveci dio posla je odradjen i ne vjerujem da im treba vise od nekoliko mjeseci da sve privedu kraju... problem je politicko kasnjenje koje je objasnio tec...

dakle kad se krene, siguran sam da mogu sve sto je ostalo odraditi za 6 mjeseci ili manje... al tice znaju kad ce krenut
Joj
Alfons Kauders

#7645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Joj
a sta si ti ocekivo zivota ti :D

taj put je uradjen 1965... i ovo je prvi znacajan pokusaj ispravljanja dijela trase... (ne racunam one tunelcice i vijadukte u pakleniku, jer su manje-vise uradjeni kako bi domace kompanije dobile reference za autoput)

put je fakat bruka i sramota... spaja dva najveca grada u fbih, dva najmnogoljudnija kantona, u kojim zivi skoro pola stanovnistva fbih i gdje se generise vise od 50% BDP-a...

za modernizaciju bi trebalo par stotina miliona, a ne vjerujem da ce za to ikad biti interesa i sredstava... trasa bi se hladno mogla skratiti za jos desetak kilometara zaobilaznicama oko kladnja, olova, stupara... tunelom na stuparima, sjevernom prilazu kladnju (gojsalici cini mi se)... ubacivanjem trake za preticanje na obje strane nisicke visoravni... i potpuno novom trasom kroz sprecko polje, jer postojeca je u zadnjih pedeset godina pretvorena u saobracajnicu koja ide kroz naselja...

sumnjam da cu biti ziv kad se sve nabrojano uradi :D
Haris.ba

#7646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

A kakve su šanse da stranci daju kredite za autoput Žepče - Tuzla? Nije na tzv. evropskom koridoru. Ali nije ni Banja luka - Doboj.

Osim problema sa trasom u Žepču zbog stanovništva koje ne želi da trasa prođe kroz ravnicu (a nezvanično imam utisak da ne želi uopće autoput - politika ili nešta drugo ne znam), ima li još problema sa tom trasom? Vidio sam da je trasa planirana u prostornom planu i Tuzlanskog kantona, i općina u Tuzlanskom kantonu. Kao i trasa prema Orašju. Za Ze-Do kanton mi je misterija. Da li čekaju da se riješi situacija u Žepču, pa da mogu da znaju kuda dalje gurati trasu?

Znam da je to daleka budućnost, jer treba tek od Zenice dogurati do Žepča. Ali, ako to se bude guralo - može se zaboraviti na neko ogromna ulaganja u trasu preko Karaule. Ovo što je Alfons pisao sumnjam da će biti prioritet kad godinama se vuče dionica Stolac - Neum. I još Lašvanska dionica ima nevjerovatno opterećenje i najvjerovatniji prioritet u rješavanju.

Tako da će najvjerovatnije spajanje Sarajeva i Tuzle ići preko Zenice. Što gledajući zbog navlačenja potrebnog prometa na autoput i nije loše rješenje.
tec

#7647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Thorgerson wrote:
TicTac wrote:Da li iko zna ko ce graditi dio autoputa 5C kroz tkz "RS" ? I jos nesto, koje su kompanije zainteresovane za koncesiju jednog dijela autoputa?
Kroz RS prolazi samo 51km autoputa (ostatak od 285km je u Federaciji), ne znam tacno kakav je teren u pitanju, ali sigurno nije kao ovaj dio prema jugu. Tako da to moze biti sprzeno za sekundu, a mislim da ce to poceti raditi tek kad se krene sa izgradnjom mosta na Savi, pa da onda ima neke poente spojiti taj dio sa Odzak - Svilaj i dalje preko Save.

Bilo je nekih najava da oni ocekuju da taj svoj dio zavrse do 2017. godine, ali to je bilo prosle godine. :D
Firme koje su pregovarale sa rs su se povukle jer rs je insistirala da se radi prema njihovim prioritetima i odbijala zahtjeve koncesionara za financiranje iz putarine postojećih dionica ili iz akciza. Iako će usporiti dinamiku, mogućnost povećanja akciza neće okončati jer postoji idejni projekat i urbanistička dozvola, ali će se graditi prema prioritetima rs, odnosno Johovac - Modriča pa onda drugo. Naravno rs bi mogla preusmjeriti sredstva u druge prioritete kao Banja luka - Mlinište. :wink:
The BEN10

#7648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:a sta si ti ocekivo zivota ti :D

taj put je uradjen 1965... i ovo je prvi znacajan pokusaj ispravljanja dijela trase... (ne racunam one tunelcice i vijadukte u pakleniku, jer su manje-vise uradjeni kako bi domace kompanije dobile reference za autoput)

put je fakat bruka i sramota... spaja dva najveca grada u fbih, dva najmnogoljudnija kantona, u kojim zivi skoro pola stanovnistva fbih i gdje se generise vise od 50% BDP-a...

za modernizaciju bi trebalo par stotina miliona, a ne vjerujem da ce za to ikad biti interesa i sredstava... trasa bi se hladno mogla skratiti za jos desetak kilometara zaobilaznicama oko kladnja, olova, stupara... tunelom na stuparima, sjevernom prilazu kladnju (gojsalici cini mi se)... ubacivanjem trake za preticanje na obje strane nisicke visoravni... i potpuno novom trasom kroz sprecko polje, jer postojeca je u zadnjih pedeset godina pretvorena u saobracajnicu koja ide kroz naselja...

Pa eto, na osnovu ovoga što si sam napisao, očekivao sam da će se nešto uraditi po pitanju ove dionice puta.
Alfons Kauders

#7649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:A kakve su šanse da stranci daju kredite za autoput Žepče - Tuzla? Nije na tzv. evropskom koridoru. Ali nije ni Banja luka - Doboj.

Osim problema sa trasom u Žepču zbog stanovništva koje ne želi da trasa prođe kroz ravnicu (a nezvanično imam utisak da ne želi uopće autoput - politika ili nešta drugo ne znam), ima li još problema sa tom trasom? Vidio sam da je trasa planirana u prostornom planu i Tuzlanskog kantona, i općina u Tuzlanskom kantonu. Kao i trasa prema Orašju. Za Ze-Do kanton mi je misterija. Da li čekaju da se riješi situacija u Žepču, pa da mogu da znaju kuda dalje gurati trasu?

Znam da je to daleka budućnost, jer treba tek od Zenice dogurati do Žepča. Ali, ako to se bude guralo - može se zaboraviti na neko ogromna ulaganja u trasu preko Karaule. Ovo što je Alfons pisao sumnjam da će biti prioritet kad godinama se vuče dionica Stolac - Neum. I još Lašvanska dionica ima nevjerovatno opterećenje i najvjerovatniji prioritet u rješavanju.

Tako da će najvjerovatnije spajanje Sarajeva i Tuzle ići preko Zenice. Što gledajući zbog navlačenja potrebnog prometa na autoput i nije loše rješenje.
TZ - Zepce bi bilo idealno rjesenje kada bi se ispunila par uslova:

- Da RS jasno odustane od izgradnje svojih 50tak kilometara
- Da se nekako usaglasi (medjunarodno) da se promijeni trasa Vc tako da ide npr Zepce - Lukavac - Sava
- Da FBiH ne vode idioti

Od toga, naravno, nema nista.

Sto se tice finansija, cisto sumnjam da bi iko ulagao u ovu dionicu prije no sto autoput bude kompletiran, a i tad je upitno, jer bi jugoistok bio atraktivniji sa stanovista isplativosti (jadransko-jonska).

Dodatni problem je sto bi TZ - Zepce - Sarajevo znacilo oko 150-160km voznje, odnosno 20% veca kilometraza i placanje putarine. Pitanje je koliko bi se ljudi odlucilo da koristi taj put ako bi vremenska usteda bila relativno mala, a za jednu turu bi platili putarinu kao da prodju autocestom od Save do Bijace.

S te strane, dosta veci ucinak bi imala modernizacija postojeceg pravca. Jos jedan projekt poput Karaule na sjevernom prilazu Kladnju bi ustedio 4-5 kilometara (tu bi trebao tunel cca 1km), tunel od 300-500m kod Stupara bi takodjer ustedio stotinjak metara nadmorske uspona i koji kilometar puta, a zaobilaznice oko par naselja bi dodatnno povecale prosjecnu brzinu. Sada imas oko 130km i prosjecnu brzinu od 50-55 kmh... Na kraju balade, s Karaulom i drugim potencijalnim projektima, bi imali recimo 115km i 10km/h vecu prosjecnu brzinu... Sto ce reci da bi od Tuzle do ukljucenja na Vc trebalo voziti sat i po, ako i toliko.

Problem je sto bi to kostalo jako, jako puno jer bi u biti radili trecinu puta od nule, i to sa dosta objekata.
Alfons Kauders

#7650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:a sta si ti ocekivo zivota ti :D

Pa eto, na osnovu ovoga što si sam napisao, očekivao sam da će se nešto uraditi po pitanju ove dionice puta.
Pa dobro, kad se Tuzla prestane tretirati kao smrtni neprijatelj, mozda se sta i uradi po ovom pitanju. :D
Post Reply