Haris.ba wrote:A kakve su šanse da stranci daju kredite za autoput Žepče - Tuzla? Nije na tzv. evropskom koridoru. Ali nije ni Banja luka - Doboj.
Osim problema sa trasom u Žepču zbog stanovništva koje ne želi da trasa prođe kroz ravnicu (a nezvanično imam utisak da ne želi uopće autoput - politika ili nešta drugo ne znam), ima li još problema sa tom trasom? Vidio sam da je trasa planirana u prostornom planu i Tuzlanskog kantona, i općina u Tuzlanskom kantonu. Kao i trasa prema Orašju. Za Ze-Do kanton mi je misterija. Da li čekaju da se riješi situacija u Žepču, pa da mogu da znaju kuda dalje gurati trasu?
Znam da je to daleka budućnost, jer treba tek od Zenice dogurati do Žepča. Ali, ako to se bude guralo - može se zaboraviti na neko ogromna ulaganja u trasu preko Karaule. Ovo što je Alfons pisao sumnjam da će biti prioritet kad godinama se vuče dionica Stolac - Neum. I još Lašvanska dionica ima nevjerovatno opterećenje i najvjerovatniji prioritet u rješavanju.
Tako da će najvjerovatnije spajanje Sarajeva i Tuzle ići preko Zenice. Što gledajući zbog navlačenja potrebnog prometa na autoput i nije loše rješenje.
TZ - Zepce bi bilo idealno rjesenje kada bi se ispunila par uslova:
- Da RS jasno odustane od izgradnje svojih 50tak kilometara
- Da se nekako usaglasi (medjunarodno) da se promijeni trasa Vc tako da ide npr Zepce - Lukavac - Sava
- Da FBiH ne vode idioti
Od toga, naravno, nema nista.
Sto se tice finansija, cisto sumnjam da bi iko ulagao u ovu dionicu prije no sto autoput bude kompletiran, a i tad je upitno, jer bi jugoistok bio atraktivniji sa stanovista isplativosti (jadransko-jonska).
Dodatni problem je sto bi TZ - Zepce - Sarajevo znacilo oko 150-160km voznje, odnosno 20% veca kilometraza i placanje putarine. Pitanje je koliko bi se ljudi odlucilo da koristi taj put ako bi vremenska usteda bila relativno mala, a za jednu turu bi platili putarinu kao da prodju autocestom od Save do Bijace.
S te strane, dosta veci ucinak bi imala modernizacija postojeceg pravca. Jos jedan projekt poput Karaule na sjevernom prilazu Kladnju bi ustedio 4-5 kilometara (tu bi trebao tunel cca 1km), tunel od 300-500m kod Stupara bi takodjer ustedio stotinjak metara nadmorske uspona i koji kilometar puta, a zaobilaznice oko par naselja bi dodatnno povecale prosjecnu brzinu. Sada imas oko 130km i prosjecnu brzinu od 50-55 kmh... Na kraju balade, s Karaulom i drugim potencijalnim projektima, bi imali recimo 115km i 10km/h vecu prosjecnu brzinu... Sto ce reci da bi od Tuzle do ukljucenja na Vc trebalo voziti sat i po, ako i toliko.
Problem je sto bi to kostalo jako, jako puno jer bi u biti radili trecinu puta od nule, i to sa dosta objekata.