Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Innovation

#7626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Gospodine Kojovicu sta mislite ko govori istinu za amandmane. Trazite audio video zapis.
Dozer

#7627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Dozer »

Interesantno...
A kada sam ja prije par godina pricao da je koncept "kontitutivnih naroda" jedna najobicnija nakarada, nebuloza i idiotluk osmisljen i uspostavljen kako bi sacica "podobnih" mogla vladati na monarhisticki nacin - bio sam crna ovca, ismijavan, budala, napadan, itd. itb.
Takodjer sam govorio da je gradjanski princip (jer ovo o cemu se prica nije nista drugo) najbolja i najprirodnija moguca opcija za BiH, ali sam opet napadan, ismijavan, itd., itd., a niko (osim rijetkih) nije uopste shvatao da gradjanska opcija apriori ne iskljucuje ni jednu komponentu jedne osobe kao takve - ni etnicku, ni vjersku, ni rasnu, ni bilo koju drugu. Sve slobode i prava ostaju svakome.
Naravno, ovakav princip ne odgovara samo etnicarima/nacionalistima, jer oni vec 20 i kusur godina opstaju i vladaju upravo na etnickim premisama, "ugrozenom" kolektivitetu (ovo je vrhunska budalastina), "napadnutoj" vjeri, itd.

Medjutim, Pedja, vi u NS morate biti svjesni jedne stvari - apsolutno nikakve promjene u BiH ne mogu biti napravljene postivanjem postojeceg Ustava, jer je postojeci, daytonski Ustav, tako sastavljen da jednostavno onemogucava bilo kakve sustinske promjene.
Boom71

#7628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Boom71 »

najveci problem je kako narodu(posebno u rs-u) objasniti neke stvari,kako im pribliziti taj koncept,a nebiti odjeban u samom startu.

etnonacionalisti su zatrovali atmosferu do granica pucanja i u tom ozraciju nece biti lako izaci sa tim prijedlogom reformi.o tome bi se trebalo razgovarati i kako sve te tenzije smiriti.
probati u svakom slucaju.
agent_zero

#7629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by agent_zero »

Peđa, svaka čast na onoj izjavi o civilizacijskom iskoraku bez SDA :thumbup: :thumbup:
Canton

#7630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Canton »

Boom71 wrote:najveci problem je kako narodu(posebno u rs-u) objasniti neke stvari,kako im pribliziti taj koncept,a nebiti odjeban u samom startu.

etnonacionalisti su zatrovali atmosferu do granica pucanja i u tom ozraciju nece biti lako izaci sa tim prijedlogom reformi.o tome bi se trebalo razgovarati i kako sve te tenzije smiriti.
Zato treba iskren politicar i iskrena politika. Nakon toga ta politika treba biti mudra i sposobna.
Mi takvih nemamo.
denideni

#7631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

Dozer wrote:Interesantno...
A kada sam ja prije par godina pricao da je koncept "kontitutivnih naroda" jedna najobicnija nakarada, nebuloza i idiotluk osmisljen i uspostavljen kako bi sacica "podobnih" mogla vladati na monarhisticki nacin - bio sam crna ovca, ismijavan, budala, napadan, itd. itb.
Takodjer sam govorio da je gradjanski princip (jer ovo o cemu se prica nije nista drugo) najbolja i najprirodnija moguca opcija za BiH, ali sam opet napadan, ismijavan, itd., itd., a niko (osim rijetkih) nije uopste shvatao da gradjanska opcija apriori ne iskljucuje ni jednu komponentu jedne osobe kao takve - ni etnicku, ni vjersku, ni rasnu, ni bilo koju drugu. Sve slobode i prava ostaju svakome.
Naravno, ovakav princip ne odgovara samo etnicarima/nacionalistima, jer oni vec 20 i kusur godina opstaju i vladaju upravo na etnickim premisama, "ugrozenom" kolektivitetu (ovo je vrhunska budalastina), "napadnutoj" vjeri, itd.

Medjutim, Pedja, vi u NS morate biti svjesni jedne stvari - apsolutno nikakve promjene u BiH ne mogu biti napravljene postivanjem postojeceg Ustava, jer je postojeci, daytonski Ustav, tako sastavljen da jednostavno onemogucava bilo kakve sustinske promjene.
Nije problem "gradjanska" drzava kada bi Ti neko garantovao da odredjena ekstremisticka partija nekada nece osvojiti apsolutnu parlamentarnu vecinu.Vidjeli smo izbore 1990 kada su tri stranke sastavljene iz samo svog naroda osvojile apsolutnu vlast...Ko Ti garantuje da u buducnosti, hipoteticki gledano,da apsolutnu vlast nece osvojiti neka npr. "Hriscanska ekstremna stranka" ili "partija alahovog puta".U gradjanskoj demokratskoj drzavi ne mozes zabraniti ljudima da se kandiduju.E zato je itekako potrebna konstitutuvnost naroda koja je istorijska cinjenica potvrdjena i u Zavnobih-u,na sto se Sarajevo redovno poziva.
Nije BiH nista specificnija od mnogih zemalja u svijetu koji imaju slicne probleme Kipar,Irska,S.Irska,Belgija,Spanija,Kanada itd,problem je sto se ovdje civilizovano ne rijesavaju problemi uz kompromis i izlazenje u susret ljudima sa kojima zivimo.
madner

#7632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Provaljujes se, gdje se prije '74 pojavaljuje taj pojam?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Boom71 wrote:najveci problem je kako narodu(posebno u rs-u) objasniti neke stvari,kako im pribliziti taj koncept,a nebiti odjeban u samom startu.

P.K je ranije pisao o čemu je sve usaglašen stav sa NSP - Zdravko Krsmanović. Idealan koalicioni partner za taj dio Bosne i Hercegovine. Bez galame , vike i skike. Samo rad ;-). Pozdrav :-D
Corto Maltese

#7634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

madner wrote:Provaljujes se, gdje se prije '74 pojavaljuje taj pojam?
25. novembra 1943, u Varcar Vakufu AKA Mrkonjić Gradu. Doduše, Partizanima u to doba, sa 75 % nepismenih u svome sastavu, nije padalo na pamet da se šicaju nekim stranim izrazima, konst... strukt..., pa su rekli, materinjim jezikom "... ni Srpska, ni Hrvatska, ni Muslimanska, nego i...", ali, u osnovi, to je to.
denideni

#7635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

"Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano je od 30. lipnja do 2. srpnja 1944. u Sanskom Mostu na kojem je 1. srpnja 1944. godine donesena deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:
U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."
Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti;"

Tadasnji delegati nisu glasali za nezavisnu BiH vec samo kao federalnu jedinicu u Jugoslaviji....Danas je BiH nezavisna drzava i konstitutivnost se ne moze nikome uzeti jer je temelj ravnopravnosti u novim vremenima poslije raspada Jugoslavije....Nadam se da to nece dugo trajati i da ce se JUGOSLOVENI kad tad ujediniti u novim istorijskim okolnostima... :)
madner

#7636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Corto Maltese wrote:
25. novembra 1943, u Varcar Vakufu AKA Mrkonjić Gradu. Doduše, Partizanima u to doba, sa 75 % nepismenih u svome sastavu, nije padalo na pamet da se šicaju nekim stranim izrazima, konst... strukt..., pa su rekli, materinjim jezikom "... ni Srpska, ni Hrvatska, ni Muslimanska, nego i...", ali, u osnovi, to je to.
Nemam ja nikakvih problema sa onim sto su onda rekli, imam problem sa tumacenjem koje je doslo poslje i ovom konstrukcijom iz 74.

Jer i ti nepismeni su tada rekli NAROD (jednina) Bosne i Hercegovine.
denideni

#7637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

madner wrote:
Corto Maltese wrote:
Nemam ja nikakvih problema sa onim sto su onda rekli, imam problem sa tumacenjem koje je doslo poslje i ovom konstrukcijom iz 74.

Nisu rekli "NAROD" u jednini :D ..Mislim da bi Ti mnogi stranacki prvaci iz SDA (devedesetih) pozavidili kako tumacis sve to. :)

"Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano je od 30. lipnja do 2. srpnja 1944. u Sanskom Mostu na kojem je 1. srpnja 1944. godine donesena deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:
U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti;"
madner

#7638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

denideni wrote:
madner wrote:
Corto Maltese wrote:

Nisu rekli "NAROD" u jednini :D ..Mislim da bi Ti mnogi stranacki prvaci iz SDA (devedesetih) pozavidili kako tumacis sve to. :)
SDA je na tvojoj talasnoj duzini.

Jok, cega je ono ZAVNOBIH jedini legalni predstavnik?
madner

#7639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa da tamo pise:
Narod Bosne i Hercegovine danas predstavlja jedino Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja za Bosnu i Hercegovinu i Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Rekao bi covjek da su zato uveli narodnosti, da se ne mijesa etnicko i politicko znacenje.

Sta nam ono kaze prvi Ustav BiH iz '46 u drugom clanu?
denideni

#7640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

Znaci sad nisu rekli "NAROD" u jednini :D ,dobar si dobar,brzo se prebacujes :) ...Nema vise Jugoslavije ok,imamo nezavisnu BiH e onda imamo i konstitutivnost naroda jer se ne moze dozvoliti da na drzavnom nivou bilo koja ekstremisticka,vjerska i bilo koja druga partija sa losim namjerama,odlucuje o osjetljivim stvarima kao sto je etnicki identitet,jezik itd....Kontas Ti o cemu pricam,,sutra ce mozda doci neka "hriscanska ili muslimanska" ekstremisticka partija na vlast (hipoteticki gledano) i parlamentarnom vecinom napraviti haos u zemlji.

Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti;
Last edited by denideni on 19/06/2012 19:00, edited 2 times in total.
madner

#7641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Citirao sam ti jedninu.

Da idemo dalje?
denideni

#7642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

madner wrote:Citirao sam ti jedninu.

Da idemo dalje?
"Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas NARODIMA BiH"

Nista Ti nisi citirao :)
madner

#7643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Narodna Republika Bosna i Hercegovina
denideni

#7644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

madner wrote:Narodna Republika Bosna i Hercegovina
Dobro ti ide ta "gimnastika" :) ..Pa i sad je narodna,svaki narod je konstitutivan na svakom pedlju BiH.
madner

#7645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Tebi bas i ne ide.
Nego sta kaze prvi ustav te Narodne Republike Bosne i Hercegovine u drugom clanu ko ima pravo na samostalnost?
Corto Maltese

#7646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

madner wrote:Tebi bas i ne ide.
Nego sta kaze prvi ustav te Narodne Republike Bosne i Hercegovine u drugom clanu ko ima pravo na samostalnost?
Šta kaže, i šta time dokazuješ?
denideni

#7647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

Ne znam na sto mislis.Ko je ovde govorio o samostalnosti i pravu na samostalnost.Pokazi nam taj Ustav i taj clan.
Corto Maltese

#7648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

denideni wrote:
Ne znam na sto mislis.Ko je ovde govorio o samostalnosti i pravu na samostalnost.Pokazi nam taj Ustav i taj clan.
Mislim da ga je prebacilo na ustav Jugoslavije. Prema članu 2. Ustava, "Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju sačinjavaju pored nabrajanja svih republika, i Narodna Republika Bosna i Hercegovina".
Ali baš da vidim dokle će.
veljaca

#7649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Cijenjeni Forumasi, ovdje se postavljaju pitanja NS ..... :shock:

Zato pitanje za P.K.

- Danas ste na Skupstini KS izjavili da formiranje ove vlade nije po propisima ali ipak zbog toga da gradjani KS imaju Vladu - glasate za novu. Pitanje - da se nije izglasala nova Vlada, mislim da gradjani KS ne bi bili bez Vlade - jer bi ostala stara. Da li sam u pravu ili ne ?

Hvala,

Veljaca, s.r.
denideni

#7650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by denideni »

Ma znam Ja sta On govori,to je vec postao izlizani sterotip "kako napraviti bosansku naciju" jel boze moj bosanski Srbi i Hrvati su u zabludi,jer Oni nisu to sto misle,oni su samo bosanski pravoslavci i katolici.I sto je najcudnije taj stav je identican skoro kod svih intelektualaca,svih stranaka u Sarajevu.Neko to javno govori,neko prikriveno,neko na forumu.Negirati danas u BiH nekom njegov etnicki identitet,jezik,pismo itd i ono najvaznije KONSTITUTIVNOST je nesto najopasnije sto prijeti ovoj drzavi i drustvu u cijelini.
Locked