Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
occupylove

#7626 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

UnscarD

odredjeni broj liberala a i Demokrata zestoko polemise oko NDAA i jos nekoliko zakonskih akata od strane Obame
a jos vise zabrinava je od ove godine potpisan akt od strane Obame i zloglasna "kill list " ( lista smrti ) u vezi "neutralisanja terorista " me gdje bili na planeti
ukljucujuci i Americke gradjane , vecinom napadima dronova
na zalost ?
osim nekolicine Americkih intelektualaca uz podrsku nekolicine narodnih pokreta koji su pokrenuli sudsku tuzbu protiv Obame u vezi NDAA ?
vecina ostalih su zbunjena i ne svhataju sta sve ovo znaci za opstanak Americke demokracije koja je rapidno narusena militarizacijom poslije 9/11
zadnje saslusanje argumenata je bilo u Njujorskom okruznome sudu 7 Februara ove godine
nadati se da ce tuzba protiv Obame i NDAA biti proslijedjena ustavnome sudu
Kris Hedzis i jos par ostalih uglednih intelektualaca nastavljaju pravnu borbu ;

jeza u ledja

#7627 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Nego ima li kakve javne polemike i debate u USA oko NDAA koja dozvoljava beskonacno zadrzavanje USA gradjana u zatvoru u slucaju da su osumnjeceni za terorizam? Progura li se to finalno u 2012 i sta je sa NDAA za 2013 godinu ?
Ovakvo nesto je jos mozda bilo u Staljinovoj Rusiji a Kafka je napisao lijep roman Proces na slicnu temu. Zapadni svijet ovakvo sto svakako ne pamti u nazad nekoliko stotina godina.
Daj molim cuj Kafka i Proces. Ljudi pretjeruju jer kao sto rekoh jednom imaju ugradjeno nepovjerenje prema americkoj vladi (Amerikanci). Diskutabilno je da li ti zakoni uopste dozvoljavaju beskonacan pritvor americkih drzavljana bez prava na advokata i na sudjenje.
Dalje, sam Kongres odobrava te zakone tako da ako nekoga brine moze glasati za nekoga ko nece ponovo izglasati taj zakon, no ljude u sustini to puno ne brine jer ih ne tangira.
Ukratko, taj zakon nije u procelju javne rasprave trenutno.

Mnogo se vise prica o dronovima koji ce poceti letati iznad SAD mescini sljedece godine. Smatraju se revolucionarnim u smislu razvoja tehnologija i primjene u raznim sferama privrede i sigurnosti. U roku nekoliko godina bice ih na hiljade. I sad je pitanje u vezi privatnosti, dosega policijske odgovornosti, itd.
Neki likovi tvrde da ce ih skidati puskama ako ih vide iznad svoje kuce. :D
occupylove

#7628 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

jeza u ledja
dronovi ?
kao prvo ?
ko daje pravo po svim medjunarodnim, zakonima ( koje niko ne postuje a zapitajte se zasto i ko ih najvise krsi )
bilo kojoj drzavi da ubije "protivnike i teroriste " i bez dokaza i sudjenja
na cijeloj planeti
dokazano je i UN istraga je u toku , da vecina ( 90 % ) zrtava su civili , oko 2500 samo u Pakistanu
CIA prikuplja podatke po ovome principu ( ovo je crni humor ):
od svojih saradnika na terenu , traze pripadnike Talibana i Al- Kaide (Al -Kaida jeste CIA proizvod na prvome mjestu i klana Sauda )
onda ljubomorni komsija negdje u Vaziristanu ili Jemenu i sada u Libiji i ko zna gdje ?
ljut na komsiju zbog medje ili mu karao suprugu ili mu duguje pare zbog heroina i opijuma ili sta bilo vec ili samo plemenski sukob i sujeta ili kafanska ljubomora ?
samo nazove lokalnu centralu i optuzi ga za 'terorizam "
uskoro dronovi stignu i pobiju cijele familije i kada spasioci iz rusevina vade zrtve doleti i jos dronova i pobije sve ostalo
dojavljeno 'sluzbama bezbednosti ' da su to teroristi ?
i USA mediji "velicanstveno " objave da je ubijen jos jedan 'lider " terorista
teska bolest van razuma kuda USA ide
robotizirani rat i mogu nas ? teoretski roknuti bilo gdje i bilo kada , srecom ? dronovi su jako slabi na hakiranje i ometanje komunikacija , i lete podzvucno i lagan cilj za svaku pristojnu PVO , tako da ? ti roboti ubojice nece tako lako proci
Obama dron odron ;

http://blog.syracuse.com/opinion/2013/0 ... entif.html
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#7629 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote: Nego ima li kakve javne polemike i debate u USA oko NDAA koja dozvoljava beskonacno zadrzavanje USA gradjana u zatvoru u slucaju da su osumnjeceni za terorizam? Progura li se to finalno u 2012 i sta je sa NDAA za 2013 godinu ?
Ovakvo nesto je jos mozda bilo u Staljinovoj Rusiji a Kafka je napisao lijep roman Proces na slicnu temu. Zapadni svijet ovakvo sto svakako ne pamti u nazad nekoliko stotina godina.
Daj molim cuj Kafka i Proces.
Pa meni to tako lici. Zasto ne bi smo mogli zamisliti da umjesto Josepha K., ovaj put nekog USA gradjanina hapsi neka od USA sluzbi i drzi u zatvoru na nepoznatoj lokaciji bez podizanja optuznice tako da covijek ne zna ni za sto je optuzen, bez prava na advokata, recimo naredne 3 godine? Ako sam dobro shvatio, NDAA upravo to omogucava a ukoliko je taj neimenovani USA gradjanin slucajno procitao Kafkin Proces, 100% ti garantujem da bi osjecao potpuno isto kao i Joseph K.
jeza u ledja wrote: Ljudi pretjeruju jer kao sto rekoh jednom imaju ugradjeno nepovjerenje prema americkoj vladi (Amerikanci). Diskutabilno je da li ti zakoni uopste dozvoljavaju beskonacan pritvor americkih drzavljana bez prava na advokata i na sudjenje.
Dalje, sam Kongres odobrava te zakone tako da ako nekoga brine moze glasati za nekoga ko nece ponovo izglasati taj zakon, no ljude u sustini to puno ne brine jer ih ne tangira.
Ukratko, taj zakon nije u procelju javne rasprave trenutno.
Ti zaista imas beskompromisnu vjeru u USA demokratiju ali ja mislim da to na zalost nije bas tako. Mislis da prostim glasanjem za ovog ili onog mozes nesto da promjenis? Kada su poslednji put ljudi u USA glasali za bilo koji RAT, kada su glasali za bailout, kada su glasali za isplacene premije managerima firmi pod stecajem itd itd itd...nisu nikada i nece nikada naravno jer glasaju za predstavnike a ne za konkretne odluke ali ti predstavnici odavno nisu neovisni i uduvijek su podlozni korupciji. Ljudi u USA se pitaju puno manje nego sto to na prvi pogled izgleda
Kao sto kaze jedna novija izreka :
Of the 1%, by the 1%, for the 1%
jeza u ledja wrote: Mnogo se vise prica o dronovima koji ce poceti letati iznad SAD mescini sljedece godine. Smatraju se revolucionarnim u smislu razvoja tehnologija i primjene u raznim sferama privrede i sigurnosti. U roku nekoliko godina bice ih na hiljade. I sad je pitanje u vezi privatnosti, dosega policijske odgovornosti, itd.
Neki likovi tvrde da ce ih skidati puskama ako ih vide iznad svoje kuce. :D
Pa stvarno pocinje da lici na BigBrothera...sa jedne strane ide jaka kampanja za razoruzavanje, sa druge strane se povecavaju ovlastenja drzave drasticno (ekvivalent NDAA koliko je meni poznato ne postoji nigdje na svijetu - svakako ne u zapadnom). Jos ce ispasti da je Alex Jones & Co, u pravu? Samo jos da potvrde postojanje FEMA campova :) Salim se malo ali ko zna, sve je moguce.

Evo sta bi na to rekao jedan od oceva nacije B. Franklin :
Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
UnscarD

#7630 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

Interesantan video koji pokazuje na koji nacin je distriburano bogatstvo u USA:

http://mashable.com/2013/03/02/wealth-inequality/
jeza u ledja

#7631 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Mislim da formiras misljenje na osnovu libertarijanskog, "konstitutivistickog" i konzervativnog pogleda na desavanja u Americi od strane ljudi koji galame na bilo kakvu promjenu u americkom drustvu ili ekonomiji. Nacin na koji prezentujes svoje argumente ukazuje upravo na to, jer citiranje otaca americke nacije, americkog ustava ili recimo nepostojanje centralnog bankovnog sistema prije 100 godina, kao stubove americke i svjetske demokratije koji su sad na udaru, pokazuje, bar meni, da nemas bas svoj stav o tome kroz prizmu jednog gradjanina BiH, vec da su ti i problem i odgovor i argumente servirali, a ti kopirao ovdje kao "stav", gore spomenuti "mislioci", tipa Alex Jones (kojeg btw licno poznajem jer zivi u mom selu :D). (Mislim, "poznajem", upoznao ga jednom preko havera :)). Lik je kreten, samo takav, no dobro... Znam, znam, on je samo ekstremnan i uprosten primjer, ali eto malo karikiram.
Ja shvatam da neko ko zivi van SAD iz vana moze imati bolji pogled na neke stvari u SAD, ali tesko ako ne razumijes ni neke osnovne stvari o toj zemlji. Problem je sto je danas tako "lako" upoznati se sa jednom zemljom koristeci samo izvore tipa ne znam 9/11 "truth commision" ili new world order bullshit, pogotovo u slucaju SAD, da ti ne mozes uopste steci pravu sliku o tome kako funkcionise sistem i drustvo u toj zemlji. Ja kad sam dolazio ovdje prvi put mislio sam da fakat 80% Amera ne znaju da krava daje mlijeko :D, jedna od stvari koje sam procitao negdje ko dijete. Mislim banalan primjer, ali dobar za usporedbu.
Na pogresan nacin ulazis u raspravu u kojoj uglavnom pricamo o globalnim stvarima i medjunarodnoj politici, a ti u to unosis americki zakon. Koga je u BiH briga za slobode americkih gradjana? Nikoga brate, isto kao sto te koji ti formiraju misljenje nije ni najmanje briga za slobode gradjana u BiH.
Uglavnom poenta je da te tesko uzeti za ozbiljno kad znam da je nacin na koji formiras misljenje iskrivljen u pravcu koji nema puno dodira sa tvojim zivotom jer to znaci da nemas cjelovito iskustvo i shvatanje sta te stvari stvarno znace u zivotu ljudi o kojima pises.

Slicno je valjda kad neko odavde pocne pricati o recimo Iranu kao leglu zla u kojem vjesaju ljude na svakom koraku i rezu ruke jer nemas dovoljno dugu bradu ili sta ja znam, s tim sto je kvalitet dostupnosti informacija i dijaloga ljudi koji o tome pisu iz prve ruke iz Irana, ili uostalom iz svake druge zemlje na svijetu slabiji nego onda kada se govori o SAD (zbog zatvorenosti drustva i drugo, zbog engleskog jezika). Tako mi o nekoj drugoj zemlji dobijamo informacije samo na mrvice, a ti recimo o Americi imas cijeli spektar izvora pa mozes cak izabrati samo onaj segment spektra koji ti odgovara i biti totalno slijep na sve ostalo.
jeza u ledja

#7632 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: Pa meni to tako lici. Zasto ne bi smo mogli zamisliti da umjesto Josepha K., ovaj put nekog USA gradjanina hapsi neka od USA sluzbi i drzi u zatvoru na nepoznatoj lokaciji bez podizanja optuznice tako da covijek ne zna ni za sto je optuzen, bez prava na advokata, recimo naredne 3 godine? Ako sam dobro shvatio, NDAA upravo to omogucava a ukoliko je taj neimenovani USA gradjanin slucajno procitao Kafkin Proces, 100% ti garantujem da bi osjecao potpuno isto kao i Joseph K.
Kafkin Proces je vise satira birokratskog aparata koji je doveden do granice besmisla , a Joszef K. je imao i advokata i sudjenje. Ovaj NDAA se kritikuje zbog nepostojanja tog procesa, kakav god da je. Diskutabilno je da li bi potencijalnom drzavnom tuziocu bilo lakse napraviti karikaturu od procesa poput Kafkinog i u vec postojecem sistemu. Uglavnom, nije to svrha ovog zakona. Svrha je zadrzavanje sumnjivih osoba u pritvoru zbog (ne)osnovane sumnje da je drzava od kriticne opasnosti zbog njihovog djelovanja, zaobilazeci na taj nacin potencijalnu nocnu moru od sudskog procesa, jer je americki sudski sistem toliko parnicki da su sudjenja pojedinaca dovedena do absurda, u kojem sto je veci profil otpuzenog to ga je teze i duze suditi. (dobar primjer su sudjenja u Hagu, s tim sto otpuzeni nisu vise od kriticnog uticaja na neciju sigurnost)
Ti zaista imas beskompromisnu vjeru u USA demokratiju ali ja mislim da to na zalost nije bas tako. Mislis da prostim glasanjem za ovog ili onog mozes nesto da promjenis? Kada su poslednji put ljudi u USA glasali za bilo koji RAT, kada su glasali za bailout, kada su glasali za isplacene premije managerima firmi pod stecajem itd itd itd...nisu nikada i nece nikada naravno jer glasaju za predstavnike a ne za konkretne odluke ali ti predstavnici odavno nisu neovisni i uduvijek su podlozni korupciji. Ljudi u USA se pitaju puno manje nego sto to na prvi pogled izgleda
Naprotiv. Ljudi u SAD se pitaju puno vise nego sto tebi izgleda. Zato sam ti i napisao prethodni post.
Tvoj opis demokratskog uredjenja u Americi je naivan. Nije Amerika Svicarska i nema direktnu demokraciju, vec kao i vecina demokratskog svijeta - predstavnicku demokratiju.
Smijesno je zamisljati da narod treba da donosi odluke od nacionalne sigurnosti na osnovu proste vecine. Takva drzava ovakve velicine ne bi mogla opstati u direktnom demokratskom sistemu jer bi se sama urusila.
Direktna demokracija je mnogo bolje primjenjiva na lokalnom nivou gdje se odluke od vaznosti mnogo vise tebe doticu i gdje si dobro upucen sta bi takva odluka za tebe mogla da znaci.
Sto se tice odluka u Washingtonu, imas izbore svake 2 godine pa ganjaj i lobiraj za svog kandidata.

Pa stvarno pocinje da lici na BigBrothera...sa jedne strane ide jaka kampanja za razoruzavanje, sa druge strane se povecavaju ovlastenja drzave drasticno (ekvivalent NDAA koliko je meni poznato ne postoji nigdje na svijetu - svakako ne u zapadnom). Jos ce ispasti da je Alex Jones & Co, u pravu? Samo jos da potvrde postojanje FEMA campova :) Salim se malo ali ko zna, sve je moguce.

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
Sto se tice dronova u Americi, pogresno si shvatio. Nije to samo diskusija o dronovima kao oruzju, daleko od toga.
Radi se o raznim primjenama koristenja bespilotnih letjelica, od nadzora saobracaja, do televijskih kuca, do razonode sta ja znam ljubitelja drveca. Nece dronovi nosati bombe i rakete.
Jednostavno, radi se o potencijalnoj revoluciji u tehnologiji gdje bi kao u futuristickim filmovima u zraku bilo na stotine letjelica u jednom trenutku raznoraznih funkcija, od kojih bi neke potencijalno mogle biti iskoristene u nelegalne svrhe, a s obzirom na njihovu originalnu namjenu razumljiva je njihova odbojnost i strah od njih.

Ako se ne varam jednom sam citao i da su isti strah ljudi imali od koristenja aviona u komercijalne svrhe svojevremeno.
UnscarD

#7633 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

occupylove wrote:UnscarD

odredjeni broj liberala a i Demokrata zestoko polemise oko NDAA i jos nekoliko zakonskih akata od strane Obame
a jos vise zabrinava je od ove godine potpisan akt od strane Obame i zloglasna "kill list " ( lista smrti ) u vezi "neutralisanja terorista " me gdje bili na planeti
ukljucujuci i Americke gradjane , vecinom napadima dronova
na zalost ?
osim nekolicine Americkih intelektualaca uz podrsku nekolicine narodnih pokreta koji su pokrenuli sudsku tuzbu protiv Obame u vezi NDAA ?
vecina ostalih su zbunjena i ne svhataju sta sve ovo znaci za opstanak Americke demokracije koja je rapidno narusena militarizacijom poslije 9/11
zadnje saslusanje argumenata je bilo u Njujorskom okruznome sudu 7 Februara ove godine
nadati se da ce tuzba protiv Obame i NDAA biti proslijedjena ustavnome sudu
Kris Hedzis i jos par ostalih uglednih intelektualaca nastavljaju pravnu borbu ;

Hvala za info ...za nadati se da ima jos "normalnih" u USA i da nece dozvoliti da ovo prodje kada vec svijet nema moc da utice na predhodnu verziju koja je isto ovo omogucavala da se uradi nad bilo kojim drugim gradjaninom svijeta osim USA gradjana a ciji rezultat je Gvantanamo.
Zaista Obama ispada krajnje licemjeran jer na ovoj istoj temi, par stotina stranica unazad, mozemo pronaci njegova obecanja kako ce Gvantanamo zatvoriti a on ne da nije zatvoren nego je pod njegovm administracijom zakon prosiren tako da obuhvata i USA gradjane. Meni zaista nije poznat primjer iz moderne istorije neke demokratske zemlje u kojoj vlast ima pravo da beskonacno dugo drzi svoje gradjane u zatvoru bez podizanja optuznice ili prava na advokata. Ocevi Americke nacije se zasigurno okrecu u grobu.
UnscarD

#7634 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:Mislim da formiras misljenje na osnovu libertarijanskog, "konstitutivistickog" i konzervativnog pogleda na desavanja u Americi od strane ljudi koji galame na bilo kakvu promjenu u americkom drustvu ili ekonomiji. Nacin na koji prezentujes svoje argumente ukazuje upravo na to, jer citiranje otaca americke nacije, americkog ustava ili recimo nepostojanje centralnog bankovnog sistema prije 100 godina, kao stubove americke i svjetske demokratije koji su sad na udaru, pokazuje, bar meni, da nemas bas svoj stav o tome kroz prizmu jednog gradjanina BiH, vec da su ti i problem i odgovor i argumente servirali, a ti kopirao ovdje kao "stav", gore spomenuti "mislioci", tipa Alex Jones (kojeg btw licno poznajem jer zivi u mom selu :D). (Mislim, "poznajem", upoznao ga jednom preko havera :)). Lik je kreten, samo takav, no dobro... Znam, znam, on je samo ekstremnan i uprosten primjer, ali eto malo karikiram.
U pravu si u onome dijelu da zaista nemam stav kroz prizmu gradjanina BiH a to je prosto zbog toga sto je internet globalna stvar a Engleski mi ide solidno :) Alex Jones je svakako zanimljiv lik ali su njegovi stavovi suvise desni za moj ukus ali odlicno posluzi kao reper na lijevo-desno osi politickog diskursa.
Meni licno vise lezi tebi omrazeni Noam Chomsky, Naomi Clain i ostali "disidenti" a odlicno dobro dodje i poneki izlet sa Johnom Perkinsom ili William Engdahlom. Vjerovatno ne bas literatura koju Bosanski averege Joe ili plain Jane cita.
jeza u ledja wrote: Ja shvatam da neko ko zivi van SAD iz vana moze imati bolji pogled na neke stvari u SAD, ali tesko ako ne razumijes ni neke osnovne stvari o toj zemlji. Problem je sto je danas tako "lako" upoznati se sa jednom zemljom koristeci samo izvore tipa ne znam 9/11 "truth commision" ili new world order bullshit, pogotovo u slucaju SAD, da ti ne mozes uopste steci pravu sliku o tome kako funkcionise sistem i drustvo u toj zemlji. Ja kad sam dolazio ovdje prvi put mislio sam da fakat 80% Amera ne znaju da krava daje mlijeko :D, jedna od stvari koje sam procitao negdje ko dijete. Mislim banalan primjer, ali dobar za usporedbu.
Pa nije moje upoznavanje sa USA islo bas na taj nacin. Pored globalnih fenomena proizaslih iz USA kulture koji su me htio to ili ne, zahvatili puno prije pojave interneta, imam i dosta licnih bliskih veza sa USA (i to velikim dijelom bas sa tvojim komsilukom - samo prodjes malo San Marcos :) ) u vidu porodice i prijatelja a naravno i sam sam putovao u USA i barem letimicno iz neposrednog kontakta sa ljudima mogao da steknem utisak o zemlji, ljudima, mentalitetu i svime ostalim sto cini jedno drustvo. Susreo sam se i sa administracijom i sa policijom i to vise puta (to je bilo extra hahaha) i tesko da se moze reci da bas nemam ideju kako to sve u realnosti funkcionise.
Da me ne shvatis pogresno, naravno da je moje kompletno iskustvo potpuno povrsno u odnosu na bilo koga ko je zaista zivio u USA i ja ne tvrdim drugacije i zato te i pitam za misljenje u vezi ovoga ili onoga jer mi je uvijek interesantno da vidim raspon misljenja, kako bih oblikovao sopstveno.
jeza u ledja wrote: Na pogresan nacin ulazis u raspravu u kojoj uglavnom pricamo o globalnim stvarima i medjunarodnoj politici, a ti u to unosis americki zakon. Koga je u BiH briga za slobode americkih gradjana? Nikoga brate, isto kao sto te koji ti formiraju misljenje nije ni najmanje briga za slobode gradjana u BiH.
Jesmo li mi na istoj temi ovde??? Nisam primjetio da je tema ogranicena na medjunarodnu politiku upravo suprotno (sjeti se samo sopstvenih rasprava sa Jeffersonom ili ostlaim "amerikancima" o striktno unutrasnjsim stvarima pa mi je malo nejasno zasto odjednom tema ne treba da se bavi unutrasnjim stvarima...zato sto sam pomenuo NDAA ? Pa to nije u duhu demokratije :)
jeza u ledja wrote: Uglavnom poenta je da te tesko uzeti za ozbiljno kad znam da je nacin na koji formiras misljenje iskrivljen u pravcu koji nema puno dodira sa tvojim zivotom jer to znaci da nemas cjelovito iskustvo i shvatanje sta te stvari stvarno znace u zivotu ljudi o kojima pises.
Hvala za psihoanalizu. Volio bih da smo se zadrzali na temi (ali sta je tu je) umjesto sto se bavis UnscarD-om (ponovo) pa se nadam da se neces naljutiti sto cu se i ja malo pozabaviti tobom. Iz dobre namjere.
Mora da je bio prilican kulturoloski sok doci sa brdovitog balakana u Austin Texas. Onako, lisen multikulturalnosti koju djelimicno pruza zapadna obala i daleko vise istocna, suocen sa minimumom kulturne raznolikosti, prirodno je da si pokusao da se sto je moguce prije, prilagodis sredini. (Prilagodjavanje je na kraju krajeva, glavna odlika opstanka. Cak i prije inteligencije.) Nisu tu kulturalnu (ne mjesati sa vjerskom, rasnom itd) monilitnost mogli razbiti ti rijetki izleti do Corpus Christija a Las Vegas je daleko a i nije to tvoj fazon ustvari. Nije tome narocito doprinosila ni izolacijska priroda zivota u predgradju u kojem je slucajno sresti nekoga gotovo nemoguce.
Vjerovatno ti je poznato da je prilicno uobicajeno da upravo najextrmniji clanovi odredjene grupacije ustvari nisu nativno dio te iste grupacije? Poznat je primjer recimo Svetog Pavla utemeljitelja crkve koji je rane hriscane proganjao pa onda postao njihov najvatreniji zagovornik? Ili Balkanu blizi cesti primjeri djece iz mjesanih brakova koji zive u monolitnim sredinama i koji se upiru da budu veci Srbi ili Hrvati ili Bosnjaci od ostatka te monolitne grupe.Ovo je potpuno suprotnu u kulturoloski izmjesanim sredinama pa recimo mjesani brak u BiH nema taj problem. Takvi ljudi su i cesti vjerski ekstremisti. Zasto? Zato sto trazeci da se uklope u novi kulturni obrazac slijepo i potpuno nekriticki (i potpuno nesvjesno) prihvataju kulturolske stereotipe dominantne u toj sredini. Takva pojava se naziva assimiliation syndrome ili kao sto su te znali neki drugi forumasi narodski okarakterisati kao "biti veci amerikanac od amerikanca". To samo po sebi ne mora biti lose i ustvari moze biti korsino. Kako vrijeme prolazi i kako se sve vise uklapas u sredinu i kolektivnu svijest, dok se istovremno sve manje osjecas strancem, moguce je konstruktivno iskoristiti sve uvide bitka u predjasnjem kulturnom obrascu, izvrsiti kriticke komparacije asimilacije u novi i kao rezultat uspjesno izbjeci talacku krizu asimiliacijskog procesa u koji je tako vrlo zapasti. Iskreno se nadam da ces taj proces uspjesno zavrsiti.
Nadam se da si shvatio na prvi nacin sta zalim da ti kazem mada kao sto rekao, ja gledam da se ne bavim ljudima nego temama i idejama ali kada vec zakljucujes odakle meni odjredjeni pogledi, bilo bi fer da se ne ljutis kada ja ponudim isto o tebi.
UnscarD

#7635 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote: Pa meni to tako lici. Zasto ne bi smo mogli zamisliti da umjesto Josepha K., ovaj put nekog USA gradjanina hapsi neka od USA sluzbi i drzi u zatvoru na nepoznatoj lokaciji bez podizanja optuznice tako da covijek ne zna ni za sto je optuzen, bez prava na advokata, recimo naredne 3 godine? Ako sam dobro shvatio, NDAA upravo to omogucava a ukoliko je taj neimenovani USA gradjanin slucajno procitao Kafkin Proces, 100% ti garantujem da bi osjecao potpuno isto kao i Joseph K.
Kafkin Proces je vise satira birokratskog aparata koji je doveden do granice besmisla , a Joszef K. je imao i advokata i sudjenje. Ovaj NDAA se kritikuje zbog nepostojanja tog procesa, kakav god da je. Diskutabilno je da li bi potencijalnom drzavnom tuziocu bilo lakse napraviti karikaturu od procesa poput Kafkinog i u vec postojecem sistemu. Uglavnom, nije to svrha ovog zakona. Svrha je zadrzavanje sumnjivih osoba u pritvoru zbog (ne)osnovane sumnje da je drzava od kriticne opasnosti zbog njihovog djelovanja, zaobilazeci na taj nacin potencijalnu nocnu moru od sudskog procesa, jer je americki sudski sistem toliko parnicki da su sudjenja pojedinaca dovedena do absurda, u kojem sto je veci profil otpuzenog to ga je teze i duze suditi. (dobar primjer su sudjenja u Hagu, s tim sto otpuzeni nisu vise od kriticnog uticaja na neciju sigurnost)
Naprotiv. Ljudi u SAD se pitaju puno vise nego sto tebi izgleda. Zato sam ti i napisao prethodni post.
Tvoj opis demokratskog uredjenja u Americi je naivan. Nije Amerika Svicarska i nema direktnu demokraciju, vec kao i vecina demokratskog svijeta - predstavnicku demokratiju.
Smijesno je zamisljati da narod treba da donosi odluke od nacionalne sigurnosti na osnovu proste vecine. Takva drzava ovakve velicine ne bi mogla opstati u direktnom demokratskom sistemu jer bi se sama urusila.
Direktna demokracija je mnogo bolje primjenjiva na lokalnom nivou gdje se odluke od vaznosti mnogo vise tebe doticu i gdje si dobro upucen sta bi takva odluka za tebe mogla da znaci.
Sto se tice odluka u Washingtonu, imas izbore svake 2 godine pa ganjaj i lobiraj za svog kandidata.

Sto se tice dronova u Americi, pogresno si shvatio. Nije to samo diskusija o dronovima kao oruzju, daleko od toga.
Radi se o raznim primjenama koristenja bespilotnih letjelica, od nadzora saobracaja, do televijskih kuca, do razonode sta ja znam ljubitelja drveca. Nece dronovi nosati bombe i rakete.
Jednostavno, radi se o potencijalnoj revoluciji u tehnologiji gdje bi kao u futuristickim filmovima u zraku bilo na stotine letjelica u jednom trenutku raznoraznih funkcija, od kojih bi neke potencijalno mogle biti iskoristene u nelegalne svrhe, a s obzirom na njihovu originalnu namjenu razumljiva je njihova odbojnost i strah od njih.

Ako se ne varam jednom sam citao i da su isti strah ljudi imali od koristenja aviona u komercijalne svrhe svojevremeno.
Slazem se sa ovim dijelom da se tehnologije same po sebi ne treba uopste plasiti. Nije tehnologija nikada losa, losi mogu biti samo ljudi koji je koriste.
Nadam se da uvidjas i da si svijestan mana predstavnicke demokratije (sigurno jesi) ali mi je zao sto podcjenjujes sposobnost naroda da odlucuje sam za sebe. Istovremeno si se sa ovim dotakao jedne vazne i meni drage teme, jer su istog uvjerenja i mnogi drugi i upravo iz tog uvijerenja da je narod "glup" se razvio i implementirao citav mehanizam propagande sa Edward Bernayem kao najeminentnijiom licnoscu koja je javno proklamovala takve stavove. Narod je glup i zato im "mi" moramo objasniti sta je za njih dobro. Strasno.

Uglavnom, tehnoloski se sticu infrastrukturni uslovi za nove nacine implemtacije demokratije, vise orijentisane ka direktnom konceptu i pitanje je vremena kada ce se postojeci morati modifikovati.
jeza u ledja

#7636 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Hvala za psihoanalizu. Volio bih da smo se zadrzali na temi (ali sta je tu je) umjesto sto se bavis UnscarD-om (ponovo) pa se nadam da se neces naljutiti sto cu se i ja malo pozabaviti tobom. Iz dobre namjere.
Mora da je bio prilican kulturoloski sok doci sa brdovitog balakana u Austin Texas. Onako, lisen multikulturalnosti koju djelimicno pruza zapadna obala i daleko vise istocna, suocen sa minimumom kulturne raznolikosti, prirodno je da si pokusao da se sto je moguce prije, prilagodis sredini. (Prilagodjavanje je na kraju krajeva, glavna odlika opstanka. Cak i prije inteligencije.) Nisu tu kulturalnu (ne mjesati sa vjerskom, rasnom itd) monilitnost mogli razbiti ti rijetki izleti do Corpus Christija a Las Vegas je daleko a i nije to tvoj fazon ustvari. Nije tome narocito doprinosila ni izolacijska priroda zivota u predgradju u kojem je slucajno sresti nekoga gotovo nemoguce.
:lol:

Sori, ali nemas pojma koliko si off.
Mislim moram reci da si me cak i razocarao , ali onako iskreno.
U stvari, ne znam zasto bi ocekivao da si vise upucen, ali ono, ipak je sokantno ovako nesto procitati.
Austin je susta suprotnost od onoga sto ti mislis. Zivio sam ja i na istocnoj obali, nisam ovdje prvo dosao, i tesko je to porediti, ali sto se tice multikulturalnosti, politicke svjesnosti, liberalnosti, raznovrsnosti, obrazavanosti, ekoloske svjesnosti, ekonomije i generalno kvaliteta zivota Austin je u samom vrhu americkih gradova i cesto citiran kao najbolji grad za zivot u Americi. Postotak ljudi koji su ovdje dosli odnekud je toliki da je rijetko upoznati osobu koja je tu odrasla, i to kada govorimo i o nisko i o visoko obrazovanim ljudima. Da ne kazem da je centar muzicke i filmske scene kakvih mozes nabrojati na prste jedne ruke.
Ne mozes ti otvoriti kartu Amerike i donositi zakljucke o gradovima, pa onda onako pausalno izvaliti "Corpus Christi" i "Las Vegas" (priznaj da si to uradio). Corpus Christi je rupcaga koja smrdi na naftne rafinerije i jest imaju kao nesto malo plaza, ali to je toliko jadno da mi nikad nije palo na pamet da tamo provedem vise od par sati. Las Vegas je jedno veliko sarenilo koje samo zadnji papci sa dna kace mogu naci interesantnim.

Cuj minimum kulturne raznolikosti. Hej, on ce meni... :D

Mislim fakat, toliko si me sokirao s ovim da cu se malo povuci od rasprave s tobom o dogadjanjima u Americi.
UnscarD

#7637 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Hvala za psihoanalizu. Volio bih da smo se zadrzali na temi (ali sta je tu je) umjesto sto se bavis UnscarD-om (ponovo) pa se nadam da se neces naljutiti sto cu se i ja malo pozabaviti tobom. Iz dobre namjere.
:lol:

Sori, ali nemas pojma koliko si off.
Mislim moram reci da si me cak i razocarao , ali onako iskreno.
U stvari, ne znam zasto bi ocekivao da si vise upucen, ali ono, ipak je sokantno ovako nesto procitati.
Austin je susta suprotnost od onoga sto ti mislis. Zivio sam ja i na istocnoj obali, nisam ovdje prvo dosao, i tesko je to porediti, ali sto se tice multikulturalnosti, politicke svjesnosti, liberalnosti, raznovrsnosti, obrazavanosti, ekoloske svjesnosti, ekonomije i generalno kvaliteta zivota Austin je u samom vrhu americkih gradova i cesto citiran kao najbolji grad za zivot u Americi. Postotak ljudi koji su ovdje dosli odnekud je toliki da je rijetko upoznati osobu koja je tu odrasla, i to kada govorimo i o nisko i o visoko obrazovanim ljudima. Da ne kazem da je centar muzicke i filmske scene kakvih mozes nabrojati na prste jedne ruke.
Vjerovatno zbog svega toga Texas zoves Americkim Sandzakom? Ne sumnjam uopste da je Austin sve to i jos vise, samo sto standard zivota, ekoloska osvijestenost, ekonomija, liberalnost i "generalno kvalitet zivota" nemaju veze sa onom monolitnoscu o kojoj ja pricam a mislim da ti (jos uvijek) znas na sta mislim.
jeza u ledja wrote: Ne mozes ti otvoriti kartu Amerike i donositi zakljucke o gradovima, pa onda onako pausalno izvaliti "Corpus Christi" i "Las Vegas" (priznaj da si to uradio)Corpus Christi je rupcaga koja smrdi na naftne rafinerije i jest imaju kao nesto malo plaza, ali to je toliko jadno da mi nikad nije palo na pamet da tamo provedem vise od par sati. Las Vegas je jedno veliko sarenilo koje samo zadnji papci sa dna kace mogu naci interesantnim.
Zato sam za Corpus i napisao da si rijetko isao a za Vegas da nije tvoj fazon :)
jeza u ledja wrote: Cuj minimum kulturne raznolikosti. Hej, on ce meni... :D

Mislim fakat, toliko si me sokirao s ovim da cu se malo povuci od rasprave s tobom o dogadjanjima u Americi.
OK, povuci se ... sve razumijem :) tako to obicno bude kada se pocnemo baviti osobama umjesto temama ili idejama ali hej, barem smo se malo nasmijali :D a i pored svega, ipak je ovo progres u komunikaciji, u odnosu na period od prije par godina.
jeza u ledja

#7638 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

A o kojoj monolitnoscu pricas, prosvijetli me?

Napisao si "lisen multikulturalnosti" i "suocen sa minimumom kulturne raznolikosti". Pricas napamet i to je to.

Vegas nije niciji fazon, tamo idu ljudi koji ga nemaju. Parada kica koja je mozda do te mjere absurdna da bi tamo vrijedilo otici samo da istrazujes taj kulturni fenomen. I napisao si da mi "kulturnu monolitnost nije mogao razbiti ni rijetki izlet u Las Vegas", ocigledno navodeci ga kao neki primjer raznolikosti, stoga opet da se ne lazemo... lupio si, ako...

I ne ja nisam ulazio u pricu o tvojoj licnosti, porijeklu, kulturnom miljeu, stilu zivota ili slicno, vec konkretno o tvojim pogledima sa strane na zivot u Americi, a kroz prizmu njegovih najvecih kriticara i sto je bitnije - u duhu tih kritika koji je izrazito americki centriran i odnosi se na stvari koje ti tesko mozes razumjeti ako takav mentalitet nisi upoznao. Stoga sam zakljucio da svoj sud donosis zasnovan na stavovima drugih ljudi, a ne na osnovu onog sto si sam iskusio, pa makar to bilo i na daljinu. To bi isto bilo kada bi ja svoj sud o Iranu donosio na osnovu stavova specificne klase ljudi koje sam upoznao tamo nakratko i na osnovu stavova Iranaca (ili kako oni vole rec - Perzijaca) koje sam upoznao ovdje, a oni su svi redom ljubitelji saha, sto je logicno jer su vecinom disidenti i imigranti. Meni je sasvim jasno da je Iran nesto vise od crno-bijele slike kakva nam se najcesce servira i dobro pazim kakav o Irancima donosim stav.
Stoga mi molim te ne imputiraj neku floskulu o svodjenju rasprave na licni nivo jer kao sto rekoh nije rijec o tvom socioekonomskom miljeu vec u tvom nedostatku licnog stava zasnovanom na pogresnim osnovama, sto kao sto objasnih sa sobom povlaci svrsishodnost shvatanja tvojih argumenata ozbiljno.

Kada citas Naomi Klein ili citas Chomskog ili tu drugu dvojicu (koju sam priznajem morao guglati i vidim da su dilajle) onda moras razmisljati o tome u kakvom su svijetu ti ljudi odrasli, kakve su oni slobode i standard imali, a koje ti i ja kao djeca nismo, i shvatiti da su njihovi stavovi samo nadogradnja slobode, raznolikosti i standarda koji im je omogucio da formiraju svoje misljenje na nacin na koji su zeljeli. Slicno kao kad neko prica o propasti komunistickog eksperimenta mora imati u vidu da je on originalno zamisljen u industrijalizovanim drustvima, a ne u zemljama treceg svijeta. Uostalom i slicno kao kad neko sa Zapada dodje u Bosnu i kaze hajte vi sad malo probajte liberalnu ekonomiju da vidite sto je to dobro. Znaci ne moze na preskake. Da bi dosao od tacke A do tacke C, moras prvo proci tacku B. Eh, sad ti tu uletis i pricas o tacki C, a ne znas ni kakva je tacka A, nit znas da postoji tacka B. Ako vec to ne znas, onda bar trebas da znas da ne znas.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#7639 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Hame_ »

Ostavite kultno mjesto van vaših prepucavanja i molim malo poštovanja - Austin, TX 1989...

Ko što jedan reko - mrzim helikoptere.
UnscarD

#7640 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:A o kojoj monolitnoscu pricas, prosvijetli me?

Napisao si "lisen multikulturalnosti" i "suocen sa minimumom kulturne raznolikosti". Pricas napamet i to je to.

Vegas nije niciji fazon, tamo idu ljudi koji ga nemaju. Parada kica koja je mozda do te mjere absurdna da bi tamo vrijedilo otici samo da istrazujes taj kulturni fenomen. I napisao si da mi "kulturnu monolitnost nije mogao razbiti ni rijetki izlet u Las Vegas", ocigledno navodeci ga kao neki primjer raznolikosti, stoga opet da se ne lazemo... lupio si, ako...

I ne ja nisam ulazio u pricu o tvojoj licnosti, porijeklu, kulturnom miljeu, stilu zivota ili slicno, vec konkretno o tvojim pogledima sa strane na zivot u Americi, a kroz prizmu njegovih najvecih kriticara i sto je bitnije - u duhu tih kritika koji je izrazito americki centriran i odnosi se na stvari koje ti tesko mozes razumjeti ako takav mentalitet nisi upoznao. Stoga sam zakljucio da svoj sud donosis zasnovan na stavovima drugih ljudi, a ne na osnovu onog sto si sam iskusio, pa makar to bilo i na daljinu. To bi isto bilo kada bi ja svoj sud o Iranu donosio na osnovu stavova specificne klase ljudi koje sam upoznao tamo nakratko i na osnovu stavova Iranaca (ili kako oni vole rec - Perzijaca) koje sam upoznao ovdje, a oni su svi redom ljubitelji saha, sto je logicno jer su vecinom disidenti i imigranti. Meni je sasvim jasno da je Iran nesto vise od crno-bijele slike kakva nam se najcesce servira i dobro pazim kakav o Irancima donosim stav.
Stoga mi molim te ne imputiraj neku floskulu o svodjenju rasprave na licni nivo jer kao sto rekoh nije rijec o tvom socioekonomskom miljeu vec u tvom nedostatku licnog stava zasnovanom na pogresnim osnovama, sto kao sto objasnih sa sobom povlaci svrsishodnost shvatanja tvojih argumenata ozbiljno.

Kada citas Naomi Klein ili citas Chomskog ili tu drugu dvojicu (koju sam priznajem morao guglati i vidim da su dilajle) onda moras razmisljati o tome u kakvom su svijetu ti ljudi odrasli, kakve su oni slobode i standard imali, a koje ti i ja kao djeca nismo, i shvatiti da su njihovi stavovi samo nadogradnja slobode, raznolikosti i standarda koji im je omogucio da formiraju svoje misljenje na nacin na koji su zeljeli. Slicno kao kad neko prica o propasti komunistickog eksperimenta mora imati u vidu da je on originalno zamisljen u industrijalizovanim drustvima, a ne u zemljama treceg svijeta. Uostalom i slicno kao kad neko sa Zapada dodje u Bosnu i kaze hajte vi sad malo probajte liberalnu ekonomiju da vidite sto je to dobro. Znaci ne moze na preskake. Da bi dosao od tacke A do tacke C, moras prvo proci tacku B. Eh, sad ti tu uletis i pricas o tacki C, a ne znas ni kakva je tacka A, nit znas da postoji tacka B. Ako vec to ne znas, onda bar trebas da znas da ne znas.
Samo odgovori sam sebi zasto Texas zoves Americkim Sandzakom i dalje ce ti se sve kasti samo od sebe. Lakse nego da ti ja objasnjavam nesto sto si ionako shvatio iz prve.

Ukoliko ti nesto znaci egu rado cu zakljuciti sa: JUL je sve u pravu.

Sada back on topic.
Avetinho

#7641 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Avetinho »

Lik obisao rodbinu i prijaelje u SAD. Sada pljuje na sav glas, jer on bi htio tamo bit ali nemere.

Ima li ko kavu ideju da covjek dobije turisticku vizu, pa da radi na crno?
UnscarD

#7642 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

Ja Sam Odavle wrote:Lik obisao rodbinu i prijaelje u SAD. Sada pljuje na sav glas, jer on bi htio tamo bit ali nemere.

Ima li ko kavu ideju da covjek dobije turisticku vizu, pa da radi na crno?
Ne sekiraj se ti za mene momce, meni je USA viza validna do 2020 godine ali sam sasvim zadovoljan sa svojim zivotom u Bosni ... dobro mozda bi kakva stalnija veza dobro dosla da malo manje izlazim ali sta da se radi...ne moze sve savrseno ;-) a Amerika, lijepa zemlja i interesantni ljudi - uglavnom. Nemam ja nikakav problem sa Amerikancima ali imam pomalo sa Americkom spoljnom politikom koja je u sluzbi krupnog kapitala a koje opet boli neka stvar za te iste Amerikance.
Meni je ustvari onih silnih mladica, zrtava gomile za Ameriku bespotrebnih ratova, u ime odbrane korporacijskih interesa samo zao.

Evo ti pa malo citaj sta poslednji Americki 5 star general Smedley Butler ima da kaze o tim ratovima :

"War is a racket. It always has been. It is possibly the oldest, easily the most profitable, surely the most vicious. It is the only one international in scope. It is the only one in which the profits are reckoned in dollars and the losses in lives. A racket is best described, I believe, as something that is not what it seems to the majority of the people. Only a small 'inside' group knows what it is about. It is conducted for the benefit of the very few, at the expense of the very many. Out of war a few people make huge fortunes.There isn't a trick in the racketeering bag that the military gang is blind to. It has its "finger men" to point out enemies, its "muscle men" to destroy enemies, its "brain men" to plan war preparations, and a "Big Boss" Super-Nationalistic-Capitalism. It may seem odd for me, a military man to adopt such a comparison. Truthfulness compels me to. I spent thirty- three years and four months in active military service as a member of this country's most agile military force, the Marine Corps. I served in all commissioned ranks from Second Lieutenant to Major-General. And during that period, I spent most of my time being a high class muscle- man for Big Business, for Wall Street and for the Bankers. In short, I was a racketeer, a gangster for capitalism.

I suspected I was just part of a racket at the time. Now I am sure of it. Like all the members of the military profession, I never had a thought of my own until I left the service. My mental faculties remained in suspended animation while I obeyed the orders of higher-ups. This is typical with everyone in the military service.

I helped make Mexico, especially Tampico, safe for American oil interests in 1914. I helped make Haiti and Cuba a decent place for the National City Bank boys to collect revenues in. I helped in the raping of half a dozen Central American republics for the benefits of Wall Street. The record of racketeering is long. I helped purify Nicaragua for the international banking house of Brown Brothers in 1909-1912 (where have I heard that name before?). I brought light to the Dominican Republic for American sugar interests in 1916. In China I helped to see to it that Standard Oil went its way unmolested.

During those years, I had, as the boys in the back room would say, a swell racket. Looking back on it, I feel that I could have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents. . . ."

A onda malo pogledaj sta su Americki predsjednici, dok su isti jos uvijek bili ljudi od integriteta, imali da poruce Americkom narodu a pocni sa oprostajnim govorom Dwight Eisenhower-a. Otvorit ce ti se novi horizonti :D
jeza u ledja

#7643 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:Samo odgovori sam sebi zasto Texas zoves Americkim Sandzakom i dalje ce ti se sve kasti samo od sebe. Lakse nego da ti ja objasnjavam nesto sto si ionako shvatio iz prve.
Mozda ti stvarno ne razumijes pa ti treba nacrtati?

Austin je u TX ali je drasticno razlicit od ostatka Tx. New York je u NY, ali upstate NY je provincija kao sto je i vecina TX provincija. California je jako liberalna ali su neki njeni dijelovi jako konzervativni.

"Americki Sandzak" je zajebancija, zar tome treba pridavati toliko vaznosti? Nekad davno sam cuo to od nekoga pa mi bilo sega, a ima i smisla jer je TX mahom seljacka drzava ali gdje cvijeta biznis i drmaju americkom politikom. To ne znaci da je sve u TX jednodimenzionalno, naprotiv. Ne znaci ni da su svi gradovi/regije u TX u tom fazonu, naprotiv. Ali tebi je to tesko skontati valjda sta li? Mislim ne kontam...
nosara

#7644 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by nosara »

"Will Barack Obama be Uncle Same for the people of this country or Uncle Tom for the giant Corporations." Ralph Nader in 2008

Clearly the answer is that Barack Obama is an Uncle Tom for the giant corporations.

Since Obama became President, Dick Cheney has gotten filthy rich from his Halliburton stock while more minorities and women are unemployed, on welfare, on food stamps, etc.

"Change Idiots Fall For"
Challenger__

#7645 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Challenger__ »

Nosara. Evo Tarplija ( Webster Tarpley), prije izbora 2008!

muzicar_iz_parka

#7646 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by muzicar_iz_parka »

Jeste li već riješili zavjeru koja stoji iza Obame? :D
nosara

#7647 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by nosara »

Challenger__ wrote:Nosara. Evo Tarplija ( Webster Tarpley), prije izbora 2008!

Ako cemo posteno, nema nijednog perspektivnog kandidata za "predsjednika" cemerike, barem od RFK-a, koji nije aminovan od struktura trilateralne komisije, obavjestajnog podzemlja i vojnoindustrijskog establismenta...

Nesretni amerikenjci... Imaju "izbore" na kojima "biraju"... :lol:
Challenger__

#7648 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Challenger__ »

nosara wrote: Nesretni amerikenjci... Imaju "izbore" na kojima "biraju"... :lol:
Da, da... "Virus" im, potpuno, iznutra preuzeo sistem.
occupylove

#7649 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by occupylove »

muzicar_iz_parka wrote:Jeste li već riješili zavjeru koja stoji iza Obame? :D
ne znam i ne interesira me ali Obama definitivno ne stoji iza regularnoga Americkoga gradjanina
stoji iza interesa super mocnih i bogatih , samo u zadnjih mjesec dana ovaj video je pogledan oko milion puta ( do sada preko tri miliona )
Americkim gradjanima ( na zalost jos uvijek nedovoljan broj se ipak otvaraju oci )
jednostavna info-grafika raspodjele bogatstva , ili rapidnoga siromastva obicna covjeka na spram , ne 1 % vec 00.1 % koji drze vecinu moci
a to nije demokratija ;

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... KQnijnsM#!
UnscarD

#7650 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
UnscarD wrote:Samo odgovori sam sebi zasto Texas zoves Americkim Sandzakom i dalje ce ti se sve kasti samo od sebe. Lakse nego da ti ja objasnjavam nesto sto si ionako shvatio iz prve.
Mozda ti stvarno ne razumijes pa ti treba nacrtati?

Austin je u TX ali je drasticno razlicit od ostatka Tx. New York je u NY, ali upstate NY je provincija kao sto je i vecina TX provincija. California je jako liberalna ali su neki njeni dijelovi jako konzervativni.

"Americki Sandzak" je zajebancija, zar tome treba pridavati toliko vaznosti? Nekad davno sam cuo to od nekoga pa mi bilo sega, a ima i smisla jer je TX mahom seljacka drzava ali gdje cvijeta biznis i drmaju americkom politikom. To ne znaci da je sve u TX jednodimenzionalno, naprotiv. Ne znaci ni da su svi gradovi/regije u TX u tom fazonu, naprotiv. Ali tebi je to tesko skontati valjda sta li? Mislim ne kontam...
TX su hard core Americke vrijednosti u kojima je uticaj drzave minimalan i treba biti minimalan a licni problemi su tu da se rijesavaju idividualno. Drzava samo treba da odrzava mir (Serif i to je to). TX (pogotovo juzni) i dalje njeguje vrijednosti staroga Americkog Juga. TXas je naposljetku kao sto i sam kazes zemlja seljaka. Odlicna je analogija sa Sandzakom i njihovom percepcijom Sarajlija, koju ja licno ne dijelim jer je sve i jedan Sandzaklija kojeg poznajem ljudina i vrijedan i sa starim sistemom vrijednosti koji meni vise lezi. Kod njih rijec jos nesto vazi. I to se mjenja ali tako je kako je.
O tim tradiciononim vrijednostima Texasa ti pricam, to je ta monolitnost koja provejava Texasom mozda vise nego bilo kojom drugom USA drzavom. Naravno, 21 vijek je, internet svuda i naravno da nije sve isto i vjerujem da je Austin sve to sto kazes da jeste ali to ne mjenja moju poentu da mi ti zvucis cesto kao veci amerikanac od amerikanaca i samo na to sam zelio da ti ukazem. Takodjer sam napisao da to ne mora nuzno ni da bude lose i da je "moguce konstruktivno iskoristiti sve uvide bitka u predjasnjem kulturnom obrascu, izvrsiti kriticke komparacije asimilacije u novi i kao rezultat uspjesno izbjeci talacku krizu asimiliacijskog procesa u koji je tako lako zapasti". Ne znam sto se toliko upalio i uhvatio Austina. U predhodnoj recenici je poenta onoga sto sam ti htio reci. Naravno ja tebe ne poznajem licno i ukoliko mi ti kazes da nemas problem sa tim, ok sjajno, vjerujem ti a na kraju krajeva tvoja stvar. Ja samo kazem kako meni PONEKAD zvucis.
Takodjer sam ti pozelio i da ukoliko je to slucaj, situaciju nadvladas sto smatram da te moze samo obogatiti kao licnost i prema tome nisam ti nista lose rekao niti pozelio.
Stvarno bih volio da zavrsimo ove medjusobne analize jer na kraju krajeva potpuno mi je nebitno ko je JUL kao sto bi tebi trebalo biti nebitno ko je UnscarD. Plitki ljudi pricaju o drugim ljudima, a siroki o idejama. Sa tobom se ne slazem u politici ali realno definitivno ne mogu reci da si plitak a nadam se da me neces u ovome demantovati.
Post Reply