Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Ali-sa

#7626 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ali-sa »

"Pobune" Derviš Sušić
"Zamalo vjenčani" Jane Costello
Aurelia Bronski

#7627 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Aurelia Bronski »

Dear Life - Alice Munro
mondo bizarro

#7628 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mondo bizarro »

zavrsila rat planeta od h.g.wellsa.
sad je na tapetu goldingov gospodar muha :D
annoy

#7629 Re: Šta trenutno čitate?

Post by annoy »

Image

Pri kraju sam. Onda prelazim na A feast for crows :)
quentin

#7630 Re: Šta trenutno čitate?

Post by quentin »

doktor78

#7631 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Dovrsio Hemonovu "Knjiga mojih zivota". Zadnja prica, "Akvarijum", me dotukla
Aurelia Bronski

#7632 Re: Šta trenutno čitate?

Koga Akvarijum ne dotuce, taj nema trunke duse u sebi. Citala je kad je izasla u New Yorker-u i nisam je procitala drugi put, kad sam dobila knjigu. Nisam mogla, nema sanse.
Emilija Kovačev

#7633 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Emilija Kovačev »

Aurelia Bronski wrote:Koga Akvarijum ne dotuce, taj nema trunke duse u sebi. Citala je kad je izasla u New Yorker-u i nisam je procitala drugi put, kad sam dobila knjigu. Nisam mogla, nema sanse.
doktor78 wrote:Dovrsio Hemonovu "Knjiga mojih zivota". Zadnja prica, "Akvarijum", me dotukla
Jeste čitali tu knjigu na bosanskom ili engleskom jeziku? Kakav je prijevod na bosanski (pretpostavljam da ju je pisao na engleskom)?
Imam englesku pdf verziju, pa ne znam da li da tako počnem, ili da čekam da nabavim verziju na našem jeziku.

Naravno, dok ispiti ne prođu ne smijem pomišljati niti na ovu ni na koju drugu knjigu. Soon! :!:
Aurelia Bronski

#7634 Re: Šta trenutno čitate?

Ja sam je citala samo na engleskom (na engleskom je i napisana kao i sve ostale) i cita se jako lako (uprkos teskoj tematici nekih prica). Nazalost nisam imala priliku citati prevod na bosanski (jedva cekam da dodjem za par mjeseci pa pravac knjizara) ali ako je opet radio sa Irenom Zlof onda vjerujem da je odlican. :)
doktor78

#7635 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Što se tiče gornje dileme, najbolje je da citiram Jergovića:"Kada govori o svome djetinjstvu u Sarajevu, o sestrinom rođenju, odrastanju u socijalizmu, školskim drugovima ili o onom slavnom fašističkom rođendanu, Aleksandar Hemon obraća se publici koja nema blage veze o svijetu o kojem on govori, iznosi vlastitu intimu, i riskira negativnu reakciju svijeta koji će knjigu čitati u prijevodu, a o njegovome svijetu i kontekstu zna sve ili gotovo sve. Jugoslavenske knjige, namjenski pisane za zapadnu publiku, kada se objave kod nas, u pravilu, više ili manje, zvuče kao knjige za idiote. Iskustva koja donose djeluju lažno, čak i kada su nesumnjivo autentična, ton je kolonijalno teatralan, sadržaj iritantan… U Hemonovoj knjizi toga nema. Koliko god on nešto objašnjavao svojim američkim čitateljima, on ne narušava glasove svoga sjećanja i svojih prethodnih života, niti će njegova američka objašnjenja biti višak njegovim srpskohrvatskim čitateljima. Dijelom, to je i zasluga Irene Žlof, njegove stalne bosanske prevoditeljice (ova je knjiga objavljena kod sarajevskog Buybooka 2013.), koja, osim što tačno prevodi engleski tekst, sjajno pogađa i Hemonov privatni ton, kao i njegovu sintaksu i leksiku kada piše na materinjem jeziku. (Pisac je mudro odlučio kada je prijevode Irene Žlof svojedobno oglasio kanonskim za sve srpskohrvatske jezike i sva svoja izdanja na tim jezicima)"
Aurelia Bronski

#7636 Re: Šta trenutno čitate?

Znaci jos uvijek sa Irenom radi. :) :thumbup:
Sad pogotovo jedva cekam da procitam. :)
Banksy

#7637 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

Aurelia Bronski wrote:Koga Akvarijum ne dotuce, taj nema trunke duse u sebi. Citala je kad je izasla u New Yorker-u i nisam je procitala drugi put, kad sam dobila knjigu. Nisam mogla, nema sanse.
Isto. Hemonova KMŽ je najbolje što je dosad napisao, a Akvarijum, nažalost, najbolje napisani redovi u najboljem.
http://www.newyorker.com/reporting/2011 ... fact_hemon
Nisam bila veliki Hemonov fan, ali ova knjiga je zaista izvrsna. Sve bolje barata riječima, piše vještije, pametnije, konciznije, zrelije.
Napomena za one koji je još nisu čitali/kupili da je riječ o zbirci priča koje su već objavljene i koje ste vrlo moguće već sve i ranije pročitali, što na engleskom, što na našim jezicima.
I ova je odlična
How an Irish setter helped my family get through the Bosnian War
http://www.klix.ba/forum/sarajevo-kojeg ... 57p7307257
hanady

#7638 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hanady »

Emilija Kovačev wrote:
doktor78 wrote:Dovrsio Hemonovu "Knjiga mojih zivota". Zadnja prica, "Akvarijum", me dotukla
Jeste čitali tu knjigu na bosanskom ili engleskom jeziku? Kakav je prijevod na bosanski (pretpostavljam da ju je pisao na engleskom)?
Imam englesku pdf verziju, pa ne znam da li da tako počnem, ili da čekam da nabavim verziju na našem jeziku.

Naravno, dok ispiti ne prođu ne smijem pomišljati niti na ovu ni na koju drugu knjigu. Soon! :!:
Takodjer, plakala sam kao siroče... ali je izvrstan!
Acta non verba

#7639 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Acta non verba »

Image
MOSALJOZE

#7640 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MOSALJOZE »

Image
Evo po četvrti put čitam,i uvijek mi je zanimljiva. :thumbup: :thumbup:
Memory

#7641 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Memory »

Image

Već je par mjeseci čitam, lagano, baš kao što i treba.
Praetorious

#7642 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Image

Dan Brown - Andjeli i demoni
rot0z

#7643 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rot0z »

Citam trenutno "Bosanski blechak". Zanima me gdje je moguce kupiti knjigu "Knjiga mojih zivota". I jos jedno pitalje koliko obicno vi "knjigoljubci" izdvajata mjesecno za knjige, ili se vecina uclanjena u biblioteku.
Praetorious

#7644 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Za knjige izdvajam cijenu za mjesečnu internetsku pretplatu, jer koristim digitalna izdanja. Sve dok knjige imaju puno PDV opterećenje, te (skoro da) koštaju svoju težinu u zlatu, nemam ni namjeru ni mogućnosti finansirati izdavače koji žele niskom prodajom i previsokim cijenama ostvariti pozitivan prihod.
rot0z

#7645 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rot0z »

Praetorious wrote:Za knjige izdvajam cijenu za mjesečnu internetsku pretplatu, jer koristim digitalna izdanja. Sve dok knjige imaju puno PDV opterećenje, te (skoro da) koštaju svoju težinu u zlatu, nemam ni namjeru ni mogućnosti finansirati izdavače koji žele niskom prodajom i previsokim cijenama ostvariti pozitivan prihod.
Moze jos par pitanja Praetorious. Zanima me da li citas pirateriju ili kupujes knjige u digitalnom formatu, i preko cega citas (Amazon kindle, tablet,.. ) ?
Hvala
Memory

#7646 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Memory »

@Praetorious

Lično, meni najbolja knjiga od Brown-a.

Kupujem sve knjige, ne mogu ih čitati u pdf formatu.
Damir0406

#7647 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Memory wrote:Image

Već je par mjeseci čitam, lagano, baš kao što i treba.
"rekoh: Meštre, kakav svijet to juri?
nisu'l tu lijevo popovi po zvanju
kako se čini po njihovoj tonzuri?

Slijepci su bili u svom neznanju
svi ovi, reče, dok življahu gore,
jer trošit s mjerom ne bjehu u stanju" :thumbup:

Dante kao da je pisao o našim političarima :D
Memory

#7648 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Memory »

Paklena vrata, najjači dio je svakako "Tko uđe nek se kani svake nade".

Knjiga koja se definitivo prerano daje u srednjim školama.

Usput, tek tako, naši političari nemaju pojma ko je Dante, oni samo znaju likove sa novčanica.
Modest Musorgski

#7649 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Modest Musorgski »

Ako neko ima Dantea u epub/mobi formatu nek javi u box . tenkju

čita se:

Andrić - Goja
George Carlin - Last Words
Den Simons - Siročići Heliksa
del_boj

#7650 Re: Šta trenutno čitate?

Post by del_boj »

rot0z wrote:
Praetorious wrote:Za knjige izdvajam cijenu za mjesečnu internetsku pretplatu, jer koristim digitalna izdanja. Sve dok knjige imaju puno PDV opterećenje, te (skoro da) koštaju svoju težinu u zlatu, nemam ni namjeru ni mogućnosti finansirati izdavače koji žele niskom prodajom i previsokim cijenama ostvariti pozitivan prihod.
Moze jos par pitanja Praetorious. Zanima me da li citas pirateriju ili kupujes knjige u digitalnom formatu, i preko cega citas (Amazon kindle, tablet,.. ) ?
Hvala
Pročitaj boldirani dio još jednom.
Post Reply