Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#7626 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

holowey wrote: 07/06/2023 13:13 na aerodromskom salteru kupim voucher "novi grad", "novo sarajevo" "centar", "bascarsija", "vogosca" itd sa fiksnim cijenama koje ukljucuju prtljag... taksista sa taxi standa aerodrom MORA prihvatiti voucher a poslije voznje ga refundirati na aerodromu... za duze rute dogovor sa taxi vozacem...

ovaj fazon sa voucherima sam iskusio u kuala lumpuru i kao turista sam osjetio olaksanje jer sam unaprijed znao koliko ce me kostati voznja do hotela...
Odlična i jeftino provodiva ideja.
Samo imaš mafijašku organizaciju kojoj to trebaš nekako nametnuti.
Ja bih uveo još jedan štand za ostale taksi službe, tj. za one koji prihvataju vaučer.
Hakiz

#7627 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

holowey wrote: 07/06/2023 13:13 na aerodromskom salteru kupim voucher "novi grad", "novo sarajevo" "centar", "bascarsija", "vogosca" itd sa fiksnim cijenama koje ukljucuju prtljag... taksista sa taxi standa aerodrom MORA prihvatiti voucher a poslije voznje ga refundirati na aerodromu... za duze rute dogovor sa taxi vozacem...

ovaj fazon sa voucherima sam iskusio u kuala lumpuru i kao turista sam osjetio olaksanje jer sam unaprijed znao koliko ce me kostati voznja do hotela...
:thumbup:
problemnatravunu

#7628 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by problemnatravunu »

Hakiz wrote: 08/06/2023 02:38

"Mrak" ideja , samo hajde je ti provedi u praksu :!: :?:
Teško.
holowey

#7629 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

problemnatravunu wrote: 08/06/2023 05:52
Hakiz wrote: 08/06/2023 02:38

Teško.
kanton izdaje licencu, kanton uslovi vaznost licence (ili pristup terminalu, to moze i sam aerodrom) sa prihvatanjem vouchera... ima nacina...
dr_Evil

#7630 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dr_Evil »

Ko bi rekao da se i na ovom forumu nesto pametno moze procitat :D odlicna :thumbup:
holowey

#7631 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

za svaki problem sa kojim se suocavamo nekad negdje u svijetu je nadjeno neko rjesenje, samo podjoniti, da ne zamaramo svoje glavice...probaj ovo sto se dokazalo kao funkcionalno... radi? super... ne radi? probaj nesto drugo isto tako negdje dokazano funkcionalno... pa dok ne ubodemo sta kod nas funkcionise...
Hakiz

#7632 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

holowey wrote: 08/06/2023 09:28
problemnatravunu wrote: 08/06/2023 05:52

Teško.
kanton izdaje licencu, kanton uslovi vaznost licence (ili pristup terminalu, to moze i sam aerodrom) sa prihvatanjem vouchera... ima nacina...
Gdje ima volje ima i načina.

Problem je u tome da ne žele da srede stanje, naročito sa Sarajevotaksijem. Ni oni prošli, ni ovi sadašnji. Neko iz "samog vrha" ih štiti. Kao Delimustafića :lol:
dječak sa šibicama

#7633 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da imaju zastitu, Suljagiceva ekipa je neunistiva, ministri su im gladili dupe, a zasto... pa recimo ja mislim da to ima veze sa tim kako su brojni taksisti ujedno i kurirska sluzba za zna se sta. A zna se vec i da isti ti imaju krake i do vrhova politicke i obavjestajne strukture.
Hakiz

#7634 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 08/06/2023 12:30 Naravno da imaju zastitu, Suljagiceva ekipa je neunistiva, ministri su im gladili dupe, a zasto... pa recimo ja mislim da to ima veze sa tim kako su brojni taksisti ujedno i kurirska sluzba za zna se sta. A zna se vec i da isti ti imaju krake i do vrhova politicke i obavjestajne strukture.
OK, ali izmijenili su se ministri, političari obavještajci, vrhovi itd. Barem kod Bošnjaka i u KS, a govorimo o firmi, službi u KS.

Ako i dalje Sarajevotaksi bude imao zaštitu, to će značiti da i ovi novi ministri rade isto šta su radili i stari.

Doduše, nisu se izmijenili sudije, tužioci. Tu leži zec?
azdralovic

#7635 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by azdralovic »

ovo ima i u Beogradu, i funkcionise
Laplace

#7636 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Laplace »

holowey wrote: 08/06/2023 09:38 za svaki problem sa kojim se suocavamo nekad negdje u svijetu je nadjeno neko rjesenje, samo podjoniti, da ne zamaramo svoje glavice...probaj ovo sto se dokazalo kao funkcionalno... radi? super... ne radi? probaj nesto drugo isto tako negdje dokazano funkcionalno... pa dok ne ubodemo sta kod nas funkcionise...
Kad sam počinjao da radim kao nastavnik, u školi je bio jedan učenik koji doslovno nije znao ni da prepiše kontrolni rad (srećom, nisam mu ja predavao). Davao je nekoj od učenica da mu napiše rad.

Izgleda da sad takvi vode državu.
dječak sa šibicama

#7637 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Hakiz wrote: 08/06/2023 14:30
dječak sa šibicama wrote: 08/06/2023 12:30 Naravno da imaju zastitu, Suljagiceva ekipa je neunistiva, ministri su im gladili dupe, a zasto... pa recimo ja mislim da to ima veze sa tim kako su brojni taksisti ujedno i kurirska sluzba za zna se sta. A zna se vec i da isti ti imaju krake i do vrhova politicke i obavjestajne strukture.
OK, ali izmijenili su se ministri, političari obavještajci, vrhovi itd. Barem kod Bošnjaka i u KS, a govorimo o firmi, službi u KS.

Ako i dalje Sarajevotaksi bude imao zaštitu, to će značiti da i ovi novi ministri rade isto šta su radili i stari.

Doduše, nisu se izmijenili sudije, tužioci. Tu leži zec?
I prije su se mijenjali ministri, spominjem ministre jer su Sakicka i jos neki stajali u otvorenu zastitu Suljagiceve mafije, pa kontam da su tu neke relacije u pitanju. Vjerovatno su pipci prosireni i dalje.

A taxe su poznati kao "magarci", to nije neka rekla kazala, mule koje sluze za prenos odredjenih tereta :D fakat ne vidim za sta drugo mogu biti korisni, pa imaju konstantnu zastitu vladajucih struktura u kantonu.
moonca

#7638 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

Hakiz wrote: 08/06/2023 14:30 Ako i dalje Sarajevotaksi bude imao zaštitu, to će značiti da i ovi novi ministri rade isto šta su radili i stari.
Neka ih narod kaznjava ,ako su 'divlji'.... ne razumijem ovoliko brige oko taxi sluzbe.. ko da ih koristite 3 puta dnevno.. :-)
dzeno123

#7639 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dzeno123 »

moonca wrote: 08/06/2023 17:56
Hakiz wrote: 08/06/2023 14:30 Ako i dalje Sarajevotaksi bude imao zaštitu, to će značiti da i ovi novi ministri rade isto šta su radili i stari.
Neka ih narod kaznjava ,ako su 'divlji'.... ne razumijem ovoliko brige oko taxi sluzbe.. ko da ih koristite 3 puta dnevno.. :-)
Vala bas. Nit je toliko stanje kritično, niti ne rijesivo. Ko se vozi cesto moze potvrditi da sve funkcionise normalno, da je smjena generacije i kod njih i da su ovo izolirani slučajevi. Generalisati bilo sto je pogresno pa i taksi sluzbu.
bumerangss

#7640 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

SmokingMan wrote: 06/06/2023 12:17 Naravno da jeste, ako se teži uređenoj državi gdje se neće istovremeno poslovati unutar zone oporezivanja i sive zone.
O tome treba da razmišlja i da riješi država tj inspekcija koja dobiva platu iz budžeta tj direktno od tih kazni

Mene kao pojedinca ne zanima je li "divljak" ili regularni taxista nego da dobijem korektnu uslugu i da mi pošteno naplati

U sa-taxi nisam ušao preko 10 god i ne namjeravam od kako sam doživio par neugodnosti.
Prvo zovem žuti taxi jer ih najviše ima po Novom Gradu iako imaju puno "divljih" pa mi dispecer kaže npr "za 3 min crna škoda bez oznaka"a rijeđe kad nema žuti vozilo onda zovem crveni taxi čiji su vozači najkorektniji, čista i komotna vozila i do sad nisam kod njih naišao na "divljeg" koji iz pretinca izvadi mobitel pa na aplikaciji upali taximetar kao sto rade kod žutog :D
bumerangss

#7641 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

drug_profi wrote: 07/06/2023 13:17

Ja bih uveo još jedan štand za ostale taksi službe, tj. za one koji prihvataju vaučer.
Ne znam zašto izmišljati nova pravila, vaucere, fiksne cijene... kad imamo riješenje a to je TAXIMETAR! Koliko otkuca toliko i naplati. Jućer je na Kalman radiju u 10:30 tema dana bilo taxiranje i možete preslušati tj pregledati tu emisiju na fb kalmana i ko zna nek postavi ovdje da svi vide tj cuju gosta predstavnika Sa-taxija, javljali su se i slušaoci, bilo i kritika i pohvala, zašto se placa prtljag i kako je u Tuzli... vrijedi poslušati

Ja razumijem i taxistu da mu se navuce mrak na oci za kratke vožnje npr sjedne mu mušterija od štanda Latinska cuprija i to uprtila 5 6 7 cekera voća povrća sa Markala i kajmaka i visočke suhotinje iz Tržnice :D i kaže vozi do bistričke stanice sto je 3 4 KM :-)

Ja sam za opciju da start bude skuplji a pređeni kilometar jeftiniji nego sad npr da start bude 5 KM a kilometar 1 KM pa bujrum hoćeš da glumiš gospodu da sjedeš u taxi zbog jednog kilometra onda može to je 6 KM a za 10 kilomatara koštalo bi 15 KM ili još drastičniji omjer npr da start bude 7 KM a kilometar 0,5 KM pa ce vožnja od principovog mosta do bistričke stanice biti 8 9 KM a od čaršije do ilidže 13 KM
Bloo
Globalna šefica

#7642 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bloo »

bumerangss wrote: 09/06/2023 06:51
drug_profi wrote: 07/06/2023 13:17

Ne znam zašto izmišljati nova pravila, vaucere, fiksne cijene... kad imamo riješenje a to je TAXIMETAR! Koliko otkuca toliko i naplati. Jućer je na Kalman radiju u 10:30 tema dana bilo taxiranje i možete preslušati tj pregledati tu emisiju na fb kalmana i ko zna nek postavi ovdje da svi vide tj cuju gosta predstavnika Sa-taxija, javljali su se i slušaoci, bilo i kritika i pohvala, zašto se placa prtljag i kako je u Tuzli... vrijedi poslušati

Ja razumijem i taxistu da mu se navuce mrak na oci za kratke vožnje npr sjedne mu mušterija od štanda Latinska cuprija i to uprtila 5 6 7 cekera voća povrća sa Markala i kajmaka i visočke suhotinje iz Tržnice :D i kaže vozi do bistričke stanice sto je 3 4 KM :-)

Ja sam za opciju da start bude skuplji a pređeni kilometar jeftiniji nego sad npr da start bude 5 KM a kilometar 1 KM pa bujrum hoćeš da glumiš gospodu da sjedeš u taxi zbog jednog kilometra onda može to je 6 KM a za 10 kilomatara koštalo bi 15 KM ili još drastičniji omjer npr da start bude 7 KM a kilometar 0,5 KM pa ce vožnja od principovog mosta do bistričke stanice biti 8 9 KM a od čaršije do ilidže 13 KM
Ko tete u Trznici kad hoces da kupis malu posudicu kajmaka ili hoces narezanog suhoh za 2 KM.... :|
Odbije te i ceka musteriju koja kupuje pola kile ili kilu...
BHF_Manijak

#7643 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by BHF_Manijak »

Zasto bih ga razumio? sam je odabrao taj posao i uslove, to isto da dodjes u pekaru i odbije ti dati 3 kifle, zaboga sto ne uzmes 5 lisnatih s hrenovkom, 2 hljeba i 2 mala bureka. :-)

Nema selektivnog pruzanja usluga niti je zakonski regulisano da on moze birati voznje. To sto su pojedinci medju njima smetljari i tersaju na krace realcije, to je duga stvar. Ima stvarno i korektnih i uljudnih taksista, pa rekao bih i vecina da je takva, ali ima i par papaka za primjer.

Kad pocne komentarisati duzinu relacije, pljun´o bih ga najradije. Jarane ja znqm da bi vi najvise voljeli da vam je svaka voznja od Carsije do Ilidze, ali tako vam ne funkcionise biznis i realno vecina tura koje danas napravite su vam 6-7KM, a vrlo rijetke gdje napravite 14-15KM. To sto tebe cini nesretnim to, zaboli me cosak, uradi prkvalifikaciju i bavi se necim unosnijim, ako si sposoban za to.
tramvajtrojka

#7644 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tramvajtrojka »

BHF_Manijak wrote: 09/06/2023 11:30 Zasto bih ga razumio? sam je odabrao taj posao i uslove, to isto da dodjes u pekaru i odbije ti dati 3 kifle, zaboga sto ne uzmes 5 lisnatih s hrenovkom, 2 hljeba i 2 mala bureka. :-)

Nema selektivnog pruzanja usluga niti je zakonski regulisano da on moze birati voznje. To sto su pojedinci medju njima smetljari i tersaju na krace realcije, to je duga stvar. Ima stvarno i korektnih i uljudnih taksista, pa rekao bih i vecina da je takva, ali ima i par papaka za primjer.

Kad pocne komentarisati duzinu relacije, pljun´o bih ga najradije. Jarane ja znqm da bi vi najvise voljeli da vam je svaka voznja od Carsije do Ilidze, ali tako vam ne funkcionise biznis i realno vecina tura koje danas napravite su vam 6-7KM, a vrlo rijetke gdje napravite 14-15KM. To sto tebe cini nesretnim to, zaboli me cosak, uradi prkvalifikaciju i bavi se necim unosnijim, ako si sposoban za to.
samo su kod nas taksisti umislili da su bogom dane persone, od najvecih jebacha do najboljih politickih i sportskih analitičara, posao im je da voze kao sto si rekao svako to odbijanje ja bih stavljao kaznene prijave i bodove skupis te tri prijave ode licenca pa bi vidio kako ne bi radili . Il ono fiskalni racun mozes ga dobiti u Mostaru gdje je usluga za istu cijenu goriva mnogo jeftinija , a u Sarajevu ne mozes . Kad ode covjek u Mostar razrahati se kad uzme njihov taksi nazoves dodje,vozaci kulturica , jeftin , dobijes racun sve suprotno od ovih papanskih hahara
Laplace

#7645 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Laplace »

dječak sa šibicama

#7646 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Cuj kratka mu voznja, pa jel negdje pise da ne voze ispod 18 kilometara?

Ako hocu vozicu se 300 metara sa njim, start + predjena kilometraza, naplati, dovidjenja.

Cuj kratke im voznje, i jos snasa kupila kajmaka nja nja, pa kako te nije sramota haharu, ja bi je besplatno prevukao do bistricke stanice. Njemu kratka voznja, uhljupu odvratnom.
Blixen

#7647 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Blixen »

tramvajtrojka wrote: 09/06/2023 11:35
BHF_Manijak wrote: 09/06/2023 11:30 Zasto bih ga razumio? sam je odabrao taj posao i uslove, to isto da dodjes u pekaru i odbije ti dati 3 kifle, zaboga sto ne uzmes 5 lisnatih s hrenovkom, 2 hljeba i 2 mala bureka. :-)

samo su kod nas taksisti umislili da su bogom dane persone, od najvecih jebacha do najboljih politickih i sportskih analitičara, posao im je da voze kao sto si rekao svako to odbijanje ja bih stavljao kaznene prijave i bodove skupis te tri prijave ode licenca pa bi vidio kako ne bi radili . Il ono fiskalni racun mozes ga dobiti u Mostaru gdje je usluga za istu cijenu goriva mnogo jeftinija , a u Sarajevu ne mozes . Kad ode covjek u Mostar razrahati se kad uzme njihov taksi nazoves dodje,vozaci kulturica , jeftin , dobijes racun sve suprotno od ovih papanskih hahara
UBER ce im j... majku kad tad :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7648 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by teskeredzic_22 »

Baš tako , da bi bio taksista moraš posjedovati četiri stvari :
- vozačku dozvolu za B kategoriju (koju ima 80 posto punoljetnog stanovništva)
- licencu vozača (prođeš obuku šest mjeseci i dobiješ je)
- taksi licencu ( ovo ti najčešće babo ostavlja iako nisi ni zanatlija , niti imaš neko specifično istorijski vrijedno zanimanje , niti si važan za turizam , niti si bilo čim zadužio bilo koga u javnom smislu ili značaju da bi ekskluzivno bio vlasnik te licence )
- automobil (kojeg posjeduje 70 posto punoljetnog stanovništva)

Ako nećeš da voziš zakonom propisane relacije (nigdje u zakonu ne stoji da mušterija mora platiti vožnju NAJMANJE JEDAN METAR) nek ide u konobare ili u nuklearne fizičare u skladu sa strukom i potrebama tržišta , ima ko hoće.
moonca

#7649 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

wrote: 09/06/2023 11:35 Kad ode covjek u Mostar razrahati se kad uzme njihov taksi nazoves dodje,vozaci kulturica , jeftin , dobijes racun sve suprotno od ovih papanskih hahara
:oops: kao da pishesh, o moru.. :lol: ideja za GO... hajmo u Mostar . vozati se taxi.em. :zoka:
dječak sa šibicama

#7650 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Poceli se i ovi iz crvenog i zutog buniti protiv kratkih voznji, istina ne smije otvoreno kao ovi ali negdje zimus, uzmem zutog od tunela Ciglane do marin dvora, gundja on nesto "joj da sam znao" kao ne bi on dosao. Rekoh ima li kakvih problema? da zovem centralu?

Mrs u pm bezobraznu.
Post Reply