REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Maharadza

#7626 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maharadza »

KENJAC wrote:Narode , da mu halalimo ?
jazzer

#7627 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by jazzer »

KENJAC wrote:Narode , da mu halalimo ?
ne znam bas..jos, pazi sad, on blokira druge forumase, kao oni psuju i pricaju kojesta...
junior3

#7628 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by junior3 »

radostan dan wrote:nije...ima i -jačih- izjava.
Jesu ga sad skolili. :mrgreen:
Obi Wan Bosnian

#7629 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Obi Wan Bosnian »

Edin H. wrote: Drugo kada je vec bio svjestan pisma zasto nije pokusao odmah nakon sto je pismo stiglo da trazi od suda objasnjenje kako traziti pravdu s obzirom na jedinstveno u svijetu drustveno uredjenje, gdje se od pocinioca zlocina kao i predstavnika drugog pocinioca agresije na BiH trazi da daju zeleno svijetlo da se ide sa revizijom, sto je jednostavno nemoguce. Od Suda se moralo zatraziti objasnjenje kako u takvim okolnostima zadovoljiti pravdu sto je i smisao suda, kao i da iskoriste diskreciju i odobre da predstavnik ostecenog naroda imenuje delegata, s obzirom da predstavnici druga dva naroda nemaju moralno pravo da o ovome pitanju odlucuju. Besmislen je bio pristup je bio "ma nema veze sta oni pisu, hajmo ih uhvatiti na foru". Sa Sudom mora raditi otvoreno i transparentno.
To bi bilo tako ako vjerujemo da se radi o poštenom i pravičnom sudu. Ali nemamo razloga vjerovati u to.

Radi se o sudu koji je pristao da se zatamni dio transkipti koji osuđuju Srbiju. To je nevjerovatna stvar. U stanu ubice imaš pismeni dokaz da je ubica ali ti se dogovoriš sa njim da se taj dio gdje se vidi da je ubica zatamni. Pa kakav je to sud i gdje je tu pravda i poštenje?

Zatim, taj sud veoma dobro zna da predstavnik RS-a neće podržati reviziju a ipak traži saglasnost i njegovu. Isti sud koji je presudio da je taj RS izvršio genocid sada traži da predstavnik tog genocida da saglasnost za reviziju. Nema tu ni pravde ni poštenja.

Možemo pričati o tome da li je ovo trebalo pokrenuti dok je član predsjedništva bio Komšić a ministar vanjskih poslova Lagumdžija. Ja mislim da je trebalo i da je greška što nije pokrenuto tada. Možemo pričati i o tome zašto je uopšte Softić pitao sud da li njegova punomoć važi za reviziju. I to je greška po mom mišljenju. Eto, greška je i to što se nije odmah reagovalo kada je sud rekao da nije.

Ali sve je to u konačnici nebitno jer se provjereno ne radi o časnom i poštenom sudu. Našli bi neki drugi razlog da nas odbiju isto kao što su zatamnili dio transkripti gdje se vidi da je Srbija kriva. Dakle, tom sudu ništa nije nemoguće kada je potrebno zataškati istinu i mi nismo nikada imali nikakve šanse.

Ali reviziju je trebalo pokrenuti čisto kao ljudski čin. Kolega arzuhal je to nekidan dobro opisao kada je govorio o onim žrtvama streljanja/klanja koji se nisu ni opirali tome i kako je dobro da se mi bar opiremo iako znamo da nemamo šanse.
TheMule

#7630 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by TheMule »

Ne vidim problem, valjda su svima poznati oni stihovi

"Ja volim SDP
Ko' sto volim i ribe
A ova luda SDA
Idu svi na vrbe!"

Nadam se da ce Prog halaliti ovo klevetanje i huskanje
It_is_a_Leclerc

#7631 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by It_is_a_Leclerc »

TheMule wrote:
Halo, zna li se ovdje sta je kapitalizam? Jeftina radna snaga je u Vijetnamu, ako hoces da radis po fabrici za 1 km dnevno, tamo idi. Bilo koja partija da je na vlasti nece promjeniti ekonomsku situaciju u Evropi i svijetu.

Nisam znao da nase partije vladaju i Hrvatskom i Srbijom, ili Jugom krajem 80tih godina, a ni to da je SDA absolutni vladar u BiH. Uvijek nesto naucim na ovom forumu....

I nemojte vise da me nasmijavate sa ovom pricom o visokobrazovanim kadrovima, osim nekih doktora, mi nismo ni imali te kadrove.
Bože me sačuvaj i sakloni, kakvim se vi izmišljotina služite da opravdate višedecenijski projekat pljačkanja ovog naroda.

Diplomirani ekonomisti, profesori, pravnici idu u Njemačku da peru ljudima guzice jer u njihovoj državi nema posla, a i gdje ima plata i uslovi su ispod svakog minimuma ljudskog dostojanstva. Nemojte mi, molim vas, reći da za te ljude ima posla, ali oni idu za većom platom, jer znam gomilu takvih ljudi. To je tuga božija šta ljudi rade da zarade komad kruha. Zbog SDA.

Evo, čak i da nije SDA kriva jer mladi odlaze, ko je kriv što porodilje nemaju naknada, što je zdravstvo palo na koljena, školstvo derogirano i potučeno do koljena, vladavine prava nema ni u tragovima, prava manjina svih oblika i kolorita na nivou DR Konga... Jel i to kapitalizam ?

I nemojte te priče, nije SDA apsolutni vladar. Evo, u USK, npr., od 1996. nije prošao jedan jedini dan da SDA nije bila u vlasti. Što je USK najsiromašniji kanton u FBIH (osim Posavskog) ?
radostan dan

#7632 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by radostan dan »

junior3 wrote:
radostan dan wrote:nije...ima i -jačih- izjava.
Jesu ga sad skolili. :mrgreen:
Nista to...sad ce on da konsultuje vikipediju, pa kad se razobada... :D
Romanija

#7633 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Romanija »

Ja sam jos na samom pocetku ove teme rekao da nema nista od ovoga sa revizijom, sto se pokazalo tacnim i to veoma brzo. Cak je pozitivno da nije dugo trajalo, jer ovi katili od politicara su u stanju groznu situaciju naciniti jos gorom u sekundi, i svasta se moglo desiti da je ovo potrajalo.
Komsa se pokazao veoma pametnim politcarem citanjem situacije i kako ce ona da se zavrsi samim citanjem Vucicevog nonsalantnog drzanja, dok je ovaj laktaski rotvajler pjenio lajuci i drzeci stado na okupu.
A Bake je dokazao da je slucajni prolaznik koji se iz trezora obreo na BiH politickoj sceni. Sa politicarima njegovog kalibra i satro velikim intelektualcima kao ovaj Mahmutcehajic, zivo je cudo da je BiH opstala u bilo kakvom obliku svih ovih godina.
hAZNADAR

#7634 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

It_is_a_Leclerc wrote:
TheMule wrote:
Halo, zna li se ovdje sta je kapitalizam? Jeftina radna snaga je u Vijetnamu, ako hoces da radis po fabrici za 1 km dnevno, tamo idi. Bilo koja partija da je na vlasti nece promjeniti ekonomsku situaciju u Evropi i svijetu.

Nisam znao da nase partije vladaju i Hrvatskom i Srbijom, ili Jugom krajem 80tih godina, a ni to da je SDA absolutni vladar u BiH. Uvijek nesto naucim na ovom forumu....

I nemojte vise da me nasmijavate sa ovom pricom o visokobrazovanim kadrovima, osim nekih doktora, mi nismo ni imali te kadrove.
Bože me sačuvaj i sakloni, kakvim se vi izmišljotina služite da opravdate višedecenijski projekat pljačkanja ovog naroda.

Diplomirani ekonomisti, profesori, pravnici idu u Njemačku da peru ljudima guzice jer u njihovoj državi nema posla, a i gdje ima plata i uslovi su ispod svakog minimuma ljudskog dostojanstva. Nemojte mi, molim vas, reći da za te ljude ima posla, ali oni idu za većom platom, jer znam gomilu takvih ljudi. To je tuga božija šta ljudi rade da zarade komad kruha. Zbog SDA.

Evo, čak i da nije SDA kriva jer mladi odlaze, ko je kriv što porodilje nemaju naknada, što je zdravstvo palo na koljena, školstvo derogirano i potučeno do koljena, vladavine prava nema ni u tragovima, prava manjina svih oblika i kolorita na nivou DR Konga... Jel i to kapitalizam ?

I nemojte te priče, nije SDA apsolutni vladar. Evo, u USK, npr., od 1996. nije prošao jedan jedini dan da SDA nije bila u vlasti. Što je USK najsiromašniji kanton u FBIH (osim Posavskog) ?
Ocigledno nisi dugo prosao USK kantonom. Jest da je baustela izgradila sve one vile ali druge nije bilo ni prije. U tom kraju se slabo industrija gradila i ranije a Sarajevo poslije rata nije bas puno marilo za tu udaljenu pokrajinu.
Medjutim kada govorimo o SDA na vlasti sve ove godine - nije istina da je dominirala. Imali smo i SDP u dva navrata i Hareta,... pa nije bilo bolje.
A dokle je god mogucnosti za seljenje . ljud ice tu mogucnost koristiti.
Kao prije rata kada smo stajali u redu za pozao, zivot,.. u Sloveniji zarad bolje plate a da ne govorim silne gastarbajtere i ranije.
I danas sila juznjaka u Evropi iz Portugala, Spanije, Italije,... radi po Njemackoj i seli se, istocna Evropa iako u EU takodjer - samo Poljaci su u nekoliko zapadnih drzava izazvali ozbiljan problem svojom jeftinijom satnicom a brojke se krecu u stotinama hiljada.
Ljudi nece ici iz BiH da rade vani samo onda kada BiH bude na vrhu ekomonske ljestvice u Evropi. Ali dokle je god negdje bolja plata,.. ljudi bi svakako isli pa makar nam bio standard ko za Juge.

Necemo se lagati. Mi nemamo alternativu za Bakira,.. sada da su izbori - koga bi boljeg izabrali? Jel to ima neko ili nesto da nismo probali da je garantovano bolje? Problem je u nama samima - pa i u ovom kontekstu ove teme gdje su mnogi u situaciji kada je trebalo slozno sve pogurati - radije vidjeli sansu da se skine Bakir. Mnogima je Bakir bio i ostao vazniji od pitanja revizije, pa sasvim sigurno i pitanja drzavnosti i opstanka drzave. A da nije Bakir - da je Damir, Komso, Fahro,... isto bi neki drugi vise navijali za njihov pad negoli za reviziju.

U drzavi i narodu jeste lose - ali razmisli da nije mozda zbog izostanka zajedniskog stava, nastupa, garda,... divno je cudo da i ovo imamo sto imamo - buduci koji su nam prioriteti.
hAZNADAR

#7635 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

ultima_palabra wrote:
Manje više stoji sve. Samo što je Bakir prije 9 mjeseci znao da će ovakav pokušaj 100% uroditi neuspjehom, i imao je 9 mjeseci vremena da osmisli drugu taktiku ili da kaže narodu da su mu ruke vezane. Ovo što je uradio navodi na razmišljanje da se vodio stranačkim interesima više nego državnim,
KOju drugu taktiku? Naravno da je znao da nema sanse. Naravno da svako pametan zna da nema. Ali se moralo pokrenuti jer bi bilo gore da nije.
Tolika dreka na SDA ovdje u toku svega - dok jos nije dosla odbijenica - je upravo pokaatelj da je nekima drugima stranacki interes bitniji. Ne branim SDA ali ako je nekome u svemu ovome bila bitnija SDA negoli revizija - upravo to dokazuje da je stranka mnogima nesto bitnije od nacionalnog interesa. Eto ko ce zasjesti u sarajevskoj kotlini - a ko hebe ostalo i izvan toga.

Hebiga, nije nam se repka plasirala na EP poslije mnogih utakmica. Zato sto jednostavno nismo bili dovoljno dobri, odnosno protivnici su bili jaci. Mozes za jednu utakmicu okriviti srecu ili sudiju - ali ne mozes bas sve.
I koji je nas odgovor - prozivanje sedmog koljena i ovom i bivsem selektoru sto nije postavio vako il nako,.. sve strucnjaci hebote,.. a niko da prihvati da je u pitanju kvalitet.
Tako i u pitanju revizije - enigmu troclanog predsjednistva i poznate politike koje stoje iza ledja sve trojice ne moze ni Bog rijesiti. Nema te taktike i vremenskog roka, i nema tih strucnjaka koji bi sve ovo uradili bolje i ucinkovitije. Znali smo da su nikakve sanse al ise to moralo uraditi.
Tajming je takodjer dobar. Da smo to pokrenuli ranije - mnogi bi referendume u RS, parade, zabranu jezika, pisanje po sudu,... opravdali nasom provokacijom.

Znamo termin izbora, pripremite se, angazujte malo bolje,... i samo tako mozete skinuti Bakira.
hAZNADAR

#7636 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by hAZNADAR »

Drvenija87 wrote:
Da Bosnjaci imaju pravog lidera sa vizijom i strategijom,umjesto kjave Izetbegovica, vrlo lako bi se to rjesilo sa Covicem.
Da nije pravosudje jadno i bijedno , Covicu bi se odavno smjesile resetke.
Porazno je da Bosnjaci koji cine 50 % stanovnistva,oponasaju manjinu.
U drzavnim institucijama velikosrbi su uglavnom na najznacajnijim mjestima.
Ocito je da SDA klipane vise interusuju fotelje nego drzava.
Ne zastupa se drzava po kucnim minderima i dzamijama,nego u drzavnim institucijama.

Lidera,.. zar nismo prerasli lidere i vodje molim te? Bosnjacima treba drugaciji odnos i prema politicarima i izborima i drzavi,...
Sa Covicem mozes rijesiti samo na jedna nacin lako. Dadnes mu ono sto trazi a zna se sta trazi.
Drvosjeca iz Dejcica

#7637 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

A šta sam ja govorio od početka samo što me malo ko slušao. :oops: :roll:
Čavić: U pitanje ne dovodimo samo status Softića nego i presude iz 2007. godine
Maraschino

#7638 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

luckylaka wrote:Bilo koji clan predsjednistva iz bosnjackog korpusa nikada nece imati sanse protiv dva srpska clana predsjednistva i tu je kraj price.Bakir se malo cupao dok je Zeljko bio tu sada je potonuo i ne znam kako ce se izvuci iz svega ovoga.Mozda jedino da ga smojene ovi iz M.Z. pa da vid put Harisa i ostalih.
Vratiti ''Zlaju'', nema druge.
Bezbolnije je kmecanje nego otvoreno neprijateljstvo prema drzavi i jednom narodu.
Maraschino

#7639 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

KENJAC wrote:I ....? Sta smo iz ovoga naucili ?
- Nikad nista !
da je tesko protiv dva djikana.
Drvenija87

#7640 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Drvenija87 »

hAZNADAR wrote: Lidera,.. zar nismo prerasli lidere i vodje molim te? Bosnjacima treba drugaciji odnos i prema politicarima i izborima i drzavi,...
Sa Covicem mozes rijesiti samo na jedna nacin lako. Dadnes mu ono sto trazi a zna se sta trazi.
Sa Izetbegovicima,Radoncicima,Lagumdzijama,Komsicima- Bosnjaci mogu biti samo na pozitivnoj NULI.
Dali ste Covicu sto je trazio- vlast,tvrtke ,drzavnu imovinu ...U Hercegovini se ne pitate nista,kako u Mostaru tako sve zapadno do Drvara.
Njega ne interesuje bas puno Treci, koliko Dodika i ostalu velikosrpsku bratiju,samo je u pitanju novac i pljacka.
daddy-kool

#7641 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:A šta sam ja govorio od početka samo što me malo ko slušao. :oops: :roll:
Čavić: U pitanje ne dovodimo samo status Softića nego i presude iz 2007. godine
:lol: :lol:

Pa zar nije upravo revizija bila prilika da se presuda iz 2007 dovede u pitanje?
Trebali su Srbi na reviziju otići sa izjavom da Softić nije imao mandat agenta ni 2007. :-)
KENJAC

#7642 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

Maraschino wrote:
- Nikad nista !
Bravoooo...
Sad, o terminologiji bi se dalo raspravljat ali si srz pogodio. Ne mozes ! Ne mozes protiv. Mozda imas pravo, mozda si ti bezgresan, ali to nigdje ne pise. Jedino sto je sigurno da imas dva djikana, susjeda ili komsije i da ces dok si ziv s njima zivjet. Jebi ga jarane, ali je tako. Sto prije to svi shvatimo to je rjesenje ovog rebusa blize.
Maraschino

#7643 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

KENJAC wrote:
Maraschino wrote:
- Nikad nista !
Bravoooo...
Sad, o terminologiji bi se dalo raspravljat ali si srz pogodio. Ne mozes ! Ne mozes protiv. Mozda imas pravo, mozda si ti bezgresan, ali to nigdje ne pise. Jedino sto je sigurno da imas dva djikana, susjeda ili komsije i da ces dok si ziv s njima zivjet. Jebi ga jarane, ali je tako. Sto prije to svi shvatimo to je rjesenje ovog rebusa blize.
Ja bi najvise volio da imam normalne komsije.
KENJAC

#7644 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by KENJAC »

I ja bi da karam Vesnu Zmijanjac ....
pemanapemani

#7645 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by pemanapemani »

Sve je rezultat odustajanja od bosanskohercegovacke politike i prihvatanja etnickog politickog modela.
Zbog tog politickog modela je izvrsena agresija na RBiH.

Svi oni kojma je BiH domovina se ne mogu snaci u takvom nametnutom politickom sistemu zato sto je to civilizacijski korak unatrag, bez trunke pretjerivanja.

Daytonski mirovni sporazum je segregacijski, ali je doveo mir u nase dvoriste.
Dayton je trebalo nadogradjivati/rusiti forsirajuci bosanskohercegovacki identitet i usmjeravanje znacajnih snaga na povratak prognanih i izbjeglih.

Koliko je uradjeno ne treba puno govoriti.

Zato u 21., stoljecu imamo ljude bez struje u nekim povratnickim mjestima i zato se najvise snage upotrebljava za suzbijanje bosanskog identiteta (brisanje prefiksa Bosanski iz imena gradova, negiranje bosanskog jezika, nametanje sukoba identiteta Bosnjak-Bosanac, stavljanje jednakosti izmedju naroda i nacije, entitetska drzavljanstva...).
Kao slag na tortu, javasluk i pisanje po zrtvama genocida diletantskim vodjenjem citavog procesa tuzenja Srbije.
desni

#7646 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by desni »

daddy-kool wrote:
Banksy wrote:
Po meni je ovo osnovni zaključak cijele ove priče oko presude. Sve ovo što nam je priređeno je vrlo loša i zloslutna poruka koja stiže od viših kreatora naših lokalnih sudbina i treba je uzeti vrlo ozbiljno. Drugi aspekt je Čovićevo neprijateljsko djelovanje za koje, na neki način, mora biti kažnjen ili bar biti definitivno percipiran kao otvoreni neprijatelj Bosne i Hercegovine. Meni je to najveće iznenađenje procesa, nisam to očekivala. Do prije koji dan javno se i u hrvatskim medijima polemiziralo treba li on to učiniti ili ne, naglašavjući njegovu ''tešku'' poziciju. Isprike da je u tom slučaju očekivao tužbu protiv Hrvatske su besmislene. Vjerujem, prije, u mig međ. zajednice da ovako postupi, a od koje sutra očekuje potporu u vezi Trećeg. I na kraju je tek Bakirova šlampavost, infantilna vjera u više sile koje će raditi za nas, nada da će sud poštovati mogućnost, koja je zaista postojala, da se Softić prihvati kao agent, nešto kao pokušaj da se nepripremljen, na foru, izađe na ispit, očekujući onih par lakih pitanja koje se zna. Nedopustivo i neoprostivo levatski i amaterski.

Bilo, prošlo. Sud je politički, i da je zahtjev prihvaćen, i s ovim odnosima snaga u regionu, Evropi i svijetu, nismo imali šanse. Biće dobro naučili se šta iz ovoga i izvuku li se kakve pouke i znanja za budućnost. Znajući nas, kolektivno, dabogda.
:thumbup:

Čović je samo potvrdio i podebljao svoje strateško opredjeljenje, a koje je više puta ovdje na forumu izneseno i razmotreno, i nije nikakva tajna. Oni (HDZ BiH) saradnju sa SNSD vide kao jedini način da dođu do svog cilja, sve kroz dalje razbijanje BiH, pa čak i konačnu podjelu države. Taj cilj je minimalno treći entitet u z. Hercegovini, a u idealnom slučaju dio Hrvatske.

Ovaj Bakirov pokušaj da se HDZ umiri i privoli se pokazao kao neuspješan, a takav je i morao biti zato što HDZ-u nije ponuđen način da dođe do bar minimalne zacrtane strateške pozicije. To se naravno ne može dati, da se razumijemo, a da se vlastiti opstanak ne dovede u pitanje. Moglo bi se reći da je ovo udovoljavanje HDZ bila kupovina vremena, ali sve je to na kredit i kratkog daha.

Evropi smo uvijek bili trn u peti, iako se otvraju neke geopolitičke prilike jačanjem Rusije na Balkanu, tako da bi mogli dobiti podršku u tom smislu.
    Plus približavanje Rusije i Turske ako se nastavi moglo bi promiješati karte na Balkanu.
      Dodik i Čović nastavljaju utabanim stazama još od sporazuma Cvetković-Maček,preko Karađorđeva pa do naših dana.Bošnjaci su tu samo smetnja njihovim planovima.Čeka se pogodno vrijeme za finalizaciju ciljeva ovih politika.
        Po riječima Fuada Kasumovića najveća poveznica između Dodika i Čovića su finansije.U intervjuu kaže da Bošnjaci nemaju nikakvu kontrolu nad finansijskim tokovima u ovoj zemlji.Već deset godina SNSD i HDZ imaju potpuno kontrolu nad novcem prikupljenim kroz PDV.Zahvaljujući prvenstveno SDA Bošnjak nikad nije bio ministar finansija ni na državnom ni na federalnom nivou.Evo na linku od 23.minute koga zanima može poslušati mislim da je zanimljivo.
          http://www.facetv.ba/novost/11513/fuad- ... entitetima
          It_is_a_Leclerc

#7647 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by It_is_a_Leclerc »

Niti će ikad biti.

SDA je pristala na monstruozne principe rotacije po kojoj je Bošnjak uvijek premijer, a Hrvati uzimaju praktično sve ostale pozicije - od predsjednika FBiH do ministra financija čime drže FBiH u šaci i potpunoj zavisnosti. To je sve SDA smislila i sprovela. Niko drugi.

Istovremeno, ministar financija nikad nije bio iz reda Bošnjaka. I na to je SDA pristala, iako znaju da je ministar financija BIH istovremeno i predsjednik fiskalnog vijeća BiH.

SDA je trenutno najveća opasnost za Bošnjake u cjelini. Bolje stojati u mjestu, nego ići za budalama.
          tandmand

#7648 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by tandmand »

It_is_a_Leclerc wrote:Niti će ikad biti.

SDA je pristala na monstruozne principe rotacije po kojoj je Bošnjak uvijek premijer, a Hrvati uzimaju praktično sve ostale pozicije - od predsjednika FBiH do ministra financija čime drže FBiH u šaci i potpunoj zavisnosti. To je sve SDA smislila i sprovela. Niko drugi.

Istovremeno, ministar financija nikad nije bio iz reda Bošnjaka. I na to je SDA pristala, iako znaju da je ministar financija BIH istovremeno i predsjednik fiskalnog vijeća BiH.

SDA je trenutno najveća opasnost za Bošnjake u cjelini. Bolje stojati u mjestu, nego ići za budalama.
          :thumbup:
          SDA popušta pred HDZ-om, a to šteti interesima građana i države BiH

Postoji zaista jedno potpuno nerazumljivo ponašanje SDA u smislu popuštanja, pristajanja na ultimatume i sve ono što HDZ vješto radi. Danas smo svjedočili samo jednoj u nizu takvih stvari. Iz Vlade je došao prijedlog kojim je trebala da se vrati nadležnost federalnoj inspekciji rada jer je zakonom usvojenim 2015. opet zbog insitiranja HDZ-a ta mogućnost bila izbrisana i u proteklih godinu i pol dana skoro niko nije vršio kontrolu rada na crno a jedan od segmenata Reformske agende je borba protiv sive ekonomije i rada na crno, kazao je za TV1 zastupnik SDP-a u parlamentu FBIH Damir Mašić.
          megaman4

#7649 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by megaman4 »

Maraschino wrote:
          luckylaka wrote:Bilo koji clan predsjednistva iz bosnjackog korpusa nikada nece imati sanse protiv dva srpska clana predsjednistva i tu je kraj price.Bakir se malo cupao dok je Zeljko bio tu sada je potonuo i ne znam kako ce se izvuci iz svega ovoga.Mozda jedino da ga smojene ovi iz M.Z. pa da vid put Harisa i ostalih.
          Vratiti ''Zlaju'', nema druge.
          Bezbolnije je kmecanje nego otvoreno neprijateljstvo prema drzavi i jednom narodu.
          SDP i Zlatko su jedini i pravi pencilin podivljalom HDZ-u i komunjari Covicu. Posto je doticni po ko zna koji put pokazao svoje pravo izdajnicko lice prema drzavi BiH u kojoj je i rodjen, vise ni sam od neke sile ne zna sta radi. Zauvijek je izgubio i on i HDZ Bosnjake kao partnere. S krmkom Dodikom kojem prijeti uskoro politicki pad pokusava urusuti drzavu do kraja. 2018 godine treba traziti ozbiljne partnere medju Hrvatima a HDZ-u zatvoriti vrata vlasti posto su stetni po drzavu, pa nek kmece do kijameta. Ova Revizija je eliminisala HDZ-a i Covica iz vlasti za 2018, a otvorila je vrata GS-u i SDP-u da preuzmu vlast od SDA kojoj zbog Bakira prijeti totalno rasulo. Zato dolazak Vucica je pun pogodak da se Bosnjaci i Srbi primire i krenu ka jos jacoj normalizaciji bez Dodika i Covica. Za Vucica je Dodik proslost a s njim i Covic.
          Maraschino

#7650 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Maraschino »

SARAJEVO - Ekspert za međunarodno pravo i autor zahtjeva BiH za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (MSP) po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije Dejvid Šefer objasnio je svoje viđenje odluke registrara tog Suda da odbije zahtjev, te objašnjenje novih dokaza koji su ponuđeni u podnesenom zahtjevu.

"Međunarodni sud pravde je odbio aplikaciju za reviziju presude od 26. februara 2007. godine, kojom bi se ponovo otvorio jedan od najvažnijih slučajeva zločina u BiH tokom rata 90-ih godina. Pismo registrara Filipa Kuvrera, upućeno 9. marta, te odgovarajuća izjava predsjednika MSP-a Ronija Abrahama, su površni istupi kojim se nisu uspjeli objasniti pravni razlozi na osnovu kojih su donijeli svoje zaključke. U izostanku takvog rasuđivanja, vjerovatno će biti nesuglasica i velikog broja dezinformacija u vezi sa stvarnim događajima u vezi sa najvažnijim slučajem zločina u zemljama bivše Jugoslavije", izjavio je Šefer.

On ističe da najprije želi da ispita ono zbog čega je MSP donio ovu odluku, a zatim i da pojasni zašto su predstavnici BiH željeli da pokrenu proces revizije.

"Aplikacija za reviziju presude je dostavljena registraru u Palati mira u Hagu 23. februara 2017. godine. Agent BiH koji je predao aplikaciju bio je Sakib Softić, koji je na tu poziciju imenovan odlukom Predsjedništva BiH 4. oktobra 2002. godine. Četvrtog novembra 2002. godine, kada je počelo iznošenje usmenih podnesaka zbog zahtjeva za reviziju iz Srbije, Sud je, bez oklijevanja, tretirao Softića kao agenta BiH. Softić je predstavljao BiH tokom procesa revizije i nisu postojale indicije da bi, ukoliko gospodin Softić dostavi aplikaciju za reviziju u spornom slučaju, njegovo imenovanje zahtijevalo novu odluku Predsjedništva BiH", kaže Šefer i nastavlja:

"Drugim riječima, Sud je prihvatio odluku Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine i u slučaju revizije koja je pokrenuta iz Srbije, a Srbija to nije dovodila u pitanje. Iz perspektive Ustava BiH i procedura Predsjedništva BiH, uloga gospodina Softića u tim procedurama revizije je bila savršeno legitimna. Gledajući iz iste te perspektive, ne postoji razlog da gospodin Softić ne bude legitiman agent i u situaciji u kojoj BiH traži reviziju. Na to smo podsjetili registrara MSP tokom diskusije 23. februara 2017. godine, te u daljoj komunikaciji sa Sudom. Snaga ovog argumenta bi mogla da bude razlog zbog kojeg predsjednik MSP nije eksplicitno naglasio pitanje imenovanja u svojoj izjavi od 9. marta".
          Nepotrebna nova odluka

Šefer podsjeća na komunikaciju između Sakiba Softića i registrara MSP iz maja 2016. godine, u kojoj registrar konstatuje da bi za njegovo ponovno imenovanje za agenta BiH trebala nova odluka Predsjedništva BiH.

"Iskreno smo vjerovali da registrarov uslov nije utemeljen u Statutu, pravilima i ranijoj praksi MSP. Zaista, predsjednik MSP je naglasio drugačiju poentu u svojoj izjavi od 9. marta, kada je kazao da je Sud smatrao da je sadržaj sve komunikacije sa Sudom tokom 2. marta 2017. godine 'demonstrirao da ne postoji odluka koju su donijele nadležne institucije u ime BiH kao države da se pokrene postupak revizije presude od 26. februara 2007. godine...' To ukazuje na drugačiju poentu: nedostatak institucionalne odluke da se podnese zahtjev za reviziju presude", tvrdi Šefer.

On dalje kaže da su sudije izbjegle javno da odlučuju o spornom pitanju, "vjerovatno zbog novina u ovom konkretnom pitanju, u kojima bi se Sud mogao pozvati na Statut, pravila i praksu i jer bi to zahtijevalo sadržajnije upoznavanje sa zakonom u BiH.

"Stoga su odbili ovo pitanje i odlučili da naglase nedostatak nove odluke nadležnih institucija za podnošenje revizije", smatra Šefer.

On ističe da je Softić odlukom Predsjedništva BiH iz 2002. godine ovlašten za zastupanje BiH i u svim povezanim procesima u budućnosti, te da, s tim u vezi, nije potrebno novo imenovanje. S druge strane, registrar je zatražio izjašnjavanje sva tri člana Predsjedništva BiH.

"To je bila prva komunikacija između registrara prema Predsjedništvu BiH na tu temu i u tom pismu nije spominjana komunikacija sa gospodinom Softićem od prošlog ljeta. Predsjednik Izetbegović je zahtjev iz pisma vidio kao priliku da objasni pravne osnove za Softićev legitimitet u okviru bh. zakona", kaže Šefer.

Na kraju su u Hag otputovala tri različita pisma od tri člana Predsjedništva, a u onom koje je poslao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović su pojašnjene ustavne odredbe i procedure Predsjedništva BiH, kao i drugi zakoni i propisi, koji potvrđuju imenovanje Sakiba Softića u svim procesima pred Sudom koji su vezani za tužbu BiH protiv Srbije.

Izetbegović je, navodi Šefer, u svom pismu obavijestio registrara da sva ranija pisma Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova Igora Crnatka ne predstavljaju zvanični stav Predsjedništva BiH.

"Ključna tačka koja bi se mogla skrivati iza izjave predsjednika MSP od 9. marta je da, kako ja shvatam, nije samo kolektivna odluka Predsjedništva BiH potrebna za donošenje odluka, već su kolektivne odluke potrebne i za izmjene ranijih zaključaka. Nije postojala takva odluka Predsjedništva BiH koja se ticala ovlaštenja Sakibu Softiću iz oktobra 2002. godine. Zbog toga pravni argumenti ukazuju da gospodin Softić ostaje ovlašteni agent. Ostaje misterija zašto je MSP tražio novi dokaz o institucionalnoj odluci da se pokrene revizija, kada je agent imao ovlaštenje da je podnese bez novih institucionalnih odluka", smatra Šefer.

Prošlog ljeta, objašnjava Šefer, svjesno nije odgovoreno na stav registrara MSP o legitimitetu agenta, zbog različitih pogleda, ali i zbog toga što bi to trebalo da bude pitanje Suda, odnosno sudija Međunarodnog suda pravde o kojem bi se trebalo odlučivati u pravo vrijeme.

"Mi sigurno nismo namjeravali da razmatramo registrarov pogled kao dispozitiv, te na taj način zaustaviti svaki dalji rad na aplikaciji za reviziju", objašnjava on.

Šefer smatra da je Sud najprije trebalo da razmotri validnost novih činjenica na osnovu kojih bi bio pokrenut proces revizije presude, a zatim da zatraži od tri člana Predsjedništva BiH da iznesu svoje viđenje legitimiteta agenta BiH u skladu sa bh. zakonima.

"Umjesto toga, izjava predsjednika MSP od 9. marta u suštini ponavlja stavove Srba iz BiH da ne postoji kolektivna odluka 'nadležnih institucija', u ovom slučaju tročlanog Predsjedništva, da se pokrene revizija i zbog toga ona mora da bude odbijena. Nedostatak takve odluke kolektivnog Predsjedništva je jasna zbog toga što srpski član Predsjedništva nikada ne bi pristao na podnošenje zahtjeva za reviziju. Pitanje koje je MSP trebalo pažljivije i transparentnije da razmotri jesu bh. zakonske regulative po kojima se imenuje agent i da li, prema bh. zakonima, to ovlaštenje pokriva i aplikaciju za reviziju presude, koja je podnesena 23. februara 2017. godine", smatra Šefer.
          Uloga suđenja Ratku Mladiću

U Statutu, pravilima i praksi MSP, tvrdi Šefer, ne postoje odredbe koje reviziju presude definišu kao novi proces i koje zahtijevaju novu institucionalnu odluku za taj postupak, te je Sud trebao da dopusti stranama u postupku da o tome rasprave pred Sudom.

On dalje tvrdi da su dokazi za zločin nad muslimanima, korišteni kao najsnažnije oružje s ciljem etničkog čišćenja, predstavljeni tokom suđenja Ratku Mladiću, odnosno tokom iznošenja završnih riječi u decembru prošle godine.

"Mladićev slučaj predstavlja novu priliku MSP da ispita ulogu Srbije u podsticanju zločina od 1992. godine. Prije deset godina je MSP odlučio da je Srbija prekršila obaveze iz Konvencije o sprječavanju genocida jer nije kaznila Mladića za zločine, dok se on krio negdje u Srbiji", piše Šefer.

On dalje kaže da je samo manji dio dokaza koji su izneseni tokom suđenja Ratku Mladiću bio dostupan Međunarodnom sudu pravde prije donošenja presude 26. februara 2007. godine, a tiču se "genocidne namjere iza procesa etničkog čišćenja od 1992. godine".

"Neuspjeh Srbije da pronađe i uhapsi Mladića i Karadžića, dok je MSP razmatrao ovaj slučaj, je Sud lišio ključnih dokaza, što je možda bila namjera Beograda od samog početka. Dalje odlaganje hapšenja bjegunaca, dok im je Srbija nudila utočište, onemogućavala je MSP da donese konačnu presudu o genocidnim namjerama osoba koje su predvodile kampanju ubijanja i uništavanja, usmjerene uglavnom protiv muslimanske populacije 1992. godine", kaže on.

Sada su, tvrdi Šefer, u potpunosti dostupni dokazi o postojanju genocidne namjere 1992. godine.

"Uloga Srbije u pomaganju Srbima u BiH u tom periodu je poznata MSP od ranije, ali mnogo više dokaza se pojavilo nakon 2007. godine. Međunarodni sud za ratne zločine će uskoro donijeti odluku o krivici ili nevinosti Mladića i Karadžića po optužbama za genocid tokom 1992. godine. Aplikacija za reviziju je bila pripremljena da ponudi MSP potrebnu priliku da pregleda dokaze kako bi odlučili da li se genocid dogodio 1992. i da li je Srbija odgovorna za to. Istorija neće blagonaklono gledati na odluku Međunarodnog suda pravde o odbijanju aplikacije za reviziju", zaključuje Šefer.

(Faktor.ba)
          politika nego sta.
          Post Reply