Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kiligonzales

#7626 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:Ukro mu Tito Božić Batu ispod jelke, uvalio Deda Mraza...
:lol:
Connaisseur Karlin

#7628 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

kiligonzales wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
i se jaljas iz BiH, ne zivis vani :shock:

pisem o amerikancima u doba juge , jer imam izvore :-D

da ponovim: prosjecan jugosaloven je imao bolji zivot od amerikanca :)
Pa obisao sam Evropu, valjda je to malo, a tovar drugova i rodbine po Americi i Kanadi imam. Brat mi je u Kanadi, par drugova, rodjaka i rodica mi je tamo. Mnogi otisli jos u Jugi tamo, neki poslje raspada Juge. Neki stigli i meksickom vezom, pa se sada ne mogu vratiti nazad. Jbg. :D Neki otisli skoro.

Zar moras zivjeti vani, da bi osjetio sta je kapitalizam? :D

To je tvoje misljenje, moje nije. Za nas su Ameri ko Iphone u odnosu na smartphone marke Vivax. Neuporedivo.

Mogao je otici na odmor bez kartice jer mu je more par sati voznje, a nerijetko se gostio na racun vlastite firme ili kampovao u nekom kampu. Ne damo mi naseg Jadrana, ni za sta drugo. :D
moje misljenje , znam kako je zivjeti u SAD danas, znama kako je bilo 80tih, bio mi je brat u SAD, vise puta :D

kamo srece da amrikacni imaju lijepi Jadran :D

americki kapitalizam jeoduvijek brutalniji od EU kapitalizma :)

ponavljam: jugovic iz 70 i 80ih je boljio zivio od amerikancica :) kod njih su i danas sela odvojena od civilizacije, a zmisli kako je bilo zvijeti na aemrickom selu prije 40 ili 50 godina :) takva udlajenost nije specificna za Evropu :)
kiligonzales

#7629 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

moje misljenje , znam kako je zivjeti u SAD danas, znama kako je bilo 80tih, bio mi je brat u SAD, vise puta :D

ponavljam: jugovic iz 70 i 80ih je boljio zivio od amerikancica :) kod njih su i danas sela odvojena od civilizacije, a zmisli kako je bilo zvijeti na aemrickom selu prije 40 ili 50 godina :) takva udlajenost nije specificna za Evropu :)
Moji se ne zale na USA. Shvatili da se i tamo mora raditi da bi se zivjelo.

Brutalniji jeste, imas onoliko koliko si u stanju da izboris, stvoris.

Zamisli kako je bilo zivjeti u jugoslovenskom selu prije 40 ili 50 godina. Nema, idilicno bilo, svaka kuca imala vodu, struju, telefon, auto, plus vikendicu na moru i sator. VRATI SATOR. :D

Posto Juga nije bila na standardu jedne Zapadne Evrope ni 70-tih, a bome ni 80-tih, jedno njemacko i austrijsko osrednje selo ili losije selo izgleda bolje od najboljih slovenskih sela, jednostavno se vidi razlika u sistemu i ko cemu pridaje vaznost. Onda dodjes u HR i vidis kako recimo propadaju slavonska sela, moras malo sjahati sa autoputa, a onda produzis kroz Srbiju i vidis kako je tamo u njihovim selima, mozes i kroz CG, zivot stao jos ko zna kada i tako do juga Balkana redom, gdje ima kataklizmicnih prizora poput u nekim jos neobnovljenim selima u BiH, a gle rata tamo nije bilo.

To je tvoje misljenje, moje misljenje da nikada jugovic nije zivio bolje od amera, ni od ostalih zapadnjaka, ma koliko se mi tjesili time da smo imali mnoge stvari besplatnima.
radostan dan

#7630 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

...tjerali gladan narod da okreće janjca za Prvi Maj.
Connaisseur Karlin

#7631 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

kiligonzales wrote:

Moji se ne zale na USA. Shvatili da se i tamo mora raditi da bi se zivjelo.

Brutalniji jeste, imas onoliko koliko si u stanju da izboris, stvoris.

Zamisli kako je bilo zivjeti u jugoslovenskom selu prije 40 ili 50 godina. Nema, idilicno bilo, svaka kuca imala vodu, struju, telefon, auto, plus vikendicu na moru i sator. VRATI SATOR. :D

Posto Juga nije bila na standardu jedne Zapadne Evrope ni 70-tih, a bome ni 80-tih, jedno njemacko i austrijsko osrednje selo ili losije selo izgleda bolje od najboljih slovenskih sela, jednostavno se vidi razlika u sistemu i ko cemu pridaje vaznost. Onda dodjes u HR i vidis kako recimo propadaju slavonska sela, moras malo sjahati sa autoputa, a onda produzis kroz Srbiju i vidis kako je tamo u njihovim selima, mozes i kroz CG, zivot stao jos ko zna kada i tako do juga Balkana redom, gdje ima kataklizmicnih prizora poput u nekim jos neobnovljenim selima u BiH, a gle rata tamo nije bilo.

To je tvoje misljenje, moje misljenje da nikada jugovic nije zivio bolje od amera, ni od ostalih zapadnjaka, ma koliko se mi tjesili time da smo imali mnoge stvari besplatnima.
Shvatili da moraju raditi, jer nemaju bolji izbor :D naravno da je SAD kpaitlaizma brutalniji od EU kapitlizam, ali SAD dijaposra ne voli o tome pisati :D

Jugo selo nije bilo u jednakom poloazju jednom amerikckom selu ili farmi :D jucer napisah Fudoni, i danas amricka sela ili farme nemaju razvijenu kanalizaciju i vodvod :)

ja pisem cijelo vrijeme o jugi i amrici, a Zapadna Evrpa jeste bila razvijenija od Juge, Jugovici su mogli napstiti jugu i otici u Zapadnu Evrpu , dok grajdani Istocnog Bloka nisu imali takvu mogucnost :)

Moj susjed jenpr. 80tih otisao u Kopenhagen raditi kao profsor na Univerzitetu i tamo ostao :D Niko pametnim jugovicima nije branio otici u svijet, privremeno ili permanentno. Drugo, simoastvo u Jugi je bilo intenzivno 50tih godina, ali nakon otvaranja granica se sve promjenilo.

nemas pojma: juogvic je uvijek bolje zivio od amerikanaca :-D
MarlboroGold

#7632 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by MarlboroGold »

Sat vremena za jugonostalgičare :D
xoklix

#7633 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by xoklix »

Juga da je dobra bila imali bi smo iole pismenije i civilizovanije drustvo.
Mi smo tu jos najgori, centar prljave industrije...Jebo skolu, idi kopaj kanale,a nek se autoputevi grade po HR i SRB.
kiligonzales

#7634 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Shvatili da moraju raditi, jer nemaju bolji izbor :D naravno da je SAD kpaitlaizma brutalniji od EU kapitlizam, ali SAD dijaposra ne voli o tome pisati :D

Jugo selo nije bilo u jednakom poloazju jednom amerikckom selu ili farmi :D jucer napisah Fudoni, i danas amricka sela ili farme nemaju razvijenu kanalizaciju i vodvod :)

ja pisem cijelo vrijeme o jugi i amrici, a Zapadna Evrpa jeste bila razvijenija od Juge, Jugovici su mogli napstiti jugu i otici u Zapadnu Evrpu , dok grajdani Istocnog Bloka nisu imali takvu mogucnost :)

Moj susjed jenpr. 80tih otisao u Kopenhagen raditi kao profsor na Univerzitetu i tamo ostao :D Niko pametnim jugovicima nije branio otici u svijet, privremeno ili permanentno. Drugo, simoastvo u Jugi je bilo intenzivno 50tih godina, ali nakon otvaranja granica se sve promjenilo.

A bolji je izbor malo raditi i zivjeti na racun drzave ili raditi manje i imati koliko te zapadne? :D

Te neuravnotezenosti u razvoju samih sela ima i ovdje i ovdje ima sela bez struje i vode, odsjecenih od svijeta, a manji prostor. Sta ocekujes od zemlje koja je treca po velicini u svijetu i sa 300 miliona stanovnika? Sramota je kad imas 12 puta manje stanovnika a ne mozes na manjem prostoru da im obezbjedis priblizno jednaku kvalitetu zivota jer zivot nije samo socijala i besplatno obrazovanje i lijecenje (govorim o Jugi opcenito) ili kad imas 3-4 miliona stanovnika, a kvaliteta zivota ti je truba bodova (BiH danas recimo).

Ispasce Nju Jorku 70-tih i 80-tih gori zivot nego u Beogradu tih godina. Mislim hajmo se zajebavati jer ti je firma i sistem davalo stanarsko pravo na stan koji nije tvoj i jer si manje razloga imao da uletis u kredit. :D

Mi se moramo porediti sa nama najblizima, zato pomenuh Evropu i razliku odnosa prema selu, a bome i prema gradu, recimo u Austriji koja granici sa tom Jugom imas posve drugaciju, organizovaniju, infrastrukturalno i strukturalno sadrzaniju sliku gradova i sela, sa znatno boljom kvalitetom zivota, da ne govorim da im glavni gradovi imaju potpuniji sadrzajniji zivot nego naša nekadašnja predstolnica, a bome i ova sadašnja koja se može porediti sa jednim Gracom recimo. Da ne govorim koliko drugih prestolnica, onih zemalja cijim smo se gradjanima podsmijavali (Madjarska, Ceska, Slovacka i nekih drugih) izgleda urednije, ljepse i velelepnije od ovih nasih, ali mi smo sami sebi bili bajka. Sa Amerima se svakako ne mozemo porediti jer su oni svijet ispred nas htijeli mi to sebi priznati ili ne, kao i Zapadna Evropa, ali eto ona nam je najbliza, pa od nje opet ne ucimo kako da budemo bolji.

Meni je drug otisao da doktorira u Saint Loiusu, sad poslje rata i vrlo vjerovatno ce ostati, vec je 3-4 godina kako je tamo i radi jos na tome univerzitetu. I sad imamo pasos za poci bilo gdje, a ko se tamo snadje mozda i ostane zauvijek. :D
Last edited by kiligonzales on 17/03/2018 15:38, edited 1 time in total.
Edin H.

#7635 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

radostan dan wrote:...tjerali gladan narod da okreće janjca za Prvi Maj.
Jos kisa... :twisted:
kiligonzales

#7636 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

radostan dan wrote:...tjerali gladan narod da okreće janjca za Prvi Maj.
Janjac je janjac. Datum je nebitan. :D
radostan dan

#7637 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

insomnia78 wrote:
radostan dan wrote:I sta kaze rodjak, danas svako selo ima asfalt...
Ranije veca sela imala bar cetvorogodisnju skolu, dom kulture, mjesnu kancelariju, prodavnicu, zadrugu, otkupnu stanicu ...sve vrvilo od ljudi i djece, zvukova stoke u torovima, kosenja trave, oranja zemlje, djecije graje...
Sad pustinja, napusteni objekti, kao u onim vesternima...samo vjetar goni balu po sredini puta.

Ima asfalt... :mrgreen:
Kolko od toga je doprinos cetnika?
joj insomnia, nekad zablistaš, a nekad je vrijeđanje inteligencije odgovoriti ti na post....tebi su i kad PSG odigra iks krivi četnici.
Bosna i Hercegovina neslavni je rekorder među zemljama regiona kada je reč o opustošenim naseljima, onima u kojima više ne živi baš nijedan stanovnik. Takvih sela u BiH, kako potvrđuju dostupni podaci, više od 300!
Osim toga, alarmantan je i podatak da u 1.486 sela živi manje od deset stanovnika, iako su nekada imala na stotine seljana.
Da je stanje zabrinjavajuće, potvrđuje nam i Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara RS. On iznosi podatak da u selima u BiH u ovom trenutku živi manje od 45 odsto ukupnog stanovništva, a da bi za državu koja treba živeti od poljoprivrede, u njima trebalo živeti oko 70 posto populacije, piše Avaz.ba.
Usorac tvrdi da nisu samo najudaljenija sela ostala prazna. Otkriva i da bez meštana ostaju nekad velika naselja
- Od 126 kuća, koliko ih ima u jednom mestu kod Prnjavora, 27 ih je potpuno prazno. U narednih pet godina, s obzirom na to da u mnogim mestima imamo starce, po jedno ili dvoje, još 40 kuća ostaće prazno. Samo u mestima Kokori, Vršani u 20 kuća nema domaćina godinama. Kuće su već zarasle u korov - priča nam Usorac.

I dok je u Evropi primetan trend povratka ljudi na selo, u BiH bi ipak svi radije da žive u gradu ili da odu iz zemlje. Da je stanje zabrinjavajuće, rekao je za „Avaz“ profesor Hasan Zolić, statističar i demograf.
- Gde god da krenete, sela su nam prazna, imate takvo stanje kod Travnika, Zenice, u istočnoj Bosni, istočnoj Hercegovini. Kuće i sela prazni su potpuno, a ima i sela u kojima živi samo po jedan starac ili starica... - kaže prof. Zolić.
Kolikom se brzinom populacija smanjuje, ilustriruje podatkom da je u poslednje tri godine u Unsko-sanskom kantonu broj prvačića smanjen za čak 150 razreda! Tome, kaže, doprinose i velike migracije te bela kuga.
- Predviđa se da ćemo u narednih 30 godina izgubiti više od 700.000 stanovnika. Za 2100. godinu predviđa nam se da ćemo imati manje od dva miliona stanovnika. RS stalno iskazuje belu kugu, godiše se gubi skoro 6.000 stanovnika. I u FBiH je u prošloj godini bela kuga zabeležena u osam kantona. BiH godišnje gubi 9.000 stanovnika, tako da je bela kuga gorući problem ove zemlje - upozorava Zolić.
Planina Velež, okovana snegom, kao da se stopila s nebom. U Podveležju, u desetak sela i na desetine zaselaka smeštenih u podnožju planine nekada je živelo 3.200 stanovnika. Brda su se belela od ovaca, uz njih su travu pasle i krave, a Podvelešci su bili znani i kao vrsni uzgajivači konja.
uglavnomja

#7638 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

kiligonzales wrote:

... recimo u Austriji koja granici sa tom Jugom imas posve drugaciju, organizovaniju, infrastrukturalno i strukturalno sadrzaniju sliku gradova i sela, sa znatno boljom kvalitetom zivota, da ne govorim da im glavni gradovi imaju potpuniji sadrzajniji zivot nego naša nekadašnja predstolnica, a bome i ova sadašnja koja se može porediti sa jednim Gracom recimo. Da ne govorim koliko drugih prestolnica, onih zemalja cijim smo se gradjanima podsmijavali (Madjarska, Ceska, Slovacka i nekih drugih) izgleda urednije, ljepse i velelepnije od ovih nasih, ali mi smo sami sebi bili bajka. Sa Amerima se svakako ne mozemo porediti jer su oni svijet ispred nas htijeli mi to sebi priznati ili ne, kao i Zapadna Evropa, ali eto ona nam je najbliza, pa od nje opet ne ucimo kako da budemo bolj
o kojem ti vremenu pricas i sta poredis sa cim? :-)

u svakom slucaju
austrija

monarhija koja je drzala dobar dio europe pod svojom vlascu, sa jedne strane
sa druge strane zemlja koja je jednim dijelom bila turska kolonija stotinama godina dok nije postala austrijska kolonija ...

austrija, tacnije bec, leglo zla iz kojeg je potekla ideja za ww2. tadasnji graonacelnik je gradio bec u sjaju i raskosi dok su desetine hiljada ljudi zivjele u kanalizaciji, koji je zabranio zenama da se obrazuju i koji je naravno odlucio da se svi jevreji izbace sa poslova i da se ne smiju zaposljavati ... i drzao tako vatrene govore koje je uredno slusao soboslikar ilitiga moler ... austrija koja je iz ww2 izasla prilicno neostecena s obzirom na svoj status
sa druge strane srusena siromasna zemlja sa gomilom nepismenih ljudi

i ko je napravio veci rast u odnosu na polaznu tacku?

poredis neuporedivo :-)

dalje, ceska, slovacka i narocito ugarski dio monarhije :D su nahebali podd cccp-om, cinjenica

kakve to ima veze sa jugom?

osim kad ti tako neki poljak ili rus kaze: za nas je jugoslavija bila veca od amerike ...
Last edited by uglavnomja on 17/03/2018 15:56, edited 1 time in total.
insomnia78

#7639 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Da, pgtv sela po RS-u. Zatrali su trag “muslimanskom uvu” i sad se cude kako nema naroda na selu. Pogledaj sela na teritoriji “pod kontrolom armije BiH”
radostan dan

#7640 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

e moj dekarte, jebem i tebe i tvoju teoriju.
evo insomnija ne misli, a postoji....
supercali

#7642 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

insomnia78 wrote:Da, pgtv sela po RS-u. Zatrali su trag “muslimanskom uvu” i sad se cude kako nema naroda na selu. Pogledaj sela na teritoriji “pod kontrolom armije BiH”
Koliki je doprinos cetnika sto ti sada zivis u francuskoj?
insomnia78

#7643 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

supercali wrote:
insomnia78 wrote:Da, pgtv sela po RS-u. Zatrali su trag “muslimanskom uvu” i sad se cude kako nema naroda na selu. Pogledaj sela na teritoriji “pod kontrolom armije BiH”
Zanemariv.
Connaisseur Karlin

#7644 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

kiligonzales wrote:

A bolji je izbor malo raditi i zivjeti na racun drzave ili raditi manje i imati koliko te zapadne? :D

Te neuravnotezenosti u razvoju samih sela ima i ovdje i ovdje ima sela bez struje i vode, odsjecenih od svijeta, a manji prostor. Sta ocekujes od zemlje koja je treca po velicini u svijetu i sa 300 miliona stanovnika? Sramota je kad imas 12 puta manje stanovnika a ne mozes na manjem prostoru da im obezbjedis priblizno jednaku kvalitetu zivota jer zivot nije samo socijala i besplatno obrazovanje i lijecenje (govorim o Jugi opcenito) ili kad imas 3-4 miliona stanovnika, a kvaliteta zivota ti je truba bodova (BiH danas recimo).

Ispasce Nju Jorku 70-tih i 80-tih gori zivot nego u Beogradu tih godina. Mislim hajmo se zajebavati jer ti je firma i sistem davalo stanarsko pravo na stan koji nije tvoj i jer si manje razloga imao da uletis u kredit. :D

Mi se moramo porediti sa nama najblizima, zato pomenuh Evropu i razliku odnosa prema selu, a bome i prema gradu, recimo u Austriji koja granici sa tom Jugom imas posve drugaciju, organizovaniju, infrastrukturalno i strukturalno sadrzaniju sliku gradova i sela, sa znatno boljom kvalitetom zivota, da ne govorim da im glavni gradovi imaju potpuniji sadrzajniji zivot nego naša nekadašnja predstolnica, a bome i ova sadašnja koja se može porediti sa jednim Gracom recimo. Da ne govorim koliko drugih prestolnica, onih zemalja cijim smo se gradjanima podsmijavali (Madjarska, Ceska, Slovacka i nekih drugih) izgleda urednije, ljepse i velelepnije od ovih nasih, ali mi smo sami sebi bili bajka. Sa Amerima se svakako ne mozemo porediti jer su oni svijet ispred nas htijeli mi to sebi priznati ili ne, kao i Zapadna Evropa, ali eto ona nam je najbliza, pa od nje opet ne ucimo kako da budemo bolji.

Meni je drug otisao da doktorira u Saint Loiusu, sad poslje rata i vrlo vjerovatno ce ostati, vec je 3-4 godina kako je tamo i radi jos na tome univerzitetu. I sad imamo pasos za poci bilo gdje, a ko se tamo snadje mozda i ostane zauvijek. :D
Bome se radilo u Jugi, a bome nisu svi bili lijeni :-D to je pre-stereotipno razmiljanje :)

Juga je bila orijenirana ka kolektivu i potrebama gradjana, a to u SAD nije nikad postojalo od njenog formiranja :D

Dana, aemrikacni su pricno nazadno drustvo, znatno su losijeg napretka za potrebe drustva od drzava u EU , u americi ne postoji zastitia pojedinaca od strane drzave, drzavu jednsotavno nije briga za kvalitetom zivota prosjecnog amerikanca :D

Pametno, to sam i ja uradila dodjes, skolujes se i odes dalje u svijet :-D
supercali

#7645 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

insomnia78 wrote:
supercali wrote:
Zanemariv.
Mozda iz tvoje perspektive
radostan dan

#7646 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

znači zaključak poslije članka - srbi protjerali bošnjake iz sela, a kako je riječ o dokazanoj aristokraciji (četnici), i svoje protjerali... a federalni bošnjaci seljaci demotivisani sudbinom trofaznih kolega bacili plug i kosu i demonstrativno preselili u gradove, da budu 1-1 sa srpskim seljacima.
akaunt

#7647 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by akaunt »

Kad moze Karleuša o vakcinama , moze i insomnia o Jugoslaviji.
kiligonzales

#7648 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

uglavnomja wrote:
o kojem ti vremenu pricas i sta poredis sa cim? :-)

u svakom slucaju
austrija

monarhija koja je drzala dobar dio europe pod svojom vlascu, sa jedne strane
sa druge strane zemlja koja je jednim dijelom bila turska kolonija stotinama godina dok nije postala austrijska kolonija ...

austrija, tacnije bec, leglo zla iz kojeg je potekla ideja za ww2. tadasnji graonacelnik je gradio bec u sjaju i raskosi dok su desetine hiljada ljudi zivjele u kanalizaciji, koji je zabranio zenama da se obrazuju i koji je naravno odlucio da se svi jevreji izbace sa poslova i da se ne smiju zaposljavati ... i drzao tako vatrene govore koje je uredno slusao soboslikar ilitiga moler ... austrija koja je iz ww2 izasla prilicno neostecena bez obzira na svoj status
sa druge strane srusena siromasna zemlja sa gomilom nepismenih ljudi

i ko je napravio veci rast u odnosu na polaznu tacku?

poredis neuporedivo :-)

dalje, ceska, slovacka i narocito ugarski dio monarhije :D su nahebali podd cccp-om, cinjenica

kakve to ima veze sa jugom?

osim kad ti tako neki poljak ili rus kaze: za nas je jugoslavija bila veca od amerike ...
Pa s cime bi da se poredis sa Somalijom? Pa da se poredimo i sa Mađarima, Rumunima, Bugarima, u mnogo cemu bi ispusili foru.

Pricam o vremenu Juge i sada, kada je odnos prema domacem selu bio nula bodova, a bome ni prema mnogim manjim gradovima nije bio mnogo bolji, gdje je razlika u kvaliteti zivota bila u mnogome razlicita u odnosu na vece gradove. Ono bilo je jednako lijepo zivjeti u Beogradu i Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu, Zagrebu i Osijeku, Sarajevu i Zenici, Mostaru i Trebinju i tako dalje.

Usporedba je iskljucivo jer su to dvije zemlje s dvije strane granice koje odslikavaju razliciti kvalitet zivota. Jasno je ko je Austrija bila u proslosti, sta je ona bila prije i kasnije, sta je sada. Ti si zaboravio da im je drzava pristojno satrana u drugom svijetskom ratu i da su se njome provozale saveznicke snage.

A u Jugi nisu postojali legla zla? Sve su nam ovo stranci zli napravili. Ko nas zavadi bre. Kod nas nije bilo Judenfrei gradova, fasista, kvislinga i druge bagre. :D

Da jesmo imali poslje ww2 goru polaznu tacku od njih jesmo, da smo napravili od njih vise nismo. Tesko da cemo ikada. Za 40+ godina Juge nismo bili u stanju napraviti autoputeve u zemlji, jesmo bunkere. Jbg, zato nam je neko drugi kriv.

Nemoj ti mene pogresno shvatiti, za mene Juga nije bila mraka, ali nije bila ni top drzava da se razumijemo, ma koliko je mi hvalili, imala je svoje vrline i mane. Sve ovo sto danas imamo je posljedica dijelom njenih mana i nametanja jednoumlja nakon kojeg je sa slabljenjem drzavnog aparata isplivala svaka ta mana posebice i odbila nam se od glavu...
Gojeni H

#7649 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

supercali wrote:
Gojeni H wrote:
supercali wrote:Isto kao sto ste vi kojima su upalili svjetlo da bolje zivite bugija u francusku svedsku ameriku i sada pricate kako je bolje zivjeti u bosni nego prije
Pa jeste kad dodjete na godisnji budete par sedmica na rodnoj grudi i arbajt u kolonijalne sile
Respo bolan, Fudo se naratovao, i jos tuce ljudi s foruma koji su poslije rata, trbuhom za kruhom, otisli vani.
Sta ti je?
Cuj sta mi je
Pa ko god iz vana prica bolje je sad u bih je licemjer
:shock:

Ne razumijem zasto bi bio licemjer? Ljudi su i u vrijeme SFRJ boli napolju.
Bitnije, ljudi kritikuju SFRJ, ne nuzno glorificirajuci danasnji sistem.
piupiu

#7650 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

kiligonzales wrote:nametanja jednoumlja nakon kojeg je sa slabljenjem drzavnog aparata isplivala svaka ta mana posebice i odbila nam se od glavu...
NIkad ovdje nije trebalo nametati jednoumlje. Jednoumlje je poželjna kulturna karakteristika u glavama naših naroda i narodnosti. Danas se samo razlikujemo u tome koju vrstu jednoumlja preferiramo.
Post Reply