Sada je meni jasno što si sve ovo počeo. Tebi je, u stvari, trebalo ime za bend. Misteriozne Snajke, najbolji predstavnik Christian rocka na našim prostorima...beni-bu-man wrote:InteresantnoHakiz wrote:Imaju religije izvlakušu: Dakle, ni Kain ni Abel nisu pretci ljudi. Naš prapredak je Seth, sin kojeg su Adam i Eva dobili poslije smrti Abela. A kako se rješava problem incesta? Pa, kako religije izmisliše izgovor, Adam i Eva su prvi ljudi i njihovi sinovi i kćeri su njihovi potomci. Ali, Adam i Eva, iako su prvi, nisu jedini ljudi. Tako da je Seth imao djecu sa ženom koja nije potomak Adama i Eve.beni-bu-man wrote: Znaci po abrahamskim religijama incest
Jedini problem u tom izgovoru je što se nigdje ne spominju ti drugi ljudi, spominju se samo Adam, Eva i njhovi potomci. I spominje se u mističnim tekstovima Lilit. Tada je Eva, u stvari, samo jedan od atributa žene, ženskosti, ženskog principa, pola... Eva je u tom slučaju simbol čednosti, majke i porodice, Lilit je simbol ženske snage, individualnosti, seksualnosti
Usput, Ima jedno jevrejsko tumačenje po kojem Kain nije Adamov sin, iako jeste Evin. Po tome Eva je prevarila Adama sa ili zmijom, ili sa đavolom, nekim od palih anđela ili je bila silovana od strane nekih od anđela.![]()
Misteriozne Snajke
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
-
Hakiz
#7626 Re: Ateizam
- Dozer
#7627 Re: Ateizam
Smrcak15 wrote: ti si ta baba cojece
Nego - I, nista mi ne rece na post prije ovog. Moze li neko pojasnjenje ba?
- Smrcak15
#7628 Re: Ateizam
nemoze pojasnjenje zato sto si otisao od teme, nebitno je ko kakav usb sad imaDozer wrote:Smrcak15 wrote: ti si ta baba cojece![]()
Nego - I, nista mi ne rece na post prije ovog. Moze li neko pojasnjenje ba?
nego fokus je bio na primjer koji sam prilozio, kad bi birao izmedju ta dva koja sam ponudio u prilozenom, a ne sad da mi ti tamo neke druge sa terbajtima uskaces u argument.
- beni-bu-man
#7629 Re: Ateizam
Hakiz wrote:
Sada je meni jasno što si sve ovo počeo. Tebi je, u stvari, trebalo ime za bend. Misteriozne Snajke, najbolji predstavnik Christian rocka na našim prostorima...
Dobar
Kad cujem Christian Rock, sjetim se one episode South Park-a kada Cartman osnuje Christian Rock Band
Ne, nego sam se vise nadao da ce nas "strucnjak" Smrcak odgovoriti na moje pitanje
- Dozer
#7630 Re: Ateizam
Smrle, ti si poceo s GB i TB, ne ja. A prije toga je bilo ovo:
Dozer wrote:A istovremeno je i vrlo convenient, jer onda vecina svijeta ne zna sta tacno govori. Ili mora nauciti arapski, sto je neka prethodnica globalizacije. Da li to znaci da je Kur'an najavio gloobalizaciju?Smrcak15 wrote: zato sto su izvorne molitve dosle na arapskom, a ne na kineskom pa da sad mijeanjamo jezike.
jer ako se molis na arapskom onda si blize istini u molitvi jer radis onako kako je poslanik se molio, a kad bi sad ja htio da klanjanje bude bogu na bosanski, to bi bilo cisto sakacenje molitve po svim savovima.
Paaaaa.... S obzirom da je Kur'an za cijelo covjecanstvo, a istovremeno je od jednog Adema i jedne Have bog stvorio to covjecantsvo, pitamo se sljedece:jeli to trazis da posalje jednu knjigu koju ce svi ljudi razlicitih jezika moci citati??
- Kako li je samo onda uspio od njih jednih stvoriti i razlicite rase koje govore stotinama razlicitih jezika?
- Zasto je to radio i koja je poenta, ako je vec zamislio da Kur'an bude za sve ljude, a onda ga poslao na - arapskom? Koja je logika?
Toliko je bogat i izrazajan da i dan danas ljudi tumace sta je bog htio reciodlucio da posalje na arapskom zato sto je bogat jezik i mozes se bolje izraziti u arapskom nego u mnogima jezicima.![]()
Yeaaah! Right!Bog se odlucio na arapski, jer vjerovatno zato sto u malo teksta puno znacenja moze da stane jer je jezik bogat, ono sto mozes u arapskom da kazes sa jednom rijeci od 7 slova, to moras na engleskom da kazes sa 7 rijeci.
Vidi, samo dvije rijeci, a toliko kazu
Na arapskom ove dvije rijeci izgledaju ovako: نعم صحيح (nem sahih), s arapskog na engleski: Yes, correct.
Ako se prevedu na nas, dobije se - Da, da.
Naravno, zanemaricemo ono sto se zove ironija i sarkazam
A, ako na nasem kazemo "bog ne postoji", ili na engleskom "god not exists", na arapskom to izgleda ovako: الله غير موجود (allah ghyr mawjud). Svugdje po 3 rijeci, i dosta komplikacija s arapskim slovima.
Dakle...nije to bas tako kako ti tvrdis
- Laertes
#7631 Re: Ateizam
I tako od incesta dođemo do muhamedove pedofilije... Napredak 
I on sažeo, ko smrle gigabajte
I on sažeo, ko smrle gigabajte
- beni-bu-man
#7632 Re: Ateizam
Jebi ga po svetim knjigama je sve ok samo nek se loza siriLaertes wrote:I tako od incesta dođemo do muhamedove pedofilije... Napredak
Ili kao sto kolega Hakiz rece religije vazda imaju nekakav cheat
- Smrcak15
#7633 Re: Ateizam
Dozer wrote:Smrle, ti si poceo s GB i TB, ne ja. A prije toga je bilo ovo:
Dozer wrote:A istovremeno je i vrlo convenient, jer onda vecina svijeta ne zna sta tacno govori. Ili mora nauciti arapski, sto je neka prethodnica globalizacije. Da li to znaci da je Kur'an najavio gloobalizaciju?Smrcak15 wrote: zato sto su izvorne molitve dosle na arapskom, a ne na kineskom pa da sad mijeanjamo jezike.
jer ako se molis na arapskom onda si blize istini u molitvi jer radis onako kako je poslanik se molio, a kad bi sad ja htio da klanjanje bude bogu na bosanski, to bi bilo cisto sakacenje molitve po svim savovima.
Paaaaa.... S obzirom da je Kur'an za cijelo covjecanstvo, a istovremeno je od jednog Adema i jedne Have bog stvorio to covjecantsvo, pitamo se sljedece:jeli to trazis da posalje jednu knjigu koju ce svi ljudi razlicitih jezika moci citati??
- Kako li je samo onda uspio od njih jednih stvoriti i razlicite rase koje govore stotinama razlicitih jezika?
- Zasto je to radio i koja je poenta, ako je vec zamislio da Kur'an bude za sve ljude, a onda ga poslao na - arapskom? Koja je logika?
Toliko je bogat i izrazajan da i dan danas ljudi tumace sta je bog htio reciodlucio da posalje na arapskom zato sto je bogat jezik i mozes se bolje izraziti u arapskom nego u mnogima jezicima.![]()
Yeaaah! Right!Bog se odlucio na arapski, jer vjerovatno zato sto u malo teksta puno znacenja moze da stane jer je jezik bogat, ono sto mozes u arapskom da kazes sa jednom rijeci od 7 slova, to moras na engleskom da kazes sa 7 rijeci.
Na arapskom ove dvije rijeci izgledaju ovako: نعم صحيح (nem sahih), s arapskog na engleski: Yes, correct.
A, ako na nasem kazemo "bog ne postoji", ili na engleskom "god not exists", na arapskom to izgleda ovako: الله غير موجود (allah ghyr mawjud). Svugdje po 3 rijeci, i dosta komplikacija s arapskim slovima.
Dakle...nije to bas tako kako ti tvrdis
vecina ga i ne cita, tako da ti to nije izgovor nikakav, ko ne cita taj i nezna.A istovremeno je i vrlo convenient, jer onda vecina svijeta ne zna sta tacno govori. Ili mora nauciti arapski, sto je neka prethodnica globalizacije. Da li to znaci da je Kur'an najavio gloobalizaciju?
stvorio kako je stvorio, nisam ja pratio procedure stvaranja kroz milenije.- Kako li je samo onda uspio od njih jednih stvoriti i razlicite rase koje govore stotinama razlicitih jezika?
1. zato sto je najbogatiji jezik na svijetu- Zasto je to radio i koja je poenta, ako je vec zamislio da Kur'an bude za sve ljude, a onda ga poslao na - arapskom? Koja je logika?
2. zato sto se moze vise informacija staviti i manje teksta
tumace zato sto je nepresusan izvor informacija nabijenih u jednom te istom tekstu.Toliko je bogat i izrazajan da i dan danas ljudi tumace sta je bog htio reci![]()
Yeaaah! Right!
manje pametovanja dozeru, nego pristupi stvarima kako treba
pa da krenemo
da krenemo sa pocetkom druge sure u Kuranu
2. ajet
arapski
Thalika alkitabu la rayba feehi hudan lilmuttaqeena
engleski
This is the Book about which there is no doubt, a guidance for those conscious of Allah
3.ajet
Allatheena yuminoona bialghaybi wayuqeemoona alssalata wamimma razaqnahum yunfiqoona
Who believe in the unseen, establish prayer, and spend out of what We have provided for them
4.ajet
Waallatheena yuminoona bima onzila ilayka wama onzila min qablika wabialakhirati hum yooqinoona
And who believe in what has been revealed to you, [O Muhammad], and what was revealed before you, and of the Hereafter they are certain [in faith].
5.ajet
Olaika AAala hudan min rabbihim waolaika humu almuflihoona
Those are upon [right] guidance from their Lord, and it is those who are the successful.
6ajet
Inna allatheena kafaroo sawaon AAalayhim aanthartahum am lam tunthirhum la yuminoona
Indeed, those who disbelieve - it is all the same for them whether you warn them or do not warn them - they will not believe.
itd itd
skoro svaki ajet na arapskom je kraci od engleskog ili bosanskog
jeli ti sad vizuelno jasno zasto je arapski uzet naspram drugih jezika.
- beni-bu-man
#7634 Re: Ateizam
I samo zato je kuran pisan na arapskom jeziku

- Dozer
#7635 Re: Ateizam
A joj... 
- Laertes
#7636 Re: Ateizam
Ma shvaćam ja što je na arapskom, muha&co se dosjetili i scam im prošao. Nego ne kontam muslimane ne-arape kako i s kojom logikom pristaju da sve kao na arapskom se mole kad i najosnovnija logika kaže da će te svemoćni razumjeti i ako se moliš na svom jeziku.
Shvatam ja logiku arapa i džamijaša, lakše je ovako neuke mase levatiti... Al, jbg, u toj masi da niko ne kaže: "Jeste, musliman sam, ali me moj bog razumije i ako mu se obraćam na svom jeziku"
Shvatam ja logiku arapa i džamijaša, lakše je ovako neuke mase levatiti... Al, jbg, u toj masi da niko ne kaže: "Jeste, musliman sam, ali me moj bog razumije i ako mu se obraćam na svom jeziku"
- irac300
#7637 Re: Ateizam
Eh, ako ubaciš logične stvari u abrahamske religije, odoše one nizvodno u nepovrat.Laertes wrote:Ma shvaćam ja što je na arapskom, muha&co se dosjetili i scam im prošao. Nego ne kontam muslimane ne-arape kako i s kojom logikom pristaju da sve kao na arapskom se mole kad i najosnovnija logika kaže da će te svemoćni razumjeti i ako se moliš na svom jeziku.
- dustaban
#7638 Re: Ateizam
Ma nije tacno, moglo bi to i krace - na bozjem Shatro jezikuSmrcak15 wrote: ...
= Fakat, prepo ga neprepo nevjernika libo racku!Smrcak15 wrote: 6ajet
Inna allatheena kafaroo sawaon AAalayhim aanthartahum am lam tunthirhum la yuminoona
Indeed, those who disbelieve - it is all the same for them whether you warn them or do not warn them - they will not believe.
- shbc
#7639 Re: Ateizam
Sunce ti, ovo bolje od sapunice. Real Housewives of the GardenHakiz wrote:Imaju religije izvlakušu: Dakle, ni Kain ni Abel nisu pretci ljudi. Naš prapredak je Seth, sin kojeg su Adam i Eva dobili poslije smrti Abela. A kako se rješava problem incesta? Pa, kako religije izmisliše izgovor, Adam i Eva su prvi ljudi i njihovi sinovi i kćeri su njihovi potomci. Ali, Adam i Eva, iako su prvi, nisu jedini ljudi. Tako da je Seth imao djecu sa ženom koja nije potomak Adama i Eve.beni-bu-man wrote:Znaci po abrahamskim religijama incestHakiz wrote:
Dakle, Adam i Eva su prvo imali Kaina. Onda su dobili Abela. Onda je Kain ubio Abela. Abel nije imao djece. Kain je imao djecu ali je njegova loza nakon nekoliko generacija presušila. Adam i Eva su imali i trećeg sina Setha i ljudi su njegovi potomci.
Stara jevrejska učenja imaju priču po kojoj su "Dvoje ušli u postelju a iz postelje ih je izašlo sedmoro: Kain i njegova sestra bliznakinja, Abel i njegove dvije sestre bliznakinje.
Egipatska mitologija ima sličnu priču: Bog Set je ubio boga Ozirisa. Njihova sestra, Izida je oživjela Ozirisa i sa njim dobila sina.
Sva učenja novijih religija u sebi sadrže, u stvari, iskrivljene verzije učenja starijih religija. Tako se priča o potopu i još neke koje se nalaze u Bibliji i Kur'anu u stvari mogu pronaći u tekstu koji se smatra prvom pravom knjigom čovječansta, napisanom prije oko 4.000 godina, Ep o Gilgamešu.
Jedini problem u tom izgovoru je što se nigdje ne spominju ti drugi ljudi, spominju se samo Adam, Eva i njhovi potomci. I spominje se u mističnim tekstovima Lilit. Tada je Eva, u stvari, samo jedan od atributa žene, ženskosti, ženskog principa, pola... Eva je u tom slučaju simbol čednosti, majke i porodice, Lilit je simbol ženske snage, individualnosti, seksualnosti
Usput, Ima jedno jevrejsko tumačenje po kojem Kain nije Adamov sin, iako jeste Evin. Po tome Eva je prevarila Adama sa ili zmijom, ili sa đavolom, nekim od palih anđela ili je bila silovana od strane nekih od anđela.
-
patriot_1
#7640 Re: Ateizam
Što ja odbacujem?"tranquil"
Za početak, on se ne bi složio da "svi šepamo", on je biolog i podržava konkretnu naučnu teoriju koju podržavaju svi naučnici u toj oblasti. Čovjek je doslovno poznat po radu u toj oblasti. Njegova vjerovanja da iza zavjese postoji svjesnost koja je sve to pokrenula ne umanjuju, niti uvećavaju njegov doprinos nauci. Ti se možeš slagati s njim po tom pitanju, ali nemoj mahati s njegovim imenom ako se s njim razilaziš po svemu ostalom, po njegovom naučnom radu u tom polju po kom je i postao poznat, i u koji je uložio decenije svog života. Da nije tog rada, kojeg ti odbacuješ, on se nikada ne bi našao na toj listi koju daješ.
Gdje sam to napisao da on nije u pravu?
On je možda u pravu,možda nije!Niti nauka nezna sve!
- tranquil
#7641 Re: Ateizam
Nisi napisao da nije u pravu, ali nisi napisao ni da je u pravu. Napisao si "šepamo", što znači da ne priznaješ da postoje čvrsti dokazi. Shvatio sam to kao tihu konfrontaciju koju ne naglašavaš jer se slažeš s njim po drugom pitanju. Možda sam pogriješio, ali dok se čvrsto ne izjasniš, mogu samo da nagađam.patriot_1 wrote:Što ja odbacujem?"tranquil"
Za početak, on se ne bi složio da "svi šepamo", on je biolog i podržava konkretnu naučnu teoriju koju podržavaju svi naučnici u toj oblasti. Čovjek je doslovno poznat po radu u toj oblasti. Njegova vjerovanja da iza zavjese postoji svjesnost koja je sve to pokrenula ne umanjuju, niti uvećavaju njegov doprinos nauci. Ti se možeš slagati s njim po tom pitanju, ali nemoj mahati s njegovim imenom ako se s njim razilaziš po svemu ostalom, po njegovom naučnom radu u tom polju po kom je i postao poznat, i u koji je uložio decenije svog života. Da nije tog rada, kojeg ti odbacuješ, on se nikada ne bi našao na toj listi koju daješ.
Gdje sam to napisao da on nije u pravu?
On je možda u pravu,možda nije!Niti nauka nezna sve!
Nauka ne zna sve, ali po ovom pitanju ima priličnu hrpu dokaza. To bi naravno znao da si pročitao bilo naučne radove, a ne lična iskustva pomenutog gospodina Collins-a. I to te čini nekvalificiranim da ga pominješ, i da se "kitiš" njegovim dostignućima.
-
patriot_1
#7643 Re: Ateizam
Logički bi to što tvrdiš moglo biti točno ali ajmo to praktički obrazložiti,kad ateista i vjernik debatiraju ,vjernik kaže "Ja vjerujem da Bog postoji zato jer...""Dozer"
Ne moze se vjerovati da nesto NE postoji, jadan ne bio
Moze se samo tvrditi da nesto ne postoji radi nedostatka dokaza postojanja. I sve dok onaj koji vjeruje da nesto postoji ne dokaze da to zaista postoji, tvrdnja onoga koji tvrdi da ne postoji je - istinita.
Ateista pak kaže:"Ja ne vjerujem da Bog postoji jer ...."
Dakle,htjeo ili ne priznati,mi i jedni i drugi dajemo dokaze za svoja uvjerenja!Dakle,zašto dokazujete ako ne trebate?
- tranquil
#7644 Re: Ateizam
da završim rečenicu za tebe:patriot_1 wrote:Ateista pak kaže:"Ja ne vjerujem da Bog postoji jer ...."
"... jer nema dovoljno uvjerljivih dokaza."
Eto, sada ponovo pročitaj šta si rekao:
Vi koji imate specifičnu tvrdnju o nečemu dajete dokaze. Ja ne moram dokazati ništa, jer ne vjerujem da nešto specifično postoji. Mogu pregledati tvoje dokaze i ocijeniti prolaze li ili ne, a ne prolaze. Vjera nije stvar dokaza, nego u 99% slučajeva, stvar toga u kojoj si porodici rođen, a u .patriot_1 wrote:Logički bi to što tvrdiš moglo biti točno ali ajmo to praktički obrazložiti,kad ateista i vjernik debatiraju ,vjernik kaže "Ja vjerujem da Bog postoji zato jer..."
Dakle,htjeo ili ne priznati,mi i jedni i drugi dajemo dokaze za svoja uvjerenja!Dakle,zašto dokazujete ako ne trebate?
100% slučajeva, stvar emocionalnog prihvatanja jedne od "istina".
(da, svjestan sam da ti vjerovatno nisi iz protestantske porodice, ali i ti si svjestan da se uklapaš u onaj 1% ljudi, a ne ostalih 99%)
- Dozer
#7645 Re: Ateizam
Pogresno.patriot_1 wrote:Logički bi to što tvrdiš moglo biti točno ali ajmo to praktički obrazložiti,kad ateista i vjernik debatiraju ,vjernik kaže "Ja vjerujem da Bog postoji zato jer...""Dozer"
Ne moze se vjerovati da nesto NE postoji, jadan ne bio
Moze se samo tvrditi da nesto ne postoji radi nedostatka dokaza postojanja. I sve dok onaj koji vjeruje da nesto postoji ne dokaze da to zaista postoji, tvrdnja onoga koji tvrdi da ne postoji je - istinita.
Vjernik - "Ja vjerujem da Bog postoji zato jer ...."
Ateista - "Bog ne postoji jer to sto ti navodis kao dokaze nisu dokazi, jer to nicim nije dokazano. I ti dokazi su samo tvoje vjerovanje da su to dokazi."
- beni-bu-man
#7646 Re: Ateizam
Problem je sto vjernici smatraju vjerovanje trvdnjom
- Dozer
#7647 Re: Ateizam
Manje pametovanja Smrle, nego pristupi stvarima kako treba, a to je izvorno, tj. ovako:Smrcak15 wrote: manje pametovanja dozeru, nego pristupi stvarima kako treba
pa da krenemo
da krenemo sa pocetkom druge sure u Kuranu
2. ajet
arapski
هذا هو الكتاب الذي لا شك فيه، والتوجيه لأولئك الذين واعية من الله
engleski
This is the Book about which there is no doubt, a guidance for those conscious of Allah
3. ajet
الذين يؤمنون الغيب، إقامة الصلاة، وتنفق من ما قدمنا لهم
Who believe in the unseen, establish prayer, and spend out of what We have provided for them
4. ajet
ومن يؤمن بما كشف لك يا محمد وما كشف أمامك ومن الآخرة هم مؤكدون
And who believe in what has been revealed to you, [O Muhammad], and what was revealed before you, and of the Hereafter they are certain [in faith].
5.ajet
هذه هي على [الحق] التوجيه من ربهم، ومن أولئك الذين هم ناجحة
Those are upon [right] guidance from their Lord, and it is those who are the successful.
6. ajet
في الواقع، أولئك الذين كفروا - هو كل شيء بالنسبة لهم سواء كنت تحذرهم أو لا يحذرهم - أنها لن نعتقد.
Krasno. Ima samo jedan "sitni" problem - ovo sad je na arapskom, a ne ono sto si ti postavio.Itd., itd..
I, ako sad pogledamo sve ovo kako i treba da se gleda, dolazimo do jednog sasvim logicnog zakljucka - Kur'an na arapskom razumiju samo arapi, tj. samo oni koji poznaju arapsko pismo i jezik.
Samim tim je totalna besmislica da je Kur'an spusten arapima radi njihovog jezika i pisma i kratkoce kojom se sve to, kao, moze reci. Arapski je opisni jezik, i vrlo je tesko nekome ko nije arap analizirati nesto na arapskom.
Da li je tebi sad vizuelno jasno zasto ti se govori da lupas gluposti?jeli ti sad vizuelno jasno zasto je arapski uzet naspram drugih jezika.
-
patriot_1
#7648 Re: Ateizam
I ti i dalje vjeruješ da Bog ne postoji?Tebi je tvoje uvjerenje dokaz?[Dozer"]
Pogresno.
Vjernik - "Ja vjerujem da Bog postoji zato jer ...."
Ateista - "Bog ne postoji jer to sto ti navodis kao dokaze nisu dokazi, jer to nicim nije dokazano. I ti dokazi su samo tvoje vjerovanje da su to dokazi."
Pa vjeruj!Bujrum!
- Dozer
#7649 Re: Ateizam
Opet netacno.
Ja mozda mogu reci cak i da znam da ne postoji, jer jos uvijek nema dokaza da zaista postoji. Svi "dokazi" se svode na teisticka vjerovanja i ono sto pise u "svetim" knjigama, a ni za njih ne postoje nikakvi realni dokazi da su od boga, a ne od ljudi, nego se tu opet radi o teistickim tumacenjima i vjerovanjima.
A ti i dalje vjerujes da bog postoji?! Tebi je tvoje uvjerenje dokaz?!
Pa vjeruj! Bujrum!
P.S.
Ja mozda mogu reci cak i da znam da ne postoji, jer jos uvijek nema dokaza da zaista postoji. Svi "dokazi" se svode na teisticka vjerovanja i ono sto pise u "svetim" knjigama, a ni za njih ne postoje nikakvi realni dokazi da su od boga, a ne od ljudi, nego se tu opet radi o teistickim tumacenjima i vjerovanjima.
A ti i dalje vjerujes da bog postoji?! Tebi je tvoje uvjerenje dokaz?!
Pa vjeruj! Bujrum!
P.S.
-
Hakiz
#7650 Re: Ateizam
Smrčak, pa valjda je Kur'an pisan na Arapskom jer je to jezik kojim je Muhammed govorio i jezik koji su znali oni koji su ga zapisivali? Da je islam nastao u Rusiji, Kur'an bi bio pisan na Ruskom.Smrcak15 wrote: jeli ti sad vizuelno jasno zasto je arapski uzet naspram drugih jezika.