juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ommadawn

#7626 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote:mene vraćaju u sretno doba, i uopšte mi ne smetaju....šta više, oduševe me više kad naletim na njih od ne znam kakve novotarije...
od auta, preko gramofona, kasetofona, do bog zna čega....neki dan sam pokazao klincu 1000 znački...pa sam najebo, objašnjavajući mu odakle mi, zasto sam ih imao, kako sam dolazio do njih, sta koja znači, itd.
zato mu markice nisam pokazao... :mrgreen:
Eh tu smo isti. Ja mogu satima provesti u nekom Second Hand shopu, pogotovo ako ima gdje kakve elektronike a u ove nove elektronske radnje ulazim samo ukoliko mi nešto treba.
drndalo

#7627 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote: Ma bilo je svega toga i kod mene, ali je na kraju sve završilo u podrumu, poslije pravac smetlište.
Da li još nešto ima, ne znam....možda taj telefon.
Al ne radi više ništa....ipak je prošlo fino godina i pravo je čudo kad nešto od toga radi.
Nisam nesto strucan na tom polju, ali mislim da je fazon u kontinuitetu koristenja.

Vecina ovih stvari nabrojanih je kod nas samo nastavila raditi na vikendici, nismo nista novo kupovali u medjuvremenu, nego bukvalno ujutru iskljucili i natovarili u kombi, a navece istog dana ponovo pustili u rad. Sad da smo ih vadili iz podruma u kojem su stajali godinama pa naglo ubacili u pogon, vjerujem da bi bilo svega :D

Ali eto i dalje je fascinantno gledati stvari starije od tebe a rade ko singerica :)
Ali su se nekad stvari radile da traju bar 20 god... Prije ove globalizacije, i ideje svake godine novi model... Ne samo u SFRJ vec i u svijetu... Starci mi jis imaju frizidet Obod Cetinje iz 87 u pogonu.. Kupio im ja novi prije 2 godine, da odmijeni ovaj, kao glavni, a taj da prebacimo na balkon kao drugi... Vratise ga sami u kuhinju za 2 dana, a novi izbacise na balkon...

Candy ves masina derala do prije 3 godine... Kupljena 71... Jos uvijek im radi komb. sporet, 2x struja, 3x plin, marke, pazi sad: SINGER. Takodjer 71 godiste...

Mercedes w123 je zadnje auto koje je pravljeno da traje takodjer 20 godina... Zamal' ne propade Mercedes '84-'85, jer vise niko nije kupovao, posto su se svi namirili, a prodani radili bez problema... Prodaja im je bila pala na nivo zamjene totalki steta... I onda izbacise w124... Ali to vise nije bilo to...
Ommadawn

#7628 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

drndalo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote: Ma bilo je svega toga i kod mene, ali je na kraju sve završilo u podrumu, poslije pravac smetlište.
Da li još nešto ima, ne znam....možda taj telefon.
Al ne radi više ništa....ipak je prošlo fino godina i pravo je čudo kad nešto od toga radi.
Nisam nesto strucan na tom polju, ali mislim da je fazon u kontinuitetu koristenja.

Vecina ovih stvari nabrojanih je kod nas samo nastavila raditi na vikendici, nismo nista novo kupovali u medjuvremenu, nego bukvalno ujutru iskljucili i natovarili u kombi, a navece istog dana ponovo pustili u rad. Sad da smo ih vadili iz podruma u kojem su stajali godinama pa naglo ubacili u pogon, vjerujem da bi bilo svega :D

Ali eto i dalje je fascinantno gledati stvari starije od tebe a rade ko singerica :)
Ali su se nekad stvari radile da traju bar 20 god... Prije ove globalizacije, i ideje svake godine novi model... Ne samo u SFRJ vec i u svijetu... Starci mi jis imaju frizidet Obod Cetinje iz 87 u pogonu.. Kupio im ja novi prije 2 godine, da odmijeni ovaj, kao glavni, a taj da prebacimo na balkon kao drugi... Vratise ga sami u kuhinju za 2 dana, a novi izbacise na balkon...

Candy ves masina derala do prije 3 godine... Kupljena 71... Jos uvijek im radi komb. sporet, 2x struja, 3x plin, marke, pazi sad: SINGER. Takodjer 71 godiste...

Mercedes w123 je zadnje auto koje je pravljeno da traje takodjer 20 godina... Zamal' ne propade Mercedes '84-'85, jer vise niko nije kupovao, posto su se svi namirili, a prodani radili bez problema... Prodaja im je bila pala na nivo zamjene totalki steta... I onda izbacise w124... Ali to vise nije bilo to...
Slazem se sa tobom.
Ja imam jedan gramofon iz 1981-e godine, Luxman - problem je samo sa drzanjem obrtaja, prijatelj koji se u to razumije, rekao je da ce pogledati i da misli da zna sta je problem.
A Mercedes w123 i Volvo 740/940 su auta pravljena da prezive nuklearni rat. Imaju samo jednog neprijatelja - koroziju.
I danas dan zalim za svojim prvim stereo-pojacalom, AKAI iz 1971-e. Dao mi jedan prijatelj. Promijenio na njemu samo jedan osigurac na jednom kanalu. Kupio kasnije kucno kino, Pioneer, zajebao se ko niko. Ni 10 godina to govno nije sastavilo a vec je poceo zajebavati. Kontam kud sam bacio svoj AKAI kada sam preseljavao ali nisam imao mjesta za njega. Ali taj zvuk nisam uspio dobiti ni sa Denonom iz 2011-e.

@Bata_Ziv: Jedino je malkice opipljivo sa radio-aparatima koji imaju cijevi umjesto tranzistora ukoliko stoje duze, njih trebas paliti posebno i krenuti sa slabijim naponom.
radostan dan

#7629 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

reče bata - ima sigurno još nešto, samo ne mogu da se sjetim...odakle ti i od kad termoakumulaciona peć? :mrgreen:
uglavnomja

#7630 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

drndalo wrote: Ali su se nekad stvari radile da traju bar 20 god... Prije ove globalizacije, i ideje svake godine novi model... Ne samo u SFRJ vec i u svijetu... Starci mi jis imaju frizidet Obod Cetinje iz 87 u pogonu.. Kupio im ja novi prije 2 godine, da odmijeni ovaj, kao glavni, a taj da prebacimo na balkon kao drugi... Vratise ga sami u kuhinju za 2 dana, a novi izbacise na balkon...

ovakav sporet dali komsiji relativno nedavno, k'o singerica :thumbup:

a i candy masina otisla prije nekoliko godina, mislim nije se pokvaria nego ono stara, nema programa ... i kupi stara novu candy - :roll: bilo joj zao prvi dan sto je onu izbacila, nesto zuji, ne odgovara joj

TA pec stoji u hodniku kod mame, za ned'obog situaciju sa grijanjem :-)

teefon iskrin sa tipkama isto stoji ukljucen ako nestane struje - on zvoni :-D , a vjerovatno ima negdje i onaih sa brojcanikom

ima jos tih stvari

prije su stvari bile skupe i kupovale se par puta u zivotu, sad su jeftine i kupuju se svakih par godna, onoliko koliko traje garancija ... ves masina 3-5 godina i :zzzz:
RJ57

#7631 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

akaunt wrote:
RJ57 wrote:"kad su prohićka i fazlagićka dolazile u školu špalir se preko cijelog dvorišta pravio" :mrgreen:
Kad su Prohićka i Fazlagićka prolazile od SOS-a ka Bugattiju bilo je:
korzo se zanjise, spalir se nadize
sve se venere pomere za jedno mesto nanize...

A odkud ove slike iskočiše, mnogo raje poznadoh. RJ 57 , jel ovo 57 tvoje godiste?
nije ali zamalo :cry:
akaunt

#7632 Re: juga 1950.-1990.

Post by akaunt »

Ne, kontam da nismo generacija, vidim da se "razumijemo"!
1941.

#7633 Re: juga 1950.-1990.

Post by 1941. »

_BataZiv_0809 wrote:Jos uvijek ga imamo i jos uvijek radi:

Image
Samo naNdžarasti :D

:mrgreen:
RJ57

#7634 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

jedno pitanje, sinoć smo sjedili uz pivu i meze i prisjećali se tako tih nekih besmislenih stvari iz prošlosti ....ima nešto gdje smo zaglavili i ne ide dalje:
bila je sredinom sedamdesetih nagradna igra koka kole, skupljala su se dva slogana od po četiri riječi, sakrivena ispod čepova malih flaša
jedan je bio: "to je ono pravo" (potiče od originala "It's the real thing")
koji je bio drugi?
spreca

#7635 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

mozda ...coca cola i osmeh...na Slo ...coca cola in nasmeh
RJ57

#7636 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

i to je palo nekome napamet ali mislim da nije bio taj
imam jarana kome je sestra cijeli život radila na raskršću u koli i pitao sam i nju, ne sjeća se ni ona, samo zna da su se skupljali čepovi :D

ali moglo bi biti da je bilo nešto sa "coca" i "cola". ali nije nenadmašiv osjećaj, to je došlo kasnije a i predugo je, ne bi staklo na čep :mrgreen:
uglavnomja

#7637 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

RJ57 wrote:jedno pitanje, sinoć smo sjedili uz pivu i meze i prisjećali se tako tih nekih besmislenih stvari iz prošlosti ....ima nešto gdje smo zaglavili i ne ide dalje:
bila je sredinom sedamdesetih nagradna igra koka kole, skupljala su se dva slogana od po četiri riječi, sakrivena ispod čepova malih flaša
koji je bio drugi?

taj drugi niko nije dobio :lol:

ne sjecam se sta je pisalo, znam da su se grebali cepovi :oops:

ne sjecam se ni sta je nagrada bila
Edin H.

#7638 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote:
RJ57 wrote:jedno pitanje, sinoć smo sjedili uz pivu i meze i prisjećali se tako tih nekih besmislenih stvari iz prošlosti ....ima nešto gdje smo zaglavili i ne ide dalje:
koji je bio drugi?

taj drugi niko nije dobio :lol:

ne sjecam se sta je pisalo, znam da su se grebali cepovi :oops:

ne sjecam se ni sta je nagrada bila
Evo pa odaberi. :D

•Delicious and Refreshing.
•The Great Temperance Beverage.
•Drink Coca-Cola.
•Enjoy Thirst.
•It Had to Be Good to Get Where It Is.
•The Pause That Refreshes.
•Thirst Asks Nothing More.
•Sign of Good Taste.
uglavnomja

#7639 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

sva sarajevska djeca su znala doktora, velikog pedijatra

Image

rip i hvala
Banksy

#7640 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Pamtimo i pričamo. Hvala za sve, dragi doktore.
detroit-mercy

#7641 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
drndalo wrote: Ali su se nekad stvari radile da traju bar 20 god... Prije ove globalizacije, i ideje svake godine novi model... Ne samo u SFRJ vec i u svijetu... Starci mi jis imaju frizidet Obod Cetinje iz 87 u pogonu.. Kupio im ja novi prije 2 godine, da odmijeni ovaj, kao glavni, a taj da prebacimo na balkon kao drugi... Vratise ga sami u kuhinju za 2 dana, a novi izbacise na balkon...

ovakav sporet dali komsiji relativno nedavno, k'o singerica :thumbup:

a i candy masina otisla prije nekoliko godina, mislim nije se pokvaria nego ono stara, nema programa ... i kupi stara novu candy - :roll: bilo joj zao prvi dan sto je onu izbacila, nesto zuji, ne odgovara joj

TA pec stoji u hodniku kod mame, za ned'obog situaciju sa grijanjem :-)

teefon iskrin sa tipkama isto stoji ukljucen ako nestane struje - on zvoni :-D , a vjerovatno ima negdje i onaih sa brojcanikom

ima jos tih stvari

prije su stvari bile skupe i kupovale se par puta u zivotu, sad su jeftine i kupuju se svakih par godna, onoliko koliko traje garancija ... ves masina 3-5 godina i :zzzz:
Nije bas 3-5 godina, ja imam ves masinu 10tak godina vec i fercera ko luda. Prvo, sto je oprala vesa u ovih 10 godina koliko ves masina kod mene kod stare nije u 40, drugo sto su se prije stvari pazile mnogo vise nego sad. Kurcu ces prije uvalit jorgan ili deke u ves masinu a nama je to danas sasvim normalno.
Kod automobila isto tako, koliko se danas pravi kilometraze i koliko se vise vozi i kakva su ocekivanja. Danas ti je ockivanje da nemas nikakav zahtjevniji kvar na minimum 150-200k milja, prije kupis Stojadina i namah ga mazi bitumenom da ne protruhne nakon 6 mjeseci.
kiligonzales

#7642 Re: juga 1950.-1990.

Post by kiligonzales »

_BataZiv_0809 wrote:Jos uvijek ga imamo i jos uvijek radi:

Image
Imali se dje nabaviti isti ? Taj avion po zvuku najbolje usisava kucu :D

Tenk mu ne moze nista...

Mjenjam usisivace ko lud otkad je taj stao :lol:
muha_sa

#7643 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

muha_sa

#7644 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

muha_sa

#7645 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

julisiz es grant

#7646 Re: juga 1950.-1990.

Post by julisiz es grant »

muha_sa wrote:
Al svi u fazonu "uštini me da zaplačem" :D
dragma
Vozim: Pješe

#7647 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Nije bilo hljeba ali posla (plus stan) jeste, što jes, jes :izet:

Image
RJ57

#7648 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

muha_sa wrote:
u jebote, uopšte se ne sjećam da je joka ovoliko plakala :roll:

ali da su znali sve vrhunski iscenirati, znali su! mislim da je jako veliki broj mozgova radio na kreiranju sahrane ... samo nema nigdje one završne slike, kad njegov ađutant stoji ispred groba i salutira (ta je poslije bila na svim naslovnicama) ... moglo se tu za režiju i oskara dobiti da se kako moglo ući u konkurenciju, ili barem nekog zlatnog lava ili međeda! :D
pustopoljina

#7649 Re: juga 1950.-1990.

Post by pustopoljina »

RJ57 wrote:i to je palo nekome napamet ali mislim da nije bio taj
imam jarana kome je sestra cijeli život radila na raskršću u koli i pitao sam i nju, ne sjeća se ni ona, samo zna da su se skupljali čepovi :D

ali moglo bi biti da je bilo nešto sa "coca" i "cola". ali nije nenadmašiv osjećaj, to je došlo kasnije a i predugo je, ne bi staklo na čep :mrgreen:

?
RJ57

#7650 Re: juga 1950.-1990.

Post by RJ57 »

Image
Locked