Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7626 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

lerdi wrote:Dobro raja gdje vi vidjeste da ja pravdam poteze Hanke Vejzović? Čak sam napisao da od nje ima više štete nego koristi. Zašto se moje mišljenje uzima kao stav DF-a? Ovo što sam napisao je ono kako ja gledam na stvari. Mislim da DF nema nikakva prava naređivati Hanki šta da radi sa svojim mandatom i koliko vidim i oni na sličan način razmišljaju. Neki se počeli ponašati ko da sam ja Komšić u najmanju ruku.

Ukoliko ona svojim individualnim političkim postupcima čini ono što DF u političkom smislu nikada ne bi radio , neka je izbace iz stranke. To je to. Sve dotada ona je predstavnica DF-a u izvršnoj vlasti jer je visokopozicionirana unutar partije. Nema veze što nije izabrana ispred DF-a , danas ona predstavlja DF......znači DF-u nimalo ne smeta "ljubav" sa SDA...ok I to je legalno..
denter

#7627 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by denter »

pravda13 wrote:Zarko Papic: " Zeljko Komsic je politicki nesposoban."
... ali tebe i tvoje sefove/nalogodavce ga je ipak strah, pa ovo svako malo ponavljate
HM 2011

#7628 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

dijaliza wrote:12.02.2010. Imovinski karton
Nakon pauze od skoro godinu dana konačno sam se odlučio ponovo i redovno da pišem na blogu. Razlozi za ovu pauzu su razni, ali su dva glavna- stvarno velike poslovne obaveze i pomalo, što bi rekli, „mrsko mi bilo“.
Ono što me je u zadnje vrijema baš nasmijalo jeste tekst objavljen na jednom srbijanskom portalu o imovinskom stanju predsjednika bivših jugoslovenskih republika, prema kome sam „predsjednik kokuz“, a samim tim ozbiljna konkurencija Batku kao predsjedniku „Stranke kokuza“.
Šalu na stranu, ali nije baš tako i nisam baš takav „kokuz“.
Podaci koji su objavljeni u spomenutom tekstu su u stvari samo izvađeni podaci iz imovinskog kartona pred opće izbore 2006. godine i nisu baš u potpunosti tačni, odnosno ne odgovaraju sadašnjem stanju.
Neobično mi je o ovome govoriti ili pisati, ali poštujem činjenicu da biti javna ličnost, podrazumijeva da ti svi imaju pravo „zaviriti u novčanik“ ili „zavirivati u korpu“ u samoposluzi. Naravno, jasno mi je zašto to tako mora biti i prihvatam to kao svojevrsnu „demokratsku kontrolu javnosti“ kada je riječ o političarima.
Prvo bih nešto rekao o predsjedničkoj plati. Od izbora 2006. do jula 2008. godine osnovna plata mi je bila 2520 KM. Potom je donesen novi zakon o platama prema kojem su plate članovima Predsjedništva udvostručene. Naravno da onaj ko je donio taj zakon to nije uradio iz ljubavi prema Predsjedništvu BiH, nego da bi mogao sebi povećati platu, jer oni koji su donijeli taj zakon imaju, sa raznoraznim paušalima i dodacima, veće plate nego članovi Predsjedništva BiH. Zadnja moja plata, bez odbijanja za ratu kredita, iznosi 5109 KM.
Ovome još treba dodati i 394 KM mjesečno koje primam , istina neredovno, kao nosilac „Zlatnog ljiljana“.
Sada dolazi teži dio a to su krediti. Ukupno imam 5 kredita i svi su dugoročni. Najviše me je „uništio“ kredit koji sam podigao za kupovinu stana 2005. godine. Od tog kredita imam još da vratim 73.627,- KM. Pored ovoga, imam još četiri kredita, od kojih imam da vratim 15.652,- KM od prvog, 14.627,- KM, od drugog, 25.066,- KM od trećeg i 16.133 KM od četvrtog kredita. Kada se sve sabere, mjesečno vraćam 1608 KM a „na ruke“ dobijem 3501,- KM (zadnja plata). Kada se sve zbroji, ostaje mi još da vratim 145.105,- KM (74.222 EURA) i ispade da sam više zadužen nego što je bilo napisano.
Što se tiče ušteđevine, ni moja supruga, koja je nezaposlena, a ni ja nemamo ništa ušteđevine, izuzev što od rođenja kćerke, koja sada ima četiri godine i četiri mjeseca, na njenju štednu knjižicu, povremeno uložimo nešto novca. Do sada smo joj uštedjeli 950 eura.
Što se tiče stana, kupio sam ga 2005. godine. U stvari, tu moram biti precizan. Tada sam kupio stan od 58 kvadratnih metara u koji se preselio moj otac dok smo se supruga, kćerka i ja uselili u njegov stan od 72 kvadrata.
Prije ove kupovine stana, kao načelniku Općine Novo Sarajevo i s obzirom na neriješeno stambeno pitanje, Općinsko vijeće Novog Sarajeva mi je dodijelilo stan. Izgleda malo čudno, moguće da je nekome to i naivno, ali to sam odbio iz razloga što me je bilo stid da ja dobijem stan, a istovremeno mi, kao načelniku Općine, dnevno dolazi stotine ljudi koji su morali biti deložirani iz stanova u okviru provođenja „sarajevske deklaracije“ imovinskih zakona, itd. Mislim da bi bilo licemjerno da ja dobijem stan, a ljude koji mi dolaze i koje deložiraju treba da ubjeđujem kako je to sve ispravno i kao moraju biti deložirani. Kažem, bilo bi me stid zbog toga. A ja ne volim kada se moram stidjeti zbog nečega.
Automobil nemam. Imao sam ga dok sam bio ambasador u Beogradu. Nakon povratka u BiH sam ga prodao.
Moja supruga je nezaposlena u smislu radnog odnosa, a stvarno prezaposlena jer na njoj je najveći teret brige i odgoja naše kćerke, ali i brige o kući. Nakon smrti njenih roditelja i nakon okončanja ostavinske rasprave, ona će postati vlasnik polovine vikendice koju su napravili njeni roditelji.
Što se tiče kartica to je više - manje svima poznata priča, sa jedne se kartice digne da bi se pokrila pristigla mjesečna rata na drugoj i tako u krug.
Malo sam kroz ove podatke i „prevrtio“ radnu biografiju i šta sam sve radio. Recimo, prije rata dok sam studirao, između ostalog sam redovno istovarao cement, utovarao ugalj, radio u pivari, raznosio novine, itd., uglavnom sezonski „visoko intelektualni“ poslovi. Posao u kojem sam najviše uživao, jer sam mogao učiti i spremati ispite bez problema, je bio posao noćnog čuvara koji sam neko vrijeme radio u Institutu za ocjenu radne sposobnosti na Ilidži. Sto se tiče studija imao sam dobar prosjek, iznad 8, ali je interesantno, ovo se sada malo hvalim, da nikada nisam pao na ispitu.
Ima jedan malo poznati detalj a to je da sam čak i dobio i jedan otkaz na radnom mjestu. Naime, pred rat sam se zaposlio kao pravnik u PIO BiH. Počeo rat u aprilu 1992. godine, svakodnevno prva linija na Trgu heroja, kod „11 Plavih“ (Sarajlije znaju gdje je to), i negdje na jesen te 1992. mi padne napamet da svratim do firme, čisto onako iz radoznalosti da vidim ima li koga, radi li šta jer je zgrada direkcije PIO BiH bila zapaljena. Kad tamo, prava šega, kažu mi da mi je prestao radni odnos jer se nisam javljao na posao. Kažem tada sebi, hajde nema veze, biće bolje kada prestane rat. Biće posla.
U ratu smo imali onu poznatu izreku „Samo da je živa glava“ ali poslije rata me stigao i drugi dio izreke „Ali živa glava svašta treba“. Opet nezaposlen, demobilisan, sva civilna garderoba koju sam imao prije rata izrešetana, izbušena, i uništena u stanu u kojem smo živjeli, hodam u uniformi. Svako od nas ima visoko mišljenje o sebi dok ga ne udari surova realnost besparice i nezaposlenosti. Tako sam poslije rata zajedno sa sadašnjom suprugom, kao natporučnik ARBiH, Zlatni ljiljan i diplomirani pravnik, sa entuzijazmom čistio novosagrađene i renovirane zgrade u Sarajevu. Ovo sada možda zvuči patetično, ali niko od nas dvoje tada nije bio sretniji kada smo od prvog novca zarađenog čišćenjem zgrada kupili prve farmerke poslije rata. Divan je bio osjećaj konačno, nakon četiri godine i koji mjesec, skinuti grubu vojničku uniformu i obući jeans. Zahvaljujući jednom prijatelju iz djetinjstva, a sa kojim sam bio u istoj jedinici u ratu, kao i činjenici da sam nosilac „Zlatnog ljiljana“ i diplomirani pravnik, dobio sam svoj prvi posao poslije rata u Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice. To je za mene bilo nešto kao iz snova i zbog svega toga sam vječno zahvalan i tom mom prijatelju kao i tadašnjim šefovima iz tog ministarstva.
I na kraju, nije mi namjera bila niti da se hvalim, niti da se žalim, nego da napišem i kažem kako stvarno stoje stvari sa mojim imovinskim stanjem. Nekome će možda biti zanimljivo, nekome glupo, ali ja na ovoj način ispunjavam svoj dug prema javnosti.

Objavio/la zeljkokomsic u 13:17, 40 komentar(a), print, #
I dalje mi nije ovo jasno - valjda priča o očevom stanu koji je na kraju balade postao njegov stan ????? Ustakljivanje stana....

rođen 20.01.1964. godine. 1996 kada se ustakljivalo imao oko 32 godine.... vjerovatno se kasnije oženio jer je oženjen i ima jednogodišnju kćerku prema zvaničnoj biografiji....

Od 2000. do 2001. godine obavljao je funkciju načelnika Općine Novo Sarajevo u Sarajevu. Godine 2001. postao je prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Iz principijelnih razloga i zbog neslaganja s aktuelnom politikom 2002. godine je podnio ostavku na ambasadorsku funkciju. Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasanjem građana je izabran za još jedan mandat načelnika Općine Novo Sarajevo. Na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006. kada je 1. oktobra 2006. izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Sve u svemu - čovjek član predsjedništva - 2 mandata, načelnik općine 1/2 mandata ili šta već..... Prihodi:

8 godina * 12 mjeseci = 96 * 4000 KM prosjek = 384.000 KM total

Odbij za troškove života 1000 i kusur za svaki mjesec izađe oko 280.000 KM....

nek je proveselio 100.000 u 8 godina ostaje 180.000 KM....

NIje neradnik nego radnik -

Dug iznosio 148.000 - 2010. godine ?

180.000 KM - Lebdi u zraku - lebdi ? i još dužan 100.000 KM.....

Čitava priča je prema mom nestručnom mišljenju predizborna ubleha kojoj ništa ne vjerujem.... Zašto fino ne neapiše - ovo je moje - ovdje sam suvlasnik, uložio sam u ovo, uložio sam u ono....

Plus odbio stan - nije naivno - blesavo brate - glupo - da ti je trebao uzeo bi ga....

Dodatna komplikacija - supruga nezaposlena ?

I šta sad ja trebam još da mu sadake udjelim kad ga sretnem na cesti ? Ne vjerujem ništa od toga i gotovo i ko god da vjeruje il je blesav il budala.... 14 godina obnaša visoke političke funkcije i kokuz.... jel se drogira pa mu sve ode na hors ?

Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu- SAD. pismen čovjek - ne drogira se - zato mu ništa i ne vjerujem....
shiljak

#7629 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

Znači čovjek nije sletio na mjesec jer se sjene ne podudaraju? :D To je ukratko o željkovom stanu kojeg još otplaćiva a ima platu 5.000 KM
_Reds_

#7630 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _Reds_ »

Kakve su ovo maglaske price samo.

Covjek kupio stan od 52 kvadrata, i odplacuje ga od 2007. sa platom preko 5.000 plua topli obrok, plus nadoknade, plus ZLJ, plus dnevnice i što šta drugo = brat bratu 7-8 milja mjesecno.

I covjek je duzan jos uvijek 74.000 za taj stan. :lol: :lol: :lol:
weredsf

#7631 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

_Reds_ wrote:Kakve su ovo maglaske price samo.

Covjek kupio stan od 52 kvadrata, i odplacuje ga od 2007. sa platom preko 5.000 plua topli obrok, plus nadoknade, plus ZLJ, plus dnevnice i što šta drugo = brat bratu 7-8 milja mjesecno.

Koliko nesposoban trebas biti :D :D :D
_Reds_

#7632 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by _Reds_ »

weredsf wrote:

Brat, bratu stan do 100.000, a nije više ovaj od 52 kvadrata se otplati za 3 godine sa takvom platom i da ne osjetis da ga odplacujes.

Ali lik je to uzeo stan na koliko ?? 15-20 godina ?? I ima kamate koliko i stana. To mogu samo oni koji imaju gram mozga u glavi, a toliku platu.

I eto ima ratu kredita 1000 i nešto, i ostane mu samo 6-7 milja još mjesečno, pa eto sa tim jedva preživljava.

Mislim ok, imas pare, presjednik si, ali bolan ne kukaj u javnosti, tacno da te sretnem, bilo bi mi te zao, udijelio bi ti koju marku.
shiljak

#7633 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

_Reds_ wrote:
weredsf wrote:

Brat, bratu stan do 100.000, a nije više ovaj od 52 kvadrata se otplati za 3 godine sa takvom platom i da ne osjetis da ga odplacujes.

Ali lik je to uzeo stan na koliko ?? 15-20 godina ?? I ima kamate koliko i stana. To mogu samo oni koji imaju gram mozga u glavi, a toliku platu.

I eto ima ratu kredita 1000 i nešto, i ostane mu samo 6-7 milja još mjesečno, pa eto sa tim jedva preživljava.

Mislim ok, imas pare, presjednik si, ali bolan ne kukaj u javnosti, tacno da te sretnem, bilo bi mi te zao, udijelio bi ti koju marku.
Ili je to ili je ono što shiljak reče
shiljak wrote:Znači čovjek nije sletio na mjesec jer se sjene ne podudaraju? :D To je ukratko o željkovom stanu kojeg još otplaćiva a ima platu 5.000 KM
burger_pasa

#7634 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by burger_pasa »

Politicar da bi bio uspjesan tj. da bi napravio neki rezultat mora bit rijecit, argumentovan, uvjerljiv, speed misli 300 na sat, izvor ideja, izvor rjesenja, okretat i prevrtat, bit vizionar itd... itd...
Dok nas simpaticni Zeljko Komsic od toga nema ama bas nista. Sa takvim dragim likom mi nigdje nebi dospjeli. Pa Zeljko je sjedio 8 godina u prdsjednistvu, da nije nista ucinio. Samo je marljivo dolazio na posao, ispijao kafice i slikavao se ispod tite...
A da negovorimo o osnovnom nepoznavanju stranih jezika. Pa to bi trebalo po zakonu bit sankcionirano da politicar koji negovori najmanje 2 jezika, nemoze bit kandidovan na vece funkcije.
madner

#7635 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ovi placeni spineri bi mogli bar provjeriti informacije prije nego sto ih plasiraju.
Styling

#7636 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Styling »

weredsf wrote:

I onda jedan ovakav lik koji sam sebe ne moze da organizuje niti da se snadje u sopstvenim finansijama pretenduje da sutra vodi drzavu. :-) :run:
burger_pasa

#7637 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by burger_pasa »

sutra vodi drzavu? pa on nas vodi vec 8 godina... a da izgleda mnogi to i neprimjecuju... hehe... to se zove vodja... :-)
madner

#7638 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Aw aw

aw aw
ultima_palabra

#7639 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Znači Komšić studirao u Americi a ne govori engleski? :mrgreen:

Baš me zanima koje strane jezike govore Mile, Čova, Suljo, Fahro... doduše ovaj zadnji ne govori ni bosanski kako treba :D
madner

#7640 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

To je nesto drugo, oni su uspjesni u biznisu. :D
Banksy

#7641 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

burger_pasa wrote:
Politicar da bi bio uspjesan tj. da bi napravio neki rezultat ...
KOMŠIĆ ŽELJKO Opći izbori 2010 glasova 337 065
shiljak

#7642 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

Banksy wrote:
burger_pasa wrote:
Corto Maltese

#7643 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

ultima_palabra wrote:Znači Komšić studirao u Americi a ne govori engleski? :mrgreen:
Baš tako. To se dešava kada se pravi biografija "na kilo", pa se pohađanje nekog kursa proglašava studiranjem. A narod se, u čudu, pita: "Što voda prevodioca u Ameriku, ako je tamo studirao?"
lerdi

#7644 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by lerdi »

tvsabina wrote:
lerdi wrote:Dobro raja gdje vi vidjeste da ja pravdam poteze Hanke Vejzović? Čak sam napisao da od nje ima više štete nego koristi. Zašto se moje mišljenje uzima kao stav DF-a? Ovo što sam napisao je ono kako ja gledam na stvari. Mislim da DF nema nikakva prava naređivati Hanki šta da radi sa svojim mandatom i koliko vidim i oni na sličan način razmišljaju. Neki se počeli ponašati ko da sam ja Komšić u najmanju ruku.

Ukoliko ona svojim individualnim političkim postupcima čini ono što DF u političkom smislu nikada ne bi radio , neka je izbace iz stranke. To je to. Sve dotada ona je predstavnica DF-a u izvršnoj vlasti jer je visokopozicionirana unutar partije. Nema veze što nije izabrana ispred DF-a , danas ona predstavlja DF......znači DF-u nimalo ne smeta "ljubav" sa SDA...ok I to je legalno..
Pa SDP je bio u vlasti sa njima. Što te onda nije bilo? Ja ih (SDA) ne mogu organski ali još su mi gori ovi koji su sa njima tikve sadili a sad se prave budale. Ulazak u koaliciju sa SDA je najgori potez koji DF može napraviti, jer su ovi i previše iskusni što se pokazalo i na primjeru SDP-a, ali SDP i simpatizeri nakon svega nemaju ama baš nikakvo pravo da prigovaraju bilo kome bilo šta.

Dalje hajmo onda i ovako poredati stvari. DF se ne sviđa podrška vladi i traži od Hanke da im više ne daje podršku. Šta u tom slučaju? Pada vlada? Ko dolazi? Oni koji su uspjeli biti gori od ovih sad? Trenutni odnos snaga u KS je takav da jednostavno ne postoji kolacija koja će napraviti bilo šta pozitivno.Treba povući podršku pa da u KS nastane status quo za koji će naravno biti kriv DF a ne Hanka. Ovi spineri svakako jedva čekaju jedan takav potez. Zašto bi DF to sebi uradio? Hanka je ušla u ovo sve kao nezavisni kandidat puno ranije nego je DF i osnovan. Zašto je ušla u to sve i zašto je prišla DF-u zna samo ona. Opet ponavljam. Niko sretniji od mene da se sprovede istraga o svemu što je uradila i utvrdi jel neko šta nudio i jel ko šta uzimao ispod žita. U svakom slučaju i u samom DF postoje ljudi koji prate kompletnu ovu situaciju i kada se bude odlučivalo o njenom položaju u DF-u budi siguran da će se sve uzimati u obzir.
shiljak

#7645 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

burger_pasa wrote:Politicar da bi bio uspjesan tj. da bi napravio neki rezultat mora bit rijecit, argumentovan, uvjerljiv, speed misli 300 na sat, izvor ideja, izvor rjesenja, okretat i prevrtat, bit vizionar itd... itd...
Dok nas simpaticni Zeljko Komsic od toga nema ama bas nista. Sa takvim dragim likom mi nigdje nebi dospjeli. Pa Zeljko je sjedio 8 godina u prdsjednistvu, da nije nista ucinio. Samo je marljivo dolazio na posao, ispijao kafice i slikavao se ispod tite...
A da negovorimo o osnovnom nepoznavanju stranih jezika. Pa to bi trebalo po zakonu bit sankcionirano da politicar koji negovori najmanje 2 jezika, nemoze bit kandidovan na vece funkcije.
U KOJOJ TO DRŽAVI? Ne vidim da željko, ili bilo ko drugi, treba biti takav da bi bio konkurencija nekom. To sigurno nije preduslov.
Last edited by shiljak on 06/01/2014 15:54, edited 3 times in total.
ultima_palabra

#7646 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Corto Maltese wrote:
ultima_palabra wrote:Znači Komšić studirao u Americi a ne govori engleski? :mrgreen:
Baš tako. To se dešava kada se pravi biografija "na kilo", pa se pohađanje nekog kursa proglašava studiranjem. A narod se, u čudu, pita: "Što voda prevodioca u Ameriku, ako je tamo studirao?"
Kad se sastaješ sa Hillary Clinton, oprez nije naodmet.
shiljak

#7647 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

možda zato što je završio fakultet prije 20 i više godina pa je zaboravio.. možda bi mogao pričati nešto tipa "who is you"
Corto Maltese

#7648 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Banksy wrote:
burger_pasa wrote:
To se zove izborni rezultat. Politički rezultat, odnosno uspjeh, je ono što bi trebalo da slijedi nakon toga. U protivnom, ispada da je Hare, sa svojih 350.520 iz 2006. najuspješniji živi BH političar.
shiljak

#7649 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shiljak »

A koji su to najuspješniji?

Hvala
Banksy

#7650 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

Corto Maltese wrote:
Banksy wrote:
burger_pasa wrote:
To se zove izborni rezultat. Politički rezultat, odnosno uspjeh, je ono što bi trebalo da slijedi nakon toga. U protivnom, ispada da je Hare, sa svojih 350.520 najuspješniji živi BH političar.
Po broju dobijenih glasova na izborima Hare to jeste, sigurno.

Iznad se tražio rezultat, ne ''uspjeh''.
Da o ''uspjehu'' na ovim prostorima, kriterijima, ozračju, pojedinačnim kapacitetima, itd ne počinjemo ...
Post Reply