Sirija vol. 2

Locked
Challenger__

#76126 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Mante ba gluposti, čuj Deir ez Zor da padne, odma temu zaključat, a ja više ni slova neću napisati na forumu ako se to desi.

Nije to FSA, da se vozaju Konjicbusom...
Sve pet moj Kroki, ali ljudi su godinama u okruženju pa je nivo empatije sa njima višestruk.
Challenger__

#76127 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Po Sidorenku, "vrlo nepotvrđeno", Issam Zahredine je ranjen.
Krokodajl

#76128 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@Sidorenko javlja preko kako sam kaže veoma nepouzdanog izvora da su ranili Brku, ne bi me iznenadilo da se desilo, međutim komanda SRG-a se nalazi duboko u gradu, sumnjam da su nečime mogli tamo doći.

Mada, zadnji put je šehidio, dva put.

Mada, lahko je Brki biti glavni baja u selu kada mu Muhamed Kadur crta gdje će se tranšeji kopati, kada počne kuknjava na DeZ24 kako hapse ljude u gradu da idu na radnu obavezu, svaka čast Brki, ali Muhamed Kadur je vjerovatno jedan od najzaslužnijih zašto DeZ se i dalje drži, on je jedan od onih ljudi koji smije Asada nazvat po noći i pitat šta se dešava, Brko je operativac na terenu, komandos, Kadur je taj koji je svaki metar tranšea, rova, nacrtao.

I drugi Muhamed, Hasan Muhamed, isto, mada on je tu od skorijeg vremena tek među glavnima.
Last edited by Krokodajl on 05/06/2017 01:52, edited 2 times in total.
Challenger__

#76129 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

DeZ. RuAF intenziovno djeluje po pozicijama ISIL-a:
#Syria // #DeirEzzour // RuAF conducted over a dozen sorties in the last 40 minutes, targeting ISIS positions and movement.
The Inside Source
Challenger__

#76130 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Isti izvor tvrdi da ISIL pokušava da osnuje novi glavni grad a to bi trebao da bude DeZ, jelte.
sunceKOtepsija

#76131 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Image
TIP-Turkistanska islamska partija-koja okuplja hiljade ujgurskih ustanika protiv diktature Predsjednika Asada u svom najnovijem saopstenju ostro negirala navode o navodnom hapsenju Emira TIP-a :thumbup: isticu da je cilj laznih informacija koje sire neprijatelji revolucije posijati sjeme smutnje među ustanicima-porucili su da to im to nece poci za rukom :thumbup:
Image
Image
poduhvat vrijedan hvale-nogajski inzinjeri-clanovi nogjskih revolucionarnih brigada su prakticno od otpada-neupotrebljivih dijelova-pokvarenih-unistenih dronova uspjeli napraviti skoro potpuno funkcionalan dron-ciji se prvi-testni let ocekuje uskoro...poduhvat je jos i veci imajuci u vidu da su nogajski revolucionari praktino prepusteni sami sebi te se na ljestvici potrebitosti nalaze cak i iza ujgurskih revolucionara-koji svoju objektivnu tesku situaciju nadoknaduju brojnoscu :thumbup: turski humanitarci redovno organizuju sergije na kojima se prikuplja pomoc kako za uzbecku revolucionarnu zajednicu (koja ima izuzetne uslove zivota i rada u Svetom Shamu) tako i za ujgurske rebelse (cak su im kupovali i dronove)-nazalost sergije za pomoc nogajcima izostaju-zasto i zbog cega odgovorice vrijeme :thumbup: ali, kao i mnogo puta do sad pokazalo se da je nuzda majka invetivnosti-male vrijedne rucice nogajskih revolucionara su se latile posla i krenule u akciju :thumbup:

nogajska patrola Slobodnom teritorijom Latakije
Image
kao sto je poznato u Idlibu je nedavno kukavicki ubijen Sejh Salahudin-lider uzbeckih revolucionara-ono sto raduje je da je ubica uhvacen-te lisen zivota...i dalje se traga za ubicama nekoliko drugih komadanata-visoko cijenjenih lidera brojne idlibske uzbecke revolucionarne zajednice...
Sejh Salahudin (pravog imena Akmal Jurabayev) je ucestvovao u skoro svim vaznijim bitkama revolucije-ono sto ce revolucionari-a i svi ljudi revolucionarnog duha posebno pamtiti jesu akcije u kojima je predvodio uzbecke revolucionare u pokusaju oslobadanja okupiranih mjesta Fue i kafarje

u cvast ovom velikom Slobodoljubcu i revolucionaru za kraj predlazem da ustanemo i pridruzimo se solisti uzbeckog revolucionarnog hora iz Idliba te mu, svako na svoj nacin, uz stihove poznate stare-uzbecke revolucionarne pjesme (koje je pod Bassistickim rezimom bila zabranjena) odajmo pocast...
Last edited by sunceKOtepsija on 05/06/2017 01:54, edited 2 times in total.
Challenger__

#76132 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote: ali Muhamed Kadur je...
Ako se ne varam, on je najzaslužniji za svojevremenu odbranu pola Alepa (2012 g.).
Krokodajl

#76133 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Challenger__ wrote:
Krokodajl wrote: ali Muhamed Kadur je...
Ako se ne varam, on je najzaslužniji za svojevremenu odbranu pola Alepa (2012 g.).
Da, on je 2013. godine prebačen u Deir ez Zor, zajedno sa Brkom, Brko je preuzeo Republikansku Gardu a Kadur preuzeo 17. brigadu, prošle godine su ga zamjenili i postavili Hasana Muhameda, više politički potez nego strateški, mislim da je Kadur bio veći mag za taktiku, jer je u trenutku kada je on došao u grad, u Deir ez Zoru su linije bile isto kao i drugim gradovima, vreća pijeska, dva kamena i to je to, trči tamo vamo, on je iscrtao linije obrane i sisteme, treba naći satelitske karte DeZ. iz 2013 i 2014, po 3-4 reda linija obrane, kasarne osigurane, onda naredba da porodice vojnika moraju ostati u gradu...

Hasan Muhamed je tu postavljen više iz razloga jer je on iz Kamišlija, pa se tako utjecalo na komande brigada ali i NDF-a u Kamišliju, koje su spremnije bile prihvatiti vodstvo (neiskusnog) generala, ali svog čovjeka.

Zato sada, za razliku od godinu dvije prije, iz Kamišlija i NDF ide u Deir ez Zor, a prije su se za borce čapali, neće niko u DeZ da ide.
muhafuca

#76134 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Jarane ja akcija ove noci - svi (ukljucujuci IS) neki napredak objavljuju

bice sutra interesantno izgleda dok se razbistri ko laze a ko zaista je uzeo nesto

Ovaj mi je vrh doduse

Kao amerika sa nekom Irackom sunitskom skupinom ide na Al Bukamal - (?)
A huge number of Iraqi tribal fighters & #US majors driving along the Syrian desert far away from Al Tanf. Airplanes targeting Al Bukamal

Code: Select all

https://twitter.com/BosnjoBoy/status/871490039045378048
solar7

#76135 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Ironmen wrote:Kmecanje savoxxa revolucija nikad jaca.
Nacin tvog izrazavanja i jos nekih ovdje govori sve.
Challenger__

#76136 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Da, on je 2013. godine prebačen u Deir ez Zor, zajedno sa Brkom, Brko je preuzeo Republikansku Gardu a Kadur preuzeo 17. brigadu, prošle godine su ga zamjenili i postavili Hasana Muhameda, više politički potez nego strateški, mislim da je Kadur bio veći mag za taktiku, jer je u trenutku kada je on došao u grad, u Deir ez Zoru su linije bile isto kao i drugim gradovima, vreća pijeska, dva kamena i to je to, trči tamo vamo, on je iscrtao linije obrane i sisteme, treba naći satelitske karte DeZ. iz 2013 i 2014, po 3-4 reda linija obrane, kasarne osigurane, onda naredba da porodice vojnika moraju ostati u gradu...

Hasan Muhamed je tu postavljen više iz razloga jer je on iz Kamišlija, pa se tako utjecalo na komande brigada ali i NDF-a u Kamišliju, koje su spremnije bile prihvatiti vodstvo (neiskusnog) generala, ali svog čovjeka.

Zato sada, za razliku od godinu dvije prije, iz Kamišlija i NDF ide u Deir ez Zor, a prije su se za borce čapali, neće niko u DeZ da ide.
Da,da... Nego gledam onu masu fotografija i pristizanju dodatnih snaga 4. divizije pukovnika Ghayyath Dalle na front Dere. Pa to je nevjerovatno koliko je to ljudi. Kao da komanduje armijom a ne divizijom. Očigledno je svojim odličnim borbama u i oko Damaska stekao povjerenje ne samo komande, već i boraca a Boga mi i saveznika. Jer, ako su najave tačne, uz SyAF, RuAF će mu biti i desna i lijeva ruka.
Challenger__

#76137 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

muhafuca wrote:Jarane ja akcija ove noci - svi (ukljucujuci IS) neki napredak objavljuju

bice sutra interesantno izgleda dok se razbistri ko laze a ko zaista je uzeo nesto

Ovaj mi je vrh doduse

Kao amerika sa nekom Irackom sunitskom skupinom ide na Al Bukamal - (?)
A huge number of Iraqi tribal fighters & #US majors driving along the Syrian desert far away from Al Tanf. Airplanes targeting Al Bukamal

https://twitter.com/BosnjoBoy/status/871490039045378048
Saudi su Trumpu (USA) platili reket a vrlo vjerovatno su ih dodatno iskeširali za određene radnje uz i u Siriji.
Maystor

#76138 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Vehabiti lijepe po internetu navodne slike boraca Hezbolaha koji su poginuli u Deri tokom vikenda. U stvari se radi o šehidima koji su 2006. nanijeli poraz cionističkoj tvorevini

Image
Krokodajl

#76139 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

@Chelli, fino je kada se nasjedne na laži da Sirijskoj Armiji fali vojnika, da su to Iranske i Šiitske jedinice, prava Armija krije broj vojnika, kao i fotografije zakletvi i slično.

Kome se SAA treba pravdati na ljudstvu ?

Fino je ono gledati one momke koji prisežu za YPG, ali YPG to radi jer mora, moraju opravdati povjernje koje im je Amerika ukazala da postanu bastion revolucije, svakako je ljepše vidjeti one momčiće u redovima YPG kako prisežu nego one ublehe iz FSA.

Situacija u posljednjoj godini, možda i dvije, se drastično promjenila, imamo niz novih brigada, jedinica, paravojnih formacija, govorimo o desetinama hiljada vojnika koji su u samo posljednjoj godini dana uzeli oružje.

Pogledajmo situaciju na terenu, SAA u isto vrijeme vodi 5-6 velikih operacija, drže liniju u Alepu i Hami te Guti.

A gdje su one linije o kojima se i ne piše, Latakija, al Gab dolina, istok Dere, jug Damaska, Beit Džin....

SAA nema "aktiviste" i te gluposti, kada imamo FSA ima hiljadu aktivista koji pišu o formiranju neke čete na jugu Sirije koja okupi 20 momaka, hiljade aktivista o tome piše, na strani SAA, šta imamo, dva tri portala koja prate stotine hiljada, par novinara koji to poprate, napišu "formiran 5. Korpus", svi ga ismiju, od aktivista do razno raznih ubleha, i onda taj korpus sastavljen od "jedva 200 staraca" razbije elitne jedinice Al Nusre od Komhane do Tejbet ul Imama, sa novim T-62ama i naoružanjem kakvo SAA nije imala.

Sirijski narod nema potrebu da se tim informacijama ni laže ni hrani, Sirijci imaju prečeg posla nego ublehariti po twitteru i facebooku, jer zemlja pod sankcijama mora da živi, Damask, Alep, Homs, Hama, oni žive za svoju vojsku, jer znaju ko je taj koji im je omogućio da slobodno i mirno hodaju ulicama svog grada.

Imamo ove ublehaše iz DeZ24 recimo, koji su otvoreno na strani pobunjenika, istih onih koji su za 24 sata istjerani iz grada, ne samo od vojske, nego i od naroda, istog onog naroda koji i gladan i žedan, grijući se na sunčane plohe, i dalje vjeruje svojoj vojsci, jer da ne podržavaju SAA, nema te sile koja bi ih spriječila da zubima pojedu te vojnike, kako ovde čitamo "okupatore":

Do prije dvije godine ma i godinu, bilo je nezamislivo da Tigrovi vode operaciju za sebe, uzmu dva velika grada i desetine sela dnevno, a da pored njih SAA vodi 3-4 velike operacije, te sprema jednu veliku na jugu Sirije...

Sjetimo se Šejk Miskina, radi gradića nešto većeg od Maskane, svi frontovi su se umirili da bi SAA uzela taj grad, nakon mjesec dana borbe.

Nema više toga, SAA je pobjednička vojska, a ublehe nek se tješe Iračkim plemenima i Američkim hamvijima.

I da ne zaboravimo, nismo ni svjesni, a vjerovatno ni Sirijci nisu, koliko hiljada vojnika je samo u Damasku oslobođeno sa linija prema Kabunu, Barzehu, Dolini Barada, Zabadaniju, Madaji, Rankusu...
Challenger__

#76140 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:@Chelli, fino je kada se nasjedne na laži da Sirijskoj Armiji fali vojnika, da su to Iranske i Šiitske jedinice, prava Armija krije broj vojnika, kao i fotografije zakletvi i slično.

Kome se SAA treba pravdati na ljudstvu ?

Fino je ono gledati one momke koji prisežu za YPG, ali YPG to radi jer mora, moraju opravdati povjernje koje im je Amerika ukazala da postanu bastion revolucije, svakako je ljepše vidjeti one momčiće u redovima YPG kako prisežu nego one ublehe iz FSA.

Situacija u posljednjoj godini, možda i dvije, se drastično promjenila, imamo niz novih brigada, jedinica, paravojnih formacija, govorimo o desetinama hiljada vojnika koji su u samo posljednjoj godini dana uzeli oružje.

Pogledajmo situaciju na terenu, SAA u isto vrijeme vodi 5-6 velikih operacija, drže liniju u Alepu i Hami te Guti.

A gdje su one linije o kojima se i ne piše, Latakija, al Gab dolina, istok Dere, jug Damaska, Beit Džin....

SAA nema "aktiviste" i te gluposti, kada imamo FSA ima hiljadu aktivista koji pišu o formiranju neke čete na jugu Sirije koja okupi 20 momaka, hiljade aktivista o tome piše, na strani SAA, šta imamo, dva tri portala koja prate stotine hiljada, par novinara koji to poprate, napišu "formiran 5. Korpus", svi ga ismiju, od aktivista do razno raznih ubleha, i onda taj korpus sastavljen od "jedva 200 staraca" razbije elitne jedinice Al Nusre od Komhane do Tejbet ul Imama, sa novim T-62ama i naoružanjem kakvo SAA nije imala.

Sirijski narod nema potrebu da se tim informacijama ni laže ni hrani, Sirijci imaju prečeg posla nego ublehariti po twitteru i facebooku, jer zemlja pod sankcijama mora da živi, Damask, Alep, Homs, Hama, oni žive za svoju vojsku, jer znaju ko je taj koji im je omogućio da slobodno i mirno hodaju ulicama svog grada.

Imamo ove ublehaše iz DeZ24 recimo, koji su otvoreno na strani pobunjenika, istih onih koji su za 24 sata istjerani iz grada, ne samo od vojske, nego i od naroda, istog onog naroda koji i gladan i žedan, grijući se na sunčane plohe, i dalje vjeruje svojoj vojsci, jer da ne podržavaju SAA, nema te sile koja bi ih spriječila da zubima pojedu te vojnike, kako ovde čitamo "okupatore":

Do prije dvije godine ma i godinu, bilo je nezamislivo da Tigrovi vode operaciju za sebe, uzmu dva velika grada i desetine sela dnevno, a da pored njih SAA vodi 3-4 velike operacije, te sprema jednu veliku na jugu Sirije...

Sjetimo se Šejk Miskina, radi gradića nešto većeg od Maskane, svi frontovi su se umirili da bi SAA uzela taj grad, nakon mjesec dana borbe.

Nema više toga, SAA je pobjednička vojska, a ublehe nek se tješe Iračkim plemenima i Američkim hamvijima.

I da ne zaboravimo, nismo ni svjesni, a vjerovatno ni Sirijci nisu, koliko hiljada vojnika je samo u Damasku oslobođeno sa linija prema Kabunu, Barzehu, Dolini Barada, Zabadaniju, Madaji, Rankusu...
Pobjednička, veličanstvena, uzvišena, teško uporediva...

Podsjećanje:

muhafuca

#76141 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Challenger__ wrote:

Saudi su Trumpu (USA) platili reket a vrlo vjerovatno su ih dodatno iskeširali za određene radnje uz i u Siriji.
to je jako moguce ali

(tweet je vjerovatno nebuloza al hajde da se pravimo da nije)

ako USA organizuje neku skupinu na teritoriju iraka - pogotovo ako je samo sunitska - Irak im moze reci dovidjenja kao sto im je i zadnji put rekao dovidjenja - i izaci na svoje granice bez USA.

USA to ne zeli jer ovaj put Rusi bi jedva docekali da uskoce kao zamjena - prosli put to nije bila opcija.

Ne vidim da bi irak dozvolio da USA oformi neku iskljucivo sunitsku skupinu na teritoriji Iraka a koja nije pod komandom Iracke vlade.

PMU kakvi god da su i ko god da su rade pod naredbama Iracke vlade i kad im vlada kaze ovdje mozes, ovdje ne mozes, idi sad zauzmi ovo a ne diraj ono ... oni to postuju i time se vode.

Ova navodna Iracka skupina (prema ovom tweetu) kidise na Al Bukamal pod komandom USA a ne Iraka.

Al opet 99% da je nebuloza i da se nista tamo ne desava osim mozda nekih zracnih udara.
salik79

#76142 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
Pobjednička, veličanstvena, uzvišena, teško uporediva...

Podsjećanje:

Istinu je rekao sehid sejh Ramadan Buti k.s., Allah ga obradovao najljepsim drustvom u Dzennetu. Amiiinn!
Challenger__

#76143 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

salik79 wrote:Istinu je rekao sehid sejh Ramadan Buti k.s., Allah ga obradovao najljepsim drustvom u Dzennetu. Amiiinn!
Amiiiin!

Nego, tako mi Onog koji drži u ruci sve duše ovog svijeta, a sa njima i dušu moju, ovo je puna istina. Od početka sam znao da je tzv. "Arapsko" nazovi-proljeće obična neokolonijalna farsa. Nisam se ni sekunde dvoumio kada je Libija bila u pitanju, dok sam, što se Sirije tiče, imao određene nedoumice. Naime, znao sam dosta o Siriji ali jednostavno nisam baš bio pretjerano impresioniran Bašarovim ocem i vjerovatno anahronim naslijeđem njegove vladavine koje je po inerciji opstala i kod Bašara, bez obzira na njegove reformističke napore. Međutim, kada sam prvi put pročitao besjedu šejh Butija, k.s. a to je bilo negdje tokom 2011.-e, svaka moja dilema je nestala u trenu. Tako da ako neko već želi da etiketira, neka me ne zove "Bašarovcem", tačnije je i istini najbliže - "Butijevac".

Toliko.
salik79

#76144 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
salik79 wrote:Istinu je rekao sehid sejh Ramadan Buti k.s., Allah ga obradovao najljepsim drustvom u Dzennetu. Amiiinn!
Amiiiin!

Nego, tako mi Onog koji drži u ruci sve duše ovog svijeta, a sa njima i dušu moju, ovo je puna istina. Od početka sam znao da je tzv. "Arapsko" nazovi-proljeće obična neokolonijalna farsa. Nisam se ni sekunde dvoumio kada je Libija bila u pitanju, dok sam, što se Sirije tiče, imao određene nedoumice. Naime, znao sam dosta o Siriji ali jednostavno nisam baš bio pretjerano impresioniran Bašarovim ocem i vjerovatno anahronim naslijeđem njegove vladavine koje je po inerciji opstala i kod Bašara, bez obzira na njegove reformističke napore. Međutim, kada sam prvi put pročitao besjedu šejh Butija, k.s. a to je bilo negdje tokom 2011.-e, svaka moja dilema je nestala u trenu. Tako da ako neko već želi da etiketira, neka me ne zove "Bašarovcem", tačnije je i istini najbliže - "Butijevac".

Toliko.
:thumbup: Kao da si moje misli pretocio u slova :) :kiss:
sarajevoxxxx

#76145 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Saudija, Emirati, Egipat, i Bahrejn prekinuli diplomatske odnose sa Katarom.

- Britanski Ekonomist: Građanski rat u Siriji je stvorio novi sloj bogataša kojima ne odgovara kraj rata.
Ironmen

#76146 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

solar7 wrote:
Ironmen wrote:Kmecanje savoxxa revolucija nikad jaca.
Nacin tvog izrazavanja i jos nekih ovdje govori sve.

Kmecanje solara7 i savoxxa poraz isil i nusrica na terenu, zivot se polako vraca u Siriju u svim oblastima, znam da je vama tesko to podnijeti zbog krivog vjerovanja u Sham i Siriju ali to je vasa realnost sa kojom morate ziviti.
Kikibombona

#76147 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:- Saudija, Emirati, Egipat, i Bahrejn prekinuli diplomatske odnose sa Katarom.
#Qatar is blocked. Only flights out will have to be through Iran, Iraq, Jordan into Mideast. Or Iran, Turkey into EU.

Image

Opa, opa. Jeste to sada dio siitske ekipe? I vi cete siitskim koridorom za EU?

:| :mrgreen:
salik79

#76148 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:- Saudija, Emirati, Egipat, i Bahrejn prekinuli diplomatske odnose sa Katarom.

- Britanski Ekonomist: Građanski rat u Siriji je stvorio novi sloj bogataša kojima ne odgovara kraj rata.
Zmija je pocela sama sebe jesti. Samo lagano, hehe :thumbup:
salik79

#76149 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Dupli.
Last edited by salik79 on 05/06/2017 09:05, edited 2 times in total.
Kikibombona

#76150 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:

Zmija je pocela sama sebe jesti. Samo lagano, hehe :thumbup:
Hehe.
DUBAI — Four Arab nations announced Monday that they were severing diplomatic relations with the Persian Gulf kingdom of Qatar, moving swiftly to isolate the gas-rich country after accusing Qatar’s government of supporting terrorist organizations and stoking regional conflicts.

The four countries — Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Egypt and Bahrain — released separate and apparently coordinated statements saying they would cut air, sea and land links with Qatar, which hosts a base for the U.S. military’s Air Forces Central Command. There was no immediate comment from Qatar, which will also host the 2022 FIFA World Cup.
Tani, globalni sponzor terorizma!

https://www.washingtonpost.com/amphtml/ ... story.html

Muslimansko bratstvo iskljuceno sa aparata! :D
Locked