Sirija vol. 2

Locked
husein_kapetan

#76076 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Krokodajl wrote:@Kiki, put do Deir ez Zora ne vodi preko Tanfa, put do Deir ez Zora je uvijek vodio sa sjevera, o tome smo davno raspravljali da je najlogičnije i jedino rješenje.

SAA će izaći na granicu sa Irakom, a hoće li Fatemejuni, Hezbollasi i ostali, to ćemo vidjeti, SAA hoće.

Što se Dere tiče, tu Jordan odlučuje najviše, Jordan sjedi na dvije stolice, dali bi sve da SAA izađe na granicu, a ne smiju zbog Amera promjeniti stranu.

Bitno je da se u većim gradovima privodi kraju, da manje civila strada, neke informacije govore da je veliki dio civila već izbjegao iz Rake, što je dobra stvar, jer vjerujem da će borbe za Raku biti kud i kamo krvavije i gore od onih za Mosul.
Ja ne bih bio toliko uvjeren..makar sto se ovog "puta" tice..mozda ovaj put upravo u Tanafu pocinje..netom ovi puleni amera zakontrolisase ogromnu teritoriju dole i sire se i organiziraju svoje baze upravo prema sjevero-istoku..
Izaci ce oni ovim putem i na Eufrat..neometani..a mozda malo "okrenu" i prema Al Sukhnah-u ..isto neometani..i igra je napravljena..
U optici "novog"angazmana amera preko ovih sto odore ko' carape mjenjaju..ovo sto napisah ja makar u istoj ravni sa tvojom tvrdnjom..
Challenger__

#76077 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

nixon69 wrote:
Kikibombona wrote:Bice da su Amerikanci na to stavili sapu i sa Rusima dogovorili da idu na Daru, a da Amerikancima ide Zor...
To nebi bilo dobro za brku i njegove vojnike koji se toliko dugo odupiru u Zoru.
Sve bi ih potamanili.
Pusti Kikija-aboridžina koji je impresioniran američkom seljadijom kao domoroci tek pridošlim kolonizatorima.

Lupa po običaju.
Challenger__

#76078 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Mislim, nije da izraelski kmetovi - aka "Ameri" - neće probati dodatno zakomplikovati stvar; pa njima, glupoj prekookeanskoj seljadiji je naređeno da rade po Kivinumu, ali kurko moj.

Ne pitaju se odavno samo oni.
husein_kapetan

#76079 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
nixon69 wrote:
Kikibombona wrote:Bice da su Amerikanci na to stavili sapu i sa Rusima dogovorili da idu na Daru, a da Amerikancima ide Zor...
To nebi bilo dobro za brku i njeggove vojnike koji se toliko dugo odupiru u Zoru.
Sve bi ih potamanili.
Pusti Kikija-aboridžina koji je impresioniran američkom seljadijom kao domoroci tek pridošlim kolonizatorima.

Lupa po običaju.
Na stranu kvalifikacije Chelli ovaj put @kikijev upis ima mrvu logike..ne mislim da je upravo onako kako govori makar glede ovij "dogovora"..ipak..sagledaj malo sire ova desavanja..biti ce tu svega..
Kikibombona

#76080 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

husein_kapetan wrote:
Krokodajl wrote:@Kiki, put do Deir ez Zora ne vodi preko Tanfa, put do Deir ez Zora je uvijek vodio sa sjevera, o tome smo davno raspravljali da je najlogičnije i jedino rješenje.

SAA će izaći na granicu sa Irakom, a hoće li Fatemejuni, Hezbollasi i ostali, to ćemo vidjeti, SAA hoće.

Što se Dere tiče, tu Jordan odlučuje najviše, Jordan sjedi na dvije stolice, dali bi sve da SAA izađe na granicu, a ne smiju zbog Amera promjeniti stranu.

Bitno je da se u većim gradovima privodi kraju, da manje civila strada, neke informacije govore da je veliki dio civila već izbjegao iz Rake, što je dobra stvar, jer vjerujem da će borbe za Raku biti kud i kamo krvavije i gore od onih za Mosul.
Ja ne bih bio toliko uvjeren..makar sto se ovog "puta" tice..mozda ovaj put upravo u Tanafu pocinje..netom ovi puleni amera zakontrolisase ogromnu teritoriju dole i sire se i organiziraju svoje baze upravo prema sjevero-istoku..
Izaci ce oni ovim putem i na Eufrat..neometani..a mozda malo "okrenu" i prema Al Sukhnah-u ..isto neometani..i igra je napravljena..
U optici "novog"angazmana amera preko ovih sto odore ko' carape mjenjaju..ovo sto napisah ja makar u istoj ravni sa tvojom tvrdnjom..
S tim sto mene ne bi pretjerano cudilo da su Rusi stavili svoj potpis na dogovor.

Rusi Amerikancima istok i sjever, Amerikanci Rusima podrsku da se srusi dzihad u Dari, Damasku, Homsu i Idlibu. I tako, Asad dobije samo srce zemlje, od Dare do Alepa, sa izlazom na more. Amerikanci dobiju istok da su mirni od sija, dobiju sjever da mogu handriti Turke, a Turci dobiju Dzarabluski emirat da imaju makar neku satisfakciju nakon silnih poraza...

Pratim malo americke medije pa mi se cini da su odustali od Idliba. Vec se pise da je tamo Al Kaida glavna i da tu cinjenicu nista ne moze promijeniti. Pise se o milion izbjeglica kada SAA napadne Idlib. Pise se o krvavom sukobu koji predstoji.

Nisam jos siguran, ali mi se cini da su Amerikanci sasvim odustali od Idliba. Turci mogu mahat usima jedino. Saudi su isto tako nemocni. Vidjet cemo hoce li prezivjeti svjetionik slobode, Idlibski emirat. Nikako da krene Uzbeke, Cecene, Ujgure...
Krokodajl

#76081 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Deir ez Zor ne može pasti u ruke Amera, niti će pasti, ne kažem da ga Ameri ne mogu blokirati ali to bi bilo suludo, i ne bi ni funkcionisali jer bi opet vlada imala dogovor sa Kurdima koji će najvjerovatnije doći Deir ez Zoru sa druge strane Eufrata.

Što se Eufrata tiče, njega Turska drži na životu, kako će se to završiti vidjet ćemo.

I ko bi to uzeo Deir ez Zor.

Više u Deir ez Zoru ima žena u NDF-u nego što te grupe FSA imaju vojnika na jugu Sirije.

Šaka jada, grijači čaja i nosači ćumura Američkim specijalcima, Rusi ih raketiraju avionima a oni mole svoje zlatno tele Trumpa i sedždu mu čine da ispali koji Tomahavk na poluprazne baze SAA u Siriji, da mogu sutra djeci pričati u toplim Istanbulskim domovima, kako je babo branio Siriju u ime Šejtana.
Last edited by Krokodajl on 04/06/2017 23:33, edited 1 time in total.
Challenger__

#76082 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Na stranu kvalifikacije Chelli ovaj put @kikijev upis ima mrvu logike..ne mislim da je upravo onako kako govori makar glede ovij "dogovora"..ipak..sagledaj malo sire ova desavanja..biti ce tu svega..
Logika onih koji upravljaju USA vanjskom politikom je ista od početka ove proxy-agresije: podijeliti Siriju na 4 države. Od toga ni danas nisu odustali ali dešavanja na terenu ukazuje na to da druga strana ne radi na svoju štetu.

Nisu aboridžini s druge strane stola.
Krokodajl

#76083 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Mislim ono, Kurdi danas postigli novi sporazum sa vladom o korištenju aerodroma u Kamišliju i pristupnih cesta do njega, jučer i dogovor o regulisanju onih koji žive na prostoru pod kontrolom Kurda a odluče se da služe vojni rok u SAA.

Kurdi i SAA su mnogo bliži i mnogo bliže sarađuju nego što i jedni i drugi žele priznati, sviđalo se to kome ili ne.

I sad kao oni treba u neki rat da idu oko Deir ez Zora... moš mislit.
Challenger__

#76084 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Mislim, mogu oni da špekulišu, ali jedno je špekulisati a nešto sasvim drugo to sprovesti u djelo. Kreštali su za Alep, kreštaće i za Deir ezZour i sve će se završiti na kreštanju.

Jer, prema Zoru ide 40.000 vojnika.

Ide.
Challenger__

#76085 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Čuj ti to, oni će ovo jer tamo ima nafte.

:lol: :lol: :lol:

Kao da je Sirija švedski sto a sirijski saveznici zenički konobari impresionirani seljadijom, LoooooooooooooooooooooooooooooooooooooL!!

:pisnuo:
Last edited by Challenger__ on 04/06/2017 23:43, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#76086 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Mislim da danas je suluda zamisao da bi Sirija dozvolila u bilo kojoj formi formiranje nekakvih "protektorata" ..ili dozvolila Rusiji da prica u njeno ime na ovaj nacin..u redu stratesko partnerstvo..ali zadiranje na tako brutalan nacin u suverenitet te zemje je jednostavno besmislena utopija..
I nezabozacko ponizavanje zrtava sto zivot svoj dadose za opstanak domovine..
Svak moze silom pokusati slomiti Siriju..i pokusavaju mnogi konstantno vec punih 6 godina ali to mikako ne znaci da ce uspjeti u namjeri..pogotovo na nacin kako ga opisujete..
Ako je ovo ono sto mislite..mada ste dugo ovdje..
Bogme nista shvatili niste..
Kikibombona

#76087 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:Mislim ono, Kurdi danas postigli novi sporazum sa vladom o korištenju aerodroma u Kamišliju i pristupnih cesta do njega, jučer i dogovor o regulisanju onih koji žive na prostoru pod kontrolom Kurda a odluče se da služe vojni rok u SAA.

Kurdi i SAA su mnogo bliži i mnogo bliže sarađuju nego što i jedni i drugi žele priznati, sviđalo se to kome ili ne.

I sad kao oni treba u neki rat da idu oko Deir ez Zora... moš mislit.
Tesko je znati prirodu odnosa PYD vs Bas iz najmanje dva razloga.

Za PYD je anti-propaganda svako vezivanje za rezim. Kurdi su bili gradjani treceg reda pod Bas rezimom. PYD je bio na crnoj listi Bas rezima od 2004. kada su osnovani. Opozicija (KDP-S) spocitava PYD da imaju dobre odnose sa Damaskom, Bagdadom, Teheranom i cak Bejrutom. I radi Amerikanaca je neugodno. Zato PYD zeli prikriti i umanjiti saradnju sa rezimom.

S druge strane, Bas rezimu odgovara da javnosti predstavljaju kako je PYD na njihovoj strani. Tako je Asad YPG nazivao patriotskom, pro-sirijskom milicijom, kojoj su oni dali tenkove i dozvolu da se bore za Siriju. :D Izmisljaju kako im je SDF ustupio ovo i ono. Zele predstaviti javnosti da imaju kontrolu na podrucuju koje pripada SDF.

Dakle, Kurdi prikrivaju - Asadovci preuvelicavaju i lazu. Istina je negdje na sredini.

Grad Manbidz vrvi od zivota! :thumbup: :thumbup:

https://twitter.com/AzadiRojava/status/ ... 9662889989

U Dzarabluskom emiratu psi jedu jedni druge. Neki dan su pretukli momka na smrt. Ima video, bolje da ne postavljam. :-)
Challenger__

#76088 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Mislim da danas je suluda zamisao da bi Sirija dozvolila u bilo kojoj formi formiranje nekakvih "protektorata" ..ili dozvolila Rusiji da prica u njeno ime na ovaj nacin..u redu stratesko partnerstvo..ali zadiranje na tako brutalan nacin u suverenitet te zemje je jednostavno besmislena utopija..
Ko kaže da Rusi prave takve aranžmane? Kiki rek'o... Pusti molim te. Pa barem smo svjedoci jačanja Sirije po svakom osnovu od dolaska Rusa. Vojnom, političkom i svakom drugom jačanju.
nixon69

#76089 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Krokodajl wrote:Kurdi i SAA su mnogo bliži i mnogo bliže sarađuju nego što i jedni i drugi žele priznati, sviđalo se to kome ili ne.
Pa ako imaju namjeru da uzmu komad Sirije za sebe,onda valjda trebaju saradjivati i podrzavati SAA.
Inace ce imati rat sa SAA kad se rijesi problem IS i ostalih drekavaca. Ne mogu tek tako prisvojiti nesto sto nije njihovo.
husein_kapetan

#76090 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Krokodajl wrote:Deir ez Zor ne može pasti u ruke Amera, niti će pasti, ne kažem da ga Ameri ne mogu blokirati ali to bi bilo suludo, i ne bi ni funkcionisali jer bi opet vlada imala dogovor sa Kurdima koji će najvjerovatnije doći Deir ez Zoru sa druge strane Eufrata.

Što se Eufrata tiče, njega Turska drži na životu, kako će se to završiti vidjet ćemo.

I ko bi to uzeo Deir ez Zor.

Više u Deir ez Zoru ima žena u NDF-u nego što te grupe FSA imaju vojnika na jugu Sirije.

Šaka jada, grijači čaja i nosači ćumura Američkim specijalcima, Rusi ih raketiraju avionima a oni mole svoje zlatno tele Trumpa i sedždu mu čine da ispali koji Tomahavk na poluprazne baze SAA u Siriji, da mogu sutra djeci pričati u toplim Istanbulskim domovima, kako je babo branio Siriju u ime Šejtana.
Ma nece se ni desiti..makar ne izravno..ali kako vec stvaraju presedan o zoni "bezbjednosti" za svoje trupe dole u Tanafu racionalno i logicno je da zele na isti nacin odsjeci dostavu pomoci Zorru ..i mislim da ce to i pokusati napraviti..ovo se nikako kurda ne tice..imaju oni svoj zadatak sjeverno..
Ova situacija je veoma fluidna i mislim da ni oni koji ke kroje nisu sugurni i konacni ishod svoga..
Kikibombona

#76091 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:Grad Manbidz vrvi od zivota! :thumbup: :thumbup:

https://twitter.com/AzadiRojava/status/ ... 9662889989
A evo kako je o Manbidzu pisao Erdoganov kmet, tzv. novinar, jedan od mnogih pro-turskih i anti-kurdskih zapadnih analiticara na platnom spisku Ankare - Roy Gutman

Image

:lol: :lol: :lol: :lol:

Isto tako su pisali da su Kurdi u Tel Rifat zabranili dzumu petkom! :thumbup: :lol: :lol: :lol:

Bice da je Roj Gutman prerusen u zenu pokusao uci u Rojavu, pa zna iz iskustva! :izet: :lol:

http://media.ws.irib.ir/image/4bk9b47be ... 00C450.jpg
Last edited by Kikibombona on 05/06/2017 00:05, edited 1 time in total.
Challenger__

#76092 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Ma nece se ni desiti..makar ne izravno..ali kako vec stvaraju presedan o zoni "bezbjednosti" za svoje trupe dole u Tanafu racionalno i logicno je da zele na isti nacin odsjeci dostavu pomoci Zorru ..i mislim da ce to i pokusati napraviti..ovo se nikako kurda ne tice..imaju oni svoj zadatak sjeverno..Ova situacija je veoma fluidna i mislim da ni oni koji ke kroje nisu sugurni i konacni ishod svoga..
Za Obame su probali upravo direktno, jednosatnim raketiranjem sirijskih pozicija južno od Zora što je SAA skupo koštalo, jer je upravo iz tog pravca enklava podjeljena na dva dijela. Sada im preostaje posredno ometanja i to će sigurno raditi.

Ali, jedno je probati a nešto sasvim drugo uspjeti.
MaliDuje

#76093 Re: Sirija vol. 2

Post by MaliDuje »

Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote:Mislim da danas je suluda zamisao da bi Sirija dozvolila u bilo kojoj formi formiranje nekakvih "protektorata" ..ili dozvolila Rusiji da prica u njeno ime na ovaj nacin..u redu stratesko partnerstvo..ali zadiranje na tako brutalan nacin u suverenitet te zemje je jednostavno besmislena utopija..
Ko kaže da Rusi prave takve aranžmane? Kiki rek'o... Pusti molim te. Pa barem smo svjedoci jačanja Sirije po svakom osnovu od dolaska Rusa. Vojnom, političkom i svakom drugom jačanju.
A Kijlkijevi izvori su verodostojni koliko i Savoxovi...
husein_kapetan

#76094 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
U malo drugacijoj formi isto rekoh..
Challenger__

#76095 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Pitanje DeZ-a je ne samo vojno pitanje, to je pitanje sirijske samodovoljnosti. Ako se iračke šiitske milicije uvuku u ovu igru, gube se srca kod Arapa-sunita duž Eufrata a tamo su - tvrde sirijski i ruski vojni izvori - značajni lojalistički potencijali koje treba ohrabriti, a ohrabriti se mogu SAMO DEBLOKADOM ZORA.

Zna to druga, antisirijska strana, pa to minira ili pokušava da to minira na sve moguće načine.

Jer ako sirijska armija uspije da deblokira DEZ, privući će na svoju stranu većinu duž Eufrata a onda plašenje djece šijjama postaje deplasirana priča.

Bitka za DeZ je bitka za čitavu Siriju.
Challenger__

#76096 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

I više od toga. Bitka za DeZ je bitka za umove i srca koja daleko prevazilazi granice Sirije.
Challenger__

#76097 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Bez pretjerivanja, ukoliko SAA uspije, te pridobije srca duž Eufrata, to bi bila Bitka na Bedru naše epohe.
husein_kapetan

#76098 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote:Ma nece se ni desiti..makar ne izravno..ali kako vec stvaraju presedan o zoni "bezbjednosti" za svoje trupe dole u Tanafu racionalno i logicno je da zele na isti nacin odsjeci dostavu pomoci Zorru ..i mislim da ce to i pokusati napraviti..ovo se nikako kurda ne tice..imaju oni svoj zadatak sjeverno..Ova situacija je veoma fluidna i mislim da ni oni koji ke kroje nisu sugurni i konacni ishod svoga..
Za Obame su probali upravo direktno, jednosatnim raketiranjem sirijskih pozicija južno od Zora što je SAA skupo koštalo, jer je upravo iz tog pravca enklava podjeljena na dva dijela. Sada im preostaje posredno ometanja i to će sigurno raditi.

Ali, jedno je probati a nešto sasvim drugo uspjeti.
Drug..znamo sta i kako se desilo..i zbog cega..ipak..prisustvo snaga njihovih na terenu radikalno mijenja situaciju..jedno je "pogrijesiti"iz zraka..ova evetyalnost koju opisujemo je nominalno mnogo opasnija..
Ostaje da se kaze da je prisustvo americkih kopnenih trupa na tlu Sirije ilegalno i cin agresije..kao i turskih uostalom..i njihova permanencija u Siriji se nicim opravdati ne moze..
Koliko ova prica moze opstati van svih okvira Medjunarodnog Prava je da se vidi..
A iz vidljivog se naslucuje daljnja komplikacija svega ovog..
Challenger__

#76099 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:Drug..znamo sta i kako se desilo..i zbog cega..ipak..prisustvo snaga njihovih na terenu radikalno mijenja situaciju..jedno je "pogrijesiti"iz zraka..ova evetyalnost koju opisujemo je nominalno mnogo opasnija..
Ostaje da se kaze da je prisustvo americkih kopnenih trupa na tlu Sirije ilegalno i cin agresije..kao i turskih uostalom..i njihova permanencija u Siriji se nicim opravdati ne moze..
Koliko ova prica moze opstati van svih okvira Medjunarodnog Prava je da se vidi..
A iz vidljivog se naslucuje daljnja komplikacija svega ovog..
Sve si u pravu moj Kapetane. Ali, daleko je teže bilo 2011, '12, '13, '14... Kako lijepo kaže predsjednik Assad, "najgore je iza nas". Ipak, pogledaj, kako god pogledaš Sirija, njena vlada i vojska, ne gube vrijeme i stvari se popravljaju u svakom pogledu.
Challenger__

#76100 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Svugdje banda gubi ali nasrće na Zor iz razloga koje sam opisao.
#DeirEzzor: #ISIS is advancing in #DeirEzzor tonight. #Assad regime sources confirmed that #ISIS broke through their defence lines.
#Syria // #DeirEzzour // ISIS capture panorama roundabout. They have broken throughs several SAA defences; as large reinforcements arrive.
Šta je ovo u p.m....??

Samo dragi Bog zna ko je tu sve pod maskom "ISIL"-a...
Locked