ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_Reds_

#7601 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

vjeshalica wrote: 21/03/2022 12:20
_Reds_ wrote: 21/03/2022 12:02 Od kad ako ne prijaviš ko je vozio dolazi kazna 100 KM?

Doša mi je kazna da sam vozio 11 preko ograničenja, i da prijavim ko je vozio.
Znam da je prija bilo ako ne prijaviš, automatski kaznu vežu za vlasnika vozila i njemu dođe kazna da uplati.

Pa nisam poslao ko je vozio. Međutim sada sam dobio kaznu od 100 KM što nisam prijavio ko je vozio.
Kad si dobio obavjestenje o prekrsaju, dobio si i uputu o pravnom lijeku.
Ma znam da je prije bilo pravilo da ako se ne izjaniš, kazna ide na vlasnika vozila.
Obzirom da nisma tu bio kad je došlo to da je izjasnim, zanemario sam ga misleći da će doći automatki kazna na mene.

Ovo pisanje dodatne kazne od 100 KM je čisto punjenje budžeta, jer nikakve druge svhe nema.
drug_profi

#7602 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa pokazace da je platio dvije, i da je spreman da prihvati sto se mora izreci, sa molbom da sud ima razumjevanje, te da izrekne minimalnu kaznu.
Proci ce vjerovatno tako.

Inace moja praksa i praksa svih na kojih imam savjetodavni uticaj je obavljenje registracije cim nastupi 30 dana do isteka, u skladu sa mjesecnim prilivima.
Drugim rijecima, placanje na 12 rata šoping karticom u dane kada se očekuje plaća ili topli.
Najčešće je to rata oko 50 maraka i to se uredno dalje vodi kao rezijski trosak koji se relativno lako podnosi ako imas redovne prihode.
drug_profi

#7603 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

_Reds_ wrote: 21/03/2022 13:37

Ma znam da je prije bilo pravilo da ako se ne izjaniš, kazna ide na vlasnika vozila.
Obzirom da nisma tu bio kad je došlo to da je izjasnim, zanemario sam ga misleći da će doći automatki kazna na mene.

Ovo pisanje dodatne kazne od 100 KM je čisto punjenje budžeta, jer nikakve druge svhe nema.
Pa procitaj taj papir i vidi sta je pisalo u obavijesti. Da li te upozorava na tu kaznu, i sta pise u rjesenju za kaznu, po kojem clanu kojeg zakona si kaznjen?
vjeshalica

#7604 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

_Reds_ wrote: 21/03/2022 13:37

Ako su ti poslali nalog uz obavijest trebao si samo da popunis svoje podatke i platis i tjt
Mea_parvitas

#7605 Re: ZOBS

Post by Mea_parvitas »

Odgovarajuca tema je zakljucana vec nekoliko dana, pa da pitam ovdje, ako neko zna.

Da li je moguce da se prilikom manje stete, za koju sam kriv (izlazak sa parkinga rikvercom i gledajuci samo jednu stranu i auto koje se kretalo, zagrebao sam prednji branik drugog vozila koje je se pojavilo odjednom iza mene, a koje je na firmu i kasko osigurano, pa smo samo popunili euro obrazac) sada gubim narednu premiju osiguranja 50 na 20%??? Inace imam vozacku vise od 15 godina i prva je ikada saobracajna nezgoda. Koji je najbolji nacin da se to rijesi, osiguranje mi spominje mogucnost otkupa odstete koja ce sigurno biti uvecana jer ce garant reci da se mijenja branik, ili eto tako da izgubim premiju za 50 na 20%, sto mi je smijesno, ako za toliko vremena nisi imao prekrsaj, manja je steta, nije voznja u alkoholisanom stanju i sl. valjda bi trebalo i osiguranje snositi neki rizik, a koje je na tebi bilo dobro 15 godina x skoro 300 KM. Hvala
noviclan

#7606 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Tacno je, kriv si. Bila steta 200KM ili 2000KM ili 20000KM kriv si obzirom da nisi koristio alkohol ili droge a kao sto si i naveo nije bila niti obijesna voznja tvoje osiguranje pokriva nacinjenu stetu osteceniku a da si bio u ovim svim nabrojanim radnjama opet bi tvoje osiguranje pokrivalo stetu ali bi trazio od tebe da izmiris isplaceni iznos stete 200KM ili 2000KM ili 20000KM. Ukoliko je procijenjena steta nesto manjeg iznosa u zavisnosti od snage vozila izracunas da li ti se isplati otkupiti nacinjenu stetu a ukoliko si imao zastitu bonusa ugovorenu na polici tim bolje
Optimist

#7607 Re: ZOBS

Post by Optimist »

I sljedeci put dokupis zastitu bonusa. :thumbup:
drug_profi

#7608 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

A zastita cvaja... :D
Optimist

#7609 Re: ZOBS

Post by Optimist »

Meni 40 KM. Kaze zbog kubikaze i kw.
noviclan

#7610 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Nekako mi puno to ja u triglavu prosle godine uplatio zastitu bonusa za 7,50 doduse u pitanju je 66kW
Laplace

#7611 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Smanjenje bonusa je trebalo da vozače učini odgovornijima, jer bi oni koji izazovu sudar plaćali skuplju registraciju. Ali, Balkanac se snađe pa doplati desetak maraka i udri po gasu.
drug_profi

#7612 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Smanjenje bonusa je mizerija u odnosu na cijene popravka vlastitog auta.
Ova zastita vise sluzi da se ne peglas ako se sa nekim poljubis pa taj hoce da mu platis ogrebotinu.
Evo ti evropsko i vozdrica.

A ozbiljan udes te svakako dođe u hiljadama.
noviclan

#7613 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Laplace wrote: 23/03/2022 08:22 Smanjenje bonusa je trebalo da vozače učini odgovornijima, jer bi oni koji izazovu sudar plaćali skuplju registraciju. Ali, Balkanac se snađe pa doplati desetak maraka i udri po gasu.
Image

A i ovi se kurxe sa rotacijama
drug_profi

#7614 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Mene zanima sta u ovakvim situacijama bude sa pacijentom koji je hitno morao u bolnicu?
Ili nije bilo tako hitno?
Dzontra_Volta

#7615 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

drug_profi wrote: 23/03/2022 08:31 Smanjenje bonusa je mizerija u odnosu na cijene popravka vlastitog auta.
Ova zastita vise sluzi da se ne peglas ako se sa nekim poljubis pa taj hoce da mu platis ogrebotinu.

Zaštita bonusa je ionako za manje materijalne štete, koliko znam (čini mi se do 5.000 KM).
noviclan

#7616 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Dzontra_Volta wrote: 23/03/2022 13:31
drug_profi wrote: 23/03/2022 08:31 Smanjenje bonusa je mizerija u odnosu na cijene popravka vlastitog auta.

Zaštita bonusa je ionako za manje materijalne štete, koliko znam (čini mi se do 5.000 KM).
ImageImage
Izgleda da si u pravu
ZoomZoomKiwi

#7617 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Nešto sam malo čačkao po netu pa imam jednu teoriju.
U pitanju je prekoračenje brzine u iznosu od 11 (ili 21) km/h utvrđeno mobilnim radarom.
Interesuje me da li bi ovako nešto prošlo na sudu.
Situacija je sljedeća, dobiješ prekršajni nalog da si na dijelu puta gdje ograničenje brzine 80 km/h vozio 91 km/h, a brzina kretanja utvrđena mobilnim radarom TrafiPatrol II.
Pošto je na javno dostupnoj web stranici proizvođača Lasertech dostupna i tehnička dokumentacija modela kojim je utvrđena brzina kretanja, a u njoj stoji da mu je preciznost + - 2km/h, da li se ovaj prekršaj može oboriti na sudu. Jer postoji jednaka mogućnost da si vozio 89 ili 93 km/h, a tu dolazi princip in dubio pro reo.

Druga je stvar što bi vjerovatno ovu dokumentaciju koja je na 4 stranice trebalo prevesti na jedan od službenih jezika u BiH, pa se samim time gubi isplativost cijele ove priče, ali kad je situacija za prekoračenje od 21 u pitanju, onda onih 19 i vozačka u džepu ipak daju drugu perspektivu svemu ovome.

Ima li kakav pravnik da protumači ovo. Mene najviše interesuje bi li sud prihvatio prevedenu dokumentaciju (od strane ovlaštenog sudskog tumača) u kojoj jasno i nedvosmisleno piše da mu je preciznost mjerenja (kad je nov i/ili baždaren) plusminus 2 km/h? Ili bi se tu sud proglasio nemeritornim i tražio da se angažuje sudski vještak saobraćajne struke (a onda se gubi sva moguća isplativost ove priče, jer taj trošak kako god okreneš snosi ovaj koji zahtjeva dokazni postupak)…
xamp

#7618 Re: ZOBS

Post by xamp »

EFD22 wrote: 23/03/2022 17:42 Nešto sam malo čačkao po netu pa imam jednu teoriju.
U pitanju je prekoračenje brzine u iznosu od 11 (ili 21) km/h utvrđeno mobilnim radarom.
Situacija je sljedeća, dobiješ prekršajni nalog da si na dijelu puta gdje ograničenje brzine 80 km/h vozio 91 km/h, a brzina kretanja utvrđena mobilnim radarom TrafiPatrol II.
Pošto je na javno dostupnoj web stranici proizvođača Lasertech dostupna i tehnička dokumentacija modela kojim je utvrđena brzina kretanja, a u njoj stoji da mu je preciznost + - 2km/h, da li se ovaj prekršaj može oboriti na sudu. Jer postoji jednaka mogućnost da si vozio 89 ili 93 km/h, a tu dolazi princip in dubio pro reo.

Druga je stvar što bi vjerovatno ovu dokumentaciju koja je na 4 stranice trebalo prevesti na jedan od službenih jezika u BiH, pa se samim time gubi isplativost cijele ove priče, ali kad je situacija za prekoračenje od 21 u pitanju, onda onih 19 i vozačka u džepu ipak daju drugu perspektivu svemu ovome.

Ima li kakav pravnik da protumači ovo. Mene najviše interesuje bi li sud prihvatio prevedenu dokumentaciju (od strane ovlaštenog sudskog tumača) u kojoj jasno i nedvosmisleno piše da mu je preciznost mjerenja (kad je nov i/ili baždaren) plusminus 2 km/h? Ili bi se tu sud proglasio nemeritornim i tražio da se angažuje sudski vještak saobraćajne struke (a onda se gubi sva moguća isplativost ove priče, jer taj trošak kako god okreneš snosi ovaj koji zahtjeva dokazni postupak)…
Ne. Jer se tolerise +10 km/h upravo zbog toga. Ili da radar nije ok, ili da tvoj brzinomjer nije ok.
Ti si duzan da vozis 80km/h na ogranicenju gdje je 80km/h, tolerancija je... tolerancija :D

Cak stavise, oni subjektivno mogu zakljuciti da ti ne moraju racunati toleranciju kada te zaustave licno. Jer mogu procijeniti da je cesta mokra, da su djeca u blizini, itd itd.
Dimu1927

#7619 Re: ZOBS

Post by Dimu1927 »

drug_profi wrote: 23/03/2022 13:03 Mene zanima sta u ovakvim situacijama bude sa pacijentom koji je hitno morao u bolnicu?
Ili nije bilo tako hitno?
pretpostavljam da zovu drugo vozilo da ga preuzmu

vidio sam negdje na slikama bas ovog sudara jos jednu hitnu
Dzontra_Volta

#7620 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

xamp wrote: 23/03/2022 18:14
EFD22 wrote: 23/03/2022 17:42 Nešto sam malo čačkao po netu pa imam jednu teoriju.

Ne. Jer se tolerise +10 km/h upravo zbog toga. Ili da radar nije ok, ili da tvoj brzinomjer nije ok.
Ti si duzan da vozis 80km/h na ogranicenju gdje je 80km/h, tolerancija je... tolerancija :D

Cak stavise, oni subjektivno mogu zakljuciti da ti ne moraju racunati toleranciju kada te zaustave licno. Jer mogu procijeniti da je cesta mokra, da su djeca u blizini, itd itd.
Ne postoji u zakonu nikakva "tolerancija". Samo nije propisana kazna za prekoračenje do 10 km/h.
Ovo što @EFD22 govori ima smisla, ali mislim da bi upravo ispala skuplja pita nego tepsija. Kao što se u slučaju verbalnog delikta uvijek na sudu smatra istinitim ono što ovlašteno lice, tj. policajac kaže, pa ti dokazuj je li istina ili ne.
ZoomZoomKiwi

#7621 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Upravo tako, tolerancija ovdje nije tolerancija per se. Niti je igdje u zakonu to tako objašnjeno. Jednostavno nije propisana kazna za prekoračenje između +1 i +10.
Ali upravo zbog toga što je to preskup put za dokazivanje, mogu kako hoće. A realno, možda si na GPSu stvarno vozio 89 a ne 91 koliko je radar utvrdio…

Druga stvar su radari sa elektromagnetnim pragovima, kod njih je nakon bazdarenja preciznost u 0.2 km/h i tu nema greške kad ti napiše 91…
Laplace

#7622 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Vjerovatno kazna nije predviđena zbog mogućnosti da radar ili instrument u autu nisu precizno odredili brzinu.
azdralovic

#7623 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

Optimist wrote: 23/03/2022 07:03 Meni 40 KM. Kaze zbog kubikaze i kw.
Ja platio 20, u najvecoj sam kategoriji i po kw i kubicima
Optimist

#7624 Re: ZOBS

Post by Optimist »

azdralovic wrote: 25/03/2022 15:13
Optimist wrote: 23/03/2022 07:03 Meni 40 KM. Kaze zbog kubikaze i kw.
Ja platio 20, u najvecoj sam kategoriji i po kw i kubicima
I meni je bilo puno kad je rekao. Znaci okupo me. Nece vise. :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#7625 Re: ZOBS

Post by ZoomZoomKiwi »

Imam još jedno pitanje, tj. nejasnoću.

Davno sam sa 16 godina polagao testove da bih mogao voziti skuter do 50ccm. Tada sam dobio papirnu potvrdu i s njom sam do 18. vozio skuter.

Sa 18 sam polagao za B kategoriju, i tada napravio vozačku u koju je upisana samo B i B1.

Interesuje me, je li ovo što sam ja polagao sa 16, A1 kategorija ili B1?

Teta na šalteru u MUPu tvrdi da to nije A1 svaki put kad produžavam vozačku, jer ja ponesem tu staru potvrdu kako bih pored B i B1 upisao i A1. :D
Post Reply