Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Canton

#7601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Canton »

cyprus wrote:
Pedja Kojovic wrote:U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:
(a) zapadnobosanska ili banjalučka makroregija: banjalučka, bihaćka, drvarska, jajačka i prijedorska regija;
(b) istočnobosanska ili tuzlanska makroregija: brčanska, tuzlanska i zvornička regija; (c) srednjobosanska ili sarajevsko-zenička makroregija: bugojanska, dobojska,
goraždnaska, livanjska, sarajevska, sokolačka, travnička, visočka i zenička regija;
(d) hercegovačka ili mostarska makroregija: čapljinska, konjička, mostarska i trebinjska regija.

Ovakva regionalizacija odgovara funkcionalnoj-nodalnoj regionalizaciji: bosansko- krajiška ili banjalučka, sjevernoistočnobosanska ili tuzlanska, središnjobosnaska ili sarajevska i hercegovačka ili mostarska regija.

p.k.
Uz uvažavanje svega rečenog, ja se nadam da je ovo zaista samo grubi presjek... Ono što si ti ovdje opisao manje-više izgleda ovako:

Image

Sa obzirom da si u tekstu nekoliko puta spomenuo geografiju, meni kao geografu je ovdje nekoliko stvari upalo u oči:

1) Složićeš se da ova Srednjobosanska (SA-ZE) regija baš i ne izgleda najprirodnije. U njoj se npr. nalaze Livno, Foča i Doboj, po meni tri nespojive oblasti sa tri različita kraja države. Prema tome, ja ne mislim da livanjski kraj, koji je vezan sa ostatkom pretpostavljene regije samo preko Kupreških vrata, pripadajući ovdje. Moje mišljenje je da je njega funkcionalnije vezati uz Mostar i Hercegovačku regiju.

2) Isto mislim za Doboj i ovih nekoliko opština južnije, koje su geografski i funkcionalno ipak bliže sjeveroistoku odnosno Tuzli nego Sarajevu...

3) Za Jajce bih također mogao reći da usprkos blizini, nije to baš gravitacijsko područje Banja Luke... ali to eto može proć, mada geografske karakteristike Jajca taj predio svrstavaju više u Srednju Bosnu...

4) Čitavo prijeratno Sarajevo (10 opština) kao distrikt? Moje mišljenje je da je to prevelik prostor za distrikt, ovo više djeluje kao zasebna regija. Ja se slažem i podržavam ideju o Sarajevu kao distriktu, ali smatram da bi bilo bolje da se to odnosi samo na uže gradsko područje.

5) Meni najveći upitnik - Distrikt Brčko. Da ponovim pitanje... Koja je funkcija DB, ako dođe do ovakve regionalizacije? Naime nije isto DB kao strateški važna opština između dva entiteta i DB kao multietnička enklava u okruženju također multietničke regije SI Bosne. Koja je onda posebnost Brčkog u tom slučaju koja opravdava njegov status distrikta?

Dakle, uz uvažavanje čisto geografskih arguemnata korigovana karta odozgo bi imala sljedeći izgled:

Image

Ako ćete se držati prijedloga o ustroju sa četiri regije, moj vam je savjet da to bude upravo ova karta (dobro, može se diskutovati o položaju nekih opština, npr. Jajce, Žepče, Kalinovik), ali generalno nodalno-funkcionalne regije bi trebale izgledati ovako, kao i političko-teritorijalni ustroj države, kad bi se radilo o ''normalnoj'' zemlji...

Međutim, Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična država, sa veoma složenim unutrašnjim odnosima, tako da sam ja skeptičan da će ikad moći zaživjeti ovakvo nešto... Zato mislim da bi se trebalo više usmjeriti na neke realnije ciljeve... A po pitanju unutrašnje teritorijalne reorganizacije, jedino što vidim da bi možda moglo biti izvedivo u nekoj skorijoj budućnosti je smanjenje broja kantona... Moje pitanje stoga glasi, da li bi NS podržala nešto poput toga?
Sta ova druga karta ili bilo koja druga na slican nacin donosi dobrog meni kao stanovniku relativno male sredine?
Ovakva podjela nista nebi doprinjela jednakom razvoju svih dijelova, sto smo vidjeli i u komunisticki vakat vec bi stvorila cetiri centralizovana entiteta a do sada nerazvijeni dijelovi BiH bi i dalje ostali nerazvijeni.

Druga stvar je sto se ne smije zanemariti ni etnicki dio ovakve reorganizacija. Naravno ona ne treba biti No1 ali se ne smije iskljuciti.
maher

#7602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

postovani pedja,

uz veliko uvazavanje inicijative da se svi gradjani dovedu u ravnopravan polozaj, ipak se mora biti jako oprezan u realizaciji ove ideje...
podsjecam da su predratna predsjednistva bih imala 7 clanova, jedan je bio iz reda ostalih...objektivno, na prvim visestranackim izborima pokazalo se da uz malo izbornog inženjeringa tu moze izabrati neko ko ne mora biti iz reda ostalih...
bojim se da ce i ova ideja ako se detaljno ne analizira proizvesti vise problema i zloupotreba nego dobrih stvari zbog kojih je i pokrenuta...realno, ostali nisu neka kompaktna grupa i nemaju bas svi isti svjetonazor i interese...
tako da vjerujem da ce moci biti birani, ali tesko i da ce moci biti izabrani oni istinski predstavnici te opcije...
mislim da ce u momentu kada ostali udju u ustav (iskreno to mi i nije naziv za ustav) tek tada nastati problemi i podjele unutar te grupe radi razlicitih ekonomskih, politickih, geopolitickih i drustvenih interesa...
nek vam je sa srecom, ali dobra namjera ne zavrsava uvijek dobrim stvarima...
Skijaš

#7603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Canton wrote:Druga stvar je sto se ne smije zanemariti ni etnicki dio ovakve reorganizacija. Naravno ona ne treba biti No1 ali se ne smije iskljuciti.
Zašto se ne smije isključiti ? Pa to je srž problema i izvor nesporazuma, to neslaganje oko toga šta je čije. Etnički oblik podjele je izazvao smrt 100.000 lica prije 20 godina i tu grešku ne treba ponovo praviti.
Pedja Kojovic

#7604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

canton

Slazem se s vama da u oblikovanju regija/federalnih jedinica glavni argumenti trebaju biti ekspertni - dakle nodalno-funckionalni, ali se u obzir trebaju uzeti i etnicki - s ciljem izbjegavanja etnicki monolitnih regija.
Zasto Brcko distrikt?
To je nas prijedlog i zasnovan je na argumentu "ako radi nemoj ga popravljati". Naravno, ako se tokom javne rasprave pokaze da to nije ono sto gradjani Brckog i BiH zele prijedlog se u tom dijelu moze promjeniti.

Sta vi kao gradjanin dobivate..?
Mnogo toga. U odnosu na sadasnje stanje puno vise.
Dobicete drzavu koja je funkcionalna a jeftinija, pravna i pravednija i organizovana u skladu sa savremenim evropskim trendovima regionalnog razvoja. Nadleznosti koje imaju najveci uticaj na vas svakodnevni zivot ce vam biti blize i imat cete veci uticaj na to kako se trosi najveci dio vaseg poreskog novca i bicete ravnopravno predstavljeni na drzavnom nivou...itd.

p.k.
Pedja Kojovic

#7605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Vas strah da ce ukidanje diskriminacije prema onim gradjanima BiH koji se ne izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bosnjaci "proizvesti vise problema i zloupotreba nego dobrih stvari" je neosnovan. (Najcesci argument za kocenje ove inicijative sa kojim smo se sreli u njenom propagiranju kroz zakonodavne organe je "da su nisu stekli uslovi".
Upravo obrnuto. Drzava koja diskriminise gradjane na osnovu njihove etnicke pripadnosti ili nepripadnosti je dugorocno neodrziva.

p.k.
maher

#7606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

Pedja Kojovic wrote:maher

Vas strah da ce ukidanje diskriminacije prema onim gradjanima BiH koji se ne izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Bosnjaci "proizvesti vise problema i zloupotreba nego dobrih stvari" je neosnovan. (Najcesci argument za kocenje ove inicijative sa kojim smo se sreli u njenom propagiranju kroz zakonodavne organe je "da su nisu stekli uslovi".
Upravo obrnuto. Drzava koja diskriminise gradjane na osnovu njihove etnicke pripadnosti ili nepripadnosti je dugorocno neodrziva.

p.k.
ok, nadam da se ste u pravu...i da novi clan predsjednistva iz reda ostalih nece biti vehabija...
Pedja Kojovic

#7607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Eh da , i ovo...
Svjesni smo da ce politicke stranke, etnicke grupe i drugi pokusati zloupotrijebiti mjesta predvidjena za Ostale kako bi postavili svoje ljude. Ali, postoje nacini da se i to sprijeci, kako se kaze, "taj most cemo preci, kad do njega dodjemo".

Sto se tice naziva Ostali.
Nas primarni cilj kada smo pokretali incijative za Ostale u KS i FBiH je bio da tu grupu dovedemo u poziciju da se mogu poceti boriti za svoja prava, da im, dakle, damo iste mehanizme koje imaju pripadnici Srba, Bosnjaka i Hrvata.
Jedna od stvari o kojoj Ostali trebaju kroz javnu raspravu razgovarati je i pitanje naziva.
Jasno je da je naziv Ostali neadekvatno zamjeniti frazom " etnicki neopredjeljeni i pripadnici nacionalnih manjina".

p.k.
Pedja Kojovic

#7608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Kako, po nasem prijedlogu Predsjednik BiH ima iskljucivo reintegrativnu, simbolicku i ceremonijalnu funkciju i bira se posrednim izborom u parlamentu - tesko je zamisliti da bi ga klub Ostalih predlozio. (Na stranu pravo veta).

p.k.
Nostromo

#7609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Nostromo »

Pedja;
Hvala vam na odgovoru i pojasnjenju.

U vezi distrikta, mozda sam pogrijesio u shvatanju samoga pojma, zato dva pitanja: koje organe vlasti bi birali gradjani Sarajeva i ko bi efektivno upravljao gradom?

(Ne znam da li mislimo na istu organizaciju distrikta kao sto je DC kojem, recimo, budget odredjuje Kongres, koji uz to moze staviti van snage bilo koju odluku Vijeca DC? To bi prevedeno znacilo da 300K Sarajlija, mahom Bosnjaka, ne mogu odlucivati ni o cemu, ali zato ljudi iz Banja Luke i ljudi iz Mostara mogu da diktiraju uvjete zivota u Sarajevu. Iskreno se nadam da nisam u pravu.)

U vezi konstitutivnih naroda, moja poenta je da ako vec predlazemo drasticne promjene Ustava, onda mi je logicno da se opredjelimo i protiv toga arhaizma koji, po mom misljenju, predstavlja stub nacionalne segregacije i mnogih iz toga izvedenih diskriminacija. Bosna i Hecegovina, kao drzava njenih gradjana mi je uvijek izgledala kao ideal kojem treba teziti, ma kako daleko to sada izgledalo.

Srdacan pozdrav,

N.A.
volta dzontra

#7610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Corto Maltese wrote:
Pedja Kojovic wrote: U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:
(a) zapadnobosanska ili banjalučka makroregija: banjalučka, bihaćka, drvarska, jajačka i prijedorska regija;
(b) istočnobosanska ili tuzlanska makroregija: brčanska, tuzlanska i zvornička regija; (c) srednjobosanska ili sarajevsko-zenička makroregija: bugojanska, dobojska,
goraždnaska, livanjska, sarajevska, sokolačka, travnička, visočka i zenička regija;
(d) hercegovačka ili mostarska makroregija: čapljinska, konjička, mostarska i trebinjska regija.

Ovakva regionalizacija odgovara funkcionalnoj-nodalnoj regionalizaciji: bosansko- krajiška ili banjalučka, sjevernoistočnobosanska ili tuzlanska, središnjobosnaska ili sarajevska i hercegovačka ili mostarska regija.

p.k.
Mogu vam ja nacrtati još ljepše i prirodnije mape (recimo podjela na 7 ili 10 srezova koja je postojala nekoliko tu BH istoriji, i u cijelosti prati prirodne granice regija), ali čemu gubiti vrijeme i energiju utopijskim inicijativama? Vrijednost ovog je otprilike na nivou prijedloga da se u ustav ubaci odredba da niko više ne smije umrijeti od raka.
Ako ga je radio prof. Sarcevic onda je jasno kakav je otprilike. 4 male Silajdziceve 100% BIH unutar jedne vece. Dominacija većinskog liberalnog modela jedan covjek-jedan glas.....ustavno je bitnije slaganje kulturnih pejsaza nego konstitutivnost naroda.....pa zar je za ovo trebalo osnivati stranku. Taman se SBIH raspadala, gotova registracija, ima pecat mogli ste je samo preuzeti
Pedja Kojovic

#7611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

nostromo

Ne radi se o slucaju "taxation without representation" kao sto se slucaj sa D.C.-ijem.
Dapace.4 ferderalne jedinice i 2 distrikta, kao sto sma pisao, su jednako predstavljena na drzavnom nivou bez obzira na velicinu i demografsku i ekonomsku snagu.

Jasno je da drzavna organizacija BiH mora reflektovati gradjane kje predstavlja i za ciji interes radi.
Etnicki kriterij je samo jedan od nekoliko. Ona mora reflektovati stanovnistvo i u etnickom i u spolnom i u starosnom i u geografskom smislu.

Napustanje pojma "konstitutivni narodi" bi predstavljao korak ka vracanju medjunarodno prihvacenim ustavnopravnim pojmovima i njihovim znacenjima za koja se mi u ovom dokumentu i zalazemo.

p.k.
Pedja Kojovic

#7612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

volta dzontra

Mehanizam za zastitu vitalnih interesa (Srba, Bosnjaka, Hrvata i Ostalih), koji su za razliku od sada, precizno definisani postoji i u nasem prijedlogu. Dakle, precizno definisana kolektivna prava i metod njhove zastite.(Ustavni sud BiH)

p.k.
volta dzontra

#7613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:volta dzontra

Mehanizam za zastitu vitalnih interesa (Srba, Bosnjaka, Hrvata i Ostalih), koji su za razliku od sada, precizno definisani postoji i u nasem prijedlogu. Dakle, precizno definisana kolektivna prava i metod njhove zastite.(Ustavni sud BiH)

p.k.
Svakako! Bio je i u SBIH-ovom! Moj progovor nije bio u smislu da vi ne mozete zastupati svoje politike, ili da vam nesto zamjeram, nego u smislu zasto predstavljati neki prijedlog kao nesto novo i originalno kad je na trzistu politickih ideja ovakav pogleda na ustavno-politicku materiju prisutan godinama u okviru SBIH-a...
Challenger__

#7614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

volta dzontra wrote:
Svakako! Bio je i u SBIH-ovom! Moj progovor nije bio u smislu da vi ne mozete zastupati svoje politike, ili da vam nesto zamjeram, nego u smislu zasto predstavljati neki prijedlog kao nesto novo i originalno kad je na trzistu politickih ideja ovakav pogleda na ustavno-politicku materiju prisutan godinama u okviru SBIH-a...
Kako drugačije da privuku glasače izvan Kantona Sarajevo? Ama baš nikako... Samo na ovaj način - putem senzacionalističkih i neostvarljivih prijedloga - mogu izaći iz sopstvene sjene. Politički plagijat je tu irelevantan.

Jednom marginalci, uvijek marginalci.
volta dzontra

#7615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Ma ok. Svaki stav kojega covjek argumentima zeli braniti i iskreno zastupati ne treba odbacivati. Citajuci radove prof. Sarcevica i njegovu opsjednutost pojmom Bosanske nacije ocekivao sam da ce prijedlog biti SBIH-ovi
Malo je ublazen ubacivanjem nekog federalizma u smislu nekih "prisilnih regija" ......
Jos jedno crtanje karata i ideoloska konstrukcija u koju treba utjerati stvarne ljude....
Canton

#7616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:Druga stvar je sto se ne smije zanemariti ni etnicki dio ovakve reorganizacija. Naravno ona ne treba biti No1 ali se ne smije iskljuciti.
Zašto se ne smije isključiti ? Pa to je srž problema i izvor nesporazuma, to neslaganje oko toga šta je čije. Etnički oblik podjele je izazvao smrt 100.000 lica prije 20 godina i tu grešku ne treba ponovo praviti.
Koji to oblik nije etnicki? Prvo mi to odgovori.

Ono sta sam ja htio reci jeste da se u ovakvom sistemu "predstavljanja federalnih jedinica" mozemo dovesti u situaciju da 3 od 4 mjesta u tom domu drze antiBiH snage.
Challenger__

#7617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

"volta dzontra"
...Jos jedno crtanje karata i ideoloska konstrukcija u koju treba utjerati stvarne ljude...
Upravo. Pseudodržavna, ideološka "prokleta avlija" sitnih duša, za utamnjičenje živih ljudi.

Bizarno i jadno.
webby-x

#7618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Challenger__ wrote:Upravo. Pseudodržavna, ideološka "prokleta avlija" sitnih duša, za utamnjičenje živih ljudi.
Mentalno onaniranje dokonih političara koji ne donose prijedloge
iz naroda nego kafanskim umovanjima dolaze do ovakvih ideoloških "prijedloga".
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#7619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Challenger__ wrote:
volta dzontra wrote:
Kako drugačije da privuku glasače izvan Kantona Sarajevo? Ama baš nikako... Samo na ovaj način - putem senzacionalističkih i neostvarljivih prijedloga - mogu izaći iz sopstvene sjene. Politički plagijat je tu irelevantan.

Jednom marginalci, uvijek marginalci.
Mislim da je jedini dosadašnji načelnik iz Naše Stranke bio u Bosanskom Petrovcu - svjetlosnu godinu udaljenom od KS.
Prijedlozi nisu senzacionalistički. Bilo bi neozbiljno neimati riješenje za ovu zemlju ukoliko NS bude makar jednom 50% + 1 na nivou cijele zemlje. Ideja 4-5 regija se proteže još iz šezdesetih godina u Titovom samoupravljanju formiranjem ekonomskih makroregija unutar BiH , i baziranjem određenih vrsta proizvodnje u određene reone- što je i činjeno. Dakle ni SBiH ni SDP nisu ponudili ništa novo. Jedino što NS stranka nema oreol "bošnjačke" pa njeni prijedlozi ma ko ih pisao i ma kako "plagirani" bili zvuče drugačije iz usta novih lica.
SBIH je 1996 jasno "zagrmila" SRBI U SRBIJU , HRVATI U HRVATSKU mi smo Bosanci ovo je BiH !!!. Dakle moje drage komše i moji zetovi treba da napuste svoj grad jer tako SBiH kaže??? I njima da vjeruju o "regijama"?
100 % BiH možda?
SDP je nešto drugo ali oni su totalno uprskali sa ovim koalicijama i kadrovicima koji "služe narod". (naime voda je trebala da poskupi jer u Sarajevu avaj , voda se kreće "uzbrdo")
NS :thumbup: (izvint'e zbog advokature :-))
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Da se nije izaslo sa stavo o uredjenju drzave, bilo bi".. vidi ovih iz NS lokalaca, samo o Sarajevu pricaju i razmisljaju."
Sada kada se izaslo sa nekim okvirnim prijedlogom, koji je odmah naznacen kao temelj za razgovor i opstu diskusiju (kada za to dodje vrijeme,a doci ce), sada idu optuzbe " Sta to vi crtate karte i sl."
U sustini kao god okrenes uvijek bi se iskritikovalo jednostavno jer 99% tih kritika dolazi od vec rovovski ukopanih pojedinaca u politickim i ideoloskim razlicitim od NS opcijama i strankama.

To je odprilike k'o pojedinci koji su kritikovali SDP jer je uzeo SDA u koaliciju, pa sada kada je SDP promijenio koalicionog partnera, sada ih kritikuju jer je promijenio koalicionog partnera. :D

Uredjenje ove, jako slozene, drzave nije moguce po principu maksimalistickih zahtjeva bilo koga. Nema sanse da ova drzava bude opet centralisticki uredjena kao cjelina bez entiteta ili nekih drugih jedinica samouprave.

Tako da urediti drzavu po principima prirodnih i ekonomskih regija, kao logicnih "mikro" zajednica, bez etnickog i religijskog predznaka i brutalne dominacije, je za ovu zemlju veliki napredak i iskorak ka Evropskim shvatanjima ove regionalne problematike.

Niko nije bio prepotentan i reko da je sve to sveto slovo i da je to jednostavno tako kako je, nego je fakticki ovo samo cin pokretanja razmisljanja u tom smijeru, u toj nekoj globalnijoj varijanti na nivou drzave i drzavnog uredjenja (barem nekada)

Mada slazem da se treba okrenuti, u vecoj mjeri i dominantno, pitanjima lokalnih zajednica, realnih problema u pojedinim mikro sredinama, regionima....pa sto da ne, i ulicama i kvartovima. Narocito sada pred lokalne izbore ne upadati u zamku natezanja, ukidanja, odcijepljenja, crtanja karata i sl. Matrice na kojoj jase Dodik i na kojoj je jahao Silajdzic. Jer , ako nista drugo, glasaci, a i potencijalni glasaci, NS nisu od onih koji se pale na te visoke "nacionalne interese" i uigrane uloge ukidaca i odcjepljivaca ( a Bogam' ni crtaca karata). Jedino ako se ne pretenduje ka pokusaju mobilizacije glasaca izvan svojih pocetnih politickih svjetonazora. :D
volant

#7621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

-LIBERO- wrote:Da se nije izaslo sa stavo o uredjenju drzave, bilo bi".. vidi ovih iz NS lokalaca, samo o Sarajevu pricaju i razmisljaju."
Sada kada se izaslo sa nekim okvirnim prijedlogom, koji je odmah naznacen kao temelj za razgovor i opstu diskusiju (kada za to dodje vrijeme,a doci ce), sada idu optuzbe " Sta to vi crtate karte i sl."
U sustini kao god okrenes uvijek bi se iskritikovalo jednostavno jer 99% tih kritika dolazi od vec rovovski ukopanih pojedinaca u politickim i ideoloskim razlicitim od NS opcijama i strankama.

To je odprilike k'o pojedinci koji su kritikovali SDP jer je uzeo SDA u koaliciju, pa sada kada je SDP promijenio koalicionog partnera, sada ih kritikuju jer je promijenio koalicionog partnera. :D

Uredjenje ove, jako slozene, drzave nije moguce po principu maksimalistickih zahtjeva bilo koga. Nema sanse da ova drzava bude opet centralisticki uredjena kao cjelina bez entiteta ili nekih drugih jedinica samouprave.

Tako da urediti drzavu po principima prirodnih i ekonomskih regija, kao logicnih "mikro" zajednica, bez etnickog i religijskog predznaka i brutalne dominacije, je za ovu zemlju veliki napredak i iskorak ka Evropskim shvatanjima ove regionalne problematike.

Niko nije bio prepotentan i reko da je sve to sveto slovo i da je to jednostavno tako kako je, nego je fakticki ovo samo cin pokretanja razmisljanja u tom smijeru, u toj nekoj globalnijoj varijanti na nivou drzave i drzavnog uredjenja (barem nekada)

Mada slazem da se treba okrenuti, u vecoj mjeri i dominantno, pitanjima lokalnih zajednica, realnih problema u pojedinim mikro sredinama, regionima....pa sto da ne, i ulicama i kvartovima. Narocito sada pred lokalne izbore ne upadati u zamku natezanja, ukidanja, odcijepljenja, crtanja karata i sl. Matrice na kojoj jase Dodik i na kojoj je jahao Silajdzic. Jer , ako nista drugo, glasaci, a i potencijalni glasaci, NS nisu od onih koji se pale na te visoke "nacionalne interese" i uigrane uloge ukidaca i odcjepljivaca ( a Bogam' ni crtaca karata). Jedino ako se ne pretenduje ka pokusaju mobilizacije glasaca izvan svojih pocetnih politickih svjetonazora. :D
:thumbup:
maher

#7622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

Pedja Kojovic wrote:maher

Kako, po nasem prijedlogu Predsjednik BiH ima iskljucivo reintegrativnu, simbolicku i ceremonijalnu funkciju i bira se posrednim izborom u parlamentu - tesko je zamisliti da bi ga klub Ostalih predlozio. (Na stranu pravo veta).

p.k.
postovani pedja,
uopste mi nije tesko zamisliti da klub ostalih predlozi bilo koga...jer svako onaj ko se dobro organizuje na izborima moze imati vecinu u tom klubu...vehabije, jugosloveni, sandzaklije, albanci, kinezi, komunisti, ateisti,... ne potcjenjuci nikoga i uvazavajuci sva prava nabrojanih...
predsjednistvo trenutno nije bas ceremonijalno...nadlezno je za oruzane snage i diplomatiju...sto uopste nije malo i nevazno...i volio bih da tako i ostane
takodjer, mislim da je neozbiljno i nerealno traziti neko pravo, a onda razmatrati sta s njim i kako ga koristiti...
iskreno, na ovoj temi sam najvise zbog toga sto sam ocekivao promociju liberalne ideje, jer se nasa stranka predstavlja tako, ... ali na zalost umjesto toga, ovdje imamo priliku da poslije 20 godina ponovo gledamo razne mape i granice, kao i borbu da se sve dijeli na cetvero umjesto na troje...
madner

#7623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pedja Kojovic wrote:madner

Meni je drago da vi, u pauzi, srcanog agitovanja za SDP na drugoj temi dodjete na ovu i postavljate "filozofska" pitanja na koja znate odgovor. To znam jer sa zanimanjem pratim vase postove, i ne rijetko, se potpuno slazem sa vasim konstatacijama.
Niti ja, niti, ja mislim, iko u ustavnopravnoj struci ne zna sta tacno znaci taj izraz/fraza.( I vi, i ja znamo od koje je engleske rijeci izvedena i sta u politickom smislu znaci u originalu).
U sadasnjem znacenju ili tacnije ideja iz koje je izvedena i uvedena - zavedena bi bilo pravilnije - u nas moderni politicki zargon ja koncept pripisujem r. Izetbegovicu i njegovoj izjavi - cije konsekvence osjecamo i danas - pred prve izbore u kojoj poziva na osnivanje Srpske i Hrvatske nacionalne stranke u BiH kako bi, parafraziram, politicki predstavnici naroda napravili dogovor o BiH.(Zasto praviti dogovor o necemu sto vec jeste i zasto nisu isli na to da je drzava BiH, kao i sve ostale drzave na svijetu, drzava njenih gradjana, pitajte SDA-ovce).
A ko ju je u Daytonu uspio ubaciti, ko je u nase ustave ubacio frazu "vitalni nacionalni interes" koja se u mirovnom sporazumu nigdje ne spominje istorija ce nam, nadam se, jednog dana, kada istekne embargo na zapisnike i druge zabiljeske napravljene tom prilikom, pokazati.

U svakom slucaju, mi smo u nasoj inicijativi za Ostale na entitetskom nivou u nasoj formulaciji izmjene Ustava FBiH izbjegli tu frazu. Isto cemo traziti i tokom javne rasprave o amandmanima na Ustav KS koji uskoro krecu u cilju realiziranja nase inicijative za Ostale.

Opsta formula koju smo primjenili u smislu jezika je sljedeca:
"Gradjani Kantona Sarajevo, Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, donose sljedeci ustav..."

p.k.
Smatram ovo pitanje nadstranackim, barem bi tako moralo biti.

Pitanje nije filozofsko, kazete da koristite pojmove u njihom pravnom znacenju a ne nasem kolokvijalnom. Medjutim onda u vasem objasnjenju upravo priznajete da koristite nametnuto znacenje. Koje je opet razlicito za mene i kolege od Mostara.

Ukoliko ste izbacili pojam to podrzavam i pozdravljam (forumska podrska je najbitnija :D ), sto je manje nejasnih pojmova prijedlog je jasniji i bolji.
ultima_palabra

#7624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

webby-x wrote:
Challenger__ wrote:Upravo. Pseudodržavna, ideološka "prokleta avlija" sitnih duša, za utamnjičenje živih ljudi.
Mentalno onaniranje dokonih političara koji ne donose prijedloge
iz naroda nego kafanskim umovanjima dolaze do ovakvih ideoloških "prijedloga".
Haha, što su se ovce u torovima uzbunile :lol: Zamisli, neko bi da malo ispremiješa torove i da pokuša vratiti stanje na jedino prirodno... ono kakvo je bilo prije nego što su se etno-karte crtale krvlju. Pa treba odmah istog proglasiti malim Silajdžićem i denuncirati prijedloge kao SBiH-ovske... nakon što je Lagumdžija postao Zlajoglu, pretpostavljam da ćete i Danisu, Peđi, Dennisu i ostalim dati neki turski ili arapski nadimak... nemojte nas razočarati, budite kreativni :)

Ovakva BiH kakvu imamo sad je tamnica... ne naroda, nego običnih građana bez obzira jesu li konstitutivni ili "ostali". Ovakav prijedlog možda nije originalan, sjetimo se i prijedloga Biskupske konferencije... ali je jedini normalan (uz @cyprusove korekcije :) ) i ima moju punu podršku.
Hugo Chavez

#7625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Hugo Chavez »

Drago mi je vidjeti da postoji stranka sa revolucionarnim idejama, koja ispipava puls nacije koristeći savremene tehnologije!
Šalu na stranu, ali zaista bi bilo dobro za pokretača diskusije o promjeni administrativno-teritorijalnog uređenja države da razmisli o tome šta radi, jer ovdje ima elemenata rušenja ustavno-pravnog poretka :mrgreen:
Locked