Sta ova druga karta ili bilo koja druga na slican nacin donosi dobrog meni kao stanovniku relativno male sredine?cyprus wrote:Uz uvažavanje svega rečenog, ja se nadam da je ovo zaista samo grubi presjek... Ono što si ti ovdje opisao manje-više izgleda ovako:Pedja Kojovic wrote:U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:
(a) zapadnobosanska ili banjalučka makroregija: banjalučka, bihaćka, drvarska, jajačka i prijedorska regija;
(b) istočnobosanska ili tuzlanska makroregija: brčanska, tuzlanska i zvornička regija; (c) srednjobosanska ili sarajevsko-zenička makroregija: bugojanska, dobojska,
goraždnaska, livanjska, sarajevska, sokolačka, travnička, visočka i zenička regija;
(d) hercegovačka ili mostarska makroregija: čapljinska, konjička, mostarska i trebinjska regija.
Ovakva regionalizacija odgovara funkcionalnoj-nodalnoj regionalizaciji: bosansko- krajiška ili banjalučka, sjevernoistočnobosanska ili tuzlanska, središnjobosnaska ili sarajevska i hercegovačka ili mostarska regija.
p.k.
Sa obzirom da si u tekstu nekoliko puta spomenuo geografiju, meni kao geografu je ovdje nekoliko stvari upalo u oči:
1) Složićeš se da ova Srednjobosanska (SA-ZE) regija baš i ne izgleda najprirodnije. U njoj se npr. nalaze Livno, Foča i Doboj, po meni tri nespojive oblasti sa tri različita kraja države. Prema tome, ja ne mislim da livanjski kraj, koji je vezan sa ostatkom pretpostavljene regije samo preko Kupreških vrata, pripadajući ovdje. Moje mišljenje je da je njega funkcionalnije vezati uz Mostar i Hercegovačku regiju.
2) Isto mislim za Doboj i ovih nekoliko opština južnije, koje su geografski i funkcionalno ipak bliže sjeveroistoku odnosno Tuzli nego Sarajevu...
3) Za Jajce bih također mogao reći da usprkos blizini, nije to baš gravitacijsko područje Banja Luke... ali to eto može proć, mada geografske karakteristike Jajca taj predio svrstavaju više u Srednju Bosnu...
4) Čitavo prijeratno Sarajevo (10 opština) kao distrikt? Moje mišljenje je da je to prevelik prostor za distrikt, ovo više djeluje kao zasebna regija. Ja se slažem i podržavam ideju o Sarajevu kao distriktu, ali smatram da bi bilo bolje da se to odnosi samo na uže gradsko područje.
5) Meni najveći upitnik - Distrikt Brčko. Da ponovim pitanje... Koja je funkcija DB, ako dođe do ovakve regionalizacije? Naime nije isto DB kao strateški važna opština između dva entiteta i DB kao multietnička enklava u okruženju također multietničke regije SI Bosne. Koja je onda posebnost Brčkog u tom slučaju koja opravdava njegov status distrikta?
Dakle, uz uvažavanje čisto geografskih arguemnata korigovana karta odozgo bi imala sljedeći izgled:
Ako ćete se držati prijedloga o ustroju sa četiri regije, moj vam je savjet da to bude upravo ova karta (dobro, može se diskutovati o položaju nekih opština, npr. Jajce, Žepče, Kalinovik), ali generalno nodalno-funkcionalne regije bi trebale izgledati ovako, kao i političko-teritorijalni ustroj države, kad bi se radilo o ''normalnoj'' zemlji...
Međutim, Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična država, sa veoma složenim unutrašnjim odnosima, tako da sam ja skeptičan da će ikad moći zaživjeti ovakvo nešto... Zato mislim da bi se trebalo više usmjeriti na neke realnije ciljeve... A po pitanju unutrašnje teritorijalne reorganizacije, jedino što vidim da bi možda moglo biti izvedivo u nekoj skorijoj budućnosti je smanjenje broja kantona... Moje pitanje stoga glasi, da li bi NS podržala nešto poput toga?
Ovakva podjela nista nebi doprinjela jednakom razvoju svih dijelova, sto smo vidjeli i u komunisticki vakat vec bi stvorila cetiri centralizovana entiteta a do sada nerazvijeni dijelovi BiH bi i dalje ostali nerazvijeni.
Druga stvar je sto se ne smije zanemariti ni etnicki dio ovakve reorganizacija. Naravno ona ne treba biti No1 ali se ne smije iskljuciti.