BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

славянин

#7601 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:sto se tice izgleda meni malo lici na francuski VBCI 8x8. naravno kad mu odrezes zadnju osovinu pa ostane samo one prve tri za konfiguraciju 6x6.

ali da ponovim iz ovog ugla gledano je veoma tesko to sa sigurnoscu reci.

tako da i sam uzimam ovu procijenu sa velikom rezervom.
Francuska je masina.. kazu da top moze unistiti bilo koji moderni tenk.Ono uparis sa VBCIom i kud ces dalje... :)
The 51st State

#7602 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

francuzi su vazda imali inovativna i mocna oklopna vozila.
славянин

#7603 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Ova tri i vise nista od oklopa ne treba :-D
Seawolf

#7604 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

славянин wrote:
...
Lijepo ... Da li znaš koja je karakteristika (osim što je skuplji od svih ostalih) koja AMX-10RC razlikuje od ostalih oklopnih borbenih vozila točkaša?
славянин

#7605 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Seawolf wrote:
славянин wrote:
...
Lijepo ... Da li znaš koja je karakteristika (osim što je skuplji od svih ostalih) koja AMX-10RC razlikuje od ostalih oklopnih borbenih vozila točkaša?
Mozda kalibar i velicina ? Mislim da nema manjeg vozila sa vecim topom - imaju Ameri verzije strykera cini mi se sa slicnom topom ali stryker je puno veci jer mu je osnovna namjena zapravo transport trupa (transporter jel) ali su ga modifikovali. Ne znam nisam ja strucan ali onako na laicko oko mi se cini kao nesto sto bi bilo ekstremno korisno na terenu kao sto je u BiH.
Iceplayer

#7606 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

nepoznati988 wrote:
Iceplayer wrote:[q

Kako bi bilo super kad bi se Famos kojim cudem obnovio.
nažalost temeljito je opljačkan i prevežen na pale. hale su rasprodate i ko je jamio jamio je. prema tome, nema ni teoretske šanse.
Da li je realno da proizvodnja motora i mjenjaca bude u Bihacu?
nepoznati988

#7607 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by nepoznati988 »

Iceplayer wrote:
nepoznati988 wrote:
Iceplayer wrote:[q

Kako bi bilo super kad bi se Famos kojim cudem obnovio.
nažalost temeljito je opljačkan i prevežen na pale. hale su rasprodate i ko je jamio jamio je. prema tome, nema ni teoretske šanse.
Da li je realno da proizvodnja motora i mjenjaca bude u Bihacu?
nije, motori i mjenjači se moraju uvoziti.
madner

#7608 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tockas sa topom = smece, bio Francuz, Talijan ili USMC. :D
The 51st State

#7609 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

madner wrote:Tockas sa topom = smece, bio Francuz, Talijan ili USMC. :D
za kokuze je ovo ko brdo bombona kad nadju.
славянин

#7610 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Elaboriraj zasto ? Tenk ko tenk napadacno borbeno sredstvo za ravnica.. Kod nas sve brda - popnes se sa ovim sicas,lako se premjestis,lakse odrzavati... jeftinije :D
The 51st State

#7611 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

славянин wrote:
Elaboriraj zasto ? Tenk ko tenk napadacno borbeno sredstvo za ravnica.. Kod nas sve brda - popnes se sa ovim sicas,lako se premjestis,lakse odrzavati... jeftinije :D
jos je lakse tockasa osposobiti ako ga ostete, samo mu zimske gume nabacis :D
155_mm

#7612 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

moja slobodna procjena naoruzanja za ovaj oklopnjak.

za policiju u APC verziji do 12.7 mm.

za vojsku
APC verzija: 12.7 ili Mk19 ili oboje.
IFV verzija: do 25 mm automatski top
FSV verzija: poluautomatski top od 57 mm do 76 mm.
Hrmpallier

#7613 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Točkaši imaju prednost što su brži. S druge strane jedna ili dvije granate koje padnu u blizini vozila na točkovima će ga onesosobiti u borbi, i vjerovatno da će biit lagan plijen protivničkog protivoklopnog oružja.

Sjećam se predratnog TV priloga iz "Bratstva". Uz komentar novinara o "dobrim proizvodnim rezultatima OUR-a ....... " vidi se CNC mašina, zapravo acetilenski plamenik koji sam isijeca iz debele željezne ploče, profil nazubljenog točka. Očito se radilo o pogonskom točku za oklopni transporter ( ne mogu se sjetiti kako se zvao ), ali bio je na gusjenicama, i pretopstavljam da se proizvodio u Travniku. Elem, da zaključim, još prije rata se proizvodio transporter-gusjeničar, što je po meni daleko bolje rješenje od točkaša. Ovdje sad pričamo praktično o mobilnom topu, dok se prije radilo o ( lako ) naoružanom transporteru.

Dva pitanja za bolje poznavaoce:

1 - Da li je zadržana ta proizvodna sposobnost ?

2 - Da li je daljinski upravljan ( iz unutrašnjosti, ili izvan vozila ) PAT/PAM dostižan poduhvat za BH industriju naoružanja ?
Seawolf

#7614 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

славянин wrote:
Seawolf wrote: Lijepo ... Da li znaš koja je karakteristika (osim što je skuplji od svih ostalih) koja AMX-10RC razlikuje od ostalih oklopnih borbenih vozila točkaša?
Mozda kalibar i velicina ? Mislim da nema manjeg vozila sa vecim topom - imaju Ameri verzije strykera cini mi se sa slicnom topom ali stryker je puno veci jer mu je osnovna namjena zapravo transport trupa (transporter jel) ali su ga modifikovali. Ne znam nisam ja strucan ali onako na laicko oko mi se cini kao nesto sto bi bilo ekstremno korisno na terenu kao sto je u BiH.
Nije to ... Pitanje ostaje i dalje otvoreno za sviju?
mirsek

#7615 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

155_mm wrote:moja slobodna procjena naoruzanja za ovaj oklopnjak.

za policiju u APC verziji do 12.7 mm.

za vojsku
APC verzija: 12.7 ili Mk19 ili oboje.
IFV verzija: do 25 mm automatski top
FSV verzija: poluautomatski top od 57 mm do 76 mm.
:thumbup:
славянин

#7616 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Hrmpallier wrote:Točkaši imaju prednost što su brži. S druge strane jedna ili dvije granate koje padnu u blizini vozila na točkovima će ga onesosobiti u borbi, i vjerovatno da će biit lagan plijen protivničkog protivoklopnog oružja.

Sjećam se predratnog TV priloga iz "Bratstva". Uz komentar novinara o "dobrim proizvodnim rezultatima OUR-a ....... " vidi se CNC mašina, zapravo acetilenski plamenik koji sam isijeca iz debele željezne ploče, profil nazubljenog točka. Očito se radilo o pogonskom točku za oklopni transporter ( ne mogu se sjetiti kako se zvao ), ali bio je na gusjenicama, i pretopstavljam da se proizvodio u Travniku. Elem, da zaključim, još prije rata se proizvodio transporter-gusjeničar, što je po meni daleko bolje rješenje od točkaša. Ovdje sad pričamo praktično o mobilnom topu, dok se prije radilo o ( lako ) naoružanom transporteru.

2 - Da li je daljinski upravljan ( iz unutrašnjosti, ili izvan vozila ) PAT/PAM dostižan poduhvat za BH industriju naoružanja ?
Imas onaj sistem za dopumpavanje guma kao na JNA kamionima, i gumbe koje su napravljene da mogu podnijeti dosta stete prije nego postanu neupotrebljive.Takodje mislim da su ovi amx ovi projektovani da se mogu kretati sa ispuhanim gumama (naravno ne brzo i ne preko prepreka ali za nuzdu dobro doje) Moderne vojske izbacuju gusjenicare transportere (gusjenice se isto tako lako ostete a popravljati ih nije kao zamijeniti tocak - sam mehanizam gusjenica je mnogo komplikovaniji mislim nego osovine za tockove)
madner

#7617 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Prednost tockasa je operativna mobilnost. Ako za 24 sata treba iz Munstera stici do Poljske granice, onda treba imati odredjen broj tockasa.
Prednost gusjenicara je takticka mobilnost. Za nas operativna mobilnost ne igra gotovo nikakvu ulogu.

Druga prednost gusjenicara je u dimenzijama, moze se napraviti kompaktiniji proizvod.

Francuzima treba ovakvo vozilo jer se igraju cesto po Africi :D
nepoznati988

#7618 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by nepoznati988 »

Hrmpallier wrote:Točkaši imaju prednost što su brži. S druge strane jedna ili dvije granate koje padnu u blizini vozila na točkovima će ga onesosobiti u borbi, i vjerovatno da će biit lagan plijen protivničkog protivoklopnog oružja.

Transportere je prije rata radio famos.
Hrmpallier

#7619 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

славянин wrote: Imas onaj sistem za dopumpavanje guma kao na JNA kamionima, i gumbe koje su napravljene da mogu podnijeti dosta stete prije nego postanu neupotrebljive.Takodje mislim da su ovi amx ovi projektovani da se mogu kretati sa ispuhanim gumama (naravno ne brzo i ne preko prepreka ali za nuzdu dobro doje) Moderne vojske izbacuju gusjenicare transportere (gusjenice se isto tako lako ostete a popravljati ih nije kao zamijeniti tocak - sam mehanizam gusjenica je mnogo komplikovaniji mislim nego osovine za tockove)
Može se napumpati guma ako je probije trn, ekser ili nešto slilčno. Ali, ako geler odnese krpu gume, nema priče ni o kakvom dopumpavanju. Ako dvije gume stradaju, moraju se onda ispuhati i preostale 4 ( ako se, kao što kažeš mogu kretati s ispuhanim gumama )

Ako je teško zamijeniti koji članak gusjenice za transporter/laki tenk, kako je tek sa MBT-om ? Mislim da su gusjenice ipak neuporedivo bolje rješenje za bosanske terene, a platforma kao npr. "Gvozdika", pravo rješenje za različito naoružanje koje bi se montiralo na njega.

Točkaši Francuzima služe za akcije u Afričkom pijesku, gdje je teren uglavnom ravničarski, bez panjeva, grana, jaruga, oštrog kamenja, .....
Hrmpallier

#7620 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Hrmpallier wrote:
славянин wrote: Imas onaj sistem za dopumpavanje guma kao na JNA kamionima, i gumbe koje su napravljene da mogu podnijeti dosta stete prije nego postanu neupotrebljive.Takodje mislim da su ovi amx ovi projektovani da se mogu kretati sa ispuhanim gumama (naravno ne brzo i ne preko prepreka ali za nuzdu dobro doje) Moderne vojske izbacuju gusjenicare transportere (gusjenice se isto tako lako ostete a popravljati ih nije kao zamijeniti tocak - sam mehanizam gusjenica je mnogo komplikovaniji mislim nego osovine za tockove)
Može se napumpati guma ako je probije trn, ekser ili nešto slilčno. Ali, ako geler odnese krpu gume, nema priče ni o kakvom dopumpavanju. Ako dvije gume stradaju, moraju se onda ispuhati i preostale 4 ( ako se, kao što kažeš mogu kretati s ispuhanim gumama )

Ako je teško zamijeniti koji članak gusjenice za transporter/laki tenk, kako je tek sa MBT-om ? Mislim da su gusjenice ipak neuporedivo bolje rješenje za bosanske terene, a platforma kao npr. "Gvozdika", pravo rješenje za različito naoružanje koje bi se montiralo na njega.

Točkaši Francuzima služe za akcije u afričkom pijesku, gdje je teren uglavnom ravničarski, bez panjeva, grana, jaruga, oštrog kamenja, .....
славянин

#7621 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

Hrmpallier wrote:

Točkaši Francuzima služe za akcije u Afričkom pijesku, gdje je teren uglavnom ravničarski, bez panjeva, grana, jaruga, oštrog kamenja, .....
Nista onda tenkove od 50+ tona ubili se za nasih brda.
славянин

#7622 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

madner wrote:Prednost tockasa je operativna mobilnost. Ako za 24 sata treba iz Munstera stici do Poljske granice, onda treba imati odredjen broj tockasa.
Prednost gusjenicara je takticka mobilnost. Za nas operativna mobilnost ne igra gotovo nikakvu ulogu.

Druga prednost gusjenicara je u dimenzijama, moze se napraviti kompaktiniji proizvod.

Francuzima treba ovakvo vozilo jer se igraju cesto po Africi :D
Planiras tenkovske bitnke ili mozda mehanizovane divizije od po par desetina hiljada ljudi sa transporterima ? Molim samo da se razmisli o nasim kapacitetima - sta bi nam najkorisnije bilo da imamo a sto nije nemoguca misija po cijeni i odrzavanju :wink:
Hrmpallier

#7623 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Hrmpallier wrote:
Hrmpallier wrote:

Točkaši Francuzima služe za akcije u afričkom pijesku, gdje je teren uglavnom ravničarski, bez panjeva, grana, jaruga, oštrog kamenja, .....
Hrmpallier

#7624 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

argyle

#7625 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

Gledam nesto spisak izlagaca na sajmu IDEX 2019 koji ce se odrzati u februaru.
https://idexuae.ae/exhibitor-list/

Zar ove nase firme ne mogu uloziti malo vise truda u brosure, prezentaciju vlastitih proizvoda i na web sajtove.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine
Image
brosure: https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... TPUQfR.pdf
sajt: http://komorabih.ba/ (Bosanski jezik osnovna stranica, moras naknadno birati engleski)

Igman
Image
bez brosura
sajt: http://www.igman.co.ba/ (Bosanski, kao gore)

Pretis
Image
brosure: samo pocetna stranica kataloga
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... 1moIEG.pdf
sajt: http://www.pretis.ba/ (Engleski, ali na sajtu stoji samo slika loga firme i kontakt informacije, nema nista o prozivodima)

Ginex (poseban slucaj)
logo
Image
brosura (nivo pocetnik u wordu):
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... HzyCpB.pdf
sajt: http://www.ginex.com.ba/ (Engleski, al sajt kao da je iz '95)

TRZ Hadzici, AC Unity, BNT, Binas ne vidim na spisku.

Sad pogledajte npr TRZ Bratunac, da ne idemo dalje u region.
Image
brosure:
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... NrONb5.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... C61VYU.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... u1VKec.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... ag8b7f.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... 3GBo0J.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... pfSwh3.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... HjdoYb.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... rxJofP.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... Ljo9jY.pdf
https://ezone.idexuae.ae/storage/brochu ... 3RJvt5.pdf
sajt: https://trb.ba (Engleski)

Nisam strucnjak za marketing, ali koja bi brosura, katalog ili sajt vise privukao vasu paznju?
Osnovna verzija sajta mora apsolutno biti na engleskom jeziku, uz opciju bosanskog jezika, a ne obrnuto.
Post Reply