Dešavanja u Srbiji

Post Reply
draganbl

#7601 Re: Desavanja u Srbiji

Post by draganbl »

Toto wrote:
draganbl wrote:
1gorstak wrote:Strogo insistiranje na centralizaciji Bosne i secesiji Kosova 'bez obzira na posledice' površno je i neodrživo. Time se odbacuju legitimni interesi zemalja poput Srbije kao nebitne promenljive u regionalnoj jednačini - rekao je Jeremić u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu. Glas Javnosti

Posto niko ne govori o centralizaciji, pa ni Silajdzic, nego se govori o stvaranju efikasnih drzavnih institucija koje su neophodne za proces euroatlantskih integracija, ocigledno je da Jeremica plasi upravo ta funkcionalnost BiH kao drzave. I sta Jeremic navodi kao argument zbog kojeg BiH treba da ostane crna rupa ? Interese Srbije. Pa se onda kao cude zasto animozitet prema Srbiji...
Interes Srbije u Bosni jeste da Srbima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine bude dobro, šta god bilo to "dobro". Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava.
Taj animozitet koji pominješ nije problem Srbije, već problem tvog pogrešnog tumačenja interesa Srbije u 2010 godini.
Znaci: i Madjarima treba dati konstitutivnost. Zato je Tadic lani zabranio predsjedniku Madajaske da obidje Madjare u Vojvodini. Ako 10 % hravat u BiH mogu biti konstitutivno moze i 30 Madjara u Vojvodini dobiti konstitutivnost.
Bit ce Srbiji sa Madjarima ko i sa Albancima. Naprave Republiku Srpsku u BiH, pa naprave Republiku Kosovo u Srbiji. Naprave drzavu od RS u BiH, pa onda naprave Republiku Vojvodinu sa konstitutivnim Madjarima. Niko u zadnjih 200 godina nece napraviti ovoliko drzava ko Srbi.
Nisi me razumio. Nisam pomenuo Mađare zato što želim da sada raspredam priču o odcjepljenju Vojvodine. Mađara sam se prvih sjetio, jer imam nekoliko jako dobrih prijatelja Mađara koji naravno očekuju zaštitu od Mađarske, kao i mnoge povlastice. U Segedinu je jedan od najboljih univerziteta u Evropi (i ja sam se začudio kad sam to čuo), a Mađari iz Srbije imaju pravo besplatnog školovanja i mnogi se i školuju. Isto kao što Srbi iz Bosne imaju pravo besplatnog studiranja u Srbiji. Ja o tim i sličnim interesima govorim kada kažem da Srbija želi "dobro" Srbima iz Bosne.
Ne vidim osnovu da iz mog posta zaključuješ nebuloze tipa: "Madjarima treba dati konstitutivnost." I ne vidim razlog zašto želiš da diskusiju vodiš na nivou međusobnog prepucavanja, kada ja za to ne dajem ama baš nikakav povod.
milenko

#7602 Re: Desavanja u Srbiji

Post by milenko »

draganbl wrote: Nisi me razumio. Nisam pomenuo Mađare zato što želim da sada raspredam priču o odcjepljenju Vojvodine. Mađara sam se prvih sjetio, jer imam nekoliko jako dobrih prijatelja Mađara koji naravno očekuju zaštitu od Mađarske, kao i mnoge povlastice. U Segedinu je jedan od najboljih univerziteta u Evropi (i ja sam se začudio kad sam to čuo), a Mađari iz Srbije imaju pravo besplatnog školovanja i mnogi se i školuju. Isto kao što Srbi iz Bosne imaju pravo besplatnog studiranja u Srbiji. Ja o tim i sličnim interesima govorim kada kažem da Srbija želi "dobro" Srbima iz Bosne.
Ne vidim osnovu da iz mog posta zaključuješ nebuloze tipa: "Madjarima treba dati konstitutivnost." I ne vidim razlog zašto želiš da diskusiju vodiš na nivou međusobnog prepucavanja, kada ja za to ne dajem ama baš nikakav povod.
razumio je on tebe vrlo dobro...davao-ne davao povoda, nivo prepucavanja, vrijedjanja, omalovazavanja, je jedini nivo kad je rijec o srbima il' srbiji, svejedno...zar to jos nisi shvatio???
Bosnolog

#7603 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

1gorstak wrote:Strogo insistiranje na centralizaciji Bosne i secesiji Kosova 'bez obzira na posledice' površno je i neodrživo. Time se odbacuju legitimni interesi zemalja poput Srbije kao nebitne promenljive u regionalnoj jednačini - rekao je Jeremić u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu. Glas Javnosti

Posto niko ne govori o centralizaciji, pa ni Silajdzic, nego se govori o stvaranju efikasnih drzavnih institucija koje su neophodne za proces euroatlantskih integracija, ocigledno je da Jeremica plasi upravo ta funkcionalnost BiH kao drzave. I sta Jeremic navodi kao argument zbog kojeg BiH treba da ostane crna rupa ? Interese Srbije. Pa se onda kao cude zasto animozitet prema Srbiji...
Image
VELIKOSRPSKI GEBELS /Cosicev ucenik/ Srda Trifkovic

Velikosrpski lobisti u liku i dijeli Dobrice Cosica koji siri lazi i pravda velikosrpski fsizma na zapadu je poznati ideoloski pomagac stvaranja genocidnog brloga tima sa Pala fasisoidni Srda Trifkovic, http://www.google.com/search?hl=en&clie ... ic&spell=1 .....ovaj velikosrpski Gebels laze i lobora vani za sto ga placa Dodik i njegova vlada sve ove godine ukljucujuci i sve one narucen novinarske clanke i izjave Izraelskih velikosrpskih lobista http://www.balkanstudies.org/articles/s ... allengekao i nekih bivsih ambasadora eh YU poput ovog debila iz Kanade .http://www.balkanstudies.org/blog/useu- ... ian-crisis

Samo mu nesto slabo prolaze lazi a posljednja je bila ona famozna konstruisana dreka zdruzenih svijetskih placenih kvazintelektualaca koji su sa zapada poslali pismo Tadicu protiv usvajanja srebrenicke rezolucije o genocidu .Treba reci Pedodiku da ih plati vise da Gebels manje spava i ima vise vremena za smisljanje jacih velikosrpskih lazi i podvala,ove su im do sada slabo ubijedljive,.....Rusko-Srpska igra je ocito procitana od strane Amrike to jest Hilarke Klintovnovice,pa otuda ona navala americkih senatora u Sarajevo :mrgreen:

Opsirnije na donjem linku!!!!!

Evo nekih od tema velikosrpske gebelstine sa gebelsovog sjata na kome se sire velikosrpske lazi protiv BiH !!!!!

http://www.balkanstudies.org/
kiky

#7604 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

srbija hoče i ganića ...
:lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7605 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

draganbl wrote:

Nisi me razumio. Nisam pomenuo Mađare zato što želim da sada raspredam priču o odcjepljenju Vojvodine. Mađara sam se prvih sjetio, jer imam nekoliko jako dobrih prijatelja Mađara koji naravno očekuju zaštitu od Mađarske, kao i mnoge povlastice. U Segedinu je jedan od najboljih univerziteta u Evropi (i ja sam se začudio kad sam to čuo), a Mađari iz Srbije imaju pravo besplatnog školovanja i mnogi se i školuju. Isto kao što Srbi iz Bosne imaju pravo besplatnog studiranja u Srbiji. Ja o tim i sličnim interesima govorim kada kažem da Srbija želi "dobro" Srbima iz Bosne.
kad se vrtis po forumu gdje ta iz zasjede vreba sve go dusmanin onda tebas voditi racuna da bar sebe ne kompromitujes izjava od kojih se jednostavno moze napravit sprdacina.

Staviti manjinski polozaj Madjara u Srbij u istu ravan sa konstitutivnim polozajem Srba u BiH pored cinjenice da Srbi u Hrvatskoj zive gore nego Romi pod beogradskim mostovima je ravno ponasnju dvorske lude Luja XiV.
Svaki Madjar koji zavrsi faks u Segedinu moze s nokta dobiti posao u Beogradu a bogme i u Sarajevu, a Srbin iz ZAgreba koji zavrsi fakultet u Beogradu ne moze biti ni cistac u zagrebackog ZOO vrtu na Maksimiru.
U BiH i Bosnjaci u skolama uce cirilicu i nisu cirilicni nepismeni. A u Hrvatskoj: Srbi ni svoj casopis ne smiju da pisu na svom pismu vec moraju naslov pisati latinicom a po koji clanak napisan sakriju u unursnjist da ne bi izazivali demokratske porive.
Svaki Srbin u Sarajevu je gospodin covjek u odnosu na ono sta je na Kosmetu i u Hrvatskoj. Nije ni gospdin hajvan a kamo li covjek.. i ti se dodjes ovdje samospaljivat na srpsku konstitutivnost u BiH.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#7606 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Toto »

kiky wrote:srbija hoče i ganića ...
:lol:
a amerika hoce Kovacevica

rezultat je da Ganic seta po Londonu
A Vuk zavija ispred Konja
vee-jay

#7607 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

draganbl wrote:

Interes Srbije u Bosni jeste da Srbima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine bude dobro, šta god bilo to "dobro". Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava.
Taj animozitet koji pominješ nije problem Srbije, već problem tvog pogrešnog tumačenja interesa Srbije u 2010 godini.
A ne pada ti slucajno na pamet da se Jeremic kojim slucajem ovakvim izjavama direktno petlja u BiH? Hmm, kad Mesic nesto izjavi, ti si prvi koji nadje vremena da to osudi. :wink:

I btw. ko ne zeli da shvati, ne mora. Stavljanjem Kosova i Bosne kao geografskih pojmova i Srbije kao krovnog subjekta "sa interesima" nad navedenim u istoj recenici, Jeremic pokusava sagraditi misljenje kako je Srbija ta koju se a) pita u prvom planu i b) samim time ona kao izgleda ima neko "pravo" da se aktivno bavi politickim i drustvenim pitanjima u BiH. BiH jeste i srpska ali ne dio Srbije da bi se ovakve izjave mogle ovako otvoreno i agresivno davati.

Cinjenica je, Jeremic se ovako smije proseravati jos samo pred nekim studentima. Neka ovo izjavi Clintonovoj, da vidimo koliko ce ovaj put cekati na aerodromu :D

Ali evo jedno malo pitanjce: sta mislis kad bi Komsic sutra izjavio: "Nas interes je decentralizacija Srbije"? Kako bi ti reagovao?
1gorstak

#7608 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

vee-jay wrote:
draganbl wrote:

........ Ali evo jedno malo pitanjce: sta mislis kad bi Komsic sutra izjavio: "Nas interes je decentralizacija Srbije"? Kako bi ti reagovao?
Ili Silajdzic, koji ustvrdi da je interes Bosnjaka u Srbiji (a tako i Bosne i Hercegovine) posebna administrativna zajednica na podrucju srbijanskog dijela Sandzaka. To je "dobro" za Bosnjake Srbije, Silajdzic je Bosnjak i eto ti sablona po kojem se iz Sarajeva moze poslati poruku kako je decentralizacija svih drzava u kojim zive Bosnjaci interes Bosne i Hercegovine. Jel' to sto odredjena etnicka grupa smatra "dobrim" Dragane dovoljno za mijesanje u unutrasnju politiku ?

Jeremic je mogao reci; "Podrzavamo dogovor u BiH, a ako dodje do dogovora o unitarnoj BiH, onda podrzavamo unitarnu BiH", ako mu je to puno, mogao se zadrzati na standardnom "Interes Srbije je dogovor tri naroda", ali, nakon svega sto se desilo reci da je interes Srbije ovakvo ili onakvo unutrasnje uredjenje BiH, nije nista drugo nego provociranje.
dallton

#7609 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

vee-jay wrote:
draganbl wrote:

A ne pada ti slucajno na pamet da se Jeremic kojim slucajem ovakvim izjavama direktno petlja u BiH? Hmm, kad Mesic nesto izjavi, ti si prvi koji nadje vremena da to osudi. :wink:

I btw. ko ne zeli da shvati, ne mora. Stavljanjem Kosova i Bosne kao geografskih pojmova i Srbije kao krovnog subjekta "sa interesima" nad navedenim u istoj recenici, Jeremic pokusava sagraditi misljenje kako je Srbija ta koju se a) pita u prvom planu i b) samim time ona kao izgleda ima neko "pravo" da se aktivno bavi politickim i drustvenim pitanjima u BiH. BiH jeste i srpska ali ne dio Srbije da bi se ovakve izjave mogle ovako otvoreno i agresivno davati.

Cinjenica je, Jeremic se ovako smije proseravati jos samo pred nekim studentima. Neka ovo izjavi Clintonovoj, da vidimo koliko ce ovaj put cekati na aerodromu :D

Ali evo jedno malo pitanjce: sta mislis kad bi Komsic sutra izjavio: "Nas interes je decentralizacija Srbije"? Kako bi ti reagovao?
ma vucina je pogresno procitao americku politiku, on je americko "podrzavamo srbiju dok god ide u eu cim cim prije tim tim bolje, cjenimo srbiju blablabla" preveo na srpski kao "cim nas podrzavaju mora da smo dobro zeznuti" dok u stvari prva americka recenica na engleskom u stvari znaci "cim vas mi podrzavamo znaci da smatramo da niste prijetnja i da se vas se mozemo kulturno rijesiti, jer nemamo interesa da u ulazimo u sukobe"...srpski prevod se pokazao kao pogresan cim se prvi put vucina sreo s hillary i ostao jadan na aerodromu
and

#7610 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

draganbl

srbi su proglasili srpsku republiku bih i krenuli su u ubijanje i protjerivanje svega nesrpskog.u tome im je uveliko pomagala srbija,valjda da bi srbima bilo dobro.šta se u interesima srbije promijenilo danas i kakav je njihov interes 2010?
kost_u_grlu

#7611 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

Toto wrote: Znaci: i Madjarima treba dati konstitutivnost. Zato je Tadic lani zabranio predsjedniku Madajaske da obidje Madjare u Vojvodini. Ako 10 % hravat u BiH mogu biti konstitutivno moze i 30 Madjara u Vojvodini dobiti konstitutivnost.
Bit ce Srbiji sa Madjarima ko i sa Albancima. Naprave Republiku Srpsku u BiH, pa naprave Republiku Kosovo u Srbiji. Naprave drzavu od RS u BiH, pa onda naprave Republiku Vojvodinu sa konstitutivnim Madjarima. Niko u zadnjih 200 godina nece napraviti ovoliko drzava ko Srbi.
Sta ti pricas :?

Vojvodina ima nesto preko 2 miliona ljudi, Madjara je po popisu iz 2001 bilo 293 000 u celoj Srbiji, a posto imaju ocajan natalitet i zbog toga sto neki mladi Madjari idu u Madjarsku na novom popisu se moze ocekivati oko 250 000 Madjara, to je samo nesto oko 12-13% a ne 30% kao sto ovde ti spominjes.

Bilo kakva nezavisnost Vojvodine ne dolazi u obzir, Srba u Vojvodini ima preko 70%, ima ih sve vise i vise kroz svaki popis, a manjine kao sto su Slovaci, Rusini, Vlasi su integrisani tako da niko od njih ne trazi vise od autonomije.

To sto pricas o Tadicu i Madjarskom predsedniku je passe, pre mesec dana je bio madjarski predsednik u Subotici, bili su zajedno i na predstavi, nikakvih tenzija vise nema sa Madjarima, tako da pokusaji da se pokaze da je Vojvodina nestabilna su totalno promasena prica, Vojvodina je najrazvijeniji deo Srbije, srednjeevropska regija, sa najobrazovanijim stanovnistvom, dobili su autonomiju i niko osim sake foteljasa ne trazi vise.
kost_u_grlu

#7612 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

vee-jay wrote:

A ja sad tebe mogu da pitam kako bi se reagovalo da je spoljna politika u rukama samo Bosnjaka i da bi oni sutra priznali Kosovo... sta cemo sa time, svako ko je priznao Kosovo se ogresio o medjunarodno pravo, ali posto je vec situacija na terenu takva kakva jeste onda sila boga ne moli... nije li to mesanje u unutrasnje odnose, pravno jeste!

Vuk ostri zube u okruzenju, mnogo ima nediplomatskih gafova, ali sigurno ima pokrice za takvu politiku, New York Times, najuglednija svetska novina pise o njemu u superlativima:

http://www.nytimes.com/2010/01/16/world ... remic.html

Americki djak sa balkanskim smekom, on i Tadic igraju igru dobrog i loseg policajca, ne obazirite se mnogo na neke izjave.
Mx

#7613 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Mx »

Toto wrote:
draganbl wrote:

Znaci: i Madjarima treba dati konstitutivnost. Zato je Tadic lani zabranio predsjedniku Madajaske da obidje Madjare u Vojvodini. Ako 10 % hravat u BiH mogu biti konstitutivno moze i 30 Madjara u Vojvodini dobiti konstitutivnost.
Dobro si @ Toto. 30% Srba u Bosni i Hercegovini mogu biti konstitutivni narod a 30% Madzara u Vojvodini Srbija nemogu. Madzari cak nemaju ni svoj Entitet u Srbiji iako su imali Autonomnu pokrajinu koja je bila na nivou Federalne jedinice. A recimo Srbi iz BiH dobise svoj Entitet iako nikada to nisu imali u BiH. Ili recimo 1/2 miliona Sandzaklija nemogu biti konstitutivni u drzavi Srbiji a milion Srba u BiH moze? Ti Srbima dadnes prst a oni ti uzmu cijelu ruku. To ti je ona poslovica sve sto je srpsko je srpsko i sve sto je tudje je isto srpsko 8)
Last edited by Mx on 27/02/2010 13:20, edited 2 times in total.
kost_u_grlu

#7614 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kost_u_grlu »

Mx wrote:
Dobro si @ Toto. 30% Srba u Bosni i Hercegovini mogu bit konstitutivni narod a 30% Madzara u Vojvodini nemogu. Ili recimo 1/2 miliona Sandzaklija nemogu biti konstitutivni u drzavi Srbiji a milion Srba u BiH moze? To ti je ona poslovica sve sto je srpsko je srpsko i sve sto je tudje je isto srpsko 8)
Vojvodina nije drzava, nije ni republika u federaciji, vec samo pokrajina Srbije... kakva konstitutivnost u pokrajini?!

Dao sam ti podatke koliko ima Madjara u Vojvodini, ajde nemoj da se lazemo sa time vise...
_majevica_

#7615 Re: Desavanja u Srbiji

Post by _majevica_ »

Vojvodina je na putu da postane neovisna drzava.To je cinjenica i svi su siti velikosrpske ideologije na Balkanu.
Tako isto je pocelo u svim dijelovima Balkana i svi su dobili neovisnost i to sve radi velikosrpske ideoloske politike.
Mx

#7616 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Mx »

kost_u_grlu wrote:
Mx wrote: Dobro si @ Toto. 30% Srba u Bosni i Hercegovini mogu biti konstitutivni narod a 30% Madzara u Vojvodini Srbija nemogu. Madzari cak nemaju ni svoj Entitet u Srbiji iako su imali Autonomnu pokrajinu koja je bila na nivou Federalne jedinice. A recimo Srbi iz BiH dobise svoj Entitet iako nikada to nisu imali u BiH. Ili recimo 1/2 miliona Sandzaklija nemogu biti konstitutivni u drzavi Srbiji a milion Srba u BiH moze? Ti Srbima dadnes prst a oni ti uzmu cijelu ruku. To ti je ona poslovica sve sto je srpsko je srpsko i sve sto je tudje je isto srpsko 8))?
Prilog: @ kost_u_grlu
Vojvodina nije drzava, nije ni republika u federaciji, vec samo pokrajina Srbije... kakva konstitutivnost u pokrajini?!

Dao sam ti podatke koliko ima Madjara u Vojvodini, ajde nemoj da se lazemo sa time vise...

Ovo tvoje repliciraj @ Totu :arrow:
draganbl

#7617 Re: Desavanja u Srbiji

Post by draganbl »

Toto wrote:
draganbl wrote:
...
Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava
...
kad se vrtis po forumu gdje ta iz zasjede vreba sve go dusmanin onda tebas voditi racuna da bar sebe ne kompromitujes izjava od kojih se jednostavno moze napravit sprdacina.

Staviti manjinski polozaj Madjara u Srbij u istu ravan sa konstitutivnim polozajem Srba u BiH pored cinjenice da Srbi u Hrvatskoj zive gore nego Romi pod beogradskim mostovima je ravno ponasnju dvorske lude Luja XiV.
...
Potrudi se da sljedeći put pročitaš šta sam napisao, pa mi onda odgovaraj.
Na mene niko ne djeluje iz zasjede, već me otvoreno napadaju zato što se protivim kvazigrađanskom stereotipnom stavu koji preovladava na forumu. I pored tih napada, kojima si se eto i ti pridružio, ostaću na forumu onoliko koliko ja budem htio, a ne onoliko koliko biste vi željeli, "sprdajući" se sa mojim postovima.
draganbl

#7618 Re: Desavanja u Srbiji

Post by draganbl »

vee-jay wrote:
draganbl wrote: Interes Srbije u Bosni jeste da Srbima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine bude dobro, šta god bilo to "dobro". Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava.
Pada mi napamet da Jeremić govori o BiH, ali ne u smislu da kaže da će, u slučaju ukidanja Republike Srpske krenuti tenkovima. Mesićeva izjava o vojnoj intervenciji i Jeremićeva izjava da prati stanje u Bosni i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma meni ni blizu nije ista.
vee-jay wrote: I btw. ko ne zeli da shvati, ne mora. Stavljanjem Kosova i Bosne kao geografskih pojmova i Srbije kao krovnog subjekta "sa interesima" nad navedenim u istoj recenici, Jeremic pokusava sagraditi misljenje kako je Srbija ta koju se a) pita u prvom planu i b) samim time ona kao izgleda ima neko "pravo" da se aktivno bavi politickim i drustvenim pitanjima u BiH. BiH jeste i srpska ali ne dio Srbije da bi se ovakve izjave mogle ovako otvoreno i agresivno davati.
Srbija se pita, htio ti to da prihvatiš ili ne.
vee-jay wrote: Cinjenica je, Jeremic se ovako smije proseravati jos samo pred nekim studentima. Neka ovo izjavi Clintonovoj, da vidimo koliko ce ovaj put cekati na aerodromu :D
Barem ima priliku da se sastane sa značajnim državnicima. Za razliku od našeg ministra inostranih poslova, koga niko ne benda ni 2 posto.
vee-jay wrote: Ali evo jedno malo pitanjce: sta mislis kad bi Komsic sutra izjavio: "Nas interes je decentralizacija Srbije"? Kako bi ti reagovao?
Sam sam sebi rekao da neću komentarisati ništa o Komšiću, dok moderacija foruma ne dozvoli temu o njemu.
and

#7619 Re: Desavanja u Srbiji

Post by and »

srbija je potpisnik dejtonskog sporazuma,ne garant
1gorstak

#7620 Re: Desavanja u Srbiji

Post by 1gorstak »

draganbl wrote:Srbija se pita, htio ti to da prihvatiš ili ne.
"..... valja podsjetiti s vremena na vrijeme, dokle god toga vremena uopće ima: Srbija i Hrvatska su, upravo obrnuto, na čuvanje Daytonskog mira obavezne po kazni - ponavljam: po kazni - kao države koje su direktno kumovale ratu u Bosni i Hercegovini. Ni Srbija ni Hrvatska ...... potpis na Daytonski sporazum nisu stavile kao znak svoje dobre doplomatske volje i međunarodnog ugleda, već zavrtanjem ruku, pod mrkim pogledom Richarda Hoolbrokea i Wesleyja Clarka. Kao što ni njemačkom kapitulantu admiralu Karlu Dönitzu, Hitlerovu nasljedniku na čelu Trećeg Reicha, nije padalo na pamet da se po dvorištu zatvora Spandau kurči kao garant mira u Europi." Dezulovic

Nista se ne pita Srbiju Dragane, to je poenta. Srbija nema legitimitet da se petlja u unutrasnje stvari BiH, a ni potpis na Dejtonskom sporazumu ne pruza legalitet za to. Srbija je tim potpisom samo prihvatila neizbjezno, opstanak BiH. Srbiju se nije pitalo za konstitutivnost sva tri naroda u BiH (nego je to vraceno preglasavanjem u Ustavnom sudu), Srbiju se nije pitalo za uspostavu SIPA-e, Srbiju se nije pitalo za uspostavu Oruzanih Snaga. Srbija je porazena u proslom ratu (i to je sustina potpisa u Dejtonu) a svako dalje petljanje u unutrasnje stvari BiH prolongira animozitet prema Srbiji.

Naravno, ti mozes nastaviti insistirati na tom da Srbija ima pravo da se petlja, ali se onda nemoj buniti zbog generalnog stava (na ovom forumu a i u drustvu inace) da je Srbija faktor destabilizacije.
dallton

#7621 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

draganbl wrote:
vee-jay wrote:
draganbl wrote: Interes Srbije u Bosni jeste da Srbima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine bude dobro, šta god bilo to "dobro". Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava.
Pada mi napamet da Jeremić govori o BiH, ali ne u smislu da kaže da će, u slučaju ukidanja Republike Srpske krenuti tenkovima. Mesićeva izjava o vojnoj intervenciji i Jeremićeva izjava da prati stanje u Bosni i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma meni ni blizu nije ista.
vee-jay wrote: I btw. ko ne zeli da shvati, ne mora. Stavljanjem Kosova i Bosne kao geografskih pojmova i Srbije kao krovnog subjekta "sa interesima" nad navedenim u istoj recenici, Jeremic pokusava sagraditi misljenje kako je Srbija ta koju se a) pita u prvom planu i b) samim time ona kao izgleda ima neko "pravo" da se aktivno bavi politickim i drustvenim pitanjima u BiH. BiH jeste i srpska ali ne dio Srbije da bi se ovakve izjave mogle ovako otvoreno i agresivno davati.
vee-jay wrote: Cinjenica je, Jeremic se ovako smije proseravati jos samo pred nekim studentima. Neka ovo izjavi Clintonovoj, da vidimo koliko ce ovaj put cekati na aerodromu :D
Barem ima priliku da se sastane sa značajnim državnicima. Za razliku od našeg ministra inostranih poslova, koga niko ne benda ni 2 posto.
vee-jay wrote: Ali evo jedno malo pitanjce: sta mislis kad bi Komsic sutra izjavio: "Nas interes je decentralizacija Srbije"? Kako bi ti reagovao?
Sam sam sebi rekao da neću komentarisati ništa o Komšiću, dok moderacija foruma ne dozvoli temu o njemu.
opet srpski kompleksi "srbija je najbitnija i to na nista manje nego svjetskom nivou " :zzzz: - moze se biti bitan na vise nacina, na dobre i lose...kad se hillary sastane s jeremicem ne trci mu ona na noge da recimo sastavi ugovor o uvozu kompjuterske tehnologije iz srbije, vec jeremic ide njoj na noge da mu ona isprica sta se srbiji zamjera, da mu kaze da se ne mijesa na sjever kosova i da ce odlazak srbije u eu biti ok sto se tice amerike ukoliko se srbija "fino ponasa"...a onda ga ostavi da kisne na aerodromu jer joj se zuri jal u kinu da vide sta ce dalje s ekonomijom, jal na srednji istok da rijesi neki belaj i eventualno posudi od arapa jos para i nafte, ili u evropu da im kaze da nije fino sto eto google i mikrosoft nemaju povoljan tretman u eu...uostalom, rokovi srbijanske bitnosti isticu sad kad se polako rjesava situacija na sjeveru kosova i mladic ode, u odsustvu kredibilne prijetnje ratom nema se srbija vise cime cjenkati
Last edited by dallton on 27/02/2010 16:29, edited 1 time in total.
vee-jay

#7622 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

draganbl wrote:
vee-jay wrote:
Hmm. Vjerujem da je Mesiceva izjava bila nesto drugacija. Zar ne? Izjava Jeremica je jasna: SRBIJI NIJE U INTERESU JACANJE DRZAVE BiH. To izjavljuje jedan od najvaznijih ljudi u Srbiji. I to tebi ne smeta?!?!?
(na stranu to sto u BiH ne postoji ni jedna stranka koja se zalaze za centralizaciju :-) , ali zaboli Jeremica neka stvar za to, vazno je rigati nacionalizam da bi se ljudi mogli hraniti).
draganbl wrote:
Jedan od nas, ili NE ZNA ili NE ZELI DA ZNA. SRBIJA SE NE PITA NISTA. Upravo u tome grmu lezi zec.

Mesic govori o tome da bi reagovao na SECENIONIZAM KOJEG ORGANI/VLADA RSa PROTUZAKONITO I OTVORENO PROPAGIRA. U tome slucaju Hrvatska bi morala reagovati, jer je to u Daytonu potpisala.
Na drugoj strani, Jeremic OTVORENO I NEZAKONITO prica o tome kako inzistiranje na cetralizaciji nije moguce i kako to nije interes Srbije. On se tom izjavom direktno bavi LEGALNIM UNUTRASNJIM politickim pitanjima u BiH. A uz to on dodatno brani i relativizira Dodikov ILEGALNI separatizam dajuci mu neku kontra stranu -> koja ustvari uopste NE POSTOJI.

Jeremic dakle SA LAGANJEM zeli da na Balkanu stvori problem u njemu stranoj drzavi da bi time nasao odobrenje za Dodikov FASIZAM i Dodikove KONKRETNE (!) KORAKE koji bi vodili do ispunjenja njegovih planova.

I onda vi napadate @Bosnologa kada on spominje to da se Srbija i dan danas bori Milosevicevim i Cosicevim metodama??!?!?!?!?!
draganbl wrote:
Vjerujem da me nisi shvatio. Jeremic onog dana, kada bi ovu izjavu dao Clintonovoj, nebi vise nikad vidio Vashingtona a Tadic bi istog dana bio pozvan da lize tragove jeremicevih prljavih cipela.
O nasem ministru/ministrima necu, nije tema.
draganbl wrote:
Pa nisam ja tebe pitao nista o Komsicu? Nego O TEBI? Evo recimo da to ne izjavi Komsic nego Lagumdzija.
vee-jay

#7623 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

kost_u_grlu wrote:
vee-jay wrote:

A ja sad tebe mogu da pitam kako bi se reagovalo da je spoljna politika u rukama samo Bosnjaka i da bi oni sutra priznali Kosovo... sta cemo sa time, svako ko je priznao Kosovo se ogresio o medjunarodno pravo, ali posto je vec situacija na terenu takva kakva jeste onda sila boga ne moli... nije li to mesanje u unutrasnje odnose, pravno jeste!

Vuk ostri zube u okruzenju, mnogo ima nediplomatskih gafova, ali sigurno ima pokrice za takvu politiku, New York Times, najuglednija svetska novina pise o njemu u superlativima:

Americki djak sa balkanskim smekom, on i Tadic igraju igru dobrog i loseg policajca, ne obazirite se mnogo na neke izjave.
a) ova tema se ne zove "sta bi bilo kad bi bilo"
b) koji bosnjacki politicar je to izjavio
c) kakve veze ima Bosna sa njemacki, americkim, francuski.... priznavanjem Kosova
d) da li ti sa tim poredjenjem ustvari trazis pravdanje za Jeremiceve izjave (a i samim time automatski oficijelne izjave srbijanske vlade) o unutrasnjem uredjenju njemu strane drzave
e) NY Times je i o Dodiku pisao sve najbolje. Danas jedno, sutra drugo.
f) Cuj ne obaziri se. Nego sta nego cu se obazirati. Moja obaveza kao gradjanjina moje drzave je da se obazirem na sve sto se tice moje drzave i da imam misljenje o svemu sto se desava u mojoj drzavi. To sto se moji politicari ne obaziru na takve izjave je samo ogledalo velicine njihovih *upaka, ali i toga da ovo nije ni prva, a bogami ni zadnja izjava Jeremica... a i Tadica.

A meni jos bilo drago kad je Tadic pobjedio cetnike za onih par posto.... :-?
dallton

#7624 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

po nasem kolegi iz beograda nama bi svima najbolje bilo da se ne obaziremo na to sta bi dobro bilo za bosnu, vec da mjerimo rijeci po tome da li ce se neko u srbiji ili generalno medju srbima naci kao fola "iznenadjen i uvredjen" i da pazljivo drzimo jezik za zubima a sebi na celo stavimo transparent "jebite me u ime bolje zajednicke buducnosti "..nezgoda je sto nece da niko da bude heban, pa to ti je
Sezam

#7625 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Sezam »

vee-jay wrote:
kost_u_grlu wrote:
vee-jay wrote:

a) ova tema se ne zove "sta bi bilo kad bi bilo"
b) koji bosnjacki politicar je to izjavio
c) kakve veze ima Bosna sa njemacki, americkim, francuski.... priznavanjem Kosova
d) da li ti sa tim poredjenjem ustvari trazis pravdanje za Jeremiceve izjave (a i samim time automatski oficijelne izjave srbijanske vlade) o unutrasnjem uredjenju njemu strane drzave
e) NY Times je i o Dodiku pisao sve najbolje. Danas jedno, sutra drugo.
f) Cuj ne obaziri se. Nego sta nego cu se obazirati. Moja obaveza kao gradjanjina moje drzave je da se obazirem na sve sto se tice moje drzave i da imam misljenje o svemu sto se desava u mojoj drzavi. To sto se moji politicari ne obaziru na takve izjave je samo ogledalo velicine njihovih *upaka, ali i toga da ovo nije ni prva, a bogami ni zadnja izjava Jeremica... a i Tadica.

A meni jos bilo drago kad je Tadic pobjedio cetnike za onih par posto.... :-?
Koliko je to on glasova dobio? 8%? :lol: Ako je vjerovati ovom Srbinu kojem je Bora Djordjevic umjetnicki idol (a vjerovatno i politicki), za cetnike glasa samo 6% pucanstva Srbije :evil:
Post Reply