Nisi me razumio. Nisam pomenuo Mađare zato što želim da sada raspredam priču o odcjepljenju Vojvodine. Mađara sam se prvih sjetio, jer imam nekoliko jako dobrih prijatelja Mađara koji naravno očekuju zaštitu od Mađarske, kao i mnoge povlastice. U Segedinu je jedan od najboljih univerziteta u Evropi (i ja sam se začudio kad sam to čuo), a Mađari iz Srbije imaju pravo besplatnog školovanja i mnogi se i školuju. Isto kao što Srbi iz Bosne imaju pravo besplatnog studiranja u Srbiji. Ja o tim i sličnim interesima govorim kada kažem da Srbija želi "dobro" Srbima iz Bosne.Toto wrote:Znaci: i Madjarima treba dati konstitutivnost. Zato je Tadic lani zabranio predsjedniku Madajaske da obidje Madjare u Vojvodini. Ako 10 % hravat u BiH mogu biti konstitutivno moze i 30 Madjara u Vojvodini dobiti konstitutivnost.draganbl wrote:Interes Srbije u Bosni jeste da Srbima kao konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine bude dobro, šta god bilo to "dobro". Isto kao što je interes Mađarske da pripadnicima mađarskog naroda u Srbiji bude dobro, iako situacija nije ista, jer su Srbi u Bosni konstitutivni, a Mađari u Srbiji manjina. Upravo je zbog konstitutivnosti Srba u Bosni interes Srbije samim tim i veći, jer konstitutivnost donosi više prava.1gorstak wrote:Strogo insistiranje na centralizaciji Bosne i secesiji Kosova 'bez obzira na posledice' površno je i neodrživo. Time se odbacuju legitimni interesi zemalja poput Srbije kao nebitne promenljive u regionalnoj jednačini - rekao je Jeremić u govoru na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu. Glas Javnosti
Posto niko ne govori o centralizaciji, pa ni Silajdzic, nego se govori o stvaranju efikasnih drzavnih institucija koje su neophodne za proces euroatlantskih integracija, ocigledno je da Jeremica plasi upravo ta funkcionalnost BiH kao drzave. I sta Jeremic navodi kao argument zbog kojeg BiH treba da ostane crna rupa ? Interese Srbije. Pa se onda kao cude zasto animozitet prema Srbiji...
Taj animozitet koji pominješ nije problem Srbije, već problem tvog pogrešnog tumačenja interesa Srbije u 2010 godini.
Bit ce Srbiji sa Madjarima ko i sa Albancima. Naprave Republiku Srpsku u BiH, pa naprave Republiku Kosovo u Srbiji. Naprave drzavu od RS u BiH, pa onda naprave Republiku Vojvodinu sa konstitutivnim Madjarima. Niko u zadnjih 200 godina nece napraviti ovoliko drzava ko Srbi.
Ne vidim osnovu da iz mog posta zaključuješ nebuloze tipa: "Madjarima treba dati konstitutivnost." I ne vidim razlog zašto želiš da diskusiju vodiš na nivou međusobnog prepucavanja, kada ja za to ne dajem ama baš nikakav povod.