Kitrona wrote:salik79 wrote:
Termin "narod Israilov" je u direktnoj vezi sa Jakubom a.s., cije je to drugo ime, a ne sa nekakvom drevnom "drzavom" Izrael.
Postoje dokazi da se na nasim prostorima govorio ilirski jezik, tj danasnji albanski. Sta cemo sada?!
Ovo sto ti nudis je tumacenje. A tumacenje je kao sto znamo - subjektivna stvar.
Ja nudim samo cinjenice. Termin "1" se pojavljuje toliko puta, termin "2" se pojavljuje 0 puta. Ovi i ovi pricali slicnim jezikom.
Prepustam da svako sebi izvuce zakljucke umjesto da mu ih ja "poturim".
Sto se tice Albanaca - uopce nije prihvaceno da su oni nasljednici Ilira. Odredjeni povjesnicari su tu tezu zastupali ali to nije konsenzus medju povjesnicarima. Albanci nemaju vlastite rijeci za plovidbu i morsku djelatnost a Iliri su bili i pomorci.
To je tumacenje koliko je tumacenje da je drugo ime Muhammeda s.a.v.a. Ahmed. Da si ikada otvorio Kur'an i procitao bilo koju suru, u kojoj se spominje Jakub a.s., primjetio bi da se samo i jedino u kontekstu obracanja njemu, ili narodu njegovom (kojem je bio poslan), koristi ime Israil. Kao sto se i za ostale narode upotrebljavaju isti pridjevi - Nuhov, Adov, Hudov, Lutov,....
O nepostojanju "konsenzusa" medju "povjesnicarima" ne znam, ali znam da ne postoji ekspert na polju historije, geografije, arheologije, genetike,...., (osim, mozda, u Srbiji) koji ce zanijekati ilirsko porijeklo Albanaca. Jer, ko su i odakle su, onda?! I gdje su to Iliri nestali, za koje se sasvim pouzdano zna da su naseljavali to (i ovo) podrucje?! Za Slavene se, recimo, zna...