Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#7601 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:...

Znaci govori u svoje ime. Znamo svi da je bio period u YU kad je bila bolja ekonomija sto je imalo neku drugu cijenu. Nedostajao je i mojoj rahmetli nani koja je zapamtila opcu neimastinu i siromastvo u SFRJ period u kraljevini YU.
.

:D

pa govori i ti u svoje ime: meni je bilo lose u jugi u periodu pred rat, radio sam sa ljudima koji su imali lose radne navike, sa mojom skolskom spremom-platom nisam mogao sebi priustiti sve sto sam htio, u banjaluci je bilo ovako, tad su se presestali dijeliti stanovi od firmi ... evt. mozes i o nani i zivotu vjerovatno poslije ww2, kad je citava planeta cvjetala od blagostanja :-)

a ne o citavoj jugi i zivotu svih 22 miliona ljudi u jednom dugom peiodu
supercali

#7602 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:
supercali wrote:
hAZNADAR wrote:
A sta sa onima koji zive u BiH i tvrde da im jeste bolje nego prije? A takvih iskreno receno ima dosta a nisu ni tajkuni, ni stranacki uhljebi, ni stranacke funkcije,..... skroz normalni ljudi srednjeg staleza koji su se snasli i zive solidno.

Tako da tvoja prozivka onih sto zive vani je vise nesto drugo i nesto licno, moda zavist, mozda stereotip, mozda patriotizam,..... ali nemas pravo nikoga zvati licemjerom zbog toga. Ljudi imaju pravo dati sud o YU bez obzira gdje zivjeli. A kako je zivjeti danas u BiH je individualno - neko je zadovoljan a neko ne. Svi mi imamo brojnu familiju i prijatelje u BiH.
Kako nemam pravo zvati licemjerom
Jbt isto kao kad bi ja tebi na liniji govorio napadaj haznadar po blatu kisi snijegu a ja iz kancelarije ti naredjujem jer sam neki komandant ili sl
Ti sto zive u bih a dobro im su vecinom budzetlije a znamo ko su i sta su budzetlije
Malo ko ima da je posteno zaradio a da mu je bolje nego u jugi

I ne razumijem zasto nesto poredite sada i ranije kad je nesto nemoguce porediti tipa imao 2 kanala sad imas 1000
Pa ranije nisi imao kablovsku doduse 80-ih se pocelo uvoditi i trziste se otvarati za sve ostalo sto se pripisuje jugoslaviji
Niko ovdje nece reci da je bila idealna imala je jugoslavija svojih mana itekako u svemu al poredeci sa danasnjom drzavom je bila napredna civilizacija

Ps. Moja prozivka sto zive vani tice se toga da nema niko pravo da prica kako je ovdje bolji zivot a zivi negdje tamo gdje ima 1000 puta bolje uslove i nema to nikakve veze sa stereotipima zavisti i sa bilo cim licno
Jednostavno receno - nisi zadovoljan svojim zivotom sada u poredjenju sa nekad.
Ja samo podsjecam da ih ima dosta koji jesu zadovoljni a nisu uhljebi, budzetlije, stranacki,....

Znaci govori u svoje ime. Znamo svi da je bio period u YU kad je bila bolja ekonomija sto je imalo neku drugu cijenu. Nedostajao je i mojoj rahmetli nani koja je zapamtila opcu neimastinu i siromastvo u SFRJ period u kraljevini YU.

Znaci imas samo dva izbora. Ili da gradis bolju zemlju, bolju budicnost,... ili da se predas i kukas.
Ja sam itekako zadovoljan svojim zivotom i zivim bolje od dosta ljudi u bih al cinjenice se ne mogu mijenjati tako da cea reci sada je bolje
Jeste bolje brankovicevom sinu i sl
madner

#7603 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Smisljena infiltracija iznutra. Nije se lako braniti kada je najveci narod odlucio da sjebe stvar.
hAZNADAR

#7604 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:

.

pa govori i ti u svoje ime: meni je bilo lose u jugi u periodu pred rat, radio sam sa ljudima koji su imali lose radne navike, sa mojom skolskom spremom-platom nisam mogao sebi priustiti sve sto sam htio, u banjaluci je bilo ovako, tad su se presestali dijeliti stanovi od firmi ... evt. mozes i o nani i zivotu vjerovatno poslije ww2, kad je citava planeta cvjetala od blagostanja :-)

I koliko od tih 22 miliona pati za nekadasnjim sistemom - bar priblizno procentualno? Ili bolje receno - koji narod u bivsoj YU najvise priziva YU?

Onda rasprava ima nekog smisla - jer se tice necije zrelosti a ne fakti.
uglavnomja

#7605 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
uglavnomja wrote:

.

I koliko od tih 22 miliona pati za nekadasnjim sistemom - bar priblizno procentualno? Ili bolje receno - koji narod u bivsoj YU najvise priziva YU?

a ti to znas? posjecujes forume po svim drzavama?

i nije u pitanju prizivanje nego gola ocjena kad se bolje zivjelo

a onoliko koliko se moze vidjeti u medijima (ne racunajuci ustaske portale) - ogromna vecina je bolje zivjela
hAZNADAR

#7606 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:
Ja sam itekako zadovoljan svojim zivotom i zivim bolje od dosta ljudi u bih al cinjenice se ne mogu mijenjati tako da cea reci sada je bolje
Jeste bolje brankovicevom sinu i sl
Zar si ocekivao da ce poslije svega sto se desilo danas biti bolje? Pa nije ni bivsa YU dvije decenije poslije WWII bila blagostanje - a nisu imali ni Dejton, ni podjelu vlasti sa otvorenim neprijateljima, ni mnoga pravnopoliticka ogranicenja kao danas. Zamisli da je NDH ostala poslije rata u YU kao entitet a cetnici trazili treci.

Ispada da je SDA trebala ukinuti demokratiju, uvesti jednoumlje i jednopartijski sistem, kontrolu medija i cenzuru, ikonografiju i ideolosko ispiranje mozga od skolstva pa nadalje, kazne i posebne zatvore za politicke prijestupnike, zabraniti uvoz strane robe, radne akcije,.... i onda bi polako kao u YU tek 3,4 decenije poslije rata doslo do boljeg standarda. Onda bi malo ko prizivao stari sistem i isto kao i mnogi u YU patio se i tjesio kako je na pravom putu, odricanje za stvar,... itd
hAZNADAR

#7607 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
hAZNADAR wrote:

a ti to znas? posjecujes forume po svim drzavama?

i nije u pitanju prizivanje nego gola ocjena kad se bolje zivjelo

a onoliko koliko se moze vidjeti u medijima (ne racunajuci ustaske portale) - ogromna vecina je bolje zivjela
Gola ocjena je stvar izvucena iz konteksta. Isto kao hvaliti redovan obrok i krov nad glavom u zatvoru.

Ta YU ekonomija je imala svoju drugu cijenu.

A poslije dvije decenije nije tesko zakljuciti da su velikom vecinom bivsu YU prerasli i Slovenci i Hrvati i Albanci i najveci dio Srba, Crnogoraca, Makedonaca.
PM72

#7608 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

hAZNADAR wrote:
PM72 wrote:U titinoj državi nisi plaćao školarinu...u alijinoj džamahiriji nosiš uplatnice i za osnovnu školu.
U Titinoj državi mogao je svako nadaren završiti skoro besplatno najbolje škole...u alijinoj džamahiriji završi svaki bilmez koji ima 10 000 na raspolaganju a pametna djeca su obično kokuzi i budućnost im je u zagarantovana jedino vani...
U Titinoj državi svako je imao zdravstvenu knjižicu koju su firme ovjeravale a u alijinoj te handre svako tri mjeseca da staneš u red da ti udare muhur...kod Tite si se liječio besplatno gdje hoćeš a u alijinoj džamahiriji se liječe samo podobni sa vezama...
U Titinoj državi skoro svako djete je vidjelo more i skijanje a u alijinoj džamahiriji samo djeca SDA-ovskog dzet seta...

Lijepi Tito...Bog mu dao dženeta...
Kod roditelja nisi placao stanarinu, nisi sam sebi pravio hranu, nisi sam prao svoj ves, nisi se brinuo za grijanje u kuci, nisi placao rezije,.... samo si imao slusati, ponekad malo uhvatiti krivinu,.. malo dzeparca,.... ah ta lijepa vremena.

Sad si odrastao i brines se sam o sebi - lako nije.

Ista stvar i sa YU i BiH.
Paša moj,
Fulio si ne samo loptu nego i komplet teren...
Edin H.

#7609 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Premda ti na ovo gledas iz druge perspektive dobro primjeceno. Post je sustina ove teme i o ovm fenomenu sam razmisljao 92-e.

Zemlja, sistem i uredjenje za koje su mnogi dali zivote i u kojem je vecina, uz sve probleme, ipak zivjela u prosjeku dobro je dosla do svog nekog prirodnog kraja i vise niko nije bio spreman da se za nju bori. Iz toga proizilazi ona popularna :D recenica "Ovo nije moj rat". Jednostavno nije bilo snage koji bi se organizovala i borila za ideju bratstva i jedinstva svih baroda i narodnosti i sacuvala teritorijani integritet, premda je vecina muskog stanovnistva polozila zakletvu. Vecina je pak bila spremna da se bori za ideje nacionalnih drzava s ciljem da postanu zapadne marionete.
moonca

#7610 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by moonca »

uglavnomja wrote:i jos poredjenje usa bosna, uredno se zaboravlja najvaznija stvar - zdravstveno osiguranje. u ameriki je kol'ko platis - toliko te lijece

a radno vrijeme :-)
svi gledamo americke filmove i serije, po mraku dodju, po mraku odu s posla, dolazi se kuci na veceru, ne na rucak
I izlijece te, ili ucine sve da.

Nije bas da je sve u 'mraku', cak sta vise.

No, nije fer uporedjivati Bosnu i Ameriku.
Nisam zivjela u danasnjoj Bosni, prateci sve informacije- za vecinu je 'pakao', pocevsi od ugodnosti, sigurnosti, planiranja buducnoasti, lijecenja pa i sahrane/smrti- malo ko je izgleda moze priustiti bez velikog kredita. :-)

Nikada nisam vidjela ovoliki razdor medju prijateljima, familijama... neobjasnjiva atmosfera. :-?
hAZNADAR

#7611 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:
hAZNADAR wrote:
PM72 wrote:U titinoj državi nisi plaćao školarinu...u alijinoj džamahiriji nosiš uplatnice i za osnovnu školu.
U Titinoj državi mogao je svako nadaren završiti skoro besplatno najbolje škole...u alijinoj džamahiriji završi svaki bilmez koji ima 10 000 na raspolaganju a pametna djeca su obično kokuzi i budućnost im je u zagarantovana jedino vani...
U Titinoj državi svako je imao zdravstvenu knjižicu koju su firme ovjeravale a u alijinoj te handre svako tri mjeseca da staneš u red da ti udare muhur...kod Tite si se liječio besplatno gdje hoćeš a u alijinoj džamahiriji se liječe samo podobni sa vezama...
U Titinoj državi skoro svako djete je vidjelo more i skijanje a u alijinoj džamahiriji samo djeca SDA-ovskog dzet seta...

Lijepi Tito...Bog mu dao dženeta...
Kod roditelja nisi placao stanarinu, nisi sam sebi pravio hranu, nisi sam prao svoj ves, nisi se brinuo za grijanje u kuci, nisi placao rezije,.... samo si imao slusati, ponekad malo uhvatiti krivinu,.. malo dzeparca,.... ah ta lijepa vremena.

Sad si odrastao i brines se sam o sebi - lako nije.

Ista stvar i sa YU i BiH.
Paša moj,
Fulio si ne samo loptu nego i komplet teren...

Rece lik koji je zavristao o ukradenoj spomen ploci i optuzio zle balije za to. I naravno argument na temu o jugonostalgiji.

A ploca odnesena na restauraciju - sto bas nisi bio voljan poslije komentarisati.

Divi samo retorike "alijina džamahirija" - :D Sad ces ko da gledam reci kako si se borio i to ti daje eksluzivno pravo da nazivas Bosnjake balijama, BiH septickom jamom ili alijinom džamahirijom - odnosno samo onaj dio gdje je najveca koncentracija balija,... a mi cemo ti vjerovati na rijec da si se borio za BiH i ucutkati.
Edin H.

#7612 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
A poslije dvije decenije nije tesko zakljuciti da su velikom vecinom bivsu YU prerasli i Slovenci i Hrvati i Albanci i najveci dio Srba, Crnogoraca, Makedonaca.
Je li se to sada terminoloski iredentizam i separatizam naziva prerastanje? :run:
Bodkin

#7613 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:
Premda ti na ovo gledas iz druge perspektive dobro primjeceno. Post je sustina ove teme i o ovm fenomenu sam razmisljao 92-e.

Zemlja, sistem i uredjenje za koje su mnogi dali zivote i u kojem je vecina, uz sve probleme, ipak zivjela u prosjeku dobro je dosla do svog nekog prirodnog kraja i vise niko nije bio spreman da se za nju bori. Iz toga proizilazi ona popularna :D recenica "Ovo nije moj rat". Jednostavno nije bilo snage koji bi se organizovala i borila za ideju bratstva i jedinstva svih baroda i narodnosti i sacuvala teritorijani integritet, premda je vecina muskog stanovnistva polozila zakletvu. Vecina je pak bila spremna da se bori za ideje nacionalnih drzava s ciljem da postanu zapadne marionete.
Vecini je nacionalna drzava bio san od 1900. Bruka ljudi je otisla vani jer ni nacionalna drzava nije ono sto su zeljeli.

Iako je dosadan do bola, dobro je primijetio ovo gore. Izgleda da je svako mislio da ce mu samok biti bolje i zdravo. Ocigledno je nacionalno bilo bitnije od ekonomskog. Mozda bi i bilo da se nije krvavo zavrsilo. To i jeste najveca tragedija, a ne sam raspad
hAZNADAR

#7614 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
Je li se to sada terminoloski iredentizam i separatizam naziva prerastanje? :run:
Zavisi ko je vise u pravu. Ili saka jugonostalgicara koja koristi jos te termine ili milioni bivsih Jugoslovena koji sebe tako ne tumace.
uglavnomja

#7615 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

Edin H. wrote:

jeste, ali malo sutra ...

jedna je stvar braniti svoju kucu kad je napadnuta od varijante dobrovoljno krenuti u rat
ili kad mobilisu sve muske od 18 do 65

ono je vecina htjela zamijeniti tolpe domove za blato i hladnocu i moguci metak :-)
mada je vecina htjela zamijeniti dio planete :thumbup: samo nisu svi uspjeli

nije narod poceo rat, pocela je jna, pod kontrolom politicara iz srbije
kad je prva zrtva pala - nije bilo zaustavljanja

a to: nije moj rat - je istina, vecini ljudi to nije bio njihov rat, dok nisu natjerani da budu dio
to je bio rat nacionalnih stranaka za podjelu yugoslavije, za svoje licne nazzi-vjerske monarhije
narod je dao glas na izborima njima, ali ne za rat

ooo da, neko je vjerovao u zlatne kasike i svicarsku, nekom se i ostvarilo, vecini nije ...
radostan dan

#7617 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

Branili ćevape do devedesete...
Bodkin

#7618 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
Istom logikom je ok da su srbi i hrvati prerasli bih od 95 do 2018 :izet:
radostan dan

#7619 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

...moro ,,Kapital'' znat napamet.
kiligonzales

#7620 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

Connaisseur Karlin wrote:
Vijetnam j trajao 20 godina, draft srednjoskolaca je bioobavezan, odmah nakon srednje, odlazak u rat , zato terning u JNA ne mozes ni porediti, u Vijtanmju je koriste agent orange, otrov, nakon kojes su mneoge generacije danas pod zemlom, neuporedivo !

Imaju amerikanci svoje stereotipne borbe , ne birni :D

napisala sam, vecina gradske populacije nije trebala auto :) a bilo je i autobusa , zar ne :) pravlenje kilometraza od skole do kuze je bilo specificno za izolirane sredine, ali to nije bilo pravilo, i to je specificn za starije generacije ; drugo, mnogi su zivjeli , tokom skolovanja,
kod rodbine u gradu :)

Stela za dobijanje posla postoji i u SAD :D

Zasto je suludo spominjati prekovremeno, a jesu radili, nikad Jugo populacija nije radila kao americka populacija :) da, vecina nisu vidjeli godisnji odmor godinama , i starije generacija, akao ni mladje generacije, jer im putovanja nisu prioritet :)

Trudncko u Jugi bilo godinu dana, ovdje 2 ili tri mjeseca :D

Jugovici bili u boljem polozaju definitivno :-D
Na tako veliku naciju, to je sitno. Jugici su inace bili jaka sila, sposobna za rat na drugom kontinentu. :D Ono spomenuh u kontekstu loseg, sigurno ne po dobrom, na kraju im je ta 3-godisnja JNA obuka dobrodosla da se poubijaju medjusobno.

Svako ima svoje stereotipove, ali nasi su stereotipovi ipak nasi i lakse nam se odbiju od glavu, barem vidjeli smo sta se desi kada ono sto skrivamo izadje na vidjelo, kako jedno silom odrzavano bratstvo jedinstvo naroda nanovo metastazira u nacionalizme i ratove.

Ne brini se iz Sa sam, nije meni nepoznat gradski prijevoz, ni nacin zivota nekada i sada. Sto se tice toga izolirane sredine, ni danas ta prica o setanju do skole nije nepoznata u mnogim sredinama BiH jednostavno sistem ni tada ni sada nije odgovorio na neke potrebe u manjim sredinama, samo sada manje jer je vise automobila nego nekada. Jugicima je bio kifla standard, a Zastava auto zivota u vecim gradovima, to su sve nebitne stvari, to sto sa prosjecnom platom toga vremena nisu mogli otici na godisnji odmor nigdje dalje od Jadrana, eventualno dalje od Sredozemlja. Joj znas kako nam je bilo nekada, kako? bio u Iraku, a poslo me Energoinvest. O nestasicama, inflacijama i ostalim zajebancijama jugoslovenskog drustva ne vrijedi pricati :D

Sada mantras ono u upornosti je spas tvome argumentiranju, Ameri su za Jugu bili i ostala nacija s glavom i repom, njeni stanovnici su oduvijek imali bolji standard od jugoslovenskog, iako ih je bilo mnogo vise, radili su vise, da bi imali vise, da bi bili takvi kakvi jesu i zato jesu tu gdje jesu. Mi sa nasim lesinarskim mentalitetima, radi manje, da bi imao vise, mozemo samo stici do ovoga gdje vec jesmo, ogrezli u kriminalu i korupciji.

Kad je tako s trudnicama, hajde ti fino nazad, prezivjelo je ponesto od tog sistema jos u BiH. :D
kiligonzales

#7621 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

uglavnomja wrote:
kiligonzales wrote:,

... a vojsku su sluzili 3 godine, ...
a? :?:

u vojsci su 3 godine bili samo oni sto su stosom zdrmali kakvog komandira i dobili dvije godine dodatno i to vojnog zatvora

malo off, u izraelu je vojska 3 godine, dvije za zene, obavezno za sve

i jos poredjenje usa bosna, uredno se zaboravlja najvaznija stvar - zdravstveno osiguranje. u ameriki je kol'ko platis - toliko te lijece

a radno vrijeme :-)
svi gledamo americke filmove i serije, po mraku dodju, po mraku odu s posla, dolazi se kuci na veceru, ne na rucak
Al nije u tome sistemu bilo onoga de pripazi doktora, udri poklon koju rakiju i mezu, stavi koji visak dinara u dzep, izvedi ga na pice... :D

I to koliko platis toliko te lijece ima svojih prednosti, kao i ovo kod nas sto je kao besplatno, a opet izletis para...

Pa svi smo gledali i Tesnu kozu, Sidu i njene idiote, ne cveta cvece u nase preduzece, ali opet jbg, pravimo stvari idilicnima, a nisu bile. Nego prebaci na zejabnciju, bolje od svega napraviti Nadrealiste i govoriti jes nam bilo dobro i govoriti poslje joj kako su pogodili i znali sta ce biti haha Ko danas sto neko okrene zajebanciju sa svime losim na fazon one Raje s biroa, gdje se svi podsmijavamo vlastitome jadu dok tonemo i tonemo...

Doduse sad ti ne treba serija da vidis nekoga kako na poso po mraku ide i kako se s njega vraca :D
Connaisseur Karlin

#7622 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

kiligonzales wrote:
Vijetnam j trajao 20 godina, draft srednjoskolaca je bioobavezan, odmah nakon srednje, odlazak u rat , zato terning u JNA ne mozes ni porediti, u Vijtanmju je koriste agent orange, otrov, nakon kojes su mneoge generacije danas pod zemlom, neuporedivo !

Imaju amerikanci svoje stereotipne borbe , ne birni :D

napisala sam, vecina gradske populacije nije trebala auto :) a bilo je i autobusa , zar ne :) pravlenje kilometraza od skole do kuze je bilo specificno za izolirane sredine, ali to nije bilo pravilo, i to je specificn za starije generacije ; drugo, mnogi su zivjeli , tokom skolovanja,
kod rodbine u gradu :)

Stela za dobijanje posla postoji i u SAD :D

Zasto je suludo spominjati prekovremeno, a jesu radili, nikad Jugo populacija nije radila kao americka populacija :) da, vecina nisu vidjeli godisnji odmor godinama , i starije generacija, akao ni mladje generacije, jer im putovanja nisu prioritet :)

Trudncko u Jugi bilo godinu dana, ovdje 2 ili tri mjeseca :D

Jugovici bili u boljem polozaju definitivno :-D
Na tako veliku naciju, to je sitno. Jugici su inace bili jaka sila, sposobna za rat na drugom kontinentu. :D Ono spomenuh u kontekstu loseg, sigurno ne po dobrom, na kraju im je ta 3-godisnja JNA obuka dobrodosla da se poubijaju medjusobno.

Svako ima svoje stereotipove, ali nasi su stereotipovi ipak nasi i lakse nam se odbiju od glavu, barem vidjeli smo sta se desi kada ono sto skrivamo izadje na vidjelo, kako jedno silom odrzavano bratstvo jedinstvo naroda nanovo metastazira u nacionalizme i ratove.

Ne brini se iz Sa sam, nije meni nepoznat gradski prijevoz, ni nacin zivota nekada i sada. Sto se tice toga izolirane sredine, ni danas ta prica o setanju do skole nije nepoznata u mnogim sredinama BiH jednostavno sistem ni tada ni sada nije odgovorio na neke potrebe u manjim sredinama, samo sada manje jer je vise automobila nego nekada. Jugicima je bio kifla standard, a Zastava auto zivota u vecim gradovima, to su sve nebitne stvari, to sto sa prosjecnom platom toga vremena nisu mogli otici na godisnji odmor nigdje dalje od Jadrana, eventualno dalje od Sredozemlja. Joj znas kako nam je bilo nekada, kako? bio u Iraku, a poslo me Energoinvest. O nestasicama, inflacijama i ostalim zajebancijama jugoslovenskog drustva ne vrijedi pricati :D

Sada mantras ono u upornosti je spas tvome argumentiranju, Ameri su za Jugu bili i ostala nacija s glavom i repom, njeni stanovnici su oduvijek imali bolji standard od jugoslovenskog, iako ih je bilo mnogo vise, radili su vise, da bi imali vise, da bi bili takvi kakvi jesu i zato jesu tu gdje jesu. Mi sa nasim lesinarskim mentalitetima, radi manje, da bi imao vise, mozemo samo stici do ovoga gdje vec jesmo, ogrezli u kriminalu i korupciji.

Kad je tako s trudnicama, hajde ti fino nazad, prezivjelo je ponesto od tog sistema jos u BiH. :D
i se jaljas iz BiH, ne zivis vani :shock:

pisem o amerikancima u doba juge , jer imam izvore :-D

da ponovim: prosjecan jugosaloven je imao bolji zivot od amerikanca :)
moonca wrote:
prosjecna Jugosloven/jugosalven je bolje zivio od prosjecnog amerikanca
I ja imam slicno misljenje. Prosjecan Jugosloven je bio za par nijansi bezbirzniji.
Medjutim, razliciti mentaliteti s tim i prioriteti.
da,

a jugosloven je mogao otici na godisnji odmor bez korsitenja kredtine kartice :)
radostan dan

#7623 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by radostan dan »

Ukro mu Tito Božić Batu ispod jelke, uvalio Deda Mraza...
Connaisseur Karlin

#7624 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:

Ista kao i od pljuvanja, a i ja ja je nigdje nisam hvalio svakako. Samo ismijavam ova retardirana poredjenja.

Nema nista slicno. Onakva nije mogla opstati ali i da je reformirana, licila bi na tu gdje si ti trenutno samo naravno manje bogata. Ali nema svrhe trositi vrijeme objasnjavajuci nekome ko ekonomsku stranu i ne vidi ili ne zivi u bosni vec 20 godina
Retardirano jeste porediti neke stvari iz konteksta. Uzeti ekonomiju a zaboraviti na zatvoreno trziste, diktaturu, zabranu svacega,...

Zemlja gdje zivim i slicne imaju istu formulu uspjeha a to je kolektiv. Jak osjecaj kolektiva i zajednicke svojine pa se mnoga pravila bolje postuju, porez bolje uplacuje a nepotizam i korupcija bolje kaznjavaju. Zamisli drustvo kod nas gdje uopce ne postoji antagonizam grad-selo, gdje obrazovaniji, bogatiji, urbaniji,... nisu elita niti se tako odnose. Zamisli drustvo gdje ljudi imaju opce povjerenje u "svoje".

ne mozes porediti danasnju Svedksu sa Svedksom iz 70tih i 80tih godina :D :lol:

Svedska je 70 tih uradila odlicne insittucionalne reforme , a koje su nepohodne za opstnak stabilnosti jedne drzave ( dazaba prirodna bogatstva) !

Kriza 90tih u Svedskoj je vjerovatno bila jedan o preijelominh odluka dozvole dolaska izbjelgica iz BiH :)

P.S> imam rodbinu u SVedksoj od 70tih godina :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 17/03/2018 14:11, edited 1 time in total.
kiligonzales

#7625 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kiligonzales »

i se jaljas iz BiH, ne zivis vani :shock:

pisem o amerikancima u doba juge , jer imam izvore :-D

da ponovim: prosjecan jugosaloven je imao bolji zivot od amerikanca :)
moonca wrote:
prosjecna Jugosloven/jugosalven je bolje zivio od prosjecnog amerikanca
I ja imam slicno misljenje. Prosjecan Jugosloven je bio za par nijansi bezbirzniji.
Medjutim, razliciti mentaliteti s tim i prioriteti.
da,

a jugosloven je mogao otici na godisnji odmor bez korsitenja kredtine kartice :)
Pa obisao sam Evropu, valjda je to malo, a tovar drugova i rodbine po Americi i Kanadi imam. Brat mi je u Kanadi, par drugova, rodjaka i rodica mi je tamo. Mnogi otisli jos u Jugi tamo, neki poslje raspada Juge. Neki stigli i meksickom vezom, pa se sada ne mogu vratiti nazad. Jbg. :D Neki otisli skoro.

Zar moras zivjeti vani, da bi osjetio sta je kapitalizam? :D

To je tvoje misljenje, moje nije. Za nas su Ameri ko Iphone u odnosu na smartphone marke Vivax. Neuporedivo.

Mogao je otici na odmor bez kartice jer mu je more par sati voznje, a nerijetko se gostio na racun vlastite firme ili kampovao u nekom kampu. Ne damo mi naseg Jadrana, ni za sta drugo. :D
Post Reply