Deblokada Sarajeva???

Post Reply
hamza_sa

#7601 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

Chmoljo wrote: 29/03/2020 21:57

šta znaš ti bolan Hamza? šta zna rahmetli Pospanko koji je mjesecima gledao tenk iznad Vasinog hana kako roka po njima a oni ga mogli jedino kamenjem gađati do dopremanja strijela?

moja preporuka ti je da kloniš ćorava posla. svuči će te na svoj nivo i dotući iskustvom. ne treba ti to pored svega.

ima bolestan nijjet da brani uhljupe bez obzira iz kojeg razloga ih neko kritikovao. to što je svaka glava znala u Sarajevu koliko oružja NEMA, njega neće nikada razuvjeriti iz jednostavnog razloga - nije tu da raspravlja, saznaje niti pita nego da ubjeđuje i širi svoju istinu.

kad budeš Jehovinog svjedoka obratio na Islam, onda se usudi sa ovim ući u forumsku prepisku.

ostaj mi dobro :thumbup:
Pogledaj sad sto ti je istreniran vojnik. :-D

Razumio i prihvatio savjet, druze Chmoljo! :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7602 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Chmoljo »

CPT wrote: 29/03/2020 22:02U mojim postovima su oficielni drzavni dokumenti. To si valjda vidio? Ili da to rade po nalogu SDA? Dokumenti koji se koriste u oficielnim procesima. Cak i u parlamentu. To nisu cinjenice? Trebas zapis u 4K?
sve si u pravu.
CPT

#7603 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 29/03/2020 22:06
CPT wrote: 29/03/2020 22:02U mojim postovima su oficielni drzavni dokumenti. To si valjda vidio? Ili da to rade po nalogu SDA? Dokumenti koji se koriste u oficielnim procesima. Cak i u parlamentu. To nisu cinjenice? Trebas zapis u 4K?
sve si u pravu.
Naravno. Ipak necemo ofrlje kao neki, pogotovo na javnom forumu.

https://www.sanje.si/v-imenu-drzave-odprodaja.html
https://www.sanje.si/v-imenu-drzave-2-k ... ogije.html
https://www.sanje.si/vimenudrzave-prikrivanje.html

Trilogija sa origalnim dokumentima, dopisima, slikama, itd. Pa ko zeli znati vise. Ko ne zeli kupiti knjigu moze naci dijelove na Indexu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7604 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Chmoljo »

svaka čast.
Zokipfc

#7605 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Zokipfc »

Nikako da procitam stranicu na ovom pdfu a da se neko ne omalozava... Jbg, ako covjek nije u pravu a prilozio je dokumente, mozete to i argumentima rijesiti umjesto da ga napadate tastaturom :?

@hamza_sa Mene (a mislim da nisam jedini) zanima kako je teklo naoruzavanje prije rata, bilo bi interesantno citati iskustvo iz prve ruke, ako ti nije mrsko.
tetejac

#7606 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Dobro ljudi, koji je razlog da ovako negirate pomoć Hrvata? Bio je rat, ok sve znam ali sagledaj realno pa nećemo se ovako lagat’ glupo je. Pitajte Aliju Džafu ako je živ koliko je vaših otišlo za BiH iz Splitskog Kriznog Štaba. Pazi sad: Armija R BiH, Zagreb, Radnička Cesta 228, telefon:041/232-482. Odakle Armije u Zagrebu? Nemojte molim vas gurat šuplju priču. Rat je bio, poklali smo se ali negirat’ pomoć i to veliku su nebuloze. Koliko je samo vaših otišlo za Bihać (Zagreb-Karlovac-Ogulin), pa mi smo vama naše časnike davali. Aktivne pripadnike Hrvatske Vojske. Nemojte molim vas biti smiješni. Ne guram ja nikakvu šuplju niti mi se itko treba zahvaljivat, to su vaši kompleksi ali nemoj bit’ šupak pa upadat’ u raspravu, omalovažavat i gurat šuplju kad pojma nemaš. :roll:
hamza_sa

#7607 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

Zokipfc wrote: 30/03/2020 00:21 Nikako da procitam stranicu na ovom pdfu a da se neko ne omalozava... Jbg, ako covjek nije u pravu a prilozio je dokumente, mozete to i argumentima rijesiti umjesto da ga napadate tastaturom :?

@hamza_sa Mene (a mislim da nisam jedini) zanima kako je teklo naoruzavanje prije rata, bilo bi interesantno citati iskustvo iz prve ruke, ako ti nije mrsko.

..
Nekako s proljeća

#7608 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

joint union wrote: 29/03/2020 21:34
PM72 wrote: 29/03/2020 21:21 Ne zna on,moj Hamza, šta je hiljadu tenkovskih granata i hiljadu raketa...dok si ti krv proljevo on je tutu u rikverc vozo po deželi...
Al muhamed cengic...
Po ovlaštenjima moguće jer je bio član Vlade, ali ne bih rekao da je o njemu riječ već drugom licu -Hasan Čengiću i visočkoj liniji. Muhamed Čengić se ispalio u Turkej. Hasan je bio većinom u R BiH, mislim da je jedno vrijeme bio i ministar odbrane ali ne bih tvrdio. Strateški tovari su isporučeni na tzv visočki aerodrom.

Ratnici.... preporučujem da malo istražite pojam ''puzajući rat'', zanimljiva strategija il' doktrina primijenjena u Cro. Duboko sam ubijeđen da je i kod nas bila u primjeni al' Boga vam nemoj da se i sa tim peglamo na temi. Putevi trgovine oružjem su fantastične kombinacije trgovačkih mahera, kupci su bitni samo ukoliko imaju novac i hoće da kupe oružje. Samo se dodatno ukalkuliše stavka '' gdje da se dostavi'' .Nebo nismo kontrolisali, kopno također u cjelosti, od 1993 ni preko ''H'' fatora, 1994. nam operacijom ''Pauk'' legalne srbijanske snage obučavaju, naoružavaju, trguju naftom.... zatrolah i ja temu. Izvinjavam se.

Embargo za koga?
Samo za mene, ne i za četnike i ustaše 20-tog vijeka.
PM72

#7609 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Kad te osoba,koja je bila aktivni član UZP-a,nosilac tekovina NOB-a i koja je nosila natpis "smrt fašizmu - sloboda narodu" nazove šupkom,jer mu nedaš da se razmaše i "izbjegava" istinu (gdje ćeš mu reći da laže :D )...onda to nije uvreda nego znak da si na dobrom putu,putu istine i pravde!

Relativiziranje i pravdanje zločina ovdje nikad neće proći nekažnjeno.Također,na napuhane cifre "o pomoći Bosni" neću ostati nijem.

NSP,
Oružje u ime vlade RBiH ugovarao je i kupovao Hasan Čengić a Muhamed.Toliko o ozbiljnosti dokumentacije ratnika iz dežele.
Nekako s proljeća

#7610 Re: Deblokada Sarajeva???

Ma dobro, mogu i ja na tu materiju ako se uozbiljim ali će tema otići u helać, bolje nekada biti ''neozbiljan'' . Vratimo se mi sarajevskom ratištu, zona odgovornosti Prvog korpusa je bila vrlo živa svo vrijeme, od Miljacke preko...do Drine tj Goražda.
Image
Istina, u Goraždu je bila vojna fabrika''Pobjeda'' pa smo i mi od njih imali hajra, mislim prije svega na upaljače za granate. Išla raja kozjim stazama po njih a iz Sarajeva nosili duhan. Kasnije smo mi taj sistem namjenske proizvodnje dobro uvezali, pa se npr goraždanski upaljač uvrtao na izlivenu granatu u zeničkoj željezari, i naliven trotilom vitezit iz rudnika eksploziva iz Viteza. Koji je bio pod kontrolom ''H'' faktora.
Imali smo mi pametnih ljudi u svojim redovima, nije se rat vodio samo na prvoj liniji.... znaju to oni koji su sa nje završili u rukama ''heroja u bijelom''.
Sve su to naše snage.
tetejac

#7611 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Ti znaš ‘ko je kupovao oružje u ime vlade? A gdje su ti Begić, Efendić, Hadžić, Osmanagić, Džafo, Biščević, Karamehmedović i drugi?
Mitraljezac, u ove tvoje šuplje priče može povjerovat’ samo ne’ko gori od tebe tj. ne’ko ‘ko blage veze nema.
Pitaj Salku Begića kako su se kupovali helikopteri za Armiju BiH i gdje su se piloti obučavali. :roll:
Nekako s proljeća

#7612 Re: Deblokada Sarajeva???

@tetejac , ili uz navođenje personalnih imena objavi i dokument kao izvor, ili mojne to više raditi, zbog ljudi koji su ''radili svoj pos'o'' na osnovu ovlaštenja. Dokumenta ili da se malo udaljimo od te materije i rokamo sa onim šta imamo u rukama na liniji. Sarajevskog ratišta. Možeš se prebaciti i eventualno napisati nešto o pravcu ka Goraždu, tu već ima neke osnove za ''pomoć'' ljudstva sa naoružanjem. Vjerujem da je bilo nemalo ljudi iz Podrinja koji su bili zainteresovani da imaju sa čime braniti svoja ognjišta, poučeni iskustvima iz priča ''od uha do uha'' i ''s koljena na koljeno'' , starijih i preživjelih iz II WW rata i četničkog zuluma sa obje strane Drine. I Nijaz B. - M. Šarlija i Šiljak i ... sve su to podrinjci. Druga stvar je što su oni bili usmjereni na dešavanja u R Hrvatskoj pa ispada da su prohrvatski orjentirani, naročito ako su bili i časnici HV-a. I kao takvi su odigrali svoju epizodu i nestali sa scene, jer politika tj civilna vlast je ta koja upravlja vojskom. To što su se neki komandanti ufurali da su neko i nešto pa ne poštuju vlast, imali smo mi i toga do 1993. Tada se i kidaju neke stare veze na svim sukobljenim stranama. Sve su to samo faze.

Mislim da je Armija R BIH kupovala od vlastitih vojnika naoružanje, tj otkupljivala naoružanje koje joj se ponudi. A u okviru operacije ''T'' , zadnjeg pokučaja deblokade grada Sarajeva iz 1995. , dosta zolja i npr onih ''hand'' granata sa padobranom - vrsta protivoklopne bombe je imalo ćirilicu i bilo iz arsenala jna oružja ... a 1995. Ili su zalihe ili svježa roba , nema treće. Samo interes i novac je bitan u toj priči o oružju, naročito ako je kupac pod embargom- ekstra profit.
tetejac

#7613 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

A dobro, može. A gdje su ovom mitraljescu dokumenti ili nešto osim što negora sve što ja kažem? Eto imate Fikreta u Sarajevu, čovjek je preživio pa neka ga ne’ko upita. Eto vam Zuke i njegovih. Šta ja sad trebam stavljat dokumente da bi mi ovaj vjerovao. Nije ni’ko lud a i sam znaš da je ovo istina što pišem. U rukama držim strogo povjerljiv dokument, potpisao ga je S.B 18.2.1993 o kupovini helikoptera. Imam isto tako spisak od svih ljudi što su 1991 poslani od SDA na obuku. Eto rekao sam par imena, vi ste Sarajlije pa vidite i javite se ovdje pa kažite jel’ ovako ili nije? Ne misliš valjda da ću takve stvari kačit’ po internetu?
PM72

#7614 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Proleter,

Ne trebaju mi nikakvi dokumenti za laž da je 6100 ljudi ,"opremljenih i obučenih" u junu 1992 krenulo za BiH kad ljudi svjedoče o 1200 dobrovoljaca koji su krenuli za BiH -sa opremom kupljenim vlastitim sredstvima...
Ne trebaju mi nikakvi dokumenti da osporim laž da je preko Čengića poslano 463 osobe na obuku MUP RH za specijalce.A spiskove pravio u pivnici????
Ne treba mi dokument da osporim laž da HVO nije rušio džamije u Ljubuškom...samo pokažem slike srušenih džamija sa lokacijom...
Ne trebaju mi dokumenti da osporim laž kako je Muhamed Čengić u Ljubljani dogovorio kupovinu 1000 tenkovskih i 1000 raketa za VBR kad to niti je bilo niti je Muhamed dogovarao kupovinu...daj Bože da su svi tenkovi Armije BiH imali ukupno 1000 granata...

Itd,itd...

Smrt fažizmu-sloboda narodu!
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#7615 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Pitar sa Kariba »

Ma niko i ne spori da je RH i pomagala R BiH. Ali je naglasak na i. Samo su puno vise ucjenjivali, preprodavali i zaradjivali na nasoj muci. Mi smo metak morali placati 3DM kada mu je cijena bila 30pf a na trz. bivse YU 1 DM. Na kraju da to znamo vidi se i u nasem odnosu prema HR i recimo prema SRB. Sto se obuka tice, ne vjerujem da su bile neke specijalisticke. Ja sam bio na jednoj u Sa uoci samog rata. Drzali ih rahmetli Talijan i neki "zenga". Obuka smijesna, pravljenje igloa ( da eskimskih igloa) i kako aktivirati exploziv uz pomoc dalekovoda, a sve u stilu Partizanske eskadrile. :-)
Mislim uzas.
tetejac

#7616 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

PM72 wrote: 30/03/2020 09:12 Proleter,

Ne trebaju mi nikakvi dokumenti za laž da je 6100 ljudi ,"opremljenih i obučenih" u junu 1992 krenulo za BiH kad ljudi svjedoče o 1200 dobrovoljaca koji su krenuli za BiH -sa opremom kupljenim vlastitim sredstvima...
Ne trebaju mi nikakvi dokumenti da osporim laž da je preko Čengića poslano 463 osobe na obuku MUP RH za specijalce.A spiskove pravio u pivnici????
Ne treba mi dokument da osporim laž da HVO nije rušio džamije u Ljubuškom...samo pokažem slike srušenih džamija sa lokacijom...
Ne trebaju mi dokumenti da osporim laž kako je Muhamed Čengić u Ljubljani dogovorio kupovinu 1000 tenkovskih i 1000 raketa za VBR kad to niti je bilo niti je Muhamed dogovarao kupovinu...daj Bože da su svi tenkovi Armije BiH imali ukupno 1000 granata...

Itd,itd...

Smrt fažizmu-sloboda narodu!
Dobro onda, hajde ovako. Hajde ti nama ovdje pokaži te slike srušenih džamija u Ljubuškom. Može? Zanemarit ćemo sve, i kampove i obuku i helikoptere i SDA. Hajde postavi te slike i lokacije srušenih džamija u Ljubuškom da raja vidi. Hvala :thumbup:
tetejac

#7617 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Pitar sa Kariba wrote: 30/03/2020 09:14 Ma niko i ne spori da je RH i pomagala R BiH. Ali je naglasak na i. Samo su puno vise ucjenjivali, preprodavali i zaradjivali na nasoj muci. Mi smo metak morali placati 3DM kada mu je cijena bila 30pf a na trz. bivse YU 1 DM. Na kraju da to znamo vidi se i u nasem odnosu prema HR i recimo prema SRB. Sto se obuka tice, ne vjerujem da su bile neke specijalisticke. Ja sam bio na jednoj u Sa uoci samog rata. Drzali ih rahmetli Talijan i neki "zenga". Obuka smijesna, pravljenje igloa ( da eskimskih igloa) i kako aktivirati exploziv uz pomoc dalekovoda, a sve u stilu Partizanske eskadrile. :-)
Mislim uzas.
A imaš ti dokaz za to ili onako iz glave to? 3DM za metak i te priče da se zarađivalo na vašoj muci. Imaš ikakav dokaz? Evo ja imam dokaz i dokumenat da se uzimalo 25% po dogovoru. Imaš ti išta da poguraš svoju priču?
smurf

#7618 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by smurf »

Gori ste mi vi "starkelje" sto pokusavate nesto kada ascare ne dopire :-)
Pitar sa Kariba

#7619 Re: Deblokada Sarajeva???

Imam, al' nije za interneta! :mrgreen:
tetejac

#7620 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Dobro može. A da daš neka imena, gdje se kupovali koja cijena, ko je potpisao i tako to?
Pitar sa Kariba

#7621 Re: Deblokada Sarajeva???

Ma znas ti to dobro. Sta je, kako i gdje islo.
tetejac

#7622 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Pitar sa Kariba wrote: 30/03/2020 09:44 Ma znas ti to dobro. Sta je, kako i gdje islo.
Znam stari, a ti ako ne znaš nemoj se ni javljati. Evo tebi za info, samo u zadnja 2 tjedna 1992 na aerodrom Ćoralići kod Cazina prebačeno je 22 tone oružja, uniformi i sanitetskog materijala za Armiju BiH. I normalno, 125 vaših ranjenika izvučeno povratnim letovima. Eto da znaš i ti :thumbup:
tetejac

#7623 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Zaboravih. Letovi sa Plesa i iz Pule :thumbup:
Comanche

#7624 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Comanche »

tetejac wrote: 30/03/2020 10:06 Zaboravih. Letovi sa Plesa i iz Pule :thumbup:

Da se ne zaboravi bilo je dosta pomoci iz Hrvatske koja je dolazila preko Save. Najcesce nocu, camcima i brodicama. Nesto je bilo placeno, nesto poklonjeno. U svakom slucaju hvala Hrvatskoj na toj pomoci, tada je to bilo od velike pomoci. Samo nemoj ocekivati da zbog te pomoci halalimo (oprostimo) ono sto se poslje desavalo u Mostaru (Vranica), Heliodromu, Ahmicima itd.
tetejac

#7625 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tetejac »

Comanche wrote: 30/03/2020 10:28
tetejac wrote: 30/03/2020 10:06 Zaboravih. Letovi sa Plesa i iz Pule :thumbup:

Da se ne zaboravi bilo je dosta pomoci iz Hrvatske koja je dolazila preko Save. Najcesce nocu, camcima i brodicama. Nesto je bilo placeno, nesto poklonjeno. U svakom slucaju hvala Hrvatskoj na toj pomoci, tada je to bilo od velike pomoci. Samo nemoj ocekivati da zbog te pomoci halalimo (oprostimo) ono sto se poslje desavalo u Mostaru (Vranica), Heliodromu, Ahmicima itd.
Ma ne očekujem ja ništa nit’ se trebaš zahvaljivat nego ne podnosim pametnjakoviće koji se jave da ispadnu pametni s pojma nemaju.
Evo čekamo mitraljezac, hoće li te slike srušenih džamija u Ljubuškom? Hoće al’ u kurcu :roll:
Post Reply