TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Cavendish

#7601 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cavendish »

CooK wrote:
Cavendish wrote:Nisam nešto posebno na "ti' sa ovom novom tehnikom pa me zanima, jer znam da ovdje ima vas koji odlično poznajete materiju, da li se može kupiti Android LCD tv do 1000 km ili oko hiljadu km? Nemam nikakve posebno zahtjeve, ono da se koristi yt i vjerovatno iptv i Kodi.
Koja velicina? Tesko da mozes uzeti Sony za taj novac a ostali koji imaju android su Philips i neki kineski televizori.
pa ne veci od 43", na sao sam ovaj u DOMODU sada ne znam da li vrijedi tih para
https://domod.ba/shop/proizvod/sony-and ... SN43XF7596
arnes_king

#7602 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Ima li neko prijedlog za neke po vasem misljenju potrebne aplikacije na Samsung smart TV (Tizen)?

Meni nista puno i ne treba ali eto sigurno da ima korisnih stvari. YT vec imam, Plex upravo podesavam, popcorn time imam na mobitelu pa mogu pustiti film na TV nakon sto pokrenem na mobitelu...

Koji vi nacin koristite za gledanje HD/4K filmova na vasem uredjaju?

Znam da je ovaj tizen dosta slabiji sto se tice aplikacija od android TV, ali jucer sam nesto citao i naletio na informaciju da se nekim nacinom mogu podesiti i android aplikacije da pokrece tizen, je li neko to pokusavao i vrijedi li se s tim zezati? Pise da se treba instalirati Application Compatibility Layer (ACL) za Tizen ali je ne mogu naci na store.

Dodatno, ako neko ima pouzdano mjesto gdje se mogu "nabaviti narodne verzije" filmova ali da su u 4K rezoluciji bio bih zahvalan kada bi mi se javio u privatnim porukama.
majstor.yoda

#7603 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

Better Man wrote:
Imam osječaj da se moraš nageti da gledaš tv. Mislim nije u istoj ravni, tj. visini na kojoj sjediš, već moraš malo pognuti glavu da gledaš. Tako mi izgleda.
na cca. 4 metra uopste ne moram da se krivim kad sjedim. dodje m taman. a inace sam visok 191 i imam standardni ugao u dnevnom boravku. plus, fenomenalna visina za kad se izvali covjek, pa gleda tv :D da je manja razdaljina, vjerovatno bi bilo nisko.
diablobih

#7604 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

rarbg kao i uvijek, ako nemas privatne trackere.
arnes_king

#7605 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

diablobih wrote:rarbg kao i uvijek, ako nemas privatne trackere.
Tu sam i trazio do sada od ovih filmova sto me zanimaju samo nasao Tomb Raider 2018 da ima 2160p, ali i tu seedera skroz malo. Nego cudi me kako to da SDR 4K verzija zauzima 30GB a HDR 4K verzija oko 15Gb? Je li normalno da SDR vise zauzima od HDR ili ovdje nesto ne stima?
typeOnegative

#7606 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

Ma to je neka zlj verzija. Na disku bas imam taj film HDR 4K verzija ,mislim da je 70 i nesto GB
Btw ako misliš bit "fin", seedat i poštovat pravila baci mail u pp, poslat ću ti pozivnicu
amar1994

#7607 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

nije to zlj ba,nego rip malo slabije kvalitete :D
CooK

#7608 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Cavendish wrote:
CooK wrote:
Cavendish wrote:Nisam nešto posebno na "ti' sa ovom novom tehnikom pa me zanima, jer znam da ovdje ima vas koji odlično poznajete materiju, da li se može kupiti Android LCD tv do 1000 km ili oko hiljadu km? Nemam nikakve posebno zahtjeve, ono da se koristi yt i vjerovatno iptv i Kodi.
Koja velicina? Tesko da mozes uzeti Sony za taj novac a ostali koji imaju android su Philips i neki kineski televizori.
pa ne veci od 43", na sao sam ovaj u DOMODU sada ne znam da li vrijedi tih para
https://domod.ba/shop/proizvod/sony-and ... SN43XF7596
Vrijedi ako bas hoces dobar TV sa androidom jer ostale opcije televizora sa androidom su kinesko smece.
Cavendish

#7609 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cavendish »

CooK wrote: Vrijedi ako bas hoces dobar TV sa androidom jer ostale opcije televizora sa androidom su kinesko smece.
Hvala :thumbup:
CooK

#7610 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:thumbup:
dzzzena

#7611 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dzzzena »

Zdravo raja,

prvo da pozdravim mr. Cook-a. U kuci se raspravljamo koji tv kupiti i moja rečenica počinje otprilike.. ali Cook je rek'o... pa sad, moja molbica je može li neka mala listica tih VA panel sony- ja? Pa da počnem tražiti nešto konkretno :-D :bih:
SanskiBiser

#7612 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

Jutros mi stigao Bias Led Light strip sa Gear Best, za ove pare odlican kvalitet (oko 17-18 KM s postarinom). 2 metra duga traka taman dovoljna za 50 inch tv, za 55 Incha mislim da bi moralo se ici na 2.5 metara i nesto viska odsjeci (moze se sjeci ako je prevelika imaju mjesta gdje se moze makazama skratiti duzina). Traka prijanja dobro gdje je ravna i glatka povrsina inace na ovom Samsungu nije bas dobro prijanjala pa sam koristio na nekoliko mjesta dvostranu samoljepivu traku narocito na tackama savijanja na coskovima TV. Daljinski radi odlicno, dosao je s baterijom, s 3 metra udaljenosti bez problema radi. Nisam LED htio kaciti na USB od televizora jer TV ima 0.5 i 1 A USB portove, vec koristim 2A USB punjac za telefon, 2 A je max struja za ovu traku inace. Moze se fino preko daljinskog podesiti intenzitet tj. jacina svijetla i boje naravno.

Image
Image

Image
Image
Last edited by SanskiBiser on 01/12/2018 18:10, edited 1 time in total.
REDDEVILS

#7613 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

SanskiBiser wrote:Jutros mi stigao Bias Led Light strip sa Gear Best, za ove pare odlican kvalitet (oko 17-18 KM s postarinom). 2 metra duga traka taman dovoljna za 50 inch tv, za 55 Incha mislim da bi moralo se ici na 2.5 metara i nesto viska odsjeci (moze se sjeci ako je prevelika imaju mjesta gdje se moze makazama skratiti duzina). Traka prijanja dobro gdje je ravna i glatka povrsina inace na ovom Samsungu nije bas dobro prijanjala pa sam koristio na nekoliko mjesta dvostranu samoljepivu traku narocito na tackama savijanja na coskovima TV. Daljinski radi odlicno, dosao je sa baterijom, sa 3 metra bez problema radi. Nisam LED htio kaciti na USB od televizora jer TV ima 0.5 i 1 A USB portove, vec koristim 2A USB punjac za telefon, 2 A je max struja za ovu traku inace. Moze se fino preko daljinskog podesiti intenzitet tj. jacina svijetla i boje naravno.

Image
Image

Image
Image
Moracu i ja sebi uzeti ovu led traku mozesli mi postaviti link gdje si ti uzeo.
PS
Dobra djevojka a i dobri joj atributi :shock: :run: koji je spot u pitanju
SanskiBiser

#7614 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

REDDEVILS wrote: Moracu i ja sebi uzeti ovu led traku mozesli mi postaviti link gdje si ti uzeo.
PS
Na GearBest, to je najprodavanija LED traka za TV i odlicne ocjene ima od korisnika i danas sam se uvjerio da nije bez razloga, 3 Metra je 11ak dolara, 3 metra je dovoljno do 60 Incha TV, 2 Metra za do 50 Incha. Razlika u cijeni je oko 3 dolara, tako nesto, po metru. Ako odaberes preporuceno slanje, registrovana posiljka mislim da je oko 3.5-4$ postarina za takvo slanje i ide avoionom preko neke holandske poste, stigne za 13-15 dana. Ja sam 15 novembra narucio a danas je stiglo mada je trebalo juce ali postar nije stigao donijeti a meni se nije islo do poste.
https://www.gearbest.com/led-strips/pp_ ... oodsDetail

aaa pa to je najbolji 4k Video na Youtube, nema boljeg za "kalibraciju" slike :D :izet: :lol:

typeOnegative

#7615 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote:Jutros mi stigao Bias Led Light strip sa Gear Best, za ove pare odlican kvalitet (oko 17-18 KM s postarinom). 2 metra duga traka taman dovoljna za 50 inch tv, za 55 Incha mislim da bi moralo se ici na 2.5 metara i nesto viska odsjeci (moze se sjeci ako je prevelika imaju mjesta gdje se moze makazama skratiti duzina). Traka prijanja dobro gdje je ravna i glatka povrsina inace na ovom Samsungu nije bas dobro prijanjala pa sam koristio na nekoliko mjesta dvostranu samoljepivu traku narocito na tackama savijanja na coskovima TV. Daljinski radi odlicno, dosao je sa baterijom, sa 3 metra bez problema radi. Nisam LED htio kaciti na USB od televizora jer TV ima 0.5 i 1 A USB portove, vec koristim 2A USB punjac za telefon, 2 A je max struja za ovu traku inace. Moze se fino preko daljinskog podesiti intenzitet tj. jacina svijetla i boje naravno.

Image
Image

Image
Image
Dobro si to ustimao :thumbup: . Ja sam s ebay uzeo , tako nesto je i mene izaslo za 3m . Sto se tice USB-a i spajanja , dobro si uradio jer USB na TVu nema dovoljno ampera da bi radila kako treba ( cak ni USB 3.0) .Preko USBa na TVu rade samo osnovne boje ( probao ) , vj bi se mogao iskoristit za krace trake , za ovo definitivno nema dovoljno snsge .
Srecom , daljinski od TVa moze upalit i ugasit traku na tipke vol.-+ pa ne gubim mogucnost da se pali i gasi sa TVom kad je zelim koristit .
SanskiBiser

#7616 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:
Dobro si to ustimao :thumbup: . Ja sam s ebay uzeo , tako nesto je i mene izaslo za 3m . Sto se tice USB-a i spajanja , dobro si uradio jer USB na TVu nema dovoljno ampera da bi radila kako treba ( cak ni USB 3.0) .Preko USBa na TVu rade samo osnovne boje ( probao ) , vj bi se mogao iskoristit za krace trake , za ovo definitivno nema dovoljno snsge .
Srecom , daljinski od TVa moze upalit i ugasit traku na tipke vol.-+ pa ne gubim mogucnost da se pali i gasi sa TVom kad je zelim koristit .

Imaju na ebay one neke najbolje MediaLight, te su ono kao najkvalitetnije, ali kad vidis cijenu same se oci ko po uslovnom refleksu izbece mislim da je najjeftinija verzija oko 40ak dolara sa postarinom a idu i do preko 100$ :-) Tebi se bas potrefilo to sa daljinskim. :D
CooK

#7617 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

dzzzena wrote:Zdravo raja,

prvo da pozdravim mr. Cook-a. U kuci se raspravljamo koji tv kupiti i moja rečenica počinje otprilike.. ali Cook je rek'o... pa sad, moja molbica je može li neka mala listica tih VA panel sony- ja? Pa da počnem tražiti nešto konkretno :-D :bih:
Pozdrav i tebi. Nazalost Sony ove godine ima VA panele samo u skupim televizorima visoke klase i velikim televizorima serije XF75 a proslogodisnji modeli su vecinom rasprodani. Napisi do koliko novca trazis TV i koliko inch-a velicine pa cemo probati naci nesto.
CooK

#7618 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

REDDEVILS wrote:

Image
Image

Image
Image
Moracu i ja sebi uzeti ovu led traku mozesli mi postaviti link gdje si ti uzeo.
PS
Dobro izgleda samo sto ti je za najbolju sliku i najmanji napor ociju najbolja D6500 pozadinska svjetlost(bijela koja mrvicu ali bas mrvicu vuce na zuckastu). BTW koji je ovo TV, ima extra boje(ili ovaj bias pravi da ima extra boje)? :)
typeOnegative

#7619 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:

Imaju na ebay one neke najbolje MediaLight, te su ono kao najkvalitetnije, ali kad vidis cijenu same se oci ko po uslovnom refleksu izbece mislim da je najjeftinija verzija oko 40ak dolara sa postarinom a idu i do preko 100$ :-) Tebi se bas potrefilo to sa daljinskim. :D
ma nista to preskupo , a inace imaju i jos skuplja rjesenja preko raspberryPi i slicnih uređaja rade . iza TVa light show LGBT boja efekata, cudesa ma da mi plate ne bi to postavio :lol: :lol:
Sto se daljinca tice , da , odlicna stvar , samo je vazno da se upali traka prije podizanja OS-a televizora , jer kasnije ne reagira , tj samo radi svoju osn funkciju , smanjiva ton .
A i imao sam srece , neki dan ni kriv ni duzan sa LG servisa za dz dobio AN-MR700 magic remote sto inace isporucuju sa OLED-ima , jer nisu imali na stanju ovaj sto ide uz moj TV .Inace , daljinac je vrh , cak sam na ovom uspio podesit da sa njim kontroliram i onaj Tm-ov Eon box i TV uz punu funkcionalnost za oba uređaja , dok je na starom pisalo da nije podrzano :-D
Last edited by typeOnegative on 01/12/2018 19:03, edited 1 time in total.
CooK

#7620 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

AN-MR700 odlican daljinac. Pohvale za LG servis, vise nego korektno od njih. :thumbup:
SanskiBiser

#7621 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

CooK wrote:
Image

Image
Image
Dobro izgleda samo sto ti je za najbolju sliku i najmanji napor ociju najbolja D6500 pozadinska svjetlost(bijela koja mrvicu ali bas mrvicu vuce na zuckastu). BTW koji je ovo TV, ima extra boje(ili ovaj bias pravi da ima extra boje)? :)

Da ima mod rada 6500K pure white light, to i koristim stalno i definitivno je najbolje za sliku, imao sam prije 6500K sijalicu iza pa nema razlike sad i prije osim sto sad imam i sa strana svjetlo po bokovima, i ravnomjerno rasporedjeno po gornjem rubu cak i monitor od PC ima koristi od toga jer se jedno bocno reflektuje iza njega a odmah mi je uz ovaj TV na stolu.

Na prve dvije slike je bijela 6500K pozadinska i tu dolazi do opticke varke slicno kao sa onom haljinom ako se sjecas sto je zaludila internet. Bitno je reci i da je zid iza obojen u pastelno zelenu tako da to malo kvari utisak da je cista bijela. Dakle na prve dvije slike je bijela cista svjetlost ali obrati pazznju da se na prvoj slici cini kao da je zelenkasta tj. u tonu kupacim kostimom dok na slici sa indijancem se cini kao da je plava i da je u tonu istom kao i boja neba.

Na trecoj slici je Green mod rada :lol: Dakle cista zelena i tu vec vidis da nema vise magije kao na prve dvije slike.

TV je 50MU6172 Samsung, video reprodukcija sa Youtube tizen Aplikacije, tv je sa 1250.5 firmware. Kalibracija boja (auto) tj. slike je kao sa RTINGS za MU6300 a backlight je bio na 8 kad sam snimao.
typeOnegative

#7622 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

@cook
Ne znam kakvi su ostali , al moram reci da jesu fkt . imam vise nego dobra iskustva sa njima i prije i sad . cak i malo djeluje nemoguce za ovaj drlog od drzave :-D .
Pisao sam o tome , samo tri radna dana je trebalo da mi zamjene maticnu plocu i vrate TV nazad.
Kad smo kod AN-MR700 , jeedno blic pitanje . mogu relativno jeftino dobit onu manju verziju (AN-SP700) , manji je i puno prakticniji za ono sto meni treba , jer ne gledam uopce puno TV . sta mislis hoce radit iako moj TV nije na listi podrzanih ?
Nema logike da ne radi jer btw ni ovaj veci model oficijelno ne podrzava moj TV , ali eto bolje pitat, hajd im znaj :-D

Image
CooK

#7623 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

SanskiBiser wrote:
CooK wrote:
Image

Image
Image

Da ima mod rada 6500K pure white light, to i koristim stalno i definitivno je najbolje za sliku, imao sam prije 6500K sijalicu iza pa nema razlike sad i prije osim sto sad imam i sa strana svjetlo po bokovima, i ravnomjerno rasporedjeno po gornjem rubu cak i monitor od PC ima koristi od toga jer se jedno bocno reflektuje iza njega a odmah mi je uz ovaj TV na stolu.

Na prve dvije slike je bijela 6500K pozadinska i tu dolazi do opticke varke slicno kao sa onom haljinom ako se sjecas sto je zaludila internet. Bitno je reci i da je zid iza obojen u pastelno zelenu tako da to malo kvari utisak da je cista bijela. Dakle na prve dvije slike je bijela cista svjetlost ali obrati pazznju da se na prvoj slici cini kao da je zelenkasta tj. u tonu kupacim kostimom dok na slici sa indijancem se cini kao da je plava i da je u tonu istom kao i boja neba.

Na trecoj slici je Green mod rada :lol: Dakle cista zelena i tu vec vidis da nema vise magije kao na prve dvije slike.

TV je 50MU6172 Samsung, video reprodukcija sa Youtube tizen Aplikacije, tv je sa 1250.5 firmware. Kalibracija boja (auto) tj. slike je kao sa RTINGS za MU6300 a backlight je bio na 8 kad sam snimao.
Ne bih nikada rekao da je na prve dvije fotke D6500 boja svjetlosti bas radi tog zelenog zida iza a pogotovo sto zaista na fotografijama izgledaju kao dvije razlicite boje pozadinske svjetlosti(zelena i plava). Nisam siguran da imas 100%-tnu korist od D6500 boje svjetlosti s obzirom da zid nije bijeli nego zeleni ali je ocigledno da je slika bolja na prve dvije fotke sa D6500 bojom nego na trecoj fotki sa zelenom bojom.
S obzirom da ti je zeleni zid iza a na tom biasu mozes izabrati npr crvenu i jos bi ti trebao jedan plavi bias i zid bi ti bio bijeli iza(R+G+B=W), mozda bi tako dobio najbolji efekat. :lol:
CooK

#7624 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

typeOnegative wrote:@cook
Ne znam kakvi su ostali , al moram reci da jesu fkt . imam vise nego dobra iskustva sa njima i prije i sad . cak i malo djeluje nemoguce za ovaj drlog od drzave :-D .
Pisao sam o tome , samo tri radna dana je trebalo da mi zamjene maticnu plocu i vrate TV nazad.
Kad smo kod AN-MR700 , jeedno blic pitanje . mogu relativno jeftino dobit onu manju verziju (AN-SP700) , manji je i puno prakticniji za ono sto meni treba , jer ne gledam uopce puno TV . sta mislis hoce radit iako moj TV nije na listi podrzanih ?
Nema logike da ne radi jer btw ni ovaj veci model oficijelno ne podrzava moj TV , ali eto bolje pitat, hajd im znaj :-D

Image
Ako radi AN-MR700 znaci da taj tvoj TV u sebi ima Wi-FI/Bluetooth uredjaj za komunikaciju TV-a sa daljinskim i podrzani firmware sto znaci da bi i AN-SP700 morao raditi samo ja ne vidim razlog za trosenje novca jer je zaista AN-MR700 odlican i to sto je malo vecih dimenzija nebi trebala biti neka velika smetnja. Razumio bih da nemas AN-MR700 pa da kupis AN-SP700 a ovako mi se cini kupovina AN-SP700 totalno neopravdanom i bacanjem novca koji moze biti nekako pametnije utrosen.
Last edited by CooK on 01/12/2018 20:57, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#7625 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by SanskiBiser »

CooK wrote:
Ne bih nikada rekao da je na prve dvije fotke D6500 boja svjetlosti bas radi tog zelenog zida iza a pogotovo sto zaista na fotografijama izgledaju kao dvije razlicite boje pozadinske svjetlosti(zelena i plava). Nisam siguran da imas 100%-tnu korist od D6500 boje svjetlosti s obzirom da zid nije bijeli nego zeleni ali je ocigledno da je slika bolja na prve dvije fotke sa D6500 bojom nego na trecoj fotki sa zelenom bojom.
S obzirom da ti je zeleni zid iza a na tom biasu mozes izabrati npr crvenu i jos bi ti trebao jedan plavi bias i zid bi ti bio bijeli iza(R+G+B=W), mozda bi tako dobio najbolji efekat. :lol:

Nema meni druge izgleda nego kreciti zid u bijelo. :lol:
Post Reply