muhafuca wrote:sarajevoxxxx wrote:Ima li negdje informacija koliko je svaka od strana u sirijskom ratu primila pomoći od drugih država. Recimo koliko zračnih udara druge države izvode za opoziciju koliko za režim. Koliko vojnih formacija i profesionalnih vojnika drugih država ratuje na strani režima koliko na strani opozicije. Ako Rusija i Iran ratuju na strani režima, šalju avione, ljudstvo, itd. zar to nije dokaz da narod Asada prezire i obratno. Ako narod rat 6 godina vodi protiv Rusije i Irana zar stvarno ima smisla brojati gdje i koliko u gradovima stanovnika i pod čijom su kontrolom. Da je narod uz Asada ne bi ga spašavali Rusija i Iran i to u situaciji gdje je Asad milion puta bio vojno snažniji i nadmoćniji.
bile su al uzmi me za rjec ako hoces jer ne kopao ja sad po netu da nadjem.
najvise stranih vojnika do presjecanja granice sa turskom je ubjedljivo (i brojem i procentom) je imao IS - sad ne znam jer ginu masovno na sve strane.
Rebelsi su bili u prvim godinama rata odmah iza njih jer AlQaida ima dobru rekrutnu mrezu. Kad su ko fol raskrstili sa AlQaidom manje su i stranci poceli dolaziti a i puno su teritorije i ljudi izgubili u zadnjih godinu dvje pa je tesko i regrutovati nekog izvana. Jedino jos dobrim brojem dolaze iz centralne azije i kine.
treca je SAA dugo bila a sad je vjerovatno prva - jer pobjedjuju a i imaju otvorene rute pa je lahko i nagovoriti ljude da dodju.
za SDF tj YPG se nikad nije znalo a ni danas se ne zna jer PKK operise kroz sve tri drzave - samo se presvuku i eto ga domicilni sirijski Kurd. a bilo je i drugih frakcija kurda vecinom irackih - po potrebi.
zracni udari.
ukupno ameri u korist Kurda definitivno najvise (od pocetka rata). Onda Rusi i SAA. trenutno su Rusi i Ameri tu negdje po mjesecnom prosjeku.
Rebelsi i IS nemaju zracnu podrsku al nisu je mogli ni ocekivati nakon sto je propao pokusaj uspostavljanja "zone zabrane letenja" aka "libijski scenarij" tako da su se trebali adaptirati na novi nacin ratovanja bez zracne podrske a nisu.
Malo je turska koristila avijaciju u korist Rebelsa al uglavnom sa svoje teritorije i brze ulete i izlete, jer su malo prije operacije Euphrat Shield srusili Ruski avion pa je bilo straha i opreza.
To je koliko ja znam po sjecanju dok su se pratile te neke brojke.
Sad slabo ko i izbacuje takve podatke jer je tesko verificirati i/ili procjeniti, iz raznih razloga.
Jedino Rusi i Ameri mjesecno daju konferencije o udarima i o razvoju situacije. Relativno pouzdane cifre naravno (ko ce mu ga znat)
- Zračni udari u korist opozicije bili su oni na Šairat i sada ovi zadnji u pustinji. Dva ili tri zračna udara, sa druge strane oko 77 000 ruskih zračnih udara samo do aprila 2017.
http://eldorar.com/node/110905
- Strani borci daleko veći broj se borio i još uvijek bori na strani režima nego opozicije. U glavnim borbama u onim u Kusajru, Homsu, enklave Zara i Husn, te naselja Zijabije i Sejjide Zejneb u Damasku bukvalno su bile borbe između Hezbollaha i Sirijaca. Sa jedne strane skoro potpuno strana vojna formacija, sa druge građani Kusajra, Zare, Husna, Zijabije, itd. U glavnim borbama u Halebu stranih vojnika je bilo i na jednoj i na drugoj strani, a na strani režima mislim da je bilo više. U tim danima svaki drugi vojnik koji se borio na strani režima je bio stranac.
- Inače, broj zračnih udara koalicije je 4 puta manji nego od broja ruskih zračnih udara, to su ti nedavno sami Rusi potvrdili.
- Zadnjih 20 dana SDF dobio 218 kamiona američkog oružja.
https://syrianpc.com/218-%D8%B4%D8%A7%D ... %AF%D9%8A/