Koliko ja znam tlo tone, iako je sama ravnica na tom podruciju tlo je pjeskovito od kako znam ljudi imaju problema sa vodom za pice. Sada kako se prica treba se sacekati da se tlo slegne ili sve ukloniti pa ponovo nasipati, meni nema neke logike ali sam laik i nemam pojma o gradenju. Sad rekose treba cekati punu godinu.Ned071 wrote:tec wrote:U izgradnjiMax Bunker wrote:Koja nam je buduća dionica kroz F BiH? Konjic ili sjever?
- Svilaj - Odžak 10,3km do kraja godine treba biti gotov - radovi su usporeni jer Hrvatska nije još ponovila tender (po treći put) za most na Savi
- Drivuša - Klopće 3 km prvi dio zeničke zaobilaznice
- Butila - Brijesce 3,5 km spoj grada Sarajeva na A1 u ovoj godini će biti otvoren
Pretkvalifikacija gotova i čeka se tender (Da ministar financija potpiše aktiviranje kredita)
- Klopće - D. Gračanica oko 7 km 8 firmi je prošlo pretkvalifikaciju pored ministra ovdje se čeka da ZD kanton usvoji novo riješenje nove petlje Zenica Sjever.
- Počitelj-Zvirovići 11 km 7 firmi prošlo pretkvalifikaciju
Na jesen je najavljen tender za koncesiju Doboj jug - Žepče 40 km taj proces će trajati najranije sto se može početi izgradnja je sljedeće jeseni.
Naredne godine se planira početak i dionice Konjic - Tarčin 20 km nakon revizorskog izvještaja JP Autoceste će biti u mogućnosti početi javne razgovore sa Ebrd i EiB o daljem zaduženju.
Svilaj ne kasni bas samo zbog Hrvata... Bio dam nedavno u odzaku. Pricaju da imaju oroblema jer nasuta zemlja tone... Valjda geolozi lose procijenili trasu ili tako nesto
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Korisničkoime
#7576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
tec
#7577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Najobičnije gluposti koje izmišlja čaršija. U redu sa tone Bosmal pa tone SCC itd.Korisničkoime wrote:
Koliko ja znam tlo tone, iako je sama ravnica na tom podruciju tlo je pjeskovito od kako znam ljudi imaju problema sa vodom za pice. Sada kako se prica treba se sacekati da se tlo slegne ili sve ukloniti pa ponovo nasipati, meni nema neke logike ali sam laik i nemam pojma o gradenju. Sad rekose treba cekati punu godinu.
Ima više razloga zašto je odlučeno obustaviti radovi jedan je naveden u redovno izvještaju sa gradilišta na jpautoceste.ba a to je da nema potrebe završiti dionicu dok ne postoji most na Savi, trasa je završena do pred asfaltiranja dok su svi objekti okončani. Drugi razlog je financijski; iz kredita od Eib za ovu dionicu je predviđeno samo 20 mil eura i te pare su isplaćene za dosada urađen rad, na toj dionici, ostalo financiranje dolazi direktno od Jp Autocesta i oni su odlučili da ta sredstva u ovoj godine bolje idu na eksproprijaciju i dalje projektiranje dionica nego za naplatu rada na dionici koja će stajati zatvorena do izgradnje mosta.
-
tec
#7578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koju ti to dinamiku gledaš? Na ovoj dionici ćeš se vozati i prije kraja godine. Rok 1.3.2016 je sa vijaduktom preko pruge koje se radi nakon otvaranja ovog priključka.shake69 wrote:Meni ovo po dinamici radova na LOT2 sarajevske zaobilaznice izgleda da ce se tesko tu provozati i 1 marta 2016 godine, kako su najavili, iako bih volio da grijesim. Mes'cini ima puno vise posla!
http://www.klix.ba/vijesti/bih/prikljuc ... /150831080
od Fahrudina https://www.facebook.com/fahrudin.krestalica?fref=photo
29.8
-
tec
#7579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nove slike spoja Sarajevo A1
od =NNagib sa Scc http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=6717
od =NNagib sa Scc http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=6717
Išao sam (u pauzi između prijepodnevne i poslijepodnevne kiše) da vidim ima li opipljivog napretka na vijaduktu
Svi stubovi koji nose vijadukt su završeni (osim posljednjeg u obliku slova C, gdje vijadukt prelazi u nasip). Trenutno postavljaju skelu za posljednja polja:
Rampe se protežu, malo-po-malo
Interesantni su ovi mali C stubovi, gdje same rampe prelaze na nasip
Hidroizolacija je postavljena na dobrom dijelu ulaznog pravca u grad:
-
tec
#7580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
od =NNagib sa Scc http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=6719
I nekoliko slika okoline
Ah, da ne zaboravim, biznis sa drvima je i dalje tu, samo je dislociran stotinjak metara! Ako ste se za zabrinuli za drva - nema zime
:cheers:
-
tec
- shake69
#7582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vrlo dobro. A sto tamo nema nikakvih pripremnih radova za cestu gdje se spusta nadvoznjak pa bukvalno silazi na ledinu? Nece valjda i ona biti premostena s ovim betonskim elementima? Ne razumijem se u cestogradnju pa laicki pitam.
-
ja71
#7583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoce li do kraja godine biti gotov, kao sto se pricalo, granicni prijelaz Donji Svilaj
-
tec
#7584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako misliš za nastavak dalje prema gradu? Nasip će se graditi samo kada se završi zadnji nosači za vijadukt (koji sada izašao iz temelja) I biti će samo taj dio nasipa jer Opština N. Grad Sarajevo se nije slagalo sa prvo bitni planom za dalju gradnju ali nije ni predložila novi za nastavak. Prema njima bi trebalo samo da ide do ulice Safeta Zajke i tu završi ali ne sada. Tu postoje i tereni koji imaju određene problema zbog restitucije.shake69 wrote:Vrlo dobro. A sto tamo nema nikakvih pripremnih radova za cestu gdje se spusta nadvoznjak pa bukvalno silazi na ledinu? Nece valjda i ona biti premostena s ovim betonskim elementima? Ne razumijem se u cestogradnju pa laicki pitam.
-
kakaljin
#7585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze li neko objasniti kako ce se spojiti na ovu cestu prema visi i prema stupskoj petlji kada iz ove slike se vidi razlicita nivelacija izmedju ove dvije ceste prema ovoj slici.

-
tec
#7586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zbog čega tačno ako Hrvatska još nije odlučila hoće li početi graditi most na Savi ove godine (rok izgradnje 2 godine). Radovi na dionici Svilaj - Odžak su krajem juna zamrznuti nakon što su okončani objekti (betonski i grubi radovi) i dolnji dio trase do 6/9 mjeseci od okončanja izgradnje mosta ili 3/2017. Kada će biti asfaltirano i urađeni završni radovi.ja71 wrote:Hoce li do kraja godine biti gotov, kao sto se pricalo, granicni prijelaz Donji Svilaj
- holowey
#7587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vidis pored ove ceste dodatne stubove, u donjem desnom dijelu slike? e tu ce ici rampa da bi se moglo sa te donje ceste pristupiti spoju na autoputkakaljin wrote:Moze li neko objasniti kako ce se spojiti na ovu cestu prema visi i prema stupskoj petlji kada iz ove slike se vidi razlicita nivelacija izmedju ove dvije ceste prema ovoj slici.
![]()
slicno ce biti i sa druge strane
-
kakaljin
#7588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala, sada sam skontao, bise slicna petlja kao u vlakovu. Ja sam imao drugaciju viziju pa mi je za to bilo cudno.
- shake69
#7589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
[/quote]
Vrlo dobro. A sto tamo nema nikakvih pripremnih radova za cestu gdje se spusta nadvoznjak pa bukvalno silazi na ledinu? Nece valjda i ona biti premostena s ovim betonskim elementima? Ne razumijem se u cestogradnju pa laicki pitam.[/quote]
Ako misliš za nastavak dalje prema gradu? Nasip će se graditi samo kada se završi zadnji nosači za vijadukt (koji sada izašao iz temelja) I biti će samo taj dio nasipa jer Opština N. Grad Sarajevo se nije slagalo sa prvo bitni planom za dalju gradnju ali nije ni predložila novi za nastavak. Prema njima bi trebalo samo da ide do ulice Safeta Zajke i tu završi ali ne sada. Tu postoje i tereni koji imaju određene problema zbog restitucije.[/quote]
Hvala. Meni je tu nekako jos puno pitanja i sve se bojim da se ne otegne i cijelu godinu iako sada razloga za optimizam imamo vise.
-
tec
#7590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nažalost biti će još dugo tu kraj ove saobraćajnice jer prema planovima N.Grad Sarajevo za IX tranzverzalu gradski autoput ne postoji.shake69 wrote:Evo i video
https://www.youtube.com/watch?v=LKFo54FnFlw
Vrlo dobro. A sto tamo nema nikakvih pripremnih radova za cestu gdje se spusta nadvoznjak pa bukvalno silazi na ledinu? Nece valjda i ona biti premostena s ovim betonskim elementima? Ne razumijem se u cestogradnju pa laicki pitam.
Ako misliš za nastavak dalje prema gradu? Nasip će se graditi samo kada se završi zadnji nosači za vijadukt (koji sada izašao iz temelja) I biti će samo taj dio nasipa jer Opština N. Grad Sarajevo se nije slagalo sa prvo bitni planom za dalju gradnju ali nije ni predložila novi za nastavak. Prema njima bi trebalo samo da ide do ulice Safeta Zajke i tu završi ali ne sada. Tu postoje i tereni koji imaju određene problema zbog restitucije.
Hvala. Meni je tu nekako jos puno pitanja i sve se bojim da se ne otegne i cijelu godinu iako sada razloga za optimizam imamo vise.
-
Tipicoti
#7591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Zasto u RS-u na autoputu B.Luka - Bos.Gradiska na tabli nema latinice ?
Granicni prelaz stoji samo na cirilici, a potom na engleskom jeziku
-
edin_the
#7592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zašto se šaraju s jedne strane latinica s druge strane ćirilica?
Zašto se s jedne strane odbija stavljati ćirilica a s druge latinica?
Zašto se s jedne strane entitetske linije piše Bos. Gradiška a s druge i dan danas stoji Srbinje?
Ko će ga znati, zajebani smo mi narodi...
Zašto se s jedne strane odbija stavljati ćirilica a s druge latinica?
Zašto se s jedne strane entitetske linije piše Bos. Gradiška a s druge i dan danas stoji Srbinje?
Ko će ga znati, zajebani smo mi narodi...
- Libyano
#7593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima li iko vijesti kako napreduju radovina Karauli, hoce li setu barem priblizno ispostovati rokovi?
- shake69
#7594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I ja htio pitati. Red je da se zimi ne stavljaju vise lanci na Karauli, pobogu!Libyano wrote:Ima li iko vijesti kako napreduju radovina Karauli, hoce li setu barem priblizno ispostovati rokovi?
- Thorgerson
#7595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U ovom gradu postoje sigurno puno bitniji projekti od gradskog autoputa - a to su juzna i sjeverna longitudinala. Takodjer, nije mi bas najjasnija situacija sjeverna longitudinala i gradski autoput su tik jedno do drugog. OK, shvatam autoput je autoput, ali zavrsetkom sjeverne longitudinale puno toga bi se rijesilo.
Ne znam, nisam strucnjak ali kazem opet koliko se saobracaja sad odvija iz pravca zapada dalje prema Palama? Ko bi isao tim autoputem i gdje? Mozda postoji neka druga mogucnost da autoput ide nekim drugim putem, mora li ici drito kroz grad.

Ne znam da li je glupo, ali da li bi bilo izvodivo da presumjere i spoje sjevernu long. na ovaj vijadukt, jer svakako se sjeverna spaja na zaobilaznicu. Opet kazem, ovaj projekat gradskog autoputa je utopija. To nece nikad biti uradjeno.
Zavrsiti longitudinale, trasverzale i urediti javni saobracaj i mi bi se preporodili. Nedostatak ovog gradskog autoputa se ne bi ni osjetio. A dalje ovamo put za istok prema Palama, ima juzna longitudinala koja bi trebala ici do istog mjesta gdje i gradski autoput.
Ne znam, nisam strucnjak ali kazem opet koliko se saobracaja sad odvija iz pravca zapada dalje prema Palama? Ko bi isao tim autoputem i gdje? Mozda postoji neka druga mogucnost da autoput ide nekim drugim putem, mora li ici drito kroz grad.

Ne znam da li je glupo, ali da li bi bilo izvodivo da presumjere i spoje sjevernu long. na ovaj vijadukt, jer svakako se sjeverna spaja na zaobilaznicu. Opet kazem, ovaj projekat gradskog autoputa je utopija. To nece nikad biti uradjeno.
Zavrsiti longitudinale, trasverzale i urediti javni saobracaj i mi bi se preporodili. Nedostatak ovog gradskog autoputa se ne bi ni osjetio. A dalje ovamo put za istok prema Palama, ima juzna longitudinala koja bi trebala ici do istog mjesta gdje i gradski autoput.
-
mekaba
#7596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma nek se samo radi , ovo oko Sarajeva je postalo bash
.Kako god bit ce bolje nego sto je bilo.
- ja sam amoniman
#7597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Glupo totalno,Thorgerson wrote:
.
sta bi drugi veliki gradovi dali da mogu kako provuc auto put do centra i ovo je cista sreca da postoji u SA ta mogucnost gdje ces iz centra grada prikljuckom na Ciglanama biti na petlji Butila i spojit se sa E 73 iliti 5 c za 10 tak minuta bez semafora, raskrnsica, guzve...tako da nemas pojm sta lupetas i taj auto put treba biti prioritet jer bi onda rasteretio sav gradski saobracaj
-
neki
#7598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo kroz ustedu goriva na ulazu i izlazu iz grada i na jutarnjim guzvama kroz grad taj bi se autoput isplatio za max 10 godina..ja sam amoniman wrote:Glupo totalno,Thorgerson wrote:
.
sta bi drugi veliki gradovi dali da mogu kako provuc auto put do centra i ovo je cista sreca da postoji u SA ta mogucnost gdje ces iz centra grada prikljuckom na Ciglanama biti na petlji Butila i spojit se sa E 73 iliti 5 c za 10 tak minuta bez semafora, raskrnsica, guzve...tako da nemas pojm sta lupetas i taj auto put treba biti prioritet jer bi onda rasteretio sav gradski saobracaj
Da ne pominjem sto bi bar 100 000 ljudi ujutro i popodne ustedilo najmanje po 20 min na dolasku i odlasku s posla..
- studiorum_tuzlaensis
#7599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Thogerson,
velika je razlika između G.A. i longitudinale, Gradski autoput bi išao bukvalno preko željezničke pruge sadađnjom drinskom, a longitudinala ispod, tj. kraj merkatora. Izlaz sa autoputa nije isti nivo (postoji rampa), longitudinala je gradska saobraćajnica sa ograničenjem 60 km/h i izlazima sa nje u istom nivou. Autoput bi bio prava stvar ,treba razmišljati za budućnost, saobraćaja će biti. Imao bi izlaz na Briješću, Otoci, eventualno Pofalićima (mada čisto sumnjam), Ciglanama i iza tunela prema Palama.
Projekat jeste skup, ali itekako izvodiv i trebao bi biti zadnji po prioritetima. To sto si ti rekao ima logike, ali GA i longitudinala nikako se ne mogu porediti, ipak autoput je autoput, a provući ga kroz centar sa par petlji je 100% dobra investicija.
velika je razlika između G.A. i longitudinale, Gradski autoput bi išao bukvalno preko željezničke pruge sadađnjom drinskom, a longitudinala ispod, tj. kraj merkatora. Izlaz sa autoputa nije isti nivo (postoji rampa), longitudinala je gradska saobraćajnica sa ograničenjem 60 km/h i izlazima sa nje u istom nivou. Autoput bi bio prava stvar ,treba razmišljati za budućnost, saobraćaja će biti. Imao bi izlaz na Briješću, Otoci, eventualno Pofalićima (mada čisto sumnjam), Ciglanama i iza tunela prema Palama.
Projekat jeste skup, ali itekako izvodiv i trebao bi biti zadnji po prioritetima. To sto si ti rekao ima logike, ali GA i longitudinala nikako se ne mogu porediti, ipak autoput je autoput, a provući ga kroz centar sa par petlji je 100% dobra investicija.
-
mekaba
#7600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je ovo zamrlo odje
Nije valjda stalo s izgradnjom ,gluho i daleko bilo