Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Mis mekinjas

#7576 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

blugirl wrote:Pozdrav!
Ima li koja od vas zena iskustva sa implantacijskim krvarenjem? Bilo kakvim krvarenjem u ranoj trudnoci?
Bilo bi od velike pomoci zabrinutoj Blu :trema:
Ja malo krvarila. Otisla odmah na hitnu. Pregledali, i dali Duphastone. Aj ti doktoru. :)
JanuaryJones

#7577 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Ženice, ima li neka da je vodila trudnoću/porod u Vojnoj? Konkretno me zanima procedura naručivanja za kontrolu, koji broj, kako se naručiti kod odredjenog doktora, koliko unaprijed? Budući da sam ležala u bolnici do poroda nisam imala potrebu za ovom uslugom ;) hvala.

Sent from my iPad using Tapatalk
suza81

#7578 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

blugirl wrote:
radenska wrote:Imala sam ja blu, u 12.toj sedmici. Bilo je toliko obilno da su me svi doktrori otpisali kad su me pregledali. Bio je jako velik rascjep posteljice. Dragi Bog i moja dr. su mi pomogli da iznesem trudnocu do kraja. To je veoma stresan period i najbitnije je slusati upute doktora. Ja sam pila po 10 tableta dnevno, dobivala progesteron koji je kazu bio najbitniji. I moras imati pozitivan stav.
Hvala radenska. Nije kod mene obilno i nije svjeza krv. Tek 5.sedmica. Trudim se zadrzat pozitivan stav ali mi dolaze samo najgore misli
Imala sam impatancijsko krvarenje u obje trudnoce, citala na netu da je uobicajeno i sasvim normalno,a na sljedecoj kontroli spomenula ginekologu za njega i on je isto potvrdio da to nije neki veliki razlog za brigu. Tako da mislim da se nemas sta brinuti izuzev ako nisi ranije imala problematicne trudnoce ili neku drugu komplikaciju.
blugirl

#7579 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blugirl »

@mis mekinjas
Da, danas sam opsjedala ordinaciju dok me nisu primili, pola dana sam tamo provela. Elem, utrogestan sljedece dvije sedmice pa cemo vidjet. Doktor to prepisa onako opusteno, kao nije to nista, uzmite to malo pa dodjite. Na ultrazvuku se jos nista ne vidi.

@suza
Moje krvarenje je trajalo 6-7 dana a normalno je oko 2 dana. Zato se i jesam zabrinula.

A moj muz ko leptiric poskakuje po kuci, vec konta gdje ce golove crtat po terasi :-D
JanuaryJones

#7580 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

JanuaryJones wrote:Ženice, ima li neka da je vodila trudnoću/porod u Vojnoj? Konkretno me zanima procedura naručivanja za kontrolu, koji broj, kako se naručiti kod odredjenog doktora, koliko unaprijed? Budući da sam ležala u bolnici do poroda nisam imala potrebu za ovom uslugom ;) hvala.

Neko? Iko? Please, pretty please. Broj koji sam zvala sa obs.ba samo zvoni, niko se ne javlja.

Mis mekinjas

#7581 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

blugirl wrote:@mis mekinjas
Da, danas sam opsjedala ordinaciju dok me nisu primili, pola dana sam tamo provela. Elem, utrogestan sljedece dvije sedmice pa cemo vidjet. Doktor to prepisa onako opusteno, kao nije to nista, uzmite to malo pa dodjite. Na ultrazvuku se jos nista ne vidi.
D
Nista se ne boj. Najbolje si uradila. Doktori su vidjeli i kakva je krv, pregledali te. A ni prva ni zadnja koja pije Utrogestan. Ja sam lezala u bolnici sa zenama koje su pile po saku tableta 3x dnevno da ocuvaju trudnocu.
Iz licnog iskustva... Na svakom sljedecem pregledu reci da pijes Utrogestan, da ti ne zaborave reci jel' dosta ili ces ga do kraja trudnoce piti. :)
manekenka u penziji

#7582 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

JanuaryJones wrote:
JanuaryJones wrote:Ženice, ima li neka da je vodila trudnoću/porod u Vojnoj? Konkretno me zanima procedura naručivanja za kontrolu, koji broj, kako se naručiti kod odredjenog doktora, koliko unaprijed? Budući da sam ležala u bolnici do poroda nisam imala potrebu za ovom uslugom ;) hvala.

Neko? Iko? Please, pretty please. Broj koji sam zvala sa obs.ba samo zvoni, niko se ne javlja.

Pošalji PP dr.Gog-u, možda ti on da koju informaciju.
safran

#7583 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

JanuaryJones wrote:

Hm, i ja se sjećam da sam znala zvati taj broj - bio je neki termin, da li pred kraj radnog vremena kabineta, kad su se sestre javljale. Nego, pade mi na pamet, odi ti na Ringeraja forum - one su ti ko Imformbiro, sve prate i sve znaju.
manekenka u penziji

#7584 Re: Trudnjače i porodilje online

Ja bih molila doktora za odgovor na moje stanje.
Od nedjelje imam problema sa povraćanjem i proljevom. Povraćanje je prestalo nakon dva dana, tj.u utorak ujutro. Proljev je i dalje konstantno prisutan kao i uzasni bolovi u zeludcu. Od nedjelje sam uspjela da pojedem tanjiric riže (na rate), jednu kiflu i nekih 80 gr.dvopeka. svu tečnost sto sam popila izbacila sam kroz proljev. Na prste jedne ruke mogu nabrojati koliko sam puta piskila za svo ovo vrijeme. Kada se okrenem na lijevu stranu želudac me manje boli ali mi odmah proradi turbulencija u crijevima i moram ponovo u WC. Jučer sam jela sirovu kafu s limunom i na par sati je proljev prestao.
Čitala sam da bebe u ovom slučaju se ponašaju kao mali paraziti i crpe zalihe hrane za sebe, ali posto meni ovo traje već nekoliko dana ne znam da li treba da se obratim svom doktoru. Isto tako bih da napomenem da mi je sva voda od koje sam natekla nestala.
granita

#7585 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

@manekenka

Molim te da odes doktoru. Vec si toliko dehidrirala (jer si rekla da malo piskis), a to moze biti jako opasno, pogotovo ako si poodmakla u trudnoci mozes dobiti kontrakcije. Sve minerale iz tijela si izgubila silnim proljevom. To ipak traje vec tri dana i trebala bi barem infuziju primiti.
affidavit

#7586 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

manekenka u penziji wrote:Ja bih molila doktora za odgovor na moje stanje.
Od nedjelje imam problema sa povraćanjem i proljevom. Povraćanje je prestalo nakon dva dana, tj.u utorak ujutro. Proljev je i dalje konstantno prisutan kao i uzasni bolovi u zeludcu. Od nedjelje sam uspjela da pojedem tanjiric riže (na rate), jednu kiflu i nekih 80 gr.dvopeka. svu tečnost sto sam popila izbacila sam kroz proljev. Na prste jedne ruke mogu nabrojati koliko sam puta piskila za svo ovo vrijeme. Kada se okrenem na lijevu stranu želudac me manje boli ali mi odmah proradi turbulencija u crijevima i moram ponovo u WC. Jučer sam jela sirovu kafu s limunom i na par sati je proljev prestao.
Čitala sam da bebe u ovom slučaju se ponašaju kao mali paraziti i crpe zalihe hrane za sebe, ali posto meni ovo traje već nekoliko dana ne znam da li treba da se obratim svom doktoru. Isto tako bih da napomenem da mi je sva voda od koje sam natekla nestala.
Ja sam imala identičnu situaciju, a bas u (koliko sam upratila) stadiju trudnoce u kojem si ti. Meni su uradili sve pretrage, mislili su da se nisam otrovala, poslali me cak d alezim na infektologiju, ali je tamo bila epidemija pljuskavica koje ja nisam prebolovala, pa su me iz tog razloga vratili kuci. UGlavnom, na kraju balade svi nalazi bili ok, dali mi da pijem enterofuryil+linex+peolife ampule+1x infuzija koju sam primala u domu zdravlja. Znam da su i meni na infektologiji rekli da to nije nista strasno za bebu, samo da moram unositi dovoljno tecnosti i pila sam rehidracijsku sol. Znaci samo vodi racuna da unosis dovoljno tecnosti, pa neka je i odmah povratis ili izbacis kroz proljev. Meni su na infektologiji dali i meni za 7 dana. Znam da je prvi dan bila prazna supa od mrkve, rizina sluz i prepeceni hljeb. Kasnije se uvodi jogurt, teletina i kuhani krompir+mrkva+luk. dakle, samo unosi dovoljno tecnosti i posljeti ljekara, bice to sve ok. Da, imas li temperaturu?
JanuaryJones

#7587 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

safran wrote:
JanuaryJones wrote:

Hm, i ja se sjećam da sam znala zvati taj broj - bio je neki termin, da li pred kraj radnog vremena kabineta, kad su se sestre javljale. Nego, pade mi na pamet, odi ti na Ringeraja forum - one su ti ko Imformbiro, sve prate i sve znaju.
Hahahaha čuj informbiro :D

affidavit

#7588 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

affidavit wrote:
Ja sam imala identičnu situaciju, a bas u (koliko sam upratila) stadiju trudnoce u kojem si ti. Meni su uradili sve pretrage, mislili su da se nisam otrovala, poslali me cak d alezim na infektologiju, ali je tamo bila epidemija pljuskavica koje ja nisam prebolovala, pa su me iz tog razloga vratili kuci. UGlavnom, na kraju balade svi nalazi bili ok, dali mi da pijem enterofuryil+linex+peolife ampule+1x infuzija koju sam primala u domu zdravlja. Znam da su i meni na infektologiji rekli da to nije nista strasno za bebu, samo da moram unositi dovoljno tecnosti i pila sam rehidracijsku sol. Znaci samo vodi racuna da unosis dovoljno tecnosti, pa neka je i odmah povratis ili izbacis kroz proljev. Meni su na infektologiji dali i meni za 7 dana. Znam da je prvi dan bila prazna supa od mrkve, rizina sluz i prepeceni hljeb. Kasnije se uvodi jogurt, teletina i kuhani krompir+mrkva+luk. dakle, samo unosi dovoljno tecnosti i posljeti ljekara, bice to sve ok. Da, imas li temperaturu?
@manekenko, izvini malocas sam hranila bebu pa sam ti ovo pisala na brzinu. Zaboravila sam reci jos par stvari:

-infuzija koju ce ti vjerovatno odmah ukljuciti- imas pravo traziti da ti dolaze kuci i daju je. Ja nisam znala, tek kasnije su mi rekli. Ovo ti je vazno jer ces u domu zdravlja morati lezati minimalno sat i po dok sve to iskapa, a u ovo vrijeme gripe ti ne treba jos i neka viroza na tako krhak imunitet. Kazi lijepo da ne mozes da dodjes, iscrpljena si i trebas na wc svako 5 minuta i doci ce. Svakako se sve to kupuje, ja sam ovu situaciju imala bas nekako u ovo doba prosle godine i znam da sam sve morala kupiti. Doduse to je bilo ono vriejme kad se po domovima zdravlja stedilo na svemu jer nisu imali para.

-zaustavljanje proljeva je moje podrucje jer generalno kuburim sa crijevima. Moras probati gomilu stvari, nesto ce ti sigurno pomoci. Gore sam napisala da je najvaznija tecnost. Najbolje je da skuhas jednu serpu caja od sipurka i pij koliko god mozes. Caj od lista dunje isto pomaze kao i dzem od dunje. Borovnice, suhe ili sirove. Tvrdo kuhano jaje u kombinaciji sa prepecenim hljebom. Narendana jabuka, ali pustena da odstoji i pocrni. Uz sve to kombinacija kuhani luk+krompir+mrkva, mozes od toga napraviti pire stvarno blagotvorno djeluje na crijeva. Riza na vodi, bez masnoce. Vazno je da imas samo jednu normalnu stolicu, a kasnije polako sa laganom hranom dok se probava ne uspostavi. Sretno! :-D
affidavit

#7589 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

affidavit wrote:
@manekenko, izvini malocas sam hranila bebu pa sam ti ovo pisala na brzinu. Zaboravila sam reci jos par stvari:

-infuzija koju ce ti vjerovatno odmah ukljuciti- imas pravo traziti da ti dolaze kuci i daju je. Ja nisam znala, tek kasnije su mi rekli. Ovo ti je vazno jer ces u domu zdravlja morati lezati minimalno sat i po dok sve to iskapa, a u ovo vrijeme gripe ti ne treba jos i neka viroza na tako krhak imunitet. Kazi lijepo da ne mozes da dodjes, iscrpljena si i trebas na wc svako 5 minuta i doci ce. Svakako se sve to kupuje, ja sam ovu situaciju imala bas nekako u ovo doba prosle godine i znam da sam sve morala kupiti. Doduse to je bilo ono vriejme kad se po domovima zdravlja stedilo na svemu jer nisu imali para.

-zaustavljanje proljeva je moje podrucje jer generalno kuburim sa crijevima. Moras probati gomilu stvari, nesto ce ti sigurno pomoci. Gore sam napisala da je najvaznija tecnost. Najbolje je da skuhas jednu serpu caja od sipurka i pij koliko god mozes. Caj od lista dunje isto pomaze kao i dzem od dunje. Borovnice, suhe ili sirove. Tvrdo kuhano jaje u kombinaciji sa prepecenim hljebom. Narendana jabuka, ali pustena da odstoji i pocrni. Uz sve to kombinacija kuhani luk+krompir+mrkva, mozes od toga napraviti pire stvarno blagotvorno djeluje na crijeva. Riza na vodi, bez masnoce. Vazno je da imas samo jednu normalnu stolicu, a kasnije polako sa laganom hranom dok se probava ne uspostavi. Sretno! :-D
safran

#7590 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

JanuaryJones wrote:[quote="safran]
Hahahaha čuj informbiro :D

Sent from my iPad using Tapatalk[/quote][/quote]

A šta'š, žena onog sistema :-D
manekenka u penziji

#7591 Re: Trudnjače i porodilje online

Draga granita, draga affidavit:
Jutros sam uspjela pojesti jednu i po kiflu i zemicku. Situaciju sam objasnila doktoru i posto sam počela koliko-toliko jesti i prestala jucer povracati rekao mi je da ne moram primati infuziju. Dao mi je entetofuryl protiv proljeva i rekao da jedem danas pilecu supicu. Ustvari, rekao mi je sve sto si mi ti draga affidavit detaljno napisala. Neizmjerno sam vam objema zahvalna, ja bih i mogla pretrpjeti sve ovo ali me strah za bebu. Hvala vam puno još jednom.
granita

#7592 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

@ manekenta - to su dobre vijesti. Samo polako i neka ti muz kupi Rehidromiks koji nadoknadjuje izgubljene elektrolite. To dize iz mrtvih.

Moj muz je prosle godine imao trovanje hranom, zavrsio na infektivnoj, a ja sam za svaki slucaj sacuvala papir koji su nam gore dali. To je ova dijeta sto je affidavit spominjala.

Prvi dan: Neizmjenicno svako pola sata po nekoliko kasikica

- blagi nezasladjeni ili slabo zasladjeni caj
- voda prokuhane ize
- prazna supa, normalno zasoljena, od mrkve
- crna kafa, slabo zlasladjena
- keks, dvopek

Drugi dan:
DORUCAK: caj sa dvopekom ili jogurt 100 g
UZINA: caj sa dvopekom
RUCAK: supa od procjedjenog povrca, normalno zasoljena
UZINA: raskuhana piletina (bez masti, ulja, putera, salate, povrca)
jogurt 100g
caj sa dvopekom
VECERA: svjezi kravlji sir ili meko kuhano jaje bez zumanceta
griz ili riza kuhana na vodi (eventualno sa limunom)

Treci dan:
DORUCAK: caj sa dvopekom ili jogurt 100 g
UZINA: svjezi kravlji sir ili meko kuhano jaje bez zumanceta ili jogurt 100 g sa dvopekom
RUCAK: pileca supa, teleca ili od mlade jagnjetine
raskuhano meso iz supe
pire krompir
raskuhana riza
VECERA: mladi kravlji sir
dobro peceni bijeli hljeb ili pecivo
tjestenina
meko kuhano jaje

Cetvrti do sedmi dan: postepeno redom dodavati fasirano meso, dinstanu rizu, pecenu teletinu, jagnjetinu, pecena jaja

U drugoj sedmici: postepen prelaz ka normalnoj kuhinji i dodavati redom: kakao sa vodom ili mlijekom, bijela kafa, sir, pasirano povrce, meso, mlijeko (bez slatkih namaza)

U trecoj sedmici: normalna ishrana

Eh sada, posto si vec bolje, mozda da krenes od dana 2., pa lagano. S obzirom da nemas salmonelu (ne bi trebala), onda ti ovo druga/treca sedmica i ne treba. Ovo dobijes na infektivnoj svakako...

Good luck!
manekenka u penziji

#7593 Re: Trudnjače i porodilje online

Hvala ti puno! Želim ti svako dobro! Evo ja sam bas i počela ovaj meni drugog dana da primjenjujem. Nisam imala ovo sve precizno napisano tako da sam ti neizmjerno zahvalna
Anelicha

#7594 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Drage moje, moze li mi neka reci nesto vise o toj kontroli antitijela ? U 31 sedmici sam, i nikad nikakve nalaze nisam radila sem RH faktora i obicajnih nalaza na samom pocetku trudnoce... u srijedu na kontroli mi rece da vcrs dodjem po uputnicu, da kontrolisem antitijela... u biti, jel se to radi u ambulanti ili... ? i jel to standardni postupak vadjenja krvi ? Iii, posto je vec osmi mjesec, a odlucila sam se za vojnu bolnicu ( :-D ) jel se trebam javiti gore, ici i njima na pregled, istaaa ? :-?

Btw, moja curica je 2011 gr teska :D a ja od pocetka trudnoce dobila 10 kg, huh...
vanad

#7595 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Anelicha wrote:Drage moje, moze li mi neka reci nesto vise o toj kontroli antitijela ? U 31 sedmici sam, i nikad nikakve nalaze nisam radila sem RH faktora i obicajnih nalaza na samom pocetku trudnoce... u srijedu na kontroli mi rece da vcrs dodjem po uputnicu, da kontrolisem antitijela... u biti, jel se to radi u ambulanti ili... ? i jel to standardni postupak vadjenja krvi ? Iii, posto je vec osmi mjesec, a odlucila sam se za vojnu bolnicu ( :-D ) jel se trebam javiti gore, ici i njima na pregled, istaaa ? :-?

Btw, moja curica je 2011 gr teska :D a ja od pocetka trudnoce dobila 10 kg, huh...
moze, ima nas vise sa RH- :-)
E ovako kontrola antitijela nije nista vise nego obicno vadjenje krvi. Posto ti je prva trudnoca veeeelika vjerovatnoca je da ce ti rezultati biti negativni. U prvoj trudnoci sam primila injekciju sa antitijelima nakon porodjaja kad su vidjeli da je beba naslijedila RH faktor oca, tj. +. Kod druge trudnoce sam primila injekciju vec u 28. sedmici jer se promijenio postupak u te dvije godine. Sve u svemu drugo dijete ima RH - tako da su me djabe bocali.
Tacnu proceduru u BiH ne znam, meni je kontrolu krvi radila doktorica i ona je slala krv u laboratoriju.
jaina

#7596 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jaina »

Pozdrav!
Ja sam prije par dana radila prvi put tu kontrolu antitijela i radila sam je u Zavodu za Transfuziologiju.Znači nema nikakve veze sa ginekologijom moje bolnice.U TK niko ne radi to privatno pa ti ne znam reći da li se može negdje raditi privatno. Procedura je da uzmeš uputnicu od doktora porodične medicine, izvadiš onu jednu epruvetu krvi u Zavodu i za dva-tri dana dobiješ nalaz antitijela. Ja sam sad negativna na antitijela u serumu,ali kontrole su redovne svakih trideset dana.
Anelicha

#7597 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

vanad wrote:
Anelicha wrote:Drage moje, moze li mi neka reci nesto vise o toj kontroli antitijela ? U 31 sedmici sam, i nikad nikakve nalaze nisam radila sem RH faktora i obicajnih nalaza na samom pocetku trudnoce... u srijedu na kontroli mi rece da vcrs dodjem po uputnicu, da kontrolisem antitijela... u biti, jel se to radi u ambulanti ili... ? i jel to standardni postupak vadjenja krvi ? Iii, posto je vec osmi mjesec, a odlucila sam se za vojnu bolnicu ( :-D ) jel se trebam javiti gore, ici i njima na pregled, istaaa ? :-?

moze, ima nas vise sa RH- :-)
E ovako kontrola antitijela nije nista vise nego obicno vadjenje krvi. Posto ti je prva trudnoca veeeelika vjerovatnoca je da ce ti rezultati biti negativni. U prvoj trudnoci sam primila injekciju sa antitijelima nakon porodjaja kad su vidjeli da je beba naslijedila RH faktor oca, tj. +. Kod druge trudnoce sam primila injekciju vec u 28. sedmici jer se promijenio postupak u te dvije godine. Sve u svemu drugo dijete ima RH - tako da su me djabe bocali.
Tacnu proceduru u BiH ne znam, meni je kontrolu krvi radila doktorica i ona je slala krv u laboratoriju.

Znaci, injekcija se prima nakon poroda...i ja sam rh- a suprug + ...

mnogoo ti hvala :)
CherryLips

#7598 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

I ja sam Rh-,muž +. Nakon porodjaja bebi izvadili krv i ona je bila-tako da nisam primala antitijela.To ćeš uraditi u Zavodu za transfuziologiju,ja sam išla sa uputnicom od ginekologa jer trudnoću nisam vodila privatno. Sad neki doktori daju antitijela i prije poroda mada je to sasvim nepotrebno,prva rodica mi je spec.trans. i bas sam je ispeglala bila da mi to sve natenane objasni. Ruzila me što sam svako malo išla na kontrolu antitijela al opet mi se nije dalo naglabati sa mojim gin,još prva trudnoca pa ti je sve ko po jajima.
Anelicha

#7599 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

jaina wrote:Pozdrav!
Ja sam prije par dana radila prvi put tu kontrolu antitijela i radila sam je u Zavodu za Transfuziologiju.Znači nema nikakve veze sa ginekologijom moje bolnice.U TK niko ne radi to privatno pa ti ne znam reći da li se može negdje raditi privatno. Procedura je da uzmeš uputnicu od doktora porodične medicine, izvadiš onu jednu epruvetu krvi u Zavodu i za dva-tri dana dobiješ nalaz antitijela. Ja sam sad negativna na antitijela u serumu,ali kontrole su redovne svakih trideset dana.

Meni je dr, tj ginekolog, rekao da dodjem tu po uputnicu :S i nista vise, vcrs cu da ga pitam gdje se to radi...
julisiz es grant

#7600 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Prvi put u 16-19. nedjelji, drugi put u oko 28-29, i ako je oba puta negativno, to je to. Daljnji postupak nakon poroda je već objašnjen.
Post Reply