Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#7576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maher

Nase misljenje o bivsem ministru finansija smo javno i jasno izrekli na sjednici SKS na kojoj se raspravljalo o radu Vlade.
Mislim da se tada izrecenom stavu - koji se moze naci na mom blogu - nema sta dodati.

Sto se tice izbora novih ministara...
Mi smo od pocetka govorili, i djelovali, na osnovu sljedece premise:
Skupstinska vecina predlaze mandatara Vlade, koji bira svoj ministarski tim.
(Isto smo to govorili i za rukovodstva javnih preduzeca i institucija).
Dakle, izbor i rad ministara je nadleznost i odgovornost premijera, odnosno, vladajuce koalicije i oni ce, za svoj rad ili nerad, odgovarati direktno glasacima na izborima.
(Smatramo da je za gradjane Sarajeva jedina gora stvar od lose Vlade njeno nepostojanje).
Na prosloj sjednici smo izglasali smjenu SDA ministara, tako da je Vlada trenutno nekompletna.
KS, defacto, nema kantonalnu Vladu u ovom momentu.
MI smatramo da je takva situacija, pogotovo za onaj nivo vlasti, koji se bavi svakodnevnim, "logisitickim" rjesavanjem komunalnih problema, suprotna interesima gradjana kantona.
Neki od predlozenih ministara, recimo prof. Lovrenovic, su, su dobar izbor, dok su neki, mi mislimo, los, recimo, Petrovic a neki su jednostavno nepoznanica. Imali smo visa ocekivanja, moram priznati.

U svakom slucaju, mi cemo podrzati SDP-ov izbor novog koalicionog partnera i hokejasku izmjenu ministara.
Na ovom nivou vlasti.

p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Naša stranka o ustavnim reformama

Danas je u Sarajevu održana objedinjena sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Naše stranke na kojoj je raspravljano o mogućnostima ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je usvojen dokument ''Prijedlog ustavne reforme Naše stranke - Principi'' koji je po zahtjevu Naše stranke izradio Centar za javno pravo pod rukovodstvom uvaženog profesora dr. Edina Šarčevića.

Postojeći, dejtonski Ustav nespojiv je sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja. Shodno tome novi ustav BiH bi morao, kako je istaknuto u dokumentu, konačno zasnovati vladavinu pravne države, eliminirati elemente koji doprinose neefikasnosti države, etnizaciji političkih procesa i procedura javnog prava, onemogućiti neosnovano blokiranje zakonodavnih procedura i biti bez proturječnosti unutar samog teksta. Novi ustav BiH, polazeći od danas usvojenih principa, trebao bi promovisati rješenja koja favoriziraju efikasnost državne vlasti, racionalan teritorijalni ustroj, uspostavu pravne države, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam.

Prema prijedlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio budući teritorijalni ustroj bi, umjesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko. U takvom procesu restruktuiranja ustavno-teritorijalne ustrojenosti neizbježna je denominacija sadašnjih entiteta. Potrebno bi bilo zamijeniti naziv ''Federacija BiH'' nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi se naziv ''Republika Srpska'' bio zamjenjen etnički neutralnim imenom.

Budući parlament Bosne i Hercegovine, bio bi organizovan po ugledu na parlamente evropskih složenih država, tj. kao dvodomni parlament sačinjen od predstavničkog doma i doma u kojem su ravnopravno reprezentirane federalne jedinice. Raspodjela nadležnosti između države i federalnih jedinica i dva distrikta, na isključive i okvirne, rukovodila bi se evropskim trendom i iskustvom regionalizacije, kao i potrebama integracije BiH u EU. Ustavni tekst bi sadržavao uobičajenu kolizionu normu kojom bi se izbjegle pravne praznine i nejasnoće u pogledu nadležnosti.

Od najveće važnosti za formiranje efikasnijeg i koherentnijeg pravnog poretka u Bosni i Hercegovini jeste izjednačavanje sudske prakse, uspostavljanje stručnih sudova, kao i formiranje vrhovnog suda i jedinstvenog ustavnog suda za BiH. Po pitanju zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih u kontekstu budućeg ustava Bosne i Hercegovine, u Prijedlogu stoji da bi se isti osigurali preciznom ustavnom definicijom kruga pitanja koja mogu biti predmet zaštite, zaštitom na nivou klubova konstitutivnih naroda i Ostalih, te propisivanjem jednostavne i prohodne procedure pred ustavnim sudom za zaštitu kolektivnih prava.

Budući ustav, izrađen po principima koje je danas usvojio Glavni odbor Naše stranke, biće baziran na principu jednakosti svih građanki i građana pred zakonom, i izjednačit će u pravima Ostale sa pripadnicima konstitutivnih naroda.
www.nasastranka.ba
etovidis

#7578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by etovidis »

Pedja,
Prijedlog vase stranke o ustavnim reformama je dobronamjeran i sigurno bolji od sadasnjega stanja u BiH. Medjutim, koliko je realno da ce vas prijedlog podrzati stranke iz RS-a (politicko samoubistvo) i koliko ce gradjana iz toga entiteta ubuduce glasati za vas (moja procjena je skoro niko)? Da li vi s ovim prijedlogom u praksi postajete stranka iz Federacije?
Hvala
Pedja Kojovic

#7579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

etovidis

Mi objavljivanjem ovih ustavnih principa i otvaranjem javne rasprave sa posebnim pozivom geografskim, ekonomskim i demografskim ekspertima zapocinjemo proces koji ce kulminirati izradom konkretnog teksta Ustava BiH. Odlukao usvajanju ovih principa je na sjednicama Predsjednistva i GO Nase stranke usvojena jednoglasno. Kako je etnicka i geografska ovih stranackih organa reprezentativna - dakle, reflektuje cijelu BiH - to znaci da u cijeloj BiH postoji ljudi koji ovaj prijedlog smatraju dobrom osnovom za javnu raspravu.
Tokom te rasprave, koja treba biti duga i zaista javna svako ce imati priliku da iznese obrazlozene primjedbe.
Ustav BiH treba da bude izraz opste politicke volje svih gradjanki i gradjana BiH a ne ideja koja se namece silom, politickim pritiskom domacih i medjunarodnih faktora. Zbog toga je vrlo vazno da se tokom razmatranja ovog prijedloga, njegovog uoblicavanja u konkretnu formu i izglasavanja postuju svi racionalni argumenti i vazece demokratske procedure.
Za mene licno nema sumnje da se radi o prijedlogu koji je racionalan, posten, strucno napravljen i nudi svim gradjanima BiH sigurniju i ljepsu buducnost.

p.k.
etovidis

#7580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by etovidis »

Pedja Kojovic wrote:etovidis

Mi objavljivanjem ovih ustavnih principa i otvaranjem javne rasprave sa posebnim pozivom geografskim, ekonomskim i demografskim ekspertima zapocinjemo proces koji ce kulminirati izradom konkretnog teksta Ustava BiH. Odlukao usvajanju ovih principa je na sjednicama Predsjednistva i GO Nase stranke usvojena jednoglasno. Kako je etnicka i geografska ovih stranackih organa reprezentativna - dakle, reflektuje cijelu BiH - to znaci da u cijeloj BiH postoji ljudi koji ovaj prijedlog smatraju dobrom osnovom za javnu raspravu.
Tokom te rasprave, koja treba biti duga i zaista javna svako ce imati priliku da iznese obrazlozene primjedbe.
Ustav BiH treba da bude izraz opste politicke volje svih gradjanki i gradjana BiH a ne ideja koja se namece silom, politickim pritiskom domacih i medjunarodnih faktora. Zbog toga je vrlo vazno da se tokom razmatranja ovog prijedloga, njegovog uoblicavanja u konkretnu formu i izglasavanja postuju svi racionalni argumenti i vazece demokratske procedure.
Za mene licno nema sumnje da se radi o prijedlogu koji je racionalan, posten, strucno napravljen i nudi svim gradjanima BiH sigurniju i ljepsu buducnost.

p.k.
Hvala. Nema sumnje da je vas prijedlog racionalan, posten i sve drugo sto se naveli i ja iskreno zelim da zazivi. Medjutim, pitanje je, u kontekstu politike kao 'umijeca moguceg', koliko ce ljudi u BiH (posebno u RS-u) odsada glasati za NS? Moja procjena je, a nadam se da grijesim, da nece skoro niko u RS-u, a u Federaciji cete privuci bivse Silajdziceve '100% patriote' koji vam stvarno ne trebaju. Sami ste rekli da je ustav izraz opste volje svih gradjana BiH - bilo koja vladajuca stranka u RS-u, izabrana od gradjana BiH, ce vas prijedlog ustavnih promjena blokirati u roku od otprilike dvije milisekunde, zar ne?
cyprus

#7581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Mene interesuje koje bi to 4 federalne jedinice bile, i zašto 2 distrikta? Ako bi se radio preustroj unutrašnje organizacije, zašto je potrebno da Brčko i dalje bude distrikt?
Pedja Kojovic

#7582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

cyprus

Mi smatramo da bi Brcko i dalje trebalo zadrzati sadasnji status nepripadnosti ni jednom od entiteta, ili, u buducnosti federalnih jedinica.
Pretvaranje Sarajeva u distrikt koji bi obuhvatao sve sarajevske predratne opstine bi omogucilo da se svi gradjani BiH
identifikuju sa glavnim gradom svoje zemlje i izbalansiralo bi njegovu etnicku strukturu.

Sto se tice federalnih jedinica...

Ustavni model političko-teritorijalnog ustrojstva nije u skladu sa regionalno- geografskom strukturom BiH. Linije razgraničenja su rezultat političkog kompromisa za zaustavljanje rata. One su pravno osigurale disoluciju bosankohercegovačkih fizionomskih sistema, geocjelina, geokompleksa, samoodrživih-funkcionalnih regija, subregija i krajeva i transformirali ih u neodržive i skupe funkcionalne cjeline. Kantonalno uređenje FBiH dodatno je osnažilo negativan uticaj na procese prostorne disolucije i na uništavanje samoodrživih subregionalnih cjelina.

Federalne jedinice BiH moraju biti uspostavljene na osnovu priznatih principa i metoda regionalizacije. Osnovni kriterij za određivanje federalnih jedinica moraju biti metodološki koncepti regionalone politik EU. Upotrijebljava se integracioni proces samoodrživih regija koje se prekogranično okupljaju u velike regionalne sisteme određene funkcionalne namjene. Geografske regije je potrebno odrediti na osnovu više varijabli: složenost prirodnih cjelina, funkcije gradova koji neposredno djeluju na svoje okruženje, prirodni pejsaž, kulturni pejsaž, ekonomske cjeline koje, opet, obuhvataju funkcionalne regije.
Kriteriji za uspostavljanje federalnih jedinice su funkcionalne podjele prema sljedećim faktorima: kompleksna geografska regionalizacija, koncept regionalizacije EU, samoodrživi koncept regija i uklapanje budućih regija u susjedne komaptibilne regije.

U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:
(a) zapadnobosanska ili banjalučka makroregija: banjalučka, bihaćka, drvarska, jajačka i prijedorska regija;
(b) istočnobosanska ili tuzlanska makroregija: brčanska, tuzlanska i zvornička regija; (c) srednjobosanska ili sarajevsko-zenička makroregija: bugojanska, dobojska,
goraždnaska, livanjska, sarajevska, sokolačka, travnička, visočka i zenička regija;
(d) hercegovačka ili mostarska makroregija: čapljinska, konjička, mostarska i trebinjska regija.

Ovakva regionalizacija odgovara funkcionalnoj-nodalnoj regionalizaciji: bosansko- krajiška ili banjalučka, sjevernoistočnobosanska ili tuzlanska, središnjobosnaska ili sarajevska i hercegovačka ili mostarska regija.

p.k.
webby-x

#7583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:
(a) zapadnobosanska ili banjalučka makroregija: banjalučka, bihaćka, drvarska, jajačka i prijedorska regija;
(b) istočnobosanska ili tuzlanska makroregija: brčanska, tuzlanska i zvornička regija; (c) srednjobosanska ili sarajevsko-zenička makroregija: bugojanska, dobojska,
goraždnaska, livanjska, sarajevska, sokolačka, travnička, visočka i zenička regija;
(d) hercegovačka ili mostarska makroregija: čapljinska, konjička, mostarska i trebinjska regija.
Koliko ovakav prijedlog ima šanse biti usvojen od naroda?
Svjesni se da takva šansa ne postoji.
Dakle, računate da MZ to dekretom odradi?
Ideja bez ikakve šanse da se ostvari je loša ideja.

ps. Čemu Brčko kao distrikt sa ovom regionalnom reorganizacijom?
Corto Maltese

#7584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote: U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:

Ovakva regionalizacija odgovara funkcionalnoj-nodalnoj regionalizaciji: bosansko- krajiška ili banjalučka, sjevernoistočnobosanska ili tuzlanska, središnjobosnaska ili sarajevska i hercegovačka ili mostarska regija.

p.k.
Mogu vam ja nacrtati još ljepše i prirodnije mape (recimo podjela na 7 ili 10 srezova koja je postojala nekoliko puta u BH istoriji, i u cijelosti prati prirodne granice regija), ali čemu gubiti vrijeme i energiju utopijskim inicijativama? Vrijednost ovog je otprilike na nivou prijedloga da se u ustav ubaci odredba da niko više ne smije umrijeti od raka.
Last edited by Corto Maltese on 17/06/2012 22:26, edited 2 times in total.
cyprus

#7585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Pedja Kojovic wrote:U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:

p.k.
Uz uvažavanje svega rečenog, ja se nadam da je ovo zaista samo grubi presjek... Ono što si ti ovdje opisao manje-više izgleda ovako:

Image

Sa obzirom da si u tekstu nekoliko puta spomenuo geografiju, meni kao geografu je ovdje nekoliko stvari upalo u oči:

1) Složićeš se da ova Srednjobosanska (SA-ZE) regija baš i ne izgleda najprirodnije. U njoj se npr. nalaze Livno, Foča i Doboj, po meni tri nespojive oblasti sa tri različita kraja države. Prema tome, ja ne mislim da livanjski kraj, koji je vezan sa ostatkom pretpostavljene regije samo preko Kupreških vrata, pripadajući ovdje. Moje mišljenje je da je njega funkcionalnije vezati uz Mostar i Hercegovačku regiju.

2) Isto mislim za Doboj i ovih nekoliko opština južnije, koje su geografski i funkcionalno ipak bliže sjeveroistoku odnosno Tuzli nego Sarajevu...

3) Za Jajce bih također mogao reći da usprkos blizini, nije to baš gravitacijsko područje Banja Luke... ali to eto može proć, mada geografske karakteristike Jajca taj predio svrstavaju više u Srednju Bosnu...

4) Čitavo prijeratno Sarajevo (10 opština) kao distrikt? Moje mišljenje je da je to prevelik prostor za distrikt, ovo više djeluje kao zasebna regija. Ja se slažem i podržavam ideju o Sarajevu kao distriktu, ali smatram da bi bilo bolje da se to odnosi samo na uže gradsko područje.

5) Meni najveći upitnik - Distrikt Brčko. Da ponovim pitanje... Koja je funkcija DB, ako dođe do ovakve regionalizacije? Naime nije isto DB kao strateški važna opština između dva entiteta i DB kao multietnička enklava u okruženju također multietničke regije SI Bosne. Koja je onda posebnost Brčkog u tom slučaju koja opravdava njegov status distrikta?

Dakle, uz uvažavanje čisto geografskih arguemnata korigovana karta odozgo bi imala sljedeći izgled:

Image

Ako ćete se držati prijedloga o ustroju sa četiri regije, moj vam je savjet da to bude upravo ova karta (dobro, može se diskutovati o položaju nekih opština, npr. Jajce, Žepče, Kalinovik), ali generalno nodalno-funkcionalne regije bi trebale izgledati ovako, kao i političko-teritorijalni ustroj države, kad bi se radilo o ''normalnoj'' zemlji...

Međutim, Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična država, sa veoma složenim unutrašnjim odnosima, tako da sam ja skeptičan da će ikad moći zaživjeti ovakvo nešto... Zato mislim da bi se trebalo više usmjeriti na neke realnije ciljeve... A po pitanju unutrašnje teritorijalne reorganizacije, jedino što vidim da bi možda moglo biti izvedivo u nekoj skorijoj budućnosti je smanjenje broja kantona... Moje pitanje stoga glasi, da li bi NS podržala nešto poput toga?
Sapienti

#7586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sapienti »

Federalne jedinice :? :shock:

U 21. vijeku, kad se Evropa ujedinjuje, vi bi zemlju od 3.5 miliona stanovnika dijelili na nekakvu federaciju nečega :shock:

Tokio 35. miliona stanovnika, žive skupa, a mi se moramo federalizirati?

Kad lideri separatista (Dodik i Čović) spominju federalne jedinice, to mi je sasvim razumljivo jer znam šta je u pozadini i uopšte se ne brinem jer dosad nije bilo sagovornika na tu temu na "trećoj" strani.

Vidjeti da ste vi na toj talasnoj dužini... Iznenađen sam i šokiran :shock: . Na osnovu prijašnjih postova i zalaganja, ne mogu sebi objasniti da ovo predlažete iz zlih namjera što me ostavlja sa samo jednim logičnim objašnjenjem - amatersko političko razmišljanje.

Ili ispravljajte ovu terminologiju u regionalizaciju/administrativnu podjelu, ili će vam se ovo dobro obiti od glavu samo dok neko od političkih protivnika pažljivije pročita šta pišete.

Još jednom :shock:
Boom71

#7587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Boom71 »

na moju ogromnu zalost,ovaj prijedlog srbi iz rs-a nece ni pogledati,a kamoli o tome razgovarati.
volant

#7588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

ali hoce gradjani koji zive u RS. ljudi kojima je pun kufer ovih ublehasa i statusa quo.

i nemojte misliti da raja nece podrzati bolju organizaciju zemlje ako to znaci vise para i bolji zviot. 8-)
Pedja Kojovic

#7589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Par opaski...

Pojmovi, i njihova znacenja, koji su koristeni u ovom dokumentu su javnopravni standardi u savremenoj
pravnoj nauci. Bosna i Hercegovina je složena država (jer su ustavom uspostavljene visoko osamostaljene teritorijalne jedinica sa vlastitim državnim i kvazidržavnim nadležnostima), ali nije savezna država (jer, tako nije uspostavljena ustavnim pravom i entiteti nisu snagom Ustava konstituirani kao države). Ona je složena država federalnog tipa u kojoj su unitarni elementi raspoznatljivi u vrlo uskom krugu nadležnosti. Tako tip bosanskohercegovačkog federalizma ukazuje na dominaciju konferderalnih elementata.
Netačno je izjednačavanje federalizma sa saveznom državom, kao što je netačno unitarizmu pripisivati autoritarne konotacije. Federalne i unitarističke tendencije se susreću u svim složenim i jednostavnim državama. One se definiraju na osnovu konkretnih elemenata kao što su: izborno pravo i praktične politike, sistem parlamentarnog odlučivanja, raspodjele nadležnosti između države i federalnih jedinica i ogranizacija državne uprave i pravosuđa.

Za one koji smatraju da je prijedlog dobar, ali nerealan/neizvodljiv...
Sadasnje politicko/ekonomsko/politicko stanje u BiH je dugorocno neodrzivo.
Pred nama je izbor; ili zadrzati status quo-a, koji dugorocno vodi do toga da ce sve manje i manje gradjana
vjerovati u funkcionalnu, demokratsku BiH ili promjena u skladu sa racionalnim, pravnim, argumentima.
Nase, kao i sva druga, drustvo je zbir pojedinaca i svaka drustvena promjena, pogotovo, tako fundamentalne kao sto su
novi ustav baziran na najsirem socijalnom koncenzusu je moguca samo ukoliko smo mi svi pojedinacno spremni promjeniti svoje ponasanje i odnos prema nasoj zemlji. Prvi, i po meni, i najtezi, korak u pravcu reformi je prevazilazenje pesimizma, osjecaja da promjena nabolje u nasoj zemlji nije moguca. Napustanje doasadasnjeg nacina ponasanja/razmisljanja, odricanje od rutine u obavljanju posla, u odnosima medju ljudima i licnog komfora nije lako/jednostavno sa stanovista svakog od nas, ali to je ono sto od nas "duh vremena" i okolnosti u kojima se nalazimo zahtijeva - ukoliko zaista zelimo da prevazidjemo proslost i stvaramo jedno bolje i pravednije drustvo.

Principi ustavnopravnih reformi koje smo usvojili na stranackim organima predstavljaju nase politicke ciljeve i mi cemo uciniti sve sto mozemo da u tu raspravu ukljucimo sto vise gradjana i politickih subjekata s nadom da ce javna debata zavrsiti sirokim socijalnim koncenzusom u pogledu ustavnih rjesenja koja mi nudimo.
U drugoj fazi, koja je dijelom vec spremna, ovi se principi konkretizuju u nacinu na koji se uspostavlja zakonodavna, izvrsna i sudska vlast. U trecoj ce se pojaviti konkretan tekst novog Ustava BiH.

Ja razumijem gradjane koje je proteklih 20 godina dovelo u apatiju i defetizam i koji nakon citanja ovog dokumenta, unaprijed "bacaju peskir u ring" i odustaju. Krajnji rezultat takvog apaticnog odnosa prema svojoj zemlji, i svom zivotu, na kraju krajeva, je izvjesno negativan, los. Mi na njega jednostavno ne mozemo pristati.

p.k.
volant

#7590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Pedja Kojovic wrote:Par opaski...

Pojmovi, i njihova znacenja, koji su koristeni u ovom dokumentu su javnopravni standardi u savremenoj
pravnoj nauci. Bosna i Hercegovina je složena država (jer su ustavom uspostavljene visoko osamostaljene teritorijalne jedinica sa vlastitim državnim i kvazidržavnim nadležnostima), ali nije savezna država (jer, tako nije uspostavljena ustavnim pravom i entiteti nisu snagom Ustava konstituirani kao države). Ona je složena država federalnog tipa u kojoj su unitarni elementi raspoznatljivi u vrlo uskom krugu nadležnosti. Tako tip bosanskohercegovačkog federalizma ukazuje na dominaciju konferderalnih elementata.
Netačno je izjednačavanje federalizma sa saveznom državom, kao što je netačno unitarizmu pripisivati autoritarne konotacije. Federalne i unitarističke tendencije se susreću u svim složenim i jednostavnim državama. One se definiraju na osnovu konkretnih elemenata kao što su: izborno pravo i praktične politike, sistem parlamentarnog odlučivanja, raspodjele nadležnosti između države i federalnih jedinica i ogranizacija državne uprave i pravosuđa.

Za one koji smatraju da je prijedlog dobar, ali nerealan/neizvodljiv...
Sadasnje politicko/ekonomsko/politicko stanje u BiH je dugorocno neodrzivo.
Pred nama je izbor; ili zadrzati status quo-a, koji dugorocno vodi do toga da ce sve manje i manje gradjana
vjerovati u funkcionalnu, demokratsku BiH ili promjena u skladu sa racionalnim, pravnim, argumentima.
Nase, kao i sva druga, drustvo je zbir pojedinaca i svaka drustvena promjena, pogotovo, tako fundamentalne kao sto su
novi ustav baziran na najsirem socijalnom koncenzusu je moguca samo ukoliko smo mi svi pojedinacno spremni promjeniti svoje ponasanje i odnos prema nasoj zemlji. Prvi, i po meni, i najtezi, korak u pravcu reformi je prevazilazenje pesimizma, osjecaja da promjena nabolje u nasoj zemlji nije moguca. Napustanje doasadasnjeg nacina ponasanja/razmisljanja, odricanje od rutine u obavljanju posla, u odnosima medju ljudima i licnog komfora nije lako/jednostavno sa stanovista svakog od nas, ali to je ono sto od nas "duh vremena" i okolnosti u kojima se nalazimo zahtijeva - ukoliko zaista zelimo da prevazidjemo proslost i stvaramo jedno bolje i pravednije drustvo.

Principi ustavnopravnih reformi koje smo usvojili na stranackim organima predstavljaju nase politicke ciljeve i mi cemo uciniti sve sto mozemo da u tu raspravu ukljucimo sto vise gradjana i politickih subjekata s nadom da ce javna debata zavrsiti sirokim socijalnim koncenzusom u pogledu ustavnih rjesenja koja mi nudimo.
U drugoj fazi, koja je dijelom vec spremna, ovi se principi konkretizuju u nacinu na koji se uspostavlja zakonodavna, izvrsna i sudska vlast. U trecoj ce se pojaviti konkretan tekst novog Ustava BiH.

Ja razumijem gradjane koje je proteklih 20 godina dovelo u apatiju i defetizam i koji nakon citanja ovog dokumenta, unaprijed "bacaju peskir u ring" i odustaju. Krajnji rezultat takvog apaticnog odnosa prema svojoj zemlji, i svom zivotu, na kraju krajeva, je izvjesno negativan, los. Mi na njega jednostavno ne mozemo pristati.

p.k.
BRAVO PEDJA! BRAVO NASA STRANKA! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
volta dzontra

#7591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volta dzontra »

Pedja Kojovic wrote:cyprus

Mi smatramo da bi Brcko i dalje trebalo zadrzati sadasnji status nepripadnosti ni jednom od entiteta, ili, u buducnosti federalnih jedinica.
Pretvaranje Sarajeva u distrikt koji bi obuhvatao sve sarajevske predratne opstine bi omogucilo da se svi gradjani BiH
identifikuju sa glavnim gradom svoje zemlje i izbalansiralo bi njegovu etnicku strukturu.

Sto se tice federalnih jedinica...

Ustavni model političko-teritorijalnog ustrojstva nije u skladu sa regionalno- geografskom strukturom BiH. Linije razgraničenja su rezultat političkog kompromisa za zaustavljanje rata. One su pravno osigurale disoluciju bosankohercegovačkih fizionomskih sistema, geocjelina, geokompleksa, samoodrživih-funkcionalnih regija, subregija i krajeva i transformirali ih u neodržive i skupe funkcionalne cjeline. Kantonalno uređenje FBiH dodatno je osnažilo negativan uticaj na procese prostorne disolucije i na uništavanje samoodrživih subregionalnih cjelina.

Federalne jedinice BiH moraju biti uspostavljene na osnovu priznatih principa i metoda regionalizacije. Osnovni kriterij za određivanje federalnih jedinica moraju biti metodološki koncepti regionalone politik EU. Upotrijebljava se integracioni proces samoodrživih regija koje se prekogranično okupljaju u velike regionalne sisteme određene funkcionalne namjene. Geografske regije je potrebno odrediti na osnovu više varijabli: složenost prirodnih cjelina, funkcije gradova koji neposredno djeluju na svoje okruženje, prirodni pejsaž, kulturni pejsaž, ekonomske cjeline koje, opet, obuhvataju funkcionalne regije.
Kriteriji za uspostavljanje federalnih jedinice su funkcionalne podjele prema sljedećim faktorima: kompleksna geografska regionalizacija, koncept regionalizacije EU, samoodrživi koncept regija i uklapanje budućih regija u susjedne komaptibilne regije.

U tom smislu može se, kao grubi presjek polaziti od sljedeći federalnih jedinica:

p.k.

Dragi p.k.!

Svaka čast na trudu. Ipak ovo je jedna ideološka konstrukcija koja ne uvažava želje većine onih koji žive u BIH.
Uglavnom uvažili ste sve kriterije osim onih koji su izvor svih problema...

:)
dragonz

#7592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

Najbolje bi bilo da gradovi tj. opštine prema broju stanovnika dobiju predstavnika u skupštini BiH koja bi bila administrativno uređena na državni (parlamentarna skupština i dom naroda) i lokalni (opštine koje bi prema broju stanovnika imale određeni broj vijećnika).
Dom naroda bi imao 25% Bošnjaka, 25% Srba, 25% Hrvata i 25% ostalih, a odluke bi se donosile nadpolovičnim brojem glasova sa minimalno 15% glasova ostalih.

Ove geografske jedinice su ideja prof.Ibrahima Bušatlije kojem su se svi smijali prije nekoliko godina kada je je predlagao na opštim izborima a sada je ovaj prijedlog odličan i potreban.
Pedja Kojovic

#7593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dragonz

Nas prijedlog zadrzava dvodomni parlamentarni sistem, ali umjesto Doma naroda u drzavnom parlamentu predvidja postojanje tijela (drugog doma) u kojem bi, potpuno ravnopravno, bez obzira na demografsku i ekonomsku snagu, bile predstavljene federalne jedinice i dva distrikta.

p.k.
madner

#7594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Uvazava se zelja vecine, ne uvazava se zelja vecina unutar svih grupacija.
Nostromo

#7595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Nostromo »

Pedja;

Kao clan Nase Stranke, i to cak i aktivan, iznenadjen sam Prijedlogom, a narocito su me dvije stvari ubole u oci.

- prijedlog da Sarajevo bude ditrikt
Da te citiram: "Pretvaranje Sarajeva u distrikt koji bi obuhvatao sve sarajevske predratne opstine bi omogucilo da se svi gradjani BiH identifikuju sa glavnim gradom svoje zemlje i izbalansiralo bi njegovu etnicku strukturu."

Zasto Srajevo, i zasto samo Sarajevo? Neka Mostar i Banja Luka ostanu etnicki ocisceni, a neka Sarajevo sluzi "za pokazivanje"? Ovakva ideja da samo Sarajevo postane distrikt kao da je pobjegla iz Karadjordjeva '91 iz kuhinje Franje i Slobe, jer njome se obezvredjuje 300.000 manje-vise urbanih, vecinom bosnjackih glasova, a daje se snaga i brojcana nadmoc ekstremnim hrvatskim i srpskim opcijama u ostatku BH. Zasto?

- pitanje zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda i Ostalih
Pa zar jedna stranka lijevog centra u 2012. godini i dalje razmislja u kontekstu "konstitutivnih naroda i ostalih"? Plemenska floskula "konstitutivni narodi" i dalje dovodi do toga da se ja kao neko ko se osjeca Bosancem dovodim u podredjen polozaj, jer zaboga, nisam "konstitutivan", nego sam "ostali".
Pa i sama semantika "konstitutivni narodi" i "ostali" nas "ostale" cini gradjanima drugog reda! Zasto rukovodstvo NS razmislja poput Covica, Didika, Izetbegovica? Zar mi ne bismo trebali biti svojevrsna avangarda borbe protiv nacionalnih torova, i da "budemo realni i trazimo nemoguce"?
Usput, koji je prijedlog NS-a za rijesavanje problema Sejdic-Finci? Iipak je to prece od "crtanja regija", zar ne?

Na kraju ne mogu da ne primjetim sa nelagodom da je Prijedlog "usvojen jednoglasno", nekako mi se cini suvise à la Dr Zlaja.
Pedja, kada bi mogli ocekivati raspravu o Prijedlogu, kako unutar NS-a, tako i u vidu javne diskusije (ili je ovo, ne daj Boze, konacni stav NS-a)?

Srdacan pozdrav,
N.A.
Boom71

#7596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Boom71 »

ja bih bio najsretniji kada bi vecina stanovnistva podrzala ovaj prijedlog i sa nekim novim elanom u nekoj super atmosferi napredka i boljitka krenuli u ostvarivanje tog prijedloga.
osim toga,ja sam ubjedjen da bi te reforme bile najbolji i najbrzi put u prosperitet!

medjutim,kao neko ko odlicno poznaje stanje u rs-u,kao i narod koji zivi u tom entitetu,jer sam jednim dijelom pripadnik i tog naroda,situacija je za ovaj projekat porazavajuca.

isto tako,ne zelim odustati od pricipa jednakosti i pravde,naprednih ideja i sloge medju svim narodima i manjinama u bih,ali da bi se doslo do toga da se u bih nesto mijenja,moraju se napraviti neke pretpostavke na terenu.

u svakom slucaju treba se sto prije suociti i vidjeti rezultate.
Pedja Kojovic

#7597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

nostromo

Mislim da vi prebrzo i pogresno izvoditi zakljucke i projekcije iz ustavnih principa koje predlazemo.
Ja, recimo, ne znam kako ste vi dosli do zakljucka da se ovim prijedlogom 300k glasova u distriktu Sarajevo obezvredjuje i daje snaga ekstremnim Hrvatskim i Srpskim opcijama?

Sto se tice terminologije, odnosno, upotreba izraza "konstitutivni narodi"....

Kao sto sam napisao u jednom ranijem postu...
Pojmovi koji se koriste u ovom prijedlogu su pojmovi ustavnojavnog prava i imaju, ne kolokvijalno ili politikanstvo, nego ono znacenje koje imaju u medjunarodnom javnom pravu i u aktuelnim ustavnim dokumentima BiH.

Nasa stranka je ne samo pokretac inicijative u KS i u Domu naroda FBIH za ukidanje diskriminacije prema Ostalima (BiH vs. Sejdic-Finci) nego je i izradila i podnijela konkretne amandmane u tom smislu. Obstrukcije te inicijative koje dolaze i iz stranaka pozicije i opozicije su u KS konacno prevazidjene i amandmani ce se naci na SKS zakazanoj za 27. ovog mjeseca. Nakon javne rasprave od 30 dana amandmanai ce se ponovo naci na Sskupstini - pocetkom septembra, ja se nadam - i tako ce Kanton Sarajevo postati prvi teritorij u BiH u kojem su svi gradjani jednaki pred zakonom i u ocima drzave. (Sudbina iste ove inicijative na entitetskom nivou je jos uvijek neizvjesna).

Predsjednistvo i GO, kao reprezantitivni organi, su usvojili ove principe kao dobar osnov za otvaranje javne rasprave, ciji je cilj da konstruktivno i pozitivno utice na promjene dokumenta, je na neki nacin vec pocela.(Recimo, upravo na ovom forumu). Konkretne termine i lokacije gdje ce cemo imati tribine i okrugle stolove cemo pravovremeno objaviti.

p.k.
madner

#7598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Sta po vama znace konstiutivni narodi i iz cega vadite znacenje istih?
Erzsebet

#7599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Erzsebet »

Sapienti wrote:Federalne jedinice :? :shock:

U 21. vijeku, kad se Evropa ujedinjuje, vi bi zemlju od 3.5 miliona stanovnika dijelili na nekakvu federaciju nečega :shock:

Tokio 35. miliona stanovnika, žive skupa, a mi se moramo federalizirati?

Kad lideri separatista (Dodik i Čović) spominju federalne jedinice, to mi je sasvim razumljivo jer znam šta je u pozadini i uopšte se ne brinem jer dosad nije bilo sagovornika na tu temu na "trećoj" strani.

Vidjeti da ste vi na toj talasnoj dužini... Iznenađen sam i šokiran :shock: . Na osnovu prijašnjih postova i zalaganja, ne mogu sebi objasniti da ovo predlažete iz zlih namjera što me ostavlja sa samo jednim logičnim objašnjenjem - amatersko političko razmišljanje.

Ili ispravljajte ovu terminologiju u regionalizaciju/administrativnu podjelu, ili će vam se ovo dobro obiti od glavu samo dok neko od političkih protivnika pažljivije pročita šta pišete.

Još jednom :shock:
Nauči čitati čovječe...
Pedja Kojovic

#7600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Meni je drago da vi, u pauzi, srcanog agitovanja za SDP na drugoj temi dodjete na ovu i postavljate "filozofska" pitanja na koja znate odgovor. To znam jer sa zanimanjem pratim vase postove, i ne rijetko, se potpuno slazem sa vasim konstatacijama.
Niti ja, niti, ja mislim, iko u ustavnopravnoj struci ne zna sta tacno znaci taj izraz/fraza.( I vi, i ja znamo od koje je engleske rijeci izvedena i sta u politickom smislu znaci u originalu).
U sadasnjem znacenju ili tacnije ideja iz koje je izvedena i uvedena - zavedena bi bilo pravilnije - u nas moderni politicki zargon ja koncept pripisujem r. Izetbegovicu i njegovoj izjavi - cije konsekvence osjecamo i danas - pred prve izbore u kojoj poziva na osnivanje Srpske i Hrvatske nacionalne stranke u BiH kako bi, parafraziram, politicki predstavnici naroda napravili dogovor o BiH.(Zasto praviti dogovor o necemu sto vec jeste i zasto nisu isli na to da je drzava BiH, kao i sve ostale drzave na svijetu, drzava njenih gradjana, pitajte SDA-ovce).
A ko ju je u Daytonu uspio ubaciti, ko je u nase ustave ubacio frazu "vitalni nacionalni interes" koja se u mirovnom sporazumu nigdje ne spominje istorija ce nam, nadam se, jednog dana, kada istekne embargo na zapisnike i druge zabiljeske napravljene tom prilikom, pokazati.

U svakom slucaju, mi smo u nasoj inicijativi za Ostale na entitetskom nivou u nasoj formulaciji izmjene Ustava FBiH izbjegli tu frazu. Isto cemo traziti i tokom javne rasprave o amandmanima na Ustav KS koji uskoro krecu u cilju realiziranja nase inicijative za Ostale.

Opsta formula koju smo primjenili u smislu jezika je sljedeca:
"Gradjani Kantona Sarajevo, Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, donose sljedeci ustav..."

p.k.
Locked