Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Suzie Q

#7576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Mislim da beskucnika u BiH nema toliko jer mahom svi imaju krov nad glavom, ali eto u Mostaru se gradi dom za beskucnike.
Inace i beskućnici migriraju. Bas iskljucivo u Njemacku dolaze beskucnici iz drugih zemalja i kad su radili istraživanje zasto je to tako, utvrdilo se da im se pruza vise nego u matičnoj zemlji. Imaju ta prihvatilišta gdje se mogu okupati, dobiju sve za higijenu, cistu odjecu, hranu i besplatnu liječničku skrb. Od sakupljanja boca i limenki mogu sebi izbiti i lovu a i zasticeni su. Tu gdje zivim je jedna zena zivjela na ulici i svima je upadala u oci jer je u centru grada pocela gomilati svoje stvari u kolicima iz supermarketa, to je bila doslovno deponija. Kad je policija krenula to rješavati ispostavilo se da joj sestra zivi tu i da se zeli brinuti za nju ali ova to nece. Policija nije imala ovlasti ukloniti tu zenu s ulice pa su tako kao rijesili problem.
Orban je recimo nedavno donio zakon gdje ce svi beskucnici u zatvor ako ih se nađe na ulici. Prije toga je osposobio niz domova za njihov smjestaj. Domovi su bili prazni jer su beskućnici ziveci na ulici mogli sta i kako hoce, sitne krađe, prosjacenje, opijanje, droga... sad kad je stao u kraj tome odmah se pojavilo niz nvo da kazu kako su ugrozena ljudska prava beskucnika pod diktaturom Orbana.
Otto24

#7577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Otto24 »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote:Pa nije niko ni govorio da Meho sa tri razreda osnovne moze u Njemackoj klepit 4000 netto..
Ko zna, možda i Mehaga dobaci do tog iznosa, pa i sa svoja tri razreda...
Sve je to mit, kao cudoviste iz Loh Nesa, ili legenda o Bosku Buhi koji je navodno poginuo kao dijete.

U EU nema bogacenja za sirotinju.

Samo u Americi i Australiji se nepismen i glup covjek moze obogatiti.

Image

Da li ste znali da Mehin kolega -slicnih intelektualnih osobina i istog obrazovanja, moze zaraditi do $80 po satu. Vise od doktora, programera, ili prostitutke u EU, a radi kudikamo manje. Opis posla:kontrolor saobracaja, koji po cijeli dan okrece znak sa natpisom STOP i SLOW u pravilnim intervalima.

To je $180.000 godisnje, i to nije mit.

Uspjeh i neuspjeh imaju cijene.

Pogotovo u gradu koji poslije Malmea i Berlina ima najvecu stopu kradje banana i obuce(ispred dzamija) u Evropi.
HAVANA

#7578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

4000 rijetko i koji Leen dobaci al hajd...

Image
insomnia78

#7579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Oj kako perfidno hoces da odgovoris ove bosnjake pd odlaska
HAVANA

#7580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ma vala necu nego smorise me okolo sa glupim pricama i hiljadama eura. :-) I cerka dodje pa me pita,kaze rekli joj hiljade se zarade... :-) Moram gluposti objasnjavati.Pa joj nabrajam sve ljude koje zna gore i njihove plate,kakve ba 4000 netto.Svi od 1800 do 2200 sto rade po spedicijama,fabrikama,buticima,opstinama,telekomima,elektroprivredama...E kaze onaj... ima vise.Ima oci moje lijepe,ima svoju firmu,zaradio dosta u zivotu ali recimo prosle godine samo na kamionima i novom poslu zijanio 95000 eura.Jesi kadra i sposobna da budes samostalna i nosis rizik tog posla.Hajde.Eto ima dijaspore dosta,nek se jave koji imaju 4000 netto i da vidimo koliki je procenat ljudi sa tom platom? Mislim ne smeta meni to,neka idu ljudi,traze bolje...ali toliko se gluposti napise da je to nevjerovatno.Omladina cita pa ima nerealna ocekivanja.Lako je meni citati ali neko od 20 godina veze nema,konta beru se s grane...Smetaju mi glupe price prvenstveno zbog djece,pokusavam im objasniti sta i kako trebaju raditi,uciti,pripremiti ih za zivot...Onda mi dodje sa glupim pricama i bajkama. :-) Neku noc me iznervirala,eto idi,idi bog te jebo pa ces nauciti sta je platiti racune i ziviti samostalno.Sjooo kaze drugarica joj dobila platu 1800 eura.Ok,al nema starog i matere tamo da placaju racune i sve ostalo...Sama ces sve platiti.Idi kad zavrsis fakultet pa probaj.Nemam ja tu sta dalje objasnjavati.Probaj.To je slijedeca skola koju moras zavrsiti.Ne zelim da je sputavam.Mislis da znas bolje,probaj.
madner

#7581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Pametan uci na tudjim greskama, budale vjeruju lovackim pricama :D

Meni je fascinantno kako zamisljaju da ce doci bez kvalifikacije u zemlju gdje je prosjek 2000 i imati duplo vise od prosjeka. :D
mousstapha

#7582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Evo recimo ja nisam jos ni blizu tih famoznih 4000 netto :D Mozda nekad i bude, ali kad promijenim klasu, formiram porodicu, ali su onda i veci troskovi zivota. :D
triconja

#7583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

HAVANA wrote:Ma vala necu nego smorise me okolo sa glupim pricama i hiljadama eura. :-) I cerka dodje pa me pita,kaze rekli joj hiljade se zarade... :-) Moram gluposti objasnjavati.Pa joj nabrajam sve ljude koje zna gore i njihove plate,kakve ba 4000 netto.Svi od 1800 do 2200 sto rade po spedicijama,fabrikama,buticima,opstinama,telekomima,elektroprivredama...E kaze onaj... ima vise.Ima oci moje lijepe,ima svoju firmu,zaradio dosta u zivotu ali recimo prosle godine samo na kamionima i novom poslu zijanio 95000 eura.Jesi kadra i sposobna da budes samostalna i nosis rizik tog posla.Hajde.Eto ima dijaspore dosta,nek se jave koji imaju 4000 netto i da vidimo koliki je procenat ljudi sa tom platom? Mislim ne smeta meni to,neka idu ljudi,traze bolje...ali toliko se gluposti napise da je to nevjerovatno.Omladina cita pa ima nerealna ocekivanja.Lako je meni citati ali neko od 20 godina veze nema,konta beru se s grane...Smetaju mi glupe price prvenstveno zbog djece,pokusavam im objasniti sta i kako trebaju raditi,uciti,pripremiti ih za zivot...Onda mi dodje sa glupim pricama i bajkama. :-) Neku noc me iznervirala,eto idi,idi bog te jebo pa ces nauciti sta je platiti racune i ziviti samostalno.Sjooo kaze drugarica joj dobila platu 1800 eura.Ok,al nema starog i matere tamo da placaju racune i sve ostalo...Sama ces sve platiti.Idi kad zavrsis fakultet pa probaj.Nemam ja tu sta dalje objasnjavati.Probaj.To je slijedeca skola koju moras zavrsiti.Ne zelim da je sputavam.Mislis da znas bolje,probaj.
Ti jaro previse krpis boga, ha ja :lol:
HAVANA

#7584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

madner wrote:Pametan uci na tudjim greskama, budale vjeruju lovackim pricama :D

Meni je fascinantno kako zamisljaju da ce doci bez kvalifikacije u zemlju gdje je prosjek 2000 i imati duplo vise od prosjeka. :D
Upravo to,sleper vanago sam pojeo u zivotu i namucio se dobro.Onda pokusas da olaksas djetetu da bar izbjegne dio tih stvari,neka se napati i radi,treba to... ali neke stvari se mogu nauciti i zaobici.I onda ti se internetske bajke poseru u pokusaj.Jebo mu internet mater i ko ga izmisli.
cassius

#7585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Sad da kazem da znam ljude koji po klinikama imaju 2500e neto , par ljudi ce ovdje reci da su peraci guzica :D
haubica_i_to_teshka

#7586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

HAVANA wrote:Ma vala necu nego smorise me okolo sa glupim pricama i hiljadama eura. :-) I cerka dodje pa me pita,kaze rekli joj hiljade se zarade... :-) Moram gluposti objasnjavati.Pa joj nabrajam sve ljude koje zna gore i njihove plate,kakve ba 4000 netto.Svi od 1800 do 2200 sto rade po spedicijama,fabrikama,buticima,opstinama,telekomima,elektroprivredama...E kaze onaj... ima vise.Ima oci moje lijepe,ima svoju firmu,zaradio dosta u zivotu ali recimo prosle godine samo na kamionima i novom poslu zijanio 95000 eura.Jesi kadra i sposobna da budes samostalna i nosis rizik tog posla.Hajde.Eto ima dijaspore dosta,nek se jave koji imaju 4000 netto i da vidimo koliki je procenat ljudi sa tom platom? Mislim ne smeta meni to,neka idu ljudi,traze bolje...ali toliko se gluposti napise da je to nevjerovatno.Omladina cita pa ima nerealna ocekivanja.Lako je meni citati ali neko od 20 godina veze nema,konta beru se s grane...Smetaju mi glupe price prvenstveno zbog djece,pokusavam im objasniti sta i kako trebaju raditi,uciti,pripremiti ih za zivot...Onda mi dodje sa glupim pricama i bajkama. :-) Neku noc me iznervirala,eto idi,idi bog te jebo pa ces nauciti sta je platiti racune i ziviti samostalno.Sjooo kaze drugarica joj dobila platu 1800 eura.Ok,al nema starog i matere tamo da placaju racune i sve ostalo...Sama ces sve platiti.Idi kad zavrsis fakultet pa probaj.Nemam ja tu sta dalje objasnjavati.Probaj.To je slijedeca skola koju moras zavrsiti.Ne zelim da je sputavam.Mislis da znas bolje,probaj.
druze havana, kako bi bilo da joj dash odredjenu svotu novca (u iznosu bolje plate u BiH) i nek vodi domacinstvo ,placa racune/kupuje hranu i ostale potrepshtine par mjeseci. Uracunaj joj i rentu :D pa nek vidi ,koliko ce joj ostat za izlaske i koliko ce da ushtedi :-D
Fudo387

#7587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Dok sav normalan svijet spava, fudo smrdi na poslu, jutros od dva. I kaze valja inostranstvo...jebo ti ovo, ovdje niko normalan nece doc’ :lol:
Bar da sa nekim normalnim narodom radim, navili se, ne zna se koji je ludji. Sam’ otpuhivam i masem glavom, zamantace mi se.
mousstapha

#7588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

A sto se onda ne vratis :P :D
Fudo387

#7589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

mousstapha wrote:A sto se onda ne vratis :P :D
Pa taj, netto :lol:
HAVANA

#7590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

haubica_i_to_teshka wrote:
druze havana, kako bi bilo da joj dash odredjenu svotu novca (u iznosu bolje plate u BiH) i nek vodi domacinstvo ,placa racune/kupuje hranu i ostale potrepshtine par mjeseci. Uracunaj joj i rentu :D pa nek vidi ,koliko ce joj ostat za izlaske i koliko ce da ushtedi :-D
Ma radi ona uvijek nesto,na mene je :D Promocije za marketinske agencije,docekuje goste,vodi stranicu za rentanje,ljeti bere grozdje na peljescu...Al na kraju kad skontam,fakat to tvoje ima smisla.Sve su to njene pare i ona ih koristi sve za putovanja i nake treninge.To joj je opsesija.Ali fakat kad skontas racune i bezbroj drugih troskova nisu osjetili.Ovako sve sto zaradi,to i sjebe na svoje cejfove.Dobro si,de ti malo placaj racune.Samo ce ti se kazati. :thumbup: Al opet kontam dje cu to,nek prozivi dok moze...Poslije kad je zivot napadne, nece moc glave dic kako treba.Gdje cu joj uzeti sto zaradi za racune,truba mi to nesta.
hadzinicasa

#7591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

Skolovanom covjeku s iskustvom - strucnjaku vani, 4.000€ nije misaona imenica.
Blixen

#7592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Blixen »

hadzinicasa wrote:Skolovanom covjeku s iskustvom - strucnjaku vani, 4.000€ nije misaona imenica.
nije
ali izgleda da se prica o ljudima vani zasnima samo na onima koji ne znaju jezik i nemaju skole
stakasa

#7593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

4K eura je ipak malo previse. Naravno da ima i da ce biti onih koji ce dobaciti dotle ali velika vecina nece
sinuhe

#7594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

4000 € su vec direktorske plate. Od ostalih tek ljekar u domu zdravlja moze imati toliku platu.
Fudo387

#7595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Pa stvarno su male plate u Njemackoj.
hadzinicasa

#7596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

Blixen wrote:
hadzinicasa wrote:Skolovanom covjeku s iskustvom - strucnjaku vani, 4.000€ nije misaona imenica.
nije
ali izgleda da se prica o ljudima vani zasnima samo na onima koji ne znaju jezik i nemaju skole
pa dobro, kad vecina diskutanata polazi od sebe. ako nemas skole i ne znas jezik - peres tanjure i sanjas o 4.000€
sto, da se razumijemo ne podcjenjujem niposto, svaki posten posao treba cijeniti. vise cijenim postenog cistaca, i peraca tanjira nego "gazdu" koji zavrce musterije i/ili drzavu. svaki posao ima svoje mjesto u lancu i to je ok.
samo ne treba svoj model predstavljati kao jedini moguc ili ispravan.
512MB

#7597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nije smisao zivota da odrasloj osobi od 20 godina stari i matera placaju racune. Njoj ce vjerovatno sa 2200 netto u Becu biti bolje nego u Rajvosa kod staraca.

Vi morate prvo mentalno u Evropu pa tek onda sve drugo...
HAVANA

#7598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Naravno da nije ali ih je mali procenat.Pogotovo ovih sto ih loze po internetu.Nit strucnosti,nit iskustva.U vecini slucajeva.Ko je strucan i iskusan,taj ce prilicno lako naci put.
mirsek

#7599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

madner wrote:Pametan uci na tudjim greskama, budale vjeruju lovackim pricama :D

Ko to zamislja bez kvalifikacije ?
Jel iko napisao hocu u Njemacku da radim kao dostavljac i da imam 4000 eura platu ?
HAVANA

#7600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
Nije smisao zivota da odrasloj osobi od 20 godina stari i matera placaju racune. Njoj ce vjerovatno sa 2200 netto u Becu biti bolje nego u Rajvosa kod staraca.

Vi morate prvo mentalno u Evropu pa tek onda sve drugo...
Hvala na savjetu.Dok studira, ja cu placati racune.Ona ne moze.Ti haj mentalno gdje hoces,ja necu.Ne mogu na silu.Ovo sam ja. :bih:
Post Reply