Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote:Shvatio sam, ali fundamentalizam radi svoje...
Vise se ne radi ni o fundamentalistima, ovi novi miniposlanici su otkopali ispod temelja.
Sobzirom da tvrdis da je nepismeni Muhammed prepisao nepostojecu arapsku Bibliju, zivimo me intresuje sa cime je prepisao, je li sa fulmasterom ili sa hemijskom ili olovkom
Pa ako uzmemo da se Muhamed kao poslanik pocinje spominjati u spisima dobro nakon njegove smrti, da je Kur'an pisan nakon njegove smrti, da su sva kazivanja o Muhamedovom zivotu kroz hadise bez pisanog traga samo na osnovu kazivanja pisani nakon njegove smrti, covjeku ostaje sumnja da postoji velika mogucnost da mu je falilo penkalo.
U pravu si, nije mogao nista ni prepisati ni napisati.
Ramzess Veliki wrote:
Pa ako uzmemo da se Muhamed kao poslanik pocinje spominjati u spisima dobro nakon njegove smrti, da je Kur'an pisan nakon njegove smrti, da su sva kazivanja o Muhamedovom zivotu kroz hadise bez pisanog traga samo na osnovu kazivanja pisani nakon njegove smrti, covjeku ostaje sumnja da postoji velika mogucnost da mu je falilo penkalo.
covjek koji tvrdi da nepismen covjek prepisiva nepostojecu knjigu tj bibliju na arapskom....onda sve ostalo sto kaze nema tezinu u tome, jer kad puknes nelogicnosti onda te raja nemogu uzeti za ozbiljno...ma koliki ja bi bio protivnik mnogi u diskusijama ovdje meni se moze barem odati priznanje za dostavljanje bilo kakvih dokaza, linkovi, klipove, tekstovi itd
Kuran nije napisan poslije njegove smrti...informisi se bolje.
Bloo wrote:
Zasto to treba da bude fokus?
Tema ima naslov.toliko opcenit da pokriva gazilion stvari, ukljucujuci i ovaj video.
da tema je takva da moze masa stvari pokriti, ali nevazno je pricati o fikhski /pravnim islamskim propisima sa ateistom a nevjeruje u Boga.....
jer zabrane dolaze od Boga, pa ako u startu negira se onoga koji je pokrenuo zabrane jako je tesko onda voditi diskuiju u tom smjeru...
ovdje teba da bude prica i o evoluciji po mom misljenju posto je evolucija i inteligentni dizajna sastavni dio ateizma i religije,
pa negirati pricu o evoluciji i sad prebacivati je na drugo mjesto otezava se tehnicki voditi diskusija o tim stvarim, nemogu ja se prebacivati sa teme na temu a o istoj stvari pricamo....
Nigdje veze. Ja zaista vjerujem u boga i vjerujem na osnovu onoga sto sam vidjeo i dozivio. Ali na osnovu tog iskustva mogu jedino reci da je Budha bio u pravu (ili rijeci koje se pripisuju Budhi, jer ni on nije imao penkalo) - da mi ne mozemo shvatiti Bozanske razloge, nemamo taj kapacitet. Nase je da zivimo nas zivot koji nam je dan i da pokusamo da budemo najbolje od sebe, da cijenimo svoj i tudje zivote kao svoj. Religije koje iskoristavaju svoje vjernike ne mogu predstavljati Boga na zemlji. Posebno ne religije koje se koriste zastrasivanjem vjernika, a I nevjernika, kad uzmu sebi za pravo da glume Bozju volju na zemlji. Samim tim cinom oni negiraju Boga kojeg propagiraju.
Ramzess Veliki wrote:
covjek koji tvrdi da nepismen covjek prepisiva nepostojecu knjigu tj bibliju na arapskom....onda sve ostalo sto kaze nema tezinu u tome, jer kad puknes nelogicnosti onda te raja nemogu uzeti za ozbiljno...ma koliki ja bi bio protivnik mnogi u diskusijama ovdje meni se moze barem odati priznanje za dostavljanje bilo kakvih dokaza, linkovi, klipove, tekstovi itd
Kuran nije napisan poslije njegove smrti...informisi se bolje.
U onom videu od maloprije istoricari kazu da je tako. A I od vehabija sa kojima sam radio sam godinu I po slusao kako je Kur'an sakupljan u dijelovima nakon Muhamedove smrti.
...
Bloo wrote:
Pa gdje bi onda Smrčak misionario?
Teme Evolucija? Trofazna struja? Ginekolog za žene i djevojke u Sa?
Podsjeti me ovo Smrletovo naklapanje o vaginama na jednog lika od prije par godina, koji je na pdf-u Lj&S pokrenuo temu zasto zene ne bi smjele da se seksaju sa muskarcima koji imaju veliki penis.
Uglavnom, lik se sturio da ubijedi zene sta im godi, lijepio slike maternice (zvuci poznato)... a sve haman u zelji da opravda svoj kurcic.
Smrcak15 wrote: meni se moze barem odati priznanje za dostavljanje bilo kakvih dokaza, linkovi, klipove, tekstovi itd
dokle god navedeno predstavlja najjace "dokaze" koje mozes ponuditi, ove rasprave s tobom ce uvijek biti tek sporedna razibriga za ateiste
svi dokazi se svode na dokaze za vjerovanje
a vi trazite empirijske dokaz koje nemogu dati niti ce iko ikada na zemlji dati za postojanje Boga.
zato kada vidimo priropdu koja nas okruzuje kako je u harmoniji
i kako je sve nastimano u suncevom sistemu za normalan zivot na zemlji u mnogim tim stvarima ima indicija za postojanje BOga.
Smrcak15 wrote: meni se moze barem odati priznanje za dostavljanje bilo kakvih dokaza, linkovi, klipove, tekstovi itd
dokle god navedeno predstavlja najjace "dokaze" koje mozes ponuditi, ove rasprave s tobom ce uvijek biti tek sporedna razibriga za ateiste
a vi trazite empirijske dokaz koje nemogu dati niti ce iko ikada na zemlji dati za postojanje Boga.
i kako je sve nastimano u suncevom sistemu za normalan zivot na zemlji u mnogim tim stvarima ima indicija za postojanje BOga.
Osim na juznom polu, prasumama, kisnim sumama, pustinjama, sibir...tako tim negostoljubivim predjelima...
Ramzess Veliki wrote:
U onom videu od maloprije istoricari kazu da je tako. A I od vehabija sa kojima sam radio sam godinu I po slusao kako je Kur'an sakupljan u dijelovima nakon Muhamedove smrti.
...
da Kuran je sakupljan jer je pisan po razlicitim dijelovima, tj. zivotinjskim kozama, kamenju, keramici, kostima, po koji papirus itd
nije bio napisan na jednom materijalu nego na razlicitim materijalim to je sakupljeno, (napomena, Kuran je od samog pocetka objave ucen napamet od mnogih) pa kad je Muhammed umro, sakupljan je Kuran sa raznih materijala, i poslije prepisan na jedan materiajl, to jeste papirna Knjiga.
i, pored funkcionalne, posjeduje i poetsku dimenziju naprimjer, sunce i mjesec izgledaju kao da su iste veličine.. jedno gopodari danom, drugo noću.. jedno lije zlato, drugo srebro.. i tako..
Ramzess Veliki wrote:
...
da Kuran je sakupljan jer je pisan po razlicitim dijelovima, tj. zivotinjskim kozama, kamenju, keramici, kostima, po koji papirus itd
nije bio napisan na jednom materijalu nego na razlicitim materijalim to je sakupljeno, (napomena, Kuran je od samog pocetka objave ucen napamet od mnogih) pa kad je Muhammed umro, sakupljan je Kuran sa raznih materijala, i poslije prepisan na jedan materiajl, to jeste papirna Knjiga.
Vec mi je jasnije, sad jasno vidim sliku kako sa svih strana kotrljaju kamenje sa pisanim tekstovima na jednu hrpu.
Sta su to bolan mogli da napisu na koski, tu ni vic ne moze stati.
Ramzess Veliki wrote:
...
Vec mi je jasnije, sad jasno vidim sliku kako sa svih strana kotrljaju kamenje sa pisanim tekstovima na jednu hrpu. Sta su to bolan mogli da napisu na koski, tu ni vic ne moze stati.
nisi upucen a puno kritkujes druze....
kada se kaze kost , onda se dosta cilja na kamilu pljosnastu kost koja je velika
This is one of the Hadiths that promise Jannah and speaks of virtues and good deeds. The Prophet (peace be upon him) said: Allah has ninety-nine names, one hundred less one. Anyone who learns them will enter Jannah. According to another narration: Anyone who memorizes them will enter Jannah. (Agreed upon by Al-Bukhari and Muslim)
This Hadith urges us to consider carefully, ponder over, memorize and learn the Names of Allah, so that we can benefit from their great meanings, gain Khushu` (the heart being submissively attuned to the act of worship), obey Allah and fulfill our duty towards Him(Glorified and Exalted be He).
славянин wrote:This is one of the Hadiths that promise Jannah and speaks of virtues and good deeds. The Prophet (peace be upon him) said: Allah has ninety-nine names, one hundred less one. Anyone who learns them will enter Jannah. According to another narration: Anyone who memorizes them will enter Jannah. (Agreed upon by Al-Bukhari and Muslim)
This Hadith urges us to consider carefully, ponder over, memorize and learn the Names of Allah, so that we can benefit from their great meanings, gain Khushu` (the heart being submissively attuned to the act of worship), obey Allah and fulfill our duty towards Him(Glorified and Exalted be He).