Referendum(i) u RS-u

Locked
muha_sa

#7576 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by muha_sa »

:lol: :lol: :lol:

Image

Visoki predstavnik pozvao sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH

https://static.klix.ba/media/images/vij ... 917086.jpg
General War

#7577 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

Dodik priželjkivao da Ustavni sud spor vrati na početak, sada nema kud!

Predsjednik Republike Srpske priželjkivao je da Ustavni sud cijeli spor vrati na početak, jer u tom slučaju referendum 25. septembra ne bi bio protivustavni čin.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma i pozvao građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike.

"Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće", rekao je Dodik, ističući da „Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske“

"Ne mogu oni obustaviti našu odluku. Našu odluku samo može obustaviti Narodna skupština, a Narodna skupština neće zasjedati po tom pitanju i mi ćemo održati referendum", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Mada ističe da je ovakvu odluku Ustavnog suda očekivao, istina je zapravo da je Dodik priželjkivao bitno drugačiju odluku.

Priželjkivao je da Ustavni sud prihvati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske i da cijeli spor oko obilježavanja Dana Republike Srpske vrati na početak. Ni u tom slučaju Dodik ne bi odustao od referenduma, ali bi imao kakav-takav alibi za njegovo održavanje, jer u tom slučaju referendum de iure ne bi bio osporen, nego bi se o svemu Ustavni sud naknadno izjasnio.

No, Ustavni sud nije problem vratio na početak nego je zaključio da je referendum zakazan za 25. septembra neustavan i zaključio da bi njegovo održavanje predstavljalo direktan čin podrivanja ustavnog poretka zemlje.

Dodik će najvjerovatnije ignorisati odluku Ustavnog suda BiH i neće odustati od referenduma 25. septembra, no sada će za vratom imati međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije BiH koji će ustati u zaštitu ustavnog poretka i sankcionisati nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

Imaće za vratom i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji mu neće tek tako oprostiti neposlušnost i soliranje u vođenju srpske nacionalne politike.

Izvor: Agencije

auuu distanciranja :D Ali nas precednik je clan NVZ...nema zajebancije do zadnjeg kredita!
PeppermintSA

#7578 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PeppermintSA »

Tomahawk11 wrote: Auf...cuj mene iza tastature vrijedja.
Ne, vrijedja mene kao Bosnjaka i kao gradjanina BiH. To sto tebe boli neka stvar, sto si bez identiteta....jbg, sta cu ti ja.
Kakvim oruzjem? Uozbilji se. Niko ne zvecka nicim. Treba shvatiti da ovo sto se desava je ispit za drzavu BiH. Mile predizbornim referendumom (kampanjom) cacka mecku.
Kakva zadojenost? Cime?
I šta ako te vrijeđa kao Bošnjaka i građanina BiH?

I mene vrijeđa milion stvari pa šta?

Niko ne zvecka oružjem?

Ispit za državu BiH?

Tragikomedija, povlačim se.
dezurni_ucenik

#7579 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dezurni_ucenik »

Danguba wrote:
PeppermintSA wrote:
Uz svo dužno poštovanje, apsolutno je idiotski dovoditi zemlju u potpunu blokadu zveckajući oružjem jer neki nebitni referendum o nekom nebitnom prazniku tebe iza tastature vrijeđa.

Meni je strašnija zadojenost našeg naroda nego zadojenost Dodikovaca.
Onda ti ne razumijes osnovne stvari.

Odluke ustavnog suda se moraju postovati, u suprotnom rijec je o krsenju elemenata drzavnosti. Pepermint se samo pravi da je naivan.
PeppermintSA

#7580 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PeppermintSA »

Danguba wrote:
PeppermintSA wrote:
Uz svo dužno poštovanje, apsolutno je idiotski dovoditi zemlju u potpunu blokadu zveckajući oružjem jer neki nebitni referendum o nekom nebitnom prazniku tebe iza tastature vrijeđa.

Prosvijetli me.
General War

#7581 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

Danguba wrote:
General War wrote: Svi znamo Seleta i njegove izvale...ali ove salto mortale PC-a su dejavu...vrijedi se podsjetiti sta znaci igrati hazardera...i sta im je porucio na kraju

Mislis, sta bi na kraju. :D
Najbolja recenica: A sta ce te vi? :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7582 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by pici »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
PeppermintSA

#7583 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PeppermintSA »

dezurni_ucenik wrote:
Danguba wrote:
PeppermintSA wrote:

Odluke ustavnog suda se moraju postovati, u suprotnom rijec je o krsenju elemenata drzavnosti. Pepermint se samo pravi da je naivan.
Koliko se puta do sad se prekršila odluka ustavnog suda?
General War

#7584 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

KatarinaKosaca wrote:«Izolacija i ne bez posljedica», u priopcenju SAD ambasade :kontrabas: :kontrabas: :kontrabas: :kontrabas: :serbo: :serbo: :serbo: :serbo: :violina: :violina: :violina:
Samo po novcaniku, ima da budu veci bosanci od mene :D..bosanjcima ce biti prosto neugodno :D
Last edited by General War on 17/09/2016 20:00, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#7585 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dezurni_ucenik »

PeppermintSA wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Danguba wrote:

Koliko se puta do sad se prekršila odluka ustavnog suda?

Djecko, tu naivnost ostavi za svoju raju. :thumbup:
Danguba

#7586 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

PeppermintSA wrote:
Danguba wrote:
PeppermintSA wrote:

Prosvijetli me.
Tesko. :roll:

Ako te do sada nisu prosvijetlili najvisi autoriteti koji su se izjasnili o tom prazniku i referendumu, tesko te mogu i ja. Jedino da izmisljam toplu vodu. :D
Prpa.ba

#7587 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Prpa.ba »

Ovima sto se snebivaju nad situacijom, Bake objasnio.
"Nadam se da ce Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mjere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i krivično djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom 239 Krivičnog zakona BiH", kazao je Izetbegović.

Član 239 kaže da službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine koja odbije izvršiti konačnu i ovršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
:mrgreen:
dezurni_ucenik

#7588 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dezurni_ucenik »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/milica-m ... /160917078

Dusa draga, i ona dobila svojih 5 minuta slave.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7589 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Tomahawk11 »

PeppermintSA wrote:
Tomahawk11 wrote: Auf...cuj mene iza tastature vrijedja.
Ne, vrijedja mene kao Bosnjaka i kao gradjanina BiH. To sto tebe boli neka stvar, sto si bez identiteta....jbg, sta cu ti ja.
Kakvim oruzjem? Uozbilji se. Niko ne zvecka nicim. Treba shvatiti da ovo sto se desava je ispit za drzavu BiH. Mile predizbornim referendumom (kampanjom) cacka mecku.
Kakva zadojenost? Cime?
I šta ako te vrijeđa kao Bošnjaka i građanina BiH?

I mene vrijeđa milion stvari pa šta?

Niko ne zvecka oružjem?

Ispit za državu BiH?

Tragikomedija, povlačim se.
Ama kakvim oruzjem? Mislis na ove vjezbe policije? :lol: :lol:

Nego, ispit....kad neko ne postuje odluke Ustavnog suda, sta radi?!

Nista, moja stvar, kao i svih onih koje vrijedja. Ne mogu odobravati dan proslave entiteta zbog kojeg sam izgubio neke od clanova porodice.
BHCluster

#7590 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Image
PeppermintSA

#7591 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PeppermintSA »

dezurni_ucenik wrote:
Ozbiljno te pitam.

A pri tom, ja ti dječko nisam. Kad je trebalo po rovovima jesti blato, jeo sam.
L u c i f e r

#7592 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by L u c i f e r »

"Apelujemo na rukovodstvo Republike Srpske da se uzdrži od održavanja referenduma jer bi to bilo direktno kršenje odluke Suda. Nepoštivanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima", navedeno je u saopćenju. Naveli su i da ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, "to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje". "Daytonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH", pišeu saopćenju. Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. augusta 2016. ponovno potvrdili svoju podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredjeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja. Jasno su rekli da neće tolerisati nikakvo kršenje Opšteg okvira mirovnog sporazuma, uključujući, ali ne ograničavajući se na, pokušaje otcjepljenja. "Mi čvrsto stojimo iza tih izjava", saopćeno je iz Američke ambasade u BiH. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/254984/americ ... x8wA6.dpuf

Image

:bih: 8-)
General War

#7593 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by General War »

dezurni_ucenik wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/milica-m ... /160917078

Dusa draga, i ona dobila svojih 5 minuta slave.
Jel ima njena slika uz text, nesmijem otovriti...valja nocas zaspat :lol:
Danguba

#7594 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

General War wrote:
Danguba wrote: Mislis, sta bi na kraju. :D
Najbolja recenica: A sta ce te vi? :D
...i bi kako on rece. On u Beograd, kapetan Dragan u Australiju(privremeno) a ONI u egzodus. :D
Banksy

#7595 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Banksy »

"Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica. Sjedinjene Države i međunarodna zajednica su izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH. Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruiranja Daytonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH", stav je ambasade SAD-a u BiH.

U fokusu interesiranja je godišnja vježba "Brzi odgovor 2016" koja će biti održana na Manjači pored Banje Luke od 30. septembra do 5. oktobra, što će biti prilika da bh. građani vide kako se odvija kontinuirana saradnju između EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Elementi snaga iz NATO-ove misije KFOR, Ujedinjenog Kraljevstva, Mađarske i Portugala će rasporediti svoje vojnike iz sastava Rezervnih snaga EUFOR-a,koji će podržati ovu misiju. Vježba je kombinirana obuka za operacije podrške miru većeg obima, što je i ključni dio izvršnog mandata EUFOR-a - naglašeno je iz EUFOR-a.
Neće li nas sunce ogrijati...
BHCluster

#7596 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

dezurni_ucenik

#7597 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dezurni_ucenik »

PeppermintSA wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ozbiljno te pitam.

A pri tom, ja ti dječko nisam. Kad je trebalo po rovovima jesti blato, jeo sam.

Haj dobro.
kowalski1

#7598 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by kowalski1 »

oakville wrote:
kowalski1 wrote:suština je da je dejton prvi mirovni sporazum u historiji koji nije podijelio već pokušao ponovo da inkorporira zaraćene strane pod jedan krov. to je u startu ogroman forte za bosansku stranu (ako takva postoji).
taj fakat je uzet zdravo za gotovo i konstruiran je mit o nepravdi dejtona. i naravno idiotska ideja da će stranci ispraviti tu nepravdu. to je matrica ovdašnje politike i ne moraš biti puno pametan da shvatiš koliko je to pogrešno.
Naglasak je na riječi pokušao. 20 godina poslije jasno je da srpska strana ne želi nikakvu integraciju, već kupuje vrijeme dok se ne steknu uslovi za nastavak, jer je srpskoj politici sad ili nikad, neće biti više prilika. Malo im se žuri, jer vrijeme teče a broj srba drastično pada, 60% srba u RS-u danas živi u dvije enklave, Banja Luka i Bijeljina, ostatak je prazan ili se ubrzano prazni. Znači moraju požuriti. Ni Hrvatska ne prihvata nikakvu inkorporaciju srba u BiH pod bilo kojim uslovima (osim privremeno namenutnim Dejtonom) jer to onda znači da će opet u nekoj budućnosti kao produžena ruka Srbije stvarati probleme u njenoj neposrednoj blizini.
politika je promijenjiva katagorija, stavovi naroda ne postoje osim kao propaganda, uostalom, šta je to stav naroda? političke elite su te koje se pitaju.
problem je što u ovakvoj državi nacionalizmom se ne odgovara na nacionalizmom. sda-ovska politika je rigidni nacionalizam i tuk na utuk banjaluci, a banjalučka politika je formirana u odnosu na sarajevo posljednjih 15-tak godina-to su spojene posude.
ovo drugo o nekakvoj žurbi i demografiji je prilično nebulozno. možda u kategorijama od 100 i više godina i ako je bošnjački faktor u nekakvoj idealnoj demografskoj poziciji. ali i tada teško.
a ako zaista postoji ideja secesionizma, dodiku zapravo sve ide u prilog: unutrašnji protivnik, međunarodai faktor u bih koji je izgleda odustao, evropski kontekst koji se ubrzano mijenja, toliko tema da mobilišu mase. zapravo njemu odgovara nestabilna bih u kojoj ne funkcioniše ništa da bi dokazao poentu.
PeppermintSA

#7599 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by PeppermintSA »

Tomahawk11 wrote:

Nista, moja stvar, kao i svih onih koje vrijedja. Ne mogu odobravati dan proslave entiteta zbog kojeg sam izgubio neke od clanova porodice.
I oni organizuju referendum i sprovedu ga. Šta onda?
Tomahawk11
Globalni moderator

#7600 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Tomahawk11 »

PeppermintSA wrote:
Tomahawk11 wrote:

I oni organizuju referendum i sprovedu ga. Šta onda?
Vidjeces kao i ja.
Eto citaj samo malo na temi.
Upozoravaju sa svih strana.
I ne, nije u pitanju zveckanje oruzjem i slicno.
Locked