zvizdan wrote:Pazi ovog delegata cionizma naprijed: "Izrael ima pravo na zivot.. To je osnovno pravo..."
Uglavnom, stvari otprilike stoje ovako: Covjeku na vrata pozvoni lik, predstavi se i kaze kako je malo istrazivao proslost svoje porodice, nasao da su njegovi prije nekih 700 godina odselili iz tog mjesta, pa eto svratio vodjen sentimentima. Frajer ga pusti u kucu, zena kafu pristavi, a ovaj odjednom izvadi utoku, domacina veze za radijator, mlati ga dok se ne onesvijesti, zenu i kcerku mu siluje, sinu prebije obje noge, a onda ih sve istjera iz njihovog stana. I na kraju kaze: "Sta je, jebote, imam i ja pravo na krov nad glavom. Pa to je temeljno ljudsko pravo."
Nije to bas tako. Povijest Palestinaca takodjer ima maglovitih dijelova. Sam naziv "Palestina" u Antici i Srednjem Vijeku nikad nije bio prihvacen medju lokalnim stanovnistvom jer su ga nametnuli Rimljani kad su raselili Zidove i htjeli zatrti svaki znak njihova postojanja na ustanka. Dokaz tome je da se naziv "Palestina" ne pojavljuje niti jednom u Kur'anu a "Izrael" se pojavljuje nekoliko desetaka puta.
Drevni Filistejci i Zidovi su imali gotovo jednak jezik dok Palestinci pricaju arapski koji je ipak drukciji.