Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#7576 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by moonca »

prosjecna Jugosloven/jugosalven je bolje zivio od prosjecnog amerikanca
I ja imam slicno misljenje. Prosjecan Jugosloven je bio za par nijansi bezbirzniji.
Medjutim, razliciti mentaliteti s tim i prioriteti.
nema me tamo

#7577 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nema me tamo »

Naravno da je bolje živio što se tice njihovog standarda vecini je gore nego nama
Gojeni H

#7578 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

supercali wrote:Isto kao sto ste vi kojima su upalili svjetlo da bolje zivite bugija u francusku svedsku ameriku i sada pricate kako je bolje zivjeti u bosni nego prije
Pa jeste kad dodjete na godisnji budete par sedmica na rodnoj grudi i arbajt u kolonijalne sile
Respo bolan, Fudo se naratovao, i jos tuce ljudi s foruma koji su poslije rata, trbuhom za kruhom, otisli vani.
Sta ti je?
hAZNADAR

#7579 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Ista kao i od pljuvanja, a i ja ja je nigdje nisam hvalio svakako. Samo ismijavam ova retardirana poredjenja.

Nema nista slicno. Onakva nije mogla opstati ali i da je reformirana, licila bi na tu gdje si ti trenutno samo naravno manje bogata. Ali nema svrhe trositi vrijeme objasnjavajuci nekome ko ekonomsku stranu i ne vidi ili ne zivi u bosni vec 20 godina
Retardirano jeste porediti neke stvari iz konteksta. Uzeti ekonomiju a zaboraviti na zatvoreno trziste, diktaturu, zabranu svacega,...

Zemlja gdje zivim i slicne imaju istu formulu uspjeha a to je kolektiv. Jak osjecaj kolektiva i zajednicke svojine pa se mnoga pravila bolje postuju, porez bolje uplacuje a nepotizam i korupcija bolje kaznjavaju. Zamisli drustvo kod nas gdje uopce ne postoji antagonizam grad-selo, gdje obrazovaniji, bogatiji, urbaniji,... nisu elita niti se tako odnose. Zamisli drustvo gdje ljudi imaju opce povjerenje u "svoje".
Ono sto ja licno zelim, sanjam,... je da nasa ljevica konacno preuzme primat u politici i udari nove standarde u drustvu. Socijaldemokratija danasnjice je ubjedljivo najbolja i najsigurnija politicka opcija koja moze donijeti ekonomsku sigurnost. A to jarane zahtijeva u nasim prilikama i u nasem mentalitetu totalni restart - prvo mentalno u glavama pa onda organizacijski.

Neznam kako zamisljas reformiranu Jugu da je opstala ali sa onim modelom ljevice, onim mentalitetim i onom iskrivljenom tolerancijom,... niti bi se reformirala niti igdje stigla.
hAZNADAR

#7580 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

sabina1 wrote:
hAZNADAR wrote: Bivsa YU jeste u nekim segmentima bila bolja nego ovo danas, ali je to imalo svoju cijenu i nije za poredjenja.
Nemam običaj replicirati neozbiljnim forumašima.

Pišete gluposti koje me iskreno - ne zanimaju , pa molim vas nemojte citirati moje postove jer ne želim na njih odgovarati a pogotovo ne želim da to izgleda kako vam zbog nedostatka argumenata nisam replicirala - ponavljam ne želim replicirati na gore citirane budaleštine i slično.

Mnogo vam hvala na razumijevanju.
Lijep pozdrav. :thumbup:
Gospodjo Sabina1, zahvaljujem na vasoj dobronamjernoj opaski i trudicu se da udovoljim vasoj zelji. Ali imajte razumijevanja ako zaboravim na to buduci da je ovo otvorena rasprava gdje svako replicira kome hoce i ima vas mnogo pa je tesko upamtiti necije ime i zelje. Zato vam toplo preporucujem da opusteno i bez opasnosti od nepozeljnih repliciranja diskusiju nastavite na nekom zatvorenom privatnom chatu poput PP ili Facebooka gdje mozete sortrirati neozbiljne forumase od ozbiljnih koji pretpostavljam svoju ozbiljnost dokazuju vjerovanjem u nekadasnju ozbiljnu civilizaciju. Ne zelim da vam moje obracanje u ovom stilu izgleda kao nedostatak argumenata buduci da je of topic.
Hvala mnogo na razumijevanju i prijateljski pozdrav
svako dobro :)
hAZNADAR

#7581 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

moonca wrote:
prosjecna Jugosloven/jugosalven je bolje zivio od prosjecnog amerikanca
I ja imam slicno misljenje. Prosjecan Jugosloven je bio za par nijansi bezbirzniji.
Medjutim, razliciti mentaliteti s tim i prioriteti.
Naravno da je zivot bezbrizniji kada prihvatis jednoumlje, ne odudaras od okvira i ne razmisljas puno o tome.

Zivot u Jugi i poslije Juge je isto kao zivot kod roditelja koje slusas, pomazes u svemu,... dobijes dzeparac i skrb - i kada se brines sam o sebi.
supercali

#7582 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Gojeni H wrote:
supercali wrote:Isto kao sto ste vi kojima su upalili svjetlo da bolje zivite bugija u francusku svedsku ameriku i sada pricate kako je bolje zivjeti u bosni nego prije
Pa jeste kad dodjete na godisnji budete par sedmica na rodnoj grudi i arbajt u kolonijalne sile
Respo bolan, Fudo se naratovao, i jos tuce ljudi s foruma koji su poslije rata, trbuhom za kruhom, otisli vani.
Sta ti je?
Cuj sta mi je
Pa ko god iz vana prica bolje je sad u bih je licemjer
hAZNADAR

#7583 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:
Cuj sta mi je
A sta sa onima koji zive u BiH i tvrde da im jeste bolje nego prije? A takvih iskreno receno ima dosta a nisu ni tajkuni, ni stranacki uhljebi, ni stranacke funkcije,..... skroz normalni ljudi srednjeg staleza koji su se snasli i zive solidno.

Tako da tvoja prozivka onih sto zive vani je vise nesto drugo i nesto licno, moda zavist, mozda stereotip, mozda patriotizam,..... ali nemas pravo nikoga zvati licemjerom zbog toga. Ljudi imaju pravo dati sud o YU bez obzira gdje zivjeli. A kako je zivjeti danas u BiH je individualno - neko je zadovoljan a neko ne. Svi mi imamo brojnu familiju i prijatelje u BiH.
supercali

#7584 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:
supercali wrote:
Cuj sta mi je
A sta sa onima koji zive u BiH i tvrde da im jeste bolje nego prije? A takvih iskreno receno ima dosta a nisu ni tajkuni, ni stranacki uhljebi, ni stranacke funkcije,..... skroz normalni ljudi srednjeg staleza koji su se snasli i zive solidno.

Tako da tvoja prozivka onih sto zive vani je vise nesto drugo i nesto licno, moda zavist, mozda stereotip, mozda patriotizam,..... ali nemas pravo nikoga zvati licemjerom zbog toga. Ljudi imaju pravo dati sud o YU bez obzira gdje zivjeli. A kako je zivjeti danas u BiH je individualno - neko je zadovoljan a neko ne. Svi mi imamo brojnu familiju i prijatelje u BiH.
Kako nemam pravo zvati licemjerom
Jbt isto kao kad bi ja tebi na liniji govorio napadaj haznadar po blatu kisi snijegu a ja iz kancelarije ti naredjujem jer sam neki komandant ili sl
Ti sto zive u bih a dobro im su vecinom budzetlije a znamo ko su i sta su budzetlije
Malo ko ima da je posteno zaradio a da mu je bolje nego u jugi

I ne razumijem zasto nesto poredite sada i ranije kad je nesto nemoguce porediti tipa imao 2 kanala sad imas 1000
Pa ranije nisi imao kablovsku doduse 80-ih se pocelo uvoditi i trziste se otvarati za sve ostalo sto se pripisuje jugoslaviji
Niko ovdje nece reci da je bila idealna imala je jugoslavija svojih mana itekako u svemu al poredeci sa danasnjom drzavom je bila napredna civilizacija

Ps. Moja prozivka sto zive vani tice se toga da nema niko pravo da prica kako je ovdje bolji zivot a zivi negdje tamo gdje ima 1000 puta bolje uslove i nema to nikakve veze sa stereotipima zavisti i sa bilo cim licno
supercali

#7586 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

insomnia78 wrote:A ti se sjecas Jugoslavije?
Naravno
A ti se sjecas kako je bilo u sarajevu za vrijeme juge?
insomnia78

#7587 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Kolko si imo godina 90-e dinatiimana?
insomnia78

#7588 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Sjecam se Beograda. Sto je l to bolje bilo u SA
supercali

#7589 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

To se sjecas bg kad si isao na pretrage?
uglavnomja

#7591 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by uglavnomja »

kiligonzales wrote:,

... a vojsku su sluzili 3 godine, ...
a? :?:

u vojsci su 3 godine bili samo oni sto su stosom zdrmali kakvog komandira i dobili dvije godine dodatno i to vojnog zatvora

malo off, u izraelu je vojska 3 godine, dvije za zene, obavezno za sve

i jos poredjenje usa bosna, uredno se zaboravlja najvaznija stvar - zdravstveno osiguranje. u ameriki je kol'ko platis - toliko te lijece

a radno vrijeme :-)
svi gledamo americke filmove i serije, po mraku dodju, po mraku odu s posla, dolazi se kuci na veceru, ne na rucak
PM72

#7592 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

U titinoj državi nisi plaćao školarinu...u alijinoj džamahiriji nosiš uplatnice i za osnovnu školu.
U Titinoj državi mogao je svako nadaren završiti skoro besplatno najbolje škole...u alijinoj džamahiriji završi svaki bilmez koji ima 10 000 na raspolaganju a pametna djeca su obično kokuzi i budućnost im je u zagarantovana jedino vani...
U Titinoj državi svako je imao zdravstvenu knjižicu koju su firme ovjeravale a u alijinoj te handre svako tri mjeseca da staneš u red da ti udare muhur...kod Tite si se liječio besplatno gdje hoćeš a u alijinoj džamahiriji se liječe samo podobni sa vezama...
U Titinoj državi skoro svako djete je vidjelo more i skijanje a u alijinoj džamahiriji samo djeca SDA-ovskog dzet seta...

Lijepi Tito...Bog mu dao dženeta...
insomnia78

#7593 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
PM72

#7594 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

od jedne male,sređene i lijepe države htjeli su svaki za sebe da naprave po vlastiti tor...čim se vjera i crkva počela uplitati-sve je otišlo u vražiju mater.
supercali

#7595 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

insomnia78 wrote:I od sest republika i dvije pokrajine vi niste uspjeli skrpiti makar jedan korpus koji bi skocio u odbranu tog Đeneta na zemlji?
Al si ti uspio pobjeci iz tamnice naroda
Taj uspjeh mozes zahvaliti aliji mladicu ili komunistickoj partiji?
insomnia78

#7596 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

Jedno tri hiljade puta sam reko kad sam otiso
hAZNADAR

#7597 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:U titinoj državi nisi plaćao školarinu...u alijinoj džamahiriji nosiš uplatnice i za osnovnu školu.
U Titinoj državi mogao je svako nadaren završiti skoro besplatno najbolje škole...u alijinoj džamahiriji završi svaki bilmez koji ima 10 000 na raspolaganju a pametna djeca su obično kokuzi i budućnost im je u zagarantovana jedino vani...
U Titinoj državi svako je imao zdravstvenu knjižicu koju su firme ovjeravale a u alijinoj te handre svako tri mjeseca da staneš u red da ti udare muhur...kod Tite si se liječio besplatno gdje hoćeš a u alijinoj džamahiriji se liječe samo podobni sa vezama...
U Titinoj državi skoro svako djete je vidjelo more i skijanje a u alijinoj džamahiriji samo djeca SDA-ovskog dzet seta...

Lijepi Tito...Bog mu dao dženeta...
Kod roditelja nisi placao stanarinu, nisi sam sebi pravio hranu, nisi sam prao svoj ves, nisi se brinuo za grijanje u kuci, nisi placao rezije,.... samo si imao slusati, ponekad malo uhvatiti krivinu,.. malo dzeparca,.... ah ta lijepa vremena.

Sad si odrastao i brines se sam o sebi - lako nije.

Ista stvar i sa YU i BiH.
Rugafet

#7598 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Rugafet »

Kasnije cu napisati nesto pametno i reprezentno da ne lupam sad i pravim se pametan
hAZNADAR

#7599 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:
hAZNADAR wrote:

Kako nemam pravo zvati licemjerom
Jbt isto kao kad bi ja tebi na liniji govorio napadaj haznadar po blatu kisi snijegu a ja iz kancelarije ti naredjujem jer sam neki komandant ili sl
Ti sto zive u bih a dobro im su vecinom budzetlije a znamo ko su i sta su budzetlije
Malo ko ima da je posteno zaradio a da mu je bolje nego u jugi

I ne razumijem zasto nesto poredite sada i ranije kad je nesto nemoguce porediti tipa imao 2 kanala sad imas 1000
Pa ranije nisi imao kablovsku doduse 80-ih se pocelo uvoditi i trziste se otvarati za sve ostalo sto se pripisuje jugoslaviji
Niko ovdje nece reci da je bila idealna imala je jugoslavija svojih mana itekako u svemu al poredeci sa danasnjom drzavom je bila napredna civilizacija

Ps. Moja prozivka sto zive vani tice se toga da nema niko pravo da prica kako je ovdje bolji zivot a zivi negdje tamo gdje ima 1000 puta bolje uslove i nema to nikakve veze sa stereotipima zavisti i sa bilo cim licno
Jednostavno receno - nisi zadovoljan svojim zivotom sada u poredjenju sa nekad.
Ja samo podsjecam da ih ima dosta koji jesu zadovoljni a nisu uhljebi, budzetlije, stranacki,....

Znaci govori u svoje ime. Znamo svi da je bio period u YU kad je bila bolja ekonomija sto je imalo neku drugu cijenu. Nedostajao je i mojoj rahmetli nani koja je zapamtila opcu neimastinu i siromastvo u SFRJ period u kraljevini YU.

Znaci imas samo dva izbora. Ili da gradis bolju zemlju, bolju budicnost,... ili da se predas i kukas.
sekerbay

#7600 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sekerbay »

Jedino sto smo mogli pokupiti od bivše juge jeste uređenje i čistoća.
Istina da se nije imalo bogzna šta, ali je bilo uredno i čisto.
Ja se ne sjecam oronulih I išarani fasada, kao ni rupa na putevima. Prelijepi parkovi i odmarališta, nebitno gdje bili.
Post Reply